Tennis

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitová bereikt halve finale WTA-toernooi in Sydney

In het Australische Sydney wordt als voorbereiding op de Australian Open een WTA-toernooi gehouden.
Via een overwinning op Joelia Poetintseva bereikte de Nederlandse Kiki Bertens de halve finale. Petra Kvitova volgde het voorbeeld door een overwinning van 6-4 en 6-1 op de Duitse Angelique Kerber, die als 2e voor dit toernooi geplaatst was.
In de halve finale speelt Bertens tegen de Australische Barty en Kvitova tegen de Wit-Russin Sasnovitsj.
 

Ad Verschoor

Donateur
Petra Kvitová bereikt finale

Petra Kvitova heeft na een overwinning van 6-1 en 6-2 op de Wit-Russin Aljaksandra Sasnovitsj de finale bereikt van het WTA toernooi in Sydney. Kiki Bertens die eveneens de halve finale had bereikt moest haar meerdere erkennen in de Australische Ashleigh Barty. Zij wordt hiermee in de finale de tegenstandster van Kvitova.
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova verovert in Sydney 26e tennistitel

ANP120119030-1.jpg


SYDNEY (ANP) - De Tsjechische tennisster Petra Kvitova kan met een goed gevoel aan de Australian Open in Melbourne beginnen. De tweevoudig Wimbledonkampioene (2011 en 2014) schreef het toernooi in Sydney op haar naam. De nummer acht van de wereld rekende in de finale van het sterk bezette voorbereidingstoernooi af met de Australische Ashleigh Barty.

Barty, die in de halve finale Kiki Bertens had uitgeschakeld, begon sterk en won de eerste set met 6-1. De ervaren Kvitova knokte zich terug in de partij en wist de volgende twee sets te winnen: 7-5 en 7-6 (3). Kvitova boekte haar 26e toernooizege op de WTA-tour. Ze won het toernooi in Sydney eerder al in 2015.

Kvitova komt maandag al in actie op de Australian Open. Ze staat in de eerste ronde tegenover de Slowaakse Magdalena Rybarikova.

Bron: rtlnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur

Tomas Berdych bedankt het publiek nadat hij heeft gewonnen van Kyle Edmund. © AFP
Nederlander Haase in tweede ronde tegen Berdych
Tomas Berdych is de tegenstander van Robin Haase in de tweede ronde van de Australian Open. De 33-jarige Tsjech was in zijn eerste partij in Melbourne veel te sterk voor de als dertiende geplaatste Brit Kyle Edmund: 6-3 6-0 7-5.

De 24-jarige Edmund bood alleen in de derde set enige tegenstand. Hij reikte vorig jaar nog tot de halve finale van de Australian Open.

Berdych is na een reeks blessures afgezakt naar de 57ste positie van de wereldranglijst. Vier jaar geleden mocht hij zich nog de nummer vier van de wereld noemen.

Haase overleefde voor het eerst sinds 2011 de eerste ronde van de eerste grandslam van het seizoen. De enige Nederlander in het mannentoernooi was in drie sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López (7-5 6-4 7-5).

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Powertennis Berdych is Haase te machtig in Melbourne

Robin Haase is op de Australian Open in de tweede ronde blijven steken. Tomás Berdych overklaste de Hagenaar met zijn powertennis: 6-1, 6-3, 6-3.

Berdych was de mondiale nummer vier in 2015, maar is door een rugblessure naar plek 57 gezakt. De 33-jarige Tsjech geldt echter op snelle banen nog als een gevaarlijke speler. Dat ondervond Haase aan den lijve met de 28 Tsjechische winners die hij om z'n oren kreeg.



Haase probeerde Berdych met slim tennis te ontregelen, maar de Tsjech was bij de les en liet zich nauwelijks verleiden tot het maken van onnodige fouten.

Haase kon in de derde set even meekomen, maar op 3-3 vond Berdych het welletjes.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Berdych en Kvitova naar 8e finale Australian Open
In het tennistoernooi van Melbourne wordt de 3e ronde afgewerkt. In zijn comeback na de rugblessure is Tomas Berdych goed op dreef. Hij won in een 4-setter van de Argentijn D.Schartzman met 5-7, 6-3, 7-5 en 6-4. In de 8e finale moet hij het nu gaan opnemen tegen Rafael Nadal.
In het damestoernooi behaalde Petra Kvitova in haar 3e ronde een overtuigende zege op de Zwitserse Belinda Bencie met 6-1 en 6-4. Karolina Pliskova moet haar 3e ronde nog spelen tegen de Italiaanse Camila Giorgi.
 

