Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Krokodillentranen. Kofolo is de laatste jaren met een heel succesvolle comeback bezig (de nieuwe eigenaar is er schatrijk mee geworden) en vrijwel overal te krijgen en ik heb gister hippe Botas schoenen gekocht. Nee hoor, laat die Tsjechen maar schuiven. Wat goed is blijft gewoon (maar dan moet het wel goed zijn). Al dan niet in vernieuwde vorm. Om over Skoda en pils nog maar te zwijgen.

Kofola vorige week in Kaufland gekocht. Retro edition :)
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch minimumloon stijgt tot 360 euro

De centrumlinkse regering in Tsjechië heeft beslist om het maandelijkse minimumloon in het land met bijna acht procent op te trekken. Daarmee stijgt het - voor een wekelijkse arbeidstijd van 40 uur - vanaf 1 januari 2016 naar 9.900 kronen (360 euro).


“Ons land heeft nog steeds een van de laagste minimumlonen in de EU, dat zich bovendien onder de armoedegrens bevindt”, aldus premier Bohuslav Sobotka donderdag. De vakbonden reageren tevreden.

Volgens cijfers van het ministerie van Arbeid in Praag krijgt 2,3 procent van de werknemers het wettelijk minimumloon betaald.

Bron: nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Amazon opent nieuw distributiecentrum bij Praag

Amazon heeft een nieuw distributiecentrum geopend in de buurt van Praag. Daar werken 1500 mensen, maar er is ruimte voor 3000 werkers die voor de feestdagen kunnen worden ingezet.


Het nieuwe centrum kan heel Europa bedienen, in totaal een kleine 50.000 klanten.

Amazon haalt zijn werkers met gratis bussen uit het armere Noordwesten van de Tsjechische republiek.

Met de opening van de Oosteuropese distributiecentra was er aanvankelijk vrees dat Amazon gaandeweg zijn Duitse logistieke activiteiten zou gaan afbouwen. Het Amerikaanse bedrijf ligt er voortdurend overhoop met de Duitse vakbonden.

Bron: emerce.nl
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ad Verschoor

Donateur
Raben versnelt verbindingen Tsjechië, Hongarije en Slowakije

Raben Nederland heeft haar verbindingen naar Tsjechië, Hongarije en Slowakije geoptimaliseerd. Zendingen kunnen nu vanaf 2 werkdagen vanaf laden op de plaats van bestemming worden geleverd.




Raben Group is al meer dan 80 jaar actief op de Europese markt en biedt uitgebreide logistieke diensten aan. Er zijn vestigingen in 10 landen van Europa: Tsjechië, Estland, Nederland, Duitsland, Litouwen, Letland, Polen, Slowakije, Oekraïne en Hongarije. De locaties zijn zo gepland dat snel transport van goederen mogelijk is.

Dagelijks vertrekt Raben vanuit Oss met linehauls naar Tsjechië, Hongarije en Slowakije. Door een optimale inzet van het netwerk kan er nu dus sneller getransporteerd worden.

Raben Group biedt oplossingen voor zowel grote bedrijven als, kleine en middelgrote ondernemingen. Met een goed ontwikkeld transportmanagement- en klantrelatiesysteem kan elke dienst aangepast worden aan klantwensen.

Bron: ttm.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Bandenfabrikant Nexen opent nieuwe fabriek in Tsjechië

12_pb_new_plant_zatec_1444212749.jpg


Om de Europese markt beter en sneller te kunnen voorzien van banden heeft Nexen in Zatec, Tsjechië een nieuwe fabriek geopend. Met een investering van 829 miljoen euro en een oppervlakte van 650.000 m2 wil de bandenfabrikant de positie op de Europese markt verder verstevigen. De fabriek moet medio 2018 volledig operationeel zijn om de productie geleidelijk aan op te voeren naar een capaciteit van 12 miljoen banden per jaar.

