Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. kuurgast

  kuurgast Donateur

  [​IMG]

  Klanten in Tsjechië betalen ongeveer 500 kronen voor een aankoop met onder meer varkensschouder, trostomaten, boter, bloem, suiker en honing. In Slowakije en Polen is dezelfde aankoop echter goedkoper, terwijl men in Oostenrijk fors extra betaalt.
  Bron tn.nova.cz.
   
 2. zag op netflix aflevering over voedsel fraude , de honing in polen is goedkoper omdat het is verdund met rijstsiroop uit china.
  de productie kosten zijn namelijk rond de 80 kc /kg
  veel producten uit polen zijn van slechte kwaliteit of gewoon bedrog.
  Vooral bouw producten voldoen gewoon niet aan de norm of aan de veiligheids- eisen.
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 3. Tsjechië kent het afgelopen decennium een snelle loongroei

  In de afgelopen tien jaar zijn de lonen in Tsjechië met 51% gestegen, wat het beste resultaat is van de buurlanden. Volgens beursvennootschap Purple Trading groeien de lonen twee keer zo snel als in Duitsland en Slowakije.

  Duitsland heeft de langzaamste groei gekend, namelijk 26,5 procent in het afgelopen decennium. Slowakije volgt met 27,1 procent, waar de loongroei in 2008 vertraagde na de overgang naar de euro. Er is Polen met 34 procent en Oostenrijk met 36,9.

  Maar zelfs met deze salarisgroei heeft Tsjechië veel lagere salarissen dan Duitsland.
  • Het gemiddelde maandsalaris in Duitsland is 106.436 Tsjechische kronen. Dit is 193 procent hoger dan het gemiddelde salaris in Tsjechië: 34 271 kronen.
  • Oostenrijk staat op de tweede plaats met CZK 100 321.
  • Het maandloon in Polen is CZK 29 591, wat 13,7 procent lager is dan in Tsjechië.
  • Het gemiddelde maandinkomen in Slowakije bedraagt 27.025 CZK.
  De stijging van de salarissen werd gevolgd door de sterke inflatie in Tsjechië, een van de hoogste in Centraal-Europa: 2,9 procent. Duitsland lijdt niet onder de snelle stijging van de prijzen tijdens de pandemie, met een deflatie van 0,2 procent.

  Štěpán Hájek, analist van Purple Trading, verklaarde dat inflatie aantoont hoe de lonen zullen stijgen. "Als gevolg van beperkende maatregelen zal de loongroei naar verwachting volgend jaar stagneren, niet alleen in de Tsjechische Republiek, maar ook in andere Europese economieën", voegde hij eraan toe.

  Bron: https://english.radio.cz/czech-republic-sees-fast-wage-growth-past-decade-8700894
   
  Bewerkt door een moderator: 23-11-2020
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Anti-monopolie bureau keurt verkoop BIKE FUN goed

  KOPRIVNICE (CZ) – Op 19 november jl. is de Nederlands-Tsjechische fietsfabrikant Kopřivnice BIKE FUN International (BFI) écht in Tsjechische handen gekomen. Op 1 oktober was hierover al overeenstemming bereikt, maar het Tsjechische anti-monopolie bureau moest er nog wel eerst z’n goedkeuring aan geven.

  Die goedkeuring was volgens ingewijden een formaliteit en dat bleek ook wel toen vorige week het sein op groen ging. BFI, producent van merken als Superior, Rock Machine en, in opdracht van Kruitbosch, Cortina werd overgenomen door de investeringsgroep Consillium. Het tussen de nieuwe investeerder en Mark de Kwant overeengekomen bedrag van de koopprijs is niet bekendgemaakt.

  SNELLE GROEIFASE | De definitieve verkoop vond plaats op 19 november 2020 na ruim een jaar onderhandelen met de oorspronkelijke Nederlandse eigenaren. “De verkoop van BFI was ons lange termijndoel. De afgelopen jaren is de groeifase van het bedrijf zo snel gegaan, dat wij en andere eigenaren deze groei op lange termijn niet meer konden financieren. En op het juiste moment werden we benaderd door de investeringsgroep Consillium, die over de nodige fondsen beschikt om de groei van het bedrijf te financieren. Ik ben blij dat BFI in Tsjechische handen zal zijn,” aldus oprichter en CEO Mark de Kwant, die in het management aanblijft.

  BUITENLANDSE EXPANSIE | “Dankzij deze overname kunnen we onze klanten 365 dagen per jaar sportartikelen aanbieden,” zegt Tomáš Klápště, uitvoerend directeur van Consillia. De nieuwe eigenaar is niet van plan om de portefeuille van BFI-merken te veranderen, integendeel, hij wil ze ontwikkelen, versterken en ondersteunen in uitbreiding naar wereldmarkten. “We zullen niet alleen de buitenlandse expansie van onze eigen fietsmerken ondersteunen, die financieel veeleisend zal zijn, maar ook het aanbod uitbreiden voor OEM-klanten, die onze producten onder hun eigen merk verkopen. Wij willen dat BFI blijft groeien, omdat we weten dat dit bedrijf en de mensen het in zich hebben,” legt Klápště uit.

  EXTRA PRODUCTIELIJNEN | BFI verkoopt momenteel fietsen en accessoires in 29 overwegend Europese landen. Vorig jaar behaalde BFI een omzet van 2,8 miljard kronen (bijna € 376 miljoen). Over de continuïteit van de groei zegt De Kwant het volgende. “We lanceren in januari 2021 de 9e productielijn en de lancering van de 10e zal afhangen van de aanvoer van materialen. Om te kunnen groeien, moeten we de komende maanden nog veel meer nieuwe medewerkers zien te vinden.”
  De fabriek in Kopřivnice, gelegen in het Tatra-gebied, produceert bijna 200.000 fietsen en e-bikes per jaar, die zich geëxporteerd worden naar Europese markten. Naast eigen ontwikkeling, eigen spuiterij en fietsenproductie wordt BFI ingeschakeld voor de ontwikkeling van de elektrische aandrijving Sport Drive en productie van fietsaccessoires onder het merk ONE Bikeparts. Deze accessoirelijn wordt, net als de fietsmerken Superior en Rock Machine, in de Benelux verkocht en gedistribueerd door Louis Verwimp BV.

  Bron: nieuwsfiets.nu
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  RegioJet ziet Covid-19 als uitdaging voor vlootuitbreiding en digitalisering klantencontact

  RegioJet, de particuliere trein- en busmaatschappij in de CEE-regio (Tsjechië, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije) past zijn strategie aan op het gebied van dienstverlening en communicatie met klanten. Als reactie op COVID 19 en de bijbehorende beperkingen koos de spoorwegmaatschappij voor een hogere digitaliseringsgraad.

  RegioJet zal bestaande websites en apps aanpassen en upgraden, en komt ook met volledig nieuwe digitale oplossingen. Klanten kunnen meer diensten bestellen zonder persoonlijk contact. Een virtuele assistente op afstand zal ook assisteren bij de klantenservice aan boord van RegioJet-treinen en -bussen.

  “RegioJet besloot te investeren in het inhuren van experts op het gebied van digitalisering op de markt,” aldus Petr Beťák, directeur Digital Product Department. “Het doel is om binnen twee jaar slimme digitale functies en digitale producten te implementeren.” Ook investeert RegioJet massaal in de uitbreiding van haar rollend materieel en van de nieuwe lijnen.

  RegioJet investeert voor ongeveer 15 miljoen euro in innovatie en vlootuitbouw. Zo kocht het vorige week van DB 11 rijtuigen voor langeafstandstreinen. Na een snelle renovatie zullen ze worden gebruikt op bestaande en – vanaf 2021 – op nieuwe verbindingen.

