Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Freddy2005

† In Memoriam
Politiebeambten vinden verkoold babylijkje

De politie heeft in de buurt van Hradec Kralové het verbrande lijkje gevonden van een pasgeboren baby. Het was onder een composthoop begraven. Een 34-jarige vrouw, die het kind een maand geleden zou ter wereld gebracht hebben, staat onder verdenking. Bij verhoringen zou ze zich meermaals zelfs hebben tegengesproken. Uiteindelijk voerden de bewijzen zich tot het vinden van het lichaampje. De vrouw was reeds enkele maanden voordien wegens andere delicten vervolgd. Door haar zwangerschap was het toen tot een onderbreking van de vervolging gekomen. Indien de vrouw schuldig bevonden wordt aan het doden van haar kind kan ze tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

radio.cz

novinky.cz (video)
 

Freddy2005

† In Memoriam
"Laatste der Mohikanen" van de maffioso gepakt

“Pitr gearresteerd”, meldt de Tsjechische krant Hospodářské noviny. Deze zakenman die “het symbool van de connecties tussen de politiek, de zakenwereld en de maffia” is geworden, en die al jarenlang werd gezocht, is op 26 juli in Zwitserland aangehouden. Het dagblad bericht dat Tomáš Pitr door de Tsjechische justitie veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor verschillende fiscale delicten, maar dat hij zijn straf nooit heeft uitgezeten. Sinds 2007 hiel hij zich schuil in het buitenland onder een andere identiteit. “De laatste der Mohikanen”, zoals Hospodářské noviny hem noemt, was nogal close met de in 2006 vermoorde “godfather” František Mrázek. Hij zou een belangrijke informatiebron kunnen zijn als het gaat over talrijke politieke en financiële schandalen indien hij aan de Tsjechische justitie wordt overgedragen.

presseurop.eu

idnes.cz(video)

VOT2707ee_F_Mrazek.jpg


Tomáš Pitr
 

Freddy2005

† In Memoriam
De voor enkele dagen neergeschoten ondernemer Václav Kočka is op een grootse wijze begraven. De 40-jarige ondernemer, en zoon van de uitbater van de grote rommelmarkt op Holešovice, is voor twee weken neergeschoten in het restaurant Monarch...

Op het graf van de vermoorde kerel is nu een levensgroot wit marmeren standbeeld geplaatst. Het rijkelijk versierde graf krijgt er dus nu een levensecht beeld bij. Aanleiding was een vrouwenfiguur die in de onmiddelijke buurt staat. Het beeld is zeer gedetailleerd uitgevoerd, tot de veters in de schoenen toe.

SPA35d81f__tom3959_8_.jpg


idnes.cz (video)
 
Twee Tsjechen vast voor slaan portier

ARNHEM - De politie in Arnhem heeft zondagavond twee Tsjechen aangehouden voor de mishandeling van een portier op de Korenmarkt.
Volgens de politie had de 53-jarige portier de twee de toegang geweigerd omdat ze onder invloed zouden zijn. Daarop werd de man door de verdachten geslagen. De portier raakte gewond.
De politie hield de twee Tsjechen, 28 en 31 jaar oud, korte tijd later aan op de Rijnkade. Ze zitten vast voor verhoor.

Omroepgelderland.nlhttp://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&username=omroepgelderland
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische gangster Krejčíř betrokken bij moord op Uwe Gemballa

De Tsjechische gangster Radovan Krejčíř zou volgens het Duitse tijdschrift "Stern" betrokken zijn bij de moord op de wereldvermaarde Porsche-tuner Uwe Gemballa. Krejčíř zou de Stuttgartse ondernemer via medeplichtigen naar Zuid-Afrika gelokt hebben. Daar is Gemballa neergeschoten. De politie vond zijn lijk in plastic gewikkeld in de buurt van Pretoria. Volgens informatie van de Stern was Gemballa sinds eind der jaren 90 in kontakt met Krejčíř. Na een niet uitgevoerde "baar geldlevering" zijn ze in september 2009 in ruzie geraakt. Het magazine citeerd getuigen die het over de doodsbedreiging op Gemballa hadden.

