Muziek Tsjechische blaasmuziek

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
CONCERT MET "MALA KAPELA" BIJ TANTE TOETJE IN BERGHEM

4f8e280e46380aee8c57d5fe216ec6e1_w500.jpg


Cafe-zaal Tante Toetje heeft weer iets anders. Op zondag 24 februari is er een kennismakingsconcert van blaaskapel "Mala Kapela". Deze blaaskapel laat mooie muziek horen waarvan je versteld staat. Prachtige kapel- en Tsjechische muziek.

Aanvang 14.00 uur en de entree is gratis! Kom gezellig naar het Berghemse cafe.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kennismakingsconcert 'Mala Kapela' goed ontvangen

a729daaefaab803666bb44419cdbd3c1_w500.jpg


Het kennismakingsconcert van blaaskapel 'Mala Kapela' is gisterenmiddag goed ontvangen. In het bomvolle cafe-zaal Tante Toetje in Berghem liet de blaaskapel horen wat ze in petto hebben. Er werden mooie kapel- en Tsjechische liedjes ten gehore gebracht en de liefhebbers genoten met volle teugen.

Een paar maanden geleden is de kapel opgericht en inmiddels hebben diverse muzikanten vanuit de regio zich aangesloten, waaronder Berghemenaar Frans Gerrits. Hij speelt de tenorhorn was zeer te spreken over hun eerste optreden. "Het ging heel goed en leuk dat we hier in Berghem in een drukke zaal konden optreden. We komen volgend jaar weer terug", gaf hij met een glimlach aan tegen de uitbater Alwin van Dijk.

En dat mogen ze zeker doen! Iedereen ging tevreden naar huis en deze muziek willen ze vaker horen in ons mooi Berghem!

Blaaskapel 'Mala Kapela' kun je volgen op www.malakapela.nl. Hun repetitielocatie is in Den Dungen!

Bron: mooiberghem.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Stroomdalkapel in Café "Onder de linden" in Vries

Stroomdalkapel-Voorjaarsconcert-Vries-1-212x300.jpg


De inmiddels bekende Bohmische blaaskapel "De Stroomdalkapel" uit Zeegse geeft weer een voorjaarsconcert op zondagmiddag 14 april a.s. De aanvang is om 14.30 uur, zaal open om 13.30 uur.

De kapel speelt hoofdzakelijk Tsjechische volksmuziek van zowel de mooie, warme, gedragen, rustige en klankrijke Bohmische, als de meer snelle, vrolijke, sprankelende en ietwat uitbundigere Mahrische muziek, en staat onder leiding van kapelmeester Barteld Luning uit Tynaarlo.

De entree voor dit concert bedraagt 10 euro, donateurs hebben vrije toegang.

Reserveren is mogelijk onder tel: 0592-501226, Het zal zeker weer een volle zaal worden. Reserveren is dan ook zeer gewenst.

Bron: vries.nu
 

Ad Verschoor

Donateur
Kapellencarrousel zaterdag 6 april in Heijen



Aanstaande zaterdagavond 6 april houdt Die Original Maastaler haar jaarlijkse kapellencarrousel. Dit maal voor de 29e keer. Gasten deze avond zijn blaaskapel Os Genüge uit Bree (België) en blaaskapel Stesti uit Boxmeer. Blaaskapel Stesti speelt voornamelijk Tsjechische muziek terwijl het repertoire van Os Genüge vooral uit Böhmische- en Mährische nummers bestaat. Die Original Maastaler zal de avond om 19.00 uur openen. Plaats van handeling is gemeenschapshuis D’n Toomp in Heijen en de entree is gratis. Wij hopen velen van u te mogen begroeten.
 

Ad Verschoor

Donateur
0139940_IMG22371_1-768x512.jpg


Oostenrijkse & Tsjechische sferen tijdens lenteconcert in de Koppellinck

GEFFEN – En alweer staat er voor Blaaskapel de Pompzwengels een druk weekend op stapel. Nog maar net terug van een optreden in België staat het jaarlijkse Lenteconcert voor de deur. Een binnengebeuren met, vergeleken met het jaarlijkse zwengelfeest, toch zeker wel het serieuzere werk en kwaliteit. Zeker ook omdat de akoestiek binnen nu eenmaal beter is. Bovendien komt er een heuse topper uit het wereldje van de blaaskapellen op bezoek. Met daarnaast toch wel als een soort van hoogtepunt, de grote presentatie van de nieuwe outfit van onze blaaskapel halverwege het lenteconcert”, aldus de werkgroep.

