Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Het is niet zo dat Tsjechen zich "minder aan de maatregelen" zouden houden dan mensen in andere landen. Althans, geen enkele vergelijkende studie is gedaan, die dit bewijst.

Het feit, dat ondanks alle zware maatregelen de cijfers niet dalen, zoals in veel omringende landen, kan ook een andere oorzaak hebben. In de zwaarst getroffen regio's hebben de Britse en de B.1.258 (ook wel de Tsjechische) variant nu de overhand, en deze zijn ca. 40% besmettelijker.
Deze lijken zelfs na een contact van "seconden" al overgedragen te kunnen worden.

Ik zie in de media geen plannen of noodkreten hierover, vraag om hulp aan andere landen, o.i.d.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Aantal in kritieke toestand met Covid nadert record.

Tot op heden hebben fabrikanten 489.575 tot 577.130 doses covid-19-vaccin geleverd aan Tsjechië. In totaal zijn er al 483.833 doses toegediend.
In de Tsjechië zijn er gevallen van mensen die het AstraZeneca-vaccin wantrouwen, en zodra ze vernemen dat deze stof aan hen moet worden gegeven, geven ze er de voorkeur aan niet gevaccineerd te worden.
Volgens een onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is 52 procent van de mensen geïnteresseerd in vaccinatie tegen covid-19. In vergelijking met december is dat 13 procent meer..

Leuk en aardig dit nieuws , hier zie je dat ze de ouderen compleet gek maken met dit, ik ken verschillende ouderen die proberen een vaccinatie te krijgen. En daar ook recht op hebben.
Ze krijgen een zg pincode ,Alleen er is hier nagenoeg geen vaccin,volgens de dokters!!!!!!
Er zijn genoeg die dit wel willen ,als er niet genoeg is waarom dan de misleiding.

----------------------------------
Minister van Volksgezondheid waarschuwt voor een aanzienlijke verslechtering van de coronasituatie in Tsjechië.
ook hier is het wantrouwen jegens de staat gegroeid ,als je dan leest hoe de politiek in duitsland het nostradamus einde van de wereld verkondigd !
https://nos.nl/artikel/2367971-duit...chappers-in-om-corona-angst-op-te-wekken.html

"Tsjechië heeft een van de grootste virale ladingen in Europa."

Op internet circuleert veel verkeerde informatie dat ziekenhuizen opzettelijk covid-patiënten in bed houden omdat ze hogere vergoedingen krijgen van verzekeringsmaatschappijen. Ziekenhuizen wijzen dit echter nadrukkelijk af. Na de twintigste dag na de bevestigde ziekte schrapt de verzekeringsmaatschappij de covid toeslagen, ook als deze patiënten daarna nog weken op de IC of covid-afdeling moeten liggen.
Ziekenhuizen krijgen dit jaar minder van verzekeringsmaatschappijen voor de behandeling van patiënten met covid-19. Verandering heeft ook zijn eerste effecten.
gisteren hoorde ik precies hetzelfde van een hoog geplaatste zorg verzekerings manager .


Thuiszorginstellingen zeggen dat sommige patiënten die na covid worden behandeld onnodig in ziekenhuizen blijven. Ze zouden naar de thuiszorg kunnen gaan. 'Het is onzin, je verwart patiëntentypes', verzetten de ziekenhuizen zich.
zou zorg dan toch gewoon een business model zijn .......

Duitsland verlengt inreisbeperkingen.

Zoals dinsdag al werd aangekondigd door het tijdschrift “Der Spiegel”, heeft de Duitse overheid 's avonds de inreisbeperkingen uit Corona-mutatiegebieden verlengd. Mensen uit op deze manier geclassificeerde landen, waaronder Tsjechië, mogen pas op 3 maart de grens oversteken. Er zijn uitzonderingen voor Duitse staatsburgers, mensen die in Duitsland wonen, sommige forenzen en de afhandeling van dringende familiezaken.
Zelfde hier naar Oostenrijk ,alleen de test is gratis ,totdat je covid krijgt dan zit je goed in de problemen als gastarbeider.
 
Nu net 10 minuten geleden ,bekende komt hier wel wat ouder .
vrouw werkt in ziekenhuis jm kraj ,echtgenoot kreeg covid .vader en 3 kinderen meteen getest .
Niets, ook later niet ??? . 2e voorbeeld werknemer firma naast me ,ook pos covid ,vrouw werkt in ander ziekenhuis hier.
geen enkel verschijnsel,kinderen ook niet.
nu herhaal ik alleen hun woorden ,en de mening van de ziekenhuis werknemers zelf (het mondkapje heeft geen enkele invloed ) niemand weet hoe het zich verspreid . Dezelfde werknemers geven indirect te kennen dat de de covid ophef niet helemaal begrijpen.....
Maar ja tenslotte zijn ze hier allemaal dom ,met stemrecht.....
 
Fijn inderdaad, dat 70-80% van de covid-positieven geen tot milde klachten heeft! Hoera. (Alleen weet je vooraf nooit of JIJ ook tot die groep behoort.)

Als 20% wel goed ziek wordt, en ca. 5% ernstig ziek wordt, binnen enkele maanden tijd (dus als er geen enkele maatregel zou gelden bijvoorbeeld), dan heeft IEDEREEN een probleem. Als het ziekenhuis-systeem in Tsjechie kraakt bij 6000 Covid-ziekenhuisopnames, hoe zou het dan zijn bij 100.000 ???

Waarom begrijpen al die maatregelen-tegenstanders dit toch nooit?
 
Fijn inderdaad, dat 70-80% van de covid-positieven geen tot milde klachten heeft! Hoera. (Alleen weet je vooraf nooit of JIJ ook tot die groep behoort.)

