Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft miljarden aan energieprijsondersteuning voor bedrijven

De Tsjechische regering wil vanaf 1 november bedrijven helpen met energieprijsondersteuning. Hiervoor zijn in totaal 30 miljard kronen (1,2 miljard euro) beschikbaar, zei premier Petr Fiala (Burgerdemocraten) woensdag na de kabinetsvergadering. In aanloop naar de regeringsvergadering sprak minister van Industrie en Handel, Jozef Síkela (onafhankelijk), die het hulpprogramma opstelde, over zo'n 8.000 bedrijven in Tsjechië die van het hulpgeld zouden kunnen profiteren.

Anders dan bij huishoudens en publieke instellingen is het kabinet niet van plan om de energieprijzen te maximeren, maar rechtstreekse betalingen voor bedrijven. Volgens Síkela staan de EU-richtlijnen geen limieten toe voor bedrijven.

Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
ik heb gister hippe Botas schoenen gekocht. Nee hoor, laat die Tsjechen maar schuiven. Wat goed is blijft gewoon (maar dan moet het wel goed zijn).
Het legendarische schoenenmerk Botas heeft de productie in Skutč stopgezet.

De schoenenproductie van Botas werd gesloten in Skutč in de regio Chrudim. Volgens de eigenaar van het bedrijf, František Nestávala, was de reden de forse stijging van de energieprijs en het gebrek aan gekwalificeerd personeel. Dat meldt de server van Seznam Správy woensdag. Hij vertelde de server dat hij overwoog de productie te verplaatsen en het merk te verkopen. De komende maanden wordt daarover beslist. Het bedrijf Botas ontsloeg enkele van zijn 70 werknemers.

Volgens de server wil de eigenaar in het eerste kwartaal van dit jaar beslissen over het lot van het bedrijf. "Nu analyseren we het van links naar rechts. Ofwel wordt het elders geproduceerd, ofwel verkoop ik het merk. Maar ik heb nog geen geïnteresseerde partijen, dat heb ik nergens gezegd", zei Nestával tegen Seznam Zprávy.

Sommige werknemers van het bedrijf bevestigen ook het einde van de productie op sociale netwerken.
In de toekomst zou de eigenaar van Botas de productie mogelijk kunnen uitbesteden aan een andere fabriek in Tsjechië of Slowakije, waar volgens de server de eerste onderhandelingen al hebben plaatsgevonden.

Het bedrijf is vooral bekend van de productie van sportschoenen, de naam van het bedrijf is er in het verleden bijna mee versmolten. Jaren geleden zette het bedrijf de traditie voort met de collectie Botas 66, die het op de markt bracht in samenwerking met Jan Kloss en Jakub Korouš, destijds studenten van de Hogeschool voor Toegepaste Kunsten. Jaren later kwam er echter een einde aan de samenwerking tussen het bedrijf en de ontwerpers.

Het schoenenbedrijf begon in 1949 onder de naam Botana en ontstond door de fusie van kleinere genationaliseerde bedrijven uit Skutč en omgeving. Het bedrijf produceert sinds 1963 schoenen onder het merk Botas, gevormd uit de woorden "bota" en "Skuteč". Het grootste deel van de productie wordt geproduceerd onder de merken Botas en Authentic, een kleiner deel onder andere merken.
Botas uit Skutč beleefden de grootste bekendheid in de jaren zestig, toen de fabriek miljoenen paar schoenen de wereld in joeg - vooral naar de landen van het voormalige Sovjetblok. Ze werden gedragen door Emil Zátopek en Jiří Raška.
Na de revolutie veranderde het bedrijf van strategie en begon het samen te werken met de sportmerken Puma en Salomon, na de mislukking ging Botas over op de eigen productie van sport- en herenschoenen, in aanzienlijk kleinere volumes. Het bedrijf scoorde echter nog steeds met het iconische paar Botas 66 en sprak de jongere generatie aan.
Tot op de dag van vandaag is het voor veel mensen synoniem met sportschoenen.

In 1991 had het bedrijf nog 2.400 mensen in dienst, tien jaar later had het de helft minder. In het bedrijf werken momenteel enkele tientallen mensen. Benal is de enige aandeelhouder.

