Atletiek

Topic in 'Tsjechische Topsport' gestart door Freddy2005, 28-03-2009.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische atletiekresultaten in Rome.
  Tijdens de Diamond Leaque wedstrijden in Rome, waar de complete wereldtop aanwezig was, waren er twee 4e plaatsen voor Tsjechische atleten.
  Bij het speerwerpen voor heren was het Jakub Vadlejech, die 86.37 meter wierp.
  Op de 400 meter horden voor dames behaalde Zuzana Hejnova een tijd van 55,27 seconden.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië 6e na eerste dag EK landenteams

  In het Franse Lille vinden dit weekend de Europese kampioenschappen plaats voor landenteams. Na de 1e dag neemt Tsjechië een keurige 6e plaats in. De stand ziet er als volgt uit:

  Super League,stand na zaterdag:

  1. Duitsland 166,0 punten
  2. Polen 150,5
  3. Gr.Brittannië & N-Ierland 144,5
  4. Frankrijk 134,0
  5. Italië 132,0
  6. Tsjechië 127,0
  7. Spanje 116,0
  8. Oekraïne 115,0
  9. Griekenland 111,5
  10. Wit-Rusland 91,0
  11. NEDERLAND 90,5

  Door de schorsing van Rusland nemen er slechts elf landen deel. De nummers 10
  en 11 degraderen samen met Rusland naar de First League (2019).
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië op plaats 8 EK landenteams
  Op het EK atletiek voor landenteams in Lille is Tsjechië op plaats 8 terecht gekomen. Zij handhaven zich daarmee in de Super League, waaruit Wit-Rusland en Nederland samen met Rusland (dat voor deze editie was geschorst) degraderen naar de First League. Europees kampioen werd Duitsland voor Polen (2e) en Frankrijk (3e).
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Bolt voelt zich thuis in Ostrava en wint voor negende keer

  Usain Bolt wint de 100 meter tijdens de World Challenge-ontmoeting in Ostrava, een wedstrijd waar de achtvoudig olympisch kampioen een bijzondere band mee heeft.
  Usain Bolt heeft bij internationale atletiekwedstrijden in het Tsjechische Ostrava de 100 meter gewonnen. De 30-jarige Jamaicaan, die bezig is aan zijn laatste maanden als atleet, bleef met 10,06 de Cubaan Yunier Pérez (10,09) maar nipt voor.

  De Nederlandse sprinter Giovanni Codrington werd laatste, maar kan later wel tegen zijn kleinkinderen zeggen dat hij tegen de Jamaicaanse vedette heeft gelopen.

  Bolt deed nergens vaker mee dan in Ostrava, waar hij woensdagavond voor de negende keer liep en nog nooit verloor. Al in 2006 erkende de wedstrijdorganisatie het talent van de toen nog 19-jarige sprinter en haalde hem naar Tsjechië.

  Bolt is dat vertrouwen nooit vergeten en keerde sindsdien bijna jaarlijks terug. "Het voelt als thuis. Ik krijg altijd ontzettend veel steun en geniet van de wedstrijden hier, zelfs als het koud is. Ik wilde hier absoluut in mijn laatste jaar naartoe."

  De wedstrijd in Ostrava was een van de laatste optredens van Bolt. De achtvoudig olympisch kampioen zet na de WK atletiek in augustus een punt achter zijn carrière en komt in de tussentijd alleen nog in actie tijdens de Diamond League-wedstrijd in Monaco.

  Op de incourante 300 meter liep Wayde van Niekerk de snelste tijd ooit. In de race waaraan ook Liemarvin Bonevacia meedeed, snelde de Zuid-Afrikaan naar 30.81. Daarmee verbeterde hij niet alleen het stadionrecord van Bolt, maar was hij ook 0.04 sneller dan het zeventien jaar oude record van Michael Johnson.

  Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro had Van Niekerk ook al het wereldrecord van Johnson op de 400 meter afgepakt.

  Bron: nos.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Benadering Tsjechisch wereldrecord speerwerpen uit 1996

  De Duitse speerwerper Johannes Vetter heeft vandaag in Luzern de één na beste prestatie ooit geleverd. De 24-jarige Vetter wierp zijn speer naar een afstand van 94,44 meter. Alleen de Tsjech Jan Zelezny kwam ooit verder. De drievoudig olympisch kampioen heeft sinds 1996 met 98,48 het wereldrecord op zijn naam staan

  Bron: ad.nl
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Na tien jaar weer WK-goud voor Spotáková

  Barbora Spotáková is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene speerwerpen geworden. Tien jaar na haar titel in Japan was ze bij de WK atletiek in Londen de beste met een worp van 66,76 meter.

  De 36-jarige Tsjechische veroverde in 2008 en 2012 olympisch goud, werd daarna moeder en legde vorig jaar op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro beslag op het brons. De Europees kampioene van 2014 kwam in Londen in haar tweede beurt tot de winnende afstand.

  Bron: nos.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Goede Tsjechische resultaten in Birmingham
  Bij atletiek wedstrijden voor de Diamond League in het Engelse Birmingham zijn goede resultaten behaald door Tsjechische atleten. Zo was er een 3e plaats bij het kogelstoten heren voor Tomas Stanek met een afstand van 21.16 meter
  Een 1e plaats was er voor Zuzana Hejnova op de 400 meter horden dames in een tijd van 54.18 seconden
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Eerste plaatsen bij wedstrijden in Zűrich.

  Bij wedstrijden in de Diamond League in het Zwitserse Zűrich zijn uitstekende resultaten behaald door Tsjechische atleten.

  Bij de heren 400 meter was er een 4e plaats voor Pavel Maslák in 45.67 seconden. Een 1e plaats behaalde Jakub Vadlejch bij het speerwerpen met een afstand van 88.50 meter.

  De dames behaalden zelfs twee 1e plaatsen. Wie anders dan Zuzana Hejnová won de 400 meter horden in 54.13 seconden. Ook bij het speerwerpen een 1e plaats voor Barbora Spotáková met een worp van 65.54 meter.
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Resultaten Diamond League in Brussel.

  In Brussel kreeg de Diamond League haar vervolg. Bij de heren werden door Tsjechen geen opvallende resultaten behaald.

  Bij de dames liet Zuzana Hejnová zich weer zien op de 400 meter horden door als 2e te eindigen in een tijd van 53,93 sec.
  Bij het hoogspringen behaalde Michaela Hrubá een 3e plaats door 1.88 meter te springen
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechische kogelstoter werpt scheids per ongeluk dood

  [​IMG]

  Triest nieuws uit Tsjechië. Afgelopen weekend stonden er wat atletiekwedstrijden op het programma in Praag en daar vond een vreselijk drama plaats. Een kogelstoter wierp namelijk de 6 kilo wegende kogel op de scheids die naast de werpcirkel stond.

  De 78-jarige Petr Zeman, een arbiter met tientallen ervaring, kreeg de kogel vol in zijn buik. Door de impact kreeg hij plotsklaps een hartstilstand. Toegesnelde ambulancebroeders probeerden de scheidsrechter, die ook een paar ribben brak, nog te reanimeren. Maar helaas, ze konden Zeman niet meer redden.

  Diep geschokt
  De atletiekwedstrijden werden na het incident onmiddellijk afgelast. De politie heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de omstandigheden van het ongeval. Op zijn website laat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) weten ‘diep geschokt’ te zijn door het tragische nieuws. “Wij betuigen ons diepste medeleven aan de familie van Petr Zeman, die de atletieksport vele jaren heeft gediend als scheidsrechter.”

  Bron: sportnieuws.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Pavel Maslák wereldkampioen.

  Tijdens het WK indoor in het Engelse Birmingham ging op de 400 meter horden het goud voor de derde keer op rij naar Pavel Maslák. Hij deed dit in een tijd van 45.47 seconden.
  De Tsjech kwam weliswaar als derde over de finish,maar Óscar Husillos en Luguelín Santos werden gediskwalificeerd.Vooral voor Husillos waren de druiven zuur, want de Spanjaard dacht met 44,92 ook het 30 jaar oude Europese record van Thomas Schönlebe te hebben verbeterd.

  Bij het kogelstoten was er brons en een 3e plaats voor Tomas Stanek met een worp van 21.44 meter.

  Een eervolle 4e plaats werd behaald door Eliska Klucinova bij de vijfkamp voor dames. Haar resultaten op de verschillende onderdelen waren:
  8.65 seconden op 60 meter horden, 1.82 meter bij het hoogspringen, 14.76 meter kogelstoten, 6.20 meter verspringen en 2.19.16 minuten over de 800 meter hardlopen. Het leverde haar een totaal van 4579 punten.
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Schippers debuteert in Ostrava

  Dafne Schippers verschijnt deze zomer voor het eerst aan de start bij de Golden Spike in Ostrava. De wereldkampioene zal in de Tsjechische stad uitkomen op de 200 meter. Eerder deze week werd al bekend dat Schippers bij de FBK Games op die afstand uitkomt.

