Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Eén zwaluw maakt geen zomer......wacht komende 2 weken eerst af of het niet boven de 30.000 tot 35.000 positieve testen per dag komt.

Kubek's wervelwind op de Tsjechische televisie: het is klaar. Hel kerst. Laat je vaccineren! We hebben 40 kinderen op de IC, van wie er vijf zijn overleden​

voorzitter van de Tsjechische Medische Kamer, Martin Kubek:

"Wij medici hebben één zekerheid. We weten dat we een geweldige kerst tegemoet gaan, want we weten nu al dat we over twee tot drie weken een toename van het aantal patiënten in ziekenhuizen zullen hebben. Het is al gebeurd, het is klaar. Daarom vind ik het onvoldoende om de procedure af te stemmen op de last voor ziekenhuizen. Cardiologen zullen je vertellen dat we wonderbaarlijk minder hartaanvallen hebben, maar het is niet dat deze mensen herstellende zijn. Oncologen zullen je vertellen dat we minder kankers hebben, maar dat komt omdat die mensen in een later stadium van de kanker kwamen.

We hebben nu een hel in Moravië, maar die zal overslaan naar Bohemen. We zullen over 14 dagen een hel hebben in Tsjechië', vervolgde Kubek.

Op dit moment is volgens hem de enige acceptabele oplossing het afkondigen van een lockdown, want hoe eerder het wordt aangekondigd, hoe korter het zal zijn en de impact op het aantal doden en de economie kleiner zal zijn. Volgens Kubek is het echter waar dat de Tsjechen, Moraviërs en Sileziërs de epidemie opnieuw hebben laten lopen en dat er nu geen andere keuze is dan aan de noodrem te trekken die lockdown wordt genoemd.

“Om dat te doen, zou ik iedereen willen vragen om hun persoonlijke lockdown op te slaan, zodat ze niet echt gaan waar ze niet hoeven te werken in het thuiskantoor, als ze de kans hebben. Het is beter kerst te vieren zonder cadeautjes dan kerst in het ziekenhuis', vervolgde Kubek.

Hij riep ook op tot uitgebreide tests op scholen, om gezondheidswerkers en maatschappelijk werkers te laten vaccineren en om een derde dosis te geven aan alle risicoburgers, inclusief zwangere moeders. "We hebben gevallen waarin de baby een keizersnede onderging, maar de geïnfecteerde niet-gevaccineerde moeders hadden zulke aangetaste longen dat ze het gewoon niet opgaven", waarschuwde Kubek.

Het roept ook op tot de sluiting van culturele en sportieve evenementen en een vermindering van het aantal mensen in winkelcentra.

Samen met professor Válek roept hij ook op tot uitstel van operaties, die eventueel uitgesteld kunnen worden, om ruimte te creëren in ziekenhuizen voor patiënten die onvermijdelijk met Kerstmis naar de ziekenhuizen zullen komen

bron: parlamentnilisty.cz

Dus, zo goed ziet het er inderdaad nog niet uit!
 
In Nederland gaat alles al op tilt nu er 2500 mensen in het ziekenhuis liggen waarvan 500 op de IC
Tsjechie heeft naar rato van het aantal inwoners, veel meer IC bedden op de IC's en meer verpleegbedden op de verpleegafdelingen. Ook hebben ze, naar rato, veel meer personeel werkzaam in ziekenhuizen.
Nu niet meteen roepen dat dan NL het erg slecht doet qua bedden en personeel. Het systeem van gezondheidszorg in Tsjechie is hopeloos inefficiënt, waardoor men alleen zorg kan garanderen, door veel personeel en veel bedden gereed te hebben. En dat blijkt dan nu een pluspunt te zijn.
 

kuurgast

Donateur
Het systeem van gezondheidszorg in Tsjechie is hopeloos inefficient,
Zo las ik dat de verpleegsters ondanks de drukte ook moeten helpen bij testen en vaccineren, terwijl geplande zorg wordt teruggebracht.
Zelfde bij hygiëne-afdelingen die kunnen het bron- en contactonderzoek bijna niet aan, maar toch is het voor de hygiënisten een soort van erekwestie waar ze niet snel hulp van buitenaf voor zullen vragen.
Gelukkig wordt het leger nu meer ingezet om deze werkzaamheden te ondersteunen.
Daarvoor was het ook nodig om de noodtoestand af te kondigen, anders was de wetgeving hierover niet goed geregeld.
 
Laatst bewerkt:
Nu niet meteen roepen dat dan NL het erg slecht doet qua bedden en personeel. Het systeem van gezondheidszorg in Tsjechie is hopeloos inefficient, waardoor men alleen zorg kan garanderen, door veel personeel en veel bedden gereed te hebben.

