Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Primark zet Centraal-Europese ambities kracht bij

Primark heeft zijn allereerste winkel in Tsjechië geopend en zet zo zijn Centraal-Europese ambities kracht bij. De Ierse budgetmodeketen betreedt zo haar veertiende markt en telt nu 396 vestigingen.


shutterstock_1884694747.jpg


Uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa
De winkel op het bekende Wenceslasplein in Praag omvat drie verdiepingen, goed voor een totale winkeloppervlakte van 4600 m². Er zijn meer dan 300 banen gecreëerd, schrijft Retail Gazette. "We zijn erg blij dat we Primark eindelijk naar Tsjechië kunnen brengen en waar kunnen we dat beter doen dan in het hart van Praag", aldus CEO Paul Marchant. "Dit is een andere belangrijke markt voor ons nu we onze uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa voortzetten en onze pijplijn van nieuwe winkels in de hele regio aanleggen."

De Centraal- en Oost-Europese expansie van Primark begon met een winkel in Slovenië (Ljubljana) en twee in Polen (Warschau en Poznan). Verder zijn er concrete plannen voor een eerste vestiging in Slovakije, twee bijkomende filialen in Polen (Krakow en Katowice) en een tweede Tsjechische winkel in Brno.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen verhogen rente

Bron: ABM Financial News, 23 juni 2021

De centrale bank van Tsjechië heeft woensdagmiddag de rente verhoogd. Dit maakte de Ceska Narodni Banka zojuist bekend.
De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 0,50 procent. Het nieuwe rentetarief geldt per 24 juni.
Dinsdag verhoogde de Hongaarse centrale bank, als eerste in de Europese Unie, de rente van 0,6 naar 0,9 procent.
 

De overheid wil betrokken zijn bij het bouwen van een "gigafabriek" voor accu's van elektrische auto's.​


Maandag keurde de regering een memorandum goed tussen de staat vertegenwoordigd door het ministerie van Industrie en Handel en ČEZ over steun voor een project voor een batterijfabriek voor elektrische voertuigen in Tsjechië, de zogenaamde gigafactory. Dit verklaarde vicepremier en minister van Industrie en Transport Karel Havlíček (voor YES) op een persconferentie na de regeringsvergadering.

"Het langdurig hellende project krijgt duidelijke contouren. We zeggen zelfs dat als de regering dit project ondersteunt dat gericht is op de productie van batterijen voor elektrische voertuigen, wat ons zou verplaatsen naar de prestigieuze landen van Europa, haar partner ČEZ zal zijn. Samen met dit bedrijf zullen we een buitenlandse partner kiezen”, aldus Havlíček.
Dit is een project met een investeringscapaciteit van meer dan 50 miljard kronen, die minstens 2.300 banen zou moeten opleveren.
Uit het materiaal blijkt dat de investering in de eerste fase minimaal 52 miljard kronen moet bedragen. Havlíček en CEZ CEO Daniel Beneš zullen dinsdagochtend het memorandum ondertekenen.

Havlíček maakte vorig jaar bekend dat CEZ Group overweegt om in de komende jaren in Noord-Bohemen een fabriek voor lithiumbatterijen voor auto's te bouwen, wat het omschrijft als een gigafabrieksproject. Samen met investeerders uit de auto-industrie wil het bedrijf lithium uit het Cínovec-gebied in het Ertsgebergte gebruiken voor de productie van batterijen.

"We hebben te maken met twee belangrijke entiteiten van internationale aard. Het ligt gevoelig, ze willen niet dat we te veel commentaar geven. We respecteren hun mening'', zei de minister vorige week tegen het dagblad Právo.

Begin juni stelde de minister dat de regering de komende weken zou moeten beslissen over een stimulering in de orde van miljarden kronen voor de vestiging van een fabriek voor batterijen voor elektrische auto's in Tsjechië. Half maart vertelde de minister aan Hospodářské noviny (HN) dat de Tsjechische regering in onderhandeling was over een project met de Duitse autofabrikant Volkswagen. Volkswagen, waar ook de Tsjechische autofabrikant Škoda Auto deel van uitmaakt, kondigde in maart van dit jaar aan dat het van plan is om tegen 2030 zes batterijfabrieken in Europa te hebben.

CEZ: Het is een unieke kans

"CEZ is geïnteresseerd in de implementatie en de regering is geïnteresseerd in het ondersteunen van het gigafactory-project voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen in Tsjechië als een strategisch project dat de transformatie van zowel de energie- als de auto-industrie zal versnellen. De bedoeling van het project is ook om een unieke kans te creëren voor de transformatie van structureel getroffen regio's in de Tsjechische Republiek", luidt het memorandum.
In het document staat ook dat ČEZ klaar is om een investeerder in het project te worden, een leverancier van energie, energiediensten en lithium uit lokale bronnen, om geschikte gebouwen en faciliteiten te bieden voor de uitvoering van het project en ook klaar is om financiering te verstrekken voor de beoogde project. De overheid is dan, via het ministerie van Industrie, onder meer bereid om het beoogde project te ondersteunen met een passende vorm van maatschappelijk draagvlak.

Volgens het materiaal moet het bedrag een "effectieve stimulans voor de belegger" zijn, die een breed scala aan activiteiten bestrijkt, van de winning van grondstoffen tot de verwerking van batterijen voor secundair gebruik en hun recycling.
Lithium wordt beschouwd als het metaal van de toekomst. Volgens schattingen zijn er in Tsjechië ongeveer drie procent van de lithiumbronnen in de wereld - de overgrote meerderheid in Cínovec en een kleine hoeveelheid in Slavkovský les. De afzetting bij Cínovec is de grootste van Europa. Lithium en het gebruik ervan was een van de belangrijkste thema's van de parlementsverkiezingen in 2017 en veroorzaakte geschillen in de toenmalige regering van de CSA, ANO en KDU-CSL.

bron: novinky.cz
 
Bovenaan