  Het jaarlijkse atletiekgala in Ostrava staat erom bekend ieder jaar topatleten vast te leggen. De wedstrijd behoort tot deIAAF World Challenge en was vorig jaar een van de weinige ontmoetingen waar Usain Bolt aan de start verscheen. Ook dit jaar is er weer een sterk deelnemersveld te bewonderen.

  Andere wereldkampioenen
  Naast Schippers komt nog een aantal wereldkampioenen in actie. Speerwerper Johannes Vetter heeft zijn deelname toegezegd en bij het hoogspringen staan er zelfs twee op de deelnemerslijst. Mutaz Essa Barshim, outdoorkampioen in Londen, neemt het op tegen Danil Lysenko die vorige maand de beste was bij de WK indoor in Birmingham.

  Bron: nos.nl
   
 13. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Snelle tijden bij de Praag halve marathon

  [​IMG]

  In Praag vond de 20e editie van de Sportisimo Prague Half Marathon plaats. Deze wedstrijd werd georganiseerd door RunCzech, waatoe ook de Volkswagen Marathon Praag , de Birelli Grand Prix Praag 10km, Mattoni halve marathon Olomouc,de Mattoni halve marathon Usti nad Labem, de Mattoni halve marathon Karlovy Vary en de Mattoni halve marathon Ceske Budejovice behoren. Het parcours staat als zeer snel bekend. Vorig jaar bracht Joyciline Jepkosgei in Praag het wereldrecord halve marathon op 1.04.52, een record, dat in november 2017 in Valencia door haarzelf met 1 seconde werd verbeterd. Het bleef in Praag op die gedenkwaardige dag niet bij het ene wereldrecord: Jepkosgei verbeterde ook de wereldrecords op de 5km, 10km, 15km en 20km.

  Bij de mannen staat het parcoursrecord op naam van de Ethiopier Atsedu Tsegay met 58.47 uit 2012. Al de wedstrijden van RunCzech heben de IAAF Gold Label.11500 deelnmers kwamen zaterdag aan de start en daarmee was het evenement ook uitverkocht. Ook voor de 20e keer stond er weer een zeer sterk veld aan de start. Zes mannen liepen reeds onder het uur, drie vrouwen onder de 1.07.00

  Vrouwen:

  Bij de vrouwen waren er twee favorieten :Caroline Chepkoech Kipkirui, die in februari in Ras Al Khaimah al tot 1.05.07 kwam en Joan Melly, die in dezelfde race tot 1.05.37 kwam..Spanning was verzekerd. Caroline Chepkoech Kipkirui startte veel te snel (5km:14.51). Haar concurrente, Joan Melly moest wel volgen, maar zag dat Kipkirui na 6km terugzakte, waardoor Joan Melly aan de leiding kwam. Zij liep lange tijd in de buurt van het wereldrecord, maar moest toch op het eind de tol betalen van de te snelle aanvangsfase. Joan Melly won in een uitstekende tijd van 1.05.04. Tweede werd Caroline Chepkoech Kipkirui in 1.06.9 ( zij is de zuster van Mercy Cherono) en derde Degefa Worknesh in 1.08.10. Met een betere indeling was Melly, de pupil van Michel Boeting,misschien wel onder het wereldrecord gebleven. Joan Melly won reeds de halve marathons van Boston en Berlijn. Zij heeft een dochter van drie. Er was een bizar verhaal rond deze snelle atlete: Joan Melly stond reserve voor de Kenianse vrouwen ploeg voor het WK Halve Marathon in Valencia. Twee atletes konden niet starten, maar omdat Athletics Kenia had vergeten haar vooraf als reserve te melden, kon zij in Valencia niet starten. Een dure vergissing van Keniaanse Bond. Van Joan Melly zullen we in de toekomst nog veel horen.

  Tussentijden Joan Melly: 5km:14.51;10km:30.14; 15km:45.54; 20km:1.01.04.

  Mannen:

  Bij de mannen stond ook een zeer sterk veld aan de start. Dat bleek ook de tijdens de wedstrijd: een kopgroep van zeven bleef tot 17km vooruit met bijna alle favoriten. Toen verhoogde de latere winnaar Benard Kimeli (1995) het tempo. Alleen Geoffrey Yegon (Volare) en Peter Kwemoi konden volgen. Na19km verhoogde Kimeli nog een keer het tempo en dat bracht de beslissing. Benard Kimeli won in 59.47 voor Geoffrey Yegon in 59.56 (winnaar CPC 2017) en Peter Kwemoi in 59.58. Het was eerst de tweede halve marathon van Kimeli en met het resultaat was hij gezien zijn reactie zeer tevreden. In 2017 won hij de 10km Grand Prix in Praag in 27.10. Het werd vandaag een interessante wedstrijd, waar het tempo vanaf het begin te laag was om in de buurt van het parcoursrecord te komen. Een tegenvaller waren vooral de prestaties van o.a. Atsedu Tsegay, Geoffry Ronoh en Imane Merga. De concurrentie is heel sterk en eenmaal komt een nieuwe generatie er aan.

