Winterseizoen 2020 - 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Op dit moment ziet het er treurig uit op veel webcams, qua sneeuw is weinig te zien.
Alleen op de toppen van de bergen is wat sneeuw te zien.
En de weersvooruitzichten zijn ook niet best.
Dus ik denk dat er niet veel pistes open kunnen gaan rond kerst.
 

kuurgast

Donateur
Už je to jisté, o bílých Vánocích budeme letos jen snít.
Zeker, we zullen dit jaar alleen maar dromen van een witte kerst.

Deze kerst zal in Tsjechië sneeuwvrij zijn. Dit komt door de inverse aard van het weer, die warmere lucht naar de bovenste atmosfeer van Europa brengt. En het zal niet eens bevriezen.

"Cijfermodellen laten zien dat deze kerst weer in de modder ligt. En niet alleen in de laaglanden, maar ook in bergachtige gebieden”, aldus meteoroloog Dagmar Honsová. “Direct op eerste kerstdag zou het bewolkt moeten zijn met lage omgekeerde bewolking en mistig. De hoogste middagtemperaturen stoppen tussen de twee en zes graden Celsius."

Volgens Honsová zal het weer gemiddeld zijn en zullen de temperatuurrecords niet dalen zoals in voorgaande jaren. In 2013, 2015 of 2017 steeg de wekelijkse temperatuur boven de tien graden Celsius.
Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Vrijdag begint skiseizoen met nieuwe parkeergarage met meerdere verdiepingen in Pec pod Sněžkou en Mladé Buky gaat in januari nieuwe vierpersoons kabelbaan draaien.
Skicentrum Deštné in Orlických horách = Adelaarsgebergte heeft een snelle vierpersoons kabelbaan.
Helaas deze winter alleen voor dag-gasten, zonder buitenlandse toeristen en zonder horeca.
 

kuurgast

Donateur
temp.gif

Tsjechisch Meteorologisch Instituut website chmi.cz.

De lente hangt tot eerste kerstdag in de lucht. Dan komt de grote verkoeling en sneeuw.

Het weer in Tsjechië in de komende kerstweek zal voor grote temperatuursprongen zorgen. Het is echter mogelijk dat er met Gods worp een deel van de sneeuw valt en dat Kerstmis na lange tijd op zijn minst gedeeltelijk wit kan zijn. Dagmar Honsová van Meteopress informeerde over het nieuws.

Maandag is het bewolkt tot bewolkt, af en toe valt er regen, waarbij het kan vriezen. De hoogste temperaturen lopen overdag op tot 1 à 5 graden.

Dinsdag is het bewolkt, op plaatsen met regen of buien kan het aan het begin van de dag af en toe vriezen. De ochtendtemperaturen dalen tot 4 graden tot 0. De hoogste dagtemperaturen in Tsjechië stijgen naar 9 tot 13 graden, in het oosten slechts naar 4 tot 8 graden.

Woensdag is het bewolkt tot bewolkt, in de meeste gebieden zal het regenen of buien. De ochtendtemperaturen liggen tussen de 10 en 6 graden. De middaghoogtes bereiken 9 tot 13 graden, in het oosten rond 7.

Op eerste kerstdag komt er een keerpunt.
Donderdag begint de kerst met temperaturen tussen de 8 en 4 graden en rond het middaguur piekt de temperatuur tussen de 6 en 10 graden.
'In de namiddag zal het westen echter geleidelijk afkoelen, de wind wordt intenser en er zullen meer bewolking komen - het weer in ons land begint te lijden onder het koude front uit het noordwesten. 'S Avonds brengt het sneeuw naar het Ertsgebergte, op lagere posities ten noordwesten van het gebied regent het waarschijnlijk. Maar tijdens de nacht van vrijdag zal de sneeuw vallen - en zullen de temperaturen snel dalen."

"Vrijdagmorgen meten we slechts 2 tot -2 graden en kan wit in het noordwesten en westen van het territorium staan, zelfs op lagere posities. Vrijdag verwachten we ook sneeuwbuien in de laaglanden ”, aldus de meteoroloog. De hoogste dagelijkse temperaturen voor Gods gift blijven tussen de 0 en 4 graden.

Volgens Honsová kunnen ook aan het koude front zogenaamde winterstormen voorkomen. Deze zijn relatief zeldzaam in Tsjechië en komen het vaakst voor op de kruising van koufronten.