Vorig jaar behaalde Botas een winst na belastingen van 7,676 miljoen kronen. Het jaar ervoor eindigde het daarentegen in een verlies van 2.930 miljoen kronen. De inkomsten uit de verkoop van producten en diensten stegen jaar-op-jaar met 55 procent tot 39,33 miljoen kronen.
"De resultaten van 2021 worden sterk beïnvloed door de verkoop van overbodige panden. Met normale activiteiten zouden we een klein verlies lijden", zei Nestávál destijds tegen ČTK.
Hij gaf eerder aan dat de resultaten voor 2022, naast stijgende energieprijzen, gekenmerkt zullen worden door een daling van de export naar Rusland en andere gebieden als gevolg van de oorlog in Oekraïne, evenals een stijging van de prijzen van materialen voor productie.
Bron oa seznamzpravy.cz.

@Stephanovitz je hebt dus een collectors paar sportschoenen.
Voor wie een echt origineel Tsjechisch souvenir zoekt..........koop een paar Botas sneakers......
 

kuurgast

Donateur
Toyota gaat in Kolín de Yaris produceren en nieuwe medewerkers aannemen
Dat ging allemaal goed, maarrr..........

Wat gebeurde er precies bij Toyota in Kolín: Automobielbedrijf stopte ivm een onderdeel van een paar kronen.

Vertegenwoordigers van het in Kolín gevestigde Toyota Motor Manufacturing Czech Republic kondigden onverwachts een stopzetting van de productie aan - niet slechts voor een paar diensten, zelfs niet voor een paar dagen, maar voor een hele maand. Dit betekent niet alleen enorme verliezen voor het autobedrijf, maar ook voor honderden van zijn toeleveranciers. Tegelijkertijd is een klein onderdeel voor een paar kronen verantwoordelijk voor alles.

Toyota's fabriek in Kolín heeft een geweldig jaar achter de rug: met drie ploegendiensten en vijf dagen werk vorig jaar verhoogde de productie met 35% tot een totaal van 202.255 Yaris- en Aygo X-modellen.Alles leek perfect te zijn. Maar toen kwam het onverwachte nieuws over een operationele storing van een van de leveranciers en liep het geoliede raderwerk vast.

Het enige dat nodig was, was een centimetergroot onderdeel voor een paar kronen, een simpele microchip die de regeleenheid kan aansturen, het infotainment kan bedienen, maar er ook gewoon voor kan zorgen dat de ruiten naar beneden worden gerold. Er zijn er tientallen in de auto en elk is verantwoordelijk voor een iets andere, meestal zeer nauwkeurig gespecificeerde activiteit, dus ze kunnen niet door elkaar worden gehaald. Het is voldoende om er maar één te missen en de auto kan niet worden voltooid.

De lijn stopt en het autobedrijf bloedt elke dag miljoenen kronen dat geen enkele auto de fabriekspoorten verlaat (in Kolín gaat het meestal om een duizendtal Aygo X en Yaris). Op dezelfde manier zal de hele uitgebreide keten van toeleveranciers die just-in-time onderdelen voor het autobedrijf produceren, d.w.z. rechtstreeks in productie gaan, stoppen. Naast de fabriek zelf hebben we het over tientallen tot honderden bedrijven en duizenden werknemers die ineens geen baan hebben. En opeens wordt het een probleem voor de hele Tsjechische economie.

Het ontbreken van microchips is niets nieuws, merkt de automarkt al sinds het begin van de covid-crisis. De meeste van deze chips worden geproduceerd in Azië, dat door zeer harde lockdowns gaat en fabrieken voor alles sluit, niet alleen voor microchips. Tel daarbij de ingewikkelde situatie in de logistiek (wederom door covid) en het gebrek aan sommige grondstoffen (vaak afkomstig uit Rusland) en er is een probleem. Een probleem dat alle autofabrikanten treft, hoewel sommige meer en andere minder.