  Tussentijden Kimeli: 5km:14.07;10km:28.11,15km:42.32; 20km:56.46

  De Sportisimo Prague Half Marathon is een zeer goed georganiseerde wedstrijd, op een zeer snel parcours met een geweldige entourage in de prachtige hoofdstad van Tsjechie.

  [​IMG]

  Bron: losseveter.nl
   
 14. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Zondag 6 mei: Marathon van Praag met sterk deelnemersveld
  [​IMG]

  De winnaar van het brons in de Olympische marathon Galen Rupp gaat op zondag zes mei van start in de Praag marathon. Een marathon waar ook de Nederlander Gert Jan Wassink zal starten. Voor Galen Rupp is het wel een last minute beslissing toen hij in Boston al vroegtijdig uit de wedstrijd verdween. Het koude weer en de regen deed de Amerikaan besluiten uit te stappen. Hij is met een persoonlijk record van 2.09.20 de zesde atleet in het startveld van de Praag marathon. Snelste is de Ethiopische atleet Sisay Lemma (2:04:08 )
   
 15. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Galen Rupp wint Praag marathon in nieuw persoonlijk record.

  Olympisch bronzen medaillewinnaar Galen Rupp van de Verenigde Staten won vandaag de internationale marathon van Praag op zondag, terwijl de Keniaanse loper Bornes Jepkirui Kitur de snelste vrouw in de race was. Rupp stapte enkele weken geleden uit bij de Boston marathon. Een verstandig beslissing het waren barre omstandigheden in Boston.Vandaag was het warm loopweer in Praag.

  Rupp, die op ongeveer vier kilometer van de finish wegdemarreer van de favoriet Sisay Lemma uit Ethiopië , finishte de race in 2 uur, 6 minuten en 7 seconden. Het was de op een na snelste tijd in de geschiedenis van de race.Lemma passeerde de finish in 2:07:02 terwijl Kenia’s Stephen Kwelio Chemlany derde werd in 2:09:42.

  Bij de dames won de Keniaanse Kitur in 2:24:19 voor Belaynesh Oljira en Amane Gobena, beide uit Ethiopië.

  Bron: hardloopnieuws.nl
   
 16. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De start van EuroHeroes in Karlovy Vary

  Zaterdag vond in het schitterende kuuroord Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechie de premiere plaats van het nieuw RunCzech-project EuroHeroes in samenwerking met European Athletics. Een project dat in het leven werd geroepen om nieuwe Europese helden te scheppen, Europese atleten te motiveren en de Europeses atleten de kans geven zich aan het publiek te presenteren. Run Czech had zeven IAAF Gold Labels waaronder de Mattoni Karlovy Vary Half Marathon.

  [​IMG]

  Het was de eerste wedstrijd binnen het nieuwe project van RunCzech, dat alleen Europese atleten inviteerde. Eerst werd er nog al skeptisch op gereageerd, maar de wedstrijd vandaag toonde aan, dat EuroHeroes een kans van slagen heeft. Het is niet het doel deze procedure ook bij de grote lopen toe te passen. In Karlovy Vary kwamen atleten uit negen Europese landen aan de start. Bij de vrouwen won voor eigen publiek de Tsjechische Eva Vrabcová-Nývltová. Zij liep de halve marathon op het niet al te snelle parcours in 1.11.54, een minuut langzamer, als een maand geleden bij de Praag Halve Marathon. Het publiek, dat altijd gewend was, dat Kenianen de eerste plaatsen innamen, was heel enthousiast. Eva Vrabcová-Nývltová bereidt zich voor op het EK in Berlijn, waar ze op de marathon start. Het was 18jaar geleden, dat een Tsjechische atlete een RunCzech-evenement wist te winnen.