De nieuwe fabriek is de tweede productiefaciliteit buiten de Koreaanse grenzen en wordt intern gezien als een serieuze stap voorwaarts. Door de positie in Europa te versterken en het marktaandeel te vergroten wil Nexen zich definitief vestigen tussen de gerenommeerde bandenfabrikanten.

De bouw van de nieuwe fabriek is nodig om te blijven voldoen aan de groeiende vraag vanuit de Europese markt en om stabiele leveringen te garanderen van OE banden voor onder andere Volkswagen, Renault, Skoda en Seat. Daarnaast maakt de strategisch gekozen locatie directe leveringen naar de Oost Europese markt mogelijk, een markt die sterk in opkomst is.

Bron: aftersalesmagazine.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
albert_tsjechie-a900x525_0.jpg


Albert-topman: discriminatie overheid Tsjechië

Ahold-formule Albert heeft zich door overnames en investeringen opnieuw uitgevonden in Tsjechië. Verdere groei zit in het verschiet, maar topman Jeser Lauridsen maakt zich zorgen over discriminatie en protectionisme door de overheid.

Als een grote supermarktketen als Albert een verrotte appel in de winkel heeft liggen, is de boete zwaarder dan als een regionale formule hierop wordt gepakt. Een duidelijk voorbeeld van discriminatie, zegt Ahold-bestuursvoorzitter Jesper Lauridsen in een uitgebreid interview met het Financieele Dagblad. Lauridsen staat sinds 2012 aan het roer van de Albert-formule en ontwikkelde door de aankoop van vestiging en vernieuwing van winkels het bedrijf door naar een moderne tweede speler in Tsjechië, met de Schwarz-Gruppe, bekend van Lidl en Kaufland, als nummer één.

Regelgeving
Lauridsen ziet de omzet aantrekken en voorspelt verdere groei uit het bestaande winkelbestand. Er hangt echter een donkere wolk boven het succes. De overheid werkt aan nieuwe regelgeving die voorschrijft dat Ahold of Kaufland niet meer op prijs mag onderhandelen met Tsjechische leveranciers, op straffe van een boete van 10 procent van de omzet. Het is in Tsjechië al verplicht om bij elke winkel aan te geven hoeveel procent van het assortiment binnenlands is.

Contraproductief
Ongeveer 90 procent van de producten die Albert aanbiedt komt van Tsjechische bodem, verdedigt Lauridsen zijn inkoopbeleid. De topman vindt dat de nieuwe regelgeving in strijd is met de regels voor vrije handel en dat de beperking contraproductief kan werken. Albert zou immers gedwongen zijn om buiten de landsgrenzen in te kopen, aldus Lauridsen in het interview.

Barendrecht
De topman is ervan overtuigd dat producten van eigen bodem in de Tsjechische formule toe kan nemen. Het bedrijf heeft contact met Bakker Barendrecht, dat voor Albert Heijn contacten onderhoudt met Nederlandse agrarische leveranciers. Lauridsen verwacht veel van deze samenwerking.

Bron: Financieele Dagblad
 

kuurgast

Donateur
Kwart Europeanen op armoedegrens.

Een kwart van de bevolking van de Europese Unie leeft rond de armoedegrens en loopt het risico op sociale uitsluiting. Dat heeft het statistiekbureau van de EU, Eurostat, vrijdag gemeld.

Het gaat om mensen die een laag inkomen hebben, amper bezittingen hebben of wonen in een huishouden waar (bijna) niemand werkt. Hun aantal was in 2013 licht gedaald, maar is in 2014 weer gestegen, aldus Eurostat.

De ellende is het grootst in Roemenië, Bulgarije en Griekenland: daar leeft rond de 40 procent van de bevolking op de armoedegrens. In Tsjechië is de situatie het best (14,8 procent) gevolgd door Zweden, Nederland, Finland en Denemarken waar rond 17 procent van de bevolking het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting.

