Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Groente en fruit is nu zeker al duurder.
  Net voor de coronacrisis uitbrak, is er een week geweest waar je voor een komkommer 40-45 czk betaalde.
  Vorige week kostte een bloemkool bij de Albert 99 czk.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Metro-aandeelhouder Kretinsky koopt zich in bij Macy’s

  De veelbesproken Metro-aandeelhouder Daniel Kretinsky koopt zich in bij Macy’s: de Tsjechische miljardair neemt een strategisch aandeel van 5% in de Amerikaanse warenhuisketen.

  Hét moment om te investeren
  Het zijn hoogdagen voor Daniel Kretinsky, de steenrijke investeerder met een voorliefde voor kwakkelende retailers, die zelf net is hersteld van het coronavirus. In april liet hij weten al aan het investeren te zijn, “omdat we simpelweg geloven dat de huidige markt bepaalde zeer interessante en belangrijke bedrijven onderwaardeert."

  Het eerste grote wapenfeit is er: de Tsjech, die ook al het Duitse Metro wou overnemen en zich inkocht bij de supermarktgroep Casino, neemt een belang van 5% in Macy's. De aankoop maakt hem een van de vijf grootste aandeelhouders van de grootste Amerikaanse warenhuisgroep.

  Gematigde aanpak
  Kretinsky noemt de participatie zelf een "strategische investering": hij wil ook verandering brengen in het sukkelende bedrijf en heeft plannen om "constructieve gesprekken te voeren met het management en de raad van bestuur". De investering komt er immers nadat de beurskoers van Macy’s nog maar eens naar beneden tuimelde, nadat het dit jaar al bijna 70% van zijn waardering verloor.

  Macy's wordt geplaagd door toenemende onzekerheid sinds de uitbraak van het coronavirus het bedrijf dwong zijn winkels te sluiten en het merendeel van zijn werknemers te ontslaan. De keten is nu op zoek naar extra financieringsbronnen en stelt de publicatie van de kwartaalresultaten uit. Tijdens de huidige crisis pleit nieuwe aandeelhouder Kretinsky alvast wel voor een gematigde aanpak: "Degenen die niet genoeg reageren zullen alles of veel verliezen, maar degenen die overreageren zullen ook verliezen, mogelijk veel."

  Bron: retaildetail.be
   
 3. Zag op Facebook al boze berichten van Tsjechische vrienden die gedeeld werden. Met een foto van een supermarkt in Tsjechië en een in Enschede. In Tsjechië kostten de Nederlandse tomaten 4 keer zo duur als in Nederland. Maar wat ze misschien vergeten is dat Nederlandse supermarkten vaak contracten hebben lopen bij Nederlandse leveranciers en waarschijnlijk ook vastere prijzen. In Tsjechië kwamen ze vaak uit Spanje, waar de boel plat lag door de Corona. Nu moeten ze die elders kopen en dan betalen ze de hoofdprijs.
   
 4. Ik weet niet wat het land van herkomst is, maar deze week kosten bij de Lidl in Tsjechië de tomaten Kc 24,90 ( met de huidige koers € 0,90 ) per kg.
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Magna Tyres opent vestiging in Tsjechië

  Magna Tyres Group heeft in Tsjechië een nieuw verkoopkantoor geopend; Magna Tyres Tsjechië. Dit laat de bandenproducent weten.

  Volgens Magna is de laatste jaren de vraag naar Magna-banden in Oost-Europa sterk gestegen. Bovendien is er in deze regio nog een onbenut marktpotentieel. Dit was de reden voor de oprichting van een extra verkoopkantoor. “We hebben veel zorg besteed aan de keuze van deze locatie voor ons nieuwe kantoor”, aldus Marcin Kochaniak, Managing Director Magna Tyres Poland. “Deze strategische beslissing stelt Magna Tyres in staat onze betrokkenheid verder te versterken, de efficiëntie te verbeteren, betere diensten te verlenen, onze reikwijdte uit te breiden en nieuwe projecten mogelijk te maken.”

  Het nieuwe verkoopkantoor wordt geleid door Danil Špaek, voormalig sales manager. “We zijn ervan overtuigd dat de expertise van Špaek Magna Tyres zal helpen bij het blijven groeien en het versterken van onze positie als een wereldwijd toonaangevend 2e tier bandenmerk in de bandenindustrie.”

  Bron: bandenportaal.nk
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Action gaat naar Tsjechië

  Action opent deze donderdag zijn eerste twee winkels in Tsjechië. In de eerste twee weken van september komen daar nog drie vestigingen van de discounter bij, vertelt ceo Sander van der Laan aan RetailTrends.

  De eerste twee winkels komen in Hradec Králové en Kladno. Later volgen de winkels in Ostrava, Opava en Frýdek-Místek. Tsjechië is het achtste land waar Action actief is. De discounter is verder actief in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Polen en Frankrijk.

  Tsjechië is een interessant land voor Action, zegt Van der Laan. "Niet alleen ligt het dicht bij onze bestaande markten aan en is het gemakkelijk te integreren in onze supplychain, Tsjechië is daarnaast ook een sterk land met een goede infrastructuur." Ook zegt hij dat de klanten er prijsbewust kopen, terwijl ze tegelijkertijd goede producten waarderen.

  Bron: retailtrends.nl
   
  kuurgast en dennuzzz vinden dit leuk/interessant.
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Smartwings Group (Czech Airlines) vraagt bescherming tegen schuldeisers

  De Smartwings Group, eigenaar van zowal Smartwings als Czech Airlines, vraagt bescherming tegen haar schuldeisers. Het bedrijf moet de komende weken op zoek naar financiering om het hoofd boven water te houden.


  De Smartwings Group heeft in Praag bescherming gevraagd tegen haar schuldeisers. Dat kan op basis van een nieuwe wet die door COVID in het leven is geroepen en bedrijven moet helpen om door de crisis te komen. Smartwings benadrukt dat beide bedrijven voor de crisis winstgevend waren en de negatieve financiële situatie dan ook volledig te wijten is aan deze crisis.

  De bescherming laat Smartwings en Czech Airlines toe hun normale operaties voort te zetten terwijl er een langdurige financiële oplossing kan worden gezocht. De groep hoopt om bij de overheid geld los te krijgen via een speciaal programma dat half juli werd opgericht en bedrijven in moeilijkheden financieel moet helpen.

  De route-uitbreidingen voor september zouden nog steeds doorgaan. Zo vliegt de maatschappij vanaf september terug tussen Brussel en Praag.

  Bron: flightlevel.be
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Miljardair Kretinsky lanceert nieuw bod op Metro

  Nu topman Olaf Koch zijn vertrek heeft aangekondigd, doet de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky een nieuwe poging om de Duitse foodsevicegrossier Metro in handen te krijgen.

  Via zijn investeringsfonds EP Global Commerce doet Kretinsky, die al 29,99% van de aandelen van Metro in handen heeft, een nieuw bod aan de overige aandeelhouders: hij wil 8,48 euro betalen voor een gewoon aandeel en 8,87 euro voor een preferentieel aandeel, meldde hij zondag in een communiqué. Daarmee waardeert hij de foodservicegroep op iets meer dan drie miljard euro. Maandag ging de beurskoers van Metro meteen hoger.

  Het bod van Kretinsky volgt kort nadat CEO Olaf Koch onverwacht aankondigde dat hij vroeger dan voorzien afscheid neemt van het bedrijf: hoewel zijn contract in principe nog loopt tot maart 2022, zal hij eind dit jaar al opstappen. Koch hervormde Metro grondig: het concern splitste zijn elektronicadivisie af (met onder andere MediaMarkt), gaf de Chinese markt op en verkocht supermarktketen Real om zich ten volle te concentreren op de groothandelsactiviteiten. Maar Kretinsky spaarde zijn kritiek op het management nooit en eiste onder andere dat de grossier z’n vastgoed zou verkopen.

  De Tsjechische investeerder deed al eerder een poging om de controle te verwerven over Metro, maar twee historische aandeelhouders, Beisheim en Meridian, lagen toen dwars. Samen hebben zij iets meer dan 23% van de aandelen.

  Bron: retaildetail.be
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Draadloze brandbeveiliging in Tsjechische woontorens

  Het ook in de Benelux populaire Ajax Systems heeft samen met Safe Home Europe, distributeur van beveiligingssystemen, een proefproject opgezet voor de brandbeveiliging van huizen en buurten in Tsjechië.

  Het project richt zich op de draadloze brandbeveiliging van bestaande appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen en wordt begeleid door de brandweer van de Tsjechië (FRS CR) en de Tsjechische vereniging van brandweerlieden (CAFO).
  Het belangrijkste doel is om het grote publiek en aanverwante belanghebbenden (bewoners van woningen met meerdere verdiepingen, huiseigenaren, woningbouw- en eigenaarsverenigingen, dienstverlenende organisaties, beheerders van huizen, reddingsdiensten en installatiepartners van beveiligingssystemen) kennis te laten maken met brandveiligheidskwesties in woontorens. Het project wil het publiek informeren over potentiële dreigingen en risico’s en de mogelijkheden van preventie en technische beveiligingsmethoden met behulp van moderne technologieën.

