Waterbron/put

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Dit staat erover op www.wikipedia.nl:

Smaak en kleur van drinkwater zijn afhankelijk van het soort water waarvan het wordt gemaakt en van de wijze waarop het gezuiverd wordt om het geschikt te maken voor consumptie. Er zijn regels voor de smaak en de kleur van het water. Dit zijn normen voor stoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid, maar die wel kleur- of smaakveranderingen in het drinkwater kunnen veroorzaken. Het gaat om stoffen als ijzer en mangaan.
 

Esthertje

Geroyeerd Lid
Een nieuwe waterbron. Hier in de omgeving (Javornik) heb je daar inderdaad een vergunning voor nodig. Er zijn bedrijven in gespecialiseerd. Allereerst wordt de plek bepaald idd vaak nog dmv een wichelroede, dan moet er een bedrijf komen die deze put kan aanslaan. Er moet geboord worden, soms maar een meter of 8, soms ook wel 30 meter. Je betaald vaak per meter dat ze naar beneden moeten.
Tik bij de zoekfunctie eens waterbron, dan vind je vast nog veel meer info.
 
Een nieuwe watervoorziening kan je laten aanboren. Je moet een bouwvergunning hebben en ook toesteming van gemeente voor je waterhuishoude (daar geef je aan hoeveel en voor welke doellen je water gaat gebruiken).
Volgens mijn ervaring kan één bedrijf alles (boren en papierwerk regelen) voor jouw doen. Ik heb Vodovrty van Marianské Lázně gehad.
Rena
 
Ooit huurde ik een huis waar al het opgepompte water zwaar ijzerhoudend was, terwijl dat van de buren goed was. Een andere keer een huis waar de buurman verwoed probeerde een bron te slaan en dat drie dagen achtereen niet lukte.

Mijn advies neem een specialist in de arm.
 
Problemen rond waterbron

hallo
mijn naam is Rob
wij hebben een huis in cz gekocht in het dorpje dedov vlak bij teplice nad metjue er zat een waterbron alleen voldeed hij volgens onze buurman niet echt aan de eisen de betonnen ring erom heen zat verkeerd om,er zat geen betnnen vloer in zo konden molen of andere dieren in de pijp van de bron vallen en het water besmeten,en de put kon nie goed worden afgesloten en er hoorde nog een ring op en een betonnendeksel.dit hebben wij allemaal gedaan ,maar nu krijgt onze kontact persoon van de gem broumof te horen dat onze bron illegaal is aangelegt door de vorige eigenaar, zonder vegunning en bouwaanvraag enz ze komen 15 juni verschillende bronnen keuren van de gem
onze buurman is daar bij aanwezig ik zelf kan er 17 juni heen
wie heeft er nog meer met dit bijltje gehakt? of kan mij er wat over vertellen? kunnen ze de bron zomaar afsluiten?
 
Ik denk niet dat ze jouw bron gaan afsluiten. Het gaat meer om het te legaliseren. Er is een nieuwe wet aangenomen en gemeentes zijn overal mee bezich.
Heb je het met het huis gekocht? Meestas is het in taxatierapoort genoemd.
Ik denk dat je alleen door papiermolen heen gedraait word en dat het wat gaat kosten.
Rena
 
Er zijn idd veranderingen aan de gang. Die per 1/1/2008 ingaan. De wet op watergebruik 254/2001 Sb. (vodní zákon) is aangescherpt met 20/2004 Sb. En ja ze kunnen je bron "sluiten" cq boete opleggen als je die illegaal gebruikt. Verder moet ook je septic aan de nieuwe EU eisen voldoen (welkom in 1-Europa :D )

Let op - ter info !! Het is belangrijk is om te weten: Heeft de bron (studna) een vergunning van voor 2002 (bouwvergunning + vergunning van bodemwaterontrekking)
- als de bron wordt gebruikt voor drinkwater (huis, chata, chalupa) dan is een vernieuwing niet nodig.
Als de bron wordt gebruikt voor andere doeleinden (bewatering tuin, etc.) is het noodzakelijk om een nieuwe vergunning aan te vragen
Als de bron nooit een vergunning heeft gehad dan moet er een hydrogelogisch onderzoek worden overlegd. En reken er ook op dat er voor de bouwvergunning het noodzakelijk is om een project te overleggen uitgewerkt door een geautoriseerde ing voor waterbouwwerken (vodohospodářské stavby)

S6
 
Ik heb voor de zekerheid een vergunning aangevraagd en gekregen.
Voor noppes.

Ik sta dus geregistreerd.
En dat is natuurlijk de bedoeling van de overheid.

Maar het duurt nooit lang of ik moet er leges, precario, onttrekking grondwater, milieubelasting, vuilwaterbelasting en putbelasting voor gaan betalen.

Maar in het achterhoofd genomen dat ik niet het eeuwige leven heb is het voor de verkoop zeer heilzaam om het geregeld te hebben.
 
De prijs hangt af van gekoze diameter en diepte.
Ik heb vorig jaar voor diameter 20 cm bijna 2000 kronen per meter betaald.
Overal in omgeving was diepte van putten rond 8 m maar bij mij boorden zij tot 32. :confused:
Rena
 
En dan nog mag je hopen dat de waterbron water blijft voeren.
Voor het zelfde geld droogt deze binnen de kortste keren op en kan je opnieuw beginnen.
Maar ik denk dat dat in Tsjechie wel meevalt gezien de hoeveelheid aan watertjes, beken, rivieren en neerslag.

Je ziet ook bronnen die het water van nauwelijks 1 meter diepte halen.

Dus zo kan het ook.

Succes.
 
Bovenaan