Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Tsjechië voert een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel en militairen in. De maatregel gaat ook gelden voor zestigplussers, agenten en brandweerlieden.

De gedeeltelijke vaccinatieplicht in Tsjechië gaat vanaf 1 maart gelden, maar het is nog maar de vraag of dit doorgaat. Tsjechië is namelijk bezig een nieuwe regering te vormen en de nieuwe vertegenwoordigers hebben zich al uitgesproken tegen de vaccinatieplicht.

Bron: nu.nl
 

kuurgast

Donateur
wacht komende 2 weken eerst af of het niet boven de 30.000 tot 35.000 positieve testen per dag komt.
Dat is dus niet meer gebeurd.
Laatste up-date voor dit jaar met de cijfers.
Volgend jaar zal ik wel weer met nieuwe lijstjes komen of er moet eerder nieuws zijn ivm covid.


covid 15 december 2021.PNG

Het R-getal in Tsjechië staat nu op R 0,84.
Aantal positieve testen is iets gedaald tot een 7-daags gemiddelde van 29,46%. Dit blijft nog steeds te hoog.
De zevendaagse incidentie is 791 gevallen per 100.000 mensen. De zevendaagse incidentie in alle districten van Tsjechië weer onder de 1000. De hoogste blijft in de regio Vysočina met een incidentie van 983, de regio Karlovy Vary is de beste met een incidentie van 392.
De veertiendaagse incidentie staat op 1.816 nieuwe infecties per 100.000 inwoners.
In Tsjechië zijn al 34.813 overleden aan het coronavirus.
Het aantal sterfgevallen door/met covid in Tsjechië is al een maand gemiddeld 100 per dag.
Er zijn 5.850 mensen in Tsjechische ziekenhuizen met covid, van wie 966 in ernstige toestand(IC).
-----------------------------------------------------------------------
De dagelijkse aantallen nieuwe gevallen van coronavirus is gedurende 13 dagen achter elkaar gedaald.

Tsjechië kent de afgelopen dagen een lichte afname van nieuw besmettingen met covid. Optimistische ontwikkelingen kunnen echter worden teruggedraaid door de nieuwe ommicron-mutatie en ongedisciplineerdheid tijdens de kerstvakantie. Ziekenhuizen kijken met onzekerheid naar de toekomst.
Het zal hoogstwaarschijnlijk een nieuwe golf creëren en het is de vraag hoe erg het zal zijn. Als klap op de vuurpijl weten we niet of ommicron gevaarlijker is in termen van de kans op een moeilijk parcours. Ten eerste is de ommicron-mutatie besmettelijker en ten tweede kan het immuniteit omzeilen, of het nu natuurlijk of vaccin is.

Tsjechische ziekenhuizen voelen de vertraging van de covid-epidemie nog niet. Zieke mensen uit de weken in november toen Tsjechië een recordaantal besmettingen registreerde, komen nu onder hun hoede. Vooral op IC-afdelingen is er nog steeds een toename van patiënten die een week of twee geleden in het ziekenhuis zijn opgenomen. Tegelijkertijd hoeven dergelijke patiënten niet altijd in de statistieken te verschijnen, omdat ze niet als besmettelijk en dus niet met covid worden beoordeeld.
Volgens de huidige cijfers zijn er bijna zesduizend patiënten in Tsjechische ziekenhuizen, van wie er ongeveer duizend in ernstige toestand verkeren.
-------------------------------------------
Eerste doses Covid-vaccins voor kinderen komen aan in Tsjechië.

De eerste van 300.000 bestelde doses Covid-vaccins voor kinderen arriveerden dinsdag in Tsjechië. De distributie van de vaccins aan kinderartsen en vaccinatiecentra gaat donderdag van start. Sommige ziekenhuizen hebben al zendingen ontvangen.
De inschrijving van kinderen van vijf tot en met elf jaar voor vaccins tegen het coronavirus is zondag begonnen.
-------------------------------------------------------
Nieuwe regering: Aan de noodtoestand komt waarschijnlijk een einde.

Nu de vijfde golf van de epidemie in Tsjechië aan het afnemen is, zou dit kunnen betekenen dat kroegen en restaurants na 22.00uur open zouden blijven tijdens de oudejaarsvieringen.

