Atletiek

Topic in 'Tsjechische Topsport' gestart door Freddy2005, 28-03-2009.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechisch brons op marathon

  Op de laatste dag van het Europees kampioenschap Atletiek in Berlijn heeft de Tsjechische Eva Vrabcová-Nývltová gezorgd voor een bronzen medaille op de marathon. Het was het grootste succes in haar sportieve leven en ze deed dit in een nieuw Tsjechische record van 2:26:31 minuten. Volga Mazoeronak (WRu) 2.26.22 en Clémence Calvin (Fra)2.26.28 bleven haar voor.

  Eva Vrabcová-Nývltová is een opmerkelijke sportvrouw. Ze is geboren op 6 februari 1986 in Trutnov. Drie keer nam ze deel aan de olympische winterspelen 2006, 2010 en 2014 op het langlaufen. In 2016 ging zij zich volledig richten op atletiek. Reeds in 2016 deed ze mee op de olympische zomerspelen op de marathon. Nog onlangs behaalde ze, in een sterk deelnemersveld, een 5e plek in de halve marathon van Olomouc.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Barbora Spotakova alsnog wereldkampioene speerwerpen

  De Russische speerwerpster Abamoekova heeft naast haar olympische medailles ook haar WK-medailles moeten inleveren vanwege dopinggebruik. Door deze beslissing is de Tsjechische speerwerpster Barbora Spotakova, die 2e werd in 2011, alsnog uitgeroepen tot de wereldkampioene van 2011
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Fancy Chemutai favoriete bij 10 kilometer in Praag

  [​IMG]
  Fancy Chemutai uit Kenia is zaterdag de grote favoriete bij de 10 kilometer in Praag. Bij dezelfde wedstrijd is vorig jaar een wereldrecord gelopen door Joyciline Jepkosgei (29.43) en Chemutai is toen tweede geworden met 30.06 min. Hiermee staat ze derde op de allertijdenlijst. Op de halve marathon is zij tweede allertijden met 1.04.52 u.

  In Valencia is de Keniaanse een seconde boven het wereldrecord gebleven.
  Concurrentie zal er vooral zijn van landgenote Caroline Kipkirui, die ook zeer snel is op de baan. Het Tsjechische publiek zal zeker juichen voor Eva Vrabcova-Nyvtlova. Ze zal niet meedoen voor de podiumplekken, maar de voormalige langlaufster heeft brons gewonnen op de EK-marathon in Berlijn met 2.26.31 u. Bij de vrouwen start de Zweedse Sarah Van der Wielen-Lahti. Bij de mannen is de Keniaanse top-drie van vorig jaar weer in Praag met Rhonex Kipruto (27.08), titelverdediger Benard Kimeli (27.10) en Matthew Kimeli (27.11). Aangekondigd worden ook de Europeanen Richard Ringer (Dui.), Soufiane Bouchikhi (B.) en de Brit Luke Traynor.

  Bron: hardloopnieuws.nl
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Rhonex Kipruto loopt bijna wereldrecord 10 kilometer in Praag

  [​IMG]

  De 18-jarige Keniaan Rhonex Kipruto wint de 10 kilometer in Praag met 26.46 min. Daarmee blijft hij slechts twee seconden boven het wereldrecord, dat Leonard Komon in Utrecht heeft gelopen. Het is met goed weer een razendsnelle race in de Tsjechische hoofdstad, waarbij maar liefst elf mannen onder de 28 minuten blijven. Ook bij de vrouwen is er een toptijd met 30.19 min. van Caroline Kipkirui. Sarah van der Wielen wordt achtste met 32.23 min. Bij de vrouwen en mannen worden in Praag de beste jaartijden in de wereld gelopen.