Bovendien is het een probleem waarvoor geen gemakkelijke en snelle oplossing bestaat. Hoewel autobedrijven hebben geleerd zich aan te passen en verschillende obstakels te overwinnen (bijvoorbeeld om auto's te produceren zonder bepaalde uitrustingselementen waarvoor momenteel geen chips beschikbaar zijn, of om een auto te produceren zonder een bepaald onderdeel, deze op te slaan en het ontbrekende onderdeel achteraf inbouwen), maar blijkbaar is de enige uitweg het bouwen van nieuwe productiecapaciteiten voor microchips in Europa voor de lokale auto-industrie. En ja, er groeien al nieuwe fabrieken, maar hun productielijnen zullen over een paar jaar halfgeleiders de wereld in gaan spuiten.

Autobedrijven hebben dus geen andere keuze dan Aziatische fabrikanten te blijven vertrouwen en te bidden dat de covid-tang hen niet meer zo stevig vasthoudt. Iedereen in de branche hoopte dat de situatie dit jaar al zou beginnen te verbeteren, maar tot dusver ziet het er niet uit als een reden tot vreugde. Zeker niet in de Toyota van Kolín.
Bron garaz.cz.
 

kuurgast

Donateur
Medewerkers van de Zuid-Koreaanse Nexen Tire-fabriek nabij Žatec gingen in staking.

Een deel van de werknemers van een Zuid-Koreaanse bandenfabriek is in staking met als doel een cao af te sluiten, waarin de vakbonden bijvoorbeeld een loonsverhoging voor de werknemers vragen. In het bedrijf werken 1100 mensen.
De vertegenwoordigers van de directie van de Nexen Tire-fabriek nabij Žatec in Lounsko, willen de eisen van de vakbondsleden bespreken met de Koreaanse eigenaren van het bedrijf.
In het bedrijf werken 1100 mensen. De vakbonden zeiden dat de meerderheid van de werknemers de staking steunt, met tot nu toe meer dan 190 van hen actief betrokken.

Vakbonden in de fabriek kondigden een jaar geleden een stakingsalarm af vanwege de houding van de Koreaanse eigenaren van het bedrijf ten opzichte van collectieve onderhandelingen. Ze gingen in staking nadat de werkgever het contract van de bemiddelaar, een compromis tussen beide partijen, had afgewezen.
De eisen van de vakbond op basis van de cao omvatten onder meer een loonsverhoging van 8,3 procent, een toeslag van 20 procent voor nachtdiensten en weekenden of twee kronen bovenop op het uurloon.
Volgens hen zijn de lonen van een groot deel van de arbeiders niet gestegen sinds 2018. Volgens de vakbondsleden bedraagt het startsalaris van een productie-operator 22.700 kronen.
Volgens de statistieken bedroeg het gemiddelde salaris in de regio Ústí in het derde kwartaal van vorig jaar ongeveer 37.000 kronen en was daarmee het zesde hoogste van de regio's in Tsjechië. Het minimumloon in Tsjechië is sinds januari 17.300 kronen. Van de acht niveaus van gegarandeerde lonen, die worden betaald op basis van het niveau van expertise en verantwoordelijkheid van de baan, is de hoogste 34.600 kronen.
Zo bedroeg het loon in het vak van arbeid bij bandenfabrikant Continental Barum in Otrokovice vorig jaar gemiddeld 49.000 kronen per maand.
De werknemers zijn vastbesloten om de staking voort te zetten. De directie van het bedrijf wil echter niet dat de stakende werknemers in de fabriek blijven, ook al hebben ze een dienst.

Nexen Tire produceert banden voor auto's en lichte bedrijfswagens. Het bedrijf, met een Zuid-Koreaanse eigenaar, is gevestigd in Bitozevsi in Lounsko, in de Triangle-industriezone. Het is de grootste investeerder in deze zone op de grens van Žateck, Chomutov en Mosteck.
Bron seznamzpravy.cz.
 