Ad Verschoor

Donateur
Nadal eenvoudig voorbij Berdych

Rafael Nadal heeft op het Australian Open eenvoudig afgerekend met Tomas Berdych. De als tweede geplaatste Spanjaard versloeg de Tsjech in drie sets: 6-0 6-1 7-6 (4).

Berdych had in de eerste drie ronden van het grandslamtoernooi in Melbourne indruk gemaakt met goed tennis. Zo liet hij Robin Haase in de tweede ronde kansloos. In de eerste twee sets tegen Nadal kwam hij er echter totaal niet aan te pas. De Tsjech verloor de eerste negen games op rij en was ook na zijn eerste gamewinst kansloos.

Pas in de derde set kreeg Berdych zijn opslag op niveau en kon hij Nadal tegenstand bieden. Maar de Spanjaard maakte het in de tiebreak toch af.
Nadal speelt in de kwartfinales tegen de Amerikaan Frances Tiafoe, die op zijn 21ste verjaardag de Bulgaar Grigor Dimitrov uitschakelde.

Bron: ad.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitová door naar de kwartfinale

Petra Kvitová staat voor het eerst sinds 2012 weer eens in de kwartfinales in Melbourne. De nummer 6 van de wereld maakte resoluut een eind aan de mooie week die de Amerikaanse Amanda Anisimova beleefde.

De twee hadden elkaar eerder ontmoet. De 17-jarige Amerikaanse deed in 2018 op Indian Wells voor het eerst van zich spreken door te winnen van Kvitová en de jongste speelster in dertien jaar te worden die een toptienspeelster klopte.

"Nu weet ik hoe ze speelt en dat helpt wel", vertelde Kvitová, die ijzersterk serveerde en haar tegenstandster maar drie games gunde: 6-2,6-1. "Ze speelt heel agressief en daar was ik nu gelukkig op voorbereid."

Vandaag speelt Karolina Pliskova haar 8e finalewedstrijd tegen de Spaanse Garbine Muguruza.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Plísková speelt vrijwel foutloos richting kwartfinale

Karolína Plísková toonde opnieuw haar grote vorm. De Tsjechische, die dit jaar nog niet verloor, sloeg met 6-3 en 6-1
Garbine Muguruza van zich af.

De Spaanse voormalig nummer een van de wereld kende een goede start, wist haar tegenstandster te breken en kwam op een 2-1 voorsprong. Daarmee was de koek op voor Muguruza. Plísková kwam op stoom, gunde haar tegenstandster nog maar twee games en had binnen een uur haar negende zege op rij te pakken.

De cijfers van de Tsjechische, die haar achtste zege boekte in 10 ontmoetingen met Muguruza,waren imposant. Ze sloeg
vijf aces, 23 winners en slechts drie onnodige fouten.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova bij laatste vier in Melbourne

BBSzJv1.img
© ANP

Tennisster Petra Kvitova heeft de laatste vier bereikt op de Australian Open. De als achtste geplaatste Tsjechische versloeg in de grand slam van Melbourne de voor eigen publiek spelende Ashleigh Barty. Ze deed dat in twee sets, 6-1 6-4. Barty was de nummer 15 van de plaatsingslijst.

In de halve eindstrijd krijgt Kvitova te maken met de Amerikaanse Danielle Collins.

Voor Kvitova is het de tweede keer dat ze in Australië de laatste vier bereikt. In 2012 verloor ze in de halve finale van de Russin Maria Sjarapova. Kvitova won twee keer een grand slam, in 2011 en 2014 op Wimbledon.

Bron: msn.com
 

Ad Verschoor

Donateur
Selecties Nederland en Tsjechië voor Davis Cupduel bekend

Paul Haarhuis, captain van het Nederlands Davis Cupteam, heeft de definitieve selectie bekend gemaakt voor het Davis Cupduel tegen Tsjechië. Haarhuis kiest voor dit duel Robin Haase (ATP-58), Tallon Griekspoor (ATP-233), Scott Griekspoor (ATP-266), Jean-Julien Rojer (ATP-19, dubbelspel) en Matwé Middelkoop (ATP-38, dubbelspel). Haarhuis kiest voor de spelers die op dit moment het beste in vorm zijn. Thiemo de Bakker valt voor deze ontmoeting af.

