Rondreis Tsjechië 2014

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2014

Vrijdag 25 april (Deel 2.) Frýdek-Mistek: "Gedeelde stad"

Na het bezoek aan Tribor, rijden we weer naar Frýdek-Mistek. Uiteraard om er, in het door ons gevonden restaurant, de warme maaltijd te nuttigen en we willen wat meer tijd nemen om deze stad "Frýdek-Mistek" nog wat nader te bestuderen. De stad ligt in het uiterste oosten van het land op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van de stad Ostrava. De stad telt ongeveer 60.000 inwoners en ligt op een hoogte van bijna 300 meter aan de Ostravice, die de grens vormt tussen de beide stadsdelen Frýdek en Mistek. In januari 1943 kwam een fusie tussen de steden tot stand. Frýdek op de rechteroever ligt in het historische Silezië en Mistek in Moravië. De stad beschikt inmiddels over alle faciliteiten, die behoren bij een plaats van deze omvang. Zo zijn er goede onderwijsvoorzieningen, van basisscholen tot kunstacademies, hogescholen en een business school. Men beschikt er over een breed scala aan recreatieve activiteiten en men biedt er mogelijkheden voor paardrijden, zwemmen, tennis, squash, in-line skaten en nog veel meer op het terrein van sport. Naast wandel- en fietspaden zijn er allerlei culturele activiteiten, zoals een Internationaal Folk Festival. In 2014 werd dit voor de 20e keer gehouden in de periode van ongeveer 16 tot 22 juni. Vermeldenswaard is nog dat op 15 januari 1973 de voetballer Tomáš Galásek in Frýdek-Mistek is geboren. In de periode van 2000 tot 2006 was hij een gewaardeerde voetballer bij Ajax-Amsterdam. In het vervolg van mijn verhaal zal duidelijk worden dat een bezoek best wel de moeite waard is, waarbij de pleinen met hun renaissance huizen behoren tot de meest pittoreske delen van de stad. We rijden eerst naar een opvallend witte, grote kerk met twee torens.
563k.jpg
Bazilika Panný Marie

De kerk is te vinden aan Mariánské Náměstí, op korte afstand van het centrum van Frýdek. De eerste steen voor deze kerk, die staat op de plaats van een vroegere houten kapel, werd gelegd in 1740. Pas in het jaar 1759 vond de inwijding plaats, terwijl de afronding van de bouw met twee torens geschiedde in 1777. Zo ontstond een kerk met een lengte van 47,25 meter, een breedte van 25,25 meter en een hoogte van 22,75 meter. De torens, die zijn voorzien van een dubbel kruis hebben een hoogte van 60 meter.
566k.jpg
De achterzijde van de Basiliek met haar Kapel van het Kruis

De kerk dankt zijn beroemdheid aan het standbeeld van de Maagd Maria, waardoor het ook wel aangeduid wordt als het "Silezische Lourdes". Het belang van de kerk werd onderstreept op 30 augustus 1999, toen de kerk werd bevorderd door paus Johannes Paulus II, tot basilica minor. In het jaar 2011 is de buitenruimte van de basiliek compleet gerenoveerd en opengesteld voor het publiek. Hier is een kruisweg te vinden met 14 kapelletjes, waarin zich Terrakotta versieringen bevinden . Tussen de 7e en 8e kapel staat een grote Romaanse Kapel met op de achtergrond een flat uit de vorige eeuw. Het is een ongevoelige uiting van de toenmalige socialistische architecten, die hiermee een lelijke omgeving creëerden rondom de kruisweg. Gelukkig heeft men een klein parkje rond de basiliek kunnen behouden. (www.basilica.cz)
565k.jpg
De Romaanse Kapel, omringt door een moderne woonwijk