Blaaskapel de Pompzwengels
Ze zijn niet meer weg te denken in de Geffense gemeenschap. Het zijn allemaal muziekmakers in hart en ziel, geboren vanuit muziekvereniging WIK. Met liefde en vooral met heel hun ziel en zaligheid beoefenen ze, naar het lijkt zonder enige moeite, hun ultieme hobby. De bezielende leiding is in handen van de 22-jarige Arnout van Erp. Samen met Ricardo Caspers, Willie van Erp, Antoon van Lith, en Jan van Rooij is hij de gangmaker van het lenteconcert. De Geffense blaaskapel maakt naast moderne muziek specifiek Böhmische (Duits en Oostenrijkse) en Mährische (Tjechische) muziek. Dat ze deze muzieksoorten tot in hun muzikale vingertoppen beheersen bewijzen de vele prijzen die ze, bijna aan de lopende band, behalen. Vandaar ook dat één van Nederlands beste kapellen (Jusaska) Geffen graag met een optreden komt verrassen. “In dit wereldje gaat bijna alles op uitwisselingsbasis. Wij gaan op onze beurt, voor een gastoptreden, naar hun (top)festival”, aldus Jan.


Nieuwe outfit
Maar liefst 30 jaar waren de Pompzwengels te zien en te bewonderen in hun grijsgroene outfit. Herkenbaar, zeker wel. Maar ook aan vervanging toe, daar waren ze het zonder uitzondering allemaal wel over eens. Arnout: “De benodigde financiering is en blijft bij dit soort dingen altijd een lastig onderwerp”. Een gouden vondst is de sponsoractie ‘MuziekMaten’ die in het leven is geroepen. Geïnspireerd op de ‘maten’ als vrienden en de ‘maten’ van de muziek. Zowel de particuliere als de zakelijke sponsors kunnen middels dit slimme fenomeen hun donatie aan de kapel kwijt. “Vanuit dit fonds is de nieuwe kleding gefinancierd. Waarvoor onze onuitsprekelijke dank. Anders was dat compleet onmogelijk geweest. De sponsoractie loopt als een trein, we hebben inmiddels al 51 ‘maten’. Nieuwe aanmeldingen zijn nog steeds van harte welkom.”, wil de werkgroep nog graag even kwijt. Zondag, om 15.00 uur, zal de presentatie van de nieuwe outfit met enig spektakel plaatsvinden. Jan van Rooij neemt daarvoor de presentatie ter hand en dat geeft op voorhand al een soort van garantie van verrassing en entertainment.

Gastoptreden Judaska
Het lenteconcert is bij uitstek geschikt om de toehoorders te laten genieten van de hoogstandjes van de muzikanten. Vooraleerst is er het optreden van Blaaskapel Judaska uit het Limburgse Hout-Blerick. “Dit is werkelijk een toporkest”, zegt Arnout. “Judaska is een Regionale kapel die door de jaren heen uitgegroeid is tot een vooraanstaande kapel, die in binnen- en buitenland zijn sporen reeds verdiend heeft. Het repertoire van Judaska bestaat uit een zeer breed scala, onder andere uit Tsjechische, Böhmische en amusementsmuziek. Maar wij schrikken ook niet terug om een Dixieland nummer ten gehore te brengen. Wij staan garant voor een goed stuk muziek, gebracht op onze eigen Judaskaanse wijze. Dit doen wij met veel plezier, maar vooral met grote passie voor de blaasmuziek. Onze uitdaging is dan ook om het publiek te amuseren en mee te nemen in ons muzikaal avontuur”, aldus de veelbelovende woorden die te lezen staan op hun website (www.judaska.nl). Judaska opent de muzikale middag om 13.00 uur tot aan de presentatie van de nieuwe kleding door de Pompzwengels.