Het gaat om een verschil in financiering van de zorg tussen NL en CZ en de mate van centralisatie.
Even kort door de bocht:

In NL krijgt een ziekenhuis een jaarbudget, waarvan ze het dat jaar maar moeten doen. Dus dan krijg je, dat patiënten zo snel mogelijk na de behandeling weer naar huis mogen/kunnen/moeten. Dat werkt doorgaans natuurlijk goed, maar lang niet altijd.

In Tsjechie krijgen ziekenhuizen "gewoon" doorbetaald als een patiënt toch echt nog een paar nachtjes "voor alle zekerheid" extra moet blijven...
---

Een andere verklaring voor de "over"-capaciteit, is dat de ziekenhuizen in Tsjechie niet zo erg gefuseerd/gecentraliseerd zijn als in Nederland. Er is in elk stadje vanaf zeg ca. 10000 of 15000 inwoners, beetje afhankelijk van de ligging, wel een ziekenhuis(je). Elk ziekenhuis heeft meer capaciteit dan nodig, men kan niet continu op 80-90% van de capaciteit draaien. Per saldo heeft een dergelijk Tsjechisch systeem (en dat zie je ook in Duitsland) meer overcapaciteit dan het sterk gecentraliseerde Nederlandse systeem. (Geen beschuldiging o.i.d., enkel een constatering.)
 
In Tsjechie krijgen ziekenhuizen "gewoon" doorbetaald als een patiënt toch echt nog een paar nachtjes "voor alle zekerheid" extra moet blijven...
---
Dat is absoluut niet waar Josef.
Ook in Tsjechie krijgt een ziekenhuis en/of arts per ziektebeeld een vast aantal behandeldagen/medicatievoorschrift/zorg betaald.
Besteden ze minder, dan is dit winst. Besteden ze meer, dan is dit voor rekening en risico van de behandelaar.
Het systeem in Tsjechie werkt met punten. Ieder ziektebeeld heeft een aantal toegekende punten vanuit de verzekeraar. Aan de punten hangt de vergoeding vast. En dat staat los van het aantal behandeldagen of opnamedagen
 
Dat kan helemaal waar zijn Olivier, maar dat sluit de juistheid van mijn stelling ook niet uit.

Voor een heupoperatie staat in Nederland 3 dagen in het ziekenhuis; in Tsjechie 7-11 dagen. (De operatie zelf zal in beide landen vast ongeveer even lang duren, de kwaliteit ervan zal ook ongeveer gelijk zijn.) Toch is er geen (of onvoldoende) prikkel in Tsjechië om patienten sneller mobiel te krijgen, en waarbij men tenminste in de buurt komt van de Nederlandse "ligduur".

Ik denk simpelweg, dat een Tsjechisch ziekenhuis het niet als "winst" ziet, als ze mensen eerder naar huis kunnen sturen, zoals je hierboven aangaf. De prikkel, nogmaals, is niet voldoende. De financiering is/blijft er toch wel...
 

kuurgast

Donateur
Na Vojtěch heeft de hoofdhygiënist Svrčinová ook covid.

Hoofdhygiënist Pavla Svrčinová had een positieve test op coronavirus. Svrčinová zal twee weken in isolatie blijven, ze heeft geen symptomen van de ziekte.
Zondag kondigde de demissionair minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch een positieve test aan op covid, die een mild verloop heeft en vanuit huis wil werken.
----------------------------------------------------
Bevestigd. De vrouw uit Liberec heeft een omicron-variant.

Een vrouw uit Liberec die besmet raakte met het coronavirus heeft een variant van omicron. Het definitieve resultaat van de test werd vandaag bekend gemaakt door het ziekenhuis van Liberec. Dit is het eerste bevestigde geval van de variant in de republiek.
------------------------------------------------------
Boostervaccinatie nu in Tsjechië voor mensen van 60 jaar en ouder en chronisch zieken.

Sinds vanmorgen kunnen alle corona-gevaccineerde mensen van 60 jaar en ouder en chronisch zieken in Tsjechië zich aanmelden voor de booster. De vaccinatiebooster is vijf maanden na de tweede dosis al mogelijk, zo legde de vertrekkende premier Andrej Babiš zondag uit. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de inschrijving op woensdag zou beginnen.
-----------------------------------------------------
De slechtste situatie is momenteel in de regio Olomouc.

Tot op heden is de incidentie hoger dan 1.000 in negen regio's van Tsjechië, en in sommige van hen aanzienlijk. De ergste situatie is nog steeds in de regio Olomouc, waar de afgelopen zeven dagen 1641 besmette mensen per 100.000 inwoners zijn. De regio Zlín volgt met een incidentie van 1557. De regio Karlovy Vary is nog steeds relatief de beste, met 469 covid-gevallen per 100.000 inwoners vorige week. In geen enkele andere regio kwam de incidentie onder de 900. Sinds zondag is het echter gedaald in vier regio's, namelijk Liberec, Moravië-Silezië , Zuid-Bohemen + Pardubice.

