Winterseizoen 2020 - 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
Het is weer zover... de eerste sneeuw in Tsjechië

120250914_3631092673588621_568829388085281391_n.jpg

Afbeelding Horská Služba Šumava.

De eerste sneeuw van dit jaar is gevallen. Vannacht viel tot vijftien centimeter sneeuw op de toppen van Šumava. Meer sneeuw wordt overdag boven 1000 meter verwacht, maar volgens meteorologen blijft de sneeuw niet liggen. Ook in het Ertsgebergte viel de eerste sneeuw van het seizoen. Op de hoogste top van Klínovec lag een paar centimeter sneeuw.

Zoals het er nu uitziet, zullen er deze winter geen Nederlanders van de wintersport kunnen genieten of ze moeten zich houden aan de quarantaineregelgeving bij terugkeer.

Komende week gaat de temperatuur weer omhoog volgens portal.chmi.cz.
Overzicht van weer-webcams in Tsjechië op portal.chmi.cz.

Bronnen idnes.cz + novinky.cz.
 
Hierbij nog wat meer linkjes.

Webcams
http://kamery.humlnet.cz/cz/kamery/
http://www.holidayinfo.cz/cs/snowinfo (sneeuw info per gebied, met ook webcams)
https://www.spindleruv-mlyn.com/cz/webkamery/webkamery/
https://www.webkamery-krkonose.cz/

Weerberichten
http://portal.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved?l=en (CZ week vooruit)
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/poboc/OS/OMK/mapy/prohlizec.html?map=SCE (sneeuwdikte, later up to date)
http://www.yr.no/sted/Tsjekkia/Hradec_Králové/Vrchlabí/langtidsvarsel.html (Vrchlabí)
https://www.buienradar.nl/wereldwijd/europa/7daagse (7 dagen vooruit neerslag indicatie)
Zoals het er nu uitziet, zullen er deze winter geen Nederlanders van de wintersport kunnen genieten of ze moeten zich houden aan de quarantaineregelgeving bij terugkeer.
Dit is wel heel erg op de zaken vooruitlopen. Je weet zelf ook wel dat hier nu nog niks over te zeggen valt. Het kan nog meerdere keren veranderen, zelfs nog voor de pistes open gaan. En erna ook weer ;)
Blijft afwachten dus !
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische minister van Volksgezondheid Roman Prymula wil binnen enkele dagen een plan presenteren voor de komende maanden en de kerst. Voor wintersport zal het wel vergelijkbaar zijn aan Oostenrijk. Het belangrijkste is dat aantal besmettingen komende 3 weken drastisch terug moeten lopen. Daarna kunnen we pas zien of Tsjechië op groen komt te staan en kunnen plannen voor wintersport gemaakt worden. Wel zullen veel Tsjechen in eigen land blijven en daardoor meer hotels en pensions boeken voor wintersport.
 
Voor wintersport zal het wel vergelijkbaar zijn aan Oostenrijk.
Gelukkig wordt in Tsjechië veel minder aan après-ski gedaan. In sommige gebieden gaan de horeca(van de piste) tegelijk dicht met de liften of erg kort daarna.
Als inderdaad dezelfde plannen komen, dan zal men dus vooral moeten opletten in restaurants en ik ben heel erg benieuwd wat ze gaan doen met de rijen voor een lift en bv. in gondels.
 

kuurgast

Donateur
Gestrande vrachtwagens in de sneeuw blokkeren grensovergang Beskydy; acht kilometer file

Zware sneeuwval in het Beskydy-gebergte veroorzaakte woensdagochtend veel oponthoud op de weg naar de Tsjechisch-Slowaakse grensovergang Bumbálka - Makov. Op de wegen ligt een laag sneeuw van enkele centimeters, wat een onoverkomelijk obstakel was voor verschillende vrachtwagens die naar Slowakije onderweg waren.

Bron idnes.cz met video.
 

kuurgast

Donateur
Hoewel Tsjechië verlamd was door de corona en harde overheidsmaatregelen, zoals in het voorjaar, bereiden de skigebieden van het Reuzengebergte zich als elk ander voor op het nieuwe en zeer onzekere skiseizoen. Toch beginnen ze met grote investeringen. Een tweede kabelbaan wordt toegevoegd aan Mladé Buky, en Malá Úpa voltooit de skiverbinding tussen de resorts Pomezky en U Kostela.

Bron idnes.cz.
 
