Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Primark zet Centraal-Europese ambities kracht bij

Primark heeft zijn allereerste winkel in Tsjechië geopend en zet zo zijn Centraal-Europese ambities kracht bij. De Ierse budgetmodeketen betreedt zo haar veertiende markt en telt nu 396 vestigingen.


shutterstock_1884694747.jpg


Uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa
De winkel op het bekende Wenceslasplein in Praag omvat drie verdiepingen, goed voor een totale winkeloppervlakte van 4600 m². Er zijn meer dan 300 banen gecreëerd, schrijft Retail Gazette. "We zijn erg blij dat we Primark eindelijk naar Tsjechië kunnen brengen en waar kunnen we dat beter doen dan in het hart van Praag", aldus CEO Paul Marchant. "Dit is een andere belangrijke markt voor ons nu we onze uitbreiding naar Centraal- en Oost-Europa voortzetten en onze pijplijn van nieuwe winkels in de hele regio aanleggen."

De Centraal- en Oost-Europese expansie van Primark begon met een winkel in Slovenië (Ljubljana) en twee in Polen (Warschau en Poznan). Verder zijn er concrete plannen voor een eerste vestiging in Slovakije, twee bijkomende filialen in Polen (Krakow en Katowice) en een tweede Tsjechische winkel in Brno.

Bron: retaildetail.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechen verhogen rente

Bron: ABM Financial News, 23 juni 2021

De centrale bank van Tsjechië heeft woensdagmiddag de rente verhoogd. Dit maakte de Ceska Narodni Banka zojuist bekend.
De rente ging met 0,25 procentpunt omhoog naar 0,50 procent. Het nieuwe rentetarief geldt per 24 juni.
Dinsdag verhoogde de Hongaarse centrale bank, als eerste in de Europese Unie, de rente van 0,6 naar 0,9 procent.
 

De overheid wil betrokken zijn bij het bouwen van een "gigafabriek" voor accu's van elektrische auto's.​


Maandag keurde de regering een memorandum goed tussen de staat vertegenwoordigd door het ministerie van Industrie en Handel en ČEZ over steun voor een project voor een batterijfabriek voor elektrische voertuigen in Tsjechië, de zogenaamde gigafactory. Dit verklaarde vicepremier en minister van Industrie en Transport Karel Havlíček (voor YES) op een persconferentie na de regeringsvergadering.

"Het langdurig hellende project krijgt duidelijke contouren. We zeggen zelfs dat als de regering dit project ondersteunt dat gericht is op de productie van batterijen voor elektrische voertuigen, wat ons zou verplaatsen naar de prestigieuze landen van Europa, haar partner ČEZ zal zijn. Samen met dit bedrijf zullen we een buitenlandse partner kiezen”, aldus Havlíček.
Dit is een project met een investeringscapaciteit van meer dan 50 miljard kronen, die minstens 2.300 banen zou moeten opleveren.
Uit het materiaal blijkt dat de investering in de eerste fase minimaal 52 miljard kronen moet bedragen. Havlíček en CEZ CEO Daniel Beneš zullen dinsdagochtend het memorandum ondertekenen.

Havlíček maakte vorig jaar bekend dat CEZ Group overweegt om in de komende jaren in Noord-Bohemen een fabriek voor lithiumbatterijen voor auto's te bouwen, wat het omschrijft als een gigafabrieksproject. Samen met investeerders uit de auto-industrie wil het bedrijf lithium uit het Cínovec-gebied in het Ertsgebergte gebruiken voor de productie van batterijen.

"We hebben te maken met twee belangrijke entiteiten van internationale aard. Het ligt gevoelig, ze willen niet dat we te veel commentaar geven. We respecteren hun mening'', zei de minister vorige week tegen het dagblad Právo.

Begin juni stelde de minister dat de regering de komende weken zou moeten beslissen over een stimulering in de orde van miljarden kronen voor de vestiging van een fabriek voor batterijen voor elektrische auto's in Tsjechië. Half maart vertelde de minister aan Hospodářské noviny (HN) dat de Tsjechische regering in onderhandeling was over een project met de Duitse autofabrikant Volkswagen. Volkswagen, waar ook de Tsjechische autofabrikant Škoda Auto deel van uitmaakt, kondigde in maart van dit jaar aan dat het van plan is om tegen 2030 zes batterijfabrieken in Europa te hebben.

CEZ: Het is een unieke kans

"CEZ is geïnteresseerd in de implementatie en de regering is geïnteresseerd in het ondersteunen van het gigafactory-project voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen in Tsjechië als een strategisch project dat de transformatie van zowel de energie- als de auto-industrie zal versnellen. De bedoeling van het project is ook om een unieke kans te creëren voor de transformatie van structureel getroffen regio's in de Tsjechische Republiek", luidt het memorandum.
In het document staat ook dat ČEZ klaar is om een investeerder in het project te worden, een leverancier van energie, energiediensten en lithium uit lokale bronnen, om geschikte gebouwen en faciliteiten te bieden voor de uitvoering van het project en ook klaar is om financiering te verstrekken voor de beoogde project. De overheid is dan, via het ministerie van Industrie, onder meer bereid om het beoogde project te ondersteunen met een passende vorm van maatschappelijk draagvlak.

