Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Twaalf maanden voor overval tankstation

Voor het plegen van een overval op een tankstation op 29 juni 2008 in Norg is dinsdag een 29-jarige man zonder woonplaats door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden. De uit Tsjechië afkomstig man wist de medewerkers van de benzinepomp geld af te troggelen onder bedreiging van een bom. De man kampt met psychische problemen.

assen.nu
 

kuurgast

Donateur
Nog geen maand nadat in Nový Jičín 5 puppy's zijn gevonden, zijn er bij de Kaufland in Cheb 7 puppy's in een doos achter gelaten. Ze zijn 4 á 5 weken oud.

Voor foto's zie:Denik.cz het lukte me niet om ze hier te plaatsen.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Politie-uniformen op internet te koop

In een politie-uniform op straat lopen kan bijna iedereen, alles wordt immers on-line verkocht in diverse internetwinkels. Ook badges en apparatuur worden er aangeboden. Een politieagent vertelt, dat het onderscheid vaststellen tussen de valse en de echte bijna onmogelijk is voor de leek. Ook wanneer men het korps verlaat behoud men zijn uitrusting en het is niet ongewoon dat sommige van hen uniformen te koop aanbieden. Verkoop van uniformen is niet in strijd met de wet, het misbruik van uniformen echter is een misdaad, waarvoor de straf voor de dader kan oplopen tot twee jaar gevangenisstraf.

idnes.cz

JBA2b350b_adam.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Nieuwe strafwet: 500 gevangenen ontslagen

Morgen worden er in Tsjechië zo'n 500 gevangenen vrij gelaten door de invoering van een nieuwe regeling. Anderen krijgen een strafvermindering. Het is de tweede grootste ontslaggolf in de geschiedenis, met de jaarwisseling van 2001/2002 konden 3000 gevangenen vertrekken. Het gaat hier vooral om kleine misdaden die in de toekomst niet meer met een gevangenisstraf zullen "beloond" worden, oa rijden zonder rijbewijs, kleine diefstallen, stroperij... Over de vrijlatingen moet de rechtbank beslissen maar het ministerie gaat ervan uit dat alle formaliteiten intussen vervuld zijn.

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Morgen worden er in Tsjechië zo'n 500 gevangenen vrij gelaten...

Vanmorgen, iets na 10h00, zijn de eerst vier gevangenen vrijgekomen in Plzen. In totaal zijn vandaag ongeveer 200 mensen vrijgelaten in diverse gevangenissen. Verschillende onder hen werden door familieleden aan de poort opgewacht. Morgen volgen er nog meer en dan zullen de juiste cijfers beschikbaar zijn.

idnes.cz(video)

196531-top_foto1-k90i1.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Kledingdiefstal in Špindlerův Mlýn

Vannacht is een kledingdiefstal gebeurd in het filiaal van Bogner in Špindlerův Mlýn. De inbraak is vanmorgen vastgesteld aan de achterdeur van de winkel. Er is voor ongeveer twee miljoen kronen aan designkleding gestolen. De winkel is pas vorig jaar in december geopend.

idnes.cz

bogner-fashion.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische rechtbank veroordeelt voor het eerst met huisarrest

Een Tsjechische rechtbank heeft voor het eerst huisarrest als straf uitgesproken. Deze strafvorm is sedert het begin van dit jaar in het strafrecht opgenomen. De rechtbank veroordeelde een 46-jarige man tot twaalf maanden huisarrest, omdat hij onder invloed van alcohol een andere man aangevallen en gekwetst had. Het huisarrest houd in dat de veroordeelde verder mag gaan werken maar tussen 20h00 s'avonds en 05h00 s'morgens in zijn woning aanwezig moet zijn. De invoering van deze nieuwe strafvorm wordt echter bemoeilijkt door het feit dat de politie nog niet over de elektronische enkelbanden beschikt. Daarom zal de veroordeelde meermaals per week door huisbezoek gecontroleerd worden.

radio.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Drugssmokkel in ananassen voorkomen

De politie in Nederland en België heeft een grote cocaïnesmokkel ontdekt.

Een partij van 900 kilo stond in Panama klaar om via Antwerpen naar Amsterdam te worden verscheept. De drugs zouden worden verstopt in zeecontainers met ananas.