Zaterdag is het bewolkt tot gedeeltelijk bewolkt tot Štěpán, af en toe vallen er sneeuwbuien, sneeuwval in de bergen. De ochtendtemperaturen dalen naar -1 tot -5 graden, overdag tussen -2 en 2 graden.

Zondagochtend zal er nog meer vorst zijn, dan geven thermometers -3 tot -7 graden aan. De lucht zal bewolkt tot gedeeltelijk bewolkt zijn. Overdag warmt het op tot maximaal -2 à 2 graden.
Bron novinky.cz.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Morgenavond gaat de regen over in sneeuw op 500 meter hoogte. Bron chmi.cz/en.
We zullen het gaan zien op de webcams van oa chmi.cz. + kamery.humlnet.cz.

Skigebieden zullen zelfs voor dagjesmensen sluiten en geen vuurwerk in Tsjechië.

Vanaf 27 december zal de werking van skiliften worden stopgezet.
De avondklok gaat dan al om 21.00uur in tot 05.00uur óók oudjaarsavond.
Restaurants die gesloten blijven, evenals hotels en pensions, mogen hun maaltijden en niet-alcoholische dranken blijven verkopen via een uitgifteloket tot 21.00uur.
De strenge regels zijn in ieder geval geldig tot 10 januari.
Bronnen deutsch.radio.cz + expats.cz.
 
Op de verschillende camera's rondom de pistes zie je nu wel langlaufers, wandelaars, mensen sleeën.
Wat me opviel toen de pistes open waren: er was een andere indeling van rijen voor de liften, maar als men dan geen afstand houdt heeft het natuurlijk totaal geen nut.... dat gaat dus niet goed.

In de bergen is een beetje echte sneeuw gevallen en er wordt her en der ook kunstsneeuw gemaakt.
Weersverwachtingen zijn ook verbeterd.
Waarschijnlijk kunnen er dus meer pistes open zodra het weer mag.
 

kuurgast

Donateur
@Plank voorlopig mogen die pistes niet open tot iig 10 januari of er moet iets veranderen van regelgeving.
De temperatuur blijft in de nachten rond vriespunt. Komend weekend wordt neerslag verwacht die in de bergen als sneeuw zal blijven liggen. Zie weeroverzicht chmi.cz.
 

kuurgast

Donateur
winter 2021 6 januari.PNG
Afbeelding van webcam Medvedin. Ondanks gesloten skiliften klimmen mensen de bergen op om een afdaling te maken. De pistes zijn niet geprepareerd en de eigenaren zijn niet blij omdat ze de pistes vernielen.

Sneeuwwaarschuwing voor veel delen van het land tot donderdagochtend

Het Tsjechische Hydro-Meteorologische Instituut heeft een waarschuwing afgegeven dat er in sommige delen van het land in een periode van 12 uur tot 10 centimeter natte sneeuw kan vallen. In gebieden met een hoogte van meer dan 350 meter, zal sneeuw zijn. De waarschuwing is van kracht tot donderdagochtend voor de regio's Zuid-Bohemen en Vysočina, evenals voor delen van zes andere regio's.

Sneeuw heeft vanaf woensdagochtend in sommige gebieden voor verkeerscomplicaties gezorgd. De voorspellers zeggen dat het woensdagavond zal blijven vallen, hoewel het geleidelijk zal afnemen vanuit het zuidwesten.

Bron english.radio.cz.

Op de weer-webcams van chmi.cz zie ik Praag ook een beetje witter worden.
Nog geen hartjesmaker gezien op kamery.humlnet.cz.
Voorlopig blijft het koud en zal er meer sneeuw komen volgens weeroverzicht chmi.cz.
 

kuurgast

Donateur
Afval en drukte: Wild gebruik van gesloten skigebieden in Tsjechië.

De coronacijfers in Tsjechië stijgen elke dag naar nieuwe recordwaarden. Het is niet verwonderlijk dat de regering de huidige beperkingen heeft verlengd tot donderdag 22 januari. Dit betekent dat ook de skigebieden in het land gesloten blijven. Hoewel de liften sinds 27 december inactief zijn, maken dagelijks honderden mensen gebruik van de met sneeuw bedekte hellingen. Dit levert een aantal problemen op.