Pas vrijdag benoemt president Milos Zeman de nieuwe regering van premier Petr Fiala, een van de eerste zaken waar ministers mee te maken hebben is het al dan niet verlengen van de noodtoestand.
Vrijdag wil minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek na zijn benoeming aankondigen of hij de noodtoestand, die op zondag 26 december afloopt, wil verlengen. De verordening beperkte onder meer ook de exploitatie van restaurants en pubs, die nu na 22.00 uur gesloten moeten zijn, of verbood de organisatie van kerstmarkten.

De toekomstige minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek, op de vraag van de Lijst van rapporten of de noodtoestand wordt verlengd, antwoordde: "Het bevindt zich in de fase van discussies en oplossingen." Maar hij wilde duidelijk niet antwoorden.
Zo is het voor de eigenaren van kroegen en restaurants nog onduidelijk of de oudejaarsvieringen na 22.00 uur kunnen doorgaan.

Vertegenwoordigers van de toekomstige regeringscoalitie geven in informele gesprekken toe dat de verlenging van de noodtoestand alleen in stemming kan worden gebracht als Válek na zijn benoeming als minister informatie kreeg dat de epidemische situatie in Tsjechië dramatisch zou verslechteren.

Mocht je de horeca in Tsjechië willen bezoeken dan is er wel 2-G beleid, geprikt of genezen.
---------------------------------------------------------------
Omikron verspreidt zich al in de gemeenschap, laten we de noodtoestand verlengen, roept MeSES.

Experts van de Interdisciplinaire Groep Epidemische Situaties hebben een advies uitgebracht over de omicron-variant. Volgens hen zijn er al honderden gevallen in Tsjechië. Omicron is misschien niet zo ernstig als delta, maar het is veel besmettelijker.

Hoewel de autoriteiten officieel slechts een dozijn gevallen van de ommicron-variant hebben bevestigd, verspreidt het zich in Tsjechië waarschijnlijk al in de gemeenschap en heeft het honderden mensen besmet. Dit volgt uit het advies van de Interdisciplinaire Groep Epidemische Situaties (MeSES). Onderzoekers hebben woensdag een gedetailleerd rapport uitgebracht. Ze roepen op tot verlenging van de noodtoestand, die op 26 december afloopt. Ze willen vaker testen en een campagne om maskers te dragen.
Ze wezen er ook op dat monoklonale antilichaam-cocktails die in Tsjechië worden gebruikt, niet effectief zijn bij ommicron. Volgens hen is er behoefte aan effectieve medicijnen, ze hebben het over sotrovimab.
De onderzoekers raden ook aan om de toepassing van de boosterprik te versnellen en tweemaal per week te testen in bedrijven en scholen, inclusief gevaccineerde mensen. Ze pleiten ook voor gratis distributie van hoogwaardige antigeentests.

Door de verspreiding van ommicron heeft MeSES ook meerdere mogelijke scenario's aangekondigd. Ook beschrijven ze de mogelijkheid dat de omicron-variant een lichter verloop zou hebben, maar door de hoge besmettelijkheid toch leidde tot de ineenstorting van het zorgstelsel. "Veel mensen denken dat als de omicron half milder is in vergelijking met de delta, maar de helft van de mensen voor hetzelfde aantal besmettingen in het ziekenhuis belandt, dus we hebben gewonnen. Ik hou niet van boodschappers van slecht nieuws, maar dat is niet het geval. In feite kan een zeer besmettelijke variant die zich vrij snel verspreidt, ziekenhuizen overweldigen, zelfs als de ziekte iets milder is. Dus het enige dat overblijft is om het te vertragen", aldus Kulveit.

Volgens deskundigen is het zeer waarschijnlijk dat de nieuwe variant begin dit jaar de overhand zal krijgen in Tsjechië.
Tsjechië heeft tot dusver een klein aantal bevestigde gevallen van ommicron-infectie geregistreerd. Zo registreert de Zuid-Moravische Regio nog acht mensen, tot dusverre werd het laatste geval woensdag bevestigd door het Universitair Ziekenhuis van Brno.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
Het R-getal en cijfers en grafieken covdata.cz/cesko.

Het aantal procenten van positieve testen blijft nog steeds erg hoog. Het risico op verspreiding blijft bestaan en daarmee de druk op ziekenhuizen.
 