Lenteconcert
Voor de derde keer in successie staat de Koppellinck in het teken van de lente en muziek. Mede vanuit hun succesvolle ‘MuziekMaten’ actie heeft de kapel middels een ‘koopje’ vorig jaar een complete geluidsinstallatie kunnen aanschaffen. De blazers en slagwerk worden nu uitversterkt, en dat is alleen maar een plus en een complete verbetering van de muziekkwaliteit. De ‘muziekmakers’ zijn niet alleen meesters in hun befaamde muziek, ook betreffende aankleding en sfeer maken hebben ze hun sporen op een bijzonder verdienstelijke manier al bewezen. Lange tafels in de zaal in combinatie met de passende aankleding brengen een aantal creativelingen van de kapel de Koppellinck in het overbekende Duits getinte ‘Egerländer’ sfeertje.

De aanvang is 13.00 uur met een optreden van Blaaskapel Judaska.
Daarna, om 15.00 uur, de spectaculaire presentatie van de nieuwe outfit.
Vanaf 15.15 tot 17.00 uur brengen de Pompzwengels onder het genot van een biertje of wijntje hun muziek ten gehore.

Overige info: www.pompzwengels.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
De Ketel zoekt muzikanten

Muziekkapel.jpg



Ontmoetingspunt De Ketel wil wat meer muziek brengen in de Meerssense kern. Zij willen dat gaan doen door het oprichten van een muziekkapel. Het wordt geen ketele muziek maar Tsjechische, Böhmische en Egerländer muziek. Enige vereiste is dat de geïnteresseerde een muziekinstrument heeft, kan bespelen en muzieknoten kan lezen.

Repetitie een keer in de 14 dagen
Een keer per 14 dagen wordt gerepeteerd. De volgende muziek instrumenten worden gezocht; trompet, bugel of flügelhorn, tuba of tenorhorn, bas, schuiftrombone, klarinet, drumstel en eventueel zang. Mochten mensen geïnteresseerd zijn en 16 jaar of ouder zijn dan kunnen die zich aanmelden bij Bert van Es, telefoon 043-3648387 of GSM 06-53718760.
 

Ad Verschoor

Donateur
0141967_Groepsfoto_mala_kapela_2-768x610.jpg


Dungense Malá kapela speelt in Den Durpsherd

BERLICUM – ‘Malá kapela’ uit Den Dungen verzorgt op zondag 5 mei een optreden in de foyer van Den Durpsherd in Berlicum.

Malá kapela (kleine kapel) is een nieuwe formatie van zes muzikanten en een zangduo die Tsjechische volksmuziek speelt en zingt. Muziek uit Moravië en Bohemen, de twee landstreken in Tsjechië. De muzikanten en het zangduo hebben in het verleden allemaal deel uitgemaakt van diverse orkesten die deze volksmuziek speelden.

De muzikanten van Malá kapela hebben de Tsjechische volksmuziek tot één van de geneugten van hun leven verheven; spelen en zingen van deze, voor het oor toegankelijke, muziek. Het doel van het ensemble is op een ontspannen wijze muziek maken en dat regelmatig delen met liefhebbers die met hetzelfde plezier komen luisteren. Op 16 oktober 2018 werd voor het eerst in deze samenstelling gerepeteerd. In februari werd een kennismakingsconcert gegeven, waar bijna 200 belangstellenden hebben kunnen beleven hoe groots Tsjechische volksmuziek met een kleine formatie kan klinken.

Mooi alternatief
Als het formeren van een groter orkest niet meer mogelijk is, is een kapel met alleen koper en slagwerk zeer zeker een bruikbaar en mooi klinkend alternatief. De muzikanten van Malá kapela nodigen u uit dit matinee in een ongedwongen sfeer mee te beleven in een gezellig samenzijn met mooie blaasmuziek.