  Helemaal onverwacht is de snelle tijd van Kipruto niet. Vorig jaar heeft hij als 17-jarige al 27.13 min. op de klok gezet in Praag. Dit jaar is hij in New York nog sneller met 27.08 min. in New York. Hij is ook de wereldjuniorenkampioen op de 10.000 meter. Na de helft van de wedstrijd komt Rhonex Kipruto alleen aan de leiding. Misschien zou met wat tegenstand het wereldrecord wel gesneuveld zijn, zegt hij na afloop. Tweede wordt Geoffrey Koech (27.18) en derde Matthew Kimeli (27.26). De Belg Soufiane Bouchikhi heeft 28.29 min. als eindtijd. Ook bij de vrouwen domineert Kenia. De favoriete Fancy Chemutai lijkt ook te gaan winnen, maar in de laatste kilometer wordt ze toch nog verrassend gepasseerd door Caroline Kipkirui, die met 30.19 min. derde allertijden wordt. Chemutai finisht na 30.22 min. Derde wordt Diana Kipyokei (30.23).

  Bron: hardloopnieuws.nl
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  25 jaar Volkswagen Praag Marathonop Zondag 5 mei 2019

  Zoals zoveel goede dingen in Tsjechië, kwam het idee voor een internationale marathon door Praag tot stand boven een goed glas bier. Het was een mooie zaterdag in november van 1994 en Carlo Capalbo zat in een kleine kroeg met zijn beste vriend en mede-Italiaan Gelindo Bordin, de winnaar van de Olympische marathon van Seoul in 1988. Nadat ze een schets tekenden van het parcours op een servet, besloten ze Emil Zátopek te bellen voor zijn advies en ondersteuning. De wereldberoemde Emil Zátopek, de man van de drie gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Helsinki (1952, goud op de 5 km, 10 km en de marathon.)
  Vijfentwintig jaar na de oprichting werd Praag de ongekroonde koning van de favoriete en aangenaamste stadsmarathons in Europa. In 2018 werd de miljoenste deelnemer van het evenement, sinds de eerste wedstrijd in 1995 ontvangen. Dat laat zien hoe populair dit hardloopevenement is – maar niet alleen dit evenement, organisator RunCzech organiseert wedstrijden in zes steden in de Tsjechische Republiek.
  [​IMG]

  985 hardlopers namen deel aan de eerste editie van de Praag Marathon, maar zij waren niet de enigen die liepen. Er waren nog twee afstanden waar lopers aan mee konden doen – een 9,2 km en een 4,8 km. De capaciteit voor de loop werd meerdere keren vergroot en in totaal liepen 15.000 mensen (kinderen en volwassen) mee. Nu biedt RunCzech een compleet Volkswagen Marathon Weekend – met op zaterdag de familie run en ‘Walk with dogs, en op de zondag de grote dag – de Volkswagen Praag Marathon.

  Om het jaar 1995 in perspectief te zetten, toen de Volkswagen Praag Marathon startte gebeurde er in Nederland onder meer het volgende:
  - Het telefoonnetwerk wordt omgezet naar tien cijfers.
  - De verdragen van Schengen worden toegepast in zeven landen.
  -TMF (The Music Factory) start met uitzenden.

  We zijn er zeker van dat je weet hoe mooi Praag is. Als je deelneemt aan de 25e Volkswagen Praag Marathon heb je de unieke kans om de mooiste plekken in Praag te zien, samen met die andere enthousiaste hardlopers. Je geniet van start en finish bij de oude markt, direct naast de beroemde astronomische klok. In de derde kilometer kom je over de Karelsbrug, gebouwd in 1402. Het Praag marathonparcours heeft het allemaal – de mooie plaatsen, het vlakke parcours dat langs de Vltava rivier loopt en heel veel enthousiaste fans en kijkers die de lopers aanmoedigen. Er zijn ook veel leuke kroegen, waar je nieuwe energie kunt opdoen nadat je de finishlijn passeert.

