Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Primark zet Centraal-Europese ambities kracht bij

Primark heeft zijn allereerste winkel in Tsjechië geopend en zet zo zijn Centraal-Europese ambities kracht bij. De Ierse budgetmodeketen betreedt zo haar veertiende markt en telt nu 396 vestigingen.


shutterstock_1884694747.jpg


Uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa
De winkel op het bekende Wenceslasplein in Praag omvat drie verdiepingen, goed voor een totale winkeloppervlakte van 4600 m². Er zijn meer dan 300 banen gecreëerd, schrijft Retail Gazette. "We zijn erg blij dat we Primark eindelijk naar Tsjechië kunnen brengen en waar kunnen we dat beter doen dan in het hart van Praag", aldus CEO Paul Marchant. "Dit is een andere belangrijke markt voor ons nu we onze uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa voortzetten en onze pijplijn van nieuwe winkels in de hele regio aanleggen."

De Centraal- en Oost-Europese expansie van Primark begon met een winkel in Slovenië (Ljubljana) en twee in Polen (Warschau en Poznan). Verder zijn er concrete plannen voor een eerste vestiging in Slovakije, twee bijkomende filialen in Polen (Krakow en Katowice) en een tweede Tsjechische winkel in Brno.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen verhogen rente

Bron: ABM Financial News, 23 juni 2021

De centrale bank van Tsjechië heeft woensdagmiddag de rente verhoogd. Dit maakte de Ceska Narodni Banka zojuist bekend.
De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 0,50 procent. Het nieuwe rentetarief geldt per 24 juni.
Dinsdag verhoogde de Hongaarse centrale bank, als eerste in de Europese Unie, de rente van 0,6 naar 0,9 procent.
 

De overheid wil betrokken zijn bij het bouwen van een "gigafabriek" voor accu's van elektrische auto's.​


Maandag keurde de regering een memorandum goed tussen de staat vertegenwoordigd door het ministerie van Industrie en Handel en ČEZ over steun voor een project voor een batterijfabriek voor elektrische voertuigen in Tsjechië, de zogenaamde gigafactory. Dit verklaarde vicepremier en minister van Industrie en Transport Karel Havlíček (voor YES) op een persconferentie na de regeringsvergadering.

"Het langdurig hellende project krijgt duidelijke contouren. We zeggen zelfs dat als de regering dit project ondersteunt dat gericht is op de productie van batterijen voor elektrische voertuigen, wat ons zou verplaatsen naar de prestigieuze landen van Europa, haar partner ČEZ zal zijn. Samen met dit bedrijf zullen we een buitenlandse partner kiezen”, aldus Havlíček.
Dit is een project met een investeringscapaciteit van meer dan 50 miljard kronen, die minstens 2.300 banen zou moeten opleveren.
Uit het materiaal blijkt dat de investering in de eerste fase minimaal 52 miljard kronen moet bedragen. Havlíček en CEZ CEO Daniel Beneš zullen dinsdagochtend het memorandum ondertekenen.

Havlíček maakte vorig jaar bekend dat CEZ Group overweegt om in de komende jaren in Noord-Bohemen een fabriek voor lithiumbatterijen voor auto's te bouwen, wat het omschrijft als een gigafabrieksproject. Samen met investeerders uit de auto-industrie wil het bedrijf lithium uit het Cínovec-gebied in het Ertsgebergte gebruiken voor de productie van batterijen.

"We hebben te maken met twee belangrijke entiteiten van internationale aard. Het ligt gevoelig, ze willen niet dat we te veel commentaar geven. We respecteren hun mening'', zei de minister vorige week tegen het dagblad Právo.

Begin juni stelde de minister dat de regering de komende weken zou moeten beslissen over een stimulering in de orde van miljarden kronen voor de vestiging van een fabriek voor batterijen voor elektrische auto's in Tsjechië. Half maart vertelde de minister aan Hospodářské noviny (HN) dat de Tsjechische regering in onderhandeling was over een project met de Duitse autofabrikant Volkswagen. Volkswagen, waar ook de Tsjechische autofabrikant Škoda Auto deel van uitmaakt, kondigde in maart van dit jaar aan dat het van plan is om tegen 2030 zes batterijfabrieken in Europa te hebben.

CEZ: Het is een unieke kans

"CEZ is geïnteresseerd in de implementatie en de regering is geïnteresseerd in het ondersteunen van het gigafactory-project voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen in Tsjechië als een strategisch project dat de transformatie van zowel de energie- als de auto-industrie zal versnellen. De bedoeling van het project is ook om een unieke kans te creëren voor de transformatie van structureel getroffen regio's in de Tsjechische Republiek", luidt het memorandum.
In het document staat ook dat ČEZ klaar is om een investeerder in het project te worden, een leverancier van energie, energiediensten en lithium uit lokale bronnen, om geschikte gebouwen en faciliteiten te bieden voor de uitvoering van het project en ook klaar is om financiering te verstrekken voor de beoogde project. De overheid is dan, via het ministerie van Industrie, onder meer bereid om het beoogde project te ondersteunen met een passende vorm van maatschappelijk draagvlak.