Als 20% wel goed ziek wordt, en ca. 5% ernstig ziek wordt, binnen enkele maanden tijd (dus als er geen enkele maatregel zou gelden bijvoorbeeld), dan heeft IEDEREEN een probleem. Als het ziekenhuis-systeem in Tsjechie kraakt bij 6000 Covid-ziekenhuisopnames, hoe zou het dan zijn bij 100.000 ???

Waarom begrijpen al die maatregelen-tegenstanders dit toch nooit?
Inderdaad Josef, zolang mensen zich alleen baseren op wat ze denken te zien en denken te weten, zijn we ver van huis. Iets begrijpen of mee te willen werken zonder een hoog 'ja maar' gehalte is blijkbaar lastig.
 
Volgens mij, als ik zo een tijdje fora en sociale media volg, begrijpen velen het verschil tussen "relatieve" en "absolute" cijfers niet zo goed....

Ach, 5% ernstig ziek, da's toch niet zoveel??? Of 1% dooien, da's maar 1 op honderd....
Alleen op een bevolking in CZ van 10 miljoen of 17,5 milj. in NL zijn dat absoluut verschrikkelijke aantallen.
 

kuurgast

Donateur
Havlíčkův Brod-ziekenhuis roept opnieuw om hulp van het leger.

Woensdag zijn in Tsjechië 10.813 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat waren bijna 1.300 gevallen meer dan in de week ervoor. Het aantal Covid-19-patiënten dat in ziekenhuizen wordt behandeld, is 6195, waarvan 1227 mensen op IC, het hoogste aantal sinds het uitbreken van de pandemie. De intensive care units in dit land zijn voor 86 procent bezet, er zijn landelijk slechts 148 bedden beschikbaar voor Covid-patiënten.
Vijf van de 14 Tsjechische regio's, voornamelijk in het westelijke deel van het land, hebben mogelijk eind februari geen vrije bedden op intensive care-afdelingen vanwege de verspreiding van de meer besmettelijke Britse variant.
Het Havlíčkův Brod-ziekenhuis vroeg opnieuw soldaten om hulp.
Het ministerie van Volksgezondheid zet zich schrap voor de verdere verslechtering van de epidemische situatie in Tsjechië en zei dat het zal overwegen om medische studenten weer aan het werk te zetten in ziekenhuizen en om hulp uit het buitenland kan vragen, aangezien het aantal ziekenhuispatiënten met COVID-19 blijft stijgen.

De risico-index steeg tot 75 op 100. Het aantal reproducties steeg tot 1,1.
Het R-getal is momenteel R 1,1. Als het R-getal 1,2 bereikt, kan de capaciteit voor kritieke zorg van de ziekenhuizen in Praag, Centraal Bohemen en de regio's Hradec Kralove, Karlovy Vary en Usti eind deze maand uitgeput zijn. In de regio's Liberec, Pardubice en Plzen zou in maart een vergelijkbare situatie kunnen ontstaan.
De epidemische situatie in de meest getroffen regio's is 2,5 keer erger dan in de rest van het land, uitgaande van het relatieve aantal nieuw geïnfecteerde personen, tot 2.600 per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen.

In de afgelopen twee weken zijn 16.000 65-plussers besmet geraakt. Ongeveer 5.000 van hen hebben waarschijnlijk een ziekenhuisbehandeling nodig.
Meer dan 1.300 paramedici zijn afgelopen week positief getest op covid-19.
Sinds het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar zijn er in Tsjechië meer dan 1,1 miljoen coronagevallen geregistreerd. Tot dusver zijn 18.739 mensen omgekomen in verband met Covid-19.
Dagelijks sterven er nu 130 tot 140 mensen door corona in Tsjechië.
---------------------------
Corona-vaccinatie: 182.000 mensen in Tsjechië werden geïmmuniseerd met twee doses.

In totaal zijn tot nu toe meer dan 667.000 doses coronavaccin afgeleverd in Tsjechië. Ongeveer driekwart van de vaccins is al aan Tsjechische burgers toegediend, waarbij 182.000 mensen de noodzakelijke twee doses hebben gekregen.
Als onderdeel van een gezamenlijke actie van de EU heeft Tsjechië in totaal ongeveer 12 miljoen doses vaccin besteld bij Pfizer/Biontech, 3 miljoen doses bij AstraZeneca, drie miljoen doses bij Moderna, een miljoen doses bij CureVac en 2 miljoen doses van Johnson & Johnson.
Alle vaccins werden vanuit het magazijn van de distributeur binnen drie dagen geleverd aan de individuele vaccinatieplaatsen.
----------
GEGEVENS: Hoe is het echt met vaccins in Tsjechië?
Pfizer/BionTech leverde 582.660, ingeënt 458.885.
Modern leverde 44.000 af, gevaccineerd 22.171.
AstraZeneca leverde 40.800, ingeënt 2.777.
Status van vaccinleveringen vanaf 17.2.2018
Het aantal gevaccineerden is op 16 februari, de gegevens voor vandaag komen morgenochtend.
Bron twitter.com/ChytraKarantena.
----------------------------------
Hoofd van de medische kamer: het versoepelen van Covid-beperkingen is krankzinnig.

Het hoofd van de Tsjechische Medische Kamer, Milan Kubek, heeft zich sterk uitgesproken tegen de plannen van de regering om enkele coronavirusmaatregelen te versoepelen. Dr. Kubek zei dat de epidemie versnelde en op weg was naar de muur die de capaciteit is van de nationale gezondheidsdienst. In plaats van te remmen staan we op het punt om gas te geven, wat alleen een gek zou doen, zei hij.

Ondanks de verslechterende epidemische situatie bereidt de regering zich voor op de geleidelijke heropening van scholen, met COVID-tests voor studenten. Leerlingen en studenten zouden in maart moeten terugkeren naar scholen. Vrijdag gaat het kabinet ook in op de mogelijke opening van meer winkels.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný zei woensdag dat de oplossing voor de COVID-crisis de ‘bewuste benadering van mensen’ is, terwijl premier Babiš zei dat het openen van winkels ‘onderdeel zou kunnen zijn van een maatschappelijke overeenkomst’.
Hun tegenstanders zeggen dat Tsjechische leiders politieke verantwoordelijkheid trachten te ontwijken en deze doorgeven aan mensen, en dat sterker leiderschap en betere volksgezondheidscampagnes de beste oplossingen zijn om de verspreiding te beheersen.
------------------------------------
Het enige crematorium in de regio Karlovy Vary zit aan de rand van de capaciteit.

Het enige crematorium in de regio Karlovy Vary is vanwege de coronavirus-epidemie op de capaciteitslimiet. Vóór de epidemie waren er ongeveer 200 crematies per maand, momenteel is dat twee keer zoveel. Het aantal sterfgevallen met covid in de regio Karlovy Vary blijft groeien en de aanval op uitvaartdiensten is groot, maar het crematorium is beperkt tot één crematieoven.
----------------------------------
Overheidsadviseur Prymula stelt een harde lockdown voor gedurende twee tot drie weken.

De epidemioloog en regeringsadviseur Roman Prymula stelt voor om in Tsjechië gedurende twee tot drie weken zeer strenge anticoronamaatregelen in te voeren. Pas dan zou men beginnen met een geleidelijke ontspanning, vergezeld van tests, vertelde hij donderdag aan de Tsjechische televisie. Hij wil deze benadering voorstellen aan de premier, zei Prymula. Maar aangezien het een politieke beslissing zou zijn, zou het de steun van de oppositie moeten hebben, voegde hij eraan toe.
Minister van Volksgezondheid Jan Blatný riep woensdag de burgers op om zich verantwoordelijk te gedragen gezien de ontwikkelingen. Volgens zijn voorganger Prymula is de huidige situatie zo gespannen dat het te laat is voor een dergelijke aanpak zonder beperkingen.
-------------------------------------------
Regering en oppositie bereiken overeenstemming over een compromis over de pandemiewet.

In de strijd voor een pandemiewet hebben de regering en de oppositie een compromis bereikt. Dat maakte partijleider van de burgerdemocraten, Petr Fiala, donderdag na de onderhandelingen bekend. Als gevolg hiervan werd het systeem van compensatie voor de bedrijven en zelfstandigen die getroffen werden door anticoronamaatregelen in de wet opgenomen.
Premier Andrej Babiš heeft aangekondigd dat de pandemiewet recht heeft op compensatie vanaf 1 maart tot het einde van de pandemiewet.
De pandemiewet moet de anticoronamaatregelen in de toekomst reguleren. Het wordt verondersteld in werking te treden op vrijdag 26 februari. De huidige noodtoestand geldt tot 28 februari.
-----------------------
De belofte van een "semi-normale" zomer? Met een vaccinpaspoort, klinkt het uit Griekenland.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-------------------------------
Konvalinka: Na Brigitta (Britse mutatie) zullen er 30.000 doden zijn. Het zal Tsjechië oversteken voordat we vaccineren.
De Britse mutatie steekt Tsjechië over, de vaccinatie zit vast en we kunnen een substantieel deel van het land niet vaccineren voordat deze meer besmettelijke variant van het virus zich hier verspreidt, zei biochemicus Jan Konvalinka.
Volgens optimistische schattingen van biochemicus Jan Konvalinka zal de Britse coronavirusmutatie nog minstens 30.000 doden achterlaten.
Dat de Britse mutatie besmettelijker is, wordt bevestigd. Het kan ook agressiever zijn en een slechter beloop van de ziekte veroorzaken, maar daar hebben we nog niet genoeg bewijs voor, zegt Konvalinka. "Helaas is dit een mislukking. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet onomkeerbaar was. Dat er een aantal fouten is gemaakt. We hebben er allemaal een paar gedaan, sommige natuurlijk politici en besluitvormers meer, maar hier is het beeld, denk ik, erg overtuigend. We hebben het niet gehaald", zegt de biochemicus.
.............We zijn eraan gewend, we schrikken ook niet, maar wekelijks sterven er meer dan duizend mensen aan deze ziekte. En op die kaart is te zien dat ze niet zouden hoeven te sterven als we een beter georganiseerde reactie op het virus hadden.
....Aan de ene kant is het de schuld van het virus, aan de andere kant is het onze schuld. De schuld van het virus is dat hij echt duivels op de grens tussen een echt dodelijke pandemie die miljoenen mensen doodt en een banale griep of, zou ik zeggen, verkoudheid. En voor de meeste mensen is het inderdaad een relatief triviale ziekte, maar voor een klein deel van die mensen is het dodelijk. Als het ebola was, zou het tegen die tijd gestopt zijn. Omdat iedereen de maatregelen heel duidelijk zou nemen. Het zou heel moeilijk zijn, heel snel, en we zouden het virus stoppen, net zoals we ebola hebben gestopt. Alsof we SARS 1 stopten, waar het sterftecijfer weer vele malen hoger was. En de maatregelen waren veel zwaarder, echt politiemaatregelen, heel scherp, die de verspreiding van het virus stopten. Dit is waar het virus wordt verspreid door asymptomatische mensen.
............De hele situatie escaleert dramatisch. Kijk naar die cijfers. We zijn nu in absolute aantallen op de bezetting van die IC's. We bevinden ons op een niveau waar we vorig voorjaar bang voor waren en het volstrekt onaanvaardbaar vonden. We hebben nu bijna 1.200 mensen op intensive care-bedden. Dit zijn mensen die meestal kunstmatig slapen met een slang om hun keel, die gewoon vechten voor hun leven. Ik heb collega-artsen die daar werken en die zich echt zorgen maken over waar ze patiënten naartoe moeten sturen, waar ze moeten worden geïntubeerd, welk ziekenhuis ze zal brengen. In deze situatie zou ik het onverantwoord vinden om maatregelen te versoepelen en mensen in winkels te laten winkelen.
Bron seznamzpravy.cz.
Je wil niet weten hoe mensen reageren op dit artikel........
 
