Muziek Tsjechische blaasmuziek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Štěstí ’s Lenteconcert met Tsjechische volksmuziek

ROSMALEN - In samenwerking met de Stokkemer Stadsmuzikanten uit Stokkem-Dielse België gaat Štestí de lente met prachtige volksmuziek uit Tsjechië inluiden. Wie van deze muziek houdt en ook graag een dansje waagt mag deze avond niet missen!

635918125022830367.jpg

De Stokkemer Stadsmuzikanten zijn opgericht in 1957 en hebben al veel muzikale successen behaald. Zo hebben zij 3 keer de titel “Belgisch Kampioen in de Topklasse” binnengehaald. Ook in het buitenland hebben zij vaker optredens verzorgd zoals in Italië (Zuid-Tirol) op het Süd-Tirolerfestival, Brassmania in Duitsland en natuurlijk in Nederland. De Stokkemer Stadsmuzikanten staan onder de leiding van Rene Bocken.

Štestí, de organiserende kapel is? nog maar net 7 jaar bezig. In 2015 heeft Štestí haar 1e cd, "Ve stodole", met veel trots gepresenteerd op haar lenteconcert. Štesti beperkt zich tot de instrumentale kant van de Tsjechische muziek en speelt graag uit het grote aanbod van prachtige nummers van o.a. Prajka, Ondrusek, Kubes, Kamenik en Procházka. Zij legt de lat op een dermate hoog niveau dat alle muzikanten het beste naar boven moeten halen. Sinds 2010 is de muzikale leiding in handen van Henri van Breugel.

De presentatie is in handen van Antoon Brenders, ook bekend van Radio Zlata Muzika.

Adres:
Danscentrum Rosmalen
Berlicumseweg 8
5248 NT Rosmalen
(volg de borden en wit/blauwe ballonnen)

Zaal open: 19.00 uur
Aanvang: 20.00 uur
Entree: € 5,-

Bron: dichtbij.nl
 
Concert van blaaskapel Štesti in Dongen

Op zondag 23 oktober 2016 verzorgt blaaskapel Štesti uit Boxmeer een optreden in ’t Schouw, Rembrandtstraat 69, Dongen. Het concert begint om 14.30 uur en de toegangsprijs is vijf euro.


438136f1-1172-48f5-a20d-555ff29b8d3c.jpg


Moravische blaasmuziek
In maart jl. werd in de reeks Zlata Muzika-concerten een concert verzorgd door de Wiellander Muzikanten met voornamelijk Egerländermuziek; muziek uit Bohemen in Tsjechië.
Štesti uit Boxmeer legt zich vooral toe op de andere stroming volksmuziek uit Tsjechië; de Moravische volksmuziek. Muziek die meer sprankelend en temperamentvol van karakter is.

Štesti
Štesti is met ruim zes jaren ervaring op de bühne nog een redelijk jong orkest. Maar daarom niet de minste. Met twaalf muzikanten weet het orkest een boeiend programma te brengen waarin ook ruim plaats is voor solistisch werk. Štesti heeft in zijn korte bestaan binnen de blaaskapellenwereld al een hele goede naam opgebouwd en daar zijn de muziekliefhebbers in Tsjechië dit jaar ook getuige van geweest. De kapel wist zich verzekerd van een enorm enthousiast publiek. Štesti speelt doorgaans instrumentale werken. Op verzoek van het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen is speciaal voor dit concert een zangduo aan het orkest toegevoegd waardoor het totaalprogramma nog meer uitstraling krijgt.

Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen
Het optreden is een initiatief van het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen in samenwerking met het blaasmuziekprogramma “Zlata Muzika”. Gezamenlijk zorgen zij voor een podium voor orkesten die de Tsjechische volksmuziek spelen.
Blaasmuziekprogramma “Zlata Muzika” promoot Tsjechische volksmuziek door podcastuitzendingen op het internet. Het programma is te vinden op www.zlata-muzika.nl.