Ook het aantal slachtoffers is nog steeds hoog. Afgelopen week stierven 635 mensen aan covid-19 in Tsjechië. Een week eerder waren er 672 doden. De gegevens van de afgelopen dagen zullen echter waarschijnlijk toenemen met verdere updates. "De overlijdensmelding heeft een zekere vertraging in vergelijking met de werkelijke situatie als gevolg van de validatie en sluiting van gevallen van regionale hygiënische stations", aldus het ministerie.

Zondag testten 9.292 mensen positief op het coronavirus, het hoogste aantal ooit geregistreerd op een zondag sinds het begin van de epidemie.
Ze verwachten deze week nog een nieuwe piek van 30.000 positieve testen.
De afgelopen week hebben laboratoria in Tsjechië 128.510 gevallen van coronavirus gedetecteerd. Dat zijn ongeveer 21.000 gevallen meer dan een week eerder. Het aantal ziekenhuisopnames is sinds vorige week zondag met ruim 400 mensen gestegen. 165 meer patiënten waren in ernstige toestand.

Het R-getal zakt wel iets en staat op R 1,13.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Laatst bewerkt:
Een andere verklaring voor de "over"-capaciteit, is dat de ziekenhuizen in Tsjechie niet zo erg gefuseerd/gecentraliseerd zijn als in Nederland. Er is in elk stadje vanaf zeg ca. 10000 of 15000 inwoners, beetje afhankelijk van de ligging, wel een ziekenhuis(je). Elk ziekenhuis heeft meer capaciteit dan nodig, men kan niet continu op 80-90% van de capaciteit draaien. Per saldo heeft een dergelijk Tsjechisch systeem (en dat zie je ook in Duitsland) meer overcapaciteit dan het sterk gecentraliseerde Nederlandse systeem
Tsjechië heeft een bovengemiddeld aantal ziekenhuisbedden per hoofd van de bevolking in de EU. Volgens Eurostat heeft het land 411 bedden per 100.000 inwoners, terwijl het EU-gemiddelde 372,2 is.

bron: seznamzpravy.cz

Al bij al een sterke troef, al zou het niet zover moeten komen dat alle bedden moeten voorzien worden voor Covid!
 
@rainbow Het aantal bedden zegt niet zo heel erg veel. Ik ken 3 mensen uit mijn directe omgeving die helaas in het ziekenhuis hebben gelegen. Een bevalling - een CVA en een verbrijzelde enkel. Alle drie hebben ze veel en veel langer in het ziekenhuis gelegen dan wanneer ze in NL in het ziekenhuis terecht gekomen zouden zijn. @Josef zei het ook al een paar posten hierboven, 7-11 dagen voor een heupoperatie i.p.v. 3 in Nederland. Dan heb je dus ook veel meer bedden nodig voor hetzelfde aantal patienten.
 

kuurgast

Donateur
Het reproductiegetal is gedaald tot R 0,97.

Het reproductiegetal daalde voor het eerst sinds eind augustus onder de één, wat wijst op een vertraging van de epidemie. Het is momenteel R 0,97, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. In een dagelijks statistiekrapport zei het ministerie dat sommige gegevens voor dinsdag wijzen op een vertraging van de groei van de virale belasting in de bevolking.

"Hoewel de viral load nog steeds erg hoog is, wijzen een aantal indicatoren op een vertraging van de groei van de viral load in de bevolking (relatieve positiviteit van tests, aantal en proportie van symptomatische infecties, direct inkomen van geïnfecteerden in ziekenhuizen zonder voorafgaande diagnose, enzovoort.). Op dit moment gaat het meer om stagnatie en oscillatie aan de top, dan om een significante afname van de belasting", stelt het rapport.

Het nationale zevendaagse incidentiecijfer is licht gedaald tot 1.193 per 100.000, hoewel het cijfer in sommige regio's aanzienlijk hoger is.
Dinsdag waren er 6.527 mensen in Tsjechische ziekenhuizen met het coronavirus, van wie 1.069 in ernstige toestand.
-----------------------------------------------------------------
Honderden vrijwilligers schreven zich in voor de "première-oproep"

Het initiatief Lékaři pomáhají Česku/artsen helpen Tsjechië riep op dinsdag, met de deelname van zowel de demissionair als nieuwe premiers Andrej Babiš als Petr Fiala, de paramedici op om te helpen met vaccinaties.
De twee premiers, die dinsdagochtend samen voor journalisten verschenen, zeiden dat het op dit moment nodig was om een gemeenschappelijk doel te tonen en politieke verdeeldheid te overwinnen.
De uitdaging is om in een week een miljoen boosterdoses te zetten. Honderden vrijwilligers schreven zich op de eerste dag in.

Het initiatief Lékaři pomáhají Česku/artsen helpen Tsjechië:
Laten we onze aandacht richten op mensen die een boosterdosis kunnen krijgen (er zijn meer dan 5 maanden verstreken sinds ze de tweede dosis hebben gekregen) en deze nog niet hebben gekregen. Er zijn meer dan 2,4 miljoen van dergelijke mensen in Tsjechië. Volgens een sociologisch onderzoek is meer dan 70% van hen bereid zich onmiddellijk te laten vaccineren. We hoeven niemand te overtuigen. Er wachten meer dan anderhalf miljoen mensen op de derde dosis!
"Laten we proberen te voorkomen dat onze verpleegkundigen en artsen de kerst niet opnieuw en zonder rust buiten de kring van hun dierbaren hoeven door te brengen", staat in de verklaring.
"Als een miljoen mensen hun immuniteit herstellen met een boost, in een enkele week, zullen we de dynamiek van de epidemie volledig veranderen. We schatten dat we na een week, wanneer de dosis de immuniteit herstelt, het aantal gevaccineerde mensen dat in het ziekenhuis moet worden opgenomen met ongeveer de helft zullen verminderen”, aldus het initiatief.
--------------------------------------------------
Geen stadsvuurwerk of videomapping gepland voor Praag 1 januari.

Nieuwjaarsdag-vieringen in Praag zullen plaatsvinden zonder vuurwerk of videomappingshows. De autoriteiten van de stad hebben besloten om de traditionele gemeentelijke evenementen op 1 januari niet door te laten gaan met het oog op de Covid-situatie.
Het huidige stadsbestuur heeft enkele jaren geleden vuurwerk vervangen door videomapping. Begin 2021 waren er echter ook geen shows vanwege het coronavirus.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Voor wie de draad kwijt is; een overzicht...

lente 2020

Begin maart werden de eerste drie gevallen van Covid 19 in Tsjechië bevestigd. Het hoogste aantal nieuwe dagelijkse gevallen werd geregistreerd op 27 maart, toen waren er 377. In maart werden in totaal 3257 besmette personen bevestigd. Een getal dat, vanuit het oogpunt van vandaag, eigenlijk een goed dag-resultaat betekent. Maar het virus was destijds nieuw en er werden strikte maatregelen genomen.
Op 12 maart werd de noodtoestand uitgeroepen . Detailhandel werd geleidelijk verboden. Ook clubs of galerieën waren gesloten. Scholen zijn gesloten.
Sinds 16 maart heeft de regering het vrije verkeer van personen verboden, naast reizen naar het werk en andere noodzakelijke verplaatsingen. Ook restaurants waren volledig gesloten. Alleen verkopen via het uitgiftevenster waren toegestaan.
Mond- en neusbescherming was overal verplicht. Mensen naaiden mondmaskers omdat ze nergens te koop waren. Ze werden overal gedragen. Vanuit de huidige optiek leidde dit tot absurde situaties waarin een individu een mondmasker droeg tijdens het wandelen in het bos.
In april en mei daalde het aantal besmette mensen en begon het te verbeteren, en tijdens de zomer werden er geen maatregelen genomen.

herfst 2020
In september was er een sterke toename van degenen die positief testten. Het was weer verplicht om in alle ruimtes mond- en neusbescherming te dragen.
Op 5 oktober riep de regering de noodtoestand uit. Alle culturele evenementen werden geleidelijk verboden en indoor sporthallen, dierentuinen, musea en restaurants werden gesloten. De regering heeft ook alcoholgebruik in het openbaar verboden. Ze wilde voorkomen dat mensen elkaar buiten ontmoeten als restaurants dicht zijn.
Scholen, waaronder slaapzalen en internaten , zijn gesloten en er worden taken uitgevoerd door medische studenten.
Op 22 oktober kondigde de regering een lockdown aan, die bestond uit het sluiten van winkels, het beperken van het vrije verkeer van mensen tot de noodzakelijke verkeer en het verbieden van samenkomsten.
Op 4 november werden tot 15.726 nieuwe besmettingen vastgesteld , het meest tijdens de golf van afgelopen herfst. De curve begon toen te zakken en de maatregelen begonnen losser te worden. Geleidelijk gingen de kinderen terug naar school. Voor Kerstmis gingen winkels en restaurants open en eindigde de avondklok. De noodtoestand was echter nog steeds van kracht.
Maar het aantal geïnfecteerde begon weer te stijgen. Eind december werden winkels en diensten weer gesloten, naast de verkoop van eerste levensbehoeften, en werd het vrije verkeer van personen opnieuw beperkt en werden scholen gesloten behalve de 1e en 2e graad.
De vaccinatie begon.

winter 2021
Op 6 januari werd met 17.783 het hoogste aantal gevallen in de winter geregistreerd .
De regering verlengde de maatregelen en riep ook meerdere keren op tot verlenging van de noodtoestand. De Kamer verwierp dit, maar op verzoek van de gouverneurs verlengde het kabinet op 14 februari de noodtoestand.
De districten Cheb, Sokolov en Trutnov , waar de ziekte het meest voorkwam , waren volledig gesloten .
In februari is het verplicht dragen van adembescherming van minimaal FFP2-klasse ingevoerd.

lente 2021
Op 1 maart heeft de regering een zogenaamde harde lockdown afgekondigd
. Alle scholen zijn weer dicht. Restaurants, winkels en diensten mochten niet openen.
En het nieuws kwam: mensen konden, op een paar uitzonderingen na, hun wijk niet verlaten. De politie stond vaak aan de grenzen van districten en controleerde de mensen of de reden voor hun reis toegestaan was.
De overheid heeft andere winkels gesloten, zoals boekhandels en kinderkledingwinkels. Tijdens de coronacrisis werden de kleuterscholen voor het eerst gesloten.
2 maart waren er 16.808 nieuw besmettingen, het hoogste aantal van de lente.
In april zakte de curve en men begon te versoepelen: de noodtoestand eindigde en daarmee de sluiting van wijken en winkels en een avondklok. Kinderen uit basisscholen en de laatste jaren van kleuterscholen keren terug naar de scholen.
Later heropenden ze terug de kappers en andere diensten, tuinen en buitenevenementen. In mei gingen de kinderen weer naar school. Hotels, pensions en campings zijn weer geopend.
Eind mei kwam de ontmanteling en begonnen de interieurs van restaurants en andere etablissementen weer te functioneren, maar voor de toegang was er een negatieve test vereist.
In de zomer werd het steeds losser en werd er massaal ingeënt. De regering vertrouwde op de vaccinatie om de herfstgolf te verzwakken.

herfst 2021
Het aantal besmette gevallen begon te groeien, opnieuw in de orde van duizenden per dag. Maar er vond geen lockdown plaats. De meeste maatregelen gelden nu alleen voor mensen die geen vaccinatiebewijs, een bewijs van ziekte of een negatieve test hebben. De tests verloren uiteindelijk de erkenning.
De curve van de geïnfecteerde begon in november weer sterk te stijgen.
Op 25 november werd een recordstijging van het aantal gevallen per dag sinds het begin van de pandemie bevestigd: bijna 28.000 gevallen.
Op dezelfde dag riep de regering de noodtoestand uit. Hiermee verbood het restaurants om open te zijn van 22.00 uur tot 5.00 uur en verbood ook weer de consumptie van alcohol in het openbaar.
De meest controversiële maatregel was echter de afschaffing van de kerstmarkten van de ene op de andere dag, met uitzondering van de verkoop van karpers en kerstbomen.
Scholen, winkels, diensten en restaurants blijven open.

bron: novinky.cz
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het R-getal in Tsjechië is gedaald en staat op R 0,89.
Aantal positieve testen is iets gedaald tot 31,14%. met een 7-daags gemiddelde van 33,75%.
De zevendaagse incidentie is 1.068 gevallen per 100.000 mensen.
De veertiendaagse incidentie staat op 2.269 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 33.768 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is al enkele weken over de 100 per dag.
Er zijn 6.338 mensen in Tsjechische ziekenhuizen met Covid, van wie 1.014 in ernstige toestand(IC).

covid 6 december 2021.PNG

Coronagolf in Tsjechië vertraagt - maar beperkingen in ieder geval tot Kerstmis.

De afgelopen week zijn de corona-aantallen in Tsjechië niet meer significant gestegen. Het lijkt erop dat de vierde golf zijn hoogtepunt heeft bereikt.
Zondag werden in Tsjechië zo'n 6.325 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, ongeveer 3.000 minder dan op dezelfde dag een week eerder. De besmettingen zijn nu vier dagen achter elkaar gedaald in vergelijking met een week eerder.

De minister van Volksgezondheid verwacht dat nieuwe infecties de komende dagen zullen stagneren en dat het aantal Covid-19-patiënten in ziekenhuizen tegen Kerstmis zal afnemen.
Adam Vojtěch riep bedrijven en verenigingen op om geen kerstfeesten te geven, die een hoog risico op verspreiding van het coronavirus met zich meebrengen.

Maatregelen tegen het covid-19 nu niet aangescherpt, het kabinet wil de verdere ontwikkeling van de epidemie afwachten.
De regering heeft de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus tien dagen geleden voor het laatst aangescherpt. Restaurants, pubs en clubs moeten vanaf tien uur 's avonds gesloten zijn, kerstmarkten zijn volledig verboden, evenals het nuttigen van alcohol in het openbaar en is het aantal deelnemers aan evenementen beperkt. Deze regeling blijft in eerste instantie van kracht tot eerste kerstdag.
De bovengrens is momenteel 1000 bezoekers. In ieder geval is de 2G-regeling sinds 22 november van kracht in restaurants en hotels, dienstverleners en publieke evenementen.
Sindsdien is de vaccinatiegraad in Tsjechië weer flink gestegen. Zondag werd 69 procent van de bevolking ouder dan twaalf jaar ingeënt tegen het coronavirus of bijna 60 procent van de totale bevolking. Maar de vertrekkende minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zou graag zien dat belangrijke beroepsgroepen en ouderen beter worden beschermd. Daarom wil hij deze week vaccinatie verplicht stellen voor iedereen boven de 60 jaar en degenen die in bepaalde beroepen werken, zoals de gezondheidszorg, medisch personeel, politie, brandweer en militairen. En Vojtěch benadrukte verder:
"Tsjechië volgt dezelfde weg als de andere landen in Europa. Ik vind dat het bevel moet worden uitgevaardigd. Als mijn opvolger bij het ministerie van Volksgezondheid de verplichte vaccinatie weer wil opheffen, is dat zijn verantwoordelijkheid."
Maar de nieuwe conservatief-liberale regering was “not amused” over dit soort afscheidscadeautjes. Dat zei de toekomstige minister van Arbeid en Sociale Zaken, Marian Jurečka. Hij is bang dat werknemers in de sociale dienstverlening zouden vertrekken wanneer de verplichte vaccinatie tegen covid wordt ingevoerd. Als beroepsgroepen om verplichte vaccinaties vragen, zal het kabinet gehoor geven aan hun oproep, zei de heer Jurečka.
Ook het Vaccinologisch Genootschap maakte vrijdag commentaar op de mogelijke verplichte vaccinatie. Volgens voorzitter Roman Chlíbek steunt de vereniging de verplichting om bepaalde beroepsgroepen te vaccineren, maar niet algemeen voor mensen ouder dan 60 jaar.
---------------------------------------------------------
Grote versnelling in Covid-infecties in de schoolgaande leeftijd in de afgelopen maanden.

Sinds begin september zijn er in Tsjechië twee keer zoveel geregistreerde Covid-besmettingen onder basisschool- en middelbare schoolkinderen dan in het anderhalf jaar daarvoor.
Ongeveer 24 procent van de zes tot 18-jarigen heeft sinds het begin van de pandemie positief getest op het coronavirus, met 11 procent positief testen in september, oktober en november van dit jaar.
Uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat op dit moment de hoogste incidentie van Covid onder schoolkinderen van zes tot elf jaar is, die nog niet in aanmerking komen voor vaccins. In vergelijking met regio's is Zlín de slechtste, gevolgd door de regio Vysočina en de regio Pardubice. Evenzo hebben deze drie regio's de meest getroffen leeftijdsgroep van kinderen van 12 tot 15 jaar.
Vaccinatie bij kinderen is niet hoog - tot nu toe zijn in Tsjechië alleen kinderen ouder dan 12 jaar gevaccineerd. De inschrijving voor kinderen van vijf tot en met elf jaar moet op 13 december starten.
Op 23 december begint de kerstvakantie en die zal niet worden verlengd.
----------------------------------------------
In Corona-tijden eten Tsjechen gezonder en drinken ze minder alcohol.

Corona verandert ook de eetgewoonten van de Tsjechen. Vorig jaar was het alcoholgebruik even laag als voor het laatst in 1996. Daarentegen werd het record voor de consumptie van rijst en peulvruchten verbroken, dit waren de hoogste waarden sinds het begin van de monitoring in respectievelijk 1920 en 1948. Ook de vleesconsumptie nam toe en ze aten meer fruit en consumeerden meer melk en zuivelproducten.

Het Tsjechische bureau voor de statistiek publiceerde maandag de resultaten van zijn onderzoek naar eetgewoonten tijdens de pandemie. Als gevolg hiervan is de voedselconsumptie in 2020 gestegen. Dit geldt onder meer voor vlees, melk, zuivelproducten, groenten en fruit. Er was minder belangstelling voor bakkersproducten, aardappelen, vetten en oliën en voor frisdranken en alcoholische dranken.