Laatst bewerkt:

De pandemie eiste meer dan 35.000 levens in Tsjechië. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers daalde met drie en een half jaar​


De laatste statistieken van het ministerie van Volksgezondheid over de aanhoudende pandemie van het coronavirus zijn veelzeggend: in vergelijking met het allereerste begin is de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers gedaald van 80 naar 76,5 jaar. Het totaal aantal mensen dat is overleden als gevolg van het covid-virus heeft onlangs de 35.000 overschreden.

35 149. Dit is het huidige aantal per 18 december, dat het totale aantal slachtoffers van het coronavirus in Tsjechië uitdrukt. Uit de laatste statistieken van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat in december elke dag gemiddeld 110 mensen om het leven kwamen.


Dus het is niet zo erg als in de slechtste tijden. Per slot van rekening werden er rond de jaarwisseling van oktober en november nog eens duizend gedood in slechts vier dagen tijd. En alleen al in maart van dit jaar stierven meer dan 6.000 mensen.

Er was een duidelijke vertraging na ongeveer 30.000 slachtoffers. Volgens officiële gegevens daalt ook de dagelijkse toename van mensen met covid: op dinsdag 14 december waren dat 16.694 en op vrijdag 17 december waren dat "slechts" 8.963 mensen. Op 9 december werden bijvoorbeeld 1.094 personen in ernstige toestand in het ziekenhuis opgenomen en op vrijdag 16 december waren er 889 patiënten.

"We ervaren een neerwaarts deel van de vijfde golf", gaf het hoofd van ARO en ICU van het faculteitsziekenhuis in Královské Vinohrady, František Duška, toe in het interviewprogramma op CNN Prima NEWS.

Zijn afdeling heeft nog geen veelbelovende trend gehad en ziekenhuizen in het hele land blijven rommelig.

Waarschuwingsberichten kunnen ook uit de statistieken worden gelezen. Bijvoorbeeld de verlaging van de gemiddelde leeftijd van pandemische slachtoffers. In de eerste vijf maanden bleef het op 80-jarige leeftijd, maar van augustus tot half december 2021 daalde het tot 76,5 jaar.De verpleegkundige zorgt voor de covid patiënt.Ook grafieken met betrekking tot vaccinatie laten interessante gegevens zien. Terwijl 88,5% van de personen in de leeftijdsgroep van 75-79 jaar de vaccinatie heeft voltooid, is het algemene gemiddelde 61,1% van de bevolking. 17,7% van de burgers heeft de derde boosterdosis, in totaal zijn er in Tsjechië ongeveer 14,8 miljoen vaccinaties gemeld.

bron: cnn.iprima.cz
 

kuurgast

Donateur
Nieuwe minister van Volksgezondheid roept op tot matiging op oudejaarsavond.

De epidemie in Tsjechië is de afgelopen twee weken aan het vertragen, maar er zijn zorgen over de verspreiding van de omicron-variant.
"Als de situatie rond de omikron-variant zich op enigerlei wijze ontwikkelt, zal de regering consequent en snel reageren in overeenstemming met de aanbevelingen van de experts", zei Válek vrijdag na de inauguratie.

De nieuwe minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek heeft de mensen in Tsjechië opgeroepen om op oudejaarsavond "geen overdreven feesten" te vieren en zo de verspreiding van het coronavirus tot een minimum te beperken. Válek deed een beroep op de verantwoordelijkheid van alle volwassenen.

Válek herhaalde zaterdag dat de regering op elk moment de noodtoestand kan uitroepen als de situatie dat vereist.
"We zijn niet bang om zeer strikte en drastische maatregelen in te voeren, afhankelijk van hoe de situatie zich ontwikkelt", vertelde hij. Hij adviseerde opnieuw restaurants om geen feesten te houden. "Plan het niet, het maakt niet uit of er een noodtoestand is of niet. Als je dat doet, zal dat hoogstwaarschijnlijk leiden tot een verslechtering van de situatie in januari, en dan zullen we begin volgend jaar zeer harde maatregelen nemen", zei hij.