Na ons bezoek aan de basiliek parkeren we de auto aan de overzijde van de straat en wandelen via Hluboka, een straatje met een aantal oude koopmanshuizen, richting centrum waar we aanlopen tegen de toren van Kostel sv. Jana Křtitele, of parochiekerk van de heilige Johannes de Doper. Het is een vroeg-gotische kerk uit de 14e eeuw, waarvan de toren is gebouwd over een periode van 50 jaar en in gebruik werd genomen in 1650. De toren is rondom de stad overal goed zichtbaar en wordt in de zomermaanden opengesteld voor het publiek.
398k.jpg
Kostel sv. Jana Křtitele

Niet ver van hier zien we het gemeentehuis, dat gebouwd is in de jaren na 1898 in opdracht van de Frýdeker spaarbank. Deze schonk het gebouw aan de stad in verband met het 50-jarig ambtsjubileum van keizer Franz Josef 1. Later in 1930 werd er nog een uitbouw gerealiseerd. In het gebouw hebben zitting de spaarbank, de gemeente, de regiopolitie en de belastingdienst .
574k.jpg
Raadhuis "Magistrát Města"

In het centrum van de stad komen we op het Kasteelplein, of Zámecké Námesti. Hier bevinden zich meerdere winkels, hotel-restaurants, koopmanshuizen, het toeristisch informatiekantoor en kasteel Frýdek. Oorspronkelijk was het kasteel een grenskasteel, dat de landsgrens moest beschermen tegen indringers. Het werd opgericht als gotische burcht rond 1327 en later in de jaren 1528 tot 1545 aangepast om tenslotte aan het einde van de 17e eeuw te worden herbouwd in een barokke stijl.
397k.jpg
Zámek Frýdek

De tuin rondom het kasteel is in de 19e eeuw opnieuw aangelegd als Engels park. In 1918 kwam het kasteel in eigendom van de staat en werd het Tsjechische Staatsbosbeheer er in ondergebracht. Sinds 1960 is het de zetel van het Beskydy Museum, waarin permanente exposities worden tentoongesteld over het leven in de Beskydy en de geschiedenis van Frýdek-Mistek. In de hallen van het museum worden tijdelijke exposities gehouden.
516k.jpg
Kasteel Frýdek omgeven door een Engels park

Na dit bezoek aan het kasteel wordt het tijd voor de maaltijd, dat we weer nuttigen in het pension - restaurant pod Kašnou. (www.podkasnou.com). Op de terugweg naar het pension, om er onze laatste avond alweer door te brengen, is het zeer slechts weer en schieten flinke bliksemflitsen rondom ons.
521k.jpg
Restaurace pod Kasnou met de fontein Sint Florian uit 1730

Voor de liefhebbers is er dit filmpje:

Voor meer informatie: www.beskydy.com, www.frydekmistek.cz, www.muzeumbeskyd.com

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2014

Zaterdag 26 april

"Fulnek en Comenius"


In alle vroegte ben ik deze morgen begonnen met het laden van de auto. Het moment van verkassen is weer daar. Onder het motto dat er is eerst goed moet worden ontbeten voor de reis wordt aangevangen, krijgen we gebakken ei met spek voorgeschoteld. Wie mij ooit voorgehouden zou hebben dat ik nog eens bij een Russin zou ontbijten, die zou ik ter plekke voor gek gehouden hebben. Deze ervaring met Viktoria is een voortreffelijke geworden, dankzij haar uitstekende verzorging. Voor wie ooit in de buurt mocht zijn penzion Na Cymbalku (www.nacymbalku.com) in Tranovice. Rond de klok van 9.30 uur nemen we afscheid met een graag tot ziens. Vol goede moed gaan we op pad richting Sternberk. Ik had een route uitgestippeld, die ons eerst zou moeten brengen naar Studenka. Helaas, zijn we hier nooit aangekomen. De weg was opgebroken, bij het volgen van de i kwamen we terecht in een weiland en we bleven maar rondjes draaien rond de stad. Uiteindelijk kwamen we terecht in Fulnek. Een plaats, die niet op mijn lijstje stond en misschien juist daardoor was de verrassing des te groter. Ik ken het in ieder geval als de plaats waar Petra Kvitova is opgegroeid. De tennisspeelster, die tweemaal het toernooi van Wimbledon wist te winnen. We parkeren de auto op Námesti Komenského.
586k.jpg
Comenius Plein