Laatst bewerkt:
Volgens mij, als ik zo een tijdje fora en sociale media volg, begrijpen velen het verschil tussen "relatieve" en "absolute" cijfers niet zo goed....

Ach, 5% ernstig ziek, da's toch niet zoveel??? Of 1% dooien, da's maar 1 op honderd....
Alleen op een bevolking in CZ van 10 miljoen of 17,5 milj. in NL zijn dat absoluut verschrikkelijke aantallen.
Dat zie je verkeerd, Josef. Het interesseert die mensen gewoon niet. Zolang het niet in hun nabije omgeving gebeurt, bevestigt dat dat het allemaal zwaar overdreven wordt. Dus bespaar je de moeite: deze mensen zijn niet met onderbouwde argumenten te overtuigen, er is altijd wel de e.o.a. website die hun gelijk bevestigt. De waarheid is simpelweg wat ze zelf graag willen horen. Daar valt niet met feiten tegenop te lullen.
 
Inderdaad Punk, iets met het recht op een eigen mening maar zeker niet het recht op eigen feiten. Feitenvrij geklets heet dat geloof ik.

@kuurgast Reacties grotendeels gelezen en het is wederom om te janken. Mensen beseffen niet dat het niet alleen om de mortaliteit draait maar met name om de ziekenhuisbezetting en het gebrek aan personeel aldaar. De ziekenhuizen kunnen het niet meer aan, en als je straks met een stevig hartfalen komt, is de IC vol. En dus ga je dood. Wil men echt die kant op?
Het egocentrisme -we willen feesten, zuipen en sporten- viert nog steeds hoogtij.
 
Inderdaad Punk, iets met het recht op een eigen mening maar zeker niet het recht op eigen feiten. Feitenvrij geklets heet dat geloof ik.
Klopt, Olivier, en dat is er niet beter op geworden sinds we vier jaar lang in de VS een zeker iemand hebben gehad die net zo redeneert. Weer een bevestiging voor de mensen die hun eigen opinie als waarheid zien. Gewoon net zolang de feiten ontkennen en verminken tot ze aan je eigen mening voldoen.
 
In Nederland is er opnieuw vele uren in het parlement gesproken over de avondklok. Weet iemand meer over de situatie in Tsjechië ten aanzien van de avondklok die hier zeker ook geldt? Ik woon buiten een klein dorp en zou alleen in de avond op pad zijn om naar een concert te gaan. Blijf dus altijd 's avonds binnen. Merk dus niets van een avondklok.
Hoe is het in de grotere steden?
 
Zorgen in Tsjechië

In Tsjechië is de noodtoestand verlengd omdat het aantal coronabesmettingen in het land blijft stijgen, tot ruim 10.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat is het hoogst aantal in heel Europa. Duitsland besloot vorig weekend al om de grens met Tsjechië te sluiten.

Door de noodtoestand gelden er strenge maatregelen, maar de Tsjechen lijken die niet altijd na te leven, zegt correspondent Laura Postma. “Bijna de helft van de Tsjechen met symptomen laat zich niet testen en er is bijvoorbeeld ook heel veel beweging op straat. Mensen lijken het niet meer zo serieus te nemen als een jaar geleden.

bron: vrt.be

Dringt het dan bij hen niet door dat heel het ziekenhuissysteem op het ontploffen staat en iedereen van jong tot oud wel eens heel toevallig en ongeweten onderliggende problemen kan hebben, waar hij/zij zich niet van bewust is?
Ik heb zelf een zoon die röntgenfoto's moest laten nemen van zijn lever, na een kwetsuur op een sportwedstrijd. Op dat moment, 23 jaar oud zijnde, kreeg hij het nieuws dat hij maar 1 nier had.
Verder jong en kerngezond. Krijgt zo iemand Covid-19, is het ermee gedaan!
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Stijgende coronacijfers: mogelijke versoepeling uitgesteld, FFP2-masker verplicht.

Tsjechië lijkt af te glijden in een derde coronagolf terwijl in andere EU-landen aantal besmettingen dalen.
Tsjechië zag donderdag nog eens 11.553 positieve gevallen van coronavirus, 2500 meer dan een week geleden. Het aantal nieuwe coronagevallen lag voor de derde keer op rij boven de 10.000.
Ziekenhuizen zijn momenteel overbelast, 6.343 mensen zijn momenteel in het ziekenhuis opgenomen en meer dan 1.200 COVID-geïnfecteerden verkeren in ernstige toestand op IC's, een recordaantal.
Op de intensive care-afdelingen van de ziekenhuizen is momenteel nog 14 procent van alle bedden vrij, waarvan 156 voorbereid zijn op degenen die besmet zijn met het virus.
In Tsjechië werden 968 coronagevallen geteld per 100.000 inwoners. Dat is aanzienlijk meer dan de 649 in op de tweede plaats Estland en 621 in Slowakije op de derde plaats.

