Invoering van de Euro

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 23-03-2005.

 1. Macek en alle anderen, ook ik hoop dat de Tsjechen op tijd wakker worden of dat er een historische ramp gebeurt met de Euro en dat het snel terug gezonden wordt naar het land der mislukkingen.
  Hoop van harte dat de Euro nog lang weg mag blijven in Tsjechie.
   
 2. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  het komt nu toch wel eng dichtbij ...

  Brussel: 239,640 Sloveense tolars voor een euro

  Uitgegeven: 28 juni 2006 11:40
  Laatst gewijzigd: 28 juni 2006 13:11

  BRUSSEL - De Europese Commissie heeft woensdag de omwisselkoers vastgesteld voor de euro en de Sloveense munt. Slovenië voert op 1 januari de euro in, als eerste Oost-Europees land. Elke 239,640 tolars is 1 euro waard, als het aan de Europese Commissie ligt.
  De ministers van Financiën van de twaalf landen met de euro moeten op 11 juli een definitief besluit nemen.
  Brussel waarschuwt Slovenië nog wel dat het de voorbereidingen moet opvoeren, om een soepele overgang te verzekeren en om te reageren op zorgen van burgers over prijsverhogingen.
  Slovenië vierde zondag haar vijftienjarig bestaan. Het land ontstond na afscheiding van Joegoslavië. Het voerde destijds de tolar in, ter vervanging van de Joegoslavische dinar.
  Helden
  De Sloveense euromunten tonen helden en monumenten van het land. De 1-euromunt bijvoorbeeld heeft een afbeelding van Primoz Trubar, de zestiende-eeuwse auteur van het eerste gedrukte boek in het Sloveens.
  Veel andere Oost-Europese landen proberen de euro tussen 2008 en 2010 in te voeren.
   
 3. Dat lijkt me trouwens wel grappig als Tsjechië ooit de Euro invoert. Zien we hier in Nederland ineens Euro's verschijnen met bijv. de Karelsbrug erop. :)
   
 4. Ja en komen we in Tsjechië de kop van Beatrix tegen.... :confused:
   
 5. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  een staatshoofd heeft een hoofd ... :fool:

  maar ja, waar komt dan kop-of-munt vandaan ???
   
 6. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e35696i20060629

  3 van de 4 tsjechen is bang dat de prijzen zullen stijgen als de euro wordt ingevoerd.
  de vrees bestaat bij voor- én tegenstanders.
  en wijze meneer van de Eu(ro)-commissie zei dat de prijzen in de euro-zone na invoering met 0,1-0,3 % gestegen waren.

  NB : ik ken ook nog een paar verhaaltjes. en die beginnen allemaal met : er was eens ...

  een vorm van oogkleppen op ????

  oogklep.jpg
   
 7. Ben bang dat die rottige euro er toch komt.
  Mijn broer woont in Denemarken en daar komt ie er gewoon niet in!
  Zeer verstandig.
   
 8. Meh... oogkleppen... weet niet zeker of dat het goede woord is.
  De inwoners horen natuurlijk allerlei verhalen, positivie en negatieve, en alleen de negatieve blijven hangen, zoals gewoonlijk is bij de mens. In Nederland zijn de prijzen flink gestegen naarmate de tijd vorderde, meerdere Tsjechen vermoeden dat zoiets daar ook zal gaan gebeuren.
  Het probleem is vooral gebrek aan informatie, de regering doet er te weinig aan om de euro te promoten (want het komt er uiteindelijk, gelukkig, toch wel van). Een positieve campagne over de euro, het gebruik, de voor- en nadelen, de personen/gebouwen die op de munt zelf komen... dergelijke feiten interesseren de burger.
  Hopelijk zal de nieuwe regering meer aan deze promotie werken.
   
 9. Voorlopig geen euro in Centraal-Europa

  De invoering van de euro in de nieuwe lidstaten wordt steeds opnieuw uitgesteld.

  De leider van de Tsjechische conservatieven, Mirek Topolanek, zal nog deze week een voorstel doen voor een minderheidsregering, met als belangrijkste taak het voorbereiden van vervroegde verkiezingen. Daarmee is de geplande invoering van de euro in Tsjechië in 2010 vrijwel zeker van de baan. Een interimminderheidsregering van hooguit een jaar heeft niet de mogelijkheid om het begrotingstekort terug te brengen. Volgend jaar zal het tekort waarschijnlijk 3,8% van het bruto binnenlands product bedragen, te hoog om te voldoen aan de Maastricht-criteria.

