Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Pliskova naar halve finale WTA Finals na eerste zege op Kvitova

Karolina Pliskova heeft zich verzekerd van een plek in de halve eindstrijd van de WTA Finals. De Tsjechische tennisster won voor het eerst in haar loopbaan van landgenote Petra Kvitova. Het werd 6-3 6-4.

imageName134808323_original-756x422.jpg


De als zevende geplaatste Pliskova maakte in de tweede set een 3-0-achterstand ongedaan. Bij 5-4 benutte ze haar tweede wedstrijdpunt na een afzwaaier van Kvitova, die met drie nederlagen afscheid neemt van Singapore.

De 26-jarige Pliskova had al drie keer verloren van haar twee jaar oudere landgenote. De laatste ontmoeting vond dit jaar in Madrid plaats. Dat toernooi werd uiteindelijk gewonnen door Kvitova, die in de finale Kiki Bertens versloeg.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Geen finale voor Pliskova in WTA Finals

Sloane Stephens heeft op knappe wijze de finale gehaald van de WTA Finals in Singapore, het eindejaarstoernooi voor de beste acht speelsters van de wereld. De verliezend Roland Garros-finaliste ging tegen Karolína Plísková langs de rand van de afgrond, maar hervond zich op tijd: 0-6, 6-4, 6-1.

Na nog geen drie kwartier leek de 25-jarige Stephens af te stevenen op een debacle: waar de Amerikaanse louter missers produceerde, liet Plísková winner na winner van haar racket vertrekken: 6-0, 2-0.

Toen stond de vechter in Stephens op en na een break, een met een ace afgesloten opslaggame en een lovegame op de opslag van Plísková, stond ze met 3-2 voor. Er volgden acht spannende games, waarvan Stephens er vijf won.

Daarna denderde de ontketende Amerikaanse door naar 6-1. In de finale treft Stephens Jelina Svitolina, die in een spannend tennisgevecht won van Kiki Bertens.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Finale dubbelspel WTA Finals belooft regelrecht spektakel te worden

Er staat een prachtpot op het programma voor de finale dubbelspel op de WTA Finals. Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova nemen het zondag op tegen Timea Babos en Kristina Mladenovic. Dat betekent dat de nummer 1 en 2 van de plaatsingslijst om de titel strijden.

imageName133394547_original-756x422.jpg


In een Tsjechische onderonsje hadden topfavorieten Krejcikova en Siniakova in de halve finale weinig problemen met Andrea Hlavackova en Barbora Strycova. Het werd 6-3 6-2.

De andere halve finale was een stuk spannender. Babos en Mladenovic versloegen Ashleigh Barty en Coco Vandeweghe, die verantwoordelijk waren voor de uitschakeling van Demi Schuurs, met 6-7 (5) 6-3 10-8.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechisch duo verliest WTA Finals in dubbelspel

De Hongaarse Timea Babos en Kristina Mladenovic uit Frankrijk hebben het dubbelspeltoernooi van de WTA Finals gewonnen. In de finale klopten de tennissters het Tsjechische koppel Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova met 6-4 7-5. Krejcikova en Siniakova waren in Singapore als eerste geplaatst.

Vorig jaar veroverde Babos ook de titel op de WTA Finals. Aan de zijde van Andrea Hlavackova versloeg ze Kiki Bertens en de Zweedse Johanna Larsson.

Babos en Mladenovic wonnen dit jaar de Australian Open. Op de US Open waren ze finalist.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
VS zonder sterren in finale Fed Cup tegen Tsjechië

De Amerikaanse tennisploeg begint danig verzwakt aan de finale van de Fed Cup volgend weekeinde in en tegen Tsjechië. De titelhouder kan in Praag niet beschikken over de zussen Serena (15de) en Venus Williams (40ste) en ook Sloane Stephens (6de) en Madison Keys (16de) zijn niet van de partij.