Volgens het materiaal moet het bedrag een "effectieve stimulans voor de belegger" zijn, die een breed scala aan activiteiten bestrijkt, van de winning van grondstoffen tot de verwerking van batterijen voor secundair gebruik en hun recycling.
Lithium wordt beschouwd als het metaal van de toekomst. Volgens schattingen zijn er in Tsjechië ongeveer drie procent van de lithiumbronnen in de wereld - de overgrote meerderheid in Cínovec en een kleine hoeveelheid in Slavkovský les. De afzetting bij Cínovec is de grootste van Europa. Lithium en het gebruik ervan was een van de belangrijkste thema's van de parlementsverkiezingen in 2017 en veroorzaakte geschillen in de toenmalige regering van de CSA, ANO en KDU-CSL.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Computerbeveiliger Avast koopt anti-virusbedrijf AVG
Amerikaans bedrijf neemt Tsjechisch antivirusbedrijf Avast over.

Het Tsjechische antivirusbedrijf Avast wordt overgenomen door de Amerikaanse concurrent NortonLifeLock. De prijs voor de aankoop zou tussen de $ 8,1 miljard en $ 8,6 miljard (186,3 miljard Kč) liggen.
NortonLifeLock, dat zijn hoofdkwartier heeft in Arizona, heette tot 2019 Symantec. NortonLifeLock verkoopt nu vooral Norton-antivirus-producten en LifeLock-software, een tool om identiteitsdiefstal te voorkomen.

Avast werd in 1988, vóór de val van het communisme, in Praag opgericht door Eduard Kučera en Pavel Baudiš, die elkaar hadden ontmoet bij het Research Institute for Mathematical Machines.

Baudiš ontdekte een (Vienna-)virus op een diskette en ontwikkelde een programma om het te verwijderen en hij en Kučera richtten vervolgens Alwil op en later werd dat Avast als een coöperatie.

Avast werd een van de dominante spelers op de anti-virusmarkt voor consumenten en ging in 2018 naar de beurs van Londen. De oprichters van Avast hebben een belang van ongeveer 35 procent in het bedrijf.

Het nieuwe bedrijf – waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt – zal twee hoofdkantoren hebben, één in Praag en één in Tempe, Arizona.
Hoewel een van de oprichters van Avast, Eduard Kučera, niet langer betrokken zal zijn bij de managementstructuren van het bedrijf, zullen zijn partner Pavel Baudiš en het huidige hoofd van Avast, Ondřej Vlček, blijven werken in het management van het gefuseerde bedrijf.

Volgens de deal krijgt Norton toegang tot de 435 miljoen gebruikers van het Tsjechische bedrijf over de hele wereld. De meeste gebruikers kiezen voor een gratis versie van het antivirusprogramma van het bedrijf.

Avast, dat meer dan 1.700 werknemers heeft, zegt dat het elke maand ongeveer 1,5 miljard computeraanvallen blokkeert. De oprichters behouden een belang van ongeveer 35 procent in het bedrijf.

Avast CEO Ondřej Vlček zei dat voorafgaand aan de voltooiing van de fusie beide bedrijven algemene vergaderingen zouden moeten houden.

Bovendien zal de transactie, die op zijn vroegst over negen of tien maanden moet worden afgerond, alle vereiste wettelijke goedkeuringen moeten krijgen in een aantal landen waar de bedrijven actief zijn, zei de heer Vlček.

De heer Vlček zei ook dat online criminelen profiteerden van de Covid-pandemie toen mensen vanuit huis gingen werken op minder veilige netwerken.

De fusie geeft meer kansen voor innovatie, zegt Avast-baas Ondřej Vlček. “De langetermijnmissie van Avast is om de opkomst van een digitale wereld mogelijk te maken die veiligheid en privacy voor iedereen biedt. De aanstaande verbinding met NortonLifeLock is een belangrijke stap op dit pad. De opkomst van een wereldleider op het gebied van cyberbeveiliging voor eindgebruikers. Het combineert de sterke punten van Avast op het gebied van gegevensbescherming en NortonLifeLock op het gebied van identiteitsbescherming”, aldus Vlček.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechische multimiljardair verdubbelt belang in PostNL tot €225 miljoen​

Daniël Kretinsky, multimiljardair en eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, verdubbelt zijn belang in de Hollandse pakketbezorger PostNL tot meer dan 10%.