  De afgelopen 12 maanden breidde RegioJet zijn langeafstandsvloot met ruim een kwart uit, zowel door de aankoop van rijtuigen van andere spoorwegmaatschappijen als met de aankoop van gloednieuwe Astra-rijtuigen met touchscreens in de stoelen. Dat brengt het totale aantal langeafstands-rijtuigen op ruim 200. De vloot van RegioJet zal op termijn ook worden uitgebreid met nieuwe multi-systeem Bombardier TRAXX MS3 locomotieven, die klaar zijn voor levering.

  In 2021 kunnen RegioJet-klanten de functie van een zogenaamde ‘virtuele assistente’ testen. Als een contactloos alternatief zal het bestaande diensten aan boord upgraden en is de assistente beschikbaar via schermen in de stoelen van de Astra-rijtuigen. De assistente verstrekt informatie en andere diensten via deze schermen en via mobieltjes. De ‘virtuele stewardess’ zal reizigers ook informeren over de veiligheidsmaatregelen, calamiteiten en vertragingen. Online bestellen van snacks of aanverwante diensten is ook mogelijk. Het gaat hier om een interactieve verbinding tussen de reiziger, de digitale content en het klantencentrum van RegioJet.

  Ondanks de tweede lockdown en andere corona-voorschriften, exploiteert RegioJet nog steeds 60-70% van zijn vaste verbindingen (inclusief internationale treinen) tussen Tsjechië en Slowakije. De vraag klom tot 95% (ten opzichte van 2019) in de afgelopen zomerperiode. RegioJet is van plan om vanaf 13 december de bijna volledige dienstregeling van haar treindiensten te heropenen.

  Bron: pvmagazine.nl
   
  kuurgast, dennuzzz en henniekootstradekiel vinden dit leuk/interessant.
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Mandersloot met 3 LZV’s naar Tsjechië

  Logistiek dienstverlener Mandersloot rijdt sinds woensdag 2 december, maandenlange intensieve voorbereiding, met drie LZV’s (Langere en zwaardere vrachtwagen) naar Tsjechië.

  Mandersloot, gespecialiseerd in geconditioneerd transport van voornamelijk levensmiddelen, groenten, fruit, planten en bloemen, zal de LZV’s vooral inzetten voor de linehaul van groupage goederen tussen de moedervestiging in Scherpenzeel en de dochteronderneming in Praag.

  Duurzaamheid staat bij Manderloot hoog in het vaandel. Dit jaar is het bedrijf in Scherpenzeel uitgerust met zonnepanelen en daarnaast worden er reeds meerdere LZV’s ingezet op het binnenlandtransport. De inzet van LZV’s op de lange afstand wordt door directeur Ronald Mandersloot dan ook gezien als een belangrijke volgende stap in het proces om de carbon footprint van het bedrijf te verlagen.

  [​IMG]

  Naast de hoofdvestiging in Nederland heeft Mandersloot meerdere vestigingen in Centraal Europa. Vanaf deze vestigingen is Mandersloot in staat om dagelijks alle grote retailorganisaties in Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Letland te beleveren. Met een vloot van meer dan 200 voertuigen en een klantgerichte focus behoort Mandersloot tot de marktleiders in het geconditioneerde groupagevervoer richting Centraal Europa.

  bron: ttm.nl
   
  dennuzzz, hgmw, kuurgast en 3 anderen vinden dit leuk/interessant.
 7. kuurgast

  kuurgast Donateur

  De regering besteedde 241 miljard kronen aan de strijd tegen Covid-19.

  De regering heeft dit jaar 241 miljard kronen uitgegeven aan de strijd tegen de coronavirus-epidemie, blijkt uit een onderzoek naar uitgaven in verband met de coronaviruscrisis, gepubliceerd door het ministerie van Financiën.

  Het grootste deel van het geld werd opgeslokt door compensatie voor de opgelegde beperkingen, antivirusprogramma's, aankoop van beschermingsmiddelen, schuldverlichting voor ziekenhuizen of belastinguitstel.