De ananastransporten begonnen vorig jaar. Die waren waarschijnlijk niet meer dan een dekmantel voor de drugshandel. Het fruit had steeds een niet-bestaand bedrijf in Tsjechië als eindbestemming.

De zaak werd ontdekt voordat de eerste drugs tussen de ananas konden worden verborgen. Er zijn drie Nederlanders en vier Belgen in de zaak gearresteerd.

nos.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Piloten verblind door laser op luchthaven Ruzyně

Op zijn minst zeven gevallen zijn bekend van piloten die tijdens de start-of landingsprocedure gehinderd zijn door laser. Het is voor de piloten echter onmogelijk om de juiste lokaties door te geven want enkele seconden in het licht kijken kan voor gevolg hebben dat ze verblind worden en enkele seconden de controle over het vliegtuig verliezen in deze cruciale ogenblikken. Een der piloten kon wel verzekeren dat de laserbundel vanuit een geparkeerde wagen werd gestuurd. "In tegenstelling tot Duitsland, Groot-Brittannië of de Verenigde Staten, is het gebruik van lasers op geen enkele wijze beperkt door de Tsjechische wet.

De piloten dringen erop aan tot een wijziging van de wet die het gebruik van laser-apparaten zou verbieden en hen zou in staat stellen om de gebruikers te vervolgen.

novinky.cz

idnes.cz
 

Freddy2005

† In Memoriam
Slavenarbeid in Tsjechië voor Nederlandse aspergeteler

Slavenarbeid midden in Europa, en dat ten behoeve van een Nederlandse aspergeteler. Het gebeurde in Tsjechië, met behulp van een Oekraïnse, criminele organisatie. Hostín u Vojkovic kent maar 321 inwoners. Het dorp, gelegen op het Tsjechische platteland, zo'n 50 kilometer ten noorden van Praag, komt zelden in het nieuws. Er gebeurt eigenlijk nooit wat, afgezien van de vernieling van zo'n dertig graven op het lokale kerkhof in oktober 2009.

Toch vormde het dorp tot voor kort het middelpunt in een criminele operatie van een Oekraïnse bende. Die liet op 129 hectare land honderden voornamelijk Roemenen, Bulgaren en Moldaviërs als slaven werken in de aspergeteelt. Een teelt waarbij ook het Nederlandse bedrijf Procint BV uit het Limburgse Helden, via het Tsjechische dochterbedrijf Bohamer Spargel Kultur (BSK) s.r.o., betrokken was.

BSK werd in 1995 opgericht. De onderneming kocht een verlaten boerenbedrijf in Hostín u Vojkovic ten behoeve van de aspergeteelt. Om aan personeel te komen werd een contract gesloten met Bear Loging s.r.o. uit het naburige stadje Melnik. Eigenaar van deze onderneming was Vasyl Bentsa (32), geboren in Krychvo (Oekraïne).

Bensta zit inmiddels in de cel. Zijn proces in Usti nad Labem loopt. BSK is dicht, de landerijen liggen er verlaten bij. Onderzoek van de Tsjechische en Roemeense autoriteiten maakten een einde aan de lucratieve operatie.

Bentsa en zijn Oekraïnse kameraden bleken namelijk sinds 2003 op grote schaal mannen en vrouwen naar Hostín u Vojkovic te lokken met de belofte dat zij daar goed betaalde arbeid zouden vinden. Met name in de arme regio's van Roemenië bleken mensen gevoelig voor dit aanbod.

Eenmaal in Tsjechië aangekomen kwam de waarheid aan het licht. Identiteitspapieren en geld werden afgepakt. De arbeiders en arbeidsters werden uitgebuit. Bewaakt door gewapende Oekraïners moesten zij keihard werken, ook op zondagen.

Loon werd niet uitbetaald. Wie om geld vroeg werd bedreigd - vrouwen kregen te horen dat ze als hoer verkocht zouden worden - of geslagen. Op het vragen om drinken of eten stond dezelfde sanctie. 's Nachts werden de arbeidskrachten opgesloten in een gebouw op het terrein. Om vluchtpogingen in de kiem te smoren, werd er buiten gepatrouilleerd door Oekraïners, pistool binnen handbereik.