Volgens het materiaal moet het bedrag een "effectieve stimulans voor de belegger" zijn, die een breed scala aan activiteiten bestrijkt, van de winning van grondstoffen tot de verwerking van batterijen voor secundair gebruik en hun recycling.
Lithium wordt beschouwd als het metaal van de toekomst. Volgens schattingen zijn er in Tsjechië ongeveer drie procent van de lithiumbronnen in de wereld - de overgrote meerderheid in Cínovec en een kleine hoeveelheid in Slavkovský les. De afzetting bij Cínovec is de grootste van Europa. Lithium en het gebruik ervan was een van de belangrijkste thema's van de parlementsverkiezingen in 2017 en veroorzaakte geschillen in de toenmalige regering van de CSA, ANO en KDU-CSL.

bron: novinky.cz
 

kuurgast

Donateur
Computerbeveiliger Avast koopt anti-virusbedrijf AVG
Amerikaans bedrijf neemt Tsjechisch antivirusbedrijf Avast over.

Het Tsjechische antivirusbedrijf Avast wordt overgenomen door de Amerikaanse concurrent NortonLifeLock. De prijs voor de aankoop zou tussen de $ 8,1 miljard en $ 8,6 miljard (186,3 miljard Kč) liggen.
NortonLifeLock, dat zijn hoofdkwartier heeft in Arizona, heette tot 2019 Symantec. NortonLifeLock verkoopt nu vooral Norton-antivirus-producten en LifeLock-software, een tool om identiteitsdiefstal te voorkomen.

Avast werd in 1988, vóór de val van het communisme, in Praag opgericht door Eduard Kučera en Pavel Baudiš, die elkaar hadden ontmoet bij het Research Institute for Mathematical Machines.

Baudiš ontdekte een (Vienna-)virus op een diskette en ontwikkelde een programma om het te verwijderen en hij en Kučera richtten vervolgens Alwil op en later werd dat Avast als een coöperatie.

Avast werd een van de dominante spelers op de anti-virusmarkt voor consumenten en ging in 2018 naar de beurs van Londen. De oprichters van Avast hebben een belang van ongeveer 35 procent in het bedrijf.

Het nieuwe bedrijf – waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt – zal twee hoofdkantoren hebben, één in Praag en één in Tempe, Arizona.
Hoewel een van de oprichters van Avast, Eduard Kučera, niet langer betrokken zal zijn bij de managementstructuren van het bedrijf, zullen zijn partner Pavel Baudiš en het huidige hoofd van Avast, Ondřej Vlček, blijven werken in het management van het gefuseerde bedrijf.

Volgens de deal krijgt Norton toegang tot de 435 miljoen gebruikers van het Tsjechische bedrijf over de hele wereld. De meeste gebruikers kiezen voor een gratis versie van het antivirusprogramma van het bedrijf.

Avast, dat meer dan 1.700 werknemers heeft, zegt dat het elke maand ongeveer 1,5 miljard computeraanvallen blokkeert. De oprichters behouden een belang van ongeveer 35 procent in het bedrijf.

Avast CEO Ondřej Vlček zei dat voorafgaand aan de voltooiing van de fusie beide bedrijven algemene vergaderingen zouden moeten houden.

Bovendien zal de transactie, die op zijn vroegst over negen of tien maanden moet worden afgerond, alle vereiste wettelijke goedkeuringen moeten krijgen in een aantal landen waar de bedrijven actief zijn, zei de heer Vlček.

De heer Vlček zei ook dat online criminelen profiteerden van de Covid-pandemie toen mensen vanuit huis gingen werken op minder veilige netwerken.

De fusie geeft meer kansen voor innovatie, zegt Avast-baas Ondřej Vlček. “De langetermijnmissie van Avast is om de opkomst van een digitale wereld mogelijk te maken die veiligheid en privacy voor iedereen biedt. De aanstaande verbinding met NortonLifeLock is een belangrijke stap op dit pad. De opkomst van een wereldleider op het gebied van cyberbeveiliging voor eindgebruikers. Het combineert de sterke punten van Avast op het gebied van gegevensbescherming en NortonLifeLock op het gebied van identiteitsbescherming”, aldus Vlček.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechische multimiljardair verdubbelt belang in PostNL tot €225 miljoen​

Daniël Kretinsky, multimiljardair en eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, verdubbelt zijn belang in de Hollandse pakketbezorger PostNL tot meer dan 10%.