  Het hoofd van de Nationale Begrotingsraad, Eva Zamrazilová, zegt dat de uitgaven onvermijdelijk waren, maar dat de regering nu moet proberen de schuldenlast van het land te verminderen.
  -----------------------------------------------
  Economen zeggen dat het verwachte tekort voor 2021 niet definitief is.

  Economen hebben de goedkeuring van de staatsbegroting voor 2021 door het lagerhuis op vrijdag verwelkomd, wat betekent dat het land zal vermijden om op een voorlopige begroting te werken.

  Ze zeggen echter dat de begroting, met het verwachte tekort van 320 miljard kronen, gebaseerd is op onrealistische verwachtingen in termen van verwachte inkomsten, voornamelijk als gevolg van de effecten van het goedgekeurde belastingpakket.

  Ze voorspellen dat de regering in de loop van het jaar een amendement zal moeten indienen om het tekort te vergroten.

  De regerende partijen ANO en de sociaal-democraten hebben vrijdag met steun van de Communistische Partij de begroting door het lagerhuis geduwd. Het werd goedgekeurd door 56 van de 156 aanwezige afgevaardigden.
  Bron english.radio.cz/news.
   
 8. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Babiš beloofde triljoenen aan ondernemers. Ze kregen slechts een tiende.

  De premier beloofde enorme hulp aan het bedrijf, dat verlamd was door overheidsmaatregelen in de strijd tegen de covid. Het waren maar loze beloftes, bevestigde de Kamer van Koophandel.

  De overheid zou dat kunnen om tot een biljoen kronen te verstrekken om ondernemers en Tsjechische bedrijven te ondersteunen, zei premier Andrej Babiš in maart van dit jaar.

  Het woord KUNNEN is belangrijk in zijn aankondiging. In feite heeft de regering geen biljoen vrijgemaakt.

  Zoals de Kamer van Koophandel nu heeft berekend, ging slechts een tiende van het beloofde biljoen naar compensatie. Tegelijkertijd beweert de regering nog steeds dat de financiële hulp aan het bedrijfsleven de oorzaak is van het enorme tekort van een half biljoen op de staatsbegroting dat voor volgend jaar is gepland.

  "Een van de mythes is dat de staat een substantieel deel van het aangekondigde bedrag van 1,2 biljoen kronen aan ondernemers heeft betaald en dat het geplande tekort op de overheidsbegroting wordt veroorzaakt door subsidies voor bedrijven en zelfstandigen. In feite ging slechts een tiende van het genoemde bedrag naar compensatie”, aldus de kamer.

  Uit de analyse van overheidssteun voor ondernemers bleek dus dat de overheid het begrotingstekort niet eens de schuld kan geven van compensatie.

  “De compensatie voor ondernemers in Tsjechië in verband met het coronavirus was eind november goed voor een vijfde van het geplande tekort van 500 miljard CZK op de overheidsbegroting. Slechts 14,7 miljard hiervan is echter via de overheidsbegroting aan bedrijven gericht. Ondernemers bespaarden 84,2 miljard kronen via belasting- en verzekeringsaftrek. Een deel van deze besparing is echter slechts een uitstel van betalingen die ondernemers toch moeten betalen”, aldus de kamer.

  Het kabinet van Andrej Babiš heeft er echter herhaaldelijk op aangedrongen dat het maximaal helpt. Zo beweerde minister van Financiën Alena Schillerová in april dat Tsjechië door de omvang van de hulp behoort tot de landen die het meest helpen.

  "Het bedrag van de hulp vertegenwoordigt 20,7 procent van het BBP en rangschikt ons niet alleen op Europees niveau onder de landen die absoluut het meeste vrijmaken om hun economie te redden", zei minister Schillerová.

  In juni beschreven we dat dit een leugen is in het gedrukte tijdschrift Neovlivní. Tegelijkertijd werden zelfstandigen, bedrijven en ondernemers het zwaarst getroffen door overheidsmaatregelen.

