Winterseizoen 2020 - 2021

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
dat sommige liften toestemming hebben om open te zijn voor wandelaars.
"Wandelaars" met de latten en snowboards in de hand.......
winter 2021 10 januari medvedin skilift 1.PNG
winter 2021 10 januari medvedin skilift 2.PNG
Hoe kan ik maatregelen omzeilen...........
Het gaat flink vriezen.......hoe zal het ijs zijn op het Lipnomeer........
winter 2021 10 januari lipno ijs.PNG
Zo te zien is er plaatselijk een ijsbaan gemaakt, maar is de rest nog niet betrouwbaar. webcam lipno-windsurfing.cz.
Op webcam campingfrymburk.cz is een besneeuwd meer te zien en lipno.info veel sneeuw op de piste.
Meer winterse beelden van Sumava op webcam.sumava.eu. Veel sneeuw op hydronet.cz.
Ook veel sneeuw in Krkonoše=Reuzengebergte via webkamery-krkonose.cz.
 
Laatst bewerkt:
"Wandelaars" met de latten en snowboards in de hand.......
Hoe kan ik maatregelen omzeilen...........

Bizar dat ze dit toelaten inderdaad. Zeker omdat het bewijs openbaar in te zien is met al die webcams.

Wat is het intussen prachtig wit geworden op vele plekken in Tsjechië.
Ik krijg er spontaan heimwee naar. Wat zou ik graag naar Tsjechië rijden om gewoon lekker te snowboarden. Erg jammer dat het dit jaar niet zal gaan.

Nog erger vind ik het voor de lokale bevolking, die nu vele inkomsten missen.
De voorspellingen zijn nu erg goed en op verschillende pistes staan de sneeuwkanonnen te draaien. Ze lijken er dus nog vanuit te gaan open te kunnen, tegen beter weten in wellicht.... Ik snap het ook wel, ze hebben weinig keus want het weer wacht niet.

Wat ik wel goed vind is dat het nog toegestaan is om te langlaufen en wandelen. Uiteraard hoop ik dan wel dat men zich aan de basisregels houdt en ook de natuur schoon houdt.
 

kuurgast

Donateur
De voorspellingen zijn nu erg goed en op verschillende pistes staan de sneeuwkanonnen te draaien. Ze lijken er dus nog vanuit te gaan open te kunnen, tegen beter weten in wellicht....
Ze wisten dat minister Havlíček heel druk aan het lobbyen is voor hun.

Minister van Handel: skiliften mogen na 22 januari opengaan, compensatiepakket komt eraan.

Skiliften zouden na 22 januari moeten openen en exploitanten van resorts zullen worden gecompenseerd voor het feit dat ze moeten sluiten vanwege anticoronavirusbeperkingen, vertelde minister van Industrie en Handel Karel Havlíček aan de Tsjechische televisie.
In het weekend werden bergresorts overspoeld met toeristen, ondanks de sluiting van skiliften en andere faciliteiten. De toestroom leidde tot files en illegaal parkeren in sommige gebieden, waar de politie wegen heeft moeten afsluiten.
De heer Havlíček zei dat het kabinet tot 1 miljard kronen zal goedkeuren als compensatie voor resortexploitanten, uitbetaald volgens de soorten kabelbanen en liften ter plaatse. Alle 450 skigebieden zouden in aanmerking moeten komen, niet alleen degenen die getroffen zijn door de chaos in het weekend, zei hij.
Bron english.radio.cz.
---------------------
Exploitanten van liften en kabelbanen hebben recht op een vergoeding van 210 tot 530 kronen per dag voor gedwongen sluiting. Ondersteuning in de vorm van een subsidie voor exploitatiekosten wordt berekend op basis van de locatie en het type transportmiddelen. De bijdrage is verschuldigd aan ondernemers voor de periode van 27 december tot en met 22 januari. Aanvragen voor het COVID sport III Ski Resorts-programma, dat vandaag door de regering is goedgekeurd, beginnen in januari. Dit staat vandaag in een persbericht van het ministerie van Industrie en Handel, dat het programma heeft voorbereid. Een miljard kronen is gereserveerd voor de exploitanten van liften en kabelbanen. Ondernemers kunnen 210 kronen trekken voor basisliften voor één plaats, 340 kronen voor niet-afneembare kabelbanen en 530 kronen per dag voor afneembare kabelbanen.
Bron parlamentnilisty.cz.