Bron: stadsnieuws.nl
 
Eindejaarsconcert van Morava Tilburg

TILBURG - Morava Tilburg houdt zondag 11 december zijn eindejaarsconcert. Dat gebeurt in Feesterij & Cateringservice Riddershof aan de Leharstraat 110 in Tilburg, vanaf 14.00 uur. De entree is gratis.


975b3d97-c72f-4033-a089-300767ec9c0f_thumb840.jpg

De leden van Morava Tilburg verzorgen samen met Die Mühleheide Musikanten en Benegrenska een eindejaarsconcert

Morava Tilburg is een blaasorkest waarvan de leden verschillende muziekstijlen uit landen als Tsjechië, Duitsland en Oostenrijk spelen. Met als voorkeur de muziekstijlen die afkomstig zijn uit het Moravische gedeelte van Tsjechië, dat zich kenmerkt door de snelle polka's, de mooie walsen en de muzikale technieken.

Het orkest wordt met regelmaat gevraagd voor braderieën, personeelsfeesten en festivals, en zijn daarnaast te vinden op de welbekende Oktoberfeesten en Après-ski avonden.

Concert
Als eerste gasten van Morava Tilburg laten zondag 11 december Die Mühleheide Musikanten uit Gilze hun performance aan het publiek zien en horen. Het stokje wordt daarna doorgegeven aan Morava Tilburg. De middag wordt rond 17.30 uur afgesloten door blaaskapel Benegrenska, wat staat voor Belgisch Nederlandse Grens Kapel, die garant staat voor verschillende mooie muziekstukken.

Het belooft een mooie en gezellige muzikale middag te worden in 't Riddershof in Tilburg.

Bron: www.morava.nl
 
Kerstconcert bij Zlata Muzika door de Essener Muzikanten

Op zondag 18 december 2016 wordt in cultureel centrum “ ‘t Schouw”, Rembrandstraat 69, Dongen een kerstconcert georganiseerd. Het concert begint om 14.30 uur en de toegangsprijs is vijf euro.

8c4f005b-2eae-4d3f-b6d3-981b369c9f06_thumb840.jpg


Het is een extra concert in de reeks van “Zlata Muzika concerten”, een initiatief van het Promotieteam Tsjechische Volksmuziek Dongen.

De Essener Muzikanten
Het concert wordt verzorgd door de Essener Muzikanten uit Essen (B). Deze kapel bestaat ruim 40 jaar en speelt nog steeds met veel succes in België en in Nederland. De muziek van de kapel vindt vooral zijn oorsprong in het Tsjechische Moravië, afgewisseld met de muziek uit het andere deel van Tsjechië; Bohemen. De muzikanten hebben in de loop van de afgelopen vier decennia talrijke optredens verzorgd en buitenlandse tournees ondernomen. Zij hebben het ook een keer gebracht tot Belgisch kampioen. Al 35 jaar organiseren De Essener Muzikanten in de maand oktober een groot muziekfestival met gerenommeerde kapellen uit Tsjechië en Duitsland. De kapel speelt doorgaans instrumentale blaasmuziek. Speciaal voor het Kerstconcert is een zangduo aan het orkest toegevoegd om een nog meer sfeervol Kerstconcert te verzorgen.

Zlata Muzika
De naam “Zlata Muzika concert” is afgeleid van het blaasmuziekprogramma “Zlata Muzika” dat wekelijks als podcastprogramma op internet wordt gepresenteerd. Voor de wekelijkse podcastuitzending van Zlata Muzika op internet surft u naar: www.zlata-muzika.nl.

Bron:hetkanton.nl
 
B88457028Z.1_20170120142747_000GRMERJ9P.1-0-768x512.jpg

De Zuidema Kapel.

Winterconcert met polka’s Zuidema Kapel

WEHE-DEN HOORN (Groningen) De Zuidema Kapel geeft zondag 29 januari om 15.00 uur een winterconcert in ‘t Marnehoes in Wehe-den Hoorn.