Het Nederlands Davis Cupteam speelt op 1 en 2 februari 2019 een uitwedstrijd tegen Tsjechië, de huidige nummer 13 van de wereldranglijst. De winnaar van deze kwalificatieronde plaatst zich voor het Davis Cup eindtoernooi volgens de nieuwe opzet.

Ook Tsjechië heeft vandaag hun definitieve selectie gemaakt. Het Tsjechische team bestaat uit: Jiří Veselý (ATP-90), Lukáš Rosol (ATP-143), Adam Pavlásek (ATP-202) en debutanten Tomáš Macháč en Jiri Lechek. Paul Haarhuis: “Voor ons is het natuurlijk gunstig dat hun beste speler Tomáš Berdych (ATP-57) er niet bij is. Dit verhoogt onze kans op succes en daarmee op het halen van de Finals in Madrid.”

Nederland vs. Tsjechië
Nederland en Tsjechië speelden zeven keer eerder tegen elkaar. De onderlinge tussenstand is 5-2 in het voordeel van Tsjechië. In september 2017 speelden de twee landen voor de laatste keer tegen elkaar in Den Haag, waarin Nederland met 3-2 won en daardoor promoveerde naar de Wereldgroep.

Bron: teamnl.org
 

Ad Verschoor

Donateur
Botte pech voor Williams, Plísková profiteert

Serena Williams kan haar jacht op het recordaantal van 24 grandslamtitels in het enkelspel weer eventjes in de kast zetten. De 37-jarige Amerikaanse verloor in de kwartfinales van de Australian Open op uiterst ongelukkige wijze met 6-4, 4-6, 7-5 van Karolína Plísková.

De Tsjechische stond een break voor in de tweede set toen Williams eindelijk op stoom raakte en naar matchpoint bij een 5-1 voorsprong in de derde set snelde.

Op dat moment klapte haar voet dubbel. Williams speelde nog wel door, maar op halve kracht. Desondanks kreeg ze bij 5-4 nog drie matchpoints. Plísková wist ze echter weg te werken en pakte even later ietwat beduusd de overwinning.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
kvitova-bereikt-finale-australian-open-zege-revelatie-collins.jpg


Kvitová bereikt finale Australian Open na zege op revelatie Collins

Petra Kvitová heeft donderdag de finale van de Australian Open bereikt. De Tsjechische rekende bij de laatste vier in Melbourne af met de Amerikaanse revelatie Danielle Collins.

De 28-jarige Kvitová versloeg de drie jaar jongere Collins in twee sets: 7-6 (2) en 6-0. De partij in de Rod Laver Arena duurde iets meer dan anderhalf uur.

Collins kon alleen in de eerste set partij bieden aan het spel van Kvitová. De nummer 35 van de wereld nam op 2-2 een break voorsprong, maar haar opponente repareerde die achterstand direct. In de tiebreak was de mondiale nummer zes veel sterker.

In het tweede bedrijf, die slechts 32 minuten duurde, verloor Kvitová maar twaalf punten. Ze maakte de partij op haar eerste matchpoint af.

Wordt de finale een Tsjechisch onderonsje?
In de finale neemt Kvitová het op tegen de winnares van de partij tussen haar landgenote Karolína Plísková en Naomi Osaka uit Japan. Zij staan later op donderdag tegenover elkaar.

Kvitová kan voor de derde keer in haar loopbaan een Grand Slam-toernooi winnen. In 2011 en 2014 schreef ze Wimbledon op haar naam.

Collins zorgde eerder in het toernooi voor de uitschakeling van de als tweede geplaatste Angelique Kerber. Ook klopte ze Julia Görges, Caroline Garcia en Anastasia Pavlyuchenkova.

Bron: nu.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Osaka mept zichzelf naar finale Australian Open ten koste van Plíšková

Naomi Osaka heeft haar eerste finaleticket voor de Australian Open binnen. De winnares van de US Open was in 3 sets te sterk voor de Tsjechische Karolína Plíšková: 6-2 4-6 6-4. In de finale wacht een andere Tsjechische, namelijk Petra Kvitová.