Gemballa verdween in februari kort na zijn aankomst in Zuid-Afrika.

Meer over Krejčíř in volgende topics: Radovan Krejcir

idnes.cz

stern.de

r
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjech aangehouden met inbrekerswerktuig

GRAVE - Een 37-jarige man uit Tsjechië is maandagavond rond 23.30 uur aangehouden op de Jan van Cuykdijk voor het bezit van inbrekerswerktuig.

Surveillerende agenten zagen een personenauto staan die niet afgesloten was. De auto lag vol met inbrekerswerktuig zoals een boor, schroevendraaiers, messen en plastic handschoenen. Opvallend is dat er in de auto ook een slang met een pomp werd aangetroffen waar een sterke dieselgeur vanaf kwam. Deze pomp wordt vermoedelijk gebruikt om diesel uit voertuigen te halen. De agenten hebben gewacht tot de eigenaar van de auto weer terug zou komen. Kort daarna kwam de verdachte aanlopen die in de auto stapte. Hij is door de agenten aangehouden en meegenomen naar het bureau.

kliknieuws.nl
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vier mannen in cel na aanslag op Roma Tsjechië

Vier mannen zijn in Ostrava, in het oosten van Tsjechië, voor de rechter verschenen wegens poging tot racistische moord. De vier zouden brand hebben gesticht bij een Roma-familie. Een 2-jarig meisje raakte daarbij zwaar gewond.
Een Tsjechische rechtbank heeft vandaag vier mannen veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 22 jaar voor een aanslag op een Roma-familie in april, waarbij een twee-jarig meisje ernstig gewond raakte.
De vier, die schuldig werden bevonden aan een racistisch gemotiveerde poging tot moord, staken in april in het noordoostelijke stadje Vitkov een huis van een Roma-familie in brand.
Het twee-jarige meisje liep daarbij op 80 procent van haar lichaam ernstige brandwonden op en moest maanden in kritieke toestand in het ziekenhuis blijven. Ook haar ouders raakten gewond.
Volgens de openbaar aanklager wilden de vier, die lid zijn van een neonazistische beweging, met de aanslag de 120ste verjaardag van Hitler markeren. In Tsjechië wonen zo’n 250.000 Roma die veelvuldig het doelwit zijn van rechts-extremistische bewegingen.

nrc.nl

idnes.cz (video)

novinky.cz (video)
 

Freddy2005

† In Memoriam
Geen genade voor neonazi’s

Minimaal 22 jaar gevangenisstraf voor het in brand steken van het huis van een Roma-familie: deze straf werd op 20 oktober uitgesproken tegen vier Tsjechische activisten. Volgens het Tsjechische weekblad Respekt is de straf een voorbeeld van effectief optreden tegen de opkomst van extreem rechts in het land en in de rest van Europa.

Dat de overgang van het communisme naar een democratie een groot avontuur zou zijn werd tijdens de revolutie [de fluwelen revolutie van 1989] al voorvoeld. Maar dat het avontuur 20 jaar later nog steeds zou voortduren was iets dat niemand toen kon voorspellen. En toch is het zo. Als voorbeeld kunnen we de zaak tegen de neonazi’s noemen, die bekend staan onder de eufemistische naam "de brandstichters van Vítkov".

Er kan niet veel worden ingebracht tegen de actie die er ondernomen werd tegen de vier neonazi's. De rechtbank heeft blijk gegeven van een standvastige en juiste houding. Wanneer een neonazi in een westers land op de verjaardag van Adolf Hitler [in april 2009] bedenkt om na een minutieuze voorbereiding en samen met andere neonazi's 's nachts een molotovcocktail door het raam van een Roma-familie te gooien, dan wordt dat beschouwd als een racistische misdaad (of poging tot moord) die door justitie zeer zwaar bestraft wordt.

Als de slachtoffers bovendien kinderen zijn, die geen enkele bedreiging vormen en daarentegen niet in staat zijn zich te verdedigen, wordt er een exemplarische straf opgelegd. Het is werkelijk geruststellend dat de Tsjechische rechter de zaak op dezelfde manier geïnterpreteerd heeft. Door de neonazistische criminelen gevangenisstraffen op te leggen (22 jaar voor drie van hen en 20 jaar voor de vierde) laat de Tsjechische staat zien dat dergelijke acties niet getolereerd worden. En dat is het belangrijkst.