Het programma bestaat uit een gevarieerd aanbod aan Moravische en Boheemse blaasmuziek, instrumentaal gevarieerd met zang. Deze uit het huidige Tsjechië afkomstige blaasmuziek wordt sinds jaar en dag door de Zuidema Kapel op het hoogste niveau gebracht. Speciaal voor dit concert bestaat het repertoire uit meeslepende polka’s en romantische walsen.

Blaasmuziek op dit niveau is een ongekende mix van enerzijds prachtige klankkleuren en melodielijnen en anderzijds opzwepende ritmes en verrassende muzikale wendingen, maar steeds herkenbaar en lichtvoetig.

Bron: noorderkrant.nl
 
Nieuwjaarsparty met Benegrenska’s

ACHTMAAL – Op zondagmiddag 29 januari organiseert Benegrenska in zaal De Toekomst te Achtmaal voor de tweede keer een “nieuwjaarsparty”. Dit betekent een hele middag, van half twee tot zes uur, muziek uit Moravië en de Bohemen afgewisseld met enkele verrassende muzikale uitstapjes. Gast is Blech Bizarr, een geweldig orkest uit Breda en omgeving.

Benegrenska is een blaaskapel, gespecialiseerd in Moravische, Boheemse en Egerländer muziek. Het orkest, opgericht in 2015, bestaat uit muzikanten uit de grensstreek, zoals Kalmthout, Schijf, Rucphen en Essen. Dat verklaart ook het motto van het orkest: “Muziek zonder grenzen”. Onder leiding van Kapelmeester Gerard Peeters wordt volksmuziek gemaakt die zijn oorsprong vindt in Tsjechië, Oostenrijk en Duistland. In 2016 zijn, naast het nieuwjaarsconcert, onder andere optredens verzorgd in Tilburg, Stabroek en Schijf. Benegrenska is in korte tijd uitgegroeid tot een gerenommeerd orkest in de wereld van de blaaskapellen.

De gast dit jaar is Blech Bizarr. Dit spectaculair orkest met muzikanten die hun sporen verdiend hebben in diverse professionele orkesten, is in korte tijd heel populair geworden. De muziek die zij brengen is geïnspireerd door de zeer bekende kapellen Viera Blech en Vlado Kumpan und seine Musikanten. Blech Bizarr belooft spektakel.

In Achtmaal zal zaal De Toekomst aanstaande zondagmiddag uit haar voegen barsten van de sfeer, gezelligheid en het spektakel dat beide orkesten brengen. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar, of in de voorverkoop via: Ad@Benegrenska.eu.

Meer informatie is te vinden op www.benegrenska.eu en www.facebook.com/benegrenska.

Bron: internetbode.nl
 
Tien jaar Slingetaler met Ein Abend der Volksmusik

Op zaterdag 4 maart houden Die Slingetaler voor de negende keer het inmiddels traditionele evenement Ein Abend der Volksmusik in gebouw Wilhelmina te Kotten.

Het orkest bestaat dit jaar tien jaar en kan terugkijken op veel succesvolle optredens in Winterswijk en omstreken. De zes muzikanten en twee zangeressen brengen vooral Alpenländische volksmuziek. Maar ook Duitse Schlagers, Achterhoekse liedjes, country en Nederland- en Engelstalige evergreens, af en toe voorzien van een Alpenländisch sausje worden regelmatig gespeeld om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Mede door de inzet van de twee technici voor licht en geluid een succesformule, gezien de positieve reacties tijdens en na een optreden.

Evenals voorgaande edities van Ein Abend der Volksmusik is ook dit jaar weer een bijzondere blaaskapel uitgenodigd: Freunde Echo.

Freunde Echo
Deze kapel, afkomstig uit Overloon, bestaande uit 16 zeer talentvolle blaasmuzikanten brengt hoofdzakelijk Moravische muziek. Ze hebben meerdere CD’s opgenomen en kunnen terugkijken op zeer succesvolle optredens in Tsjechië, Oostenrijk, Duitsland. Luxemburg, België en heel veel in Nederland. Een kapel met een mooi totaalgeluid en meerdere solisten en twee zangeressen, beslist de moeite waard voor de echte (blaas)muziek liefhebber.

De avond is zo opgebouwd dat de beide orkesten elkaar non-stop afwissen. Twee podia met publiek aan lange tafels voor een gezellige sfeer met veel “Musik und gute laune”. Aanvang 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is de zaal open. De entreeprijs bedraagt 9 euro.

Voorverkoop

Kaartvoorverkoop bij Han Kolkman Fotografie, Ratumsestraat 38 in Winterswijk en Kapsalon Wiggers in Kotten. Ook zijn kaarten te reserveren via de website van die Slingetaler. kijk voor meer informatie op www.slingetaler.nl of www.blaaskapel.nl

1c329526-d58c-4220-a254-3fff8dab7575.jpg
 
Blaaskapel “De Optimisten” in De Hofnar in Aalten
13-03-2017

AALTEN - Op zaterdag 25 maart a.s. treedt de Blaaskapel “De Optimisten” uit Breedenbroek op in De Hofnar in Aalten. Het geheel wordt gepresenteerd door Ben Donderwinkel.

Blaaskapel "de Optimisten" is in 1974 opgericht op initiatief van een aantal leden van harmonie St. Antonius uit Breedenbroek. Sinds die tijd maakt de kapel dan ook deel uit van deze harmonie.

In de beginjaren werd er hoofdzakelijk böhmische blaasmuziek in de stijl van Ernst Mosch ten gehore gebracht. Geïnspireerd door optredens van blaaskapellen uit Tsjechië zoals Moravanka en Mistrinanka begin jaren tachtig, begonnen de Optimisten met het spelen van origineel Tsjechische blaasmuziek. Sindsdien oogsten ze veel succes met alle optredens die jaarlijks verzorgd worden. In 1990 werd daarom een muziekcassette geproduceerd, die een succes bleek. In het kader van het 25-jarig bestaan van de kapel volgde de eerste CD met de titel: 25 jaar "de Optimisten". Omdat deze geluidsdrager al snel uitverkocht raakte, werd in het jaar 2001 een tweede CD geproduceerd met de titel: "Hier sind wir wieder". Ook deze CD is uitverkocht geweest en om die reden zijn hiervan nieuwe exemplaren bij geperst en zijn dus weer verkrijgbaar.

In juli 2004 hebben de Optimisten een muzikale reis gemaakt naar Tsjechië. In het plaatsje Drevohostice hebben ze zeer succesvol deelgenomen aan een tweedaags blaasmuziekfestival. Deze reis wordt daarom als het hoogtepunt in het bestaan van de kapel beschouwd!

De kapel heeft vanaf de beginjaren onder leiding van Jan Huls gestaan. Sinds april 2005 heeft hij de leiding overgedragen aan zijn zoon Freddy Huls. De kapel beschikt over een eigen geluidinstallatie en technicus. De muziek die gespeeld wordt bestaat uit walsen en polka´s van bekende componisten als Antonin Zvacek, Ladislav Kubes en vele anderen. Dikwijls wordt bij de nummers gezongen door een zangduo. Daarnaast beschikt de kapel over uitstekende solisten die bij ieder optreden het beste van zich laten horen.

Een optreden van blaaskapel de Optimisten staat daarom garant voor een paar uur heerlijke blaasmuziek van de bovenste plank.

Kaarten a. € 10,- in de voorverkoop via www.streektheaterdepol.nl
Boekhandel Messink en Prinsen, Landstraat 39 in Aalten;
Boekhandel Meneer Kees, Landstraat 7 in Aalten ;
of ’s avond aan de kassa van het evenementencentrum De Hofnar, Polstraat 7 te Aalten.

Optimisten%20groepsfoto.jpeg
 
32692ad6-f8f6-4a1d-9279-80ced59848ce_thumb840.jpg

Túfuranka met Freunde Echo samen in concert
Op Paaszaterdag 15 april komt de Tsjechisch/Moravische top kapel Túfaranka naar Overloon op uitnodiging van de plaatselijke blaaskapel Freunde Echo. Beide kapellen hebben een jarenlange vriendschapsband.