Aangezien de bron een premium artikel is was ik even benieuwd hoe de skiverbinding gemaakt is.
Op de site van Malá Úpa wordt dit duidelijk weergegeven:
https://www.skimu.cz/en/zima/lyzovani/

Als er voldoende sneeuw ligt kan er via een nieuwe piste van Pomezky naar Kolbenka geskied worden en vanuit daar via bestaande lift en piste verder naar U Kostela.
Andersom is er een stukje met de bus nodig en die bus kan ook gebruikt worden als er niet voldoende sneeuw ligt.

Op de kaart:
https://www.skimu.cz/en/zima/mapa-arealu/
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Natte sneeuw in Oost-Europa

De winter doet deze week heel voorzichtig zijn intrede in het oosten van Europa. Zo kan er vrijdag overdag en in de nacht van vrijdag op zaterdag natte sneeuw vallen in Oost-Europa, vooral in het oosten van Duitsland, Polen en Tsjechië.

De voormalige tropische storm Theta is de oorzaak van onstuimig weer in onze contreien in de tweede helft van deze week. Het front dat over het noorden en midden van Europa trekt veroorzaakt buien in onder meer Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en Polen. Achter dit front komt koudere lucht, die vrijdag natte sneeuw in het oosten van Duitsland, Tsjechië en Polen kan veroorzaken.

Echte sneeuw valt er daar in de bergen, in bijvoorbeeld het Reuzengebergte en Ertsgebergte in Tsjechië. De wintersportoorden zijn daar vanwege corona wel gesloten.
Bron weeronline.nl.

Oost-Europa........die grens ligt al heel lang verder naar het oosten.....
Ik zie deze voorspelling nog niet op portal.chmi.cz, wel worden nachten kouder.
We gaan de webcams maar weer in de gaten houden vrijdag.


winter 2020 18 november zacler plein.PNG winter 2020 18 november zacler nieuw plein.PNG

Hé een nieuw plein in Žacléř waar de hartjesmaker met sneeuw actief is.
Waar zal hij deze winter zijn hartjes maken?
 
De eerste serieuze echte sneeuw is in de bergen gevallen. In het dal van Spindler is het ook te zien. In het dal van Vrchlabi is het nog erg weinig.
Voorspelling nu is wel dat de temperatuur weer omhoog gaat in het komende weekend...
 

kuurgast

Donateur
De komende dagen opnieuw sneeuw verwacht in Tsjechië.

De winter in Tsjechië begon zich niet alleen bij lage temperaturen te manifesteren. Met name de bergen waren bedekt met sneeuw en volgens de voorspelling van het Czech Hydrometeorological Institute (ČHMÚ) zal deze week de witte deken ook op andere plaatsen vallen.
Meteorologen hebben een kaart laten zien met de meeste sneeuwbedekking in Tsjechië. Voorlopig zijn de bergen kaal, maar dat kan de komende dagen veranderen.

"Sneeuwbedekking komt voornamelijk voor in de noordelijke grensbergen en in het Beskydy-gebergte, in het Ertsgebergte en in de Šumava is er aanzienlijk minder sneeuw", aldus ČHMÚ.

Op lagere posities viel sneeuw in het noordwesten van Bohemen en op sommige plaatsen ook in het oosten en noordoosten van Moravië. Ze hebben de hoogste sneeuwbedekking in Josefov Důl in het IJzergebergte (22 cm), vervolgens op Lysá hora in het Beskydy-gebergte (15 cm), Šerák in Hrubý Jeseník (15 cm) en Obří Důl in het Reuzengebergte (15 cm).

Volgens het ČHMÚ zou het donderdag sneeuwen in het zuiden en vooral in het oosten van Tsjechië. "Overdag zal er soms sneeuw worden gevormd op lagere posities, en in de oostelijke helft van het gebied, soms tijdens vriesneerslag, vormt zich ook een ijzel", waarschuwden meteorologen.
Vrijdag hetzelfde en daarna moet het zaterdag sneeuwen in het westen van Tsjechië. Op zondag alleen op posities boven de 700 meter.
Vrijdag blijven de temperaturen rond of onder nul, maar in het weekend klimmen ze naar 10 graden Celsius.
Bron tn.nova.cz.
Kaart met sneeuwhoogtes op chmi.cz.

Voorlopig staat Nederland op de rode lijst en mogen we niet zomaar op vakantie naar Tsjechië. Omgekeerd idem....alleen noodzakelijke reizen en bij terugkomst 10 dagen quarantaine.
 
Bovenaan