  "Mensen denken hoe de staat ons heeft geholpen, maar het tegendeel is waar. Hij liet ons op de bodem vallen en slechts enkelen kwamen ermee weg. Weinig mensen zullen de tweede golf overleven”, beschreef een van de Zuid-Boheemse gastronomische ondernemers, Roman Staněk, de realiteit van staatssteun.

  En hetzelfde wordt gezegd door advocaat Jana Krouman, die ondernemers vertegenwoordigt die tevergeefs om financiële steun vragen in het kader van staatsherstelprogramma's.

  In tegenstelling tot het voorjaar waren ondernemers en hun advocaten het in het najaar over één ding eens: ze vechten niet zelf tegen de maatregelen, maar tegen de manier waarop de staat daadwerkelijk (niet) helpt. En nog belangrijker, hij heeft geen plan.

  "Het is niet aan mij om te beoordelen of de maatregelen nodig zijn of niet. Maar die personen worden blootgesteld aan alledaagse, praktisch onvoorspelbare externe invloeden, waarop ze dan moeilijk kunnen reageren”, zegt advocaat Jana Krouman.

  "Als advocaat zie ik dit terug in contracten waarin de partijen proberen "voor alle gevallen" te verzekeren, maar er is zo'n mate van onzekerheid dat het erg moeilijk te vatten is. En de overheid helpt helemaal niet, we hebben geen plan, laat staan een gerechtvaardigd plan, een reeks stappen om een idee te krijgen van wat er zal volgen, alternatieven voor wat er gebeurt als ... En elke ondernemer is er zenuwachtig over, iemand besluit het eerder in te pakken, voordat al het geld op is. En iemand heeft geen geld meer,” voegde Krouman eraan toe.

  En over de uitspraak van Alena Schiller gesproken: landen met een standaardregering helpen eigenlijk vele malen meer dan Tsjechië.

  Duitsland betaalde bedrijven 75 procent van hun omzet in november en december vorig jaar, en Oostenrijk 80 procent in november. De steun aan de zuiderburen daalde in december tot 50 procent van de omzet, maar de staat betaalt ook de werknemers lonen in het kader van het kurzarbeit-programma.

  De houding van de regering van Andrej Babiš ten opzichte van ondernemers en eenmanszaken werd door minister Marie Benešová dan ook onbedoeld samengevat met haar uitspraak: "Iedere ondernemer moet hier rekening mee houden, hij moet een zogenaamde watten hebben."

  Bron goochelvertaling van neovlivni.cz.

  En dan te bedenken dat er allerlei corona-hulpfondsen door de EU worden geregeld.........
   
 9. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Autofabrikant TPCA in Kolín overgenomen door Toyota

  De autofabrikant TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) in Kolín in Midden-Bohemen is op 1 januari overgenomen door Toyota. De autofabriek in Kolín heet nu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.

  Het is de achtste Toyota-fabriek in de EU, zei de autofabrikant tegen persbureau ČTK. Het bedrijf investeert momenteel meer dan vier miljard kronen (circa 160.000 euro) in de uitbreiding en modernisering van de fabriek.

  Het bedrijf is een van de grootste exporteurs in Tsjechië en de grootste werkgever in de regio Kolín. Naast VW-dochter Škoda en Hyundai is het een van de drie grootste fabrikanten van personenauto's in Tsjechië.

  Bron deutsch.radio.cz
   
 10. dennuzzz

  dennuzzz Donateur

  Een koopje?
   
  kuurgast vindt dit leuk/interessant.
 11. Leo

  Leo

  Gewoon een Tsjechische redactrice die wel goed vertalen maar niet goed rekenen kan.
   
  dennuzzz, kuurgast en zapalky vinden dit leuk/interessant.
 12. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Ach ze is máár 3 nullen vergeten......... :lmfao:

  Toyota gaat in Kolín de Yaris produceren en nieuwe medewerkers aannemen

  Naast de kleine Toyota Aygo, Citroën C1 en Peugeot 108 zal in Kolín ook een grotere Yaris worden geproduceerd. De productie begint dit jaar. Voor de Europese markt produceert het het nu in een fabriek in Frankrijk, waar een deel van de productie zal blijven.

