Invoering van de Euro

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Macek

Geroyeerd Lid
Re: Euro pas in 2010?

Vašek schreef:
Midden-Europa heeft geen haast met invoering van euro
Karin Jusek

Alleen de kleine, nieuwe EU-lidstaten halen hun doelstelling voor de invoering van de euro. Polen, Tsjechië en Hongarije laten het afweten.

Hoewel de economische groei in de nieuwe lidstaten duidelijk hoger is dan in de oude, lukt het de grotere landen niet hun begroting op orde te krijgen. Net als in de EU-15 presteren de kleine landen opvallend beter. Zij zullen de euro naar verwachting tussen 2007 en 2009 invoeren. Polen, Hongarije en Tsjechië zijn er op z'n vroegst 2010 maar mogelijk pas ook later zo ver.

De Europese Commissie is bezorgd over deze ontwikkeling in Midden-Europa. Volgens Joaquin Almunia, commissaris voor economische zaken, is de invoering van de euro geen vrijblijvende zaak, maar zijn de nieuwe lidstaten ertoe 'verplicht'. En de strenge eisen zullen niet versoepeld worden, verklaarde hij. Ook de landen die al tot ERM II - het voorportaal van de euro - zijn toegetreden, zullen 'strikt worden beoordeeld'. Slovenië, Litouwen en Estland traden vorig jaar toe. Letland, Malta en Cyprus volgden dit jaar en Slowakije wil de stap volgend jaar nemen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Ja, ja, de nieuwe lidstaten zijn "verplicht" de euro te nemen in de toekomst, hoe zit het dan met Denemarken, Zweden en Engeland? Die zijn tot op heden verstandig, maar is het niet meten met twee maten? En de "strenge eisen worden niet versoepeld" deze strenge eisen gelden ook niet voor, Frankrijk, Duitsland, uiteraard Italië, Portugal en Griekenland Ruim 5% begrotingstekort!!!!! De EU hangt als los zand aan elkaar, ik hoop dat de boel zo snel mogelijk in elkaar lazert dan gaat bij mij de vlag uit. De EU een stokpaardje van declaratiegeile zakkenvullers met grootheidswaanzin, we komen nog aan de beurt!!!
 
Re: Euro pas in 2010?

Hongaarse hoop op euro bodem ingeslagen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese ministers van Financiën hebben de Hongaarse hoop op een spoedige invoering van de euro dinsdag de bodem ingeslagen. Het verwachte begrotingstekort van 6 procent voor volgend jaar betekent dat Hongarije volgens minister Zalm van Financiën "zeker nog enkele jaren zal moeten wachten". Boedapest hoopte aanvankelijk in 2008 de euro in te kunnen voeren. Dat zal nu op zijn vroegst 2010 worden.

Hongarije heeft al enkele jaren een begrotingstekort van meer dan 3 procent van het bruto nationaal product (bnp), de totale inkomsten van een land. Een maximum van 3 procent is de belangrijkste voorwaarde voor invoering van de euro.

"Als je al voor de vierde keer op rij die doelstelling mist, mag je daarover een vrij pittige discussie verwachten", aldus Zalm na overleg met zijn EU-collega’s in Luxemburg.

De EU-ministers hadden dinsdag ook forse kritiek op het feit dat Hongarije volgend jaar ook nog eens een belastingverlaging van 1 procent van het bnp doorvoert, bovenop het al veel te hoge tekort. Als Hongarije daar geen structurele stappen tegen onderneemt, dreigt volgens Zalm ook een stopzetten van tal van Europese hulpfondsen voor achtergebleven Hongaarse regio’s. "Dat zou een erg hevige schok kunnen zijn, die hopelijk leidt tot een ander beleid."

Hongarije moet nu met Polen en Tsjechië nog in de wachtkamer blijven voor de euro. Estland, Litouwen en Slovenië kunnen naar verwachting in 2007 wel de euro invoeren, omdat zij hun begrotingen wel op orde hebben. In 2006 zijn zij ook twee jaar aangesloten bij het Europese wisselkoersstelsel EMS-II, een andere voorwaarde voor aansluitin bij de eenheidsmunt. In 2008 zouden Cyprus, Malta en Letland de euro kunnen invoeren.
 
Re: Euro pas in 2010?

als ze nou slim zijn voeren ze de euro nooit in.hier heeft het allleen maar een hoop gelazer meegebracht kijk maar naar je dagelijkse boodschappen,ziekenfonds,etc.
ik zie mijn salaris nog steeds niet groeien
mad.gif
 

Macek

Geroyeerd Lid
Re: Euro pas in 2010?

Schrijf Bartiku, die kan je helemaal uitleggen hoe "gezegend" wij zijn met de Euro en de EU, wel in slaap vallen en gaan dromen. Nazdravi!!!
 
Slowaakse kroon in Europees wisselkoersstelsel

BRUSSEL (ANP) - Slowakije heeft zich als achtste EU-lidstaat die nog niet beschikt over de euro aangesloten bij het Europees wisselkoersstelsel, het zogeheten ERM II. De spilkoers is vrijdagavond vastgesteld op 38,455 Slowaakse kroon tegenover de euro.

De munteenheid mag daar maximaal 15 procent boven of onder uitkomen, voordat de Europese Centrale Bank zal ingrijpen door munt aan- of verkopen. Dat is zaterdag bekendgemaakt.

Slowakije streeft ernaar om in 2009 de euro in te voeren. Deelname aan ERM II is dan in de praktijk een belangrijke voorwaarde. Een land moet zeker twee jaar lang een stabiele wisselkoers ten opzichte van de euro aanhouden.

Slowakije heeft in een schriftelijk akkoord met de ministers van Financiën van de eurolanden en de zeven andere EU-lidstaten die deelnemen aan ERM II loonmatiging, lage inflatiecijfers en een strakke begrotingsdiscipline beloofd. Daarmee hoopt de regering in Bratislava de nationale economie op tijd klaar te hebben voor de strenge eisen van de Europese Muntunie.

Naast Slowakije nemen ook Denemarken, Cyprus, Estland, Letland, Litouwen, Malta en Slovenië deel aan het ERM II, waarin zij stabiele wisselkoersen ten opzichte van de euro hebben vastgelegd. Van deze EU-lidstaten wil alleen Denemarken voorlopig niet overschakelen op de euro, na een afwijzing van de eenheidsmunt door de Deense bevolking in een referendum in 2000.
 
C

cajonez

Guest
Voor Nederlanders met een pensioen o.i.d. wordt Tsjechie iedere dag duurder, kijk naar de koers EU/Ck

Berichten uit de bankwereld houden op lange termijn al rekening met 20 Ck voor een Euro.

Mijn conclusie is: Laat de Euro maar komen
 
Vašek schreef:
Slowakije heeft zich als achtste EU-lidstaat die nog niet beschikt over de euro aangesloten bij het Europees wisselkoersstelsel, het zogeheten ERM II.
Volgens de berichten in Tsjechische kranten sluit Tsjechië zich aan pas in de tweede helft van 2007.
 
Zoiets als ERM II, een tussenstap richting euro, vind ik linke soep. Het geeft een marge aan waarbinnen de koers zich kan bewegen. Dat is koren op de molen van speculanten, die wellicht willen gaan testen of de koers zich inderdaad wel binnen die marge houden. Speculanten kunnen veel grotere bedragen inzetten dan nationale banken, dus als ze willen, winnen ze die strijd.
Een alternatief was geweest: op een bepaald punt in tijd (niet nu, maar later) direct de koers vaststellen, zonder marge, definitief.
 