Nu vragen we ons natuurlijk af welke gevolgen dit vonnis zal hebben voor de Tsjechische neonazibeweging. De Tsjechische Republiek was nog niet bekend met het verschijnsel van pro-neonazi-sympathieën onder politiemensen zoals die zich in sommige West-Europese landen heeft kunnen verspreiden (zoals in Duitsland) doordat de politie zich tolerant opstelde ten opzichte van extreemrechtse groeperingen.

Harde lijn tegen neonazi's

De Tsjechische staat ging al snel over op een hard beleid. Zo werd de Arbeiderspartij, die banden had met de neonazibeweging, bij wet verboden. Van de ene kant kan men denken dat de uitzonderlijke straffen die er tegen de racisten van Vítkov werden uitgesproken, velen ervan zal weerhouden dergelijke misdrijven te begaan. Van de andere kant kan men bang zijn dat deze veroordelingen voor sommigen aanleiding zal zijn zich aan te sluiten bij een harde kern van neonazi's in de Tsjechische Republiek. Want hoewel die beweging op dit moment nog slechts een vage afspiegeling is van zijn Westerse equivalenten, zou de beweging in Tsjechië in de toekomst dezelfde omvang kunnen aannemen.

Ook is het zo dat de zaak-Vítkov niet het enige voorbeeld is van de veranderingen die de Tsjechische Republiek sinds kort doormaakt, voor wat betreft de aanpak van openlijk racistische acties. De unanieme veroordeling door de politiek, zowel links als rechts, van de woorden die Liana Janáčková uitsprak tijdens haar kandidaatstelling voor de senaatsverkiezingen - "Ja, ik ben racist en ik ben het er niet mee eens dat de zigeuners zich zomaar overal in mijn wijk kunnen vestigen" - is een andere uitstekende illustratie van deze tendens.

Wel is het waar dat de president van de Republiek daar enigszins afstand van heeft genomen. Volgens hem waren de gevangenisstraffen van meer dan 20 jaar, voor het begaan van een in koelen bloede uitgevoerde misdaad waardoor een klein Roma-meisje verminkt raakte, onnodig hoog. Diezelfde dag nog wond Vacláv Klaus zich met evenveel vuur op over het opheffen van een aantal lijnvluchten en over het plan van de regering om zonne-energiecentrales belasting op te leggen... In al die opwinding kan zelfs de president zich wel eens vergissen.

presseurop.eu/Marek Švehla
 

Freddy2005

† In Memoriam
Douane ontdekt massa vervalste handtassen

Douanebeambten hebben vrijdag in een loods, op de terreinen van betonfabrikant ZAPA in Praag, 12.000 vervalste stukken gevonden. Het ging voornamelijk om handtassen, tassen en portemonnees van de merken Louis Vuitton en Burberry. De waren zouden als origineel een waarde van 10 miljoen euro vertegenwoordigen. Het gaat hier om de grootste vondst aan vervalsingen op één plaats, aldus de douane.

radio.cz

idnes.cz

novinky.cz

CEN36fd6c_sklad2.JPG


CEN36fd6b_sklad1.JPG
 

Freddy2005

† In Memoriam
Werkstraf oplichting in Bemmel

Een 30-jarige Amsterdammer is gisteren veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur voor betrokkenheid bij een omvangrijke oplichtingszaak in Bemmel, vijf jaar geleden. De zaak tegen vier andere betrokkenen, afkomstig uit Lelystad, Soesterberg en Tsjechië, is aangehouden.
De Amsterdammer moet als getuige in hun zaak worden gehoord. De man uit Tsjechië wordt gezien als de belangrijkste verdachte. Tegen hem eiste de officier van justitie twee weken geleden anderhalf jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De Amsterdammer, vond hij, moest negen maanden waarvan drie voorwaardelijk krijgen.
De Amsterdammer werkte vier weken lang voor een bedrijf in Bemmel dat tussen september en december 2005 een groot aantal goederen bestelde bij verschillende bedrijven, zonder daar ooit voor te betalen. Uiteindelijk hebben vijftig gedupeerde bedrijven aangifte gedaan. De schade loopt in de tienduizenden euro's.