Het R-getal is gestegen tot R 1,15.
-------------
Tijdens het weekend zal minister van Volksgezondheid Jan Blatný ook met epidemiologen en regionale hygiënisten de mogelijkheid bespreken om enkele andere districten te sluiten.
---------------------------------------------------
Overheid bereidt crisisscenario voor ziekenhuizen voor.

Het kabinet bereidt een crisisscenario voor voor ziekenhuizen die geen patiënten meer kunnen opnemen of hun capaciteitsgrens naderen. Minister van Volksgezondheid Jan Blatny zei vrijdag dat lichtere gevallen die nog steeds medische zorg nodig hebben, in geval van nood behandeld kunnen worden in geïmproviseerde gezondheidsfaciliteiten in sportscholen. Eerder sprak de minister ook over het gebruik van spa's hiervoor. Mocht de verspreiding van de infectie erger worden, dan kan de overheid ook specialisten in poliklinieken en medische studenten opdracht geven om in ziekenhuizen te helpen.
----------
De gouverneur van Hradec Králové, Martin Červíček, bespreekt mogelijke hulp aan overvolle ziekenhuizen met covid-patiënten aan de Poolse grens. Het zou helpen in een situatie waarin het niet langer mogelijk is om patiënten in Tsjechië te verplaatsen.
De afgelopen dagen hebben de regio's Ústí nad Labem en Karlovy Vary ook de mogelijkheid van hulp in Duitsland gezocht. De staat wil echter hulp in het buitenland vragen als de beddencapaciteit in Tsjechië uitgeput is.
--------
De situatie in ziekenhuizen in de regio Hradec Králové blijft gespannen. Ziekenhuizen in de regio staan aan de vooravond van capaciteit. De instroom van covidpatiënten die ziekenhuisopname nodig hebben, is nog steeds sterk. Tot op heden zijn ongeveer 210 patiënten met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen in het Hradec Králové Universitair Ziekenhuis, waarvan 60 op de IC.
--------
Vrijdagmiddag zullen de paramedici in Praag tien patiënten met covid-19 van het overbelaste Sokolov-ziekenhuis naar het ziekenhuis in Humpolec brengen.
--------
De staat zal meer vaccins tegen covid-19 naar de regio's Karlovy Vary en Hradec Králové sturen.
-------------------------------------
Huisartsen beginnen vanaf maart met het vaccineren van hun patiënten.

Er zijn ongeveer 5.000 huisartsen in het land. Meer dan 3.000 van hen hebben zich vrijwillig aangemeld voor het vaccinatieprogramma.
De huisartsen zouden toegang hebben tot het online reserveringssysteem, zien wie er is gevaccineerd en wie niet, en dan contact kunnen opnemen met hun patiënten om een vaccinatietermijn af te spreken.
----------------------------
Gecertificeerde-maskers verplicht in transport en winkels.

De Tsjechische regering scherpt de eisen aan neus- en mondbescherming aan met het oog op de snelle verspreiding van de meer besmettelijke "Britse" variant van het virus. Vanaf maandag 22 februari moeten mensen FFP2-maskers of maskers gemaakt van nanovezels gebruiken in winkels, in het openbaar vervoer en op plaatsen met een hogere concentratie mensen. Mensen die chirurgische gezichtsmaskers gebruiken, moeten er twee dragen voor meer veiligheid. Zelfgemaakte gezichtsmaskers of sjaals zijn niet langer acceptabel.
Het ministerie van Volksgezondheid raadt het gebruik van KN95- of FFP2-ademhalingstoestellen aan.

Na de aankondiging van vandaag door minister van Volksgezondheid Jan Blatný van de verplichting om FFP2-ademhalingstoestellen te dragen in winkels of openbaar vervoer, die vanaf dinsdag van kracht zou moeten worden, melden apotheken een sterke toename van de belangstelling voor deze beschermingsmiddelen. Ze hebben genoeg op voorraad.

Britse mutatie in meer dan 50 procent van de positieve testen bewezen in Tsjechië.
--------------------------------
De overige kleine winkels gaan maandag niet open.

Winkels mogen voorlopig niet worden heropend in Tsjechië, zei minister van Handel en Industrie Karel Havlíček na de kabinetsvergadering van vrijdag. De reden is de verslechterende coronavirus-epidemie die wordt aangedreven door de Britse mutatie van het virus en het feit dat ziekenhuizen in het hele land hun capaciteitsgrens naderen.
Hij zei dat de regering het voorstel eind volgende week zou overwegen als de situatie verbetert.

Na Pasen zouden de hoge scholen in Tsjechië moeten heropenen als de epidemische situatie het toelaat. De herintroductie van praktijkonderwijs in het laatste jaar betekent dat 40.000 studenten en 11.000 academici terugkeren naar de klassen.
Tsjechische leerlingen zijn het langst thuis in Europa.
---------------------------------
Babiš beëindigt de samenwerking met Prymula.

Premier Andrej Babiš heeft zijn adviseur en voormalig minister van Volksgezondheid, Roman Prymula, ontslagen wegens het bijwonen van een voetbalwedstrijd tussen Slavia Praag en de Engelse club Leister City op donderdagavond.
De heer Babiš zei dat de aanwezigheid van Prymula bij de wedstrijd in een tijd waarin voetbalfans vanwege de Covid-19-crisis de stadions worden verbannen, zeer ongepast was. Behalve de heer Prymula werd het evenement ook bijgewoond door andere publieke figuren, zoals Europarlementariër Alexander Vondra, de bondskanselier van de president Vladimír Mynář en het hoofd van de Tsjechische televisie Petr Dvořák.
Prymula zei dat de deelname van toeschouwers aan voetbal was toegestaan als onderdeel van een proefproject, dat hij vóór het evenement een negatieve test op het coronavirus had en dat hij een masker op de tribunes droeg. Prymula trad in oktober af als minister van Volksgezondheid nadat een tabloid foto's had gepubliceerd van hem die een restaurant verliet terwijl zitplaatsen binnenshuis niet waren toegestaan.
"Mensen die praten over harde lockdowns, moeten het goede voorbeeld geven. Het is een negatief signaal, ik vind het niet juist”, zei Blatný.