  Tot voor twee weken hield oud-premier Paroubek vol dat 2010 een haalbare datum zou zijn voor invoering van de euro. Maar een week geleden veranderde dat. 'Liever de datum voor toetreding tot de eurozone wat opschuiven, dan de uitgaven voor pensioenen verlagen', aldus Paroubek.

  En zo voegt Tsjechië zich bij een grote groep van nieuwe EU-lidstaten die verplicht zijn op redelijke termijn de euro in te voeren, maar die de invoeringsdatum steeds verder weg schuiven naar de toekomst.

  uit Het Financieele Dagblad
   
 10. AQch, het is nog steeds een kwestie van tijd dat de € er komt.
  Ik zelf heb ongeveer 1 jaar geleden vernomen dat eerder 2014 in het verschiet ligt.
  Maar als je kijkt naar de simpele dingen is Europa al aardig binnengedrongen.
  Wetgevingen worden in ras tempo op niveau gebracht, evenals de benzineprijzen.
  Snelwegen worden aangelegd en voldoen aan €pese normen.Dit geldt ook voor de bewegwijzering.
  Supermarkten voldoen aan onze eisen.
  Heel geleidelijk wordt het €ropa er in gebracht.
  Hospoda? die heeft zijn langste tijd gehad.
  Potryviny is op sterven na dood.
  Ongemerkt bijna zijn de Tsjechen €peanen geworden.
  Of ze willen of niet.
  Wij weten wat het is om een €peaan te zijn.
  We hebben het nog nooit zo goed gehad.
  Moge de Tsjechen Europeaan worden en de eigen identiteit behouden, dan komt, is, alles goed.
   
 11. Euro in Oost-Europa

  Eenzijdige kritiek op falende overheden

  Ruim twee jaar zijn acht Oost-Europese landen lid van de Europese Unie. Als enige nieuwe lidstaat zal Slovenië per 1 januari volgend jaar de euro invoeren. Bij de andere zeven variëren de economische prestaties die nodig zijn om de euro te mogen invoeren, te sterk. Van het net voor het euro-examen gezakte Litouwen tot een Tsjechië met een begrotingstekort van meer dan 10 procent, voldoet er verder niet één aan alle voorwaarden.

  In Brussel, maar ook elders in de oude lidstaten, groeit de ergernis over de desinteresse van een aantal nieuwkomers in het europroject. De irritatie spitst zich toe op Polen. Staatshoofd en regering laten daar zich geregeld met groot dédain uit over de afspraken en regels die bij de ondertekening van het EU-verdrag in mei 2005 zijn gemaakt. In Warschau wordt zelfs met geen woord gerept over een invoeringsdatum van de euro.

  Bij de buitenwacht is de indruk ontstaan dat de Polen alleen de lusten en niet de lasten van een lidmaatschap van de Unie aanvaarden. Er gaan stemmen op om de recalcitrante nieuwe lidstaten flink te korten op de miljardensteun die hun is beloofd bij hun toelating tot de EU. Dat lijkt consequent. Voor wat hoort wat. Wie lid wil zijn van de club, zal zich moeten houden aan de spelregels.

  De afkeer over het Oost-Europees opportunisme is begrijpelijk maar getuigt tegelijk van weinig historisch besef. De oude EU-kern heeft er veertig jaar over gedaan om de economische samenwerking te laten uitgroeien tot een gezamenlijke munt. Na jaren aandringen uit Brussel weigert Groot-Brittannië nog steeds om een knoop door te hakken over de invoering van de euro.

  Nog geen twee jaar geleden vochten de eurolanden elkaar de tent uit over een verruiming van de afspraken van het Stabiliteitspact. Duitsland, de Europese grondlegger van de begrotingsafspraken, overschrijdt al drie jaar achtereen de 3-procentsnorm van het Verdrag van Maastricht. Frankrijk en Italië laten zien dat ook daar begrotingsdiscipline niet in de genen zit ingebakken.

  Harde kritiek op populistische regeringen, zoals in Polen en Slowakije, is op zijn minst eenzijdig te noemen wanneer tegelijk een oud-premier als Silvio Berlusconi van Italië vijf jaar lang de hand boven het hoofd wordt gehouden.