Laatst bewerkt:

KBC slikt miljoenentegenvaller in Tsjechië​

1677010942365.png


CSOB, de Tsjechische dochter van de Belgische bank en verzekeraar KBC, moet miljoenen ophoesten nu ze een jarenlange procedure over een van de voorgangers van de groep heeft verloren.
Een arbitragehof in Praag heeft vrijdag beslist dat CSOB ruim 156 miljoen euro moet betalen aan de Tsjechische ICEC-Holding. Die groep ligt al jaren in de clinch met de KBC-dochter nadat die in 2000 de zwalpende Tsjechische IPB-bank had overgenomen.
ICEC was van mening dat de bank een jaar voor die overname haar contractuele verplichtingen met die holding niet was nagekomen en eiste een schadevergoeding. In 2007 begon ICEC een procedure tegen CSOB, dat werd gezien als de wettelijke erfgenaam van IPB.
Vijftien jaar later heeft het arbitragehof in Praag ICEC in het gelijk gesteld in de zaak. KBC benadrukt dat het om een historisch dossier gaat dat niets te maken heeft met de bedrijfsactiviteiten van zijn Tsjechische dochter. De bank zegt dat ze zal onderzoeken of ze nog verdere juridische stappen kan nemen tegen de uitspraak van het arbitragehof.

In afwachting daarvan heeft de Tsjechische tegenvaller wel financiële gevolgen voor de bank. KBC is om boekhoudkundige redenen verplicht het bedrag dat het aan ICEC moet overmaken met terugwerkende kracht opzij te zetten in zijn winst- en verliesrekening voor het laatste kwartaal van vorig jaar.
Dat zou de nettowinst over het vierde kwartaal van 2022 met 121 miljoen euro na belastingen drukken, gaf de bank vrijdag mee in een persbericht. De voor KBC negatieve uitspraak heeft wel geen gevolgen voor het dividend dat de bank wil uitkeren over 2022, zei de woordvoerster vrijdag.

Tweede thuismarkt

KBC kondigde begin februari, bij de publicatie van de jaarcijfers, aan een brutodividend van in totaal 4 euro te willen uitkeren over 2022. Tegelijk wil de groep de komende maanden 1,4 miljard euro aan extra kapitaalbuffers naar zijn aandeelhouders laten vloeien. Of dat via een extra dividend dan wel via de inkoop van eigen aandelen gebeurt, moet nog worden beslist.
KBC boekte in 2022 een 10 procent hogere nettowinst van 2,9 miljard euro, het beste resultaat sinds 2007. Tsjechië, dat al jaar en dag de tweede thuismarkt van KBC is, was vorig jaar goed voor een nettowinst van 800 miljoen euro. De bank kon de voorbije maanden de vruchten plukken van de lange reeks renteverhogingen die de Tsjechische centrale bank doorvoerde om de exploderende inflatie in het land aan banden te leggen.

bron: de tijd.be
 
Op 22 februari is de nieuwe vestiging van Kaufland in Turnov open gegaan. Heel groot en zeer verzorgd! De leveranciers van gekoelde vitrines zullen in Turnov goede zaken hebben gedaan. Eerst zijn die in Penny market vernieuwd en nu zeer veel te vinden bij Kaufland. Ruime parkeermogelijkheden.
De kleinere winkeltjes zullen nu wel hun omzet kunnen vergeten. Mijn ouders dreven een chocolaterie in Nederland. Decennia al weer verdwenen. De ontwikkelingen naar groter zijn niet tegen te houden. Wellicht nog wel door specialiteiten te verkopen.
De vestiging is groter dan in Jicin en dan beide vestigingen in Liberec.
Eenvoudig te vinden naast de eerste rotonde richting Jicin. Aan de andere kant Lidl. Die blijft zinnig door de kleinere sortering en vaak gunstiger geprijsde artikelen.
 

kuurgast

Donateur
De inflatie in Tsjechië is de op twee na hoogste van de EU.

Europese statistici hebben cijfers over januari gepubliceerd. Tsjechië nam de niet benijdenswaardige derde plaats in - achter Letland en Hongarije.
Tegelijkertijd verfijnde Eurostat de eerdere schatting van de inflatie in januari in de eurozone, die daalde van 9,2 procent in december naar 8,6 procent. Het bureau schatte het oorspronkelijk op 8,5 procent. Ondanks de geleidelijke daling ligt de inflatie nog steeds beduidend boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vorig jaar januari was dat 5,6 procent in de EU en 5,1 procent in de eurozone.