De Tsjechische regering weegt het openen van skigebieden, andere locaties als het risico van Covid-19 zakt naar niveau 4.
Bron english.radio.cz.
------------------------------------------------------
Recordkou: Temperaturen in het Boheemse Woud op maandagochtend bij -25 graden

Tsjechië beleefde deze winter de koudste nacht tot nu toe. Maandagochtend zakte de kwikkolom in het Boheemse Woud tot min 25 graden. De meteorologen maten de laagste temperatuur bij het Perla-weerstation nabij Kvilda - het was min 25,9 graden Celsius. Het was ijskoud in Novohradské hory en in het Boheemse Woud bij Český Krumlov. Hier werd min 24,9 graden Celsius gemeten.

In de laaglanden van Zuid-Bohemen was het niet zo ijzig. In het hele district werden echter temperaturen van minimaal vijf graden Celsius geregistreerd, zei Josef Slavík van het Hydrometeorologisch Instituut in České Budějovice.
Bron deutsch.radio.cz.

"Laten we eens kijken naar onze ziekenhuizen, op dit moment is het niet mogelijk om over ontmanteling te praten", antwoordde de minister op de vraag wanneer er skigebieden in Tsjechië geopend mogen worden.
Het is dus nog lang niet zeker wanneer de pistes open mogen......
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Zo te zien is er plaatselijk een ijsbaan gemaakt, maar is de rest nog niet betrouwbaar. webcam lipno-windsurfing.cz.
Op webcam campingfrymburk.cz is een besneeuwd meer te zien en lipno.info veel sneeuw op de piste.
Meer winterse beelden van Sumava op webcam.sumava.eu. Veel sneeuw op hydronet.cz.
Ook veel sneeuw in Krkonoše=Reuzengebergte via webkamery-krkonose.cz.
Vandaag weer een pak sneeuw gevallen in Tsjechië.
Enkele afbeeldingen van andere webcams:

winter 2021 12 januari litomerice sneeuw.PNG
Dit gebeurt niet snel, maar Litoměřice werd wakker in een witte wereld.

winter 2021 12 januari jicin sneeuw.PNG
Vanmorgen was het plein in Jičín in een uur helemaal wit.

winter 2021 12 januari praag brug sneeuw.PNG
De Karelsbrug in Praag vanmorgen.

winter 2021 12 januari praag sneeuw.PNG
Het Oude Stadsplein in Praag, voordat de bezemwagens het schoonmaakten.

winter 2021 12 januari sindelova sneeuw.PNG
Een plaatsje "waar nooit wat gebeurt" Šindelová moeten mensen flink aan het werk als ze weg willen.

De hele week blijft het koud en iedere dag zal er sneeuw vallen volgens chmi.cz.
De Saksische minister van Toerisme maakte dinsdag bekend dat bij hun het skiseizoen is beëindigd.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Zware sneeuwval bemoeilijkt het verkeer in Tsjechië.

Zware sneeuwval maakte het verkeer in het hele land vrijdag ingewikkeld, waarbij de verkeerspolitie een toenemend aantal ongevallen meldt.
De belangrijkste D1-snelweg van Praag naar Brno werd in de vroege ochtend enkele uren geblokkeerd door vastzittende vrachtwagens en sommige minder bezochte wegen moesten worden afgesloten voor verkeer totdat onderhoudspersoneel hen kon bereiken.

In sommige delen van Tsjechië viel donderdagavond tot wel 20 centimeter verse sneeuw. Door de opfrissende wind nam de kans op lawines toe in het Reuzengebergte.
Er wordt de komende uren meer sneeuw verwacht en chauffeurs die naar de berggebieden rijden, zijn gewaarschuwd om niet te vertrekken zonder sneeuwkettingen en geschikte winteruitrusting.
Bron oa english.radio.cz.

Alle weerwebcams op chmi.cz laten een sneeuwlandschap zien.

winter 2021 13 januari hartjesmaker zacler.PNG
Jawel hoor.....in Žacléř was de hartjesmaker gistermorgen héél vroeg langs geweest. :D
 

kuurgast

Donateur
In het oosten van Tsjechië kunnen de temperaturen onder de -18 graden komen.

De waarschuwing tegen zeer strenge vorst is geldig van zondag 20 uur tot maandag 10:00 uur voor de regio's Olomouc, Zlín en Moravisch-Silezië. "De luchttemperatuur zal naar verwachting zelden onder de -18 graden komen", zei CHMI, dat waarschuwde voor het risico van bevriezing bij mensen en voor mogelijke problemen in energie, industrie en levering.

De vorstwaarschuwing geldt ook voor andere gebieden. Van zondagavond tot maandagochtend zijn de waarschuwingen van toepassing op Praag, de regio Midden-Bohemen, de regio Liberec, de regio Hradec Králové, de regio Pardubice, de regio Vysočina en de regio Zuid-Moravië, en vanaf middernacht ook op de regio Karlovy Vary. De temperaturen kunnen dalen tot -12 graden.
Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Nee @dennuzzz, maar de persoon moet wel heel veel van iemand houden om iedere keer voor 05.00uur een hartje te maken.

Een ijzige ochtend zorgt ervoor dat de temperatuurrecords in Tsjechië dalen.

Maandagochtend was dit jaar de koudste ochtend in Tsjechië. Op het meetpunt in Orlické Záhoří in het Adelaarsgebergte daalde de thermometer zelfs tot min 27 graden Celsius. Op enkele tientallen plaatsen in het land waren er nieuwe temperatuurrecords voor 18 januari, bijvoorbeeld in Rýmařov aan de rand van het Jeseníky-gebergte. Er werd gemeten min 24,2 graden Celsius.
Maar tal van andere meetpunten registreerden ook temperaturen ver onder de min 20 graden Celsius. Voor de komende dagen hebben de meteorologen echter gedurende de dag plus graden voorspeld.
Bron deutsch.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
@elske ik denk dat ze niet willen dat mensen van de daarachter gelegen piste gaan en de piste beschadigen.

Meteorologen waarschuwen voor ijsvorming in Tsjechië. Mocht het in het oosten van het land flink sneeuwen, dan is er kans op calamiteiten.

In het oosten van Tsjechië zal het zondagochtend zwaar sneeuwen, op sommige plaatsen kan het in drie uur tijd tot zes centimeter vallen. Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut (CHMI) heeft een waarschuwing afgegeven met een hoge mate van gevaar. Vanaf zaterdagavond kan er in heel Tsjechië ijs ontstaan. De waarschuwing tegen harde wind en waakzaamheid tegen overstromingen in delen van de regio's Zuid-Moravië en Zlín geldt ook nog steeds.

Bron goochelvertaling irozhlas.cz.

Weersvooruitzichten geeft een golf aan van sneeuw en kou, daarna regen die later weer overgaat in sneeuw. Zie chmi.cz.
 
@elske ik zag een paar dagen geleden dat ze bij Svaty Petr inderdaad bezig waren met wedstrijden en/of trainingen. Bij de lift inderdaad veel netten en er stonden veel mensen met ski's, en een party tentje. Het zag er professioneel uit.
Ook bij Herlikovice heb ik al een keer slalom poortjes zien staan.

Ik gok dat ze trainingen en wedstrijden op de pistes toestaan. In Vrchlabi staat ook een webcam bij een langlauf route waar ze trainen. Deze is dat: https://www.webkamery-krkonose.cz/kamera/2-vrchlab-vejsplachy-bekask-tra
In weze niet anders als hier in Nederland, hier mag je ook nog steeds buiten individueel sporten.


Voorspellingen zijn nog steeds winters in Tsjechië met temperaturen onder 0 en af en toe sneeuwval.
Het had zo mooi kunnen zijn dit jaar....
Overigens zie ik nu ook wat lichte sneeuwval in het Reuzengebergte.
 
Weersvooruitzichten geeft een golf aan van sneeuw en kou, daarna regen die later weer overgaat in sneeuw. Zie chmi.cz.

De grafiek op die site is uiteraard voor heel Tsjechië, er zijn altijd lokale verschillen.

Die regen is denk ik alleen in de lagere delen van Tsjechië, in bijvoorbeeld Vrchlabi komt het amper boven 0, zie hier:
https://www.yr.no/nb/værvarsel/daglig-tabell/2-3062439/Tsjekkia/Královéhradecký kraj/Okres Trutnov/Vrchlabí

En natuurlijk zijn het slechts voorspellingen, zeker op lange termijn kan het altijd nog veranderen.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië heeft tot dusver de koudste ochtend van deze winter meegemaakt

Maandagochtend werden in het noorden en noordoosten van Tsjechië temperaturen onder de min 15 graden Celsius gemeten. Het was het koudst in het dorp Jizerka, waar de meteorologen min 27,8 graden Celsius registreerden.

De rest van het land heerste over temperaturen tussen de min vijf en min tien graden. Het is deze winter de koudste ochtend. Het Tsjechische Hydrometeorologisch Instituut heeft hierover geïnformeerd op zijn Facebook-pagina.

Bron deutsch.radio.cz
 

kuurgast

Donateur
De stadspolitie bederft de winterpret op de Petřín-heuvel in Praag.

De ongewone sneeuwmassa's hebben tegenwoordig veel inwoners van Praag naar de Petřín gelokt - om te gaan skiën, snowboarden of rodelen. Maar dinsdag verdreef de stadspolitie de sportievelingen, waaronder veel kleine kinderen, van de besneeuwde hellingen. Dat leidde tot wrok.

Een kleuterklas geniet van de sleetocht onder toezicht van hun leraar aan de voet van de helling. Sommige langlaufers glijden er op hun ski's langs. Dan stappen twee agenten uit een politieauto en benaderen de wintersporters.
“Ik zou uw aandacht willen vestigen op het feit dat u een verordening overtreedt die is uitgevaardigd door de hoofdstad Praag. Dit verbiedt hier skiën, snowboarden en sleeën. Begrijp dit als een waarschuwing dat dit hier niet mag worden gedaan. "

Een collega van de politieagente benadrukt dat de verboden sporten specifiek in de desbetreffende verordening worden genoemd. Dan vertrekken de agenten
van de sleeën tot de langlaufers en herhalen hun waarschuwing. De meerderheid van de mensen is verrast. Ze hebben nog nooit gehoord dat het verboden is om op de Petřín te skiën en rodelen, merken ze op.

De meeste skiërs en snowboarders volgden die dag de instructies van de stadspolitie op en verlieten Petřín of trokken in ieder geval hun ski's of snowboards uit.

Op sommige plaatsen in Praag wordt sport gereguleerd door een verordening die sinds 2001 van kracht is, zei de woordvoerster van de stadspolitie van Praag.

Overtredingen van het verbod worden momenteel bedreigd met een boete van maximaal 10.000 kronen (circa 400 euro). De burgemeester van Praag, Zdeněk Hřib (Piratenpartij), was ook verbaasd. Hij zei dat de gemeenteraad de verordening moet wijzigen.
'Ik begrijp niet hoe dit in deze vorm kan worden doorgegeven. We moeten de verordening actualiseren. Volgens de wet kan dit niet sneller dan 15 dagen. We hebben daarom een eenvoudigere optie gevonden: de parkbeheerder kan pictogrammen gebruiken om die plaatsen aan te duiden waar rodelen is toegestaan. Zodat de kinderen in ieder geval kunnen genieten van de geneugten van de winter. "

De nieuwe borden zullen aanstaande woensdag op Petřín worden opgehangen. Er waren verontwaardigde reacties in de media en op sociale media over de stadspolitie die de sledekinderen uit Petřín verdreef. Veel van de critici waren verbaasd dat de ambtenaren in Praag niets beters te doen hadden dan jonge en oude atleten weg te jagen uit Petřín.
------------------------------------
Sneeuwscooters in het Jeseníky-gebergte hebben de verboden liften vervangen om skiërs de helling op te slepen.

In het Jeseníky-gebergte nemen steeds meer skigebieden skiërs met behulp van sneeuwscooters de helling op. Ze vervangen kabelbanen en liften die de centra nog steeds niet kunnen vrijgeven vanwege overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Zo begonnen de sneeuwscooters bijvoorbeeld in het skigebied Kopřivná, in Hlubočky bij Olomouc, in Hraběšice in de regio Šumperk of in het skigebied Annaberg. De exploitanten van de site worden tot deze stappen geleid, voornamelijk door de moeilijke financiële situatie, maar ook door frustratie. De gebieden blijven ondanks de voorjaarsvakantie gesloten. In het gebied in Hlubočky is deze week op maandag een sneeuwscooter met skiërs gestart, deze is dagelijks beschikbaar voor skiërs van 10.00 tot 18.00 uur. "We kunnen 22 mensen tegelijk meenemen, het kan maximaal acht tot tien keer per uur worden gedraaid ”, zei Michal Stojmenov, de telefoniste van het centrum. Het resort is rond deze tijd meestal vol, deze week zijn er bijvoorbeeld vakanties in de regio Olomouc. "We hebben het hele seizoen verloren, niemand weet als het om compensatie gaat. We hebben tegelijkertijd genoeg sneeuw, als deze onzin kan worden gestopt, zijn we klaar om de dekking zo veel te vergroten dat we zeker een week kunnen skiën," voegde Stojmenov eraan toe. De politie is langs geweest, maar heeft er niets illegaals bevonden.
Bronnen english.radio.cz + olomoucka.drbna.cz.
 
Bovenaan