Direct valt de lage ligging van het plein op, omdat het aan alle zijden wordt omgeven door heuvels. Op het plein zien we het Raadhuis, dat oorspronkelijk was gebouwd in 1610. Heel veel historische panden in Fulnek zijn aan het eind van de 2e wereldoorlog verwoest, maar gelukkig heel snel in oude glorie hersteld. Verder zien we op het plein een pestzuil uit 1718 en een beeld van de Heilige Johannes van Nepomuk uit 1769. Voor we verder kijken zoeken we eerst het toeristisch informatiekantoor op, dat meestal redelijk snel te vinden is in Tsjechië.
583k.jpg
Knurrův palác met het Comenius museum

De VVV bevindt zich in het paleis, zoals de bekende letter van "I"nformatie laat zien. Aan de hand van wat folders bekijken we wat we willen zien. We lezen dat Fulnek ongeveer 6100 inwoners telt en deel uitmaakt van het district Nový Jičin. Naast het paleis, dat hoger ligt ten opzichte van het plein, zien we het Památnik J.A.Komenského. De naam Komenského, of Jan Amos Comenius is al vaker genoemd. Hij is geboren op 28 maart 1592 waarschijnlijk in Nivnice bij Uhersky Brod. Hij werd een wereldberoemd theoloog, filosoof, hervormer en pedagoog. Hij schreef leerboeken en pleitte voor onderwijs van iedereen, zowel voor jongens als meisjes en van alle standen. Vanaf 1618 woonde hij enkele jaren in Fulnek en was er leraar aan het Lutheriaans college. Vanaf 1656 woonde hij in Amsterdam waar hij uiteindelijk stierf op 15 november 1670. Hij werd begraven in Naarden waar zich zijn mausoleum bevindt in de voormalige Waalse kerk. Zijn leraarschap bezorgde hem zijn bekendheid in Fulnek. We zien er beelden en zijn naam aan een plein, een school en het Památnik of memoriaal waarin zijn museum is gehuisvest.
581k.jpg
Kostel Nejsvětější Trojice

Op dezelfde hoogte naast het paleis staat de Kerk van de Heilige Drie-eenheid met een Augustijner klooster, dat gebouwd is in de jaren tussen 1748 en 1760. Ze behoren tot de belangrijkste barokke bouwwerken van Noordoost Moravië en zijn gebouwd naar een ontwerp van de architect Nikolaus Thalherr. De trap, die naar de kerk leidt, dateert van begin 18e eeuw en is voorzien van beeldhouwwerken en een kleine poort. Het interieur van de kerk is gedecoreerd met hele mooie fresco's van Joseph Ignac Sadler. Fresco's zijn muur- en plafondschilderingen, die rechtstreeks op de kalk zijn aangebracht.
591k.jpg
Een weelderig kerkinterieur

Enkele bezienswaardigheden in deze stad zijn te vinden op een heuvel aan de andere zijde van de rivier Husi Potok. Deze rivier is een zijtak van de Oder, ze is 27 kilometer lang en deelt Fulnek in twee delen. Via een brug bereiken we dit deel. Hier ligt een oude begraafplaats omringd door een oude muur met in het midden van het park de kapel van de Heilige Rocha uit 1632. De begraafplaats werd aangelegd en gebouwd in de 2e helft van de 17e eeuw en de eerste begrafenis was in 1662.
601k.jpg
Kaple sv. Rocha

In dit deel van de stad zien we ook villa Loreta, waarin een kindertehuis is ondergebracht en er is de Comenius-school voor basisonderwijs. Tenslotte zien we er nog de Kostel sv. Josefa met het Kapucijner klooster. Dit klooster werd gesticht door John Bruntálský van Vrbna in 1668, terwijl de kerk gebouwd is in de jaren 1674 tot 1683. In de gebouwen is nu een museum ondergebracht en de kerk wordt gebruikt voor concerten, lezingen en theatervoorstellingen.
603k.jpg
Kostel sv Josefa

Vanaf deze heuvel is het kasteel Fulnek duidelijk zichtbaar. Te zien is dat het bestaat een hoog en een laag aangelegd deel. Zijn huidige vorm dateert uit 1824 toen na een brand wijzigingen plaatsvonden. Het kasteel is particulier eigendom en niet toegankelijk voor het publiek. Eveneens is op de foto te zien, dat op meerdere heuvels is gebouwd. Het centrale plein is niet zichtbaar, maar wel de bovenste delen van de Knurrův palác en de kostel Nejsvětější Trojice. Daarboven zien we dan nog weer het kasteel, terwijl de foto eveneens genomen is van de tegenover liggende heuvel.
599k.jpg
Kasteel en centrum van Fulnek

Het wordt zachtjes aan tijd richting Sternberk te rijden. We rijden langs Vitkov en de stuwmeren in de rivier Moravice. Met de aanleg van deze stuwmeren werd begonnen in 1987 en het werk werd voltooid in 1997. Het gebied dat we doorkruisen is prachtig en we genieten met volle teugen.
613k.jpg
De dam bij Stare Techanovice

Rond 16.00 uur bereiken we ons pension U Zlateho Muflona (www.zlatymuflon.cz) in Sternberk. Bij het avondeten zien we dat de menukaart is veranderd, alsof ze voor een Michelin ster willen gaan. Vooraf krijgen we heerlijke hapjes om ons alvast in de juiste sfeer te brengen. De maaltijd smaakte zoals gewoonlijk voortreffelijk, waarna het goed rusten en slapen is.

Voor meer informatie: www.fulnek.cz, www.muzeumnj.cz, www.vitkov.info

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2014

Zondag 27 april(Deel 1.) Een Zondagsritje


Bij het opstaan op deze Zondagmorgen blijkt het prachtig weer te zijn en de zon schijnt vrolijk zijn lichtstralen onze slaapkamer binnen. Ik hoef er niet lang over na te denken om te besluiten vandaag de korte broek aan te trekken. Gisteravond hebben we al afgesproken, dat we weer wat gaan afwijken van het voorop gestelde programma. Het lijkt ons leuk om morgen de dierentuin van Olomouc te bezoeken, terwijl we dan vandaag richting Sumperk rijden. Uiteraard via een omweg, want we willen nog veel meer zien van dit deel van Tsjechië. We vertrekken, zoals gewoonlijk tegen tienen en komen na verloop van deze rit terecht in het dorpje Paseka. Hier rijden we, in de richting van Sovinec, langs een tuincentrum, het zogenaamde Arboretum "Makču Pikču". Het centrum is geopend in 2008 en is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats. Aan de overzijde van de weg bevindt zich een grote parkeerplaats voor auto's en zelfs op deze vroege zondagmorgen zijn er al veel bezoekers. Geen wonder, want de eigenaar is Ing. Radim Zwakke. Hij is bekend van zijn programma's op televisie waarin hij allerlei ongebruikelijke ontwerpen laat zien van tuinen, vijvers, waterpartijen en daarbij veel stenen gebruikt. In deze tuinen zijn meer dan 3000 soorten planten te vinden van over de gehele wereld.
623k.jpg
Tuincentrum "Makču Pikču" bij Paseka

