Češky rodí v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Jezis,tak ti nezavidim.Ja jsem mela takovou situaci.Nejdrive jsem 3 roky nemohla otehotnet ,chodila jsem vsude mozne,pak kdyz konecne tehotna ,tak zas jsem mela problemovy tehotenstvi.Ve 34 tydnu jsem musela porodit.Chodila jsem cele tehotenstvi k te verloskundige a od tamtud me poslali do nemocnice na gynekologii kvuli vysokemu tlaku.Tam mi jedna verloskunde rekla ze vse je oksamozrejme po hmatu,jenze me se to nezdalo,rekla jsem ji,ze mam nejak male bricho na ten mesic tehotenstvi a ona rekla ze je vse v pohode,krava z prominutim,Rikam ji,ze si ultrazvuk klidne zaplatim,ale ze ho opravdu chci,ze se mi to nezda,tak zase mi rekla ze neni potreba.To bylo v pondeli,pak jsem ve stredu sla na kontrolu a tlak byl tak vysoky,ze si me tam nechali a tam eihle co mi doktor gynekolog nezjistil?Ze mimi neroste a ze ma cca.1.300kg.Tak jsem myslela,ze tu ordinaci rozbouram.Jaky jsou k tem zenam laksni jak jsi psala.No jeste porad mam na ne vztek a druhy dite urcite neplanuji a pokud ano tak 100% nebudu chodit sem na kontroly ale zajistim si to tak,aby jsem mela ultrazvuk i kolem 32 tydne.Jednim slovem,katastrofa.Pece po porodu byla tedy dobra jak jsem jiz psala,ale to taky,ze jsem mela cisare a mimi bylo v inkubatoru,tak me tam nechali dyl at jsem s mimi.
 
Veroniko, No ja bych to nenazyvala ani tak peci, ze je tu spatna, tady proste zadna neni. Alespon v tehotenstvi. Oni to tu vse nechavaji tak nejak se vyvynout a kdyz pak naka chyba uz se najde tak s ni na posledni chvili neco chteji - nekdy udelat. Kdyz pak slysim Cesky holky ze si nekdy stezujou na zdravotnictvi v CR tak si rikam...hm prijedte sem, tady zadna prevence neexistuje. Jako treba jak se dela v CR kolem 30 tydne vysetreni vnitrne, aby se zachytili eventuelne nejake bakterie ktere by mohli vyvolat predcasny porod. Tak o tom tady fakt neslyseli. Znama porodila mimi v 33 tydnu, mela streptokoka a ti magori ji ZAPOMELI dat pred tim nez zacla predcasne rodit nejaky antibiotika. Sila co? Takze maly byl tak ohrozen ze to taky nemuselo dopadnout dobre...nastesti ale ano.
No a ty jejich porody doma...jezisi, jsou tu fakt 100 let za opicema.
Ono se pak neni cemu divit, kdyz je ve zpravach (v NL tv) ze je tu nejvyssi umrtnost novorozencu a nedostacujici pece o predcasne narozene miminka....To Cesi maji pry nejlepsi peci.
No nic, snad to brzo odrodim bez komplikaci. Protoze na nejakou extra peci od nich tady moc spolehat nemuzem...
 
Ahoj holky,
tak ja prispeji se svou zkusenosti z CR (porod leden 2008, za 5 tydnu me pro velky uspech ceka dalsi:lmfao:). Porod sam o sobe byl OK, mela jsme stesti na pesronal,ale rano me zapomneli na porodnim sale, ktery vyklizeli kvuli malovani. Nez jsem se nekoho dovolala, bylo skoro poledne. Pak zas nebyl pokoj, dite mi odnesli hne dpo porodu, ja na to,ze ji chci aspon videt.Tak jsem se doplazila na oddeleni, tam mi rekli "Tady ho mate", pritom ja mela holku, tak jsem jen vykoktala, ze mi ji snad nevymenili, nacez oni, abych se uklidnila, at nesilim. Holcicka ma prijmeni v muzskem tvar, tak asi proto. Pak to ale zacalo- sice jsem byla na nadstandardu, ale pece otresna. Par hodin po porodu mi dali malou vykoupat v umyvadle, kdyz jsem nebyla prilis zrucna, tak me servali, ze 'to jste maminka, kdyz si neumite ani chytnout dite', a tak to pokracovalo dal. Laktace nesla, dite rvalo cely pobyt v nemocnici, nepomohl mi nikdo. Po 3 dnech jsem to nevydrzela a dala male ze strikacky napit trosku caje, ktery tam meli pro novorozence, pak chudinka krasne spinkala, nacez na me vlitla sestra, ze jsem ji nemela dat pul strikacky, ze jsem ji zdrogovala a ze proto spi. Takova kravina!!!!! Byl tam obycejny detsky caj, podotykam. Domu jsem se vracela jako vycerpana troska, nastesti me zachranila soukroma laktacni poradkyne, diky ktere jsem se srovnala a i kojeni se rozbehlo. Kdyby mely v porodnici ty sestry vice empatie, tak by to neskodilo. Nebudu se rozepisovat, jeste ted, kdyz na to myslim, tak je mi lito,ze jsem ty zacatky mela takove smutne, ale jen chci rict, ze jedno velke plus v NL zdrav. peci vidim, a to je profesionalita a slusnost k pacientum. Z toho by se tady mohli fakt ucit.
 
Me to tu pripada spis jako ze oni to hollandaci nedelaji naschval,ale proste jim to prijde normalni.A pro nas to normalni neni,protoze jsme zvykle na neco jineho.Ted musim jit kvuli gynekologickym problemum k doktorovi a to se zase musim nejdriv objednat k huisarts a potom na gyndu,tedy pokud ovsem dostanu doporuceni.Tak toto me treba uplne vytaci,ze mam problem ted a zacina se resit az treba za 2 tydny,kdy je treba po problemu a nebo je to jeste horsi.Proc tu nemuze zenska normalne dojit na gyndu kdyz potrebuje a ne cekat do aleluja.:kwaad:
Jen takova ted uz vec k zasmani.Ja kdyz jsem rodila v Boxmeerske nemocnici loni v listopadu,tak se nemocnice dostala do TV protoze do vody se rozmnozili nejake bakterie,tak ze nas upozornili,ze pokud nam bude spatne ,budeme mit teploty atd...tak to mame oznamit.Sprchy se zavreli a otevreli az na druhe strane budovy,no proste kdyz se to vsechno sralo tak poradne.A ja tam musela s dcerkou zustat,strasny.Ale prezili jsme to,ted mi tu hulaka na kline.:wow:
 
Verco, ja si taky myslim ze to nedelaji naschval to ne, oni ale lepsi neznaji, prijde jim normalni ze je na vsechno - vcetne na kontrakce - poslicky paracetamol to nejlepsi :-) NO fakt ze jo, ja mam poslicky od asi 33 tydne a to dost hodne a oni mi rekli, ze muzu 6 paracetamolu denne!!! no comment , asi tak....
tak do toho jsem samozrejme nesla, nejsem blazen, preci jen jsou to leky no ne?
A ti jejich huisaartsove....to je tema samo o sobe, myslim ze na to aby se jim nekdo stal jim staci max. stredni vseobecna skola nebo tak neco. Kdyz jsem chtela napr. antikoncepci pri kojeni tak mi rekl ze kazda je spatna ze se to dostane do mlika a skodi miminku. Hm, nasla jsem si na netu cerazette, special pri kojeni. Tak mu volam a rikam mu to a on se divil, ze ji nezna.
Takze zlatej google....!!! MImochodem podle me google pouzivaji i huisaartsove kdyz nevedi ktera bije - vetsinou. Nebo se ptaji co si myslim ze mam...no kdybych to vedela tak nechodim k dr ze?

Klaro: to je taky sila tvuj zazitek z porodnice. Ono asi vsechno se neda hazet do jednoho pytle. Vsude se rodi jinak, me prijde ale jako hlavni problem tady to, ze jak pise Verca jim ta "pece"prijde normalni ze si neuvedomuji kolik rizik nese uz jen takovy porod doma. Kdyz jsem o tom mluvila s mym gynek. v CR tak rikal ze je to tak riskantni, ze doufa ze v CR se to taky tak neprosadi jako v NL.
 
Holky, kdyz to tak ctu, jestli neni lepsi udelat si vylet do Nemecka a porodit tam :-)))?

Porodila jsem o 3 tydny driv, doma mi odtekla voda a gynekolozka trvala na tom, ze musim do nemocnice sanitkou, ze jinak se muze stat, ze si dite nalehne na pupecnik a nebude mit dostatek krve a kysliku. Porod nebyl nijak dlouhej, maji tu pekne porodni saly, spis pokoje, u porodu jsou s tebou dve porodni asistentky a pokud chces epidural daji ti ho bez problemu. Na samotny porozeni ditete je tam i lekar, gynekolog-anesteziolog, ktery te potom i prohledne, placentu a take te dle potreby zasije. Po porodu zustanes jeste asi dve hodiny na tom sale, trochu si s manzelem na miminko zvyknout a podobne. Pak te prevezou na pokoj. Ty porodni asistentky ti se vsim pomahaji, i te utrou kdyz treba lezes z vany, no proste byly strasne prijemny a taky nebyl vubec problem s anglictinou, protoze ja nemecky moc neumim. Pokoje jsou po trech a mas tam uplne vse k dispozici (vlozky, jednorazovy kalhotky, plinky, cistici ubrousky, mast na opruzeniny, muzes si i pozadat sestru o vlozku napustenou hermankovym roztokem, kterou ti donesou primo z lednicky a samozrejmosti je, ze ti se vsim pomuzou, pokud jsi jeste uplne zeslabla). Dite muzes mit celou donu u sebe a treba pokud jdes do sprchy nebo tak neco muzes mimco nechat na novorozeneckym oddeleni. Tam ti i ukazou jak prebalovat, jak mimco drzet, jak kojit a hlavne jsou porad prijemny a usmevavy. Prvni den po porodu se te porad nekdo chodi ptat jestli neco nepotrebujes. V nemocnici zustavas 3 az 5 dni. Samozrejmosti je, ze se na tebe podiva gynekolog a na miminko detsky lekar nez vas pusti domu. Jako darek dostanes spaci pytel pro mimco. A i kdyz uz jses doma tak muzes kdykoliv do nemocnice prijit, pokud mas problemy s kojenim nebo se ti neco jineho nezda. Jinak k tobe prijde 10x porodni asistentka domu (na tu my jsme nemeli stesti a taky vicemene diky ni se mi nerozbehlo kojeni jak melo a proste ted uz to nejde). Takze na nemecke zdravotnictvi si nemuzu stezovat.

A kontroly pred porodem jsou samozrejme u gynekologa a ten ti dela napriklad ultrazvuk pri kazde kontrole, stejne tak stery a podobne. Ja jsem do 4 mesice byla v peci holandske verloskundige a te jsem si stezovala na bolesti a tvrdnuti bricha a ona ze je to normalni a pak mi tady v Nemecku zjistili, ze se mi moc zkracuje cipek a hned mi na to udelali ruzny opatreni a nakonec to dopadlo dobre. Byla jsem o moc klidnejsi, kdyz jsem se dostala tady ke gynekologovi.

Jinak tu hodne vyuzivaji akupunturu, treba na podporu kojeni nebo na otoky v tehotenstvi a po porodu (mam problemy s mrtvenim rukou v noci a akupunktura mi pomaha).

A i k jinym specialistum nez ke gynekologovi muzes jit bez doporuceni "huisarts". Ja jsem si vzdy radsi nechala udelat vysetreni na rakovinu del.cipku v CR a zaplatila jsem si to sama nez abych se vyslikala u "huisarts".

Kazdopadne preji hodne stesti a chtela bych se zeptat jestli tady je nejaka odvazna ceska co rodila v NL doma???
 
Jo a jeste k tomu vysetreni rakoviny del.cipku. V NL se to dela jdnou za 5 let a kdyz to nekde reknes (v CR nebo v D), tak se tomu hrozne divi, ze je to malo a ze je to proti doporuceni Svetove zdravotnicke organizace. Kdyz jsem se ptala tchyne proc to tak je, tak ze prej na to nejsou penize. To nechapu, vzdyt v NL se plati tak velky dane, tak kam ty penize jdou? To jim nezalezi na zdravi vlastnich lidi?
 
Nevim, jestli nemocnice v Apeldoornu je nejaka svetla vyjimka, ale o mne a o baby se tam starali skvele (pred, behem i po porodu).
Pokoj jsem mela sama pro sebe a od narozeni jsem baby byla porad nablizku.
Moje zkusenost zhruba odpovida popisu B0791, viz vyse.

Moje tehotenstvi bylo bezproblemove a pohodove, takze nejaka extra pece nebyla treba. Ani jsem po tom netouzila.
Samozrejme si dovedu predstavit, ze nastanou-li komplikace, clovek se chce ujistit, ze je vse ok a zada peci navic a na to tady asi nejsou moc zarizeny.

Co se tyka bodu "rodit doma" - ani za zlaty prase! Nastesti tu nikdo do niceho nenuti a vyber je na matce. Jen moji kolegove (chlapi, podotykam) se velmi podivovali a nechapali, proc proboha v nemocnici, kdyz doma je to prece tak "gezellig"!
Jestli ke slovu porod patri nejaky privlastek, tak dle meho soudu to zcela urcite neni "gezellig". A taky vubec nezalezi na tom, kde se cela akce odehrava.
Muj porod se taky nevyvijel tak jak mel a stejne bych do nemocnice musela, takze nakonec vazne nebylo ceho litovat!

Jo, mimochodem, co rikate na ty jejich priserny "klossen" na zvyseni postele?
Ty jsem taky rezolutne odmitla! Pri predstave, ze budu par tydnu spat na basach od piva...
 
Tak to ja se taky podelim se zkusenostmi, jedno dite jsem porodila v Cr, skvela predporodni pece, kontroly, ultrazvuk aspon trikrat za cele tehotenstvi a to dokonce i tesne pred porodem, presneji hodinu pred samotnym porodem, i po porodu vse super. Druhy porod v NL byl OK, treti taky Ok. Ale moje svagrova, je Holandanka a ta kdyz rodila v nemocnici sve druhe dite, tak ji sestra zkontrolovala a rika , to jeste potrva, asi za pet minut ji ma svagrova rika, sestricko, ja uz rodim a to stala na chodbe a ta sestra na to pani, vzdyt jsem vas pred peti minutami zkontrolovala jeste nemuzete rodit. No holky, kdyby u ni nestal jeji manzel a nezachytil dcerku do naruce, tak je ta mala na podlaze. Ta sestra na ne hledela s otevrenou pusou , nez se z toho vzpamatovala a zacala neco delat.
 
Znama co rodila v Belgii dve deti sla tez par hodin po porodu domu treti odrodila u porodni asistentky a sla dom - rikala na co platit v nemocnici za to samy u ni. No nevim me se to teda nelibilo co kdyby neco po tom porodu? Nebo nastaly komlpikace primo pri nem? Ale asi jsem teda ja nejaka divna nebo porad moc ceska na to aby se mi libily tyhle jejich manyry tady! Jsem proti proste a vubec na doktory po svych a zkusenostech mych znamych tu mam uz svuj nazor . . .
 
A ti jejich huisaartsove....to je tema samo o sobe, myslim ze na to aby se jim nekdo stal jim staci max. stredni vseobecna skola nebo tak neco. Kdyz jsem chtela napr. antikoncepci pri kojeni tak mi rekl ze kazda je spatna ze se to dostane do mlika a skodi miminku. Hm, nasla jsem si na netu cerazette, special pri kojeni. Tak mu volam a rikam mu to a on se divil, ze ji nezna.
Takze zlatej google....!!! MImochodem podle me google pouzivaji i huisaartsove kdyz nevedi ktera bije - vetsinou. Nebo se ptaji co si myslim ze mam...no kdybych to vedela tak nechodim k dr ze?

Me muj huisarts taky tvrdil,ze neexistuje antikoncepcni naplast,kdyz sem mu rekla,ze u nas v Cechach uz je to nekolik let,takze bych se divila,ze tu to neni a koukal na me jako na debila,co mu to tam vykladam:lala:
a kdyz sem chtela test na mononukleozu,ze mam porad zvysenou teplotu,tak mi taky rikal,ze takova nemoc neexistuje a ze nikdy o tom neslysel,asi ten vir sedi jen v Cechach :denk:
 
jinak nedavno byl v jednom ceskym casopise clanek o porodech doma a zminovali se tam i o Holandsku,ze uz i tady se od toho ustupuje,hlavne kvuli tomu,ze rodi cim dal tim starsi zensky a cim dal tim vic jich ma komplikace,ktery se doma nedaji zvladat,takze si myslim,ze za par let stejne vetsina bab bude klasicky rodit doma,jako u nas

jinak s tou peci o matky tu,to bych ani nerozebirala,slysela jsem o 2 panich,kdy u jedny se zjistilo az pred porodem ,ze ma postizeny dite a u jedny az po porodu,v dnesni dobe,kdy existuje sono a vsechny mozny vysetreni:denk:
 
No, ono tam jde o to, že asi 10% porodů je patologických, aniž se přesně ví proč. Tedy asi 10% těch, kde se nečekaly komplikace. Pokud někdo takové riziko považuje za přijatelné, může si klidně, pro mne za mne, porodit doma. Ale máme jednou to jednadvacáté století, děti si pořizujeme většinou tak dvě tři, tak proč si to trochu nepojistit?
 
Holky,

Ja si myslim, ze hodne zalezi na nemocnicich. A to jak v Cesku , tak v Holandsku. Moje zkusenost treba s porodem v Holandsku je uzasna. Pece jak v tehotenstvi, tak pri porodu a jeste i po nem byla k nezaplaceni. Vsichni prijemni, rodila jsem na pokoji, ktery byl naprosto uzasny na psychiku, aparaty zabudovane ve skrinkach at zbytecne pacientky neznervoznuji, tv, dvd a cd bylo samozrejmosti. Protoze jsem rodila pomerne dlouho, a to 17 hodin bez epiduralu, samotna sestricka mi utikala dolu do prizemi koupit nejake bombony na ziskani energie.Porodila jsem v 17.00 a kdybych chtela tak jsem mohla ve 20.00 domu, ale oni doporucovali v nemocnici prespat. Samozrejme s manzelem.A shodou okolnosti jedna s mych Ceskych znamych ceka kazdym dnem mimi.Druhym tydnem uz lezi v nemocnici, protoze ma hodne vysoky krevni tlak. Prenasi uz asi 4 den a oni ji tam porad uzemnuji at nestresuje, ze pockaji jeste do nedele a jinak ji to vyvolaji. Jezisi kdyz ma tak hrozne vysoky tlak a prenasi proc ji v utery museli rict, ze cakaji do nedele, ona je chudak uplne s nervama v p..... To bych treba ja nechtela nikdy zazit. Bych v te nemocnici zblbla. Proto si myslim, ze hodne zalezi na nemocnici. Zminovaly jste se tady o huisarts, tak to radeji nebudu komentovat, protoze to je kapitola sama o sobe. A nebo jednim slovem..... hruza
 
S tim vysokym tlakem je to pekne nebezpecny,ja jsem to mela 180/110 s tim jsem musela 10 dni cekat v nemocnici na 34 tyden.Takze to taky nevim na co cekaji?A je to vic nebezpecne pro mimi i teda pro matku nez kdyz se narodi ihned.No jinak jsem byla tak nafoukla z toho tlaku ze jsem vypadala double:lmfao::lmfao:
 
Bovenaan