OVERLOON - Volksmuziek gespeeld door Túfaranka klinkt gewoon precies zoals het bedoeld is. Vol passie en trots worden de volksliedjes gespeeld en daarbij wordt ook veel gezongen. Túfaranka heeft een prachtige zang formatie bestaande uit twee vrouwen en twee mannen stemmen. Alle liedjes hebben een boodschap waarin de liefde, verdriet, afscheid, blijdschap, vriendschap, wijn, bier of het mooie Moravische land wordt bezongen. Jan Bilek, eerste tenorspeler, is de kapelleider.

De kapel heeft vriendschap en de familieband hoog in het vaandel staan. Regelmatig organiseren ze daarom ook feestjes, bbq's en wijnavonden met als doel de onderlinge vriendschapsband levendig te houden. Het is als een groot gezin die zo vaak mogelijk samen wil zijn ook buiten het muziek maken om. Dit is meteen ook de kracht van de kapel. Túfaranka heeft inmiddels een vijftien tal cd's uitgebracht en een muziek dvd.

Reserveren telefonisch via J. Jacobs (0478-641516) of via de website (www.blaaskapel.nl). Concert in Gemeenschapshuis De Pit in Overloon. Zaal open vanaf 18.00 uur. Kaarten in de voorverkoop € 15,00 en aan avondkassa € 17,50.

Bron: boxmeersweekblad.nl
 

Bijlagen

  • upload_2017-4-14_16-8-28.gif
    upload_2017-4-14_16-8-28.gif
    43 bytes · Bekeken: 1
Tsjechische volksmuziek met Stroomdalkapel in Norg

NORG Culturele Raad Norg houdt zondag 7 mei, aanvang 11.15 uur, een koffieconcert in de Brinkhof met de Stroomdalkapel uit Zeegse.

De kapel staat onder leiding van kapelmeester Barteld Luning uit Tynaarlo, de leden komen uit de regio Drenthe/Groningen. De kapel heeft een Böhmische bezetting, dat wil zeggen ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Tjechische volksmuziek uit de landstreken Bohemen en Moravië.

Heel bekend is de Egerländer muziek, vooral door invloed van wijlen “Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten”. Het verschil in beide stijlen heeft te maken met het karakter van de mensen. De Böhmische muziek is romantisch, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische muziek heel vrolijk van karakter is en wat sneller wordt gespeeld.

Toegangskaarten zijn in voorverkoop te verkrijgen bij de Wereldwinkels in Norg en Leek en bij Boekhandel Daan Nijman te Roden of via tickets.daannijman.nl

Bron: hetgezinsblad.nl
 
Blaaskapel Krajovjanka treedt op in Zonnetij

Aarle-Rixtel - De Tsjechische blaaskapel Krajovjanka treedt donderdag 11 mei op in Zonnetij, Aarle-Rixtel. Krajovjanke is een dynamische blaaskapel en is gekleed in Tsjechische kleding.

De groep is opgericht in 2001 door enthousiaste muzikanten uit de regio Midden-Limburg en Oost-Brabant met als thuisbasis de Grashoek in Limburg. Zij treden op in Nederland, Duitsland, België, Slowakije en Tsjechië. Dit varieert van muziekfestivals, kapellenshows tot bedrijfsfeesten toe. Zo is Krajovjankaijn in Bojnice geweest en hebben meegedaan aan de Europese kampioenschappen en hebben daar een mooie eerste plaats behaald.

De zaal is open vanaf 19.00 uur, aanvang muziek om 19.30 uur. De entree bedraagt €5,00 met 2 gratis consumpties.
 
Tsjechische blaasmuziek in Stokkem

Op zaterdag 3 en zondag 4 juni wordt in Stokkem het vijftiende ‘Weekend van de Blaasmuziek, door de Stokkemer Stadsmuzikanten georganiseerd.