Vrijdag heeft de nieuwe regering van premier Petr Fiala besloten om op 25 december een einde te maken aan de noodtoestand.
Vanaf Tweede Kerstdag gelden er geen coronabeperkingen meer. Gastronomische bedrijven hoeven niet meer om 22.00 uur te sluiten en kerstmarkten mogen weer open. Premier Fiala kondigde echter aan dat zijn kabinet de epidemische situatie op 29 december opnieuw zal beoordelen.
Volgens eigen verklaringen wil de nieuwe conservatief-liberale regering haar besluiten over maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan baseren op de aanbevelingen van een groep deskundigen.

Leden van de Interdisciplinaire Groep voor Epidemische Situaties (MeSES) wezen er deze week op dat ondanks het kleine aantal bewezen gevallen, de meer besmettelijke variant van omicron zich verspreidt in Tsjechië en dat er honderden daadwerkelijke gevallen zijn.
-----------------------------------------------------------
In Tsjechië kunnen mensen van 45 jaar en ouder een boosterprik krijgen.

In andere leeftijdsgroepen verkort Tsjechië het vaccinatie-interval voor booster van zes naar vijf maanden. Sinds vrijdagochtend kunnen mensen van 45 jaar en ouder zich inschrijven voor de Corona boostervaccinatie. Dat heeft de vertrekkende minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch donderdag besloten.
Zo wordt de vaccinatieperiode voor de booster vanaf 5 januari volgend jaar verkort tot vijf maanden voor 35-plussers. En vanaf 19 januari geldt dit voor iedereen boven de 18 jaar.
------------------------------------------------------------
Tsjechië heeft een nieuw coronamedicijn Molnupiravir.

In Tsjechische ziekenhuizen wordt sinds zaterdag het nieuwe coronamedicijn molnupiravir toegediend. Volgens het persbureau ČTK zijn in totaal 14.400 verpakkingen van het medicijn verdeeld over 110 ziekenhuizen in het land.
Molnupiravir wordt oraal ingenomen. Het moet in de vroege stadia van de ziekte worden gebruikt. Het advies is om deze zo snel mogelijk na een positieve coronatest in te nemen, maar uiterlijk vijf dagen na het begin van de symptomen.
Volgens een klinische studie vermindert de verbinding het risico op ziekenhuisopname of overlijden met 30 procent.
Eerdere berichtgeving gaf aan dat dit percentage 48% zou zijn.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.

Nu eens kijken of het gaat werken om mensen op hun eigen verantwoordelijkheid aan te spreken.
Regels opleggen werkt niet omdat men regels zal proberen te ontduiken en er te weinig controle was.
Zo waren kerstmarkten verboden, maar boerenmarkten niet......worden het toch allemaal boerenmarkten....
Jarenlang hebben ze onder het communisme volgens bevelen moeten leven dus nu is vrijheid heel belangrijk.
Grappig is de naam van minister van Volksgezondheid Válek, de vertaling geeft Oorlog aan.
 

kuurgast

Donateur
Berichten van lezers aan paramedici.

De redactie van Seznam Zprávy sprak haar lezers aan in een speciaal pre-kerstproject. Ze vroeg hen om een eenvoudig formulier te gebruiken, en in een paar zinnen ter ondersteuning van paramedici die voor het tweede jaar op rij de covid bestrijden.
Een paar uur nadat de oproep begon, stuurden mensen meer dan duizend berichten. Het is een symbolisch geschenk aan al diegenen die onvermoeibaar voor covid-patiënten zorgen, en natuurlijk niet alleen voor hen.

Ik heb er een uitgehaald omdat ik die erg mooi vind:

Beste zorgverleners, ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn diepste dankbaarheid en respect uit te spreken voor alles wat u voor patiënten heeft gedaan sinds het begin van de coronaviruspandemie. En dit alles met de droevige wetenschap dat ik niet meer kan bieden dan deze woorden die u het meest zullen behagen, maar uw extreem veeleisende en nobele lot zal het er niet gemakkelijker op maken. Covid 19 veranderde vorig jaar uw langdurige zeer veeleisende werkomstandigheden in een hel op aarde. Wie had verwacht dat de verlenging van de vaccinatie tot het einde van dit jaar een naïeve optimist zou zijn, aangezien dit najaar niet alleen een onverwacht sterke klap van de epidemie bracht, maar vooral een nieuwe enorme escalatie van menselijk egoïsme en agressie. Een deel van het publiek realiseert zich helemaal niet dat de gezondheidszorg alleen functioneel blijft door jouw bovenmenselijke toewijding, dat je lang boven de menselijke grenzen hebt gewerkt. In een normale samenleving zou het vanzelfsprekend zijn dat het publiek dit adequaat zou waarderen, u op alle mogelijke manieren zou proberen te helpen, of in ieder geval geen onnodig werk zou opdragen door onverantwoord gedrag. In ons land is er daarentegen, in naam van vrijheid het verwarren met willekeur, een massale demonstratie, vloeken, dreigen of zelfs fysieke aanvallen op gezondheidswerkers. Wat zulke perverse agressors tegen je hebben, gaat mijn waarschijnlijk zwakke begrip te boven - het kan ze waarschijnlijk niet schelen, je wilt niet dat mensen doodgaan. Ik heb me voor niemand in mijn leven zo geschaamd als nu voor deze 'medeburgers'. Ik begrijp volledig dat velen van jullie door deze omstandigheden kunnen worden beïnvloed door onvoorzichtigheid, verdriet, schuld of woede. Gelukkig blijft de betekenis van je werk onaangetast door publiek gedrag, aangezien de waarden die je beschermt ver boven de maatschappelijke opinie en politieke klappen vallen. Elk leven dat wordt gered en weer gezond wordt, is de hoogste objectieve waarde, maakt niet uit hoeveel mensen het zullen waarderen. En blijkbaar gaat er niets boven uw vreugde bij het ontslaan van een genezen patiënt die zonder uw zorg zou sterven. Alleen jij kent deze vreugde, je weet hoe het je vervult en je kracht geeft voor verder werk. Voor alles wat je in onze omstandigheden tijdens deze pandemie al hebt bereikt, ben je in mijn ogen de sterkste pilaar van onze huidige samenleving en alleen dankzij je immense toewijding is de gezondheidszorg in ons land nog niet ingestort. Ik wil in ieder geval zeggen dat ik het niet allemaal als vanzelfsprekend beschouw, maar als uw onberekenbare en absolute verdienste voor ieder van ons, omdat het bestaan zelf van het leven de ultieme voorwaarde is voor al het andere. Er is geen recht meer op samenkomst, bier op straat of kerstmarkten, tegen wiens beperkingen zo veel worden geprotesteerd. Het is des te schokkender hoeveel mensen het blijkbaar nooit beseffen. Er zijn niet veel mensen en dingen waar ons land de afgelopen decennia trots op kan zijn. Maar jullie zijn allemaal onmiskenbare helden voor de manier waarop jullie deze ongekende situatie sinds afgelopen voorjaar het hoofd bieden, welke offers jullie hierdoor kunnen brengen en welke resultaten jullie in deze omstandigheden weten te behalen. Ik wens je van harte een bedrijf toe dat jouw zorg verdient en in staat is om je in ieder geval een fractie terug te geven van wat je er (niet alleen nu) voor doet. En ik wens je ook uit de grond van mijn hart genoeg kracht om het gevoel van zinloosheid te kunnen doorstaan en deze strijd te doorstaan, ondanks hoe schandelijk een deel van de samenleving je behandelt. De "stille" meerderheid zijn nog steeds fatsoenlijke mensen, en ze waarderen je werk net zoveel als ik. Deze meerderheid roept geen loze kreten op een plein met kaalgeschoren hoofden of een overwoekerde baard en is daarom, in tegenstelling tot een brullende minderheid, niet veel te horen. En in ieder geval vanwege dit zeer fatsoenlijke zijn uw zelfopoffering en bovenmenselijke inspanningen niet tevergeefs. Ik ben voor de samenleving vergeleken met jou een totaal nutteloos persoon. In tegenstelling tot vele anderen ben ik me daar echter in ieder geval van bewust, en daarom buig ik voor uw werk naar de grond. In respect
JUDr. Bc. Richard Pokorný Ph.D., Plzeň

Bron seznamzpravy.cz.
---------------------------------------------
Dit kwam na aanleiding van paramedici die steeds vaker worden aangevallen online, maar ook door mensen die voor huizen gaan staan van bv hygiënisten.
Druppel die de emmer deed overlopen was onderstaande:


Een onaangename verrassing wachtte het verplegend personeel van het regionale ziekenhuis van Kladno na de nachtdienst. In de nacht van 28 november heeft iemand hun auto beschadigd. Volgens het ziekenhuis waren het er 12, de politie doet onderzoek naar de vernieling van zes auto's.
Een onbekende dader bekraste de auto's, prikte banden lek en vernielde spiegels. Paramedici hebben een speciale kaart achter de voorruit van hun auto staan.
Bron oa tn.nova.cz.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb vandaag mijn boosterprik gehaald in Praag, Kotva mall (prikken zonder afspraak). Het ging allemaal supersnel, zelfs de uitgeprinte QR code kreeg ik mee. Op mijn Tečka app stond alleen nog de oude QR code van de eerste twee vaccinaties. Ik heb de app opnieuw geinstalleerd en wederom mijn gegevens gedownload. Beetje raar dat ik nu 2 QR codes heb, eentje van mijn eerste 2 vaccinaties en eentje van mijn booster, wel beiden geldig 😊.
 
Berichten van lezers aan paramedici.

De redactie van Seznam Zprávy sprak haar lezers aan in een speciaal pre-kerstproject. Ze vroeg hen om een eenvoudig formulier te gebruiken, en in een paar zinnen ter ondersteuning van paramedici die voor het tweede jaar op rij de covid bestrijden.
Een paar uur nadat de oproep begon, stuurden mensen meer dan duizend berichten. Het is een symbolisch geschenk aan al diegenen die onvermoeibaar voor covid-patiënten zorgen, en natuurlijk niet alleen voor hen.

Ik heb er een uitgehaald omdat ik die erg mooi vind:

Beste zorgverleners, ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn diepste dankbaarheid en respect uit te spreken voor alles wat u voor patiënten heeft gedaan sinds het begin van de coronaviruspandemie. etc. etc.
JUDr. Bc. Richard Pokorný Ph.D., Plzeň
Bron seznamzpravy.cz.
Beste kuurgast,
Bedankt dat je deze brief met ons hebt gedeeld. Het is zo mooi !!! Zou je dit bericht ook kunnen doorsturen naar de Nederlandse media? Hartelijke groet, Bernardito
 

kuurgast

Donateur
Woensdag zal de regering de regels voor oudejaarsavond en het begin van het nieuwe jaar presenteren, zei minister van Binnenlandse Zaken Vít Rakušan na een vergadering van de Centrale Crisisstaf.
De Centrale Crisisstaf gaf de opdracht aan de minister van Volksgezondheid Vlastimil Válek, om met een specifieke reeks maatregelen te komen die tegen het einde van dit jaar van toepassing moeten zijn.
"We komen met een reeks maatregelen die hopelijk de experts zullen overtuigen dat we de situatie onder controle willen hebben. Deze regering geeft de strijd tegen de pandemie zeker niet op. Integendeel, we hebben nu al te maken met de meest noodzakelijke dingen die kunnen helpen in de strijd tegen de ommicron", aldus Rakušan.

Hij verzekerde dat het einde van de noodtoestand zeker niet het einde betekent van anti-pandemische maatregelen. De noodtoestand eindigt op 26 december en sommige van de huidige maatregelen, met name de beperking van de openingstijden van restaurants, komen te vervallen. Welke regels daarna gelden, is nog niet duidelijk.
"Het gaat erom om woensdag aan het publiek, in begrijpelijke vorm voor ondernemers, uit te leggen in welk regime en welke regels het einde van het jaar in Tsjechië zal plaatsvinden. Wat zal mogelijk zijn en wat niet", voegde de minister van Binnenlandse Zaken toe.

Bron seznamzpravy.cz.

Het is nu interessant om de zevendaagse incidentie "Potvrzené případy za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel" te volgen.
Die daalt en staat nu op 639. Zodra een einde komt aan de daling zal het mogelijk gaan stijgen door omikron.


@Bernardito ik stuur niets door, maar hoop dat de NLmedia hier af en toe wat meeleest en ervan leert.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Woensdag zal de regering de regels voor oudejaarsavond en het begin van het nieuwe jaar presenteren,
De regering van Fiala verscherpt. Beperkt evenementen en feesten.