Uit gegevens van Eurostat blijkt dat de inflatie in de EU in januari 10 procent op jaarbasis bedroeg, iets lager dan de 10,4 procent in de voorgaande maand. Tsjechië handhaaft echter zijn hoge inflatie van 19 procent – het op twee na hoogste in de hele EU. Alleen Hongarije (26,2 procent) en Letland (21,4 procent) hebben een hogere inflatie. In Tsjechië stegen de prijzen van accommodatiediensten en goederen beide met ongeveer 20 procent, volgens een Engelstalig persbericht van het Tsjechische bureau voor de statistiek.
Bronnen expats.cz + seznamzpravy.cz.
---------------------
Waarom stijgen de voedselprijzen in Tsjechië?

Voedselprijzen blijven stijgen. Het kartelbureau wil nu de redenen daarvoor onderzoeken. En ook de overheid wil de situatie aanpakken.

De voedselprijzen in Tsjechië stijgen zelfs sneller dan de inflatie, die in januari uitkwam op 17,5 procent. Volgens het Tsjechische bureau voor de statistiek kosten suiker of eieren nu twee keer zoveel als vorig jaar. Boter is met de helft in prijs gestegen en brood met een derde. Tomáš Chrámecký is woordvoerder van het statistiekbureau:
“De voedselprijzen zijn in januari met bijna 26 procent gestegen ten opzichte van januari vorig jaar. Het overgrote deel van de boodschappen die we in de winkelwagentjes van consumenten leggen, is duurder dan vorig jaar.”

Volgens de voorzitter van de Vereniging van Handel en Toerisme, Tomáš Prouza, reageren winkels op de prijzen waartegen leveranciers hun goederen verkopen:
"In sommige maanden zijn de prijzen voor gewassen met maar liefst 50 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. In de dierlijke productie was dat ongeveer 25 procent.”

Volgens de Landbouwkamer en de Voedselkamer zijn boeren en voedselproducenten gedwongen hun prijzen te verhogen, vooral als gevolg van stijgende energieprijzen. Dana Večeřová is voorzitter van de voedselkamer:
"Of het nu gaat om gas of elektriciteit, er is een prijsplafond, maar de energieprijzen zijn nog steeds veel hoger dan in andere landen van de Europese Unie en, belangrijker nog, vier keer hoger dan in 2019."

Het Kartelbureau is inmiddels begonnen met onderzoek naar de oorzaken van de stijging van de voedselprijzen. Het hoofd van het bureau, Petr Mlsna, vertelde de Tsjechische radio dat het antitrustbureau wil onderzoeken of iemand de prijzen van basisvoedingsmiddelen kunstmatig opdrijft:
“We willen nagaan hoe groot de macht van sommige bedrijven is in de hele keten. Of er daadwerkelijk iemand is die daar een dominante marktpositie heeft waar in theorie misbruik van gemaakt kan worden.”
Het bureau wil de prijzen van drie basisvoedingsmiddelen herzien. Wat dat precies zijn, wil Mlsna niet zeggen. De resultaten van het onderzoek zouden eind april beschikbaar kunnen zijn.

Aanstaande maandag zal minister van Landbouw Zdeněk Nekula ook een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van boeren, voedselproducenten en handelaren om met hen de prijzen te bespreken. Hij wil zich vooral richten op suiker.

En de vooruitzichten? Volgens econoom en voormalig Tsjechische vertegenwoordiger bij de Wereldvoedselbank Jana Matesová zullen Tsjechen in ieder geval tot het voorjaar moeten wachten voordat voedsel weer goedkoper wordt.
“Hopelijk hoeven we niet zo diep in de portemonnee te tasten voor seizoensgoederen als groenten en fruit. Dit zou ook kunnen gelden voor suiker en meel. Maar voor de meeste goederen zullen we waarschijnlijk blij zijn als het huidige prijsniveau hetzelfde blijft.”
Bron deutsch.radio.cz.
 
De voornaamste reden dat voedsel duurder wordt ,is de jarenlange regel na regel na nieuwe regel voor de landbouw.
Onze Timmermans heeft, of een groene schonere wereld in gang gezet.
(Met alleen een symbolische impact.)
Of de langzame kikker in kokend water strategie om de eigen voedsel productie te verminderen.

