Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Natuurlijk komen ook twintgers met Corona op de IC. Zeker als ze niet gevaccineerd zijn. Maar over welk percentage praten we hier? Ook bij een griepepedemie komen twintigers soms op de IC en overlijden ze soms zelfs. De Tsjechische cijfers weet ik zo niet te vinden. Maar als je bij de Nederlandse cijfers op het Corona dashboard kijkt zie je dat de twintigers maar een heel erg klein aandeel hebben. En daarvan ook nog de meesten met een onderliggende ziekte. Natuurlijk moet je erop wijzen dat ook jongeren de kans lopen om ernstig ziek worden. Maar beter is het om vooral de inentingscampagne nu te richten op de nog steeds niet gevaccineerde ouderen en boosters voor reeds gevaccineerde ouderen. Daar sla je toch echt de grootste slag mee om de ziekenhuizen leger te krijgen.
 
Laatst bewerkt:
Is hier iemand die weet wat de gang van zake is in Tsejchië rondom de boosterprik? Eerst werd er gezegd dat je die kon krijgen 6 maanden na je 2e prik. Daarna heb ik ergens gelezen dat dit verkort zou zijn naar 5 maanden. Bij mij is dat termijn overschreden maar als ik me probeer aan te melden dan lukt dat nog steeds niet.
 
Wij worden via het infocentrum van Lanov altijd op de hoogte gehouden van veel zaken. Ook de nieuwtjes die de huisarts te melden heeft. Vanmorgen kwam er via het infocentrum een mailtje van de huisarts dat de boosterprik te halen is. Gelijk een afspraak gemaakt en op 2 december krijgen wij de derde prik. Van anderen heb ik gehoord dat die een SMS hebben gekregen voor een afspraak. Je kunt dus afwachten of de huisarts bellen of die ook prikdata heeft.
 
Goede beslissing om te vervroegen naar 5 maanden. Vaccins liggen er genoeg op de plank. Voor mij voorlopig niet meer nodig. Het virus was sneller. Maar nu wel voldoende antistoffen specifiek tegen de Deltavariant na 5 dagen met milde klachten. De timer voor de booster is weer teruggezet naar 6 maanden vanaf nu (volgens NL regels). Die klachten hadden overigens veel ernstiger kunnen zijn zonder vaccin. 😉

Maar in Tsjechië is het best wel weer ernstig in vergelijking met Nederland.

[EDIT] Dit bericht opgesplitst en gedeeltelijk verplaatst naar het andere topic omdat het ging over Nederland.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tsjechie.net

Forumleiding
Administrator
Beste mensen,
Willen jullie alsjeblieft berichten over de situatie in Nederland en Tsjechië niet als één, maar als aparte berichten plaatsen in de twee bestaande topics?
Ik word doodmoe van het knippen, dus daar stop ik mee.:warm: Ongesplitste berichten gaan voortaan gelijk de prullenbak in...
Dank u allen zeer! :beleefd:
 

kuurgast

Donateur
De Tsjechische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen, die gaat om middernacht in.

Afgelaste kerstmarkten, sportwedstrijden en concerten voor maximaal 1000 personen of een verbod op drinken in het openbaar.
De regering heeft donderdag besloten de noodtoestand uit te roepen, die om middernacht ingaat. Ook heeft het kabinet afgesproken de huidige anti-epidemie-maatregelen aan te scherpen. Ze gaan in vanaf vrijdag 18.00 uur.

Een overzicht van alle nieuwe maatregelen:

Restaurants en bars
Restaurants, bars, muziek- en dansclubs, casino's, speelkamers en soortgelijke etablissementen zijn gesloten van 22:00 uur tot 04:59 uur.
Er geldt nog steeds de noodzaak van bevestiging van besmettelijkheid, dus vaccinatie of genezen van covid.

Sport en cultuur
Slechts 1.000 mensen zullen kunnen deelnemen aan massale culturele en sportevenementen.
De limiet geldt voor theaters, bioscopen, concerten of het aantal toeschouwers bij een sportwedstrijd.
Slechts 100 mensen kunnen sociale evenementen bijwonen, zoals feestjes of bals.

Kerstmarkten
Kerst- en adventsmarkten zijn verboden, behalve de verkoop van kerstbomen en karpers.
De gewone hele jaar door markten kunnen blijven. Dit zijn bijvoorbeeld boerenmarkten. Maar je mag daar niet eten of drinken.

Alcoholgebruik op openbare plaatsen is verboden.
Er is een verbod op het drinken van alcohol in het openbaar. Alcohol is toegestaan in restaurants en soortgelijke etablissementen.

Eten in winkelcentra
Er is een verbod op voedselconsumptie in winkelcentra. In de zogenaamde foodfoodcourts 'zal het mogelijk zijn om eten alleen te kopen' en meenemen.

Noodtoestand
De regering heeft vandaag om middernacht de noodtoestand van 30 dagen uitgeroepen. Tegelijkertijd heeft het kabinet dinsdag met de gouverneurs afgesproken dat een noodsituatie nog niet nodig is. Sommige algemene maatregelen tegen de epidemie die vandaag door de regering zijn goedgekeurd, zouden echter niet mogelijk zijn zonder de noodtoestand.

In het kader van het coronavirus was op 12 maart vorig jaar voor het eerst de noodtoestand uitgeroepen en op 5 oktober vorig jaar voor de tweede keer. In het tweede geval was het, na verschillende verlengingen, geldig tot 11 april.

Babiš: verplichte vaccinaties voor mensen boven de 60 en gezondheidswerkers zullen onvermijdelijk zijn.
Volgens Babiš wil de regering niet de weg van lockdown inslaan, zoals Oostenrijk en Slowakije.
--------------------------------------------------------
EC: Vaccinatiepaspoort moet negen maanden geldig zijn.

EU-lidstaten zouden het vaccinatiebewijs voor negen maanden moeten erkennen in het kader van covid-certificaten. Het voorstel is donderdag door de Europese Commissie gepubliceerd.
De certificaten moeten niet alleen beschikbaar blijven voor mensen die zijn ingeënt of covid-19 hebben gehad, maar ook na een negatieve test.
-------------------------------------------------
Coronavaccin voor kinderen van vijf jaar en ouder verwacht in Tsjechië.

Tsjechië mag binnenkort starten met coronavaccinaties voor kinderen van vijf tot elf jaar. De eerste 300.000 doses voor deze leeftijdsgroep zullen in de week na 20 december aankomen. Dat maakten vertegenwoordigers van het project Smart Quarantine donderdag op Twitter bekend.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 
Is hier iemand die weet wat de gang van zake is in Tsejchië rondom de boosterprik? Eerst werd er gezegd dat je die kon krijgen 6 maanden na je 2e prik. Daarna heb ik ergens gelezen dat dit verkort zou zijn naar 5 maanden. Bij mij is dat termijn overschreden maar als ik me probeer aan te melden dan lukt dat nog steeds niet.
Hoe te registreren voor hervaccinatie en waar te gaan?

Zes maanden na de laatste vaccinatie ontvangt u een uitnodigings-sms of e-mail als volgt: CPOJ 32xx28xx22 kan zich aanmelden voor een boostervaccinatie tegen Covid-19. Neem contact op met een huisarts of schrijf u in op crs.mzcr.cz.
U kunt de boosteruitkering echter ook aanvragen zonder uitnodiging van de staat, na zes maanden heeft elke volwassen burger er recht op en kan hij kiezen uit drie opties:
Indien nodig kunt u hulp vragen bij de registratie op de gratis lijn 1221 .

bron: novinky.cz
 
Ik heb mijn 2e op 7 juni gehad en probeer me aan te melden voor de booster maar dat kan nog niet is de melding (ben 65+)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

kuurgast

Donateur
Omikron-variant in Tsjechië bevestigd.

Het ziekenhuis van Liberec heeft het eerste geval van het nieuwe omikron-variant in Tsjechië bevestigd. Het virus werd bevestigd bij een vrouw uit Liberec, die tot nu toe twee sequencing-tests heeft doorstaan. Hoofdhygiënist Pavla Svrčinová vertelde TV Nova dat de monsters nu worden getest in het laboratorium van het Staatsinstituut voor Volksgezondheid (SZÚ) en dat de derde test wordt geëvalueerd.
Dankzij de snelle reactie van de arts die de vrouw onderzocht, kon een gedetailleerd spoor worden gestart. De vrouw arriveerde afgelopen zondag in Tsjechië en begon vanaf woensdag gezondheidsproblemen te krijgen.
De vrouw uit regio Liberec die vanuit Namibië via Zuid-Afrika en Dubai naar Tsjechië is teruggekeerd, is ingeënt en heeft een mild ziekteverloop.
Het regionale hygiënestation volgt nu gemelde besmette contacten uit verschillende regio's van Tsjechië. De vrouw is in een groep van negen personen naar Praag gereisd en vandaar met eigen vervoer naar huis gegaan.

Tsjechië had deze week al reisbeperkingen opgelegd aan mensen die terugkeren uit een aantal Zuid-Afrikaanse landen. Reizigers die de afgelopen 14 dagen meer dan 12 uur in Zuid-Afrika, Namibië, Lesotho, Zimbabwe, Zambia of Mozambique hebben doorgebracht, moeten bij binnenkomst in Tsjechië 10 dagen in quarantaine. De beperking geldt ook voor burgers uit EU-lidstaten. Burgers uit derde landen die geen langdurig verblijf in de Tsjechische Republiek hebben, krijgen geen toegang.
----------------------------------------------------------------------
Donderdag recordaantal positieve gevallen geregistreerd in Tsjechië.

Laboratoria in Tsjechië hebben donderdag 27.752 nieuwe gevallen van Covid-19 geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Vier van de tien geteste personen is positief.
Het R-getal staat op R 1,20.
De zevendaagse incidentie steeg tot 1207 gevallen per 100.000 mensen. De slechtste situatie is in het naburige Slowakije met een wekelijkse incidentieratio van 1.430 gevallen per 100.000 inwoners.
Meer dan 6.000 mensen liggen momenteel in de Tsjechische ziekenhuizen met Covid, van wie 925 intensieve zorg nodig hebben.
De verwachting is dat in de week voor kerst er 10.000 mensen in het ziekenhuis liggen, waarvan 1.200 tot 1.800 op IC als er nu geen omslag komt in de cijfers na invoering van de noodtoestand en aanscherping van de maatregelen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz + tn.nova.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.
 
Ondertussen laat het aantal besmettingen van vrijdag en gisteren een daling zien ten opzichte van de vrijdag en zaterdag een week eerder (voor het eerst sinds weken). Heeft de besmettingsgolf gepiekt? Dat zou goed nieuws zijn. Hoewel 2 dagen nog niet echt een trend is. De strengere maatregelen zoals geen kerstmarkten kunnen dat effect verder verbeteren.
Ik maak me wel zorgen over die omikron variant. Die zou er voor kunnen zorgen dat alles opnieuw begint, inclusief grenssluitingen.
En die onbeschoftheid van ongevaccineerden tegen zorgpersoneel kan ik me boos over maken. Ik weet niet of gevaccineerde IC patiënten een betere overlevingskans hebben. Maar komt code zwart en er moet gekozen dan zou dit in overweging genomen kunnen worden wat mij betreft.
Screenshot_20211128_091210_com.android.chrome.jpg
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Heeft de besmettingsgolf gepiekt?......Hoewel 2 dagen nog niet echt een trend is.
Eén zwaluw maakt geen zomer......wacht komende 2 weken eerst af of het niet boven de 30.000 tot 35.000 positieve testen per dag komt.

Tsjechische minister van Volksgezondheid heeft covid.

Minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch had een positieve test op coronavirus. Hij gaat 14 dagen in isolatie, zo maakte hij op Twitter en facebook bekend.
Hij ging preventief de test doen, omdat hij van vrijdag tot zaterdag niet lekker was.
Dankzij de vaccinatie heeft hij milde symptomen en zal vanuit huis werken. Vojtěch wil zich maandag online aansluiten bij het kabinet. Als dat niet werkt, kan hij worden vervangen door een van de afgevaardigden, zei hij. Leden van de regering hoeven niet in quarantaine, ze zijn ingeënt.

De minister van Volksgezondheid is niet het eerste kabinetslid dat met de covid-19 te maken krijgt. Minister van Defensie Lubomír Metnar, voormalig minister van Buitenlandse Zaken Tomáš Petříček, minister voor Regionale Ontwikkeling Klára Dostálová en ook de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamáček zijn er bijvoorbeeld doorheen gegaan.

Op dit moment is ook president Miloš Zeman positief, maar volgens artsen heeft hij geen symptomen. Zeman benoemde zondag zelfs Petr Fiala tot premier in Lány. Tijdens de ceremonie zat het staatshoofd achter het plexiglas. Kasteelkanselier Vratislav Mynář en protocoldirecteur Vladimír Kruliš waren ook aanwezig bij de benoeming. Alle aanwezigen werden getest en alle spullen in de kamer moesten zorgvuldig worden gedesinfecteerd.
Bron oa english.radio.cz + novinky.cz.
 
Bovenaan