Drankproducenten zagen zich het afgelopen jaar geconfronteerd met een forse daling door sluiting van de horeca. In vergelijking met het voorgaande jaar daalde de bierconsumptie met zes liter per persoon, zodat elke Tsjech gemiddeld 140 liter dronk. De wijnconsumptie daalde met een halve liter tot net geen 20 liter per persoon.
----------------------------------------
Districtssluitingen waren ongrondwettelijk, zei de rechtbank.

Dit volgt uit de nieuwe uitspraak van de gemeentelijke rechtbank in Praag, waartoe de advocaat Jaroslav Kuba zich met de rechtszaak wendde.
De rechtbank baseerde zijn oordeel echter op het feit dat de arrondissementen destijds waren gesloten op grond van een afgekondigde noodtoestand, die ongrondwettelijk was.
Volgens advocaat Kuba heeft dit arrest nog een andere impact. Het maakte ook de weg vrij voor een herziening van de wettigheid van verdere crisismaatregelen in een situatie, wanneer mensen in soortgelijke gevallen door de politie worden gecontroleerd.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

De golf vlakt af, maar is nog steeds te hoog.
De hygiënisten kunnen hun werk bijna niet aan en mensen worden vaak later getest en ook het bron/contact-onderzoek loopt vertraging op. Het aantal positieven is ook te hoog, hierdoor is er een grote virale verspreiding onder de mensen. Door de 2-G toegangsbewijs in horeca etc. zullen ze ook minder gaan lopen voor een PCR-test rondom de feestdagen en dat zal mogelijk te zien zijn aan de uitslag van verplichte testen op scholen en bedrijven na de kerstvakantie.
 
..... Vorige week is mijn hart uitgebreid opgemeten. De arts die dat deed vond dat ik al lang de boosterprik had moeten halen. Ik kreeg in juni het Janssen-vaccin. Nu zou ik na 6 maanden een oppepper kunnen krijgen. Alvast geïnformeerd bij de huisarts. Die verwijst naar vaccinaties in ziekenhuizen. ..... De genoemde arts vertelde dat het nu in Liberec mogelijk is je zonder aanmelding vooraf te laten prikken en vond het belangrijk dat ik gelijk door zou gaan. ..... Ik wilde zijn dringende advies niet in de wind slaan en ging op weg.
.....
Bij de prikpost wachten 5 mensen voor mij om te wachten op een registratie. Ik ben al vrij snel aan de beurt. Men haalt er gelijk iemand bij die prima Engels spreekt. Ik heb bij me:
1. de registratie van mijn eerdere vaccinatie met het Jansen-vaccin
2. mijn verblijfsvergunning
3. het kaartje van de ziektekostenverzekering
4. het nummer van de Tsjechische simkaart die in een oude mobiele telefoon is gezet (ik maak normaliter gebruik van een vaste telefoon-aansluiting).
Ik moest nog mijn e-mailadres opgeven, krijg een kaartje mee en moet aansluiten bij een rij van ongeveer 7 wachtenden.
Wanneer ik aan de beurt ben zit er ook nog een dame achter een computer. Zij vraagt of ik pillen slik en of ik ergens allergisch voor ben. Ik kan in ieder geval vertellen dat ik vrijwel geen narigheid onderging van het Jansen-vaccin. Ik gebruik nu 7 medicijnen ..... Namen heb ik echt niet paraat. Dat is een probleem! De volgende keer (men rekent er dus blijkbaar al mee dat je jaarlijks een prik zult moeten gaan halen) een lijstje mee nemen! Beide dames spraken prima Engels.
Ik loop langs de bibliotheek ..... Je moet een mondkapje op. Een bewaker loopt, ondanks het feit dat er bijna geen sterveling is, te controleren. Gelukkig mag je nu wel overal komen. Een jaar geleden was dat door allerlei maatregelen onmogelijk. Het personeel zit achter schermen en de uitleen is sterk doe-het-zelf.
In het zwembad moet je alleen bij de ingang een mondkapje op en moet je het vaccinatiebewijs tonen bij de uitgifte van een sleutel voor het kastje waarin je je kleren opbergt.
Het is inmiddels al flink in de middag en ik wil toch wel ergens een maaltijd gebruiken. Kies voor de hypermarkt Globus. Heb eerder gelezen dat er speciale eisen zijn. Hoe? Het restaurant daar is verdeeld met een aantal linten. ...... Aan de andere kant zit een Vietnamees. Ook daar linten en veel mensen die afhalen. Ik kan er gelukkig wel mijn buik gaan zitten vullen. Of dat volgens de regels is weet ik natuurlijk niet, maar dat is niet mijn zorg.
Winkelen verder alleen met een mondkapje op .....
Blijkbaar trekt de opera niet erg ..... Bij de ingang wordt de vaccinatie gecontroleerd en je moet de hele tijd een mondkapje op hebben. De zaal is maar voor ongeveer een kwart gevuld. Ik zit op het tweede balkon aan de zijkant en heb een hele rij van 8 plaatsen met niemand achter mij voor mij alleen. Erg veilig dus. .....