Hoe hoog de armoedegrens is, verschilt per land al naar gelang de levensstandaard. In Nederland ontstaat armoede bij een nettojaarinkomen lager dan 12.535 euro voor een alleenstaande volwassene. Voor een gezin met twee jonge kinderen ligt de grens op 26.322 euro.

Mensen in die omstandigheden kunnen vaak de huur niet betalen, hebben geen geld voor verwarming of elke dag een fatsoenlijke maaltijd, kunnen niet op vakantie en hebben geen auto, wasmachine of (mobiele) telefoon.
Bron telegraaf.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
bier-in-tsjechie-goedkoopst-van-europa.jpg


Bier in Tsjechië het goedkoopst van Europa

Voor een voordelige knipbeurt kun je het beste in Polen zijn. Bier is het goedkoopst in Tsjechië en boter wordt het voordeligst verhandeld in Duitsland.
Dat blijkt uit onderzoek van sociaaleconomisch instituut WSI waar het Duitse blad Der Spiegel zaterdag over bericht.


Het onderzoek toont de gemiddelde consumentenprijzen van Europese landen in het algemeen, waarbij een aantal producten zijn uitgelicht. Zo blijkt dat Goudse kaas in Duitsland met een gemiddelde prijs van 5,78 euro per kilo goedkoper is dan in Nederland. Hier moet daarvoor volgens WSI gemiddeld 6,82 euro worden afgerekend.

Sigaretten
De Britten leggen volgens het onderzoek het meeste neer voor een pakje sigaretten (10,81 euro) terwijl de Frankfurter worst in Zwitserland het duurst wordt betaald.

Het prijsniveau in Nederland komt volgens het onderzoek uit op 110,7. Daarbij is het niveau 100 het gemiddelde van de 28 EU-lidstaten.

Duurst
Denen (138,0), Zweden (124,7) en Finnen (123,2) zijn binnen de EU het meeste kwijt om het huishouden draaiende te houden. In Zwitserland (154,1) is het leven nog net wat duurder. Ook In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Luxemburg ben je duurder uit dan in Nederland.

Daartegenover zijn Macedonië, Bulgarije en Albanië het goedkoopst volgens de statistieken.

Door: ANP
 

Ad Verschoor

Donateur
Mandersloot CZ is verhuisd naar nieuwe locatie in Tsjechië

PRAAG - Begin november is de logistieke dienstverlener Mandersloot CZ s.r.o. verhuisd naar een nieuwe locatie in Tsjechië. In Klíčany nabij Praag, direct aan de belangrijke snelweg D8, is een nieuw pand van ruim 1900 m2 in gebruik genomen met uitstekende crossdock en warehousing mogelijkheden voor zowel ambiente als geconditioneerde goederen.

De Mandersloot Group is sinds 1964 als logistieke dienstverlener actief in algemene handelsgoederen, levensmiddelen, bloemen en planten, farmaceutische producten en hoogwaardige goederen. Met eigen vestigingen, mensen en materiaal op strategische plaatsen in diverse landen is er de mogelijkheid om dagelijks gebruik te maken van korte looptijden van, naar en tussen Nederland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije.

Bron: transport-online.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië positief in producentenvertrouwen

Nederlandse ondernemers in de industrie zijn positiever dan veel van hun Europese collega's. Dit constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag, op basis van statistieken van de Europese Commissie.

De Europese indicator van het producentenvertrouwen, die iets afwijkt van de Nederlandse, stond volgens het CBS in november voor Nederland op 2. Het gemiddelde producentenvertrouwen in de Europese Unie (EU) was negatief, op min 3,5. Ondernemers in Slovenië, Hongarije en Zweden waren het meest optimistisch.

Griekse en Poolse producenten waren het meest negatief, daar stond de vertrouwensindicator op respectievelijk min 16,6 en min 11,5.

Boven het gemiddelde
Met 2 ligt het Nederlandse producentenvertrouwen ruim boven het tienjarig gemiddelde. Het Nederlandse tienjarig gemiddelde is met min 3,1 minder negatief dan het Europees gemiddelde van min 5,9. De enige landen met een positief saldo zijn Tsjechië en Slowakije.