Daardoor is Danielle Collins nu de kopvrouw van de Verenigde Staten. De nummer 35 van de wereld vormt een team met Sofia Kenin (48ste), Alison Riske (63ste) en Nicole Melichar, de nummer vijftien van de mondiale ranglijst in het dubbelspel.

Tsjechië treedt voor eigen publiek aan met de sterkst mogelijke formatie: Petra Kvitova (7e), Karolina Pliskova (8e), Katerina Siniakova (1e in dubbel) en Barbora Strycova (5e in dubbel).

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië zonder kopvrouw Pliskova in finale Fed Cup

De Tsjechische tennissters moeten het volgende week in de finale van de Fed Cup tegen de Verenigde Staten stellen zonder Karolina Pliskova. De nummer 8 van de wereld heeft zoveel last van een blessure dat ze niet kan meedoen in Praag. ,,Ik vind het enorm jammer, maar we hebben een sterk team met goede speelsters'', schreef Pliskova op Twitter. ,,Ik zal voor jullie duimen!″

De 26-jarige Tsjechische bereikte vorige week bij de WTA Finals in Singapore de halve finales, waarin Pliskova het moest afleggen tegen de Amerikaanse Sloane Stephens. ,,Al in Singapore had ik veel pijn met lopen. Ik keek uit naar de finale van de Fed Cup, maar medisch onderzoek wees uit dat ik absoluut niet kan meedoen.″

Petra Kvitova, de nummer 7 van de wereld, is de kopvrouw bij Tsjechië dat de Fed Cup vijf keer won in de afgelopen zeven jaar. De selectie bestaat verder uit Katerina Siniakova en Barbora Strycova. Waarschijnlijk wordt een vervangster voor Pliskova opgeroepen. De Amerikaanse ploeg, titelverdediger in het landentoernooi, bestaat uit Danielle Collins, Sofia Kenin, Alison Riske en Nicole Melichar.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Voorbeschouwing: De Fed-Cup finale Tsjechië-USA in Praag

Op acht en negen november wordt in de O2 Arena in Praag de finale van de Fed-Cup gespeeld. In wereldgroep 1 zijn de Verenigde Staten en Tsjechië doorgedrongen tot de finale.

Een stukje Fed-Cup geschiedenis
De Fed-Cup werd in 1963 voor het eerst gespeeld, en moest de vrouwelijke tegenhanger worden van de Davis-Cup bij de mannen. Het eerste toernooi om de Fed-Cup heette destijds nog de Federation Cup. Het toernooi werd bedacht ter opluistering van het vijftigjarig bestaan van de Internationale Tennis Federatie (ITF). Aan het eerste toernooi deden zestien landen mee en werd gehouden op de banen van de Queens Club in Londen. Door de jaren is de opzet van het toernooi verschillende malen gewijzigd. Het toernooi om de Fed-Cup wordt nu in verschillende wereldgroepen gespeeld. De acht landen in wereldgroep 1 gaan uitmaken wie zich plaatsen voor de finale.

Wereldgroep 1
De loting had beslist dat Wit-Rusland en Duitsland, Tsjechië en Zwitserland, Frankrijk en België en Nederland en de USA tegen elkaar moesten uitkomen. Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en de USA plaatsen zich voor de halve finales. Nederland verloor zonder haar beste speelsters kansloos van de USA. Duitsland en Tsjechië en Frankrijk en de USA stonden tegenover elkaar voor een plek in de finale. Duitsland verloor met 4-1 van de Tsjechische dames. Het team van de USA won met 3-2 van de Franse dames. Het team van Tsjechië en de USA plaatsten zich voor de finale in Praag. Nederland moet een promotie/degradatieduel spelen om in wereldgroep1 te blijven. De Nederlandse dames moesten in Wollogong tegen Australië spelen. Nederland verloor met 4-1 en degradeerde naar wereldgroep2.

De Fed-Cup finale 2018
De beslissing in de 56e editie van de Fed-Cup moeten vallen in het weekend van acht en negen november. De wedstrijd wordt gespeeld in de O2 Arena in Praag. Ons land heeft in het verleden twee keer de finale om de Fed-Cup gehaald maar beide keren werd er verloren. Het team van de Verenigde Staten is nog altijd recordwinnaar, zij wonnen de Fed-Cup maar liefst 17 keer.

Team Tsjechië
Petr Pala de Tsjechische bondscoach van het Fed-Cup team kreeg een flinke teleurstelling te verwerken. De Kopvrouw van het team Karolina Pliskova is geblesseerd en moest daarom afzeggen. Vorige week deed ze nog mee aan de WTA Finals in Singapore. Bondscoach Petr Pala kan in ieder geval een beroep doen op Petra Kvitova, Katerina Siniakova en Barbara Strycova. Pala gaat nog wel een vervangster voor Pliskova aanwijzen. Tsjechië beschikt met Siniakova en Strycova wel over een ijzersterk dubbel.

Team USA
Niet alleen Petr Pala kreeg een enorme teleurstelling te verwerken, maar ook de Amerikaanse bondscoach. De Amerikaanse bondscoach Kathy Rinaldi kan niet beschikken over een aantal wereldtoppers. Coco Vandeweghe, Sloane Stephens, Serena Williams en Madison Keys doen niet mee. Rinaldi moet daarom een beroep doen op de tweede garnituur van het Amerikaanse tennis. Het Amerikaanse team lijkt daarom op voorhand kansloos om de 18e titel binnen te halen. Kathy Rinaldi heeft voor de finale de volgende vier speelsters beschikbaar. De nummer 35 van de WTA ranking Daniella Collins, Nummer 48 Sofia Kenin en de nummer 63 Alison Riske. Het team wordt nog aangevuld met de nummer 15 van de WTA dubbelspel ranking Nicole Melichar.

Bron: wedstrijd.tips
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova is verkouden en meldt zich mogelijk af voor Fed Cup

imageName134809387_original-756x422.jpg


De deelname van Petra Kvitova met Tsjechië aan de finale van de Fed Cup is onzeker. De 28-jarige tennisster heeft is verkouden. De tweevoudig Wimbledonwinnares beslist vrijdag of ze kan spelen in de finale tegen de Verenigde staten.

"Ik heb geen griep, maar ben wel nog steeds verkouden”, zei de Tsjechische nummer 7 van de wereld na de training. Kvitova gaat veel thee drinken en vitaminen te slikken. Eerder had haar landgenote en nummer 8 van de wereld Karolina Pliskova zich al met een kuitblessure afgemeld.

Veel afmeldingen
Tsjechië heeft verder Katerina Siniakova, Barbora Strycova en Barbora Krejcikova in het team. Het ook door afmeldingen verzwakte VS heeft voor de finale Danielle Collins, Sofia Kenin, Alison Riske en Nicole Melichar geselecteerd.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Finale Fed Cup - het programma.

Praag,hardcourt (indoor)in de 02 arena. Tsjechië-USA

Zaterdag speelt Barbora Strycová tegen Sofia Kenin en Katerina Siniáková tegen Alison Riske
Zondag speelt Katerina Siniáková tegen Sofia Kenin en Barbora Strycová tegen Danielle Collins
In het dubbelspel spelen Krejciková en Siniáková tegen Collins en Melichar

Petra Kvitová is ziek maar kan mogelijk zondag nog spelen.Eerder haakte bij Tsjechië Karolina Plísková al af.Bij de
VS ontbreken Serena en Venus Williams, Sloane Stephens en Madison Keys.
 

Ad Verschoor

Donateur
Barbora Strycová wint eerste partij
De eerste winst in de finale Fed Cup is binnen voor de Tsjechische vrouwen. Barbara Strycová heeft haar eerste partij tegen Sofia Kenin in 3 sets gewonnen. De eerste set werd nog met 6-7 verloren, maar in de laatste sets was zij oppenmachtig en won deze in 6-1 en 6-4.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië dicht bij titel in Fed Cup

De Tsjechische tennissters hebben vandaag nog maar één overwinning nodig om de Fed Cup te winnen. Katerina Siniakova zette haar land tegen de Verenigde Staten op een voorsprong van 2-0 door Alison Riske met 6-3 7-6 (2) te verslaan.