Roman Prymula eiste donderdag nog dat het openbare leven in Tsjechië gedurende twee tot drie weken volledig wordt stilgelegd!!!
'S Avonds woonde hij toen de Europese voetbalwedstrijd tussen Slavia Praag en Leicester bij........hoe geloofwaardig zijn de politici nog voor de gewone burgers.......

---------------------------
Data: wie sterft er aan covid? Het aandeel jongere jaren stijgt.

Het aantal gevaccineerde senioren boven de 80 neemt toe, en als gevolg daarvan is het aandeel van deze leeftijdsgroep in alle sterfgevallen als gevolg van covid-19 in februari afgenomen. Het is in de meeste andere categorieën licht gestegen.

Vergeleken met voorgaande maanden laten gegevens van het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe trend zien: met het toenemende aantal gevaccineerde senioren ouder dan 80 jaar neemt hun aandeel in de sterfte af.
De gegevens suggereren dat senioren niet langer verantwoordelijk zijn voor de meerderheid van de sterfgevallen die verband houden met covid-19-infectie. Sinds september, toen het aantal sterfgevallen snel begon toe te nemen, is het aandeel van de 80-plussers in het totale aantal sterfgevallen op ongeveer 50% gebleven. Nu is het voor het eerst sindsdien fors gedaald tot de huidige 44,2 procent.
Terwijl de oudste leeftijdsgroep een zichtbare daling in de gegevens zag, nam het aandeel anderen licht toe. In feite betekent dit dat jongere klassen nu een iets hoger percentage sterfgevallen hebben dan in de voorgaande maand, ongeacht het totale aantal sterfgevallen.
Een uitzondering vormen alle categorieën van 0–34 jaar, die praktisch nul blijven.
De daling van het aantal sterfgevallen in de categorie 80-plussers kwam op een moment dat het aantal vaccindoses dat aan ouderen werd gegeven de 200.000 begon te benaderen. In totaal zijn 57.763 mensen ouder dan 80 jaar ingeënt, van wie de meesten zijn ingeënt in Praag.

Wat niet vermeld wordt is dat uit eerdere onderzoeken naar voren kwam dat minder vrouwen in de ziekenhuizen liggen met covid.
------------------------------
Socioloog Daniel Prokop; De sleutel tot het beheersen van de epidemie is het verminderen van contacten.

Omdat we maar 14 procent van de mensen in het thuiskantoor hebben. Een jaar geleden in het voorjaar was dat 23 procent. In sommige landen, zoals Finland, is dat zelfs 59 procent. We zullen nooit 59 procent halen omdat we een enorm aandeel mensen in de industrie en productie hebben. Naar mijn mening is het nodig om met name kleinere bedrijven te stimuleren om werknemers in het thuiskantoor te plaatsen. Introduceer een vast tarief op het thuiskantoor voor het betalen van internet en elektriciteit thuis. Zoiets als maaltijdcheques.
Praag heeft 40 procent thuiskantoor, wat het aantal contacten aanzienlijk vermindert. Zelfs in de herfstgolf ging Praag beduidend sneller naar beneden. Praag profiteert ook van toegankelijker testen. Als je ver moet gaan voor de test, gaan mensen er niet eens heen.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + expats.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
-------------------------------
Op socialmedia wordt volgende bericht verspreid:
Tsjechië beëindigt de COVID-19 noodtoestand.

De stemming betekent dat bars, restaurants en cafés mogelijk op maandag kunnen heropenen. De avondklok en een verbod op bijeenkomsten van meer dan twee personen worden ook geannuleerd.
In plaats van "noodtoestand" komt er een pandemie-wet en blijven alle maatregelen voorlopig van kracht.
De Tweede Kamer heeft donderdag het ontwerp van de pandemiewet aangenomen. Nu moet het wetsvoorstel in de Senaat worden behandeld en ondertekend door president Milos Zeman.
 
Laatst bewerkt:
Op socialmedia wordt volgende bericht verspreid:
In plaats van "noodtoestand" komt er een pandemie-wet en blijven alle maatregelen voorlopig van kracht.
De Tweede Kamer heeft donderdag het ontwerp van de pandemiewet aangenomen. Nu moet het wetsvoorstel in de Senaat worden behandeld en ondertekend door president Milos Zeman.
Van nooit.nl, zeer discutabele site.
Is oud, van vorige week, over de noodtoestand die de 14e febr. eindigde.
Zoals we weten is er vanaf de 15e een nieuwe noodtoestand.
 
Inderdaad Punk, iets met het recht op een eigen mening maar zeker niet het recht op eigen feiten. Feitenvrij geklets heet dat geloof ik.
Nu geef ik informatie direct uit de eerste hand hoe de daadwerkelijke situatie hier in de jh kraj is.
Tevens van werknemers van 3 ziekenhuizen ,een hoge manager van een zorgverzekering ,en van firmas met honderden tot bijna 1000 werknemers.
Buiten olivier om met info uit 1 ziekenhuis waar het wel erg is ,hoor ik geen enkel ander forumlid met directe informatie.
Het gaat niet om het ontkennen ,maar om concrete info .
Mensen worden hier beoordeeld wat ze daadwerkelijk zelf zien ,met enige minachting zelfs.
Dat is wat mij stoort , zg hoog opgeleiden die terugvallen op het beledigen van de groep die toevallig ,terecht of onterecht in hun provincie deze problemen niet meemaken.
En als ik persoonlijk hoor van een ziekenhuis medewerker dat ze 3 afdelingen hebben gesloten en daardoor minder werk hebben......
 

kuurgast

Donateur
Covid-19-sterfgevallen in Tsjechië overschrijden de grens van 19.000.

Vrijdag werden in Tsjechische laboratoria 11.192 nieuwe besmettingen met het coronavirus aangetroffen. Dat zijn er ongeveer 2400 meer dan een week geleden. Het aantal nieuwe coronagevallen lag voor de vierde keer op rij boven de 10.000. Ook het aantal Covid-19-patiënten met een ernstig ziekteverloop is hoog. Meer dan 6.300 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan meer dan 1.200 op IC's.

Het aantal sterfgevallen met Covid-19 in Tsjechië bedraagt nu meer dan 19.000.
Dagelijks sterven er nu 130 tot 150 mensen door corona in Tsjechië.

Het R-getal is gestegen tot R 1.19.

Minister van Volksgezondheid Jan Blatný is dit weekend verder met de experts in gesprek over verdere coronamaatregelen.
De regio's Zuid-Bohemen, Midden-Bohemen en Liberec - overal hebben ze stijgingen van 15-25 procent. De situatie zal voor hen verslechteren.
----------------------------
De gegevens onthullen een kritieke situatie in ziekenhuizen.

De vrije capaciteit van IC-bedden in Tsjechië is 13 procent. De regio met de laagste capaciteit is Praag, dat momenteel slechts 4% vrije IC-bedden heeft. De mogelijkheid om een andere afdeling te openen is geen kwestie van vrije bedden, maar het is nodig om voor hen geschoold personeel te hebben - en dat hebben we niet ", aldus een woordvoerster van het Motol University Hospital.
Het totale aantal ziekenhuisopnames, ongeacht de toestand van de patiënt, is echter lager dan tijdens de herfstfase van de epidemie. Dit betekent dat het aandeel van ziekenhuisopnames op de intensive care is toegenomen en nu rond de 20% ligt. Met andere woorden: een op de vijf ziekenhuisopnames bestrijdt de ziekte in een ernstige toestand. In december, toen de gegevens leken te dalen, was dat elke achtste.
De capaciteit van de gezondheidszorg is in sommige regio's meer uitgeput dan in het najaar, ondanks het algemeen lagere aantal ziekenhuisopnames dat in de statistieken wordt gerapporteerd. Onder andere worden ziekenhuisopnames nu anders geteld, en in feite zijn er mogelijk meer mensen in ziekenhuizen die voor covid zijn opgenomen dan uit de gegevens van het ministerie blijkt. Iedereen die besmet is met covid-19 wordt na 20 dagen uitgesloten van de statistieken. Sommige mensen blijven in ziekenhuizen omdat hun gezondheid nog steeds slecht is, zelfs nadat ze een negatieve test voor covid-19 hebben gehad.
-------------------------------------
Tsjechië bestelt anti-Covid-medicijn Regeneron.

Tsjechië zal 12.000 doses van het medicijn Regeneron aanschaffen dat wordt gebruikt voor de behandeling van mensen die een hoog risico lopen om met Covid-19 in het ziekenhuis te worden opgenomen. De antilichaamcocktail, geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Regeneron, is effectief gebleken bij het voorkomen van COVID-19 bij mensen die zijn blootgesteld aan mensen die besmet zijn met het nieuwe coronavirus.
De overheid heeft al het medicijn Bamlan veiliggesteld, dat volgens hetzelfde principe werkt als Regeneron.
Beide therapieën worden nog beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau, maar het gebruik ervan is aanbevolen door het Tsjechische ministerie van Volksgezondheid.
In maart worden 4000 doses geleverd, in april en mei komt er nog meer.
--------------------------------------
Polen overweegt meer beperkingen in te voeren aan de Tsjechische grens.

Polen overweegt beperkingen in te voeren aan de grenzen met Tsjechië en Slowakije vanwege het toenemend aantal nieuwe gevallen van coronavirus in beide landen.
De Poolse regering moet binnen een week een besluit nemen over de kwestie. Het aantal Covid-infecties in Polen groeit de laatste dagen. De afgelopen week bedroeg de gemiddelde dagelijkse toename van nieuwe gevallen 6.500 en ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt.
Polen voerde medio maart vorig jaar grenscontroles met Tsjechië in en annuleerde de maatregel in juni. Vanaf november moeten degenen die van Tsjechië naar Polen reizen, een negatieve coronavirus-test indienen of in quarantaine gaan.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.
------------------
Een reactie eruit gehaald onder artikel over vrije capaciteit van IC-bedden:
Ivana Medková
Beste ontkenners, probeer alstublieft wat moed en gezond verstand te verzamelen en probeer uw angst onder ogen te zien. Zeggen dat iemand tegen je liegt over dode, zieke en overvolle ziekenhuizen is op dit moment volkomen kinderachtig. Kijk bijvoorbeeld eens naar worldometers.info, misschien zal het je genezen.
ontkenning - volgens Freud een van de verdedigingsmechanismen van het ego; paranormale verdediging in het aangezicht van een psychologisch veeleisende realiteit (als ik het ontken, hoef ik er niet mee om te gaan, het houdt op te bestaan en het gaat goed, de wereld is een veilige plek en alles wordt weer overspoeld met zon. ..)
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Het aantal mensen dat intensieve zorg nodig heeft, blijft groeien.

Zo'n 6.755 nieuwe gevallen van Covid-19 werden zaterdag geregistreerd in Tsjechië, dat zijn er ongeveer 1.600 meer dan op dezelfde dag vorige week.
Momenteel liggen zo'n 6.000 mensen in het ziekenhuis. Ongeveer 1.300 patiënten hebben echter intensieve zorg nodig, een recordhoogte sinds het uitbreken van de pandemie in het land.
Hoewel het aantal uitgevoerde PCR-tests de afgelopen week licht is gestegen, gaat de toename gepaard met een hogere positiviteit.
Dagelijks sterven er nu circa 150 mensen door corona in Tsjechië.

Het totale aantal vaccinaties 542.779
Personen met voltooide vaccinatie (twee doses) 206.326
----------------------
Babiš zet vraagtekens bij de terugkeer van kinderen naar school.

Premier Andrej Babiš eist dat de concurrentie voor de levering van antigeen-zelftests aan scholen wordt opgeheven. Dat zei de regeringsleider zaterdag op de Tsjechische openbare televisie.
De tests hebben betrekking op de geleidelijke terugkeer van leerlingen naar scholen in maart. Babiš zette echter vraagtekens bij de terugkeer van de kinderen naar school. Hij merkte op televisie op dat de pandemische situatie buitengewoon ongunstig was.

De opening van scholen was een van de voorwaarden van de gouverneurs in de onderhandelingen met de regering over de noodtoestand. Epidemiologische aantallen verslechteren, de staat slaagt er niet in om het aanbod van antigene tests voor kinderen te kiezen. "Het is triest", bekritiseert de gouverneur de regering.
"De geschillen over de aanbesteding voor de tests zijn een voorbeeld van een andere mislukking en de reden waarom de maatregelen niet erg geloofwaardig zijn'', zei de gouverneur van Liberec Martin Půta, eraan toevoegend dat het zonder tests niet mogelijk is om scholen te openen.
"Het is op zich niet goed dat de premier commentaar geeft op iets dat de minister van Binnenlandse Zaken maandag de regering een verklaring wilde afleggen. Gewoon verdere verdeeldheid tussen leden van de regering. Ik denk dat een beetje rust in de media hen ten goede zou komen. Maar over het algemeen ben ik niet verrast door de incompetentie of almacht op dit gebied. Het is triest", zei gouverneur Pecková.
-------------------------------
Bij de Tsjechisch-Duitse grens bouwen mensen sneeuwpoppen als teken van verlangen naar vrienden.

Aan de Tsjechische en Duitse kant van de grens bouwden mensen de hele week sneeuwpoppen als teken van verlangen naar vrienden. Het initiatief “Zaterdag voor de buurt” vestigt de aandacht op het leed dat mensen ervaren door gesloten grenzen. Daarbij drukt ze ook de angst uit voor stigmatisering van grensoverschrijdende relaties.
“We willen u eraan herinneren dat we onze vrienden, familieleden, buren en collega's missen. In plaats van hen bouwen we in ieder geval de sneeuwpoppen en door dat te doen, geven we aan dat we uitkijken naar goede tijden waarin we elkaar weer kunnen ontmoeten.”
Het initiatief is in het voorjaar ontstaan toen de grenzen helemaal waren gesloten.
-------------------------
Mensen protesteren tegen overheidsbeperkingen buiten het huis van de vice-premier.

Zo'n 150 mensen verzamelden zich zaterdagmiddag voor het huis van vice-premier Jan Hamáček in het dorp Mratín om te protesteren tegen de beperkingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het evenement werd georganiseerd door het Chcipl PES-initiatief, dat ondernemers uit de horeca vertegenwoordigt.
Demonstranten hielden slogans voor waarin werd opgeroepen tot vrijheid om een normaal leven te leiden en een einde te maken aan overheidsbemoeienis. Veel van de demonstranten droegen naar verluidt geen maskers ondanks dat ze dicht opeen stonden.
Een andere demonstratie staat gepland op 7 maart op het Oude Stadsplein.
----------------------------
Risico op Britse mutatie. Het is niet alleen dat hij besmettelijker is.

De Britse variant is niet enkel besmettelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus, maar heeft ook voor een langere besmettelijkheid. Nu blijkt dat wie besmet is deze variant ook voor een langere tijd meedraagt en langer besmettelijk is. Die langere besmettelijkheid verklaart voor een deel de hogere besmettelijkheid.
De resultaten van een onderzoek laten zien dat het verschil in de verspreidingssnelheid te wijten is aan het feit dat patiënten de infectie gemiddeld 13 dagen verspreiden in plaats van acht, dus 40 tot 60% langer.
Volgens de beschikbare informatie heeft de zogenaamde Britse mutatie een besmetting van 1,6 tot 1,7 keer hoger. In de meest getroffen regio's van Tsjechië komt het voor in ongeveer 80 procent van de positieve monsters, terwijl het aandeel in het hele land nog steeds 40 procent bedraagt.
Volgens de minister van Volksgezondheid Jan Blatný wordt de verlenging van isolaties en quarantaine nog niet verwacht.
"Sommige van die onderzoeken zijn verschenen, maar ze zijn geen mening van de meerderheid. We gaan nog niet door met de verandering”, antwoordde de minister vrijdag tijdens een persconferentie.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznamzpravy.cz.
Alle cijfers en grafieken onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19.

Het is nu duidelijk zichtbaar dat Tsjechië in de derde golf zit.
 
Bovenaan