Winterseizoen 2020 - 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Tsjechië beleefde weer een arctisch koude nacht

Tsjechië beleefde opnieuw een arctische koude nacht. Het kwik zonk het laagst op het Perla-meetpunt bij Kvilda in het Boheemse Woud, waar op maandagochtend vroeg min 31,4 graden Celsius werd gemeten. Dit was de laagste meetwaarde tot dusver in Tsjechië deze winter, zoals het Hydrometeorologisch Instituut aankondigde.
De vroege temperaturen waren ook erg ijzig in de laaglanden. In de wijk Kbely in Praag stond de thermometer om zes uur 's ochtends op min 18,3 graden Celsius. Volgens de huidige weersvoorspelling had dit in de nabije toekomst de laatste poolnacht in Tsjechië moeten zijn. Vanaf dinsdag zouden de dagtemperaturen in de laaglanden naar positieve waarden moeten stijgen.

---------------------------------------

Lawine-ongeval in Reuzengebergte: één dode en één gewonde

Bij een lawine-ongeluk in het Reuzengebergte is maandag een persoon omgekomen en een ander gewond geraakt. Beiden waren toerskiërs uit Trutnov. De lawine deed zich voor in de buurt van Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië. De jongere skiër (17 jaar oud) werd dodelijk bedolven, de oudere (45 jaar) liep verschillende breuken en een hersenschudding op, maar werd levend gered.
Fatale lawine-ongelukken zijn vrij zeldzaam in het Reuzengebergte. De laatste keer dat een skiër omkwam in de sneeuwmassa's was in februari 2015.
In het Reuzengebergte is de tweede graad van lawinegevaar van de vijfdelige internationale schaal van toepassing in lawinekadasters. Op de ruggen ligt 80 tot 130 centimeter sneeuw.

Bronnen deutsch.radio.cz/nachrichten + seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Deštné sluit skiseizoen af

Volgens de exploitanten sloot het resort Deštné in het Adelaarsgebergte het seizoen af, dat nog niet eens was begonnen. Skiën kon in december slechts negen dagen vanwege de coronavirus-epidemie.
"De kans dat ze ons weer laten gaan, is nihil. Wanneer de gebouwen volledig in bedrijf zijn, veroorzaken ze bovendien ongelukken en belasten ze ziekenhuizen. En je bent er nu niet zo goed in. We willen de situatie ondersteunen, zodat mensen zich aan de maatregelen houden en de gevolgen zo klein mogelijk zijn”, aldus Prouza.
Elders hopen ze daarentegen nog dat de liften in de huidige winter van start gaan.
Massa's toeristen gaan nog steeds naar het Adelaarsgebergte. De sneeuwcondities zijn goed voor langlaufen en, vooral in het weekend, moeten politieagenten het verkeer op de meest bezochte locaties regelen.

Bron ceskenoviny.cz. + idnes.cz.

Momenteel dooit het, maar over een week gaan de temperaturen weer omlaag en wordt er wederom sneeuw verwacht.

Zie chmi.cz + weer-webcams chmi.cz.
 

kuurgast

Donateur
Sneeuw- en ijswaarschuwing voor de komende dagen.

Meteorologen hebben een sneeuw- en ijswaarschuwing afgegeven voor de komende dagen. Ze voorspellen op zaterdag sneeuwbuien in veel delen van het land en op zondagochtend ijzige wegen. Het plotselinge koufront komt in de nasleep van ongebruikelijk warme temperaturen die op woensdag en donderdag op sommige plaatsen 25 graden bereikten. Veel chauffeurs zijn al overgestapt op zomerbanden. Artsen waarschuwen dat de grote temperatuurverandering ook een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van ouderen en mensen met chronische ziekten.
Bron english.radio.cz.

Zaterdag wordt bijna heel Tsjechië getroffen door zware sneeuwval. In een uur kan er tot wel vier centimeter sneeuw vallen. In de nacht van zaterdag op zondag kan er ook ijsvorming optreden, vooral in Tsjechië. Dit volgt uit een waarschuwing die vandaag is uitgegeven door het Czech Hydrometeorological Institute (ČHMÚ).
De sneeuwwaarschuwing is geldig op zaterdag van 3:00 tot 23:00 uur voor alle regio's behalve de regio's Karlovy Vary en Pilsen. Volgens de waarschuwing zal het vooral in bergachtige gebieden zwaar sneeuwen, maar de sneeuw wordt ook op de lager gelegen plaatsen niet vermeden. In gebieden onder de 400 meter boven zeeniveau kunnen gemengde of regenbuien voorkomen. ČHMÚ waarschuwt dat wegen onbegaanbaar kunnen zijn als gevolg van sneeuw en zware sneeuwval zal ook het zicht verminderen. Er bestaat dus een risico op transportproblemen.
Van zaterdag 21.00 uur tot zondag 8.00 uur geldt de ijs-waarschuwing voor de meeste regio's in Tsjechië. Het komt voornamelijk voor op posities boven de 500 meter boven zeeniveau. Volgens meteorologen moeten automobilisten en voetgangers voorzichtig zijn.
Bron seznamzpravy.cz.

Dat wordt weer de webcams bekijken komende paasdagen...
Op webcam campingfrymburk.cz is een besneeuwd meer te zien en lipno.info veel sneeuw op de piste.
Meer winterse beelden van Sumava op webcam.sumava.eu. Veel sneeuw op hydronet.cz.
Ook veel sneeuw in Krkonoše=Reuzengebergte via webkamery-krkonose.cz.
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan