Invoering van de Euro

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 23-03-2005.

 1. Sas

  Sas

  Ik snap het allemaal niet hoor en ik vind het ook een heleboel blabla-praat. Landen willen er wel bij horen maar willen dingen zoals de euro bijvoorbeeld weer niet. Net als die eigenwijze engelsen. Verschrikkelijk volk. Wij vonden het ook niet leuk dat die Euro er kwam en hebben er behoorlijk aan moeten wennen.

  Nouja ik zal t allemaal wel niet snappen. Ik vond het trouwens erg makkelijk om in mn vakantie in Spanje gewoon met euros te betalen, kunnen ze je ook niet bedonderen.
   
 2. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e43233i20061012

  het zojuist gevallen kabinet heeft nog geen beslissing kunnen nemen over het traject wat uiteindelijk tot invoering van de euro zou moeten leiden.
  dus 2010 zal nu definitief niet gehaald worden als streefdatum.
   
 3. Tsjechië niet in ERM II

  Premier Topolanek gaat morgen voorstel indienen om het lidmaatschap in ERM II uit te stellen. Tsjechië zou in 2007 lid worden.
  Dit betekent dat de invoering van Euro in het jaar 2010 definitief wordt uitgesteld.

  Bron: euro.cz
   
 4. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e45633i20061113

  als alle hervormingen goed gaan, zal de euro nu in 2012 ingevoerd gaan worden.
  alleen moet nog wel eventjes het pensioenstelsel hervormd worden, de overheidsfinacien op orde komen, het zorgstelsel aangepakt worden.
  deze hervormingen zullen "politiek moedige" beslissingen worden.
   
 5. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Kalousek voorziet euro voor 2012

  Minister van financiën, Miroslav Kalousek, wil tegen maart zijn plan voorleggen om de euro in 2012 in te voeren. Dat werd medegedeeld in een intervieuw voor de krant "Lidove noviny".

  radio.cz
   
 6. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Tsjechië mikt op toetreding eurozone in 2012

  Tsjechië wil in 2012 de kroon inruilen voor de euro. Die streefdatum wordt naar voren geschoven in een plan dat het ministerie van Financiën in Praag heeft gepresenteerd. Het plan, opgemaakt door een nationale coördinatiegroep, baseert zich op een toetreding tot de eurozone in 2012. De bijhorende mededeling die Financiën verspreidde, noemt echter nog geen concrete datum voor de overschakeling van nationale naar Europese munt. Het plan wordt eind maart ter goedkeuring voorgelegd aan de regering, die als eurosceptisch te boek staat.

  Tsjechië wou oorspronkelijk al in 2010 toetreden, maar het land kampt net als Hongarije en Polen met een te hoog begrotingstekort. Voor deze landen wordt ten vroegste aan 2012 gedacht. Dat geldt niet voor de Baltische staten, maar door hun snelle economische groei hebben Estland, Letland en Litouwen dan weer moeite om de inflatie onder controle te houden. Ze hopen niettemin voor 2010 toe te treden. (belga)

  demorgen.be 21/02/2007 18u19
   
 7. de euro

  wanneer gaat de euro in in cz, merken jullie al iets van stijgende prijzen?
  ik ben daar wel benieuwd naar.
  thnx vvoor de info
   
 8. Ik dacht dat de euro in 2010 wordt ingevoerd in Tsjechië. Veel Tsjechen zien het met veel scepsis tegemoet. Ze zijn bang voor flinke prijsstijgingen.
   
 9. Euro La(at) Ma(ar)

  Als die tsjechen slim zijn kiezen ze in een referendum NIET voor de EURO
   
 10. Laat de Tsjechen kiezen voor hun eigen kronen.
  Hoop dat ze de (pl)euro buiten hun grenzen weten te houden.
   
 11. Volgens mij hebben ze niks te kiezen, toen ze voor de EU kozen konden ze niet meer kiezen of ze de euro wilden, want die moeten ze!!
   
 12. waarde vrienden,

  In 2014 komt de euro in Tsjechie.

  En daar is helemaal niets mis mee.

  Groet.
   
 13. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  bron : EUbusiness

  http://www.eubusiness.com/news_live/1177156801.35

  president Klaus zou graag zien dat er een referendum gehouden zou worden of men wel of geen euro wil hebben.

  het ministerie van financien zegt klaar te zijn om de euro in 2012 te verwelkomen.
   
 14. referendum

  ik zou ook graag een referendum zien! en dat de tsjechen dan voor hun eigen kroon kiezen. zo'n europese munt vind ik niks! natuurlijk heeft het zijn voordelen alleen een muntstuk is toch een deel van de indentieteit van een land :)
   
 15. Ik ben wel benieuwd hoe Klaus die oproep voor een refendum wil verantwoorden. Want inderdaad heeft Tsjechië zich bij toetreding tot de EU verplicht tot toetreding tot de Euro (let wel; dat was tóen een keuze, net zoals Denemarken een keuze had, nu staat het vast). Nou is bekend dat Klaus een enorme euro-scepticus en daarnaast ook wel populistische politicus is, dus is hij er niet te beroerd voor om wat olie op het euro(pa) vuur te gooien.
   
 16. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  De Tsjechische Republiek zal waarschijnlijk het laatste land in Midden-Europa zijn om de Euro goed te keuren, aldus verklaarden economen van het "Euro Team" woendag. Het land zou zich bij eurozone in 2013 of 2014 aansluiten.

  De Tsjechische overheid keurde een bijgewerkte strategie voor Euro goed in augustus zonder enige datum definitief vast te stellen. Volgens de Tsjechische Eerste Minister Mirek Topolanek kan geen datum, zonder hervormingen van de pensioen en gezondheidszorgsystemen,worden bevestigd.

  radio.cz
   
 17. Iedereen eigenwijs he.

  heer Kukel heeft zo zijn contacten.

  En als heer Kukel zegr 2014, is het 2014!
   
 18. Tenzij je de eur persoonlijk 01-01-2014 gaat invoeren kan er nog van alles gebeuren.

  Hoop nog steeds voor het volk dat het niet gebeurd, maar ik denk dat er niks meer aan te doen valt. Het bedrijfsleven zal er van profiteren maar de normale Tsjech zal alles duurder zien worden, zoals hier ook het geval was.
   
 19. alles zal daar duurder worden net zoals het nu is met de toetreding tot de EU enz...
   
 20. Het is zo al duur genoeg, ben benieuwd wat het effect van de Euro hier op de lange termijn zal zijn.
  Nu is de situatie op vele plaatsen (meer buiten de grote steden dan daarbinnen) zo, dat er 'Duitse' prijzen staan op producten, die met 'Tsjechische' lonen betaald moeten worden... zo mooi is het allemaal niet.
   

Deel deze pagina