Na enige minuten verder gereden te hebben komen we terecht bij Hrad Sovinec. Een kasteel dat zich trots opricht op een klif in een bergachtig dal van het Nizký Jesenik-gebergte. Hrad Sovinec ligt in het kleine dorpje Jiřikov, dat slechts 320 inwoners telt. Het kasteel is gebouwd in de 14e eeuw werd honderd jaar later een belangrijke vesting van de Hussieten. Gedurende de dertigjarige oorlog werd rond 1650 het kasteel onder vuur genomen en bezet door het Zweedse leger van generaal Torstenson. Het kasteel heeft door de eeuwen heen meerdere functies gehad, waaronder die van school van de bosbouw.
625k.jpg
Hrad Sovinec in het landschap

In de Tweede Wereldoorlog richtte de SS hier haar hoofdkwartier in en werden er Franse soldaten gevangen gehouden. Aan het einde van de oorlog werd het kasteel door de plaatselijke bevolking geplunderd en in brand gestoken. Reeds in 1951 werd begonnen met de wederopbouw in een periode dat het kasteel toebehoorde aan de staat, die het in 1965 heeft overgedragen aan het Bruntál District Museum. Nu zijn er exposities over de rijke geschiedenis van het kasteel en worden er jaarlijks allerlei (historische) evenementen gehouden.
635k.jpg
Het kasteel gebouwd op een klif

Vanaf Hrad Sovinec rijden we naar Rymarov waar we wegnummer 11 nemen in de richting van Velké Losiny. Het is een schitterende weg dwars door bosrijk veengebied, dat bekend staat als beschermd natuurgebied "Rašeliniště Skřitek". Halverwege nemen we pauze in restaurant Skřitek, dat fungeert als middelpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes. Druk is het er, zelfs in dit deel van het jaar, met motoren en auto's. Op het terras worden we aangesproken door een Tsjechische mevrouw die uitstekend Nederlands spreekt. Zij bleek bijna 30 jaar in de omgeving van Rotterdam gewoond te hebben. Twee jaar eerder keerde zij terug naar Tsjechië om haar moeder te verzorgen. In de afgelopen periode overleed haar moeder, maar ook haar man. Deze gebeurtenissen hebben haar doen besluiten om weer in haar geboorteland te blijven. Haar zoon, die nog in Nederland woont, komt geregeld even langs. We ervaren het als een buitengewoon aardige ontmoeting.
057k.jpg
Restaurace Skřitek

Na deze pauze rijden we naar Velké Losiny. De plaats maakt deel uit van hetdistrict Šumperk en telt ongeveer 2900 inwoners. In eerste oogopslag zou je het niet zeggen, maar het is een plaats met een donker verleden. In de 17e eeuw vonden er heksenprocessen plaats, die het kasteel een beruchte reputatie hebben gegeven. De geschiedenis van Velké Losiny zal altijd gekoppeld zijn aan de Žerotins, die drie eeuwen lang dit gebied hebben beheerst en gedurende deze tijd woonden in het kasteel.
068k.jpg
Kasteel Velké Losiny

De Žerotins hebben meerdere uitzonderlijke bezienswaardigheden achtergelaten, zoals een Renaissance kerk van Johannes de Doper, een barokke graanschuur en hun kasteel met daarin prachtige arcades in drie verdiepingen en allerlei schitterende sgraffito decoraties. Het behoort tot een van de mooiste renaissance gebouwen ten noorden van de Alpen.
073k.jpg
De binnenplaats van het kasteel

Een sinistere periode in het kasteel speelde zich af tijdens de heksenprocessen. Het was de bijgelovige gravin Angele Sybille Galle-Žerotin, die in 1678 de fanatieke vertegenwoordiger van de Inquisitie, JF Boblig naar haar kasteel liet komen. Dronken van macht startte hij met verhoren, waarbij martelingen niet werden geschuwd en waaraan uiteindelijk 56 onschuldige mensen bezweken.
657k.jpg
Het kenmerk is een achthoekige toren van zes verdiepingen

Tenslotte beschikt Velké Losiny over een uitzonderlijk technisch monument, de papiermolen. Het is de laatste molen, die nog functioneert in Midden-Europa. Hier wordt het papier gemaakt, dat gebruikt wordt bij de druk van de oude Tsjechische Bijbel (Bible Kralická). In het gebouw bevindt zich ook het Papiermuseum, waarin bezoekers met eigen ogen het gehele ontwikkelingsproces van de papieraanmaak kunnen volgen.
663k.jpg
Muzeum Papiru Velké Losiny

Voor meer informatie: www.arboretumpaseka.cz, www.sovinec.cz, www.hradsovinec.cz, www.losiny.cz, www.iclosiny.cz, www.velke-losiny.cz

wordt vervolgd deel 2.
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2014

Zondag 27 april (Deel 2.) Sumperk op deze Zondagsrit

Het weer is prachtig als we rond 14.00 uur aankomen in Sumperk. Een plaats, die vanuit het midden van Tsjechië de poort vormt tot het gebied van het Jeseniky gebergte. Een plaats ook, die op dit Forum nog nauwelijks is beschreven, maar wel ruim 29.000 inwoners telt en in haar regio prachtige natuurgebieden kent. De stad is opgericht in 1281 en in 1662 volledig door brand verwoest. Bekend zijn ook beruchte heksenprocessen uit de jaren 1679 tot 1694, waarvan 25 inwoners slachtoffer werden. In de 18e eeuw begon Sumperk zich te ontwikkelen, als textielstad. De 20e eeuw was een dieptepunt voor de stad door verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog en de bezetting door de Sovjet-troepen na 1968. Het keerpunt kwam na de Fluwelen Revolutie in 1989. De centrum kreeg een officiële stedelijke beschermingszone. De stad begon te veranderen en kreeg een betere uitstraling. We zien er grote supermarkten, leuke winkels, goede restaurants, mooie gevels en prachtige gebouwen. We maken een wandeling door de stad om ons een beeld hiervan te vormen. De auto parkeren we bij het Vrijheidsplein ( Námesti Svobody) van waar we het autoloze centrum kunnen binnentreden.
001k.jpg
Vlastivědné Muzeum v Sumperk

We stappen uit de auto en zien een park met fontein en een opvallend rood gebouw. Het is een oorspronkelijke boerenhoeve "Pavlinin Dvur", waarin tegenwoordig het Regionaal Historisch Museum en het plaatselijk informatiecentrum, de VVV, een plekje hebben gekregen. Ook is een concert-, collegezaal in het gebouw te vinden . Schuin tegenover het museum zien we het gebouw van het Německé Gymnasium. Het is een indrukwekkend en groot gebouw, dat werd gebouwd tussen 1895 en 1897 en voorzien is van verschillende beelden.
664k.jpg
Německé Gymnasium

In de directe omgeving van het Námesti Svobody is de neo-gotische Evangelische Kerk te zien. De kerk is 23 meter lang, 20 meter breed en heeft een lange slanke toren. Aan de kerk is gebouwd van 1869 tot 1874 en werd ingewijd op 28 juni 1874. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de kerk onder het bestuur van de Evangelische Kerk van de Boheemse Broeders. Vermeldenswaard is de samenwerking, die de kerk sinds 1996 onderhoudt met de oorspronkelijk Hervormde Kerk van Maarssen.
665k.jpg
Evangelický Kostel

In Sumperk vallen een aantal kenmerkende bronzen beelden op. Zij blijken van de hand van de kunstenares Lea Vivot. Zij is op 25 februari 1958 in Sumperk geboren onder de naam Drahomira Hekelova. Tegenwoordig woont ze in Canada en heeft ze de Canadese nationaliteit aangenomen. Door haar werk is zij internationaal een bekende persoon geworden en bevinden haar contacten zich in belangrijke politieke en artistieke persoonlijkheden. Haar werken zijn te vinden in prive-collecties van Hillary Clinton in een familie verzameling van Ronald Reagan of voormalig Canadees premier Pierre Trudeau en de Italiaanse tenor Luciano Paverotti.
667k.jpg
`Vreugde in de regen` van Lea Vivot