Slowakije: zwaan in Europa

'We hoeven niet rijk te zijn, als we maar gezond zijn', zo vatte de auteur van de Poolse economische omwenteling, Leszek Balcerowicz, ooit de criteria voor de euro samen. Balcerowicz, president van de centrale bank, pleit er al jaren voor de Poolse zloty snel om te ruilen voor de euro.

Maar Polen is intussen hekkensluiter op weg naar de euro. Als enige van de nieuwe lidstaten van de EU heeft Polen nog geen tijdschema voor de euro vastgesteld. Sterker nog, de nieuwe nationalistisch-conservatieve regering noemt de euro 'geen prioriteit'.

Estland en Litouwen hadden slechts een maand nodig om na de toetreding tot de Europese Unie op 1 mei 2004, ook toe te treden tot het ERM II. Het ERM II is de 'wachtkamer' van de eurozone. In die periode moet de wisselkoers van de nationale munt ten opzichte van de euro twee jaar lang binnen een bandbreedte van 15% blijven. Als dat lukt kan het land na minimaal twee jaar de euro invoeren, mits inflatie, rente, begrotings- en overheidstekort binnen de vastgestelde perken zijn gebleven.

Ook Letland, Malta en Cyprus betraden volgens verwachting het ERM II. Maar de aankondiging, afgelopen zaterdag, dat de Slowaakse kroon de 'wachtkamer' in mag is opmerkelijk en ruim een halfjaar eerder dan verwacht.

Jarenlang was Slowakije het lelijke eendje van Midden-Europa. De omringende landen, hadden hun eerste grote stappen op weg naar markeconomie en Europese Unie al gezet, toen Slowakije nog het stigma van de autoritaire regering-Meciar droeg, dat buitenlandse investeerders op afstand hield.

De Slowaken stuurden Meciar in 1998 net op tijd naar huis, om nog mee te mogen onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie. In de andere drie 'Visehrad-landen' - vooral Tsjechië - werden de Slowaken met enige neerbuigendheid begroet. De Tsjechische onderhandelaar Pavel Telicka betwijfelde of zijn voormalige Slowaakse landgenoten in staat zouden zijn de achterstand in de onderhandelingen met Brussel in te lopen.

Dat bleken de Slowaken te kunnen. Sterker nog, de centrum-rechtse regering van premier Mikulas Dzurinda privatiseerde, dereguleerde en hervormde de economie in hoog tempo. Met het invoeren van een vlaktaks zette Bratislava de trend voor de hele regio. Nu Slowakije als eerste zijn munt aan de euro koppelt, wordt voor het eerst goed zichtbaar dat het lelijke eendje een zwaan is geworden. Slowakije gaat richting euro. Hongarije ruziet ondertussen met Brussel over een veel te hoog begrotingstekort. In Tsjechië ontbreekt de politieke wil tot diepgaande hervormingen en Polen lijkt niet meer geïnteresseerd in de Europese munt.

Dat wil niet zeggen dat Slowakije er al is. Het begrotingstekort (4,1%) is een punt van zorg, maar de Europese ministers van financiën achten de inspanningen van de regering om het tekort te verminderen voldoende garantie. De economische groei komt dit jaar waarschijnlijk op 5,5% uit en de inflatie blijft onder de 2,4%. De werkloosheid daalt gestaag en de Slowaken beginnen de economische groei, aangezwengeld door buitenlandse investeringen, te voelen in hun portemonnee.

De Slowaakse bevolking lijkt Dzurinda nog steeds te steunen. In lokale verkiezingen wonnen de partijen die de regering-Dzurinda vormen in vier van de acht provincies. Er was slechts één vlek op de witte Slowaakse zwaan: de opkomst bedroeg nog geen 20%.

Bron: Het Financieele Dagblad
 

Macek

Geroyeerd Lid
De werkloosheid daalt gestaag en de Slowaken beginnen de economische groei, aangezwengeld door buitenlandse investeringen, te voelen in hun portemonnee.