[EDIT] Verhaal iets ingekort en beperkt tot Corona-gerelateerde zaken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Was nog vergeten te melden dat in de ruimte waar je 15 minuten moest wachten na de prik twee mensen met computer en printer zaten die gelijk een afdruk op papier konden maken als bewijs van de vaccinatie. Kreeg ook een e-mail hierover. Dat probleem is dus ook opgelost.
 
In Polička kon je gisteren ook zonder aanmelding je laten vaccineren tussen half 2 en 5 uur. Ik had al bericht gekregen dat ik de boosterprik kon halen, dus dit leek me wel handig. Helaas stond er buiten al een hele rij. Eindelijk binnen stonden er zeker nog 60 mensen. Na 1,5 uur wachten zat er nog nauwelijks beweging in de rij. De mensen die om half 2 al in de rij stonden, stonden daar nog steeds. Dus maar weer naar huis en me via internet maar weer aangemeld.
 

kuurgast

Donateur
Omikron-variant: twee gevallen bevestigd in Tsjechië, acht worden onderzocht.

In Zuid-Moravië zijn vandaag meerdere mensen die verdacht werden van besmetting met de ommicronvariant in quarantaine gegaan. Hygiënisten vermoeden dat het virus zich mogelijk heeft verspreid vanuit het waterpolotoernooi van Brno. Ook spelers uit Zuid-Afrika deden mee.
"Het Europees Centrum voor Infectieziekten heeft ons gewaarschuwd. Zo'n drie of vier weken geleden vond in Brno een waterpolotoernooi plaats, waar ook spelers uit Zuid-Afrika aanwezig waren. En een van de Belgische gevallen had een link met dit toernooi, dus we onderzoeken mogelijke links naar dit toernooi", aldus hoofdhygiënist Pavla Svrčinová.
Volgens de minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch zijn er tot nu toe slechts twee gevallen van de omicron-variant bij twee mensen uit Liberec.
Nog eens acht gevallen worden getest door laboratoria, maar sequencing heeft ze nog niet bevestigd. Volgens Pavla Svrčinová zijn er zes uit de regio Zuid-Moravië, één zaak wordt ook onderzocht in Praag en één in de regio Midden-Bohemen.
Momenteel wordt ongeveer een tiende van alle positieve monsters onderzocht met een PCR-testmethode die een vermoedelijke omicron-variant kan detecteren. Ook contacten van verdachten worden 14 dagen in quarantaine geplaatst, zelfs degenen die een negatieve PCR hadden.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 
Ik vraag me wel af waarom mijn bijdrage #3076 verminkt moest worden. Het hele leven bestaat uit onderdelen die een relatie met elkaar hebben. Zolang was de tekst nu ook weer niet. Het ging mij er om aan te geven waar ik die dag invloed had van de corona:
1. vaccinatie
2. beperkingen in bibliotheek
3. beperkingen in het zwembad
4. gebruiken van een maaltijd in een restaurant
5. beperkingen in winkels
6. controle bij de opera
Daardoor krijg je vanzelf een langer verhaal. Toch niet zo'n probleem voor onze lezers?

Doel van mijn bijdrage was ook om er op te wijzen dat wanneer je medicijnen gebruikt het gewenst is een lijstje daarvan mee te nemen. Ik had elders hierover niet gelezen.

Zag wel dat ik een gunstige situatie in Liberec bij de vaccinatie had. Daar kun je van vroeg in de ochtend tot in de avond terecht. Dat betekent dat je vanzelf een spreiding krijgt. Ik was er vroeg. Achter mij was de rij langer doordat mijn registratie extra tijd vroeg. Ben dus goed geholpen en bofte met het weer. We zitten nu weer goed in de sneeuw (ook weer niet corona gerelateerd, maar wel van belang!).
 

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
@Stadla Alle zaken die je hierboven noemt, heb ik laten staan, zij het hier en daar ingekort, dus ik zie het probleem niet. :oeps:
Wel heb ik details weggehaald die niet echt met Corona te maken hebben. Die kan je evt. ergens anders op het forum met ons delen. :schrijf:
 
Ik vergat nog punt 7:
van de Weihnachtsmarkt is maar een schriel beetje overgebleven. Men doet met muziek nog iets, maar daar maak je geen stemming mee!
 
Bovenaan