Hond naar Tsjechië - muilkorf, inenten, tips en regels

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ik betaal in Trutnov bij de dierenarts 660 kronen voor twee honden(Beagles) De coctail is precies dezelfde als in Nederland. Er is één verschil ivm de rabbies. In Nederland moet dat 1 x in de vier jaar maar in Tsjechië zit dit nog steeds bij de coctail in. Maar het is niet erg als ze ieder jaar tegen Rabbies worden ingeënt. Ter vergelijking in Grijpskerk betaalde ik vier jaar geleden € 98,= in Tsjechië dus € 26.40.
 

Vodnik

† In Memoriam
de "prikken" komen uit dezelfde fabriek (veel is Baxter)
Er zit wel veel verschil in de kwaliteit van de "vet's" (dierenarts) is mijn ervaring maar daar zal je voor een jaarlijkse inenting niet veel van merken.
Nu moet ik daar wel bij vermelden dat wij geen hond hadden maar een karakter, beagle!
Helaas leeft dit karakter niet meer, is aan kanker overleden maar moet wel zeggen de de dierenarts er alles aan gedaan heeft dit op te lossen (dierenkliniek Mimon nabij Novy Bor)
 
Klopt, voor de inentingen gaan wij naar een andere dierenarts als voor bv een operatie.
Deze dierenarts heeft een veel luxere praktijk, maar de prijzen zijn ook anders!
De dierenarts waar wij laten inenten is voor mijn gevoel meer een vee arts, maar voor inenten is dat geen probleem.
 
Sommige fabrikanten van zogenaamde coctail prikken garanderen de werking voor drie jaar. Daar kun je echter bij dierenarts niet mee aankomen (zowel in NL als in CZ), die willen er gewoon niet aan.

Ik heb al vaak een discussie gehad met "mijn" DA, maar die wil er ook niet van weten om eens in de 3 jaar te prikken net als de Rabies. Dan sta je voor de keuze, wie moet je geloven. De fabrikant of de verkoper (DA). Ik trap ook nog steeds in dat ik het elk jaar laat herhalen, hoewel ik weet dat het waarschijnlijk niet nodig is.
 

Vodnik

† In Memoriam
Een discussie met DA is overbodig. Op de inentingen staat een geldigheidsduur, die sticker moet in het pasport geplakt worden en is geldig. Die geldigheid hebben de producenten niet voor niets gekregen, daar zit een redelijke keuring aan vast. Natuurlijk wil DA je jaarlijks zien, liever jou dan je hond, je mag raden waarom:D
 
de "prikken" komen uit dezelfde fabriek (veel is Baxter)
In Tsjechië maakt men vaak gebruik van Eurican, die geven advies voor een jaarlijkse inenting, in Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van het merk Novibac, deze claimen drie jaar preventie.
Je zou de inhoud eventueel kunnen vergelijken Boya: Deze is voor de Novibac, die meer in NL gebruikt wordt:
DHPPI: hondenziektevirus: min 10exp 4 TCID50/ml, hondenadenovirus type 2: min 10exp 4 TCID50/ml hondenparvovirus: min 10exp 7 TCID50/ml en hondenpara-influenzavirus: min 10exp 5,5 TCID50/ml
We hebben dit jaar in Nederland geënt omdat dat beter uitkwam maar eigenlijk doen we het altijd in Tsjechië, zonder problemen. BTW, onze huisdieren zijn daar ook gechipt, wel even inschrijven bij het NDG! In Tsjechië ook altijd in laten schrijven bij het landelijk systeem: het Národní registr.
 
muilkorf is niet verplicht, maar als hij die niet heeft en hij bijt iemand, dan wordt de hond als wapen gezien en ben je automatisch schuldig aan een misdaad (wat in de papieren kan lopen), heb ik altijd begrepen.
 
Terecht!

Volgens mij is het in elk land wel zo......
Nu heeft mijn hond, zoals elke hondenbezitter zegt, nog nooit iemand gebeten, maar voorkomen is beter dan genezen lijkt me!

Bedankt voor de tip!
 
muilkorf is niet verplicht
?
Bij mijn weten is een muilkorf in het openbaar vervoer wel verplicht:

-V rámci přepravy zvířat je stanoveno opatřit tyto náhubkem a vést je na vodítku nebo v případě malého psa převážet ve schráně.-

zou je mij kunnen zeggen waar dan staat dat het niet (meer) verplicht is?
 
Diersoorten:
Hond, kat, fret.
Verplichte inentingen:
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste keer minstens 21 dagen voor vertrek inenten, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren.
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid (Rabiës).
Identificatie:
Verplichte chip.
EU dierenpaspoort:
Verplicht.
Dieren jonger dan 3 maanden:
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid. Het dier moet in gezelschap van de moeder, van wie het dier nog afhankelijk is, vervoerd worden.
Wanneer het moederdier niet aanwezig is, is er een schriftelijke verklaring verplicht, waarin vermeld staat dat het jonge dier tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek, en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met hondsdolheid (Rabiës).
Voor invoer uit alle EU-landen en alle geregistreerde derde landen heeft men een algehele ontheffing nodig.
Bijzonderheden:
Bij een verblijf langer dan 3 maanden is een invoervergunning vereist.
Bij vervoer per vliegtuig moet u 24 uur van te voren uw komst melden.
In het openbaar vervoer moet u uw dier verplicht muilkorven.

Bron: http://www.licg.nl/x0/praktisch/reizen-en-vakantie/invoereisen.html/invoereisen-per-land-europa.html

Als een eigenaresse van een super lieve rottweiler weet ik dat mensen erg voorzichtig reageren op sterke rassen. Tsjechische mensen zijn wel honden gewend en zijn er ook niet echt bang voor, maar meestal zijn dit jachthonden die buiten komen. Sterke rassen worden vaak gebruikt als erfhonden, die luisteren dus absoluut niet en komen meestal ook nooit buiten de poort/tuin vandaar de schrik.

Ik ben in meerdere restaurants met onze hond geweest en ze vonden dat nooit een probleem. Ik heb van tevoren wel altijd gevraagd of we met een hond binnen mochten komen. Ze moesten vaak de schrik even verwerken dat ik met een rottweiler naar binnen kwam, maar ja, ik heb het wel gevraagd. :ja:

De bediening is dan in het begin erg voorzichtig, maar als ze merken dat ie lief is durven ze vaak al snel dichterbij te komen of hem zelf te aaien en koekje brengen, maar dat is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. Ze beseffen dan ook dat je een 'gemene' hond niet naar een restaurant mee zal nemen. Mensen hebben toch respect voor deze honden omdat ze daar vaak niet zo goed gesocialiseerd/opgevoed worden.

Als je hond losloopt zullen ze schrikken, ook als ie keurig aan je voet volgt. Ik lijnde hem dan altijd aan om mensen gerust te stellen. :) Ook zal ik hem in het bos aangelijnd houden, jagers schieten loslopende honden omdat zij ze aanzien voor verwilderde honden die het wild doden en rabiës verspreiden.
 
Bovenaan