Češky rodí v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tak Sandro všechno nej.
Btw,to jsi velmi asertivní, že se ti podařilo je předsvědčit s těmi 3 centimetry. Normálně se čeká tak na 7 - dítě se narodí do hodiny po příjezdu do nemocnice.Buď ráda, žes tam nemusela pobývat, ale čtyři ráno je fakt soda.
 
Já zírám na vaše téměř hororové příběhy..
Nemocnice v Apeldoornu je zřejmě nějaká světlá vyjímka, anebo mám prostě v životě štěstí... ;-)
A to i s tou mojí verloskundige.
 
Já zírám na vaše téměř hororové příběhy..
Nemocnice v Apeldoornu je zřejmě nějaká světlá vyjímka, anebo mám prostě v životě štěstí... ;-)
A to i s tou mojí verloskundige.


Musim se teda zminit i o Anthonius ziekenhuis v Nieuwegein. ... proste uzasne, fakt sedim a ctu vase prispevky s otevrenou "hubou" . Me v tehotenstvi jeste naopak nutili si delat ruzne vysetreni, i kdyz me tehotenstvi probihalo normalne. Pamatuji si, ze test na Downuv syndrom nam nabizeli asi 5x..... ale potom co nam rekli, ze tento test riziko bud zvysi nebo naopak snizi, ale nikdy presne neukaze jsme vedeli, ze tento test absolutne odmitame. Vedeli jsme, ze by jsme si mimi nechali i s Dawnovym syndromem.
Ted presne nevim jak se vsechny ty nemoci jmenovaly, ale vim,ze jich bylo nejmin 15 na ktere se zamerovali, mezi nema i HIV ...to me trosicku sokovalo...i kdyz jsem na 100% vedela, ze tento test dopadne dobre, cloveka mrazi, nez dostane vysledky do ruk.... ja nevim, ale ja nejsem moc typ, ktery by vyzadoval tyto testy..... potom vam najdou i nemozne. pokud probiha tehotenstvi v poradku, nechci aby se nekdo v tom stoural. Pokud ma byt mimi postizene, bohuzel to nezmenime, a taky znam pripady, kdy testy nevysly vubec pozitivne, a cekalo se narozeni postizeneho ditete, a nakonec bylo dite uplne zdrave. A nebo odpoved,ze na 95 % bude dite postizene a ze doporuciji dat dite pryc a samozrejme po porodu dite uplne v poradku.

Nechce se kolikrat ani verit tomu, co tady pisete,jako nekdy ve 4.00 rano jet domu s porodnice a tak.... hruzaaa.....fakt dekuji bohu, za moji zkusenost tady v nasi nemocnici..... ja bych do Ceska rodit nejela, uz jen tan predstava, ze MUSITE v porodnici zustat aspon 5 dnu, ja uz jsem za 3 dny vencila psa... haha

Porodila jsem v 18.00 vecer a uz bych sla ve 20.00 domu, sestricka me nutila at zustanu do rana, kdyz to tak ctu, tak v jinych nemocnicich by mi pomohli jeste balit a sli by mi i mozna zamavat..:zwaai:

Sandro taky se pridavam ke gratulaci....se mas, ze uz mas odrozeno... mozna zrovna ty s tvoji zkusenosti by jsi mela jit do tretiho ditete a rodit v Cesku, mas opravdu hrozne zazitky s porody v NL.

Zaneta
 
Zaneto, to je pěkné, že by ses starala o postižené dítě. Mně se na celé věci nelíbí to, že ti znemožní volbu - chci porodit mrtvé dítě? Chci mít dítě, které se bude pár let trápit a pak stejně umře? Nejde bohužel jen o nějakého roztomilého Downa, který se leccos naučí a bude žít relativně plnohodnotným životem. Pokud ti někdo nabízel několikrát testy, znamená to, že to bylo placené. Rozhodně to není běžná praxe.
Samozřejmě, že je rozumné se nechat otestovat na HIV (pokud na 100% nevíš, že to je zbytečné, což neví, přiznejme si, prakticky nikdo). Už kvůli porodu a případné léčbě, nikdo nemluví o přerušení v takovém případě.
Žádný test sám o sobě nemůže snížit nebo zvýšit riziko nějaké vrozené vady, možná mysleli punkci plodové vody, což je zásah do organismu, kdy by mohlo dojít k poškození plodu.
Porodit a odejít hned po svých je v pořádku, pokud jsi zdravá, mladá a dítě je zdravé. To se bohužel předem (všechno) neví, pokud se nedělá žádné testování a není gynekologická péče.
V ČR se už dávno 5 dní nemusí v nemocnici být, povinných je 72 hodin (3 dny) a dětí je tolik, že tam zdravé ženské opravdu bez důvodu nezdržují.
 
