Vochtige muren

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

buitenmuren isoleren en strak maken

Het piepschuim word aan de buitenkant opgebracht met ankers en aan gesmeerd .De firma weber terranova [ff googelen] levert al deze materialen en adviseerd heel goed:dank:.Vele huiseigenaren in deze omgeving hebben het ook zo gedaan en ik heb nog geen 1 slechte ervaring gehoord .Er komt van buitenaf geen vocht meer in de muur ,het nog aan wezige vocht stook je eruit.Door de impregnatie werken de muren niet meer als wortels van het grondwater:wow:
 
gelukkig maar.
zelf heb ik er een meegemaakt die het aan de binnenkant deed , het vocht kon niet meer weg en de muren gingen door bevriezing kapot.
 
graaf een geul van ongeveer 70 cm diep rond het huis doe noppenfolie tegen de muur en op de bodem. Moet wel stevige folie zijn. Doe onderin een drainage buis en stort er grind in. Drainage buis naar lager gelegen punt voeren. Daarnaast ook blijven ventileren
 
dit systeem werkt alleen als je drainage lager licht als je fundering,zit er een kelder onder je huis kun je het vergeten.
zolang je fundering in kontact staat met grond water,of smeld water op het voor jaar werkt drainege niet .
een betere oplossimg is je huis horizontaal door te zagen ,en daar een waterdichte laag tussen aan te laten brengen.
hier voor heb je een bedrijf nodig wat hier in gespecialiseerd is

groet loek
 

Vodnik

† In Memoriam
Het piepschuim word aan de buitenkant opgebracht met ankers en aan gesmeerd .De firma weber terranova [ff googelen] levert al deze materialen en adviseerd heel goed:dank:.Vele huiseigenaren in deze omgeving hebben het ook zo gedaan en ik heb nog geen 1 slechte ervaring gehoord .Er komt van buitenaf geen vocht meer in de muur ,het nog aan wezige vocht stook je eruit.Door de impregnatie werken de muren niet meer als wortels van het grondwater:wow:

Alle nieuwbouw flatgebouwen in Praag (en dat zijn er nogal wat!) worden op deze wijze afgewerkt / geisoleerd. Er zit wel een probleempje! SPECHTEN! Deze krengen van vogels vinden de styropor blijkbaar lekker en maken gaten waarin vervlgens andere vogels gaan nestelen. Ik wile dit verhaal aanvankelijk niet geloven (uitleg over gaten in muur) maar k heb het nu zelf gezien en heb er fotos van gemaakt (een vowassen specht met een kleintje erbij om het te leren)

Er zijn n middels al "alpinisten" in Praag om de schade te repareren, hangend aan een touw, een reparatie methode die in NL nooit door de ARBO geaccepteerd zou worden.

Pieter
 

Vodnik

† In Memoriam
hier is 'ie dan, een specht rust uit na zwaar werk!
Deze specht is aan het werk op de zevende verdieping, als ze beginnen maakt het een enorm lawaai dat op ca. 100 meter nog goed te horen is.

De tweede foto is het resultaat. Deze gaten worden gedicht door een "alpinist" hangend aan een touwtje met een pot cement!

Gevaar van deze gaten is, dat andere vogels er in gaan nestelen en/of dat er water inkomt dat in de winter het tempex kapot vriest.
 

Bijlagen

  • specht.JPG
    specht.JPG
    20 KB · Bekeken: 13
  • resultaat.jpg
    resultaat.jpg
    32,4 KB · Bekeken: 12
Dit is wel heel bijzonder zeg!!
Maar ik kan mij voorstellen dat de bewoners er niet blij mee zijn.
 
Niet te geloven.

De specht tikt eerst het stuc eraf, ongeveer 10 mm dik, dan door het wapeningsgaas en voila, door de polystyreenlaag.

En dat gaat hij allemaal doorgeven aan zijn nageslacht.

Ik vrees dat het leven van een specht eindigd op een bordje in een restaurant.
 

Vodnik

† In Memoriam
dat het even geduurd heeft lag aan een onwillige externe drive, maar dat terzijde.


Helaas (voor de flat eigenaren) is de specht een beschermde vogel.
Ornitologen hebben geadviseerd de samenstelling van het stuc en/of verf aan te passen zodat de spechten het niet meer lekker vinden!
 

Vodnik

† In Memoriam
..... we hebben de stap genomen na veel wikken en wegen en zijn met hydropol in zee gegaan. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden over hoe het gaat, maar dat is natuurlijk niet binnen enkele weken.
Hety, ik ben heel benieuwd of er iets te melden is, zijn er merkbare resultaten?

Pieter
 
Hoi Pieter

De laatste keer waren we in november in ons pand. Dus eiegnlijk nog te kort om echt resultaat te zien, maar we hebben een vochtmeter van ons zelf er neer gehangen en toen ze begonnen stond die op de 70-80 % en de laatste keer was dat iets van 60% dus dat is wel aan het zakken.
In januari komen ze van hydropol weer een meting doen op dezelfde plaatsen om te zien of er resultaat is.
Ik zal jullie dan zeker laten weten wat daar het resultaat van is.
Maar ik heb zelf wel het idee dat er verschil is, dus even afwachten of het ook klopt met de metingen.

Tot dan even afwachten

Froetjes Hetty
 

Vodnik

† In Memoriam
goed te horen dat er verbetering lijkt te zijn!
Let wel even op bij de vochtigheidsmeting. Ik neem aan dat je een huis-tuin-keuken meter gebruikt en die geven de relatieve vochtigheid aan. Dat ze onnaukeurig kunnen zijn is overigens niet belangrijk, eat jij wil weten is of et naar beteden gaat en van 75 naar 60 is danzelfde als van 85 naar 70! Maar je moet wel bij dezelfde omgevingstemperatuur meten.

(in de winterkou is de rel. vochigheid altijd lager)

pieter

PS wij hebben onze chalupa goed drooggekregen door te stoken, te stoken en als we niets te doen hadden ......de kachel hoog op!
En veel ventileren (de russische thermostaat methode, kachel hoog en met ramen open/dicht de temperatuur regelen) heeft vorig jaar veel energie gekost, in een jaar 12 megawatt en dan nog wat ik er aan hout doorgestookt heb.
 
Hydropool/ Aquapol

Ben ik weer.

Dus we hebben de stap genomen na veel wikken en wegen en zijn met hydropol in zee gegaan. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden over hoe het gaat, maar dat is natuurlijk niet binnen enkele weken.
En wie weet is het de oplossing voor vochtproblemen. Simpel en zonder veel gedoe zoals muren doorsnijden.

Voor het omhoog trekkende vocht is nog een apparaat die goedkoop zou zijn dan het doorsnijden van de muren.
Aquapol, werkt op magnetokineze. Gebruikt geen elektra.
Hier testen van iemand die het geplaats heeft:
http://janoch.borec.cz/aquapol.html
 

Vodnik

† In Memoriam
volgens mij heeft lipova dat apparaat, heb al een tijd niets van haar gehoord en ben benieuwd hoe het er nu voor staat.

(maar ik geloof niet in sprookjes die overigens steeds door andere firma's te koop aangeboden worden, zegt mij al genoeg.)
 
Hallo

Ik kreeg net mail dat er gereageerd was, dus denk meteen even terug reageren.
De apparaten hangen nog steeds en ik zie dat het vocht minder wordt, want het oude pleisterwerk laat allemaal los. Wel makkelijk met afkappen ooit.
We hebben voor een paar weken terug wel een heel hoog vochtgehalte gehad in huis, maar dat was in de tijd dat er veel regen viel en er veel overstromingen waren. Dus de luchtvochtigheid was behoorlijk hoog.
Als het goed is, komen ze binnenkort weer een meting doen hoe het er nu voorstaat. Maar al met al ben ik niet ontevreden.

Groetjes Lipova
 
Vocht in Tsjechie kent vele soorten,het is een hele wetenschap..:
ze benoemen minstens 13 soorten die je in je huis kan tegenkomen.
Ik zal proberen deze te vertalen, via Google en eigen hoofd..

VOCHT
1) Capilaire, uit grond omhoogtrekkende vocht
Wanneer de ontbrekende of beschadigde isolatie is, zuigen horizontale poreuze bouwmaterialen in haar capillair systeem, de grond vocht.​

2)Hygroscopisch COMPENSATIE OF Equilibrium Vochtigheid - doel van succesvolle gedroogde metselwerk.
Elke muur en elk pleisterlaag bevat een zekere mate van de eigen hygroscopische zouten (zední zout) evenals andere zouten (bijv. zout uit het land). Deze zouten worden- door capillaire omhoogtrekkende vocht- uitgespoeld uit het grond, eventueel uit de metselwerk. Zouten plaatsen zich voornamelijk in de verdamping zone van de metselwerk, of in het gips of metselwerk zelf. Ook als het muur droog is binnen, kan het oude gips of coating bij de hogere vochtigheid nat lijken (hygroscopisch)!

Minimumvereisten voor de waarde van de droge metselwerk worden bepaald volgens CSN 73 0610. Na alle sanering, rekening houdend met de storende factoren en goede clean-up technieken moet binnen 2 jaar van de mate van efficiëntie ten minste 50%

3)Zijdelingse indringende vocht
Bij het ontbreken van verticale of beschadigde isolatie van de muren bijvoorbeeld bij de kelder, die in contact is met het terrein, kan komen door de zijdelingse doordringen van vocht, die in de capillaire omhoogtrekt en kan doordringen in hele muren.

4)drukWATER, druk of heuvelhellingwater
Pieken van het heuvelhelling water of tijdelijk hoog grondwater waardoor binnendringen van het water in de muren onder druk, wat veroorzaakt druk in het capillair systeem (hydrostatische druk!)

5)Opspattend water
Bij te glad oppervlak van de grond naast de buitenste muur , regen weerspiegeld en besproeide gebied (betonplaten, asfalt weg, drain de stoep, enz.). Symptoom van het spattend water is de groei van mossen en korstmossen.​

6)Vocht veroorzaakt door de bouw problemen, de fouten van TECH. INSTALLATIE, ENZ.
Dit vocht wordt veroorzaakt door beschadigde of ontbrekende bescherming tegen indringend regenwater (schade aan de daken, slecht afgesloten schoorsteen, schoorsteen niet gebruikte dekking ontbreekt, ontbreekt dak drainage, enz.) of. aantasting van de installatie beheer (beschadigde of verstopte regen afvoer, verstopte of gescheurde afvalpijp, verstopte afvoer, enz.)​

7)Vocht door regen
Op de winderige kant dringt de regenvocht in de muren door permeabele gips of in de muren zonder pleisterlaag.

8)Waterinfiltratie/doordrenkt/doordringen
Oppervlaktewater als gevolg van de regenval, doordringt tot in de kieren/spleeten/voegen, zonder belemmeringen tussen het huis muren en land, en dus sterk doorweekt de ondergrondse metselwerk (meestal in de kelder).​

9)Bouwvocht

10)Vogtigheid van storende velden
Bepaalde elekromagnetic, elektrostatisch of magnetische velden, of velden van andere soorten in staat zijn capillaire vocht in het metselwerk doen toenemen. In principe kan men onderscheiden 2 soorten van storende velden:
-Storende gebied van geologische oorsprong - worden veroorzaakt door ondergrondse waterbronnen, snel stromende ondergrondse waterstromen, tektonische breuken, enz.
-Storende velden van technische oorsprong - worden veroorzaakt door televisie, radio, radar zenders, zenders voor mobiele telefoons en andere (= Elektrosmog), de niet-geïsoleerde elektrische geleiders of metaal (buizen, enz.), niet-geïsoleerde bliksemafleider houders in het metselwerk, enz.​

11)Condenserend vocht (synoniemen: zweten, dauw)
De warme vochtige lucht condenseert op koudere oppervlakken , de vorming van condens vocht. De redenen zijn meestal onvoldoende thermische isolatie van de buitenmuren (te dunne buiten metselwerk) - de thermische bruggen, overmatig vocht in de moister gebieden (badkamers, keukens, slaapkamers, wasserijen, aquaria, veel bloemen, enz.) die niet kan ontsnappen door dichtheid van ruimte (absolute verzegeld window), onvoldoende ventilatie, slechte verwarming, de organische verflaag (dispersie coating), die is de voedingsbodem voor schimmels.

Vochtig metselwerk (in de winter wordt sneller koud dan de droge metselwerk)

12)Vocht door chemie reactie
Verschillende bouwmaterialen hebben verschillende chemische eigenschappen - zoals het oude metselwerk is enigszins zure, cement gips is sterk alkalisch (pH = verschillende waarde). Deze eigenschappen veroorzaken elektrochemische vervoer vocht en vocht aanzuigt of aanvullet, eventueel handhaaft chemisch gebonden vocht. De roestende materialen (staal, buizen, staal, kozijnen, enz.) in het metselwerk handelen op deze manier. Volledig drogen van de metselwerk is vaak mogelijk pas na het verwijderen van deze storende chemische factoren.

13)De grootste boosdoener- ongepaste BUILDING technische interventies van de mens
De grootste plaag/bossdoener van gebouwen is een mens. Zijn onprofessioneel en ongepaste inmenging in gebouwen kan leiden tot ingrijpende en soms onomkeerbare schade.​


De foto's die bijhoren zie je op http://www.aquapol.cz/13_druhu_vlhkosti.php


 
Nog een vraag aan Lipova.
Kunt u iets vertellen over het geplaaste apparaat?
Een beetje omschrijven, zit het aan de elektra voeding? Misschien een foto? Waar is het geplaatst? Heeft bedrijf een onderzoek gedaan? En wat deden ze?
Bedankt.
 
Bovenaan