In januari 2008 bereikte het producentenvertrouwen in Nederland het hoogste punt in de afgelopen acht jaar op 5,1. Het dieptepunt van min 25,4 werd bereikt in februari 2009. Vanaf maart 2013 is de trend stijgend. Het Europees gemiddelde is daarentegen sinds oktober 2014 niet of nauwelijks veranderd.

Bron: cbs.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
BlaBlaCar nu ook in Tsjechië en Slowakije.

Autodeler BlaBlaCar voegt Tsjechië en Slowakije toe aan zijn werkgebied door de overname van de lokale dienst Jizdomat. Het is alweer de zevende aanwinst van BlaBlaCar en de zesde overname in Europa.

Beide landen hebben volgens het Franse bedrijf een enorm potentieel voor betaalbare city-to-city ride sharing. Reizen per auto is voor een groot deel van de bevolking onbetaalbaar, op dit moment gaat 12 procent (Tsjechië) en 13 procent (Slowakije) van het dagelijkse loon op aan brandstof.

In vijf jaar tijd heeft Jizdomat een sterk netwerk van chauffeurs en passagiers opgebouwd die actief internationale ritten delen, bijvoorbeeld van Praag naar Berlijn voor 320 Kč (11 euro) of van Bratislava naar Krakau voor 420 Kč (15 euro).

Het vijftiende kantoor van BlaBlaCar is gevestigd in Praag en komt onder leiding te staan van Pavel Prouza. De oprichters van Jizdomat gaan zich richten op nieuwe activiteiten.

BlaBlaCar is nu actief in 22 landen: Benelux, Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, India, Italië, Kroatië, Mexico, Polen, Portugal, Roemenië, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie over Blablacar zie: www.blablacar.nl

Bron:emerce.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Oogst +24% naar 188.462 ton

Vorige week maakte Martin Ludvík, hoofd van de Tsjechische Fruittelers Coöperatie, de jaarcijfers van 2015 bekend. In tegenstelling tot de verwachtingen en ondanks de extreem droge zomerperiode, steeg de fruitproductie dit jaar met 24% naar 188.462 ton, het grootste volume sinds 2006.

Volgens Ludvík is de goede oogst grotendeels te danken aan de gunstige weersomstandigheden in het voorjaar. De warme en droge zomer is de kwaliteit van met name appelen en peren echter niet ten goede gekomen. De appelproductie, die in Tsjechië het belangrijkst is, nam vorig jaar met 19% toe naar 155.000 ton, waarmee het grootste volume van de laatste zeven jaar bereikt werd.

Vanwege de droogte was het fruit kleiner, waardoor zo'n 60% van de appeloogst aan de verwerkende sector verkocht werd, wat uiteraard nadelig was voor de opbrengst. Onder normale omstandigheden wordt 60% van de binnenlandse appelen voor directe consumptie verkocht.

De perenproductie liet in 2015 de grootste groei binnen een jaar zien en bereikte een recordvolume van 10.000 ton. Ook was er een aanzienlijke toename van de pruimenproductie naar ruim 8.400 ton. Volgens Ludvík, is dit te danken aan de aanplant van nieuwe bomen.

Volgens de Tsjechische Fruittelers Coöperatie is de fruitteelt in het land op de lange termijn niet rendabel. Deze situatie wordt verergerd door de Russische boycot die de fruitprijs heeft doen dalen.

Het lange termijn rendement wordt bovendien beïnvloed door de magere resultaten uit 2010 en 2012. In 2006 bedroeg de totale fruitproductie 190.000 ton. In 2011 daalde deze naar iets meer dan 100.000 ton.

Afgelopen jaar is het fruitareaal met 11% verminderd naar 15.500 hectare, wat de grootste vermindering van de afgelopen 20 jaar betekent.

Volgens Ludvík zou de situatie verbeteren wanneer Tsjechische fruittelers meer steun zouden krijgen van het EU programma voor plattelandsontwikkeling.

Bron: agf.nl
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië steekt Nederland voorbij met maakindustrie in 2020.

Volgens een voorspelling door consultancybureau Deloitte treedt Tsjechië in 2020 opnieuw de top-20 binnen van de meest concurrerende landen in de maakindustrie. Het land staat dit jaar op positie 23.

De stijging heeft Tsjechië vooral te danken aan de lage arbeidskosten en de arbeidsproductiviteit. Een toekomstig probleem kan wel de lage werkloosheidsgraad worden, waardoor bedrijven moeilijker aan lokale arbeidskrachten kunnen komen.

Pikant detail is dat met de eventuele toetreding van Tsjechië tot de top-20 het juist Nederland is dat dan uit de boot valt. De VS moeten hun eerste plaats in dat jaar afstaan aan China.
Bron europeescorrespondent.nl + radio.cz/en.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kaufland brengt inkoop Oost-Europa onder bij EMD

PFÄFFIKON, ZWITSERLAND - Kaufland gaat de inkoop voor winkels in onder andere Tsjechië, Slowakije, Polen en Roemenië bundelen en onderbrengen bij alliantie EMD.


Lidl-zusterbedrijf Kaufland is sinds jaar en dag ‘sterk verbonden’ in de inkoop- en marketingalliantie EMD, waar Superunie sinds 2005 ook lid van is. In de Oost-Europese markten heeft Kaufland ‘een sterke positie’, aldus Frank Hirnschal, lid van de Raad van Bestuur en verantwoordelijk voor handel, huismerk en marketing bij Kaufland, in een bericht over het besluit.

Groei
Nu de volumes voor de winkels in Tsjechië, Polen, Kroatië, Roemenië en Bulgarije geconcentreerd worden in de onderhandelingen die EMD voert, vergroot dit de verkoopkansen van partners in de industrie, zegt Hirnschal, die ervan overtuigd is dat het ‘coöperatief partnerschap’ via EMD Kaufland in staat stelt om een grotere en klantgerichte groei in de bestaande Oost-Europese markten te realiseren.

Asda
EMD, gezeteld in het Zwitserse Pfäffikon, wist eerder dit jaar Walmart-dochter Asda aan zich te binden. Met Kaufland meegerekend vertegenwoordigd de inkoop- en marketingalliantie een pan-Europese omzet van 178 miljard euro in 19 landen.

Bron: Levensmiddelenkrant
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen willen bod doen op bruinkolenmijnen Vattenfall

Het Tsjechische energiebedrijf CEZ Groep wil vóór 16 maart een bod uitbrengen op de Oost-Duitse bruinkolenmijnen en -centrales van Vattenfall. Dat heeft bestuursvoorzitter Daniel Benes deze week laten weten aan een groep journalisten.


Het van origine Zweedse Vattenfall wil zo snel mogelijk af van zijn bruinkolenmijnen omdat het in eigen land als ‘vieze technologie’ wordt gezien. CEZ Group geldt al enige tijd als de belangrijkste kanshebber, ook omdat bestuursvoorzitter Daniel Benes belooft dat er van de 8000 werknemers in de mijnen en elektriciteitscentrales niemand hoeft te vertrekken. ‘Dat is ook helemaal niet nodig’, zo zei hij in Praag deze week, want Vattenfall opereert zeer efficiënt.

Brugtechnologie
Benes stelt wel een belangrijke voorwaarde. Hij wil van de politiek duidelijkheid over hoe lang de mijnen nog open mogen blijven. Hij gaat er zelf vanuit dat bruinkolen nog tot ten minste 2035 als ‘brugtechnologie’ zullen fungeren in Duitsland. In de regering-Merkel wordt echter al enige tijd gediscussieerd over een veel eerdere sluiting, omdat ze anders niet kunnen voldoen aan de Europese eisen voor CO2-reductie.

Andere belangstellenden voor de Vattenfall-dochter komen uit Duitsland en Tsjechië. De Duitse gegadigde is energiebedrijf Steag, dat volgens Duitse media bereid zou zijn ‘een laag driecijferig miljoenenbedrag’ te betalen. Volgens de meeste energie-experts te weinig.

Uit Tsjechië is er verder nog serieuze belangstelling van de EPH Holding, die met zijn dochter de ‘Mitteldeutsche Braunkolhengesellschaft’ (Mibrag) al een aantal bruinkolenmijnen heeft in Oost-Duitsland. Ook de firma Vrsanska Uhelna zou interesse hebben.

Petr Kellner
EPH kan bij een bod vermoedelijk op steun rekenen van de rijkste Tsjech van dit moment, Petr Kellner, met een geschat vermogen van $8,4 mrd. Kellner houdt via zijn Nederlandse Holding ‘PPF Group’ een groot belang in EPH. Zijn eerste grote klapper maakte hij tijdens de privatiseringen in de jaren negentig toen hij de hand wist te leggen op de Tsjechische verzekeringsmaatschappij Ceska Pojojistovna.

Een andere Tsjech die in verband wordt gebracht met de Vattenfall-dochter is Pavel Tykac, de man achter Vrsanska Uhelna. Tykac zou echter problemen kunnen krijgen vanwege zijn dubieuze achtergrond. Hij geldt als zeer omstreden ondernemer die net als Kellner rijk werd tijdens de privatiseringsgolf van de jaren negentig. Tykac is zo omstreden omdat veel van zijn voormalige partners zijn veroordeeld voor corruptie en fraude. Tegen Tykac lopen ook onderzoeken, maar veroordeeld werd hij nooit.

De CEZ Group lijkt van alle bieders de meest serieuze kandidaat. Het beursgenoteerde energieconcern, met als grootste aandeelhouder de staat (70% van de aandelen) heeft een marktwaarde van €7,9 mrd. Het concern heeft talloze elektriciteitscentrales in binnen- en buitenland. In Tsjechië bezit het naast 12 kolencentrale ook twee kerncentrales en een reeks waterkrachtcentrales. In het buitenland is CEZ actief in onder andere Polen, Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Turkije. En ook in Nederland heeft het een aantal dochters zoals CEZ Poland Distribution, CEZ International Finance, CEZ Bulgarian Investments en VM European Power International. In totaal heeft het bedrijf 26.000 werknemers.

Duitsland is verreweg de grootste bruinkolenproducent van Europa. Naast Mibrag en Vattenfall is RWE een grote speler op deze markt. De grootste bruinkolenreserves zijn te vinden in het grensgebied met Polen en Tsjechië en in het Roergebied. Vattenfall heeft in de Oost-Duitse regio Lausitz vijf mijnen en drie daarbij horende elektriciteitscentrales.

Bron: fd.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
'Bredase iPhone-reparateur Pegatron vertrekt naar Tsjechië'

BREDA - Het van oorsprong Taiwanese reparatiebedrijf Pegatron zou haar productievestiging in Breda binnen enkele maanden sluiten. De reparatieactiviteiten zouden verhuizen naar het Tsjechische Ostrava.


Dat meldt BN/De Stem. Het sluiten van de gehele vestiging zou het verlies van 350 banen betekenen. Recent kwamen er al 85 mensen op straat te staan omdat de medewerkers anders vast in dienst genomen moesten worden.

Op basis van gesprekken met medewerkers stelt BN/De Stem dat een volgende ronde ontslagen is uitgesteld, omdat er reuring zou zijn ontstaan. De 85 mensen die hun baan vorige week verloren, werden aan het einde van hun laatste werkdag met een briefje geïnformeerd. Volgens Pegatron gaat de werkgelegenheid bij het bedrijf altijd met pieken en dalen.

Bron: dichtbij.nl
 
Bovenaan