Voorheen had/woonde ik tussen de boeren in NL ,Nu tussen de landbouw in CZ .
En als ik met de eigenaren praat ,gemiddeld 2000 Ha ,Dan zie je dat de afgelopen jaren het steeds een beetje moeilijker wordt.
Minder land bewerken ,minder kunstmest ,minder chemicaliën,Energie omhoog.
Maar ja ,we moeten niet zeuren, Tenslotte willen we allemaal een betere wereld, denk ik ,hoop ik .
Totdat ik wakker wordt uit de green deal droom.........
 
Merk je nu ook niet de invloed van grote bedrijven als Penny, Lidl, Tesco, Albert en Kaufland? De kleintjes hebben niets meer in te brengen en de groten hebben van anderen weinig meer te vrezen. Die passen hun prijzen ook meer aan om mee te gaan met de Europese prijzen.
 
Ik zie de waarde van de Tsjechische kroon steeds maar stijgen. Vandaag is 1 euro 23,4 CZK waard.
Dit terwijl de inflatie welig tiert rond de 19% en het budget kreunt onder een groeiend tekort.

Mijn economisch verstand is er wellicht te klein voor, maar ik vraag me toch af hoe dit kan en hoe lang ze dit gaan kunnen volhouden.
De Euro op zich heeft zich voor een stuk hersteld en is een zeer betrouwbare munt.

Toch zien beleggers meer graten in the Tsjechische kroon. Wat is volgens jullie het mechanisme hierachter en hoe evolueert dit verder?
Op die wijze gaat Tsjechie nooit naar de Euro overstappen. Ik heb de indruk dat er momenteel te veel aan verdiend wordt door het niet te doen.

Ik kijk uit naar jullie reacties

Erik
 

kuurgast

Donateur
De salarissen in Tsjechië groeiden van zeven naar 40 duizend in dertig jaar.

Sinds 1994 is het gemiddelde loon van Tsjechen bijna verzesvoudigd. Het meeste werd ingenomen door inflatie, maar de Tsjechen verbeterden bijna 2,5 keer.
De reële lonen (na aftrek van inflatie) groeiden het snelst in 1995 en 1996 dankzij de economische transformatie. De grootste daling deed zich vorig jaar voor, maar werd door de Kamer van Koophandel niet meegenomen in de loonenquête omdat de definitieve cijfers niet werden gepubliceerd.

Terwijl in 1994 het gemiddelde loon 7.004 kronen bedroeg, was dat eind 2021 40.135 kronen. Tegelijkertijd stegen de nominale lonen sneller dan het prijspeil, zodat ook het inkomen van de werknemers reëel toenam.
De levensstandaard van werknemers is gestegen. Na aftrek van de stijging van de consumentenprijzen, verbeterden de werknemers zelfs. Momenteel zijn hun lonen bijna 2,5 keer zo hoog als dertig jaar geleden", aldus de Kamer van Koophandel.

De reële lonen groeiden het snelst halverwege de jaren negentig, toen ze met 8,7 procent op jaarbasis stegen. Tsjechië registreerde een daling van de reële lonen in 1998, 2000, 2012 en 2013. In 2013 was de jaar-op-jaar daling het grootst, namelijk 1,5 procent. Dit is echter een relatief lauwe daling ten opzichte van vorig jaar.
"Een nog grotere daling van de reële inkomsten van werknemers is waarschijnlijk opgetreden als gevolg van de energiecrisis en de daarmee samenhangende inflatie in 2022", aldus de Kamer van Koophandel. Exacte gegevens over de ontwikkeling van de lonen zijn nog niet beschikbaar, maar de kamer schat dat de lonen vorig jaar reëel met 7,8 procent zijn gedaald. Tsjechen zullen dus 78 kronen van elke duizend kronen aan loon verliezen als gevolg van de snelle stijging van de prijs van goederen en diensten.