Karel Havlíček kon donderdag niet zegevieren in het kabinet. De minister van Industrie en Handel en Transport wilde een uitzondering krijgen op de Corona-beperkingen voor de skigebieden in Tsjechië en deze laten exploiteren. Uiteindelijk zegevierde minister van Volksgezondheid Jan Blatný echter met zijn strikte standpunt en verlengde hij alle bestaande eisen tot 22 januari. Havlíček zei op de persconferentie die volgde:
“Ik pleitte voor een variant waarin onder bepaalde voorwaarden een systeem mogelijk moet worden gemaakt om te skiën. Maar nu respecteer ik de naar voren gebrachte argumenten die verwijzen naar het aantal besmette mensen en ook naar de praktijk in andere landen."

De minister had goede redenen om te pleiten voor de opening van de skigebieden. Hoewel de liften sinds 27 december inactief zijn, gebruiken mensen in dit land de pistes dagelijks in groten getale om te rodelen of te skiën. Verbodsborden en sommige hekken verhinderen hen niet om dit te doen. Afstandsregels en maskervereisten worden meestal niet nageleefd. Daarom zou het regeringsbesluit van donderdag Petr Hynek ook niet moeten plezieren. De beheerder van het skigebied "Černá hora" in Pec pod Sněžkou had zich door de overvolle skipistes behoorlijk perplex getoond in de aanloop naar de nationale uitzendingen van de Tsjechische radio:
“Als exploitant van de skigebieden doen we alles wat nodig is. We doen een beroep op onze bezoekers om verantwoordelijk te zijn en de regelgeving na te leven. We willen tenslotte allemaal de natuur in en skiën. Mensen willen stoom afblazen omdat de stemming over het algemeen vrij depressief is."

Daarom maken mensen maar al te graag gebruik van de met sneeuw bedekte skipistes. De wintersportgebieden in het Reuzengebergte meldden op zaterdag na oudejaarsavond honderden bezoekers en volledig overvolle parkeerplaatsen. Maar dat is niet het enige probleem voor de operators. Zonder functionerende infrastructuur met liften, openbare toiletten of het legen van vuilnisbakken laten bezoekers vertrappelde en bezaaid hellingen achter. Het skigebied Klíny bij Most was dinsdag volledig gesloten voor het publiek nadat er 15 kapotte bobsleeën op de piste waren achter gebleven.

Zeker niet alle bezoekers gedragen zich zo roekeloos. Sommige mensen vervangen de ontbrekende liften op een heel praktische manier. Jaroslav ging bijvoorbeeld in het eerste weekend van het jaar skiën op de Klínovec in het Ertsgebergte. Een van zijn vrienden werd al snel aangenomen als chauffeur:
“Bovenaan stappen we uit de auto en gaan de berg af. Op straat aan het einde van de skipiste staat onze vriend met de auto te wachten, haalt ons op en brengt ons weer naar boven. En dan gaat het weer naar beneden."

Dit is een van de veiligere manieren om door het gebied te reizen. Veel skiërs en rodelaars lopen echter direct weer bergop op de piste. Vooral bij andere rodelaars bestaat het risico op botsingen. Havlíček wil het verdere gebruik van de gebieden echter niet verbieden:
“We gaan niet de Duitse route, waar dergelijke gebieden niet alleen gesloten zijn, maar ook de toegang is beperkt. Bij ons moeten alle bezoekers die zich correct gedragen, toegang hebben tot de gebieden en in beperkte mate hun vrije tijd in de natuur kunnen doorbrengen."

Door het wilde gebruik maken de exploitanten van de skigebieden kosten die ze door gebrek aan inkomsten niet kunnen compenseren. Het besluit van donderdag dat de operaties worden opgeschort, maakte hun situatie nog erger. Diverse verenigingen waarschuwen voor dreigende faillissementen. Minister Havlíček kondigde donderdag daarom aanstaande financiële hulp aan:
“Het goede nieuws is dat de regering mij het mandaat heeft gegeven om onmiddellijk een speciaal hulpprogramma voor skiresorts te ontwikkelen. Deze is opgezet naast de bestaande ondersteuning voor medewerkers en huurbetalingen."

