Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Groente en fruit is nu zeker al duurder.
  Net voor de coronacrisis uitbrak, is er een week geweest waar je voor een komkommer 40-45 czk betaalde.
  Vorige week kostte een bloemkool bij de Albert 99 czk.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Metro-aandeelhouder Kretinsky koopt zich in bij Macy’s

  De veelbesproken Metro-aandeelhouder Daniel Kretinsky koopt zich in bij Macy’s: de Tsjechische miljardair neemt een strategisch aandeel van 5% in de Amerikaanse warenhuisketen.

  [​IMG]

  Hét moment om te investeren
  Het zijn hoogdagen voor Daniel Kretinsky, de steenrijke investeerder met een voorliefde voor kwakkelende retailers, die zelf net is hersteld van het coronavirus. In april liet hij weten al aan het investeren te zijn, “omdat we simpelweg geloven dat de huidige markt bepaalde zeer interessante en belangrijke bedrijven onderwaardeert."

  Het eerste grote wapenfeit is er: de Tsjech, die ook al het Duitse Metro wou overnemen en zich inkocht bij de supermarktgroep Casino, neemt een belang van 5% in Macy's. De aankoop maakt hem een van de vijf grootste aandeelhouders van de grootste Amerikaanse warenhuisgroep.

  Gematigde aanpak
  Kretinsky noemt de participatie zelf een "strategische investering": hij wil ook verandering brengen in het sukkelende bedrijf en heeft plannen om "constructieve gesprekken te voeren met het management en de raad van bestuur". De investering komt er immers nadat de beurskoers van Macy’s nog maar eens naar beneden tuimelde, nadat het dit jaar al bijna 70% van zijn waardering verloor.

  Macy's wordt geplaagd door toenemende onzekerheid sinds de uitbraak van het coronavirus het bedrijf dwong zijn winkels te sluiten en het merendeel van zijn werknemers te ontslaan. De keten is nu op zoek naar extra financieringsbronnen en stelt de publicatie van de kwartaalresultaten uit. Tijdens de huidige crisis pleit nieuwe aandeelhouder Kretinsky alvast wel voor een gematigde aanpak: "Degenen die niet genoeg reageren zullen alles of veel verliezen, maar degenen die overreageren zullen ook verliezen, mogelijk veel."

  Bron: retaildetail.be
   
 3. Zag op Facebook al boze berichten van Tsjechische vrienden die gedeeld werden. Met een foto van een supermarkt in Tsjechië en een in Enschede. In Tsjechië kostten de Nederlandse tomaten 4 keer zo duur als in Nederland. Maar wat ze misschien vergeten is dat Nederlandse supermarkten vaak contracten hebben lopen bij Nederlandse leveranciers en waarschijnlijk ook vastere prijzen. In Tsjechië kwamen ze vaak uit Spanje, waar de boel plat lag door de Corona. Nu moeten ze die elders kopen en dan betalen ze de hoofdprijs.
   
 4. Ik weet niet wat het land van herkomst is, maar deze week kosten bij de Lidl in Tsjechië de tomaten Kc 24,90 ( met de huidige koers € 0,90 ) per kg.
   

Deel deze pagina