Ahoj,
ja naprosto souhlaism s Lesnenkou, vystihla to opravdu dobre. Ja jsem rodila v CR a kvuli navalu babyboomu me chteli poslat domu uz po tech 3 dnech. Zadne zdrzovani v porodnici se tedy nekonalo a co znam z okoli mych kamaradek, tak tam taky ne.

No, porodit a za 2 hod odejit domu, pred tim opravdu smekam, mne se klepaly nohy tak,ze jsem sotva dolezla do sprchy, ale asi je to tim, ze uz nejsem nejmladsi (je mi 35 let). Za par dni ocekavame narozeni druheho ditete a ja jen doufam,ze bude vsechno v poradku. Testy jsem si nechala delat, a ackoliv vim,ze nic ti neda 100% zaruku, jde opravdu o to mit MOZNOST vyberu a moci se rozhodnout.
 
Lesnenko,

Mozna jsem se nevyjadrila spravne, protoze par veci o kterych se zminujes, nevystihuji co jsem se snazila rict.

"Žádný test sám o sobě nemůže snížit nebo zvýšit riziko nějaké vrozené vady, možná mysleli punkci plodové vody, což je zásah do organismu, kdy by mohlo dojít k poškození plodu."
Test , ktery nam nabizeli, by jen snizil nebo zvysil riziko teto nemoci. Samozrejme ne prakticky:denk:, ale mysleno teoreticky. Udelali by testy, podle kterych by zjistili sance, ze nase dite bude toto postizeni mit ..... a podle vysledku co uvidi, by nam rekli, treba 1 k 80, nebo spis riziko vetsi a to napriklad 1 k 10....

Co jsem se snazila rict bylo, ze si myslim, ze cely tenhle problem ohledne pece v tehotenstvi je v tom, o jakou nemocnici se jedna. Protoze ja treba tu sanci mela, jak se zminujes ty na zacatku tveho clanku. Bohuzel 100 lidi, 100 nazoru, a ja respektuju ten tvuj, tak se snaz prosim te pochopit ty me. My jsme s manzelem vedeli, ze i kdyby se nam narodilo postizene dite,( ne jen roztomily Down) je to nase dite, nase krev, nase vsechno. Pozorne si precti muj clanek a me zkusenosti s okoli, kdy doktori ( v CR) prisli s tim, ze pokud se rodicka rozhodne donosit toto dite, narodi se ji bud hodne postizene dite, nebo dite, ktere porod ani nemusi prezit. Nakonec se dite narodilo a bylo uplne v poradku????? Zazraky se stavaji, a zadna ani ta nejlepsi technika neni 100%. Ale jak rikam, tohle je muj nazor, a bylo to nase rozhodnuti,chapu, ze nekdo se chce na zacatku tehotenstvi nechat vysetrit od hlavy k pate a donosit postizene dite by odmitnul. Snad jsem to ted vysvetlila lepe. Kazdopadne diky za odpoved.
Jo a jeste ohledne toho pobytu v CR v porodnici, nedavno porodily me 3 kamaradky, a vsechny 3 museli zustat 4 dny, paty sly domu,( bezny porod bez komplikaci, jestli teda nepocitam, ze 2 s techto znamych byly sesity) takze i v CR jak vidim, ma kazda nemocnice sve pravidla, stejne jako v NL. Jednalo se o porodnici v Opave.
 
Ne, nepochopilas to dobře. Já a Klárka mluvíme o možnosti se rozhodnout, protože se domníváme, že to je právem matky. Ty se pravděpodobně domníváš, že to rozhoduje někdo jiný (vyšší bytost) a ty že do toho nesmíš zasahovat, což je samozřejmě tvoje právo, tvůj názor. Pokud se žádné testy neprovedou, není o čem rozhodovat, můžeš jen trpně čekat, jak to dopadne. Což bylo stovky let normální, ale dnes už to tak nemusí být, tak proč nevyužít tu možnost. Zázraky neexistují. O žádném vyšetřování od hlavy k patě jsem nemluvila, jde o základní věci jako je ultrazvuk. Ten všechny porodní asistentky v NL v ordinaci nemají.
 
Já zírám na vaše téměř hororové příběhy..
Nemocnice v Apeldoornu je zřejmě nějaká světlá vyjímka, anebo mám prostě v životě štěstí... ;-)
A to i s tou mojí verloskundige.