Begin 2009 viel de Tsjechische politie binnen op het bedrijf in Hostín u Vojkovic, twee jaar nadat men via de Roemeense ambassade in Praag was geïnformeerd over de misstanden ter plaatse. De diplomaten waren op de hoogte gesteld door ontsnapte Roemenen die bij de ambassade aanklopten om hulp.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat Vasyl Bentsa met zijn landgenoot Volodymyr Dublenych (37) in Roemenië twee ondernemingen had - in het noorden en het zuiden - die potentiële arbeidskrachten rekruteerden. Voor elke arbeidskracht die in Praag aankwam werd 150 tot 200 euro betaald. Dublenych zit inmiddels ook in Tsjechië vast. Hij wordt beschuldigd van mensenhandel en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Details over de hele zaak zijn de afgelopen weken verschenen in de Roemeense, Moldavische en Servische pers. Dit dankzij speurwerk van een drietal Roemeense journalisten bijgestaan door collega's uit Moldavië en Oekraïne. Zijn kregen steun van het Europese fonds voor onderzoeksjournalistiek en de Deense Associatie voor Onderzoeksjournalisten.

Eigenaar van Procint BV, opgericht in 1987, is Will Teeuwen (40). Tegenover de betrokken journalisten verklaarde hij niets van de praktijken in Tsjechië geweten te hebben. Hij gaf aan de leiding van Bear Lodging nooit te hebben ontmoet. ''Ons beleid is ons niet te bemoeien met de interne aangelegenheden van een partner. De managers daarvan dragen de volledige verantwoordelijkheid.''

Procint BV, waar de telefoon nu wordt opgenomen met 'Teboza BV', levert asperges aan klanten in Duitsland, Nederland, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en sinds kort ook Japan. Teeuwen was desgevraagd niet bereikbaar. Degene die de telefoon opnam zei geen commentaar te mogen geven. (GPD)

parool.nl
 
Eigenaar van Procint BV ..... Will Teeuwen ..... verklaarde ..... niets van de praktijken in Tsjechië geweten te hebben. Hij gaf aan de leiding van Bear Lodging nooit te hebben ontmoet. ''Ons beleid is ons niet te bemoeien met de interne aangelegenheden van een partner. De managers daarvan dragen de volledige verantwoordelijkheid.''
Ja ja, "Wir haben es nicht gewusst". Waar kennen we die ook alweer van? Lekkere mentaliteit. :vies:
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechië politie pakt bende vervalsers

De Tsjechische politie heeft een internationale bende opgerold die zich schuldig maakte aan het vervalsen van Tsjechische paspoorten. De bende leverde de paspoorten aan illegale immigranten en mogelijk ook aan andere criminele bendes. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag gezegd.

Twee verdachten, een 41-jarige Albanees en een Tsjechische vrouw, werden vorige maand inTsjechië opgepakt, een Roemeen werd in zijn vaderland gearresteerd.
De Britse autoriteiten onderzoeken de mogelijke betrokkenheid van een 42-jarige Brit.

Mensen die ervan verdacht worden gebruik te hebben gemaakt van de vervalste paspoorten, onder wie Iraanse migranten, zijn gearresteerd in Groot-Brittannië, Duitsland en Spanje.

In haar onderzoek werkt de Tsjechische politie verder samen met Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland.

buitenland.nieuws.nl

idnes.cz (video)

177064-top_foto1-8syoe.jpg
 

kuurgast

Donateur
TOM2e7212_orlik_letecky2.jpg


Afgelopen nacht is er een inbraak geweest in Kasteel Orlík.
De inbrekers zijn door een raam bij de bar naar binnen gegaan en korte tijd (2 min.) binnen geweest.
Het is nog onduidelijk wat er precies is gestolen maar er wordt gespeculeerd dat er historische wapens
weg zijn.
De schade bedraagt mogelijk 1 miljoen Kč.
Er wordt onderzocht hoe de inbrekers zijn gevlucht,met de auto of per boot.