In het derde kwartaal van vorig jaar, d.w.z. van juli tot september, daalden de reële lonen van Tsjechen met 9,8 procent als gevolg van inflatie, de hoogste in de geschiedenis. Dezelfde daling deed zich voor in het tweede kwartaal.
"Ook dit jaar moet rekening worden gehouden met een daling van de reële lonen, maar het zal slechts ongeveer een derde zijn ten opzichte van vorig jaar. Het groeitempo van de nominale lonen zal iets toenemen, terwijl de inflatie aanzienlijk zal dalen, hoewel ze op de lange termijn relatief hoog zal blijven", zegt hoofdeconoom Lukáš Kovanda.

De lonen van Tsjechen halen nog steeds niet het gemiddelde van de economisch meest ontwikkelde 38 landen ter wereld (OESO), hoewel de Tsjechen dichterbij komen. "Terwijl de Tsjechische gemiddelde lonen in 1995 op het niveau van 37 procent van het OESO-gemiddelde lagen, bereikten ze in 2021 al 61 procent", aldus de Kamer van Koophandel.

Over het algemeen beoordeelt de Kamer van Koophandel de ontwikkeling van de levensstandaard in de Tsjechische Republiek in de afgelopen 30 jaar positief. "De postrevolutionaire transformatie heeft gezorgd voor een goede economische ontwikkeling van de Tsjechische Republiek, en haar positie en de levensstandaard van de mensen zijn vandaag de dag zeer solide", aldus Vladimír Dlouhý, voorzitter van de Kamer van Koophandel. "Tegenwoordig is, althans in een aantal van onze steden, de levenskwaliteit hoger dan in sommige West-Europese hoofdsteden of regionale centra", voegde hij eraan toe.
Bron seznamzpravy.cz.
Ik zie de waarde van de Tsjechische kroon steeds maar stijgen. Vandaag is 1 euro 23,4 CZK waard
Dit terwijl de inflatie welig tiert rond de 19% en het budget kreunt onder een groeiend tekort.
.........
.....Wat is volgens jullie het mechanisme hierachter en hoe evolueert dit verder?
Op die wijze gaat Tsjechië nooit naar de Euro overstappen. Ik heb de indruk dat er momenteel te veel aan verdient wordt door het niet te doen.

Ik kijk uit naar jullie reacties
Heeft iemand antwoord op de vraag van Erik? :denk:
 
Lidl in Turnov heeft ongeveer 6 weken als extra reclame dat ze 20% korting geven op alle producten. Dat zal in verband staan met de opening aan de andere kant van de rotonde van Kaufland. Beide concerns zijn van dezelfde eigenaar, dus de actie is niet zo logisch. Betekent wel dat er een flinke drukte is.
 
De KB-bank had vorig jaar een actie dat je 4% rente kreeg over geld dat je een jaar vast zette. Blijkbaar is dat door de oorlogsomstandigheden zo slecht bevallen dat ze het rentepercentage nu hebben verlaagd naar 0.5%.
 
AMSTERDAM - Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky (47) slaat opnieuw een slag in de Nederlandse energiewereld. Met de aankoop dinsdag van twee gascentrales via zijn onderdeel EP NL is hij met twee eerdere aankopen nu de derde aanbieder in ons land.

EP NL neemt de Maasstroom-centrale op het voormalige Texaco-terrein in Rotterdam over. Dit onderdeel van het Europese energiebedrijf EPPE koopt de gasgestookte 426 megawatt centrale van het Britse Castleton Commodities, een uitloper van het conglomeraat Louis Dreyfus. Daarnaast neemt het op Rotterdam Europoort een 50% belang in de gasgestookte Enecogen-centrale, die 910 megawatt stroom levert en 1,4 miljoen huishoudens van stroom kan voorzien.

Bron: de Telegraaf https://www.telegraaf.nl/financieel...laat-energieslag-derde-aanbieder-in-nederland
 
De KB-bank had vorig jaar een actie dat je 4% rente kreeg over geld dat je een jaar vast zette. Blijkbaar is dat door de oorlogsomstandigheden zo slecht bevallen dat ze het rentepercentage nu hebben verlaagd naar 0.5%.
Ik heb deze week bij KB twee depositos afgesloten. 1 voor een jaar tegen 5.5% en 1 voor 3 maanden tegen 6% (met automatische verlenging).
Je moet er wel voor naar een KB-kantoortje. Kan nog niet online.
 
Bovenaan