Malá kapela verzorgt concerten en intermezzi bij diverse gelegenheden, waarbij de blaasmuziek een extra toevoeging is voor een gezellige sfeer. Mogelijkheden zijn o.a. frühschoppen, terrasconcerten, opluistering van diverse feestelijke gelegenheden zoals recepties, huwelijksjubilea, afsluitingen van een feestdag. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Malá kapela

Bron: janenjanmedia.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
MTA4MDQ0OF85N2QxYWM4ODhiMzRmZjNkNzE4YWNkMmM0YTAwZGE3OTZhYzQ3Y2Q5XzYyMHhDMTI4MHg4NTMuMzMzMzMzMzMzMzMrMCstNjc=.jpg

De Stroomdalkapel

Stroomdalkapel met Tsjechische volksmuziek in Norg

De Culturele Raad Norg verzorgt zondag 19 mei, aanvang 11.15 uur, een koffieconcert in De Brinkhof te Norg met de Stroomdalkapel uit Zeegse.

De kapel staat onder leiding van Barteld Luning uit Tynaarlo, de leden komen uit de regio Drenthe en Groningen. De kapel heeft een Böhmische bezetting, d.w.z. ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Tjechische volksmuziek uit de landstreken Bohemen en Moravië.

Heel bekend is de Egerländer muziek, vooral door invloed van wijlen ‘Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten’. Het verschil in beide stijlen heeft te maken met het karakter van de mensen. De Böhmische muziek is romantisch, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische muziek heel vrolijk van karakter is en wat sneller wordt gespeeld.

Toegangskaarten zijn in voorverkoop te verkrijgen bij de Wereldwinkels in Leek en Norg (di-vr 14.00-17.00 uur). Bovendien bij Boekhandel Daan Nijman te Roden of via tickets.daannijman.nl.

Bron: roderjournaal.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Optreden Die Stallfreunde tijdens jaarmarkt Riethoven
Stallfreunde%20uit%20Wintelre.JPG

Op zondag 4 augustus a.s. zal de Tsjechische blaaskapel Die Stallfreunde uit Wintelre een optreden verzorgen tijdens de jaarmarkt te Riethoven.

De markt vindt plaats in het centrum van Riethoven. Het optreden van Die Stallfreunde vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur.
 

Ad Verschoor

Donateur

Helders Fees staat bol van de Egerländermuziek

HELLENDOORN - Dorp Hellendoorn heeft een speciale band met Egerländermuziek. Dat blijkt ook ieder jaar weer aan het begin van het Helders Fees. Dan staat de feesttent op de Hofmansweide bijna letterlijk bol van deze mars- en walsmuziek, die van oorsprong afkomstig is uit Tsjechië. De tafels zitten vol met liefhebbers van dit genre. En begin tegen hen niet over 'wat mooi is het toch, die Tiroler muziek', want Tirol heeft Egerländermuziek niets te maken.

Ook zondagmiddag werd er weer flink meegestampt op de houten tentvloer. En natuurlijk mocht de plaatselijke Eschländerkapel niet ontbreken op het muzikale appel. Dat gezelschap staat al ruim veertig jaar garant voor gezellige optredens. Daarna was het de beurt aan de Belgische 'broers' van Alpenfever en de uit Oostenrijhk afkomstige Zillertal Pur. Kortom: mooier kon het Helders Fees niet beginnen.

Bron: Tubantia.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Nazomerconcert met Terborgher Muzikanten

ZELHEM – Het Nazomerconcert bij Museum Smedekinck wordt dit jaar verzorgd door de Terborgher muzikanten. Zij zijn gespecialiseerd in Egerländer muziek en Tsjechische blaasmuziek. Het concert vindt plaats op zondag 15 september aanstaande van 14.00 – 16.30 uur in De Schure van het museum. Deze is vanaf 13.30 uur geopend.

De Terborgher Muzikanten staan met hun altijd vrolijke muziek en moppen tussendoor garant voor “een hoop gezelligheid”. Hoofdmoot zijn de Egerländer muziek en Tsjechische blaasmuziek, maar er is ook ruimte voor populaire evergreens en Duitse schlagers. De uit 15 personen bestaande muziekgroep heeft al ruim 40 jaar ervaring. Ze werd in 1975 door een aantal leden van Harmonie Terborgh opgericht. Tegenwoordig maken ook leden van andere orkesten er deel van uit. Sinds augustus 2016 staan de Terborgher Muzikanten onder leiding van dirigent Albert Ketz uit Zelhem. Ze treden regelmatig op, tijdens het frühshoppen op kermissen en feesten van andere verenigingen, maar ook in verzorgings- en verpleeghuizen. Samen met Harmonie Terborgh verzorgen ze al jarenlang een Nieuwjaarsconcert. Ook traden ze eens op met de boerenrockgroep Normaal en tijdens het carnaval in Amsterdam.

Bron: gelre.fm
 

Ad Verschoor

Donateur
MTE0MDIzNl9lYzM3NjA0ZTYxYmE4MDJlMDY5OTI1M2NkYzU4Y2Q1N2MyODM1Mjg2XzYyMHhDMTU5OXgxMDY2KzE5Mysw.jpg

Toutenburgher Muzikanten. (© NDC/ Egbert Voerman)

Toutenburgher Muzikanten houden muziekbuffet

Marknesse - Het jaarlijkse muziekbuffet van de Egerländer-Blaaskapel Toutenburgher Muzikanten uit Vollenhove is dit jaar op 19 oktober in Boerderijherberg Lavandula aan de Uiterdijkenweg 45 in Marknesse. Het repertoire van de kapel bestaat uit onder andere Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische volksmuziek.

Het optreden van de kapel is van 16.00 tot 17.45 uur.
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlado Kumpan en zijn muzikanten in Nederland

Vlado Kumpan und seine Musikanten keren terug naar de Liemers. Het Tsjechische toporkest treedt op zaterdag 7 december op in de OGtent in Duiven. De Vesters Walder Muzikanten, de organisatie van de avond, verzorgen het voorprogramma. Vanaf 18.15 uur is de zaal geopend. Kaarten voor de veertiende editie van dit muzikale spektakel zijn vanaf nu verkrijgbaar (à 18,50 euro) via vwmkapel.nl/vlado-kumpan-2019.

Vlado Kumpan und seine Musikanten staan internationaal bekend als het summum van de Moravische en Mährische muziek. “We hebben het over blaasmuziek van de bovenste plank, gemaakt door professionals en virtuozen op hun instrumenten. Fervente fans van de Tsjechische en Oostenrijkse volksmuziek weten hoe aanstekelijk de optredens van Vlado Kumpan zijn. Het plezier en enthousiasme dat de muzikanten uitdragen, is ongeëvenaard”, zegt Thomas Van den Broeck, organisator en trompettist bij de Vesters Walder Muzikanten.

Hoogtepunt van het jaar
“Voor onze eigen kapel is het optreden in het voorprogramma van Vlado Kumpan und seine Musikanten elk seizoen weer een hoogtepunt uit het jaarprogramma. Het is de perfecte gelegenheid om een visitekaartje af te geven aan de Liemers, waar wij vandaan komen. Maar ook aan heel Nederland en ver daarbuiten. Want we mogen dankzij Vlado Kumpan elk jaar weer bezoekers verwelkomen uit alle windstreken van Nederland en zelfs uit het buitenland. Dit levert ons vervolgens weer nieuwe boekingen voor optredens op. Mensen zijn vaak positief verrast door onze performance.”

VWM-Totaal-Aangepast.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur

De Tsjechische blaaskapel Die Stall-Freunde bestaat dertig jaar. © FotoMeulenhof/Jean Pierre Reijnen

Tsjechische blaaskapel Die Stall-Freunde bestaat dertig jaar: ‘We geven elke week een concert voor de koeien’

WINTELRE - Dertig jaar bestaat de Tsjechische blaaskapel Die Stall-Freunde en dat wordt gevierd met een festival in De Rosdoek. De koeien aan het Veneind worden wekelijks getrakteerd op een concert als blaaskapel Die Stall-Freunde repeteert. Al dertig jaar oefenen de muzikanten er in de stal van een boerderij. Dat gaat het hele jaar door, ook in de zomermaanden. ,,Dat moet ook wel, omdat we in de zomermaanden veel terrasoptredens hebben”, legt trompettist en muzikaal leider Peter Camps uit.

Nu de temperaturen lager worden, gaat in de stal om 19.15 uur de elektrische kachel aan. Als dan tegen 20.00 uur de blazers en drummer binnendruppelen, is het er behaaglijk warm. Dankzij hoge bomen naast het pand, blijft het binnen in de zomer koel. Als ’s avonds de staldeuren opengaan, geniet het rundvee buiten mee van de muziekklanken. De momenteel elf muzikanten kunnen putten uit een enorm repertoire. ,,We hebben zo’n honderd nummers in de muziekmap. Elk jaar wordt daarvan een deel vernieuwd’’, weet de Veldhovense klarinettist Jan Coppens.

Vijftien tot twintig keer per jaar speelt de kapel in binnen- en buitenland voor publiek. Het openings- en slotnummer liggen daarbij vast. ,,Voor een deel houden we ons aan het vooraf vastgestelde programma. Aan de hand van de reacties van het publiek bepalen we de rest van het programma”, vertelt Coppens.

In juni speelde de blaaskapel in een park in Düsseldorf voor zo’n vierhonderd bezoekers, maar soms zijn het er maar vijftig. ,,Voor vijftig mensen spelen kan net zo leuk zijn, als je maar een enthousiast publiek hebt”, vindt Annemarie Sanders. Dit jaar ging de kapel voor het eerst naar het Duitse Kevelaer. Niet op bedevaart, maar om er te spelen op een groot gildefeest. ,,Wel kregen we er voor ons optreden de zegen van de pastoor”, zegt Sanders met een lach. De instrumentalisten zijn niet zo van het pauzeren. Optredens van tweeëneenhalf tot drie uur worden maar twee keer tien minuten onderbroken.

Rouwrandje
Het dertigjarig jubileum viert Die Stall-Freunde met een gratis toegankelijk festival in De Rosdoek in Wintelre op zaterdag 2 en zondag 3 november. Het wordt een feestje met een rouwrandje. In maart overleed klarinettist Nico de Louwere. Camps: ,,Hij was bijna vanaf de oprichting lid. Nico was een supermuzikant en altijd aanwezig. Zolang het ging, bleef hij meespelen.’’ De kapel zoekt in verband hiermee nog iemand die Es-klarinet speelt. Tommie, zoon van Camps en Sanders, is met vijftien jaar het jongste lid. Net als zijn ouders speelt ook hij trompet. ,,Ik vind alle muziek wel mooi, maar Tsjechische blaasmuziek het mooist.’’

Zaterdag 2 november om 20.00 uur spelen Die Edelweisskapelle uit Bergeijk en Die Stall-Freunde. Zondag 3 november om 12.45 uur treden blaaskapel Brabant uit Boxtel, blaaskapel Freunde Echo uit Overloon en De Zwarte Fanfare uit Aarle-Rixtel op in De Rosdoek.

Bron: ed.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Jubilerende Lindelanders geven concert

Lindelanders-915x518.jpg

De Lindelanders.

Linde – Tirolerkapel De Lindelanders geeft zondag 10 november een jubileum koffieconcert. De Lindelanders bestaan dit jaar namelijk 40 jaar. Aan dit jubileumconcert werkt ook piratenkoor ’t Zwarte Gat mee.

De morgen staat in het teken van Egelander, Duitse en Tsjechische volksmuziek, terwijl het piratenkoor leuke zeemansliederen voor het publiek zingt. De Tirolerkapel staat onder leiding van Johan Gerkes uit Hijken. Hij dirigeert ook de fanfare van de vereniging. Johan is een gedreven man die onze vereniging goed aanvoelt.

De entree is € 10,00 inclusief een kop koffie en een stukje Duitse boterkoek.
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Donateurs krijgen korting, ze hebben hierover een brief ontvangen. Maximaal twee personen per donateur.
Het koffieconcert begint om 10.30 uur in het Dorpshuis te Linde (Dr.).

De Lindelanders zijn bekend in de wijde omgeving en zorgen altijd voor gezelligheid. De kapel treedt ook op met de Drentsevereniging ’t Aol Volk uit Emmen, daarnaast verzorgt de kapel ook optredens in verzorgingshuizen en op allerlei evenementen in de wijde omgeving.