Tak to jsem rada ze bydlim v Apeldoornu :dank2:
Slysela jsem uz mnoho pozitivnich nazoru o Apeldoornske nemocnici.
Ono opravdu zalezi na nemocnici (rediteli, personalu a jejich motivaci). Jeden "blbec" v dome a zneprijemni to zivot ostatnim.

Berus, az to 'nekdy' bude zapotrebi, tak mi budes muset dat kontakt na tu tvoji "verloskundige", tak si to jmeno a cislo hezky uschovej ;)

Holciny, hezky rodte a piste zazitky, je to opravdu zajimave, nekdy az zamrazujici cteni.

Pa pa
 
Klobouk dolu pred tim kdo by si nechal postizene dite, i presto ze by to predem vedel...to my meli jasno: urcite ten nekplooimeting a pokud by se zjistilo zvyseny riziko na down tak jsme s tehot. nepokracovali. Ja si myslim ze se maji rodit jen zdravy deti, ze kdyz uz je ta moznost delat ruzne testy ze se toho vyuzit ma. I kdyz si to samy platime - tady 150 euro. Driv takove testy nebyly a rodilo se mnoho vice postizenych deti. Ja i muz jsme vedeli ze bychom takove dite nechteli.

JInak jeste k porodum:
ja to mela husty co se tyce toho odjezdu v pul 4 rano domu to jo, ale jinak se mi zase libilo ze mi malou hned dali na telo, ne jak byva nekde v CR ze mimi napred jdou rychle myt, vazit, oblikat, atd.
Jinak ja bych byla rada v nemocnici zustala taky klidne 4 dny, jak byva v CR zvykem. Myslim ze tam bych mela opravdu ten klid ktery tady mame mit doma v kraamtijd...to se ale fakt neda, kort kdyz uz jedno ditko - batole mate a toho nemuzete doma jen tak odsunout, protoze vy musite lezet a odpocivat.
Potrebovala me a tak jsem ji i tak davala v poledne spat a castecne se o ni snazila starat. Preci jen ciza kraamzorg nemuze nahradit na 8 dni maminku. A to jeste ze jsem mela navareno - polivky v mrazaku pro malou, nebo by ji davali chudere jist botterhamy...to fakt ne, na to ji neucim....to neni u me zadny obed, max. snidane.

Myslim ale ze zustat v nemocnici, mohla bych se tam poradne vylezet, dat vic do kupy nez doma. Ja akorat doma / v tom pohodli jak rikaji chytla zanet ledvin a krku, takze jeste ted se lecim antibiotikama....
 
Ne, nepochopilas to dobře. Já a Klárka mluvíme o možnosti se rozhodnout, protože se domníváme, že to je právem matky. Ty se pravděpodobně domníváš, že to rozhoduje někdo jiný (vyšší bytost) a ty že do toho nesmíš zasahovat, což je samozřejmě tvoje právo, tvůj názor. Pokud se žádné testy neprovedou, není o čem rozhodovat, můžeš jen trpně čekat, jak to dopadne. Což bylo stovky let normální, ale dnes už to tak nemusí být, tak proč nevyužít tu možnost. Zázraky neexistují. O žádném vyšetřování od hlavy k patě jsem nemluvila, jde o základní věci jako je ultrazvuk. Ten všechny porodní asistentky v NL v ordinaci nemají.

"Pokud se žádné testy neprovedou, není o čem rozhodovat, můžeš jen trpně čekat" Hmm tak to teda nevim jak to nazvat jinak. Rozhodnuti o kterem mluvis nemusi byt prece jen udelat si testy a potom se ROZHODNOUT. Rozhodnuti prece muze byt prave i nepodstoupeni techto testu, kdyz dopredu vis, ze dite by jsi pryc nedala.Rozhodla jsem se proto ja a samovolne. Jak mam jeste napsat,ze mi tu moznost u nas v porodnici dali, a ja jsem se sama ROZHODLA ji az tak uplne nevyuzit....proc ti to proboha lezi tak v hlave.Docela bych ocenila si svuj nazor vytvorit sama,bez pomoci nekoho ciziho a bez vet stylu, ze se pravdepodobne domnivam. Zklamu te,ale to jsem se opravdu pravdepodobne nedomnivala.Spis naopak...ja jsem clovek tvrdohlavy, rozhodnout za sebe nekoho opravdu nenecham. Jsem vdecna za porodnici ve kterem jsem byla, a nemenila bych... tak jeste jednou ... u nas v nemocnici mi tu sanci dali se rozhodnout o mem diteti..Zminila jsem o tom jen proto, abych poukazala, ze ne kazda nemocnice zachazi s rodickama stejne.. ... ..nikde jsem nepsala, ze souhlasim s postupem v tech nemocnicich, kdy ti tyto testy vyslovene znemozni.Kazda zena ma pravo se rozhodnout sama.Dovolila jsem si napsat, ze nase nemocnice tuto sanci dava, a pridala jsem jak jsem se k tomu postavila ja , za coz me Lesnenka malem ukamenovala :wilnietweten:....Priste se budu snazit mit stejny nazor at nevirim vodu.
 
Kazdy ma pravo na svou volbu.
Ja jsem ten nekploi test chtela za kazdou cenu,jelikoz nam trvalo dlouho nez jsem otehotnela a nepripadalo v uvahu si ho nedat udelat,protoze bych si to asi hodila,pokud by se mi melo narodit jakkoliv postizene dite.Ja bych na to nemelapovahu,nervy to vychovavat.Asi bych se dostala na hoooodne na dno.
Vidim to u Manzelovi sestrenice,dvojcata slepi a hluchy,jezisi,to je neco strasneho.Ja bych to nezvladla.Penize nehrajou az tak velikou roli,ale oni je maji a vyuzivaji chuvu ktera pracuje s postizenymi detmi,takze jim to malicko ulehcuje.
Strasne by me trapilo divat se na takovy stvoreni,ktery nevi o co bezi.
Ja jsem tu jiz samovolne potratila a nadavala jsem strasne na doktory,ale ted jsem za to vdecna ze se to tak semlelo,protoze by se treba tez narodilo postizene.Ted mam krasnou zdravou holcinu a za nic bych ji nevymenila.Tedy obcas,hahahaha.
 
Jen jsem chtela jeste neco.Kamaradka v CR asi pred 4 lety si nechala zjistit zdravotni stav mimi v brisku testy na down ....A asi 5 mesici se po testech zvysene riziko down...rozhodla pro potrat,licila to jak z hororu.Zadne uspani,musela to dite porodit,jelikoz byla v patem mesici.Neumim si to predstavit.Ale rikala,ze je to zazitek na cely zivot,porodit dite ktere ty nikdy neuvidis.Fuj,nechame toho.
Kazdy at se rozhodne jak chce a pokud da tu lasku diteti,at je zdrave ci ne ,tak je to pak v poradku.
 
My se naopak rozhodli, po velmi dlouhe diskuzi, ze nekplooi meting nechceme. Nebot vysledky tohoto testu jsou velmi diskutabilni, je to pouze "kansenberekening" (co si budem povidat, sance 1:100 neznamena, ze dite skutecne je postizene) a co potom delat s informaci, ze nase sance je takova a takova? Nechat ukoncit tehotenstvi, protoze je zvysena sance, ze dite mozna je postizene? Podstoupit dalsi a dalsi testy (vruchtwaterpunctie etc. s rizikem potratu) a zjistovat, jak to teda vlastne je? Stresovat se a nakonec zjistit, ze dite je vlastne mozna v poradku? Dekuji, nechci.
Meli jsme akorat echo ve 20. tydnu, prece jen existuji i vady neslucitelne se zivotem.. ale i tak, sakra jak to napsat?

Mozna mi reknete, ze je to sazka do loterie, ze je to strkani hlavy do pisku, nenechat si udelat vsechny ty testy, ale to je taky zivot. Nebo ne? Taky nevime vsechno dopredu.
Na postizene dite nikdo neceka, byla bych hodne nestastna, to priznavam. Ale sance, ze se dite narodi zdrave, je porad vetsi, nez sance, ze dite bude postizene. A na to lze taky sazet, nebo se pletu?
 
100 lidi, sto chuti....vidim to stejne jako ty Berusko, ale samozrejme neodsuzuji lidi s jinym rozhodnutim.Reakce na clanek o mem rozhodnuti, ale nedopadly moc dobre. Snazila jsem se to uvest na pravou miru v mem poslednim clanku a tim opravdu koncim. Co v zivote odsuzuji je, kdyz clovek straci respekt k cloveku, ktery ma jine hodnoty v zivote, jine nazory,jine rozhodnuti.
 
Kdo by si pral postizene dite? Samozrejme nikdo. Jen nekdo to bere jako fakt a vyrovnal by se s tim a nekdo by to tezko zvladal (ja se priznam patrim do te druhe skupiny). My jsme se take svobodne rozhodli, ze kdyby bylo riziko hodne vysoke tak, ze bysme ukoncili tehotenstvi. To se ale tykalo jen toho 12.tydne. Nedovedu si predstavit tu situaci popisovanou vyse, o tom porodu - potratu v 5.mesici. To bych neudelala. Zvlast, kdyz to nikdy neni jiste, jestli jsou ty vysledky pravdive. Ale to se kazdy muze (a musi mit tu moznost) rozhodnout se sam. S partnerem. Neuznavam nazor, ze "interupce je vrazda".
 