De ene miljardair vertrekt, de ander komt. Waar de vaderlandse miljardair John de Mol ervoor koos om zijn belang in PostNL af te bouwen kiest zijn Tsjechische evenknie Daniël Kretinsky ervoor om zijn aandelenbelang in het oer-Hollandse oranje bedrijf uit te breiden.
De Oost-Europese Kretinsky, volgens Forbes goed voor een vermogen van $4 miljard, bouwde eerder dit jaar een belang op in de Hollandse postbezorger van 5% maar besloot afgelopen maanden dat belang uit te breiden tot ruim 51 miljoen stukken oftewel 10,10%. Dat blijkt uit een melding bij de AFM, bij de openingskoers van deze maandagochtend is dat aandelenbelang goed voor €225 miljoen.
Opvallend is dat Kretinsky instapt op het moment dat de koers net zo hard oploopt als postbezorgers moeten zeulen met brieven en pakketten: in een jaar tijd is de koers met 80% opgelopen dankzij de voortrazende pakkettenwoede.
Maar of dat de reden is voor de Tsjechische aandacht is onduidelijk, nog altijd is PostNL namelijk een stuk minder waard dan tijdens fusiegesprekken met het Belgische Bpost.

Bron: quotenet.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Tsjechisch energiebedrijf denkt aan beursgang in Amsterdam​

Bron: ANP Economisch Nieuws

PRAAG (ANP/BLOOMBERG) - Het Tsjechische energiebedrijf EP Infrastructure denkt erover om een notering op de beurs in Amsterdam aan te vragen. Volgens de krant Hospodarske Noviny is Amsterdam de voorkeurslocatie als het bedrijf definitief besluit de gang naar de beurs te maken.​


407974219.jpg


Het op de distributie en opslag van gas en de opwekking van stroom gerichte EP Infrastructure is onderdeel van Energeticky a Prumyslovy. Die houdstermaatschappij is op haar beurt weer in handen van miljardair Daniel Kretinsky. In juli begon een strategische evaluatie van de plannen met het bedrijf waarbij de kans op een beursgang groot lijkt. Er wordt nog wel gepraat over hoeveel procent van de aandelen dan naar de beurs zouden worden gebracht en op welk moment dat zou gebeuren.

De beurs in Amsterdam is dit jaar in trek bij buitenlandse bedrijven. Zo gingen de Poolse postkluisjesuitbater InPost, het Spaanse investeringsplatform AllFunds en het Tsjechische CTP al hier naar de beurs. Die ontwikkelaar van bedrijventerreinen is in handen van een Nederlandse ondernemer en verplaatst het hoofdkantoor binnenkort naar Nederland. Deze week maakten platenlabel Universal Music Group en callcentrebedrijf Majorel hun debuut op Beursplein 5.
 

Ad Verschoor

Donateur
Hatsa! Tsjechische multimiljardair heeft nu belang ter waarde van €318 miljoen in PostNL

Daniël Kretinsky, multimiljardair en eigenaar van voetbalclub Sparta Praag, heeft in zeven maanden tijd inmiddels 15,1% van de aandelen van de Nederlandse post- en pakketbezorger. Opvallend.


daniel kretinsky


De Tsjech wil profiteren van de aanhoudende Hollandse pakketjeshausse, zo veel is duidelijk. Sinds eind februari van dit jaar is Daniël Kretinsky middels zijn Vesa Equity Investment gestaag bezig zijn belang in PostNL te vergroten. Van niets naar ruim 15% in iets meer dan een half jaar, blijkt uit de laatste melding van de AFM. Dat is toch niet niks. Maar Kretinsky heeft toch genoeg slappe was. Forbes schat het vermogen van de Oost-Europeaan namelijk op $4 miljard. Onze vriend verdiende het gros van zijn vermogen als ceo en grootaandeelhouder van Energetický a průmyslový holding, de grootste energiegroep van Centraal-Europa.

Pakketjespolonaise
De 46-jarige investeerder staat in de markt bekend als niet-activistisch en richt zicht qua investeringen vooral op e-commercebedrijven en schaart daar PostNL als pakketjesbezorger dus ook onder. Net als overigens het Britse Royal Mail, waar Kretinsky in 2020 een belang van 5% in nam. Het lijkt er dus vooral op dat Kretinsky wil profiteren van de pakketjespolonaise die maar voort blijft hossen. In ieder geval zijn op basis van de openingskoers van vandaag de ruim 77 miljoen stukken die hij bezit goed voor een fijne €318 miljoen. Maar of dit een voorbode is voor nog iets groters of dat het hier bij blijft: ja, dat zal de toekomst moeten uitwijzen. De officiële verklaring van PostNL luidt in ieder geval dat het bedrijf zich nooit uitlaat over individuele aandeelhouders. Jammer, maar begrijpelijk.

Bron: quotenet.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
EVVA opent nieuwe fabriek in Tišnov

4 november 2021
twitter.svg
facebook.svg
linkedin.svg

Het 30-jarige bestaan van de EVVA-vestiging in Tsjechië werd gevierd met een feestelijke opening van de nieuwe productielocatie samen met EVVA-partners, werknemers en een delegatie van het stadhuis van Tišnov.

media-contact-attachments.apa-1-kopie%CC%88ren.jpg


Met Power Plant-strategie voor uitmuntende ontwikkeling
Met de nieuwe fabriek in Tišnov zet EVVA zijn expansieplannen kracht bij en voert het consequent zijn Power Plant-strategie verder uit. De daarmee gepaard gaande investeringen brengen EVVA een stuk dichter bij zijn doelstelling om uitmuntendheid te ontwikkelen. De drie productielocaties die voor dit doel zijn gedefinieerd, zijn de nieuwbouw in Wienerberg, die tegen het eind van het jaar wordt voltooid, de gemoderniseerde productiefaciliteit in Krefeld, Duitsland en het nieuwe Green-Field-gebouw in Tišnov. De zogenaamde satellieten voor de productie van op maat gemaakte en flexibele eisen zullen in de toekomst ter plaatse bij de betreffende EVVA-vestigingen worden ondergebracht.

Groter, efficiënter, moderner
Het ultramoderne nieuwe gebouw ‘in het groen’ is ca. 600 m² groter, heeft een oppervlakte van ongeveer 1600 m² en maakt zo de in alle Power Plants nagestreefde productieoptimalisatie mogelijk. In het kader hiervan zullen activiteiten die vroeger werden uitbesteed, in de toekomst ook in Tišnov worden uitgevoerd. Tegen het einde van het jaar zullen alle machines en productielijnen definitief geïnstalleerd en ingesteld zijn. Dan zal de productie van toegangssystemen voor Tsjechië en Slowakije in de nieuwe EVVA-fabriek Tišnov volgen. “Onze medewerkers kunnen zich verheugen op een zeer aantrekkelijke werkomgeving en we zullen onze partners en klanten voortaan kunnen verwelkomen in een zeer prestigieuze productievestiging”, aldus Martin Koudelka, hoofd van de EVVA-vestiging in Tsjechië.

30-jarig jubileum – en weer een record
Door haar strategisch belang en modern ontwerp is de nieuwe fabriek een nieuwe mijlpaal in het succesverhaal van EVVA, dat tegelijk met het 30-jarige jubileum van de EVVA-vestiging in Tsjechië werd gevierd. In de openingstoespraak van een sfeervol gala dat door talrijke partners, klanten en medewerkers werd bijgewoond, benadrukte de CEO van de EVVA-groep, Stefan Ehrlich-Adám, het volgende: “30 jaar EVVA in de Tsjechische Republiek staat voor een succesverhaal van 30 jaar. Sinds de overname van GUARD in 2008 hebben we ook een tweede vestiging in Tsjechië. Met de modernste architectuur, de modernste infrastructuur, verheugen wij ons op de komende 30 jaar.” Ook de burgemeester van Tišnov woonde de feestelijkheden bij en stuurde zijn gelukwensen: “Ik groet u vanuit het stadhuis van Tišnov en wens EVVA verdere goede voornemens en veel succes voor de toekomst.” Een ander hoogtepunt van de festiviteiten was de vermelding in het Tsjechische Boek van Records voor de langst functionerende sluitcilinder die ooit in Tsjechië is geproduceerd, met een lengte van 120 cm.

Hoewel EVVA al meer dan 100 jaar synoniem staat voor innovatie, heeft het traditionele bedrijf zich altijd bekommerd om het behoud van wat waardevol is. Daarom zijn de vondsten uit de recente en late steentijd (4.000 jaar v. Chr.) en de bronstijd (1.500-800 v. Chr.). die tijdens de bouwwerkzaamheden zijn gedaan, opgegragen en geconserveerd in nauwe samenwerking met het archeologische museum in Praag. Een deel van de vondsten werden uitgeleend aan EVVA voor een tentoonstelling in het nieuwe gebouw in Tišnov.

EVVA staat al 100 jaar synoniem voor mechanische en elektronische toegangssystemen op technisch topniveau. Wat in 1919 begon met de oprichting van de ‘Erfindungs-Versuchs-Verwertungs-Anstalt’ (EVVA), is tot op de dag van vandaag een centraal bestanddeel gebleven van onze bedrijfsfilosofie: wij doen zelf onderzoek, ontwikkelen zelf en produceren onze innovatieve toegangssystemen ook zelf. EVVA is een familiebedrijf en behoort internationaal tot de meest succesvolle ondernemingen in de branche: er zijn momenteel meer dan 300 patenten aangemeld, we zijn met tien vestigingen aanwezig op tien Europese markten en worden vertegenwoordigd door een netwerk van distributeurs van over de hele wereld.