Bron:diverse kranten
Mediafax.cz+Idnes.cz.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Astronomisch uurwerk door vandalisme beschadigd

De astronomische klok, Orloj, is deze nacht door buitenlandse toeristen beschadigd. Rond 4 uur hebben deze er een metalen vuilnisbak tegen geworpen. Daarbij is van een der figuren, de onderarm afgebroken. De politie was vlug ter plaatse en kon twee Amerikanen, twee Spaanse en een Ierse dame aanhouden. De politie kon nog niet tot verhoring over gaan omdat alle betrokkenen te dronken waren.

idnes.cz (video)

novinky.cz (video's)

1271840071_201004210048_PRG_1.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
... De politie was vlug ter plaatse en kon twee Amerikanen, twee Spaanse en een Ierse dame aanhouden...

Uit het onderzoek is gebleken dat de politie de verkeerde personen heeft opgepakt. Vandaag komt de politie, na opvraging van videobeelden uit de buurt en onderzoek hiervan, met andere verdachten naar buiten. De politie is nu op zoek naar drie jonge mannen waarvan de beschrijving in bijgevoegd artikel. Gezien het uur waarop de feiten plaats vonden denk men in de eerste plaats vreemdelingen, die als toerist in Praag verbleven maar het zouden ook studenten of personen kunnen zijn die voor het werk in Praag verblijven.

novinky.cz (video)
 
Brandaanslag op Griekse ambassade in Praag

  • ANP | Gepubliceerd op 29 april 2010, 14:31
  • Laatst bijgewerkt op 29 april 2010, 14:35
PRAAG - Onbekenden hebben donderdag geprobeerd de Griekse ambassade in Praag in brand te zetten. Even na middernacht werd een molotovcocktail over het hek om het gebouw gegooid, waarop de beplanting in de tuin vlam vatte. De brand beschadigde ook de voordeur, aldus de politie in lokale media.
Op het moment van de aanslag was niemand in het gebouw aanwezig en niemand is gewond geraakt. Brandweerlieden hebben het vuur buiten het hek geblust, omdat ze het terrein van de ambassade niet mochten betreden, want het is Grieks grondgebied.
Het motief voor de aanslag is mogelijk een protest tegen het vastzetten van een bankrover in een Griekse cel, aldus de Tsjechische politie. Er zijn geen aanwijzingen dat de daders hun woede gekoeld hebben op de ambassade wegens de financiële ramp in Griekenland.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vier Tsjechen worden berecht voor brand bij Roma

Vier mannen zijn in Ostrava, in het oosten van Tsjechië, voor de rechter verschenen wegens poging tot racistische moord. De vier zouden brand hebben gesticht bij een Roma-familie. Een 2-jarig meisje raakte daarbij zwaar gewond.

De aanklager zei dinsdag dat de vier mannen rechtse extremisten zijn die verantwoordelijk zijn voor de aanval vorig jaar april op het huis van de Roma nabij Vitkov.

Het 2-jarige meisje liep over tachtig procent van haar lichaam ernstige brandwonden op en lag maandenlang in het ziekenhuis. Ook haar ouders moesten worden opgenomen.

nieuws.nl

idnes.cz (video)

novinky.cz (video)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Douane neemt zeldzame papegaaien in beslag

De douane heeft vandaag, in de buurt van Břeclav, vijf zeer zeldzame papegaaien in beslag genomen. Bij een steekproefcontrolle op de D2 vonden ze in een bestelwagen kooien die verstopt waren tussen lege kartonnen dozen. De waarde van de vogels wordt op één miljoen kronen geschat. De experten bevestigden dat het om zeldzame dieren gaat, waarvan het vervoer over de landsgrenzen aan strikte regels van internationale conventies is gebonden. De bestuurder beschikte evenwel niet over de vereiste documenten. De herkomst evenals het hoe en waarom van het transport worden door de politie en de douane verder onderzocht.

idnes.cz

214386-top_foto1-x70ko.jpg
 

Freddy2005

† In Memoriam
Politie vindt resten van pasgeborene in struikgewas

De Praagse politie heeft, op aanwijzingen van collega's uit Beroun, stoffelijke resten gevonden van een in april geboren en achtergelaten baby. In de buurt van het stadion van Praag-Čakovice deed men de vondst. Een 31-jarige dakloze moeder zou er haar pasgeborene in het stuikgewas hebben verstopt. De vrouw zou de feiten hebben bekend. Een autopsie wordt uitgevoerd om meer over de doodsoorzaak te achterhalen.

idnes.cz
 
Bovenaan