  Bijzonder feest
  Wat is er dan bijzonder volgend jaar?
  De wedstrijd viert zijn 25e verjaardag maar de hardlopers krijgen de cadeautjes. Ben je al benieuwd? Als je wilt weten wat de cadeautjes zijn volg dan onze Facebook pagina waar dit wordt bekend gemaakt. Als je mee wilt doen met dit feest, schrijf je dan snel in op een van de laatste plaatsen in de mid range price en vier het met ons mee. De Volkswagen Praag Marathon 2019 vindt plaats op zondag 5 mei. Je kunt inschrijven op www.runczech.com
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Geef eens een origineel Kerstcadeau met een startnummer voor de Praag marathon
  [​IMG]

  Bijna is het kerst. Mensen kijken al vooruit om vrij te zijn van werk en dat ze tijd kunnen besteden aan degenen van wie ze houden en iedereen is daarvoor op zoek naar kerstcadeaus. In dit deel van het jaar wordt er meestal minder hardgelopen. Hoe dan ook, er zijn altijd wel wat idioten die vrijwillig hun hardloopschoenen en winter-hardloopkleren aantrekken, naar buiten gaan om een volgende training in hun logboek te kunnen schrijven. Daardoor weten ze dat ze sterk blijven, ook in de winter en klaar zijn voor het hardloopseizoen in het vroege voorjaar.
  Idioten, deze enthousiastelingen, die bereid zijn om hun hardloopschoenen aan te trekken en het comfort van een zachte bank te verruilen voor een winderige training, ook wanneer het soms nog vriest of sneeuwt. Dat lijken idioten voor niet-hardlopers. Zij begrijpen het simpelweg niet dat je zoiets doet, herhaaldelijk zelfs. Maar wij weten waarom. Wij snappen de opofferingen die je bereid bent om te maken en we bewonderen je daarvoor. Jij behoort bij degenen, die echt snappen dat als je iets wilt bereiken, zoals voor de eerste keer een marathon, of korter, of een 10 k, dat je moet doorzetten en volhouden. Je moet volharding tonen. Wij weten dat als je je hardloopschoenen aantrekt, je gedachten in je hoofd iedere keer weer gericht zijn op die voorjaarswedstrijd. Jij kijkt uit naar dat heerlijke gevoel dat je het bereikt, wanneer je over de finish komt en de emoties loskomen. Deze vastberadenheid en doelgerichtheid zijn mooi. 'All Runners are Beautifull!'

  [​IMG]
  Een van de voorjaarswedstrijden is de Volkswagen Praag Marathon, die zijn 25 jarig jubileum houdt in 2019. Er zijn heel veel redenen waarom hardlopers overwegen om hieraan mee te doen. Sommige zijn praktisch; op een handige dag, fantastische locatie in het midden van Europa of uitstekende verbindingen per vliegtuig van vrijwel overal. Maar die praktische redenen zien wij als standaard. Het belangrijkste argument om mee te doen is de stad Praag. Lopers krijgen de kans om door het oude Middeleeuwse centrum te lopen, over de Karelsbrug die is gebouwd in 1402 en dat je de stad op een andere manier beleeft. Het is een van deze kansen in je leven die je niet mag missen. Nog leuker, door de 25e verjaardag kan iedere hardloper vooruit kijken naar een wel heel mooie medaille, een bijzondere belevenis en een speciaal adidas loopjack als herinnering. Dat komt goed van pas in de jaren erna, plus het is een prachtige herinnering aan deze exceptionele wedstrijd.
  [​IMG]
  Misschien heb je je al ingeschreven, of misschien ben je een niet-hardloper die hardlopers als raar ziet. Dat is prima. Misschien heb je een vriend of een geliefde die heel graag de Volkswagen Praag Marathon wil lopen maar die nog geen startnummer heeft aangeschaft voor volgend jaar. Als je een startnummer cadeau geeft, geef je een beleving, je geeft de sensatie dat je door de finish komt, je geeft het gevoel dat je iets heel bijzonders bereikt. Dit is niet een standaard cadeautje, dit is iets dat je geliefden voor de rest van hun leven onthouden. Als jij het startnummer voor de Volkswagen Praag Marathon precies het goede cadeau vindt waarnaar je op zoek bent, kun je je voucher vinden via deze link. We hopen dat dit cadeau veel blije gezichten oplevert, zowel onder de kerstboom en bij de finish op het Oude Marktplein.