De ene miljardair vertrekt, de ander komt. Waar de vaderlandse miljardair John de Mol ervoor koos om zijn belang in PostNL af te bouwen kiest zijn Tsjechische evenknie Daniël Kretinsky ervoor om zijn aandelenbelang in het oer-Hollandse oranje bedrijf uit te breiden.
De Oost-Europese Kretinsky, volgens Forbes goed voor een vermogen van $4 miljard, bouwde eerder dit jaar een belang op in de Hollandse postbezorger van 5% maar besloot afgelopen maanden dat belang uit te breiden tot ruim 51 miljoen stukken oftewel 10,10%. Dat blijkt uit een melding bij de AFM, bij de openingskoers van deze maandagochtend is dat aandelenbelang goed voor €225 miljoen.
Opvallend is dat Kretinsky instapt op het moment dat de koers net zo hard oploopt als postbezorgers moeten zeulen met brieven en pakketten: in een jaar tijd is de koers met 80% opgelopen dankzij de voortrazende pakkettenwoede.
Maar of dat de reden is voor de Tsjechische aandacht is onduidelijk, nog altijd is PostNL namelijk een stuk minder waard dan tijdens fusiegesprekken met het Belgische Bpost.

Bron: quotenet.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechisch energiebedrijf denkt aan beursgang in Amsterdam​

Bron: ANP Economisch Nieuws

PRAAG (ANP/BLOOMBERG) - Het Tsjechische energiebedrijf EP Infrastructure denkt erover om een notering op de beurs in Amsterdam aan te vragen. Volgens de krant Hospodarske Noviny is Amsterdam de voorkeurslocatie als het bedrijf definitief besluit de gang naar de beurs te maken.​


407974219.jpg


Het op de distributie en opslag van gas en de opwekking van stroom gerichte EP Infrastructure is onderdeel van Energeticky a Prumyslovy. Die houdstermaatschappij is op haar beurt weer in handen van miljardair Daniel Kretinsky. In juli begon een strategische evaluatie van de plannen met het bedrijf waarbij de kans op een beursgang groot lijkt. Er wordt nog wel gepraat over hoeveel procent van de aandelen dan naar de beurs zouden worden gebracht en op welk moment dat zou gebeuren.

De beurs in Amsterdam is dit jaar in trek bij buitenlandse bedrijven. Zo gingen de Poolse postkluisjesuitbater InPost, het Spaanse investeringsplatform AllFunds en het Tsjechische CTP al hier naar de beurs. Die ontwikkelaar van bedrijventerreinen is in handen van een Nederlandse ondernemer en verplaatst het hoofdkantoor binnenkort naar Nederland. Deze week maakten platenlabel Universal Music Group en callcentrebedrijf Majorel hun debuut op Beursplein 5.
 

Ad Verschoor

Donateur
Hatsa! Tsjechische multimiljardair heeft nu belang ter waarde van €318 miljoen in PostNL

Daniël Kretinsky, multimiljardair en eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft in zeven maanden tijd inmiddels 15,1% van de aandelen van de Nederlandse post- en pakketbezorger. Opvallend.


daniel kretinsky


De Tsjech wil profiteren van de aanhoudende Hollandse pakketjeshausse, zo veel is duidelijk. Sinds eind februari van dit jaar is Daniël Kretinsky middels zijn Vesa Equity Investment gestaag bezig zijn belang in PostNL te vergroten. Van niets naar ruim 15% in iets meer dan een half jaar, blijkt uit de laatste melding van de AFM. Dat is toch niet niks. Maar Kretinsky heeft toch genoeg slappe was. Forbes schat het vermogen van de Oost-Europeaan namelijk op $4 miljard. Onze vriend verdiende het gros van zijn vermogen als ceo en grootaandeelhouder van Energetický a průmyslový holding, de grootste energiegroep van Centraal-Europa.

Pakketjespolonaise
De 46-jarige investeerder staat in de markt bekend als niet-activistisch en richt zicht qua investeringen vooral op e-commercebedrijven en schaart daar PostNL als pakketjesbezorger dus ook onder. Net als overigens het Britse Royal Mail, waar Kretinsky in 2020 een belang van 5% in nam. Het lijkt er dus vooral op dat Kretinsky wil profiteren van de pakketjespolonaise die maar voort blijft hossen. In ieder geval zijn op basis van de openingskoers van vandaag de ruim 77 miljoen stukken die hij bezit goed voor een fijne €318 miljoen. Maar of dit een voorbode is voor nog iets groters of dat het hier bij blijft: ja, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De officiële verklaring van PostNL luidt in ieder geval dat het bedrijf zich nooit uitlaat over individuele aandeelhouders. Jammer, maar begrijpelijk.

Bron: quotenet.nl
 
Bovenaan