gelderlander.nl/
 

Freddy2005

† In Memoriam
Beeld van Lidice gedenkteken gestolen

Een onbekende dief stal in Lidice een ongeveer één meter hoog bronzen beeld van de beeldengroep ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De kosten worden geraamd op 220.000 kronen. De feiten werden ontdekt door een gids die vrijdagmiddag een rondleiding deed. Het beeld was afgebroken aan de basis. Volgens de directeur van het memorial zijn er minstens twee mogelijkheden waarom het beeld is verdwenen. Of het is gestolen voor een verzamelaar of het is voor de metaalwaarde. De politie onderzoekt de zaak.

ZKL27903b_Lidice_bmp.jpg


idnes.cz

novinky.cz

lidice-memorial.cz
 

char

† In Memoriam
Schandalig!!.. Het motief maakt mij niet uit.... Maar, 10 jaar lijkt mij een mooie tijd om je zonden te overdenken....
....En anderen te waarschuwen om ook niet dezelfde fout te maken....

Char.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Douanebeambten vinden opnieuw massa vals speelgoed

Bij het controleren van magazijnen in Praag 4 Praag ontdekten douanebeambten voor twee miljoen kronen vervalst speelgoed. Er werden 6300 stukken voornamelijk zacht speelgoed, modelauto's en kindertassen van beschermde merken gevonden, zoals Hello Kitty, Mickey Mouse, Winnie de Pooh, Hannah Montana, Cars, Transformers en Spiderman.

AB3756ea_2010_11_23_12172010_11_23_1217foto_5.jpg


novinky.cz (video)

idnes.cz (video)
 

Ad Verschoor

Donateur
Ik lees nu pas het bericht over deze diefstal. In mei hebben we deze schitterende groep nog staan bewonderen. Het geheel liet ons, momenten lang, stilstaan bij de afschuwelijke moord en vernietiging van het dorp Lidice.
Hier mag slechts sprake zijn van eerbied, waar diefstal absoluut niet in past. Schandalig !!!
 

Freddy2005

† In Memoriam
Porno kan seksueel misbruik remmen

Vandaag publiceert Diamond, samen met twee Tsjechische onderzoekers, er nieuw onderzoek over in het wetenschappelijk tijdschrift Archives of Sexual Behavior. Ze vergeleken ministeriële gegevens over aantallen seksuele en geweldsmisdrijven in Tsjechië (en daarvoor het Tsjechisch deel van Tsjechoslovakije) vóór en ná de overgang naar democratie in 1989. Onder het communistische regime was alles wat met seks te maken had, taboe en porno streng verboden. Na de val van de Muur nam de beschikbaarheid ervan enorm toe. In 1995 werden er volgens uitgevers zo'n 5miljoen pornoblaadjes verkocht.
Van 1990 tot 2007 was het bezit van kinderporno in Tsjechië zelfs niet verboden. Tegelijkertijd is het aantal gerapporteerde gevallen van kindermisbruik er de laatste tientallen jaren sterk afgenomen, van circa 2.000 in 1973 tot circa 800 in 2007. In de jaren 1990 was er nog wel een piek (van rond de 1.300), maar die werd volgens de onderzoekers veroorzaakt door gerichte overheidsacties tegen kinderprostitutie in die tijd.
Het aantal gerapporteerde verkrachtingen bleef tussen de 500 en 750 per jaar schommelen - na een aanvankelijke toename tot 800 à 900 van vrouwen die rond 1990 ineens aangifte durfden te doen, suggereren de onderzoekers. De stagnatie is opmerkelijk omdat vóór 2000 alleen heteroseksuele genitale penetratie onder de definitie van verkrachting viel. Daarna werden ook gedwongen homoseksuele en orale handelingen strafbaar. Omdat ook de bevolking sterk groeide, zou je een toename verwachten. Het aantal moorden en andere geweldsmisdrijven steeg wél fors.
Volledig artikel: standaard.be
 
Bovenaan