Winterbanden, socks en sneeuwkettingen

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Hallo.

Wij gaan in de winter naar Tsjechië en willen graag weten of winterbanden en of kettingen verplicht zijn.
En is het toegestaan om all seasons banden te gebruiken.

Wie kan ons daar meer over vertellen.

Bij voorbaat dank.

Peter
 
Om in Tsjechie te komen moet je toch door Duitsland.
En daar zijn winterbanden verplicht als je rijdt in winterse omstandigheden.
Aangezien je nooit weet wat het weer zal zijn, zou ik zeker winterbanden gebruiken.
 
Winterbanden zijn verplicht en op diverse wegen ook sneeuwkettingen. Staat trouwens aangegeven: een blauwe band met sneeuwketting er omheen. All-seasons banden mogen ook, als er maar een sneeuwsterretje op staat.
 
Winterbanden zijn zowel in Duitsland als in de CZ verplicht, voor zover ik weet. Bij mij liggen ze er al onder, om binnenkort weer naar de CZ te vertrekken. Hopelijk is het dan wat beter weer dan nu.
 
Wij kunnen all seasons banden overnemen van iemand, maar mogen deze wel in Duitsland en Tsjechië?
Het zijn Michelin pramacy MXV4 all season banden.
Wie kan ons meer vertellen, want wij kunnen op het internet niets erover terug vinden.

Groet Peter
 
Of neem even contact op met de TÜF (Duitse autokeuring, zitten ook in NL met Nederlandstalige website etc) of de Adac (Duitse ANWB).
ANWB zou het ook moeten weten.

Duidelijk is wel dat winterbanden iets anders zijn dan alle seizoenenbanden. Dit heeft niet alleen met profiel te maken maar ook met verharding van het rubber bij koudere temperaturen.
Een band voor alle seizoenen is net iets als een jas voor alle seizoenen: bij echte kou, voldoet het niet. En dan sta je in de kou, met een behoorlijke boete, mochten het niet de juiste banden zijn. En mag je niet meer verder rijden, totdat je de juiste banden hebt. Tel uit je winst.

Overigens heb ik geen enkel verstand van banden. Wel van op internet vinden.
 

kuurgast

Donateur
m-plus-s_resize-C.jpg


Met dit teken mogen ze wel (ook in DE) maar zoals je ook op de ANWB site kan lezen zijn ze niet echt geschikt als alternatief in winterse omstandigheden.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië.
In Tsjechië zijn winterbanden van 1 november tot en met 31 maart verplicht. En wie daar niet aan voldoet loopt het risisco bij schade of een ongeval aansprakelijk gesteld te worden. Tsjechië eist dat winterbanden 4 mm profiel hebben en bovendien moet je sneeuwkettingen bij je hebben.

Bovenstaand stukje staat op 2.autoscout24.nl/nieuws. Alleen heb ik niet echt begrepen dat je verplicht bent om sneeuwkettingen bij je te hebben in Tsjechië. Dat is toch alleen als je op die speciaal aangeduide wegen wilt rijden??? :denk:
Snap wel dat als je de bergen in wilt ze mee moet nemen maar geen verplichting.
 

Vodnik

† In Memoriam
Sneeuwkettingen verplicht in Duitsland? Da's nieuw voor me.

Zelfs winterbanden zijn niet verplicht, wat wél verplicht is dat voertuig zodanig uitgerust is dat veilig aan het verkeer kan deelnemen en dat kan betekenen dat er sneeuwbanden "onder liggen". (en dat bijvoorbeeld je ruitenwisservloeistof gevuld is, en daar wordt ook nog op gecontroleerd!)
 
Dit is al lang geleden bekend.

Over de regelgeving rond winterbanden doen allerlei verhalen de ronde. Van een expliciete verplichting is in de bekende wintersportlanden nog geen sprake, maar hoe zit het dan wel? Dat zetten we graag voor u op een rij. Feit is wel, dat rijden zonder winterbanden niet zonder risico is.

De ontstane commotie is veroorzaakt door berichtgeving in Duitse en Nederlandse media over vermeende winterbandenplicht in Duitsland. Toch is daar geen sprake van, hoewel er wel degelijk aangepaste regelgeving is op dit vlak. Op 1 mei 2006 zijn er in Duitsland nieuwe verkeersregels van kracht geworden, ook met betrekking tot het rijden onder winterse omstandigheden. Er wordt niet met zoveel woorden gesproken over het rijden op winterbanden; het desbetreffende wetsartikel zegt dat de bestuurder zijn auto moet aanpassen aan de weersomstandigheden. Dat houdt in dat de banden voldoende profiel moeten hebben als het regenwater met bakken tegelijk naar beneden komt. En dus ook dat de banden voldoende grip moeten hebben als het wegdek bedekt is met een laag sneeuw of ijs. Maar wat betekent deze nieuwe regel nu in de dagelijkse praktijk?

Bewijslast
Het begrip winterbanden staat niet specifiek omschreven. Er staat alleen dat de auto aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden. Waarmee gezegd is dat ook zaken als ruitenwisserbladen en antivries voor de ruitensproeier in orde moeten zijn. En uiteraard de banden. De boetes vallen echter mee: wie onder winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt, hoeft niet meer dan twintig euro uit zijn binnenzak te trekken. Het dubbele daarvan wordt berekend als de bestuurder in kwestie voor verkeershinder zorgt. Bijvoorbeeld door in de slip te raken of door stil komen te staan op een helling vanwege een gebrek aan grip. In de deelstaat Flensburg krijgt de bestuurder bovendien een strafpunt als een ongeval het directe gevolg is van het niet rijden op bijvoorbeeld winterbanden. Toch roept deze regelgeving vragen op. Want hoe is aan te tonen dat er geen ongeval zou zijn gebeurd als de auto wél was voorzien van winterbanden? Dat zou nog wel eens tot een heel interessante rechtszaak kunnen leiden. De ‘winterbandendichtheid’ in Duitsland is door dit alles wél groeiende. In het seizoen 2005/2006 reed ongeveer 54 procent van de Duitse automobilisten op winterbanden.

Hennerkes: winterband niet gedefinieerd
In een reactie op de ontwikkelingen vertelt Jörg Hennerkes, staatssecretaris bij het Bundesministerium für Verkehr, Bau und Stadtentwicklung ons: “Het begrip winterbanden is niet als zodanig gedefinieerd. Er is geen onderscheid tussen winter-, zomer, of vierseizoenenbanden. Ons ministerie heeft zich ervoor ingespannen om de reeds bestaande en dus ook al geldende regels te verduidelijken. Nu is duidelijk omschreven dat bij motorvoertuigen de uitrusting moet worden aangepast aan de weersomstandigheden. In het bijzonder de banden en de antivries voor de ruitensproeier. Het zou kunnen zijn dat forensich onderzoek moet uitwijzen of de banden een ongeval veroorzaakt hebben. Hoe dan ook, wie zijn auto niet aanpast aan de weersomstandigheden, loopt het risico op een boete. Dat geldt uiteraard ook voor buitenlanders.”
 

Vodnik

† In Memoriam
Precies, dus winterbanden en sneeuwkettingen zijn niet verplicht, rijden met een naar de omstandigheden betrouwbaar voertuig wél!

Het verschil zit hierin:
Als je op 15 november in Tsjechie bij stralend weer en een temperatuur van 20 graden zonder winterbanden op een weg rijdt waar dat verplicht is, dan krijg je een bekeuring. In Duitsland niet.
Rijd je in oktober op een door sneeuw en ijzel spekgladde weg, dan loop je in Duitsland kans op een bekeuring, maar in Tsjechie niet.

(jááááren geleden is de verplichting de hele dag licht te voeren in CZ ingevoerd, de dag na deze invoering stralend weer, strak blauwe lucht, 12 uur 's middags kreeg ik een bekeuring, licht niet aan!)
 
Over de regelgeving rond winterbanden doen allerlei verhalen de ronde. Van een expliciete verplichting is in de bekende wintersportlanden nog geen sprake, maar hoe zit het dan wel?

Een duidelijk artikel als het over Duitsland gaat, maar bovenstaande zin gaat in Tsjechië in ieder geval niet op. Of valt Tsjechië niet onder de bekende wintersportlanden?
 
Bovenaan