  Bron: prorun.nl
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Hoe ontstond de RunCzech 2019 medaille?

  [​IMG]

  Waarschijnlijk heb je het al gehoord, de Volkswagen Praag Marathon 2019 is bijzonder. Op 5 mei 2019 vindt de 25e editie plaats van deze wedstrijd, 25 jaar nadat het voor de eerste keer werd gehouden in 1995. RunCzech grijpt deze kans om de wedstrijd te verbinden met de culturele historie van Tsjechië. Het is een grote kans voor lopers die graag internationaal wedstrijden willen lopen, leren van de Tsjechische geschiedenis als ze verblijven in de Tsjechische republiek om deel te nemen aan de marathon. Naast Emil Zátopek, de Tsjechische Locomotief en winnaar van de 5.000 meter, 10.000 meter en de marathon tijdens één editie van de Olympische Spelen (1952, in Helsinki), wiens naam direct verbonden is met de Praag Marathon, is de editie van dit jaar verbonden aan nog een Tsjechische legende. Verrassend, het is geen hardloper, maar een beroemde Tsjechische componist: Bed?ich Smetana. Zijn meesterwerk is de symfonie de Moldau (in het Tsjechisch ‘Vltava’). Het staat symbool voor de stroom van de rivier de Vltava die opwelt uit twee kleine bronnen. Deze komen samen en worden de machtige rivier en die stroomt door Tsjechië naar Praag. De Moldau is Smetana’s liefde voor zijn land verpakt in muziek. Het stuk is het tweede deel uit zijn symfonie Má vlast (Mijn Land), dat in zijn geheel in première ging in Praag op 5 november 1882.

  [​IMG]

  RunCzech medailles van 2018 Eerdere medailles van de Praag Marathon
  Het werd traditie dat alle wedstrijden die worden georganiseerd door RunCzech (ook die in Italië) beginnen met de Vlatva symfonie, wanneer duizenden als een machtige rivier door de start stromen.Dit jaar, als ook het 150e geboortejaar van Bed?ich Smetana wordt herdacht, worden alle lopers herinnerd aan dit meesterwerk door de medailles van RunCzech in 2019. Het visueel grootste deel van de medaille wordt gewijd van de muzieknoten van de Donau. Als je benieuwd bent hoe de medaille van de 25e Volkswagen Praag Marathon er uit zal zien, kun je een tipje van de sluier oplichten van het 3D model.
  [​IMG]
  RunCzech medaille 2019
  Naast de unieke medaille, krijgt iedere loper een special cadeau – een adidas hardloopjack, speciaal gemaakt als herinnering aan de 25e editie. Iedere keer als je gaat lopen tijdens een koude dag, word je herinnerd aan alle emoties die door je hoofd gingen toen je de Volkswagen Praag Marathon 2019 finishte en toen één van de vrijwilligers de speciale medaille om je nek hing.
  [​IMG]
  Speciaal marathon hardloopjack 2019
  Dit jack wordt alleen aan de deelnemers gegeven en er is geen mogelijkheid om het jack te kopen. Wees er zeker van dat jij dit jack krijgt, samen met het startnummer voor de Volkswagen Prague Marathon 2019

  Bron: prorun.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Tsjechië opent EK indoor met bronzen plak
  Gisteren zijn in het Schotse Glasgow de Europese Kampioenschappen indoor atletiek van start gegaan. Bij het kogelstoten voor heren was er direct een bronzen plak voor Tomas Stanek, die de kogel 21.25 meter ver gooide
   

Deel deze pagina