Op zaterdag 3 juni zullen Vlado Kumpan und seine Musikanten uit Tsjechië voor de vijftiende maal afzakken naar zaal Nieuwenborgh in Stokkem. Het is met afstand de beste en meest populaire blaaskapel in Europa. Ook voor de mensen die niet echt liefhebber zijn van de Tsjechische muziek is het een echte aanrader, want het is meer een showorkest dan een blaaskapel.
De toegangsprijs voor deze muzieknamiddag is ook bewust laag gehouden.
Voorverkoop en reservatie van de kaarten kost amper 13 euro, aan de kassa is dit 15 euro.
De plaats van gebeuren is zaal Nieuwenborgh aan de Stadsgraaf te Dilsen-Stokkem.
Deuren open om 13.00 uur. Voorprogramma door de Stokkemer Stadsmuzikanten om 14.00 uur. Vlado Kumpan und seine Musikanten van 16.00 tot 20.00 uur.

Op zondag 4 juni is er een mooi programma samengesteld voor de Namiddag van de Blaasmuziek en zullen vijf blaaskapellen het publiek laten genieten van Volks- en Blaasmuziek allerhande. Verschillende stijlen zullen de revue passeren: van Egerländer naar Böhmische en Mährische muziek en diverse populaire en zangnummers zullen de toehoorders zeker kunnen bekoren.
Vanaf 12.00 uur zullen volgende blaaskapellen het beste van hun kunnen presenteren:
12.00 Original Dorfmusikanten – Pittem (B)
13.30 Hagelandse Blaaskapel – Oplinter (B)
15.00 Maasgalmkapel – Kessenich (B)
16.30 Böhmerwaldkapel – Schinnen (NL)
18.00 Essener Musikanten – Essen (B)
De toegang voor deze Namiddag van de Blaasmuziek is volledig gratis.

Alle info en reservaties via internet.
 
Voorjaarsconcert in D’n Aachterûm te Reusel
Amusement-Muziek-3.jpg


REUSEL – Op woensdag 24 mei is het traditionele voorjaarsconcert met medewerking van blaaskapel De Dors(t)vlegels uit Westerhoven.

De Dors(t)vlegels brengen vooral Egerländer en Tsjechische muziek en evergreens. Het repertoire staat borg voor een gezellig avondje uit. Wij verwelkomen u met een gratis kopje koffie of thee. Het concert op het adres Korenbocht 50 begint om 18.30 uur. U bent van harte welkom.
 
Blaaskapel Vinočanka treedt op in Bathmen.

Juni-carillonmaand.jpg


BATHMEN – Op vrijdag 23 juni om 19.30 uur zal de zesmans blaaskapel Vinočanka, in het kader van Juni carillonmaand, het kerkplein betoveren met zijn Tsjechische klanken.De kapel die al meer dan 20 jaar bestaat, heeft een specifieke samenstelling, vooral omdat ze geen houtblazers heeft. De leden komen uit Bathmen (André Olden), Laren en Lochem. De naam Vinočanka betekent zoiets als ‘De Wijners’. De blaasmuziek van Vinočanka komt uit de streek Moravië in Tsjechië waar vele wijnvelden en wijnkelders te vinden zijn. Menig bezoek heeft de kapel in het mooie Moravië gebracht en daar concerten verzorgd en muziek gemaakt in en voor de wijnkelders.

Het wordt dan ook een gezellige avond, waarbij u in de avondzon kunt genieten van hun virtuoze (volks-)muziek. Beiaardier Jan Achterkamp zal door het samenspel met het carillon een nieuwe dimensie toevoegen aan de muziek van de blaaskapel.

De kapel zal voor u o.a. de Prerovanka polka en de Chodounská polka, een Festwies, ten gehore brengen. Verder zal de kapel samen met het carillon ‘Tulpen uit Amsterdam’ en ‘Het kleine café aan de haven’ ten gehore brengen.

Aan deze muzikale avond zult u met veel plezier terugdenken. Wilt u meer te weten komen over het gezelschap, kijk dan op website: www.vinocanka.nl

Het concert is gratis, er zijn zitplaatsen en na afloop kunt u een kop koffie drinken.

Bron: bathmensekrant.nl
 
694


Die Stallfreunde bij Dorpsgenot in Veldhoven

VELDHOVEN - De Tsjechische blaaskapel Die Stallfreunde geeft op zondag 20 augustus een muzikaal optreden op het terras van Gasterij ’t Dorpsgenot aan de Toterfout 13. Het muziekgezelschap uit Wintelre brengt een mix van polka’s, walsen en solonummers van verschillende instrumenten.

Het optreden vindt plaats van 14.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Bron: ed.nl
 
Open Air Blaasmuziek in Openluchttheater Overloon


Op zondag 17 september wordt er een open air concert gegeven door drie topblaaskapellen in het openluchttheater van Overloon. Volksmuziek uit Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland wordt ten gehore gebracht.

Het is niet de eerste keer dat er blaasmuziek klinkt in het theater, maar wel de eerste keer in deze opzet. Op deze zondagmiddag bijt blaaskapel Freunde Echo het spits af. Om 13.00 uur openen zij het programma met de inmiddels vertrouwde Moravisch volksmuziek. Freunde Echo heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd in de wereld van de blaaskapellen, zowel in Nederland als in België, Duitsland en Tsjechië. De kracht van de kapel zit hem in het vertolken van de oorspronkelijke volksmuziek uit Moravië.

Aansluitend is er een optreden van de Maasgalmkapel uit Kessenich. Deze kapel staat al vele jaren onder leiding van Tenorhorn-speler Peter Willen. De Maasgalm is een graag geziene gast tijdens festivals in België maar zeker ook in Nederland en Duitsland. De kapel heeft een breed repertoire met ook veel stukken van Tsjechische componisten, maar ook de Egerlander muziek wordt niet geschuwd.

Tenslotte treedt Cesticka op. Dit is een relatief jonge kapel die bestaat uit een zestal muzikanten. De bezetting doet denken aan o.a. de bekende Tsjechische kapel Cestka. Cesticka is een kapel die de oorspronkelijke volksmuziek vanuit haar hart laat spreken. Zoals de muzikanten zelf zeggen je moet een kippenvel gevoel krijgen bij het horen van de echte Moravische volksmuziek. Denk hierbij aan blaaskapellen zoals, Zadovjaci, Mistrinanka, Sohajka en Tufaranka. Cesticka maakt muziek uit pure hobby, geen kapsones en willen de passie voor de muziek delen met het publiek.

De optredens vinden plaats op zondag 17 september van 13.00 uur tot 18.00 uur. De entree is gratis. Adres: Museumpark 1, 5825 AM Overloon (ingang naast restaurant Museumzicht).
Bij slecht weer zijn de optredens in gemeenschapshuis ‘de Pit’ in het centrum van Overloon. Tot slot: Kijk voor meer informatie op www.openluchttheateroverloon.nl, facebook.com/openluchttheateroverloon

Bron: omroepvenray.nl
 
Nazomerconcert van Die Stall-Freunde

VELDHOVEN – Zondag 10 september vindt er een nazomerconcert plaats van de Tsjechische Blaaskapel Die Stall-Freunde.

Wat is nou leuker dan op de zondagmiddag heerlijk te genieten van de mooie volksmuziek uit Tsjechië. De muzikanten zijn gekleed in de originele met de hand geborduurde klederdracht. Het optreden vindt plaats in zaal De Sportvriend, Kromstraat 47 in Veldhoven. De entree is gratis en het optreden begint om 14.30 uur en is rond 16.30 uur afgelopen.

Bron: pc55.nl
 
De Optimisten met Tsjechische blaasmuziek in Borculo

BORCULO - Op zaterdag 28 oktober organiseert de Vriendenclub van Blaaskapel “De Knollentrekkers”uit Borculo de jaarlijkse vriendenclub avond.