De Slowaakse bevolking lijkt Dzurinda nog steeds te steunen. In lokale verkiezingen wonnen de partijen die de regering-Dzurinda vormen in vier van de acht provincies. Er was slechts één vlek op de witte Slowaakse zwaan: de opkomst bedroeg nog geen 20%.

Bron: Het Financieele Dagblad[/QUOTE]

Hoe voelen de Slowaken het in hun portemonnee, ik neem aan dat diverse premies ook flink zijn gestegen. En dat 80% niet komt geeft aan dat het de Slowaken geen reet interresseerd. Na het feest komt de kater. Naszdravi!!!
 
Het begrotingstekort zal volgend jaar op 3,8% van het bbp uitkomen, tegenover 4,8% dit jaar. Tsjechië moet het tekort in 2010 onder de 3% krijgen om te mogen toetreden tot de EMU.
 
Tsjechische premier ziet toetreding eurozone al voor 2010

Praag (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - De Tsjechen ruilen wellicht voor 2010 al hun Kroon in voor de euro. Volgens de Tsjechische premier Jiri Paroubek voldoet zijn land aan alle algemene voorwaarden die gelden voor deelname aan de Eurozone. Zo bedraagt het huidige overheidstekort slechts 2,5-2,75%, waar het zogeheten Groei- en Stabiliteitspact een tekort tot 3% toestaat.

Toch is het nog niet zeker of het Oost-Europese land er ook daadwerkelijk voor kiest om zich voor 2010 aan te sluiten bij de landen die deelnemen aan de Eurozone. 'Met betrekking tot de algemene voorwaarden kunnen we eerder dan verwacht lid worden van de Eurozone, maar voorlopig mikken we nog op 1 januari 2010', aldus Paroubek.

De Tsjechische premier deed zijn uitlatingen donderdag in Praag, op een persontbijt dat was georganiseerd door de Nederlandse vastgoedonderneming Rodamco Europe.

Op de vraag van Betten Beursmedia News waarom de premier voorlopig toch uitgaat van begin januari 2010 als startdatum voor de invoering van de Europese eenheidsmunt in zijn land, antwoordde hij dat de toetreding niet te gehaast moet zijn. 'Eerst moeten de overheidsfinancien goed op orde zijn. Daarnaast moet er ook nog flink worden geinvesteerd, met name in de infrastructuur.'

Die investeringen kunnen het overheidsbudget weer oprekken, waardoor het tekort op de lopende rekening oploopt en de 3%-norm wordt overschreden. Paroubek liet doorschemeren de komende twee jaar die investeringen te willen doen, waardoor deelname aan de euro in die periode niet aan de orde zou komen.

Daarnaast is het ook de vraag of de politieke constellatie in het Centraal-Europese land niet op zon wijze veranderd, dat een deelname aan de euro niet meer op de politieke agenda staat. Momenteel lijkt de machtsbasis van de sociaal-democraat Paroubek verzekerd, toch gaf hij op de persbijeenkomst ook aan dat hij na de aanstaande verkiezingen een minderheidskabinet zal moeten gaan vormen met de conservatief liberalen.

Een voorwaarde voor de samenwerking met de burgerlijke partij, zo stelde de premier, is dan wel dat de liberalen het 'Europese staatsmodel' erkennen en hun euroscepticisme afleggen.

De economie van Tsjechie zal in ieder geval geen obstakel hoeven vormen voor toetreding tot de Eurozone. 'De Tsjechische economie verkeert in een uitstekende situatie', aldus Paroubek. Hij wees erop dat de economische groei op dit moment rond de 5% ligt, met een inflatie die ongeveer 2,2% bedraagt.

Ook de vooruitzichten voor de Tsjechische economie zien volgens hem er goed uit. Volgens recente data van het Tsjechische ministerie van Financien zal het land volgend jaar een economische groei van 4,3% kennen, met een inflatie van 3%.
 
Bovenaan