Bron: [profiel-online.nl
 

De levensstandaard in Tsjechië steeg vorig jaar tot het niveau van Italië​

Ondanks de pandemie van het coronavirus naderde de levensstandaard in Tsjechië vorig jaar het gemiddelde niveau in de EU-landen. Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking in koopkrachtpariteit steeg vorig jaar tot 94 procent van de EU, tegen de 92 procent daarvoor. Tsjechië bevindt zich daarmee op het niveau van Italië en boven het niveau van Portugal (77 procent) en Spanje (86 procent). Dat blijkt uit gegevens die het Tsjechische bureau voor de statistiek vandaag heeft gepubliceerd in het Statistical Yearbook 2021. Dit niveau was het laagste in Bulgarije, waar het 55 procent van het EU-gemiddelde was. Luxemburg heeft met 266 procent het hoogste niveau.

De Tsjechische economie kromp vorig jaar met 5,6 procent, de diepste daling in de geschiedenis van het onafhankelijke Tsjechië. Vorig jaar daalden de economieën van alle EU-landen, behalve Ierland. Dit liet een BBP-groei zien van 3,4 procent. De Spaanse economie kende de grootste daling, met 10,8 procent.

Tegelijkertijd handhaafde Tsjechië vorig jaar voor het vijfde jaar op rij de positie van het land met de laagste werkloosheid binnen de EU, namelijk 2,6 procent. Polen had het op één na laagste werkloosheidscijfer met 3,2 procent, gevolgd door Duitsland en Nederland met 3,8 procent. Het EU-gemiddelde was vorig jaar zeven procent en 7,8 procent voor landen die in euro's betalen.

Statistieken tonen ook aan dat Tsjechië vorig jaar met 3,3 procent de op twee na hoogste inflatie in de EU had. Polen had de hoogste (3,7 procent), gevolgd door Hongarije met 3,4 procent. Het EU-gemiddelde was 0,7 procent en in het geval van de eurozone 0,3 procent.

Het Statistisch Jaarboek geeft op meer dan 800 pagina's samenvattende gegevens over economie, demografie en sociale sfeer van het afgelopen jaar. Dit is de 29e editie sinds de oprichting van de onafhankelijke staat in 1993.

bron: echo24.cz
 

Ad Verschoor

Donateur
Kwart PostNL in handen Tsjechische miljardair

DEN HAAG - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský heeft zijn belang in PostNL opnieuw uitgebreid. Hij heeft nu een kwart van het bedrijf in handen. Het is niet duidelijk wat de verdere plannen van Křetínský zijn. Via investeringsbedrijf Vesa Equity Investment heeft hij ook een belang van ruim 19 procent in het Britse Royal Mail.


Kwart PostNL in handen Tsjechische miljardair


In maart verscheen Křetínský voor het eerst in het register van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) toen hij meer dan 5 procent van de aandelen had gekocht. De afgelopen maanden vergrootte de eigenaar van voetbalclub Sparta Praag dat belang gestaag. In augustus, september en november kwam er steeds 5 procent bij, waardoor hij eind vorig jaar al 20 procent van de aandelen in handen had. Als Křetínský zijn belang vergroot tot 30 procent, moet hij verplicht een overnamebod doen.

Křetínský is onder meer eigenaar van energiebedrijf EP Infrastructure, dat hij mogelijk in Amsterdam naar de beurs wil brengen. Enkele jaren geleden kwam hij in het nieuws toen hij Metro, het moederbedrijf van groothandel Makro, wilde kopen. Zijn bod kreeg echter niet genoeg steun van aandeelhouders.

Bron: ANP.nl
 
Werken in Tsjechië trekt Oekraïners, Serviërs en Indiërs aan

Bedrijven hebben een chronisch gebrek aan werknemers, vakbonden hebben het over honderdduizenden werknemers. Niet alleen arbeidskrachten, maar ook geschoolde arbeidskrachten ontbreken. De vergunningsprocedure is voor de bedrijven te lang. Maar vooral mensen uit Oosterse landen worden niet alleen aangetrokken door hun salaris, maar ook door het vooruitzicht om zich met hun gezin in Tsjechië te vestigen, zegt Martin Jánský, directeur van de uitzendafdeling van Randstad, tegen Práva.

Hoe werf je werknemers uit het buitenland?

Het wervingsproces is de afgelopen twee jaar aanzienlijk veranderd. Vroeger was het grotendeels persoonlijk, nu vooral online. Van sollicitatiegesprekken tot vaardigheidstests.

Veranderen de landen van herkomst, waar komen buitenlandse werknemers vandaan?
Vroeger hadden we een aantal kwaliteitsmensen uit Slowakije, Polen, Bulgarije en Roemenië in Tsjechië, maar tegenwoordig geven ze de voorkeur aan Duitsland of Groot-Brittannië. Momenteel zijn we traditioneel geïnteresseerd in werken in Tsjechië vanuit Oekraïne, maar ook vanuit Servië, Macedonië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Vietnam, de Filippijnen, India, Indonesië en Mongolië.