  Voor een aantal Oost-Europese regeringen is het hemd nader dan de rok. Na het verstouwen van duizenden pagina's EU-wetgeving mag dat nauwelijks verbazing wekken. Brussel moet de druk op de nieuwe lidstaten wel hoog houden, maar de zaak niet op de spits drijven.

  Bron: Het Financieele Dagblad
   
 12. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e41046i20060913

  35% van de tsjechen zou ongelukkig zijn met de invoering van de Euro.
  dit wijst een poll uit onder 7.425 mensen, leeftijd varierend van 12-79 jaar.
  8% zou blij zijn als de euro er kwam, 21% redelijk blij, 15% zeker niet, 23% liever niet.
   
 13. mag hopen dat ze de euro nooit invoeren in Tsjechie.......Was en zal er nooit een voorstander van zijn.......

  En ik geloof nooit dat het de Tsjech ten goede zal komen. En dat % wat het wel ziet zitten...........in hoeverre zijn die mensen voorgelicht? want die voorlichting mbt het hele EU gedoe vind ik nogal magertjes in CZ (niet dat het hier veel beter was hoor, maar vooruit)

  En dat van dat begrotingstekort heb ik helemala nooit gesnapt, want Duitsland, Frankrijk en ik dacht ook GB hebben een begrotingstekort hoger dan het toegestane percentage.......
   
 14. Dat staat ook in het door Vasek geciteerde artikel uit het Financiëel Dagblad, Raymond. Het Verenigd Koninkrijk doet echter (nog) niet mee met de Euro en is dus ook niet gebonden aan het toegestane begrotingstekort.
   
 15. Langs de grens kon je met €€€€€ betalen.
  Steeds meer winkels en met name de supermarkten hebben dit afgeschaft.
  Gewoon in kroontjes betalen.

  Vermoedelijk zitten ze met het koersverschil te hanussen.
  En waarom zou je het doen?
  De duitsers doen er goedkoop boodschappen, moeten ze ook maar even wisselen.
  2014 heb ik uit welingelichte kringen vernomen. dan komt de urrie er.
  en waarom ook niet?
  De wwereld staat niet stil en zeker in Tsjechie niet.

  Groet van Kukel die zich heel rijk voelt met die stapels Tsjechiese bankbiljeten.
   
 16. Macek

  Macek Geroyeerd Lid

  2014,allé toch een paar jaar meer om een euroramp te creëren, ik doe graag mee, misschien een referendum houden. O, ik wou dat de pleuris uitbrak in de EU lijkt me heerlijk!
   
 17. Ok, maar dan blijven landen als Frankrijk en Duitsland nog over die zich daar totaal niet druk over maken.....   
 18. Invoering Euro definitief uitgesteld?

  Uit de besprekingen van gisteren tussen de president van Tsjechische Nationale Bank Zdeněk Tůma en de huidige premier Topolánek blijkt dat ze de invoering van de Euro echt willen uitstellen. Voorlopig voor onbepaalde tijd…

  Bron: iDNES
   
 19. Hieperdepiep hoera :top: :dank: :yess: :proost: :clap:
   
 20. 'Tsjechië voert euro niet in 2010 in'

  Gepubliceerd op woensdag 20 september 2006

  PRAAG (ANP) - Tsjechië gaat de euro niet in 2010 invoeren, zoals oorspronkelijk de bedoeling was. De Tsjechische overheidsfinanciën zijn niet onder controle en het land moet een nieuwe strategie uitstippelen voor deelname aan de Europese eenheidsmunt.

  Dat zei de Tsjechische centralebankbestuurder Michaela Erbenova woensdag in het Tsjechische dagblad Dnes. Volgens Erbenova is het programma van het vorige kabinet, waarop de doelstelling om de euro in 2010 in te voeren is gebaseerd, ,,niet gehaald''.

  Het begrotingstekort komt volgend jaar naar verwachting uit op 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is veel hoger dan de 3,3 procent waarop werd gemikt. Ook voldoet Tsjechië daarmee niet aan de regels van het Europese stabiliteitspact. Dat verdrag stelt dat eurolanden een begrotingstekort van niet meer dan 3 procent van het bbp mogen hebben.

  Bovendien, zo stelde Erbenova, moet het verouderde pensioenstelsel in Tsjechië nog volledig worden herzien. De kosten die hiermee zijn gemoeid, worden geschat op 1,5 tot 2 procent van het bbp. Nu onttrekt het pensioenstelsel nog elk jaar meer dan 10 miljard euro aan het Tsjechische overheidsbudget.
   

Deel deze pagina