We lopen voorbij het beeld verder de Hlavni Třida in en bereiken het Vredesplein, of Námesti Miru. Hier zien we het Raadhuis. Het is een statig gebouw met uitkijktoren in Duitse stijl, waarvan de bouw begonnen is in 1910 en dat officieel werd geopend op 9 september 1911. Architect was de Oostenrijker Ludwig Schöne, die leefde van 1845 tot 1935. Hij was zeer veelzijdig en ontwierp appartementencomplexen en flats in Wenen, kerken en synagoges, maar ook fabrieken. In de Tweede Wereldoorlog was het gebouw in gebruik van de Duitse Wehrmacht. Een tentoonstelling en lezingen over de historie van het Raadhuis vormden het programma rond de 100ste verjaardag.
682k.jpg
Het Raadhuis in Duitse stijl

Voor het Raadhuis staat een pestzuil (morový sloup), die verschillende branden en vernielingen heeft overleefd. Het is een barokke zuil van rond 1720. Op de halve maan staat de Maagd Maria met twee engeltjes. Op en rondom de balustrade staan beelden van verschillende Heiligen en van Johannes van Nepomuk, die de stad moeten beschermen. De kolom werd opgericht ter nagedachtenis aan de 180 plaatselijke slachtoffers aan de pestepidemie van 1714. Michael Kössler is de beeldhouwer, die veel gewerkt heeft met steen en hout. Hierdoor zijn er veel altaren van zijn hand te vinden.
674k.jpg
Mariakolom op Námesti Miru

Bij bestudering van de objecten die wij gezien hebben in Sumperk, blijkt dat we het kasteel nooit bewonderd hebben. Bij een volgend bezoek zullen we dat zeker nog doen. Op de terugweg richting auto lopen we langs het plaatselijk theater. Eronder is een Restaurant-muziekbar "Vana" waar we enige tijd op het terras hebben doorgebracht om iets te drinken. Sumperk kent niet alleen een druk bezocht theater, maar ook meerdere festivals. Half augustus is er altijd vijf dagen lang een internationaal folklorefestival met veel zang, dans en muziek. In november is er het internationale Blues Festival met meer dan twee dozijn artiesten, die gedurende drie dagen optreden.
021k.jpg
De ongeluksweg

Nadat we het terrasje gepikt hebben, gaan we weer richting Sternberk. Op een provinciale weg worden we gepasseerd door drie motorrijders. Vlak voor mij, in een bocht, zie ik er eentje onderuit gaan. Ik kon gelukkig ruim op tijd remmen en de auto met alarmlichten aan voor hem neerzetten. Z'n kameraden hebben het hele voorval niet gezien en reden door. Gelukkig bleef de valpartij zonder noemenswaardige gevolgen en kon de reis worden voortgezet. Kilometers later pas zagen de kameraden dat ze hun compagnon kwijt waren.

Voor meer informatie over Sumperk: www.muzeum-sumperk.cz, www.sumperk.cz, www.infosumperk.cz, divadlosumperk.cz

wordt vervolgd
 

Ad Verschoor

Donateur
Rondreis Tsjechië 2014

Maandag 28 april "Een dagje dierentuin Olomouc"

In het verslag over deze dag vinden jullie geen uitgebreide beschrijvingen, maar enkele foto's. Het is pas 10 uur, als we arriveren bij de dierentuin van Olomouc. Deze is te vinden op ongeveer 10 kilometer van Olomouc in een heuvelachtig landschap. Hij ligt direct achter de bedevaartplaats Svaty Kopecek, waarvan de basiliek in verre omgeving is te zien. De omgeving, waarin sparrenbossen en uitgestrekte weiden elkaar afwisselen, maken een wandeling er zeer aantrekkelijk.
030k.jpg
Met 19 graden is het toch een sombere dag

