Invoering van de Euro

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Omdat de rente die je krijgt op je spaarcenten ook maar blijft stijgen. Waar in europa krijg je nu meer dan 4%?
De Tsjechische Nationale Bank zal naar verwachting de rente op 7 procent houden.

De Tsjechische Nationale Bank zal donderdag een besluit nemen over de basisrente van het land en zal deze naar verwachting op het hoogste niveau sinds 1999 houden, volgens analisten die door ČTK zijn gecontacteerd. Vorige week spraken Eva Zamrazilová en Jan Frait van de Bankenraad van CNB zich uit voor het tarief van zeven procent.
"De vergadering van het bankbestuur in september zal waarschijnlijk een van de minder opwindende zijn", vertelde Vít Hradil, hoofdanalist bij Cyrrus, aan ČTK. "Het is nog steeds waar dat de Tsjechische inflatie nog lange tijd enorm hoog is en zal blijven, maar het zal geen belemmering vormen om de tarieven op het huidige niveau te handhaven."
Bron expats.cz.
 

De kroon is het sterkste ten opzichte van de euro in meer dan 14 jaar​

De Tsjechische munteenheid is nu het sterkste ten opzichte van de euro in meer dan 14 jaar. Op vrijdag versterkte het tegen de vorige slotkoers met twee cent tot 23,90 CZK/EUR, wat het beste niveau is sinds 29 oktober 2008. Dit blijkt uit gegevens op de Patria Online-server.

De kroon verbeterde ook ten opzichte van de dollar, met 13 halers tot 22,05 CZK/USD, de sterkste wisselkoers sinds eind maart vorig jaar.
De Tsjechische munteenheid is gedurende ongeveer twee maanden consequent sterker geworden ten opzichte van de euro en de dollar. Al eind vorig jaar bereikte de euro zijn sterkste wisselkoers in de afgelopen 11 jaar. Ten opzichte van de euro verbeterde het met ongeveer een halve kroon van eind november vorig jaar tot vrijdag, en ten opzichte van de dollar met ongeveer 1,5 kroon.
De wisselkoers van de kroon ten opzichte van de euro heeft het afgelopen jaar flink gefluctueerd. De Tsjechische munt verzwakte scherp rond februari en maart vorig jaar, toen Rusland een militaire aanval op Oekraïne lanceerde. Het bereikte de koers van 25,77 CZK/EUR.

Na een daaropvolgende geleidelijke daling van de wisselkoers, begon deze rond de overgang van april naar mei opnieuw sterk te verzwakken. Maar medio mei kondigde de Tsjechische Nationale Bank aan van plan te zijn op de valutamarkt in te grijpen tegen de verzwakking van de kroon. De Tsjechische munt begon toen weer sterker te worden.

bron: novinky.cz
 
Dat is op zo'n moment natuurlijk gewoon gokken, en als ik naar de koers kijk op lange termijn dan is er een reële kans dat de centrale bank snel aan zal gaan sturen op een correctie om te stabiliseren in de waarde. Een versterking is natuurlijk positief gezien de forse verzwakking in 2020, maar jezelf uit de markt prijzen is natuurlijk wel een gevaar dat op de loer ligt voor je economische marktpositie voor oa export en diensten. Stabiliteit is cruciaal voor de lange termijn.
1674458616085.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan