Češky rodí v Holandsku

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tak ja jsem rodila doma (druhe mimi) - od zacatku jsem to tak chtela. A musim rict, ze zkusenost to byla naprosto uzasna. Fakt se mi to libilo, hned po porodu jsem sla s celou rodinou do obyvaku... No, proste zazitek!
Porodni asistentka byla neuveritelne mila - od 6000. porodu pry asistenci u porodu prestala pocitat. ;)
Je pravda, ze pece o tehotne je tu dost 'laxni' - vse je vporadku, tripple test je otazka sama o sobe. Vlastne jsme na nem nijak netrvali, jen jsme chteli, aby miminku orientacne zmerili zatylek... no a to jsme si nabehli - a proc to chcete vedet? A vite co udelate, jestli testy nedopadnou dobre? Nemusite tyhle testy podstupovat.. bla, bla, bla... Nakonec jsme museli udelat i krevni testy... a sup 130 euro nam bylo brzy uctovano.
Kramzorg - fajn vec... ale ani jedna, ktera ke mne chodila, neumela poradne anglicky, takze to bylo dost divne. Navic ta druha - byla mila, ale jen tak si u nas brala jidlo a piti z lednicky... Ja to samozrejme nevedela, protoze jsem byla v loznici v posteli a kojila.. :ongeduld:
Huisarts - clovek ma pocit, ze v Nizozemi se vsechno vyleci samo... alespon to se mu snazi namluvit doktori - to za chvilku zmizi... :stout: Vite, co je nejhorsi? Ze zatim meli pokazde pravdu... :denk:
Ale klidu na dusi to neprida... Kazdopadne - asi jen tady se da potkat doktor, ktery spis vypada jako vetrem oslehany surfar...:wow:
 
Já mám pocit, že je dost velký rozdíl ve vzdělání verloskundige (porodní bába) a kraamhulp (ta výpomoc do domácnosti a s děckem po porodu). Verloskundige má vyšší odbornou školu (HBO), kraamhulp doufám, že má nějakou střední zdravotní (MBO), ale jistá bych si nebyla. Zažila jsem dvě, jedna mluvila anglicky lámaně,druhá možná víc, ale s tou jsem mluvila holandsky, té druhé bylo asi 17, dítěti neuměla podat lék, který potřebovalo a chtěla, abych jí to ukázala já. Ale třeba jsem měla smůlu...
 
Moje kamaradka (Anglicanka) mela super kramzorg - umela pry vyborne anglicky a uzasne ji pomahala s kojenim a s domacnosti. Jo, bude-li jeste nejake priste, tak si proste najdu tu samou a pokusim se si ji zamluvit.
 
Já mám pocit, že je dost velký rozdíl ve vzdělání verloskundige (porodní bába) a kraamhulp (ta výpomoc do domácnosti a s děckem po porodu). Verloskundige má vyšší odbornou školu (HBO), kraamhulp doufám, že má nějakou střední zdravotní (MBO), ale jistá bych si nebyla. Zažila jsem dvě, jedna mluvila anglicky lámaně,druhá možná víc, ale s tou jsem mluvila holandsky, té druhé bylo asi 17, dítěti neuměla podat lék, který potřebovalo a chtěla, abych jí to ukázala já. Ale třeba jsem měla smůlu...

kraamhulp ma vzdelani na urovni osetrovatelky
 
Péče o těhotné a rodičky v Česku je přehnaná, v NL nedostatečná. Zkus vykládat někomu, kdo porodí jako překvapení mrtvé nebo postižené dítě, že prenatální diagnostika je luxus a takové věci se přece stávají tak zřídka...
 
Zdravim,
Je zajimave si tu cist vase zazitky a zkusenosti a opravdu se toho desim. Jsem vystudovana detska sestra a v CR jsem pracovala na novorozenecke JIP,ale prosla jsem si vsema oddelenima pres porodnici, gynekologii, takze mam prehled o prenatalni peci.A opravdu se desim toho, jak tady probihaji vysestreni a ze je ten pristup opravdu laxni. A neprijde mi,ze pece v CR je prehnana. Porody doma nepodporuju. Muze byt sebelepsi porodni asistentka,ale rizik je hodne a pak nezmuzete nic. Kdyz si to tady procitam,tak ani nevim,jestli bych tady chtela pracovat v nemocnici,opravdu se toho desim. Zajimalo by me,jake vysetreni tady podstopuji tehotne maminky (jako krevni testy, vysetreni na HIV, amniocenteza,....) Mejte se krasne a vsem maminkam preju hodne sil.Monika
 
Hahaha:lmfao::lmfao:,jake testy?Triple test vubec,protoze mi rekli k cemu to potrebuji?A ten test za 150 euro na downuv syndrom jsem si vybojovala protoze jsem rekla ze mi neprijde normalni v dnesni dobe ho nemit a jeste kdyz si ho zaplatim,to byl ten ultrazvuk rikaji tomu snad to napisu spravne(neek ploi)A jinak te cele tehotenstvi osahavaji rukama na brisku.Ultrazvuky jsem mela na zacatku tehotenstvi 3 a to jen proto ,ze jsem nemohla otehotnet a jeste to k tomu bylo v jine nemocnici nez jsem mela jit rodit.No nebudu se rozepisovat protoze mi vrez znovu krev z te me tehotenske pece.Protoze je tam toho vic co do dneska nechapu.A proto zustavam i u jednoho mimiska,dekuji nechci prijit o zivot ci o mimi zivot.
 
To je mazec,tak at mi pak nikdo nevyklada,ze pece na zapade je daleko lepsi. Takze,kdyz si proste o to nepozadas a nezaplatis,tak ti to vysetreni na vrozene vyvojove vady neudelaji,a co treba nejake stery,pred porodem?No desim se,A to si pak stezuji,ze maji nejvyssi umrtnost novorozencu v Evrope...
 
Porad nad tim premyslim. A zeny, ktere nemaji prehled o tom jake bezne testy se delaji v CR behem tehostenstvi,musi byt tady bezradne.Kdyz vas tady porad vsichni uklidnuji,ze je vse goed a nic neni potreba.
Pokud ma nekdo zajem,napisu zde,jake bezne testy se musi podstupovat v CR.:
casovani kontrol povinne - do 22.t. je to (po 6 tydnech),
- 23.-36.t. (po 4 tydnech)
- 37.-40.t. (po 1 tydnu)
doporucene kontroly nebudu rozepisovat.
Pak jsou jednorazove povinne: krevni skupiná+Rh-faktor, BWR, HIV,
kolposkopie+onkologicka cytologie,zevni a vnitrni vysetreni, Interni vysetreni+EKG,triple test(AFP,hCG,E3) v 16.t.,oGTT(24.t.),bakteriologicka kultivace z hrdla (36.t.),je to zamerene hlavne na streptokoky skupiny B, hepatitida B
doporucene: TORCH (toxoplazmoza,rubeola,cytomegaloviroza,herpes simplex) a screening fenylketonurie
opakovane povinne: Krevni obraz (I.trimestr+36.t.), moč(bilkoviny,cukr,aceton,krev), krevni tlak, telesna hmotnost+prirustek,zevni a vnitrni porodnicke vysetreni, ozvy plodu, ultrazvuk plodu minimalne 3x( 13.,20.,32.tyden), protilatky anti_D (12.,24.,32. t.)u Rh negativnich matek
a pak jsou doporucene od 36.tydne pohyby plodu (minimalne 10 pohybu za 12 hodin)
takze ten Downouv syndrom a rozstep neutralni trubice se vysetruje v 16.tydnu.
Maminky tato vysestreni v CR podspupujete povinne a mate hlavne na to narok. Doufam,ze jsem snad nekomu pomohla s mym malym prehledem.Kdyby mel nekdo dotaz a zajem,urcite muzu zodpovedet vice. Mejte se hezky a hodne sil. Monika
 
Ale ano oni tu delaji tez ty kontroly na konci tehotenstvi castejsi ale jak jsem jiz psala ,pouze hmatem.A jeste jsem si vzpomela co tedy je asi pravdepodobne normalni zde je to vysetreni ve 20 tydnu zda se vse vyvyji jak ma a zjistuje se popripade pohlavi.Ale kdyz jsem se ptala v nemocnici zda mi udelaji ultrazvuk kdyz mam vysoky tlak a chodila jsem tam denne na kontrolu tlaku a rekla jsem tez ze vubec nevim jak je mimco velike ze se mi zda ze na 33 tyden mam bricho male oproti jinym zenskym,tak mi v nemocnici verloskundige odpovedela ze je vse dobre ze ultrazvuk se delat nemusi ,tak rikam ze nejsem klidna a ze si ho zaplatim a ona i prez to ze ne.Tak jsem byla hotova,to si dovedes predstavit.A za 2 dny jsem lezela v nemocnici s vysokym tlakem a samozrejme prisel na radu ultrazvuk doporuceny gynekologem a samozrejme se potvrdili moje obavy,mimi nerostlo,protoze placenta nefungovala takze mimi melo odhadem 1.300kg a pri narozeni ve 34 tydnu mela 1.670kg.Takze vyborna pece o matky.Tu verloskunde za tech 20 dni co jsem byla v nemocnici uz nevidela a rikam ze kdybych ji videla tak ji reknu co si o ni myslim.Samozrejme jsem to v tom vzteku rekla doktorovi o te verloskunde.Pece nebyla spatna pred tim porodem v nemocnici i po porodu parada,to si zase myslim,ze v CR by to takove nebylo ale bohuzel ta 9 mesicni pece o tehotne je tu tzv.na hovno.:kwaad:
 
Byla jsem jeste v NL, kdyz jsem mela jit na kombinovany test a moje verloskundige me premlouvala at tam nechodim, ze jestli je to dite postizeny, ze co pak, ze se budu do porodu trapit, protoze prece nepujdu na potrat... Tak jsem ji rekla, ze jo, ze bych sla. Tak ji sklaplo a uz do me nehucela a adresu kam mam jit mi dala.

Ale mam jeste jinou "perlicku". Bala jsem se, ze mam rakovinu prsu, neco jsem si tam nasla, tak jsem chtela na vysetreni do nemocnice. To nebyl problem, muj huisarts me tam hned poslal a vysetreni bylo nastesti v poradku. Doktori a sestry prijemni, pohoda. Ale pak mi dosel ucet od pojistovny, asi na 160 eur. Tak jsem tam volala, proc to jako mam platit a oni mi rekli, ze rakovinu nemam a tak to vysetreni bylo vlastne zbytecny a tak si ho musim zaplatit. No tak nevim, podpora prevence o rozhodne neni. Co takova chudsi zenska pak? Radsi na to vysetreni nepujde, protoze to treba nic neni a musela by to pak platit a ono to treba je a pak zbytecne umre. Nebo to vidim moc cerne?
 

Vendula

Actief Lid
Tak jsem tam volala, proc to jako mam platit a oni mi rekli, ze rakovinu nemam a tak to vysetreni bylo vlastne zbytecny a tak si ho musim zaplatit. No tak nevim, podpora prevence o rozhodne neni. Co takova chudsi zenska pak? Radsi na to vysetreni nepujde, protoze to treba nic neni a musela by to pak platit a ono to treba je a pak zbytecne umre. Nebo to vidim moc cerne?

Hm, tak na tohle se uz snad ani nic neda rict. Je pravda, ze od tohoto roku si kazdy musi platit vlastni riziko 150 euro, btw. Ale aby ti to nekdo zduvodnil takhle, tak to je dost drsny, to pak muzou behat milionkrat po Amsterdamu maraton proti rakovine prsu v cele se vsema BN'ers, ale dokud to bude takhle nedostupny,tak se jim tu umrtnost asi snizit nepodari.
 
BO791,Nevidíš, nepřekvapilo by mě, kdyby úmrtnost mladých žen na karcinom prsu byla v NL o mnoho vyšší než v CZ. Ale možná se to přičítá různým civilizačním vlivům, před kterými nás komunisti dlouho chránili.
 
Po precteni povinnych a doporucenych kontrol v tehotenstvi me prekvapuje ze se jeste porad kontroluje BWR (syfilis). Jako kdyby touhle nemoci trpela polovina naroda . V NL se kontroluje malo ale v CR se to zase dost prehani. To se tyka i opakovanych vnitrnich kontrol.
 
Mam po porodu druhe dcery!!! Jupi, urcite uz to bylo tehotenstvi posledni, dalo mi dosti zabrat....

No a porod...chtela jsem mermomoci rodit v porodnici, jenze kdyz prisla versloskunda vyznela tak ze pokud uz uvidi hlavicku ze uz do porodnice urcite nepojedem. Tak ja na ni, ze tak daleko to ale doma samozrejme nemuze dojit protoze ona kdyz zjistila ze jsem jen na 3 cm otevrena a kontrakce nejsou nic moc tak chtela jet domu - asi 15 min autem od nas a ze prijdede dyl. NO tak ja na ni, ze pokud tu ale nebude vcas ze tam proste pojedu klidne bez ni. Zirala na me jak vrana nakonec jsme jeli s myma 3 cm do nemocnice a byla jsem rada, ze tak brzo, nebo kdo rodil tak vi ze pak uz je jen a jen hur....

A tak jsem byla na pokoji, sama si zatahla zavesy a oddychavala kontrakce, muz me pozoroval, ona me pozorovala, pripadala jsem si jak nakej pozorovaci kralik. Nemaj tu na pokojich pro rodicky nic jako v CR. Treba balon nebo ruzny polohovaci veci, takze ja na kolenou na studeny zemi se opirala o postel...pak jsem si vzala polstar. Reknu vam mala se narodila celkem za asi 6 hodin, takze to ujde ale jinak jak to tady v nemocnici probiha...po porodu sice malou hned dali na me bricho, hned sala z prsu a bylo to cely takovy celkem intimni by se dalo rict, ale jinak...prislo mi to tak trochu amatersky, jako ze verloskunda se ani nijak neprevlikne, je v riflich pri porodu a pak kdyz se mala narodila ani pediatr tu mimi nezkontroluje...takze holt vychazet z toho ze je vse ok, ale i tak jsem si delala starosti. NO a nejvetsi soda byla kdyz me ve 4 rano poslali domu!!! Ze pry je to znamka toho ze jsem ja i mimi v poradku. Narodila se v jednu vnoci ja hotova, no nechapala jsem jak nas vnoci muzou poslat domu, kde navic ani kraamzorg nebyla, ta dorazila az o pul 10 rano. Proste sileny....

Ale mam to za sebou, zdravim vsechny co tu jeste budou rodit, je to zazitek na ktery se nezapomina. Na jednu stranu bych chtela rodit v CR abych vedela jak presne to jde tam, ale dve deti staci :-)
 
Bovenaan