Tijdens het concert treedt naast de Knollentrekkers ook de blaaskapel “De Optimisten”uit Breedenbroek op.
De Optimisten hebben zich toegelegd op het spelen van Tsjechise blaasmuziek.
De kapel staat onderleiding van Freddy Huls.
En de Knollentrekkers o.l.v. Jan Dijsselhof.
Het optreden van beide blaaskapellen staat garant voor heerlijke blaasmuziek van de bovenste plank.
De uitvoering vindt plaats in Muziekcentrum Borculo aan de Haarloseweg 7,
Aanvangstijd is 19.30 uur en de zaal is open om 19.00 uur
Deze avond is ook voor niet leden toegankelijk.
Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar á € 7,50 per persoon á contant bij Tabak en Wijn & Zo en op de avond zelf aan de kassa in het muziekcentrum.
Tevens zijn er kaarten te bestellen via telefoon 0545-272290 en email jlankwar@kpnmail.nl
 
Tsjechische muziekmiddag in Rolde

ROLDE – Juist omdat er in Friesland, Groningen en Drenthe veel liefhebbers van deze Böhmische en Mährische blaasmuziek zijn is er een Tjechische miuziekmiddag in Rolde.

Op zondagmiddag 12 november in Zalencentrum Hofsteenge Rolde. Entree euro 10, aanvang 13.30 uur.

Pittige polka’s en romantische walsen: instrumentaal afgewisseld met zang voor een gezellige sfeer. Blaasmuziek op dit niveau is een mix van klankkleuren en melodielijnen en anderzijds opzwepende ritmes en muzikale wendingen, maar steeds herkenbaar en lichtvoetig. Reserveren: info@horecahofsteenge.nl of 0592-241217 Henk Hofsteenge.

Bron: hetgezinsblad.nl
 
Vlaaienconcert met de Drie Donken Blaaskapel 26 november in Den Durpsherd


Vlaaienconcert met de Drie Donken Blaaskapel

De Drie Donken Blaaskapel verzorgt op zondagmiddag 26 november samen met Den Durpsherd een middagconcert met Tsjechische volksmuziek. Ditmaal gebeurt dat met een vleugje Brabant in combinatie met een Limburgse lekkernij. Op de met Brabants bont gedekte tafels, krijgt u een heerlijke kop koffie met Limburgse vlaai geserveerd.
De muzikanten tooien hun originele Moravische kleding ook met het gezellige Brabants wit-rode ruitje.

De Drie Donken Blaaskapel speelt vrijwel een nieuw Moravisch repertoire. Muziek uit de Tsjechische landstreek Moravië dat zich in de polka’s voornamelijk kenmerkt door een hoog temperamentvol speeltempo. Dat wordt gecombineerd met rustige melodische walsen. De kapel speelt tijdens het concert voor de liefhebber regelmatig ook leuke herkenbare werken uit Bohemen. Het vocale gedeelte krijgt in het programma met twee zangers en een zangeres ook een prominente plaats. Met dit alles ontstaat een prachtige mix van de totale Tsjechische volksmuziek.

De legendarische Drie Donken Blaaskapel begon in 1965 met vijf maal twee broers en twee “losse” muzikanten”. In die tijd was het een echte Dungense kapel. Nu komen de muzikanten uit de verre omtrek. Ieder jaar treedt de kapel nog zo’n 20 keer op. De Drie Donken Blaaskapel maakte reizen naar Oostenrijk, Zwitserland. Duitsland en zelfs China, maar spelen in Tsjechië blijft toch het meest bijzonder omdat er op een gegeven moment door 700 man werd meegezongen met de muziek van de kapel. Dat was voor de muzikanten kippenvel! Een ander hoogtepunt was het opnemen van het legendarische nummer “vogeltje wat zing je vroeg”, samen met Toon Herman in een Duitse studio. In die tijd kwam de kapel nog regelmatig op TV”. U bent van harte uitgenodigd. Het concert in de Berlicumse Durpsherd begint om 13:30 uur. De toegang bedraagt 5 euro. In dit bedrag is koffie met vlaai inbegrepen. Kaartjes bestelt u via www.durpsherd.nl.

driedonken.jpg
 
Bovenaan