Eerder op zaterdag had Barbora Strycova in Praag al in drie sets gewonnen van Sofia Kenin. Als Siniakova zondag ook van Kenin wint, dan is de eindzege een feit voor de Tsjechische ploeg.
 

Ad Verschoor

Donateur
Fed Cup opnieuw prooi voor Tsjechische tennisters
Tsjechië is weer de baas in het landentennis voor vrouwen

4f7d0baa-e5d5-11e8-9434-17d012e6c1b8.JPG

De Tsjechische tennisters zijn blij met de Fed Cup.

Katerina Siniakova versloeg zondag de Amerikaanse Sofia Kenin in drie sets (7-5 5-7 7-5), waardoor haar land in de finale van de Fed Cup een beslissende 3-0 voorsprong nam. Het team van de Verenigde Staten was de titelverdediger in Praag. Daarvoor waren de Tsjechische vrouwen driemaal op rij de winnaar geweest van het landentoernooi.

De finale werd geteisterd door afzeggingen. Bij Tsjechië ontbrak Karolina Pliskova en bleef de niet topfitte Petra Kvitova aan de kant. De VS speelden om uiteenlopende redenen zonder Serena en Venus Williams, Sloane Stephens en Madison Keys. De toeschouwers kregen desondanks waar voor hun geld met een partij die meer dan drieënhalf uur duurde.

Lang leek Siniakova, de nummer 31 op de wereldranglijst, op weg naar de winst, maar bij 5-4 in de derde set moest ze twee Amerikaanse matchpoints wegwerken. Een kwartier later pakte ze alsnog de winst.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Safarova. © AP

Oud-finaliste Roland Garros zet na Australian Open punt achter loopbaan

De Tsjechische Lucie Safarova gaat haar tennisloopbaan begin 2019 beëindigen. De voormalig nummer 5 van de wereld maakte dat bekend in Praag, waar dit weekend de finale van de Fed Cup wordt gespeeld. Problemen met haar gezondheid zijn de reden van haar afscheid. De Australian Open wordt haar laatste toernooi.

De 31-jarige Safarova was in 2015 finalist op Roland Garros. Ze verloor in drie sets van Serena Williams. Een jaar eerder haalde ze al de laatste vier op Wimbledon.

Safarova is op de wereldranglijst afgezakt naar plek 106. In het dubbelspel was ze vorig jaar de nummer 1 van de wereld.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Martinez gaat Karolina Pliskova in 2019 bijstaan


PRAAG – Tennisster Karolina Pliskova wordt tijdens het nieuwe tennisseizoen bijgestaan door de Spaanse Conchita Martinez. Het duo werkte dit jaar al kortstondig samen tijdens de US Open.

Martinez, zelf in 1994 winnares van Wimbledon, moet Pliskova aan haar eerste grandslamtoernooi helpen. De Tsjechische, voormalig nummer 1 van de wereld, verloor in 2016 de finale van de US Open.

De 26-jarige Pliskova, die het seizoen afsloot met een halvefinaleplaats op de WTA Finals, bereidt zich momenteel op Tenerife voor op het nieuwe seizoen.

Bron: ditjesendatjes.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Berdych begint goed in het nieuwe jaar

Tomas Berdych is na lange tijd weer actief tennisser. Hij is het jaar gestart in het ATP toernooi van Doha (Qat).

Inmiddels heeft hij de halve finale bereikt na een overwinning van 6-2 en 6-4 op de Fransman Pierre-Hugues Herbert. In het verdere verloop van het toernooi wordt het nog lastig, omdat ook tennissers als Djokovic en Wawrinka tot de halve finalisten behoren.
 