De auto kunnen we kwijt op een parkeerplaats, die bij de ingang is aangelegd. De tuin heeft een oppervlakte van ruim 42 hectare en werd in 1956 geopend. De dierentuin is gespecialiseerd in giraffen en Afrikaanse hoefdieren, berggeiten en gibbons. Het bekijken waard is zeker ook een aquarium met een inhoud van 17000 liter water, waarin drie haaien rondzwemmen.
043k.jpg
Zo vroeg staan de giraffen nog bij elkaar

De dierentuin zorgt vandaag de dag voor zo'n 300 diersoorten. Ze nemen deel aan 26 fokprogramma's voor bedreigde diersoorten. Zo hebben zij een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het behouden van Adaxen (een soort Antilope) door hun herintroductie in Marokko.
038k.jpg
Heuvelachtig met veel en fraai groen

In ontwikkeling zijn verschillende safari's. Het wordt uitgezet in vijf verschillende locaties. De eerste heet Eurazië waar herten, bizons, berggeiten en andere hoefdieren te vinden zijn. Deze locatie wordt opgevolgd door Noord-Amerika, Afrika, Australië en de Noordpool. Op deze locaties worden wolven, rendieren, kangoeroes, giraffen, oryx en vele andere dieren uitgezet.
688k.jpg
Beren in hun verblijf

De werkzaamheden aan deze safari's zullen in 2017 worden afgerond. Tot dat moment zien we barakken met kleine roofdieren en wolven, Zuid-Amerikaans paviljoen, paviljoen vleermuizen, roofdieren en aquaria, volière voor flamingo's, vijver voor watervogels, reusachtige volière, vrije loopruimte voor makaken, loopruimte voor jachtluipaarden en lynxen en uiteraard een paviljoen voor apen
703k.jpg
Ze blijven altijd leuk

Het is inmiddels rond het middaguur en onderweg is een hele donkere lucht. Het is haast angstig om te zien en we zijn toch wel wat gewend. Een bui barst los met grote hoeveelheden water omgezet in hagelstenen en een gigantisch onweer. Gelukkig waren we in de buurt van een paviljoen waar drinken en snacks verkrijgbaar waren. Wij konden nog een stoel bemachtigen, want andere bezoekers hebben ruim anderhalf staand de bui moeten afwachten.
077k.jpg
Regen klettert met bakken uit de hemel

Op korte afstand van het paviljoen staat de uitkijktoren van 32 meter hoog. In geval van gunstig weer kan er wel 50 kilometer ver gekeken worden. In dit weer schat ik de uitkijk op enkele meters en wat waren we blij niet naar boven te zijn gegaan.
706k.jpg
De uitkijktoren

Ik kan mij niet heugen, dat ik me wel eens zo thuis gevoeld heb in een eetpaviljoen. Het patatje smaakte er plotseling geweldig. Toen het weer wat droger werd hebben we besloten terug te gaan naar het hotel. De kamer lonkte om wat te werken aan de computer en een heerlijk middagdutje te doen. Gelukkig is het uitzicht vanuit onze kamer er één om ontzettend vrolijk van te worden.
084k.jpg
Uitzicht vanaf onze kamer

Morgen is de dag dat we weer verder zullen trekken. Het is ook een bijzondere dag, omdat 29 april onze trouwdag is . In 2015 zal 45 jaar een beetje gevierd moeten worden en zoals het er nu uitziet zullen we ons dan weer in Lipova Lazne bevinden. Met kinderen en kleinkinderen zal deze trouwdag op een ander moment gevierd worden. Vanaf morgen staat Dolni Brusnice ons te wachten.

Voor meer informatie: www.zoo-olomouc.cz

wordt vervolgd
 
Bovenaan