Wat trekt buitenlanders voor ons aan?
Loon natuurlijk. Voor mensen uit Oosterse landen is echter ook de mogelijkheid om zich voor lange tijd in Tsjechië te vestigen en uw gezin hierheen te brengen, cruciaal.

Welke functies worden het vaakst aangenomen door mensen uit het buitenland?
Het is in ieder geval niet meer zo dat arbeiders uit het buitenland hier als goedkope arbeidskrachten komen. We kampen al lange tijd met een tekort aan handberoepen, zowel met lagere als hogere kwalificaties. Er zijn geen productie-operators, CNC-bewerkingsmachines, schilders, elektromechanica, elektriciens. Ook is er een tekort aan IT-specialisten. Ook westerse landen vragen in toenemende mate om experts op het gebied van engineering, werktuigbouwkunde of kwaliteitscontrole.

Hoe lang duurt het voordat een werknemer uit het buitenland een visum en werkvergunning krijgt?
Het duurt gemiddeld drie tot vier maanden om een visum en een langdurige werkvergunning te verwerken, maar soms duurt het tot zes maanden. Vergunningen van korte duur, die vooral voor seizoenarbeiders worden gebruikt, zijn meestal twee tot drie maanden. Het zou heel nuttig zijn als dit proces eenvoudiger en sneller zou kunnen zijn, zodat werkgevers kunnen rekruteren op basis van de huidige behoeften.
Ik denk niet dat er enige zorg is dat dit zal leiden tot een snelle toestroom van buitenlandse werknemers. Er zijn nog tal van mechanismen om dit proces te controleren en te reguleren. Het zou passend zijn de quota uit te breiden tot het aantal buitenlandse werknemers, dat in sommige landen zo beperkt is, dat het vrijwel geen zin heeft om daar rekrutering te zoeken.

Het proces in ons land beduidend langer duurt dan in de ons omringende landen?
Alle landen om ons heen kampen met een tekort aan arbeidskrachten. In Polen en Slowakije is het mogelijk voor een buitenlandse werknemer om met een biometrisch paspoort naar het land te komen en te gaan werken voordat hij of zij officieel een vergunning heeft gekregen. Dit proces wordt vervolgens in een kwestie van dagen of weken voltooid. Maar er zijn ook landen waar het nog langer duurt dan in ons land.

Slowaken leiden nog steeds
Eind 2021 bereikte het aantal buitenlanders dat in de Tsjechische Republiek tewerkgesteld was 701.830. De meesten van hen werkten in Praag (222.446). Het grootste aantal werkte in de maakindustrie.
In 2020 steeg het aantal buitenlandse werknemers met 3,6%, van buitenlandse zelfstandigen met 4,3%. De burgers van Slowakije (209.273) en Oekraïne (195.116) hadden de hoogste vertegenwoordiging, gevolgd door Polen, Roemenen, Bulgaren en Hongaren. Met name het aantal burgers van Oekraïne sinds 2017 groeit nog steeds aanzienlijk. Ook in Tsjechië neemt het aantal Hongaarse burgers toe.

bron: novinky.cz
 
Oorlog Oekraïne begonnen: Tsjechische kroon verzwakt sterk

De oorlog zal vooral geopolitieke gevolgen hebben. Maar natuurlijk ook sociaal en economisch, schijnbaar catastrofaal. En zelfs in andere delen van Europa dan Oekraïne. Tsjechische automobilisten zullen het bijvoorbeeld snel voelen. Olie vliegt boven 100 USD/vat. We kunnen een stijging van de brandstofprijzen in Tsjechië verwachten tot niveaus rond CZK 40 / l.


De kroon deprecieert fors tot het dieptepunt van dit jaar, wat de stijging van de brandstofprijzen alleen maar verder zal ondersteunen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat het weer boven het niveau van CZK 25 / euro komt. Samen met de Poolse zloty en de Hongaarse forint is de kroon een van de valuta die de oorlog in Oekraïne het meest zal verzwakken.

bron: zpravy.magazinplus.cz
 
Laatst bewerkt door een moderator:

De kroon is terug versterkt​


Het optimisme van beleggers op de financiële markten op woensdag zorgde ervoor dat de Tsjechische munt aanzienlijk sterker werd. Het werd sterker ten opzichte van de euro met 37 penningen tot 25,29 CZK / EUR ten opzichte van dinsdag, en ten opzichte van de dollar met 69 penny's tot 22,90 CZK / USD. Dit volgt uit de gegevens op de Patria Online-server. Naast de hoop op een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Oekraïne wordt de kroon volgens analisten ook geholpen door de belofte van ingrijpen door het CNB.

"Na lange tijd hebben de financiële markten een pauze genomen van het ongunstige nieuws van het oorlogsfront van vandaag en waarderen de inspanningen van de Oekraïense president (Volodymyr Zelenský) voor een diplomatieke verschuiving bij het oplossen van het conflict", zei Komerční banka-analist Jan Vejmělek .
Ze versterken ook andere Centraal-Europese valuta's, die de afgelopen dagen zijn verzwakt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waarschuwde Wood & Company-analist Vojtech Bohac.

CNB interventie

De centrale bank lanceerde vrijdag een interventie tegen de verzwakking van de Tsjechische munt. De kroon en andere Centraal-Europese valuta's die door investeerders als risicovolle activa werden beschouwd, hadden eerder fors verloren nadat het Russische leger Oekraïne op 24 februari aanviel.

"De vraag naar risico keert ook terug naar de kroon en de omliggende regionale valuta's. We zien een aanzienlijke versterking, vooral voor het paar met de dollar, "zei Patria Finance-analist Tomáš Vlk. Volgens hem is het optimisme vandaag in een stroomversnelling geraakt, ondanks de aanhoudende risico's.

"De groei blijft plaatsvinden zonder nieuw slecht nieuws en natuurlijk met de motivatie om te profiteren van de eerdere aanzienlijke prijsdalingen", zei hij over de ontwikkelingen op de financiële markten.

bron: novinky.cz
 
Automerk MG binnenkort ook in Tsjechië en Slowakije

MG heeft in korte tijd zijn vleugels uitgeslagen naar een hele reeks Europese landen, waaronder Nederland. MG's honger is nog niet gestild, straks zijn de auto's van het merk ook in Tsjechië en Slowakije te koop.


AutoBinck Group is door SAIC Motor als importeur van MG aangesteld in Tsjechië en Slowakije en zal daar vanaf juni 2022 zijn modellen leveren. Omdat automarkten er in deze landen net even anders uitziet dan in bijvoorbeeld Nederland en Noorwegen, levert MG er straks niet alleen EV's en plug-ins, maar ook modellen die alleen een verbrandingsmotor hebben. In Praag en Brno in Tsjechië en in Bratislava in Slowakije opent MG zijn eerste dealerbedrijven

bron: autoweek.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Panasonic gaat lucht/water-warmtepompen in Tsjechië produceren

Panasonic heeft de productie van zijn lucht/water-warmtepompen voor residentieel gebruik in Europa verplaatst van Azië naar Tsjechië. De warmtepompen worden sinds oktober 2018 door Panasonic AVC Networks Czech in het Tsjechische Pilsen geproduceerd.

Panasonic breidt zijn productiecapaciteit voor warmtepompen uit in Tsjechië​

Geplaatst op 17 mei 2022 Warmtepompen
Panasonic breidt zijn productiecapaciteit voor warmtepompen uit in Tsjechië

De fabriek van Panasonic in Pilsen, Tsjechië, begon drie jaar geleden met de productie van haar lucht-water warmtepompen. Sindsdien heeft het met een continue stijging van de productie te maken, deels als gevolg van het aantal orders voor de Aquarea lucht-water warmtepompoplossingen, die jaar na jaar zijn gestegen.

Volgens het "European Heat Pump Market and Statistics Report", dat data van 21 Europese landen bevat, is de verkoop van warmtepompen in Europa in 2020 met 7,4% gestegen. Ondanks de pandemie zijn 1,62 miljoen units verkocht, wat een nieuw verkooprecord is. Sinds de start van de productie van Panasonic-warmtepompen in 2018 op de fabriekslocatie in Pilsen, is de capaciteit voortdurend uitgebreid om te voldoen aan de huidige vraag en de toekomstige groeiversnelling in Europa.

Warmtepompen dragen bij aan een jaarlijkse reductie van 9,16 miljoen ton CO2-uitstoot in de EU. Volgens het IEA kunnen warmtepompen in de bouw- en industriesector 1,8 miljard ton CO2 per jaar besparen.

"Er was de afgelopen jaren veel vraag naar warmtepomptechnologie in Europa, maar nu zien we het echt in een stroomversnelling komen”, zegt Managing Director van Panasonic HVAC Europe, Enrique Vilamitjana. “Het is een regio die zich zeer bewust is van de klimaatverandering, met een sterke wens om te vernieuwen en milieuvriendelijke huizen te bouwen. Op deze manier blijven onze verwarmings- en koelingsproducten consumenten en leveranciers in staat stellen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In combinatie met onze HVAC R&D-afdeling in Duitsland zijn we in staat om warmtepompen te ontwerpen en te produceren die voldoen aan de groeiende behoeften van onze Europese klanten."
 

kuurgast

Donateur
Er was de afgelopen jaren veel vraag naar warmtepomptechnologie in Europa
Tsjechen zijn bang voor gas tekorten. Daarom kopen ze warmtepompen.

