Invoering van de Euro

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Omdat de rente die je krijgt op je spaarcenten ook maar blijft stijgen. Waar in europa krijg je nu meer dan 4%?
De Tsjechische Nationale Bank zal naar verwachting de rente op 7 procent houden.

De Tsjechische Nationale Bank zal donderdag een besluit nemen over de basisrente van het land en zal deze naar verwachting op het hoogste niveau sinds 1999 houden, volgens analisten die door ČTK zijn gecontacteerd. Vorige week spraken Eva Zamrazilová en Jan Frait van de Bankenraad van CNB zich uit voor het tarief van zeven procent.
"De vergadering van het bankbestuur in september zal waarschijnlijk een van de minder opwindende zijn", vertelde Vít Hradil, hoofdanalist bij Cyrrus, aan ČTK. "Het is nog steeds waar dat de Tsjechische inflatie nog lange tijd enorm hoog is en zal blijven, maar het zal geen belemmering vormen om de tarieven op het huidige niveau te handhaven."
Bron expats.cz.
 

De kroon is het sterkste ten opzichte van de euro in meer dan 14 jaar​

De Tsjechische munteenheid is nu het sterkste ten opzichte van de euro in meer dan 14 jaar. Op vrijdag versterkte het tegen de vorige slotkoers met twee cent tot 23,90 CZK/EUR, wat het beste niveau is sinds 29 oktober 2008. Dit blijkt uit gegevens op de Patria Online-server.

De kroon verbeterde ook ten opzichte van de dollar, met 13 halers tot 22,05 CZK/USD, de sterkste wisselkoers sinds eind maart vorig jaar.
De Tsjechische munteenheid is gedurende ongeveer twee maanden consequent sterker geworden ten opzichte van de euro en de dollar. Al eind vorig jaar bereikte de euro zijn sterkste wisselkoers in de afgelopen 11 jaar. Ten opzichte van de euro verbeterde het met ongeveer een halve kroon van eind november vorig jaar tot vrijdag, en ten opzichte van de dollar met ongeveer 1,5 kroon.
De wisselkoers van de kroon ten opzichte van de euro heeft het afgelopen jaar flink gefluctueerd. De Tsjechische munt verzwakte scherp rond februari en maart vorig jaar, toen Rusland een militaire aanval op Oekraïne lanceerde. Het bereikte de koers van 25,77 CZK/EUR.

Na een daaropvolgende geleidelijke daling van de wisselkoers, begon deze rond de overgang van april naar mei opnieuw sterk te verzwakken. Maar medio mei kondigde de Tsjechische Nationale Bank aan van plan te zijn op de valutamarkt in te grijpen tegen de verzwakking van de kroon. De Tsjechische munt begon toen weer sterker te worden.

bron: novinky.cz
 
Dat is op zo'n moment natuurlijk gewoon gokken, en als ik naar de koers kijk op lange termijn dan is er een reële kans dat de centrale bank snel aan zal gaan sturen op een correctie om te stabiliseren in de waarde. Een versterking is natuurlijk positief gezien de forse verzwakking in 2020, maar jezelf uit de markt prijzen is natuurlijk wel een gevaar dat op de loer ligt voor je economische marktpositie voor oa export en diensten. Stabiliteit is cruciaal voor de lange termijn.
1674458616085.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Tsjechië wil concrete stappen zetten richting invoering euro

De Tsjechische president Petr Pavel heeft maandag in zijn nieuwjaarstoespraak aangekondigd dat zijn land concrete stappen zal zetten om de euro in te voeren als munteenheid. Toen Tsjechië bijna twintig jaar geleden lid werd van de EU ging het ook de verplichting aan om de euro in te voeren, al werd daar toen geen termijn opgeplakt.


“Het is tijd dat we na jaren beginnen met het zetten van concrete stappen om deze verplichting te vervullen”, aldus Pavel. Voor een land met een open en op export georiënteerde economie dat in Centraal-Europa ligt, is het gebruik van de gemeenschappelijke munt de “logische toekomst”, vervolgde Pavel.

Tsjechië beschikt momenteel met de koruna nog over een eigen munteenheid. De regering van premier Petr Fiala kon tot nog toe geen overeenstemming bereiken omtrent een termijn voor de toetreding tot de eurozone.

bron: hln.be
 
Ik hoop voor Tsjechie dat ze het nog lang kunnen afhouden. De euro is geen winner gebleken voor veel CEER landen. Nu kan je je eigen munt nog makkelijk valueren en devalueren en je economie reguleren (niet dat ze er erg goed in waren de afgelopen jaren). Anders zit je hard vast aan de ECB.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Weet ik nog zo net niet, of de kroon nu (nog steeds) beter is dan de euro.
- Er is nu een torenhoge rente, vanwege
- de erg hoge inflatie, en daarom
- zijn boodschappen en hypotheken (om maar wat te noemen) in Tsjechie erg duur t.o.v. bijvoorbeeld Duitsland en Polen.

Het bedrijfsleven roept volgens mij al een tijdje om invoering van de euro, en voor consumenten lijkt de euro ook niet per-sé nadelig gezien bovenstaande.
Zoals iemand het mooi omschreef: het behoud van de kroon is een duur betaald sentiment.
 
De Tsjechische nationale bank heeft vandaag de rente verlaagt van 6,75 naar 6,25%. En de kroon is gelijk nog iets zwakker geworden, nu ca. 25,2 CZK per EUR. (Zwakste koers van de kroon sinds 2022.)

1707408476478.png
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan