Muziek Tsjechische blaasmuziek

Topic in 'Muziek, Film, Radio & TV' gestart door Tiny en Paula, 16-05-2007.

 1. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  CONCERT MET "MALA KAPELA" BIJ TANTE TOETJE IN BERGHEM

  [​IMG]

  Cafe-zaal Tante Toetje heeft weer iets anders. Op zondag 24 februari is er een kennismakingsconcert van blaaskapel "Mala Kapela". Deze blaaskapel laat mooie muziek horen waarvan je versteld staat. Prachtige kapel- en Tsjechische muziek.

  Aanvang 14.00 uur en de entree is gratis! Kom gezellig naar het Berghemse cafe.
   
 2. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Kennismakingsconcert 'Mala Kapela' goed ontvangen

  [​IMG]

  Het kennismakingsconcert van blaaskapel 'Mala Kapela' is gisterenmiddag goed ontvangen. In het bomvolle cafe-zaal Tante Toetje in Berghem liet de blaaskapel horen wat ze in petto hebben. Er werden mooie kapel- en Tsjechische liedjes ten gehore gebracht en de liefhebbers genoten met volle teugen.

  Een paar maanden geleden is de kapel opgericht en inmiddels hebben diverse muzikanten vanuit de regio zich aangesloten, waaronder Berghemenaar Frans Gerrits. Hij speelt de tenorhorn was zeer te spreken over hun eerste optreden. "Het ging heel goed en leuk dat we hier in Berghem in een drukke zaal konden optreden. We komen volgend jaar weer terug", gaf hij met een glimlach aan tegen de uitbater Alwin van Dijk.

  En dat mogen ze zeker doen! Iedereen ging tevreden naar huis en deze muziek willen ze vaker horen in ons mooi Berghem!

  Blaaskapel 'Mala Kapela' kun je volgen op www.malakapela.nl. Hun repetitielocatie is in Den Dungen!

  Bron: mooiberghem.nl
   
 3. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Stroomdalkapel in Café "Onder de linden" in Vries

  [​IMG]

  De inmiddels bekende Bohmische blaaskapel "De Stroomdalkapel" uit Zeegse geeft weer een voorjaarsconcert op zondagmiddag 14 april a.s. De aanvang is om 14.30 uur, zaal open om 13.30 uur.

  De kapel speelt hoofdzakelijk Tsjechische volksmuziek van zowel de mooie, warme, gedragen, rustige en klankrijke Bohmische, als de meer snelle, vrolijke, sprankelende en ietwat uitbundigere Mahrische muziek, en staat onder leiding van kapelmeester Barteld Luning uit Tynaarlo.

  De entree voor dit concert bedraagt 10 euro, donateurs hebben vrije toegang.

  Reserveren is mogelijk onder tel: 0592-501226, Het zal zeker weer een volle zaal worden. Reserveren is dan ook zeer gewenst.

  Bron: vries.nu
   
 4. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Kapellencarrousel zaterdag 6 april in Heijen

  [​IMG]

  Aanstaande zaterdagavond 6 april houdt Die Original Maastaler haar jaarlijkse kapellencarrousel. Dit maal voor de 29e keer. Gasten deze avond zijn blaaskapel Os Genüge uit Bree (België) en blaaskapel Stesti uit Boxmeer. Blaaskapel Stesti speelt voornamelijk Tsjechische muziek terwijl het repertoire van Os Genüge vooral uit Böhmische- en Mährische nummers bestaat. Die Original Maastaler zal de avond om 19.00 uur openen. Plaats van handeling is gemeenschapshuis D’n Toomp in Heijen en de entree is gratis. Wij hopen velen van u te mogen begroeten.
   
 5. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Oostenrijkse & Tsjechische sferen tijdens lenteconcert in de Koppellinck

  GEFFEN – En alweer staat er voor Blaaskapel de Pompzwengels een druk weekend op stapel. Nog maar net terug van een optreden in België staat het jaarlijkse Lenteconcert voor de deur. Een binnengebeuren met, vergeleken met het jaarlijkse zwengelfeest, toch zeker wel het serieuzere werk en kwaliteit. Zeker ook omdat de akoestiek binnen nu eenmaal beter is. Bovendien komt er een heuse topper uit het wereldje van de blaaskapellen op bezoek. Met daarnaast toch wel als een soort van hoogtepunt, de grote presentatie van de nieuwe outfit van onze blaaskapel halverwege het lenteconcert”, aldus de werkgroep.

  Blaaskapel de Pompzwengels
  Ze zijn niet meer weg te denken in de Geffense gemeenschap. Het zijn allemaal muziekmakers in hart en ziel, geboren vanuit muziekvereniging WIK. Met liefde en vooral met heel hun ziel en zaligheid beoefenen ze, naar het lijkt zonder enige moeite, hun ultieme hobby. De bezielende leiding is in handen van de 22-jarige Arnout van Erp. Samen met Ricardo Caspers, Willie van Erp, Antoon van Lith, en Jan van Rooij is hij de gangmaker van het lenteconcert. De Geffense blaaskapel maakt naast moderne muziek specifiek Böhmische (Duits en Oostenrijkse) en Mährische (Tjechische) muziek. Dat ze deze muzieksoorten tot in hun muzikale vingertoppen beheersen bewijzen de vele prijzen die ze, bijna aan de lopende band, behalen. Vandaar ook dat één van Nederlands beste kapellen (Jusaska) Geffen graag met een optreden komt verrassen. “In dit wereldje gaat bijna alles op uitwisselingsbasis. Wij gaan op onze beurt, voor een gastoptreden, naar hun (top)festival”, aldus Jan.


  Nieuwe outfit
  Maar liefst 30 jaar waren de Pompzwengels te zien en te bewonderen in hun grijsgroene outfit. Herkenbaar, zeker wel. Maar ook aan vervanging toe, daar waren ze het zonder uitzondering allemaal wel over eens. Arnout: “De benodigde financiering is en blijft bij dit soort dingen altijd een lastig onderwerp”. Een gouden vondst is de sponsoractie ‘MuziekMaten’ die in het leven is geroepen. Geïnspireerd op de ‘maten’ als vrienden en de ‘maten’ van de muziek. Zowel de particuliere als de zakelijke sponsors kunnen middels dit slimme fenomeen hun donatie aan de kapel kwijt. “Vanuit dit fonds is de nieuwe kleding gefinancierd. Waarvoor onze onuitsprekelijke dank. Anders was dat compleet onmogelijk geweest. De sponsoractie loopt als een trein, we hebben inmiddels al 51 ‘maten’. Nieuwe aanmeldingen zijn nog steeds van harte welkom.”, wil de werkgroep nog graag even kwijt. Zondag, om 15.00 uur, zal de presentatie van de nieuwe outfit met enig spektakel plaatsvinden. Jan van Rooij neemt daarvoor de presentatie ter hand en dat geeft op voorhand al een soort van garantie van verrassing en entertainment.

  Gastoptreden Judaska
  Het lenteconcert is bij uitstek geschikt om de toehoorders te laten genieten van de hoogstandjes van de muzikanten. Vooraleerst is er het optreden van Blaaskapel Judaska uit het Limburgse Hout-Blerick. “Dit is werkelijk een toporkest”, zegt Arnout. “Judaska is een Regionale kapel die door de jaren heen uitgegroeid is tot een vooraanstaande kapel, die in binnen- en buitenland zijn sporen reeds verdiend heeft. Het repertoire van Judaska bestaat uit een zeer breed scala, onder andere uit Tsjechische, Böhmische en amusementsmuziek. Maar wij schrikken ook niet terug om een Dixieland nummer ten gehore te brengen. Wij staan garant voor een goed stuk muziek, gebracht op onze eigen Judaskaanse wijze. Dit doen wij met veel plezier, maar vooral met grote passie voor de blaasmuziek. Onze uitdaging is dan ook om het publiek te amuseren en mee te nemen in ons muzikaal avontuur”, aldus de veelbelovende woorden die te lezen staan op hun website (www.judaska.nl). Judaska opent de muzikale middag om 13.00 uur tot aan de presentatie van de nieuwe kleding door de Pompzwengels.

  Lenteconcert
  Voor de derde keer in successie staat de Koppellinck in het teken van de lente en muziek. Mede vanuit hun succesvolle ‘MuziekMaten’ actie heeft de kapel middels een ‘koopje’ vorig jaar een complete geluidsinstallatie kunnen aanschaffen. De blazers en slagwerk worden nu uitversterkt, en dat is alleen maar een plus en een complete verbetering van de muziekkwaliteit. De ‘muziekmakers’ zijn niet alleen meesters in hun befaamde muziek, ook betreffende aankleding en sfeer maken hebben ze hun sporen op een bijzonder verdienstelijke manier al bewezen. Lange tafels in de zaal in combinatie met de passende aankleding brengen een aantal creativelingen van de kapel de Koppellinck in het overbekende Duits getinte ‘Egerländer’ sfeertje.

  De aanvang is 13.00 uur met een optreden van Blaaskapel Judaska.
  Daarna, om 15.00 uur, de spectaculaire presentatie van de nieuwe outfit.
  Vanaf 15.15 tot 17.00 uur brengen de Pompzwengels onder het genot van een biertje of wijntje hun muziek ten gehore.

  Overige info: www.pompzwengels.nl
   
 6. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  De Ketel zoekt muzikanten

  [​IMG]


  Ontmoetingspunt De Ketel wil wat meer muziek brengen in de Meerssense kern. Zij willen dat gaan doen door het oprichten van een muziekkapel. Het wordt geen ketele muziek maar Tsjechische, Böhmische en Egerländer muziek. Enige vereiste is dat de geïnteresseerde een muziekinstrument heeft, kan bespelen en muzieknoten kan lezen.

  Repetitie een keer in de 14 dagen
  Een keer per 14 dagen wordt gerepeteerd. De volgende muziek instrumenten worden gezocht; trompet, bugel of flügelhorn, tuba of tenorhorn, bas, schuiftrombone, klarinet, drumstel en eventueel zang. Mochten mensen geïnteresseerd zijn en 16 jaar of ouder zijn dan kunnen die zich aanmelden bij Bert van Es, telefoon 043-3648387 of GSM 06-53718760.
   
 7. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]

  Dungense Malá kapela speelt in Den Durpsherd

  BERLICUM – ‘Malá kapela’ uit Den Dungen verzorgt op zondag 5 mei een optreden in de foyer van Den Durpsherd in Berlicum.

  Malá kapela (kleine kapel) is een nieuwe formatie van zes muzikanten en een zangduo die Tsjechische volksmuziek speelt en zingt. Muziek uit Moravië en Bohemen, de twee landstreken in Tsjechië. De muzikanten en het zangduo hebben in het verleden allemaal deel uitgemaakt van diverse orkesten die deze volksmuziek speelden.

  De muzikanten van Malá kapela hebben de Tsjechische volksmuziek tot één van de geneugten van hun leven verheven; spelen en zingen van deze, voor het oor toegankelijke, muziek. Het doel van het ensemble is op een ontspannen wijze muziek maken en dat regelmatig delen met liefhebbers die met hetzelfde plezier komen luisteren. Op 16 oktober 2018 werd voor het eerst in deze samenstelling gerepeteerd. In februari werd een kennismakingsconcert gegeven, waar bijna 200 belangstellenden hebben kunnen beleven hoe groots Tsjechische volksmuziek met een kleine formatie kan klinken.

  Mooi alternatief
  Als het formeren van een groter orkest niet meer mogelijk is, is een kapel met alleen koper en slagwerk zeer zeker een bruikbaar en mooi klinkend alternatief. De muzikanten van Malá kapela nodigen u uit dit matinee in een ongedwongen sfeer mee te beleven in een gezellig samenzijn met mooie blaasmuziek.

  Malá kapela verzorgt concerten en intermezzi bij diverse gelegenheden, waarbij de blaasmuziek een extra toevoeging is voor een gezellige sfeer. Mogelijkheden zijn o.a. frühschoppen, terrasconcerten, opluistering van diverse feestelijke gelegenheden zoals recepties, huwelijksjubilea, afsluitingen van een feestdag. Het concert begint om 14.30 uur en de toegang is gratis. Malá kapela

  Bron: janenjanmedia.nl
   
 8. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  De Stroomdalkapel

  Stroomdalkapel met Tsjechische volksmuziek in Norg

  De Culturele Raad Norg verzorgt zondag 19 mei, aanvang 11.15 uur, een koffieconcert in De Brinkhof te Norg met de Stroomdalkapel uit Zeegse.

  De kapel staat onder leiding van Barteld Luning uit Tynaarlo, de leden komen uit de regio Drenthe en Groningen. De kapel heeft een Böhmische bezetting, d.w.z. ongeveer 20 muzikanten. De muziek die de kapel speelt is voornamelijk Tjechische volksmuziek uit de landstreken Bohemen en Moravië.

  Heel bekend is de Egerländer muziek, vooral door invloed van wijlen ‘Ernst Mosch und seine Egerländer Musikanten’. Het verschil in beide stijlen heeft te maken met het karakter van de mensen. De Böhmische muziek is romantisch, rustig en wat gedragen van aard, terwijl de Mährische muziek heel vrolijk van karakter is en wat sneller wordt gespeeld.

  Toegangskaarten zijn in voorverkoop te verkrijgen bij de Wereldwinkels in Leek en Norg (di-vr 14.00-17.00 uur). Bovendien bij Boekhandel Daan Nijman te Roden of via tickets.daannijman.nl.

  Bron: roderjournaal.nl
   
 9. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Optreden Die Stallfreunde tijdens jaarmarkt Riethoven
  [​IMG]
  Op zondag 4 augustus a.s. zal de Tsjechische blaaskapel Die Stallfreunde uit Wintelre een optreden verzorgen tijdens de jaarmarkt te Riethoven.

  De markt vindt plaats in het centrum van Riethoven. Het optreden van Die Stallfreunde vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur.
   
 10. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Helders Fees staat bol van de Egerländermuziek

  HELLENDOORN - Dorp Hellendoorn heeft een speciale band met Egerländermuziek. Dat blijkt ook ieder jaar weer aan het begin van het Helders Fees. Dan staat de feesttent op de Hofmansweide bijna letterlijk bol van deze mars- en walsmuziek, die van oorsprong afkomstig is uit Tsjechië. De tafels zitten vol met liefhebbers van dit genre. En begin tegen hen niet over 'wat mooi is het toch, die Tiroler muziek', want Tirol heeft Egerländermuziek niets te maken.

  Ook zondagmiddag werd er weer flink meegestampt op de houten tentvloer. En natuurlijk mocht de plaatselijke Eschländerkapel niet ontbreken op het muzikale appel. Dat gezelschap staat al ruim veertig jaar garant voor gezellige optredens. Daarna was het de beurt aan de Belgische 'broers' van Alpenfever en de uit Oostenrijhk afkomstige Zillertal Pur. Kortom: mooier kon het Helders Fees niet beginnen.

  Bron: Tubantia.nl
   
 11. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  Nazomerconcert met Terborgher Muzikanten

  ZELHEM – Het Nazomerconcert bij Museum Smedekinck wordt dit jaar verzorgd door de Terborgher muzikanten. Zij zijn gespecialiseerd in Egerländer muziek en Tsjechische blaasmuziek. Het concert vindt plaats op zondag 15 september aanstaande van 14.00 – 16.30 uur in De Schure van het museum. Deze is vanaf 13.30 uur geopend.

  De Terborgher Muzikanten staan met hun altijd vrolijke muziek en moppen tussendoor garant voor “een hoop gezelligheid”. Hoofdmoot zijn de Egerländer muziek en Tsjechische blaasmuziek, maar er is ook ruimte voor populaire evergreens en Duitse schlagers. De uit 15 personen bestaande muziekgroep heeft al ruim 40 jaar ervaring. Ze werd in 1975 door een aantal leden van Harmonie Terborgh opgericht. Tegenwoordig maken ook leden van andere orkesten er deel van uit. Sinds augustus 2016 staan de Terborgher Muzikanten onder leiding van dirigent Albert Ketz uit Zelhem. Ze treden regelmatig op, tijdens het frühshoppen op kermissen en feesten van andere verenigingen, maar ook in verzorgings- en verpleeghuizen. Samen met Harmonie Terborgh verzorgen ze al jarenlang een Nieuwjaarsconcert. Ook traden ze eens op met de boerenrockgroep Normaal en tijdens het carnaval in Amsterdam.

  Bron: gelre.fm
   
 12. Ad Verschoor

  Ad Verschoor Donateur

  [​IMG]
  Toutenburgher Muzikanten. (© NDC/ Egbert Voerman)

  Toutenburgher Muzikanten houden muziekbuffet

  Marknesse - Het jaarlijkse muziekbuffet van de Egerländer-Blaaskapel Toutenburgher Muzikanten uit Vollenhove is dit jaar op 19 oktober in Boerderijherberg Lavandula aan de Uiterdijkenweg 45 in Marknesse. Het repertoire van de kapel bestaat uit onder andere Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Tsjechische volksmuziek.

  Het optreden van de kapel is van 16.00 tot 17.45 uur.
   

Deel deze pagina