De vraag naar warmtepompen is de afgelopen tien jaar met gemiddeld vijf tot acht procent gegroeid. Door zorgen over gastekorten en prijzen of verhoogde subsidies voor pompen is de vraag dit jaar echter verdubbeld. De levertijden van fabrikanten worden daarmee verlengd van zes tot acht maanden.
Bron e15.cz
 

KBC riskeert extra bankentaks in Tsjechië​


De Tsjechische regering overweegt enkele sectoren, zoals de banken, een extra taks op te leggen voor een winterfonds voor de bevolking. Dat kan KBC-dochter ČSOB treffen.

De regering in Praag speelt al enkele weken met het idee om enkele sectoren die goed boeren een extra belasting op hun overwinsten op te leggen. Minister van Financiën Zbynek Stanjura zei vrijdag aan de media dat de regering over drie weken een beslissing neemt. Hij voegde eraan toe dat het kabinet denkt aan drie sectoren: energie, de banken en een derde sector waarover hij niet in details wil treden.
De energiebedrijven doen goede zaken nu de prijzen van gas en elektriciteit zo hoog liggen, terwijl de banken garen spinnen bij de verhoging van de rente in het land. Van dat laatste kan KBC meespreken, dat een groot deel van zijn winst uit Tsjechië haalt, de tweede thuismarkt van de financiële groep. KBC is er met dochter ČSOB een van de grootste banken.

Praag wil met de extra belastingen een noodfonds van 66 miljard Tsjechische kronen (2,68 miljard euro) stijven om het energieverbruik van de gezinnen tijdens de komende winter te subsidiëren. Stanjura voegde er echter aan toe dat er nog geen beslissing genomen is, ook niet door hemzelf.

Maar hij liet wel verstaan er een voorstander van te zijn. 'Als ik dit (de extra belasting, red.) zag als iets dat niet juist is, zou ik dat vanaf het begin gezegd hebben. We zijn het erover eens dat in sommige bedrijfstakken buitengewoon hoge winsten ontstaan door externe factoren. Dat is het basisidee van deze windfall tax. Het is zeker geen sectorbelasting.' Hij zei dat het niet de bedoeling is om met het geld het begrotingstekort aan te zuiveren.

KBC-CEO Johan Thijs zei vorige week in een reactie op een analistenvraag over de Tsjechische plannen dat het te vroeg is om er harde uitspraken over te doen. Hij zei dat gesprekken lopen tussen de banken en de regering over de kwestie en dat daaruit nog niet besloten kan worden dat er extra taksen komen. Een van de alternatieven is dat de banken meer betrokken worden bij infrastructuurinvesteringen in het land. Thijs liet wel verstaan dat de Tsjechische banken hoe dan ook meer zullen bijdragen. Tsjechië kent nog geen extra bankentaksen.

bron: tijd.be
 

kuurgast

Donateur
Statistieken tonen ook aan dat Tsjechië vorig jaar met 3,3 procent de op twee na hoogste inflatie in de EU had.
Tsjechië registreert inflatiestijging van 17,2 procent in augustus.

De inflatie in Tsjechië bereikte in augustus 17,2 procent op jaarbasis, volgens officiële gegevens die maandag werden vrijgegeven. Dat was iets lager dan de 17,5 procent die in juli werd geregistreerd en was de eerste keer dat het tarief gedurende 13 maanden daalde. Het was echter nog steeds de gezamenlijke op één na hoogste stijging in die periode.
De brandstofprijzen zijn in augustus licht gedaald, maar de levensmiddelenprijzen stegen. Huisvesting werd ook duurder.
Bron oa english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering stelt prijsplafonds voor stroom en gas vast.

In het licht van de stijgende stroomprijzen heeft de Tsjechische regering maxima vastgesteld voor de elektriciteits- en gasprijzen voor kleine verbruikers. De nieuwe prijzen gelden vanaf november.
Zo mag een kilowattuur elektriciteit niet boven de 6,05 kronen (24 eurocent) komen en een kWh gas 3,025 kronen (12 eurocent) inclusief btw. Huishoudens besparen jaarlijks duizenden kronen op hun energierekening.
Inclusief het gereguleerde deel zal de totale elektriciteitsprijs voor elektriciteit tussen de zeven en negen kronen per kWh liggen. Zonder de limiet zouden de kosten het komende jaar bijna kunnen verdrievoudigen.
De staat heeft CZK 130 miljard (5,3 miljard euro) gereserveerd om de regeling te dekken. Het wetsvoorstel moet nog door beide kamers van het parlement worden goedgekeurd.
Oppositieleiders zeggen dat de stap te laat komt en dat de stroomprijzen nog steeds te hoog zullen zijn.
De regering kondigt woensdag haar prijsplafondsysteem voor bedrijven aan.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
 
Bovenaan