Finale
Niet eerder stonden Kvitová en Osaka tegenover elkaar. De Tjechische verloor nog nooit een grand slam-finale en won dan ook tweemaal Wimbledon. Voor beiden is het dus hun eerste Australian Open-finale. Daarnaast strijden de dames ook om de 1e plek in de WTA-ranking. De winnares neemt die plek over van Simona Halep.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Kvitova vond kracht bij Seles

MELSBOURNE – De Tsjechische tennisster Petra Kvitova twijfelde of ze ooit weer op het hoogste niveau kon spelen nadat ze in december 2016 in haar eigen huis was aangevallen door een man, die met een mes in haar linkerhand stak. Ruim twee jaar later staat ze in de finale van de Australian Open. Ze putte tijdens haar revalidatie veel kracht uit een ontmoeting met oud-tennisster Monica Seles, die ongeveer hetzelfde meemaakte. Seles werd in 1993 tijdens een toernooi in Hamburg in de rug gestoken door een toeschouwer.

Seles liet zich meer dan twee jaar niet meer zien op de tennisbaan, Kvitova maakt haar rentree na vijf maanden. ”Ik was blij dat ik niet alleen was in die tijd. Monica wilde mij ontmoeten en dat was een fijn gesprek. Ze kon helemaal invoelen wat ik doormaakte. Het was fysiek zwaar, maar vooral mentaal. Het duurde wel even voordat ik mensen, en dan vooral mannen, weer ging vertrouwen.”

De steekwonden in haar linkerhand, de hand waarmee ze het tennisracket hanteert, waren ernstig en zelfs bedreigend voor haar carrière. ,,Maar ik heb met hard werken toch weer mijn oude niveau bereikt. Ik denk niet dat veel mensen hebben gedacht dat ik het zou redden”, aldus Kvitova, die in 2011 en 2014 Wimbledon won. In de finale van de Australian Open staat ze zaterdag tegenover de Japanse Naomi Osaka.

Bron: ditjesendatjes.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Osaka verslaat Kvitova en pakt tweede Grand Slam op rij

Naomi Osaka heeft haar tweede Grand Slam op rij gewonnen. De Japanse versloeg in de finale van het Australian Open de Tsjechische Petra Kvitova in drie sets (7-6 (2), 5-7, 6-4). Met haar tweede grand slam overwinning pakt Osaka ook voor het eerst de nummer 1 positie van de wereld.


Petra Kvitova © Getty Images

De regerend US Open-kampioene stond in de eerste set twee keer flink onder druk en moest meerdere breakpunten verdedigen. Uiteindelijk kwam Osaka zelfs op twee setpunten, maar Kvitova kon haar service behouden waardoor het in de openingsset op een tiebreak aankwam. Daarin was de 21-jarige Osaka de sterkste speler.

In de tweede set opende Kvitova nog sterk en wist ook een breakpoint te verzilveren. Osaka kwam echter knap terug en toverde haar achterstand om in een 4-2 voorsprong. Daarbij kreeg de Japanse nog kans om op 5-2 te komen dankzij onnodige fouten van Kvitova, maar de Tsjechische behield uiteindelijk toch haar service. In haar eigen servicebeurt kreeg Osaka drie championshippoints, maar de ervaren Kvitova wist haar service te behouden om vervolgens vier games op rij te pakken tegen de overduidelijk door de zenuwen getroffen Osaka (5-7).

In de derde set waren de zenuwen duidelijk verdwenen. Osaka kon snel een break pakken en kreeg bij een stand van 4-2 maar liefst drie breakpoints, maar wist deze nog niet te verzilveren. Bij een stand van 5-4 kon Osaka zelf serveren voor de overwinning. Ze kwam opnieuw op drie championshippoints en deze keer had ze er twee nodig en werd zo Osaka de eerste Japanse nummer 1 van de wereld.

Bron: pzc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische Krejcikova en Amerikaanse Ram winnen gemengd dubbel op Australian Open

De 1e prijs op het gemengd dubbel op de Australian Open gaat naar het als 3e geplaatste tenniskoppel Barbora Krejcikova en Rajeev Ram! De 2 waren in de finale te sterk voor local heroes Astra Sharma en John-Patrick Smith: 7-6 (3), 6-1.
imageName140293341_original-756x422.jpg


Krelcjikova en Ram mogen nu onderling een winstpremie van ongeveer 115.000 euro verdelen. De verliezers kregen gezamenlijk een bedrag van zo'n 60.000 euro. Rajeev Ram won zijn 1e grand slam-titel. Krejcikova won eerder met haar Tsjechische landgenote Katerina Siniakova 2 titels in het dubbelspel bij een major.

Bron: sportnieuws.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Davis-cup ontmoeting Tsjechië - Nederland

Tallon Griekspoor speelt morgen in Ostrava de openingspartij van de ontmoeting met Tsjechië in de Davis Cup. De 22-jarige Haarlemmer, nummer 211 van de wereld, treft op het hardcourt in de Ostravar Arena de Tsjechische kopman Jiri Vesely. Robin Haase, 54ste op de mondiale ranglijst, neemt het daarna op tegen Lukas Rosol.

Bondscoach Paul Haarhuis heeft voor het dubbelspel op zaterdag Jean-Julien Rojer en Matwé Middelkoop aangewezen. Namens het gastland staan Vesely en Adam Pavlásek als duo op het programma. Vesely speelt ook nog een enkelpartij tegen Haase, Griekspoor treft Rosol tegenover zich.

Berdych ontbreekt
Tsjechië kan geen beroep doen op Tomás Berdych, op de 79ste plaats de beste tennisser van zijn land op de wereldranglijst. De voormalige mondiale nummer vier slaat de Davis Cup over. Berdych (33) overklaste Haase onlangs in de tweede ronde van de Australian Open.

De opzet van het landentoernooi is flink veranderd. Het knock-outsysteem heeft plaatsgemaakt voor een kwalificatieronde en een finaletoernooi van een week in Madrid. In november strijden achttien landen daar om de Davis Cup. De partijen gaan niet meer over maximaal vijf sets, maar over drie.

De Nederlandse tennissers troffen Tsjechië zeven keer eerder, slechts twee keer won Oranje. De laatste ontmoeting, in september 2017, was memorabel. Nederland kwam in Den Haag met 2-0 achter te staan, maar pakte alsnog de winst (3-2) en promoveerde daardoor naar de wereldgroep. In de eerste ronde van de hoogste divisie was Oranje vorig jaar kansloos tegen Frankrijk, dat doordrong tot de finale, maar daarin moest buigen voor Kroatië.

Bron: pzc.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië op voorsprong in Davis Cup

Het Nederlandse Davis Cup-team staat in het kwalificatieduel met Tsjechië na het eerste duel op achterstand. Jiri Vesely versloeg Tallon Griekspoor in Ostrava in drie sets: 5-7, 6-4, 6-4.

De 22-jarige Nieuw-Venneper begon prima aan zijn Davis Cup-debuut. Hij speelde met veel lengte in zijn slagen, serveerde goed en nam in de eerste set een 2-0 voorsprong. Vesely brak nog terug, maar leverde de set uiteindelijk slordig in.

Daarna kwam de Tsjech, de nummer 97 op de wereldranglijst, op stoom en nam in de tweede set een voorsprong. Griekspoor, de nummer 211, beet zich wel vast in de set, maar kwam niet meer langszij.

Vesely ontsnapt
Ook in de derde set plaatste Vesely al snel een break, maar hij werd daarna behandeld aan een pijnlijke teen. Griekspoor kwam vervolgens terug tot 4-4, maar zag de gehavende Tsjech toch nog ontsnappen en zijn land op voorsprong zetten.

Bron: nos.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Davis Cup: Nederland en Tsjechië in evenwicht na eerste dag

Het Nederlandse Davis Cup-team staat na de eerste dag van de kwalificatieronde op 1-1 tegen Tsjechië. Robin Haase versloeg vrijdag Lukas Rosol, terwijl debutant Tallon Griekspoor niet opgewassen was tegen Jiri Vesely.

Haase had in de Ostravar Arena in Ostrava weinig moeite met Rosol. Het werd 6-2 en 6-4 in het voordeel van de Hagenaar.

De 33-jarige Rosol stond in 2014 op de 26e plaats van de wereldranglijst, maar is inmiddels afgezakt naar de 140e plek. De slordige spelende Tsjech (24 onnodige fouten, tegenover maar 12 voor Haase) kon het de Nederlandse kopman nooit echt lastig maken.
Haase, de mondiale nummer 54, verloor maar negen punten in zijn opslaggames, stond geen enkel breakpunt toe en brak Rosol zelf drie keer. Na een uur en zeven minuten was de partij voorbij.

Bron: nu.nl
 
Bovenaan