Bron: de-wolden.nieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
405082cd-ca9c-43d3-8480-56c472410c5d_thumb840.jpg

Blaaskapel Vinocanka uit Lochem. Foto: PR

Tsjechische muziek van Hollandse bodem

LOCHEM - Op zondag 1 december organiseert blaaskapel Vinocanka uit Lochem een voorjaarsconcert in zaal Bousema, Zutphenseweg 35 te Lochem. Ditmaal geen dames in fraaie Tsjechische klederdrachten maar 'onze' vaste zangroep uit Friesland. Het zangtrio Rita, Durk en Annelies uit Hurdegaryp heeft al vaker met Vinocanka gezongen. Het concert begint om 14.00 uur.


Een middag Tsjechische blaasmuziek van Hollandse bodem waarbij niet wordt ingeleverd aan kwaliteit en gezelligheid. Die uitdaging heeft Vinocanka met haar zanggasten uit Friesland aangenomen. Het zangtrio Rita, Durk en Annelies heeft veel ervaring met zingen zowel als zelfstandige zanggroep als van Tsjechische en Duitse zang bij andere kapellen.

De zaal is open om 13.30 uur en de entree inclusief een kopje koffie/thee is 7,50 euro per persoon (geen voorverkoop).

www.vinocanka.nl.
 

Ad Verschoor

Donateur
Vlado-Kumpa-VWM-760x470.jpg


Concert Vesters Walder Muzikanten met toporkest Vlado Kumpan

De Vesters Walder Muzikanten uit Zevenaar houden zaterdag 7 december voor de veertiende keer een muzikale avond met medewerking van het Tsjechische toporkest Vlado Kumpan und seine Musikanten. Het concert vindt plaats in de Ogtent in Duiven en begint om 19.15 uur.

Vlado Kumpan beheerst met zijn orkest de Boheemse en Moravische blaasmuziek tot in de perfectie en wordt daarom door voor veel amateurmusici als voorbeeld gezien. Kumpan behoort dan ook tot één van de beste trompettisten ter wereld. In 2003 werden hij en zijn orkest uitgeroepen tot Europees kampioen in de professionele klasse.

Vlado Kumpan en de dertien kapelleden hebben allemaal aan het conservatorium gestudeerd. “Het zijn stuk voor stuk fantastische solisten op hun instrumenten”, zegt Jhonny Amting, muzikant bij de Vesters Walder Muzikanten. “Dat laten ze elke keer weer horen, en niet alleen in de Boheemse en Moravische muziek, maar in elke muziekstijl.”
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuwjaarsconcert met veel volksmuziek


De Stroomdalkapel geeft op zondag 19 januari om 14.00 uur een nieuwjaarsconcert samen met het fantastische mannenkoor Ruunder Basalt uit Ruinen. Het vindt plaats in het Buitencentrum De Poort in Ruinen.

De bekende Stroomdalkapel uit Zeegse speelt hoofdzakelijk Tsjechische volksmuziek van zowel Böhmische als Mährische aard, en staat onder leiding van kapelmeester Barteld Luning.

De Böhmische muziek, uit de landstreek Bohemen, is over het algemeen wat rustig en romantisch van aard, terwijl de Mährische muziek uit de landstreek Moravië meer vrolijk van karakter is; om kort te gaan: gewoon gezellige volksmuziek.

Ruunder Basalt is ooit opgericht door een aantal mannen, dat het leuk vond om één avond per week met elkaar te zingen. Het repertoire veranderde langzaam van de bekende zeemansliederen tot algemeen, populair genre.

Ruunder Basalt bestaat uit 27 zangers en drie muzikanten onder de artistieke leiding van dirigent Dick van der Ouw. Ruunder Basalt geniet vooral in de omgeving van Zuidwest-Drenthe een behoorlijke bekendheid en overal waar het koor optreedt, wordt het met enthousiasme ontvangen. Men heeft voor elke gelegenheid een passend repertoire. Bij elk optreden straalt Ruunder Basalt veel plezier, ontspanning en enthousiasme uit.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nieuwjaarsconcert in D’n Aachterûm
Amusement-Muziek-6.jpg


REUSEL – Op zaterdag 4 januari is het traditionele nieuwjaarsconcert met medewerking van de Kempische Egerland Freunde, die overwegend muziek brengen uit het Egerland in Tsjechië.

Een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en het beste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Het concert op het adres Korenbocht 50 en begint om 14.00 uur. Wij verwelkomen u met een gratis kopje koffie of thee. U bent van harte welkom.
 
Bovenaan