  Projectimplementatie
  Het project ontstond omdat veel huizen in de Oost-Europese landen geen brandbeveiligingssysteem hebben, hoewel alle moderne Europese veiligheidsnormen dit wel vereisen. Het zou een fortuin kosten om een bedraad beveiligingssysteem op te zetten in elk appartement in de gebouwen en sommige mensen zouden het ook niet willen.
  Het concept en de mechanica van het proefproject zijn in eerste instantie overeengekomen met de CAFO. De tests werden uitgevoerd door Safe Home. Dit bedrijf installeerde de beveiligingssystemen van Ajax in twaalf verschillende gebouwen met meerdere verdiepingen in de stad Ostrava-Zábřeh. Het kleinste gebouw bestond uit vier verdiepingen en acht appartementen, het grootste uit elf verdiepingen en 77 appartementen.

  Gemeenschappelijke alarmering
  In de ingangen werden een Hub Plus en een paar ReX-signaalversterkers geïnstalleerd en in de trappenhuizen FireProtect-detectors. De bewoners hadden ook de mogelijkheid om FireProtect in hun appartement te installeren als ze dat wilden.
  Als FireProtect rook detecteerde, zou een ingebouwde sirene afgaan om iedereen op de verdieping wakker te maken. Daarnaast werden de bewoners ook gevraagd om de Ajax Security System-app te downloaden. In geval van brand zouden zij onmiddellijk een overeenkomstige waarschuwing op hun smartphone ontvangen en zouden zij op de hoogte worden gebracht van de noodsituatie.
  Als de oorzaak van de brand binnen één minuut niet was opgelost, werden de sirenes van elke FireProtect-detector in het gebouw geactiveerd en begon de evacuatie.

  Waarom werd Ajax gekozen voor dit project?
  Sommige van de medewerkers van de fabrikant of hun familieleden, vrienden en kennissen wonen in deze of soortgelijke gebouwen. Daarom zocht en wachtte het bedrijf op een oplossing waar het volledig achter kan staan; een technologie die zonder compromissen voldoet aan alle hoge eisen.
  “Het Ajax-systeem biedt een professionele, modulaire en kosteneffectieve, draadloze oplossing, waardoor het duidelijk voorbestemd is voor dit doel. Dankzij de uitbreiding van de productlijn van Ajax, het uiterlijk van de ReX-radiosignaalversterkers en de centrale bedieningspanelen van Hub Plus, voldoet Ajax aan alle criteria die nodig zijn voor de beveiliging van dit soort objecten”, aldus Daniel Král, CEO van Safe Home.

  Wat is de volgende stap?
  Als de testfase met succes wordt afgerond, wordt de gebruikte technologie breder ingezet. In samenwerking met FRS CR en CAFO bereidt Safe Home momenteel seminars en projectpresentaties voor alle regionale steden van Tsjechië voor. Alle geïnteresseerde partijen krijgen zo de kans om deel te nemen aan een specifiek project zodat ze maximaal kunnen bijdragen aan de bescherming van het leven, de gezondheid en het onroerend goed in appartementsgebouwen met meerdere verdiepingen.
  Safe Home start momenteel met de actieve promotie van de beveiligingsoplossing en neemt deel aan projecten bij alle aangesloten organisaties. Elke regio zal een partner hebben die zorgt voor de installatie van het Ajax-beveiligingssysteem in het woongebouw dat als test fungeert.
  Het doel is om het project ook naar andere regio’s te schalen en het programma op nationaal niveau uit te breiden.

  Bron: beveiligingsnieuws.nl
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  CTP onderzoekt beursgang – media

  CTP, een ontwikkelaar van industrieel vastgoed in Centraal-en-Oost Europa, is aan het onderzoeken of het begin volgend jaar een beursgang wil doen. Dat schreef persbureau Bloomberg donderdag op basis van mensen die betrokken zouden zijn bij de kapitaaloperatie.

  Het bedrijf, dat vooral in Tsjechië actief is, zou mikken op een waardering tussen de 6 en 7 miljard euro. De beurs van Amsterdam zou één van de opties zijn voor een notering, aldus Bloomberg.

  CTP wordt geleid door de Nederlander Remon Vos, die het bedrijf ook oprichtte.

  Bron: deaandeelhouder.nl
   

Deel deze pagina