Ad Verschoor

Donateur
Karolína Plísková bereikt halve finale in Brisbane

In het Australische Brisbane wordt een WTA toernooi afgewerkt voor vrouwen. Karolína Plísková bereikte hier de halve finale door een overwinning op de Australische Ajla Tomljanovic. De setstanden waren 6-1, 1-6 en 6-1.
In de halve finale speelt ze tegen Donna Vekic uit Kroatie.
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsoerenko en Pliskova in finale Brisbane

BRISBANE - De finale van het WTA-toernooi van Brisbane gaat tussen de Oekraïense Lesia Tsoerenko en de Tsjechische Karolina Pliskova.

3bcabc56-10d7-11e9-8ec1-272e19ebc600.jpg

Karolina Pliskova Ⓒ REUTERS

Tsoerenko was in haar halve finale verrassend de baas over Naomi Osaka, de Japanse nummer 2 van de plaatsingslijst. De 29-jarige Oekraïense won in twee sets (6-2 6-4) en bereikte daarmee de finale, waarin ze met Pliskova de nummer 5 van de plaatsingslijst treft.

Pliskova rekende in haar halve finale af met de Kroatische Donna Vekic, eveneens in twee sets: 6-3 6-4. Tsoerenko veroverde in haar loopbaan vier WTA-titels, Pliskova heeft er al elf op zak. In 2017 was ze al een keer winnares in Brisbane. Pliskova leidt in de onderlinge duels met 3-2.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Berdych bekroont rentree met finaleplaats in Doha

DOHA - Tomas Berdych heeft in de halve finale in Doha afgerekend met de Italiaan Marco Cecchinato, 7-6 (6), 6-3).

De 33-jarige Tsjech, die in Doha zijn rentree maakt na een half jaar afwezigheid vanwege een rugblessure, is bezig met een sterke rentree.
In de finale neemt Berdych het op tegen Roberto Bautista Agut. De Spanjaard was in zijn halve finale te sterk voor Novak Djokovic.
Berdych, de voormalig nummer 4 van de wereld, is weggezakt naar de 71e plaats op de wereldranglijst, maar heeft in aanloop naar de Australian Open de smaak goed te pakken. Het eerste Grand Slam-toernooi van het jaar start op 14 januari.

Bron: telegraaf.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Berdych verliest finale, maar is blij

Roberto Bautista Agut, de nummer 24 van de wereld, won de finale van Tomas Berdych: 6-4 3-6 6-3. Agut had in de halve finale voor een grote verrassing gezorgd door Novak Djokovic de nummer 1 van de wereld te verslaan: 3-6 7-6 (6) 6-4.

Berdych blij
Tomas Berdych liet in Doha zien dat hij weer helemaal terug is. De 33-jarige Tsjech, ooit de nummer 4 van de wereld, stond het afgelopen half jaar aan de kant met rugklachten. Berdych onderstreepte zijn terugkeer door op zijn eerste toernooi direct de finale te halen. Een veertiende titel bleek echter net te hoog gegrepen. „Roberto was vandaag te goed, maar ik ben blij met de week die ik heb gehad”, zei de Tsjech, die in 2016 zijn dertiende en voorlopig laatste ATP-titel veroverde.
 

Ad Verschoor

Donateur
Titel Brisbane voor Plísková na knappe comeback

Karoliná Plísková (5) heeft voor de tweede keer het toernooi van Brisbane gewonnen. De Tsjechische, die ook in 2017 de beste was, rekende in de finale af met Lesia Tsoerenko: 4-6,7-5,6-2.


Voor de 29-jarige Tsoerenko was het de vijfde WTA-finale en ze was daarin hard op weg naar haar vijfde titel. Ze liet Plísková de fouten maken en serveerde op 5-4 in de tweede set voor de zege.
Vanaf dat moment ging het echter flink mis voor de Oekraïense. Plísková maakte amper nog fouten, pakte met twee breaks op rij de set, zag Tsoerenko op 1-0 in de derde set door haar enkel gaan en greep vervolgens eenvoudig de twaalfde WTA-titel uit haar loopbaan.

Bron: nos.nl
 
Bovenaan