  De veranderingen hebben ook gevolgen voor de medewerkers en vanaf eind februari schakelt de fabriek over op drieploegendienst. Het bedrijf heeft ongeveer 2.500 mensen in dienst, in april vorig jaar is het begonnen met het werven van duizend nieuwe medewerkers voor de productie van het Yaris-model.

  Bron ct24.ceskatelevize.cz.
   
  dennuzzz vindt dit leuk/interessant.
 13. Vorig jaar verdwenen de meeste bedrijven in de geschiedenis in Tsjechië, dat waren er meer dan 16.000
  In 2020 verdwenen 16.111 bedrijven in Tsjechië, 353 meer dan het jaar ervoor en tegelijkertijd het meeste tot nu toe. In totaal werden 27.228 bedrijven opgericht, het laagste aantal in zes jaar. In Tsjechië zijn in totaal 11.117 bedrijven bijgekomen, wat het minste is sinds 2003. Dit volgt uit de analyse van CRIF-gegevens.

  Het aantal ter ziele gegane bedrijven begon in 2015 aanzienlijk toe te nemen en de trend zette zich het afgelopen jaar voort, hoewel dit gedeeltelijk werd getemperd door overheidsingrijpen, wat tot uiting kwam in een lager groeipercentage van ter ziele gegane bedrijven in 2020 vergeleken met 2019, maar ook door een daling van het aantal faillissementen van bedrijven. Daarom kan worden verwacht dat dit jaar het aantal ter ziele gegane bedrijven weer iets sterker zal toenemen, zei CRIF-analist Věra Kameníčková.

  Vorig jaar is ook het aantal nieuw opgerichte bedrijven weer gedaald. Dat waren er 2842 minder dan in 2019. Het aantal nieuwe bedrijven daalde met een tiende jaar op jaar. "Deze aanzienlijke daling op jaarbasis is voornamelijk te wijten aan maart, april en oktober. Hoewel het aantal gevestigde bedrijven per maand het grootste deel van het jaar lager was dan een jaar eerder, was het in deze maanden met een vijfde tot een derde lager, "voegde Kameníčková toe. Volgens haar is hier het verband met het uitroepen van de eerste en tweede noodtoestand te zien.

  [​IMG]
  In 2020 waren de meeste bedrijven gevestigd in Praag (12.844), in de regio Zuid-Moravië (3.339) en in de regio Midden-Bohemen (2.169). De minste daarvan zijn afkomstig uit de regio Karlovy Vary (305) en de regio Vysočina (584). De meeste bedrijven sloten ook in Praag (8383), Midden-Bohemen (1404) en de regio Zuid-Moravië (1354).

  Het aantal bedrijven zonder industrie stijgt
  In de belangrijkste sectoren zijn in 2020 de meeste bedrijven opgericht op het gebied van vastgoedbeheer (4539), handel (3619) en productie (2559). De meeste bedrijven verdwenen in de handel (5648), het vastgoedbeheer (3233) en in professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten (1729).


  De meeste bedrijven namen toe in vastgoedbeheer (1306) en in de industrie (1233). Omgekeerd nam in de handel het aantal bedrijven af tegen 2029 en in professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten met 13.

  De statistieken over het aantal start-ups in de sector in de afgelopen twee jaar worden beïnvloed door een toename van het aandeel nieuwe bedrijven die niet in een sector zijn opgenomen. In 2020 ging het om ongeveer een kwart van de nieuwe bedrijven, in 2019 stond het vakgebied niet op de beurs voor 18 procent van de nieuwe bedrijven en in 2018 was dat nog maar 2 procent. In voorgaande jaren was het aandeel nieuwe bedrijven zonder deze business minder dan één procent.

  bron; idnes.cz
   

Deel deze pagina