"Pokud se žádné testy neprovedou, není o čem rozhodovat, můžeš jen trpně čekat" Hmm tak to teda nevim jak to nazvat jinak. Rozhodnuti o kterem mluvis nemusi byt prece jen udelat si testy a potom se ROZHODNOUT. Rozhodnuti prece muze byt prave i nepodstoupeni techto testu, kdyz dopredu vis, ze dite by jsi pryc nedala.Rozhodla jsem se proto ja a samovolne. Jak mam jeste napsat,ze mi tu moznost u nas v porodnici dali, a ja jsem se sama ROZHODLA ji az tak uplne nevyuzit....proc ti to proboha lezi tak v hlave.Docela bych ocenila si svuj nazor vytvorit sama,bez pomoci nekoho ciziho a bez vet stylu, ze se pravdepodobne domnivam. Zklamu te,ale to jsem se opravdu pravdepodobne nedomnivala.Spis naopak...ja jsem clovek tvrdohlavy, rozhodnout za sebe nekoho opravdu nenecham. Jsem vdecna za porodnici ve kterem jsem byla, a nemenila bych... tak jeste jednou ... u nas v nemocnici mi tu sanci dali se rozhodnout o mem diteti..Zminila jsem o tom jen proto, abych poukazala, ze ne kazda nemocnice zachazi s rodickama stejne.. ... ..nikde jsem nepsala, ze souhlasim s postupem v tech nemocnicich, kdy ti tyto testy vyslovene znemozni.Kazda zena ma pravo se rozhodnout sama.Dovolila jsem si napsat, ze nase nemocnice tuto sanci dava, a pridala jsem jak jsem se k tomu postavila ja , za coz me Lesnenka malem ukamenovala :wilnietweten:....Priste se budu snazit mit stejny nazor at nevirim vodu.
Tak si ještě jednou čtu, co jsem napsala. Nic kamenovacího tam nevidím, naopak výslovně uvádím, že respektuji tvůj jiný názor. Proč by ses měla za víru stydět? Ale pokud to tak vyznělo, samozřejmě se omlouvám. Hlavně se neboj mít jiný názor, nepřeceňuj to, co napíšou jiní. Já pochopitelně vůbec nechci, abys názor změnila, jsou a budou to tvoje děti a tvůj život.
Bohužel v té celé věci nejde o to, že by snad nizozemský stát měl také takový názor jako ty. Je to otázka peněz - výdajů na zdravotnictví. V ČR se na screening a prevenci peníze z pojištění dají, kdo nechce vědět, může vyšetření odmítnout. Dítě má většinou svéprávná plnoletá osoba, která by se měla rozhodovat sama za sebe, vyslechnout lékaře, sehnat si informace. V NL si vypočítali, že případné náklady za operace těžce postižených dětí, náklady na péči psychologů a psychiatrů pro zhroucené matky atd. atd. jsou nižší, než výdaje za případný plošný screening. Inu, jsou to rození obchodníci.
 
Ahoj Zaneto,
ja si myslim,zes to spatne pochopila, taky ve svem prispevku ani v Lesnencine nevidim nic kamenovaciho. Klidek.:-)
Ze zkusenosti v NL mohu potvrdit, ze i ve zdravotnictvi panuje tvrda statistika typu vyplati se vic prevence nebo lecba? Vzdyt si vem uz jen ten fakt, ze zatimco tady se provadi kontroly na rakovinu delozniho cipku 1x rocne, v NL az po 30 letech a to jendou za 5 let. Holt si vypocitali ( a to nemam ze sve hlavy), ze se jim nevyplati screening drive. Ja jsem tam dokonce dospela do stadia, ze jsen si chtela to vysetreni zaplatit, kdyz na nej nemam narok, to koukali jako vrany, proc a co ze to chci. No nic, odklonili jsme se od tematu. Ja mam termin porodu v utery, tak vam pak napisu dalsi zazitky z ceske porodnice.;:lmfao:
 
Jasne kaslem na to, na tohle je zivot kratky. Mozna u me hraje velkou roli fakt, ze me zkusenosti jsou ( diky bohu) kladne ohledne pece. A tudiz jsem si neprosla tim, o cem se tady zminujete vy. POZOR nemluvim o huisarts :kwaad:
No nic, vysvitlo slunicko, jdu se pustit do zahradnich praci.

Hodne stesti Klarko ;-)
 
Bovenaan