Tijdens haar eerste reguliere zitting beperkte de regering van Petr Fiala het houden van evenementen tot 29 december. Slechts 50 mensen zullen de feesten en vieringen kunnen bijwonen. Maximaal 1.000 zittende mensen kunnen culturele en andere evenementen bijwonen. Er mogen maximaal zes personen aan één tafel zitten. Dit geldt niet voor mensen die in hetzelfde huishouden samenwonen. Evenementen waarbij deelnemers niet aan tafels zitten, worden beperkt tot 100 personen.

De wijzigingen hebben ook gevolgen voor restaurants.
Er gelden dan speciale regels rond oudejaarsavond - met name van 29 december tot 2 januari. Op dit moment wordt het aantal mensen dat aan één tafel kan zitten teruggebracht van zes naar vier. De beperkingen gelden niet voor mensen die een gemeenschappelijk huishouden delen. In deze periode kunnen slechts 50 mensen deelnemen aan evenementen, feesten en partijen.
De sluitingstijd is echter niet beperkt.

Alleen degenen die zijn ingeënt of covid hebben gehad, kunnen evenementen en restaurants blijven bezoeken.
Het nieuwe kabinet spant zich in om ervoor te zorgen dat ook PCR-testen erkend worden, maar zal dat voorlopig nog niet doen vanwege de ommicron-variant.

De nieuwe maatregelen zullen ook gepaard gaan met verscherpte controles.

Tegelijkertijd worden de openingstijden van de winkels op eerste kerstdag ook beperkt tot 12.00 uur, op 25 december zijn ze volledig gesloten.

De regering heeft ook goedgekeurd dat kinderen en schoolpersoneel elke maandag en donderdag in de eerste twee weken van januari worden getest op het coronavirus. Leerlingen, studenten en schoolpersoneel zullen in de eerste twee weken van het nieuwe jaar twee keer per week worden getest, ook degenen die zijn ingeënt of de afgelopen zes maanden aan de ziekte hebben geleden.
Het testen is bedoeld om het begin van een nieuwe, meer besmettelijke variant van omicron vast te leggen.

Tweederde van de 60-plussers heeft al een derde dosis. Vanaf maandag mogen 30jarigen zich opgeven voor de booster.
De belangstelling voor de boosterdosis covid-vaccin is in december enorm. Op weekdagen hervaccineren paramedici 60 tot 80.000 mensen.

De regering wijzigt haar strategie die vorige week werd gepresenteerd niet. We vertrouwen de burgers, we zullen ze herhaaldelijk oproepen om verantwoordelijk te handelen. We dringen er bij hen op aan zich te laten vaccineren, zelfs bij de derde dosis, om zich tijdens de kerstvakantie zo verantwoordelijk en redelijk mogelijk te gedragen', zei premier Petr Fiala.

Bronnen seznamzpravy.cz + novinky.cz.
 
Verscherpt?

De maatregels worden juist veel soepeler na afloop van de noodtoestand v.a. 26 december. Geen beperking meer in openingstijden, dus ook na 22.00 uur doorfeesten, dan.

Aantal personen aan een tafel beperken, zie ik niet echt als een steekhoudende maatregel. 50cm ertussen is in Tsjechie doorgaans "voldoende" om je aan de maatregelen te houden... (als die uberhaupt nageleefd/gehandhaafd worden)
 
Ik vertrek morgenochtend naar tsjechië om er de kerstweek door te brengen, is er buiten het PLF en mijn vaccinatieattest iets waar ik rekening mee moet houden? Trip gaat naar Rockytnice nad Jizerou.
 
Beste Carldefreyne,
Naast de informatie op dit platform vind je op de site (zie link hieronder) van Hartmanova steeds de meest recente informatie v.w.b. reizen en verblijven in Tsjechie.
Voor het geval dat je met eigen vervoer gaat, is het ook raadzaam om de reisvoorwaarden in en door Duitsland te raadplegen.
Goede reis en fijn verblijf.
 
Ik begrijp dat ik, ik rij met eigen wagen, het PLF niet moet invullen??
tevens moet u een formulier* invullen als u niet met eigen vervoer reist (klik op de link), ook voor uw eventuele kinderen.

op de site van Buitenlandse Zaken (Be) lees ik dat de verschillende deelstaten andere regels hebben maar er lijken me geen beperking voor doorreis. Of vergis ik me
(begin me al zenuwachtig te maken)
 
Bovenaan