  Bij de mannen was er meer strijd en liepen lange tijd Roman Romanenko (Oekraine) en de Spanjaard Houssame Bennabou zij aan zij. Romanenko nam de benen na 14km en won in 1:03:58, 2e Houssame Bennabou in 1:04:16. en 3e Serhiy Lebid in 1:05:08. Een opvallende prestatie van de negen-voudig Europees Crosskampioen met 43 jaar. Het EuroHeroes project lijkt een succes te worden,een initiatief van Run Czech en European Athletics om de wegatletiek in Europa te stimuleren. Natuurlijk waren de tijden veel minder goed als met Afrikaanse atleten. Het is blijkbaar (nog) niet eenvoudig Europese lopers van rond de 1.03 aan de start te krijgen. Dit ook nog maar het begin en dat kost tijd en geduld. Het publiek was vandaag de grote winnaar, zij zagen een Tsjechische winnares. Als de organisatie er in slaagt lopers uit meer Europese landen te verplichten kan het project slagen. Er deden bij de Mattoni Karlovy Vary Half Marathon 4000 lopers op de halve marathon mee.

  De DM Family Run over drie kilometer had 2,700 deelnemers aan de start. De Karlovy Vary Halve Marathon had zes jaar de Golden Label. Doordat er geen elite-lopers uit Afrika aan de start kwamen, verliest Karlovy Vary de Gold Label, maar in het najaar neemt de IAAF een besluit deze lopen een ander Label met een nieuwe naam te geven.

  Bron: losseveter.nl
   
 17. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Dafne Schippers wint 200 meter in Ostrava

  Met 22.52 sec. op de 200 meter is Dafne Schippers de snelste sprintster in Ostrava bij de 57e editie van de Golden Spike. De wedstrijd in Tsjechië is een World Challenge-meeting. In dezelfde race als Schippers wordt de Tsjechische Marcela Pirkova 7e in een persoonlijk record van 23.55 seconden.

  Jakub Vadlejch wint speerwerpen

  Een Tsjechische overwinning werd behaald door Jakub Vadlejch bij het speerwerpen voor heren. Met een worp van 88.36 meter was hij de absolute winnaar op dit atletiekonderdeel.

  Overige Tsjechische uitslagen:
  1500 meter vrouwen: 3e plaats voor Simona Vrzalova in 4.04.80 minuten
  Kogelstoten heren: 3e plaats voor Tomas Stanek met een worp van 21.46 meter
   
 18. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Gudeta Netsanet en Stephen Kiprop winnen halve marathon in Olomouc
  [​IMG]
  Gudeta Netsanet uit Ethiopië is in maart verrassend wereldkampioene halve marathon geworden in Valencia. De 27-jarige loopster maakt in het Tsjechische Olomouc haar favorietenrol helemaal waar. Vanaf het begin neemt ze resoluut de leiding om in een goede 1.07.30 u. te winnen in winderige omstandigheden. Haar beste tijd op de halve marathon is 1.06.11 u.

  Op ruime achterstand wordt landgenote Mergia Aselefech tweede met 1.09.45 u. De Spaanse Trihas Gebre verbetert haar eigen nationale record met een paar seconden tot 1.09.51 u. De Francaise Clemence Calvin onderstreept haar goede vorm met een vierde plaats en een sterke laatste fase (1.09.52). Bij de mannen is de zege voor de Keniaan Stephen Kiprop in een nieuw parcoursrecord van 1.00.15 u. Kiprop heeft eerder dit jaar de Venloop gewonnen met een sterke 59.44 min. Zo’n drie kilometer voor de finish laat hij zijn laatste concurrent Jemal Yimer (Eth., 1.00.37) achter zich.

  Mannen:
  1 Stephen Kiprop (KEN) 1:00:15
  2 Jemal Yimer (ETH) 1:00:37
  3 Abel Kipchumba (KEN) 1:00:57
  4 Evans Cheruiyot (KEN) 1:01:00
  5 Justus Kipkogei Kangogo (KEN) 1:01:34

  Vrouwen:
  1 Netsanet Gudeta (ETH) 1:07:30
  2 Aselefech Mergia (ETH) 1:09:45
  3 Trihas Gebre (ESP) 1:09:51
  4 Clemence Calvin (FRA) 1:09:52
  5 Eva Vrabcová-Nývltová (CZE) 1:11:10

  Bron: hardloopnieuws.nl
   
 19. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Europese kampioenschappen Atletiek 2018 - Berlijn

  Vandaag is de laatste dag van dit EK in Berlijn. De Tsjechische resultaten zijn tot nu beperkt gebleven tot 2 zilveren medailles en die zijn behaald door :
  Anezka Drahottova bij het 20 kilometer snelwandelen voor dames in 1.27.03 uur
  Nikola Ogrodnikova bij het speerwerpen dames met een worp van 61.85 meter
   

Deel deze pagina