Bij het opstellen van het programma wordt ook de Vereniging van Skigebieden betrokken. Havlíček is van plan het ontwerp maandag voor te leggen aan het kabinet.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
Mooi @wereldreiziger die foto's van Tsjechië momenteel. :toppie:
Vanaf dinsdag komt er nog heel veel meer......

Skiën: pistes gesloten, loipes voorbereid voor langlaufen in de bergen

Door de sneeuwval van de afgelopen dagen zijn de wintersportmogelijkheden in Tsjechië aanzienlijk verbeterd. Vanwege de corona-pandemie zijn momenteel alle pistes om te skiën gesloten, maar langlaufen is toegestaan in de bergen. Op de bergkammen van het Reuzengebergte is ongeveer 40 centimeter verse sneeuw gevallen. Een tien kilometer lange skipiste op de Zwarte Berg bij Janské Lázně wordt daarom voorbereid op het weekend. De route die langlaufers kunnen gebruiken in de buurt van de stad Horní Mísečky in het Reuzengebergte, zal ongeveer zeven kilometer lang zijn.

De beste skimogelijkheden worden echter geboden in het IJzergebergte, waar momenteel 70 kilometer aan loipes beschikbaar is. Langlaufen is ook mogelijk in het Adelaarsgebergte en op de zogenaamde Magistrale in het Ertsgebergte. In de Beskiden daarentegen ligt er nog te veel sneeuw om goede trails te kunnen maken.

Bron deutsch.radio.cz

De gezondheidsminister wil mensen niet verbieden de bergen in te gaan, maar vraagt de mensen wel de beschermende maatregelen te volgen.
 

kuurgast

Donateur
De politie sluit wegen af naar overweldigde Tsjechische bergresorts.

Bergresorts in Tsjechië werden zaterdag overspoeld met toeristen, ondanks de sluiting van skiliften en restaurants vanwege anticoronavirusmaatregelen. De instroom, ingegeven door sneeuwval, leidde in sommige gebieden tot files en illegaal parkeren.
De politie sloot alle toegangswegen naar Bedřichov in de Jablonec-regio en een andere naar Pustevny in het Beskydy-gebergte. Parkeergarages waren snel vol in gebieden van het Reuzengebergte, het Adelaarsgebergte en Šumava. De meeste mensen gingen erheen om te langlaufen, sleeën of wandelen.
Bron english.radio.cz.

Alle skiliften zijn gesloten....wat is er dan te zien vanmiddag op webcam Medvedin tot 15.30uur........
winter 2021 9 januari medvedin skilift.PNG
Zover ik heb kunnen vinden zijn alle liften officieel gesloten.....
--------------------------------------------------
Het geduld is op. Boetes tot vijfduizend boetes begonnen te dalen voor het glijden op het meer in Šumava.

Op zaterdag hebben de bewakers van het Šumava National Park een boete opgelegd aan verschillende onhandelbare toeristen die langs het bevroren oppervlak van het Duivelsmeer bij Železná Ruda gleden. Volgens de woordvoerder van de parkadministratie, Jan Dvořák, liep de sanctie op tot vijfduizend kronen.

Terwijl de verdedigers van het park vorige week de overtredingen grotendeels in overeenstemming behandelden, stemden ze deze keer in met de straffen. "Dit waren ter plekke blokboetes. Naast het betreden van het meer, straften de bewakers ook chauffeurs die buiten de aangewezen gebieden parkeerden. Ze legden ook een boete op van duizend kronen voor het lanceren van een drone, wat verboden is in het park, "voegde Dvořák eraan toe.

De verdedigers van het park merkten vorige week problemen met onhandelbare bezoekers, toen tientallen mensen zich op het meer bewogen. Volgens Dvořák overtreden ze de wet, hebben ze een slecht effect op de unieke aard van gletsjermeren en verstoren ze beschermde dieren in een kwetsbaar ecosysteem.
"Een ander groot probleem is de rotzooi die deze toeristen achterlaten als afgedankte sigarettenpeuken, zakdoeken of snackzakken", voegde de woordvoerder eraan toe.

In verband met de inspecties wees Dvořák op de brutaliteit van sommige mensen. "Ik ga gewoon glippen wat ik hier ga doen - u slimme natuurbeschermers, u weet niet meer hoe u mensen moet pesten", horen bewakers vaak.
Bron novinky.cz.

Het gaat flink vriezen.......hoe zal het ijs zijn op het Lipnomeer........
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan