Onze vakantie zoals geschreven door Vivaldi

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

MartinaK

Moderator
Na deze koude ervaring hadden wij zin in een lekker kopje koffie. Dus hebben wij Hvězda verlaten en gingen naar Broumov stad. Stad Broumov is bekend om zijn rijke geschiedenis en vele culturele monumenten. Het stadsplein met alle huizen en het pestmonument vormen het historische centrum.

Broumov - op het stadsplein.jpg Broumov - ingang van het klooster sv. Václav.jpg

Op twee minuten loopafstand van het stadsplein is het bekende klooster. De Benedictijns abdij van St. Vencesla in Broumov official genoemd. Het klooster is toegankelijk voor de public. Wij hebben genoten van de kerk en ook het prachtige gedecoreerde plafon van de bibliotheek.

Broumov - trapleuning van het klooster sv. Václav.jpg Broumov - Benediktínské opatství - klášterní knihovna.jpg

Maar dat is niet de enige, van je daar kan zien. Het unieke van deze plaats zijn de bekende mummies. Op aanvraag bij de kassa kan je deze bezichtigen. Dit is alleen voor de sterke mensen, dus hebben wij het maar overgeslagen. Zie web voor meer informatie.

Broumov - voorportaal van het klooster sv. Václav.jpg Broumov - het binenplein van het kloster sv. Václav.jpg
 

MartinaK

Moderator
Adršpašské skalní město - pískovna jezírko.jpg Vysokov - herdenkingsmonument van de slag 1866.jpg

Na dit bezoek, zijn wij nog rond de plaatsen Teplice en Adršpach (rotsenstad) gereden. Maar dat liep op niets uit van wegens het slechte weer. Regen, regen en nog eens regen, dus hebben wij de weg naar het hotel genomen. Nog na de stad Náchod, op de heuvel Vysokov, zijn wij dichtbij het monument gestopt. Dit monument is hier opgebouwd als een herinnering voor de bloedige jaar 1866, de Oostenrijkse – Pruisische oorlog. De veldslag op de heuvel Vysokov op 27 juni 1866 om 11 uur, die slechts 35 minuten duurde, koste aan de Oostenrijkse kant het leven van 8 officieren, 142 kurassiers en 200 paarden. De Pruisen verloren 20 officieren, 149 mannen en 119 paarden.
 

MartinaK

Moderator
Dag 10 – De weg naar Moravia

Na twee regenachtige dagen, waren in de vallei van Peklo overal in het bos bijzondere cascaden van het regenwater. Onze tiende dag, hebben wij het hotel verlaten naar onze volgende vakantie bestemming, naar Jesenikybergen in noorden Moravia.

Peklo - De watenfallen na de regen.jpg Velké Losiny - papírna.jpg

Over de bekende route via Vamberk, kasteelen, Žamberk, Králíky heb ik laatste keer gesproken in ander vakantieverslag. Maar ik ga meer vertellen over ons eerste bezoek van die dag en dat was in een bekend museum van papier fabriek bij de stad Velké Losiny.

Velké Losiny - papírna - výrobky.jpg Velké Losiny - zámek nádvoří.jpg

Gelukkig was het museum geopend deze dag en gaf ons de gelegenheid voor het bijwonen van een demonstratie van de fabricatie van handgemaakt papier. Dit is zo ver wij weten de enige overgebleven papierfabriek die handgemaakt papier vervaardigt in Tsjechië.

Velké Losiny - muzeum papíru - máčení.jpg Velké Losiny - muzeum papíru - hlazení.jpg

Deze fabriek was tussen 1591 en 1596 gebouwd door graaf Jan van Žerotín, welke tevens eigenaar is van het welbekende Velké Losiny kasteel.
 

MartinaK

Moderator
Aan het einde van de 17de eeuw was de stad Velké Losiny het tafreel van bloedige akten van inquisitie. Een van de slachtoffer was de eigenares van deze papierfabriek, Barbara Göttliger. Na de vier eeuwen lang papier te hebben geproduceerd, is deze fabriek tot een technisch en cultureel monument verheven.

Velké Losiny - papírna - japonský papír.jpg Velké Losiny - muzeum papíru - turista.jpg

Op dit moment is het de oudste werkende papierfabriek van heel Central Europa. Tot onze stomme verbazing troffen wij daar ook machines aan, die daar ter plaatse ‘’Holander’’ genoemd word. Dat was naar aanleiding dat het idee voor deze machines uit de lage landen kwam.

Velké Losiny - muzeum papíru.jpg Velké Losiny - museum van de papierfabriek, Holander machine.jpg

Na de rondleiding en de demonstratie van het papier maken, hebben wij het museum, richting Jeseníky verlaten. Naar een kort oponthoud in Kouty nad Desnou voor een bezoek aan het winkeltje dat dichtbij het trainstation is, hebben wij een reservering gemaakt voor een bezoek aan de energiecentrale Dlouhé Stráně. Maar ik ga een volgende keer wat meer vertellen.

Rejvíz - in de mist.jpg Rejvíz - Restaurace Rejvíz 1795 met Marcel.jpg

Die avond hebben wij ondanks dikke mist en de regen toch ons hotel weten te bereiken. Doodmoe maar wel zeer tevreden zijn wij inslaap gevallen.
 

MartinaK

Moderator
Dag 11 – Rond Rejvíz en Jeseníkybergen

Over het prachtige interieur van pension Rejvíz en betekenis, stolen met belden van lokale stamgasten, heb ik al geschreven. Nog een paar foto's. De nieuwe eigenaar van dit pension besloten om deze traditie voort te zetten. Daarvoor kunnen jullie een nieuwe serie van de stoelen bewonderen en ook zo op deze stoelen zitten en met rust bijvoorbeeld ontbijten. En zo was dat ook op onze eerste dag, vakantie bij Rejvíz.

Rejvíz - Restaurace Rejvíz 1795 met houtsnijwerk.jpg Rejvíz - Restaurace Rejvíz 1795  - nieuwe stoelen.jpg
 

MartinaK

Moderator
Javorník - natte herfstbladeren.jpg Javorník - kasteel Jánský Vrch vanuit het dorpje gezien.jpg

In regende weer en vorst, besloten wij toch weg te gaan. We kwamen naar Javorník, voor bezoek van nabijgelegen kasteel Jánský Vrch. Sinds mijn laatste bezoek, het kasteel is hersteld. Jullie kunnen genieten van de nieuwe rode kleur van gips en verdere gereconstrueerd werken die werden uitgevoerd in het kasteel kamers.

Javorník - kasteel Jánský Vrch vanuit de trappen gezien.jpg Javorník - stad vanuit de kasteel.jpg
 

MartinaK

Moderator
In het kort over het kasteel Jánský Vrch

Het kasteel Jánský Vrch is het enige toegankelijke monument van Jesenikybergen wijk, samen met een aangelegd park domineert de Javorník stad. Was opgebouwd op een rotsachtige heuvel boven de stad Javorník, die is gelegen in het noordelijkste puntje van Noord-Moravië, in het voormalige grondgebied van Silezië. Zijn geschiedenis begon ongeveer al in de tweede 13e eeuw, toen het werd op een strategische locatie de oude burg gebouwd.

Jánský Vrch - zámek interiér.jpg Javorník - kasteel Jánský Vrch - eetkamer.jpg

Tijdens de 15de eeuw werd het kasteel zwaar beschadigd. De uiteindelijke vernieuwing en reconstructie van het oorspronkelijke kasteel naar een barok paleis, vond plaats tijdens het episcopaat van bisschop Philip Gothard Schaffgotsche (1716-1795). Tijdens de bisschop regeerperiode op het kasteel Jánský Vrch, het kasteel omringd door vele prominente persoonlijkheden, voornamelijk op het gebied van muziek.

Javorník - kasteel Jánský Vrch - slaapkamer van de bisschop.jpg Javorník - kasteel Jánský Vrch - speelkamer.jpg

In 1769 komt naar zijn paleis, een componist, violist en componist volbracht Karl Ditters van Dittersdorf, daarvoor het Janský Vrch kasteel werd al snel het middelpunt van muzikale leven voor het geheel van Silezië. Ditters bijna dertig jaar verblijf in Javorník, samengesteld daar van veertig komische opera's, waarvan een van de grootste oprichters van de Duitse komische opera’s geworden. Muzikale tradities van het kasteel en de stad is nog steeds verband met dit componist, door een voortdurende jaarlijkse festival van Karl Ditters Dittersdorf. De kleine concerten in het kasteel concertzaal en rond de Javorník stad plaatsvinden iedere jaar tijdens het festival.

Javorník - kasteel Jánský Vrch - musiekzaal.jpg Javorník - kasteel Jánský Vrch - rookkamer met pijpenverzameling.jpg

Kortom, ook bezienswaardig is een van de grootste collecties in de Tsjechische Republiek - verzameling van buizen in de rookkamer. De foto’s van het kasteel bezoek toegevoegd.
 

MartinaK

Moderator
Nýznerovské en Silveren Watervallen

Na het bezoek aan het kasteel, hebben wij terugweg naar de Rejvíz genoomen. Ongevier 4 km afstang vanaf de Javorník stad, kwamen wij in het dorp Žulová binnen. Op het paal de informatie stonde – “watenvallen”. Als liefheber voor de natuur, ik kon de verleiding niet weerstaan, dus ik dwaal af mijn auto op een onverharde weg naar de watervallen.



Silveren Watervallen, ook bekend als Nýznerovské Watervallen zijn het natuurmonument van Rychlebybergen vanaf 1965. Ze zijn gelegen nabij het dorp Žulová – Nýznerov. Het is een kloof, een canyon met een reeks van kleine watervallen, het bereiken van de hoogte van enkele meters. Dit beschermde natuurmonument areaal is 1,24 hectare. Verticale cascade is ongeveer 14 m, indruk wordt versterkt door de relatief snelle waterstroom. De watervallen zijn bereiken vanuit het dorp Žulová - met blauwe toeristische route.

Later in het hotel, heb ik nog het oude foto van het kasteel Jánský Vrch in mijn notebook database gevonden. Toch van en verschil, kijk maar naar het werk.. voor en na de reconstructie…

Jánský Vrch.jpg Javorník - kasteel Jánský Vrch vanuit de trappen gezien.jpg
 

MartinaK

Moderator
Dag 12 – Rond Zlaté Hory Stad

Kolonisatie van Jeseníkyberben is zeer nauw verbonden met het optreden van goud. De initiatiefnemers van de kolonisatie waren twee bisdommen - Wroclaw in het noorden en zuiden van Olomouc. Deze feiten worden volledig weerspiegeld in de nederzetting Zlaté Hory stad, die voor zijn rijke vindplaatsen van goud voor vele jaren het onderwerp van geschil tussen de Moravische en Silezië landeigenaren geworden.

De eigenaren waren meestal prinsen van Opava of Olešnice. Pas sinds de tweede helft van de 15e eeuw, op het grondgebied wordt een permanent onderdeel van het bisdom van Wroclaw (Breslau - nu Wroclaw) geklaard.

Als getuigen van de Gouden Eeuw is nu mogelijk om het mijnmuseum in de bijgelegen vallei van Goudens Molens bezoeken. Of in het Zlaté Hory stad de Gouden Stad Museum, bekend als Hollandse Huis - voormalige huis van Zlaté Hory stad postkantoor.

Zlaté Hory - Zlatorudné mlýny.jpg Zlaté Hory - Hollandse huis.jpg
 

MartinaK

Moderator
“Odpočívadlo Hříbek”

En nog wil ik graag over een bijzondere plek vertellen. Dat gaat over de “Odpočívadlo Hříbek”. Als jullie een beetje geluk hebben voor de prachtige weer, kunnen jullie ongeveer in het midden van de klim vanuit Zlaté Hory stad richting naar de Dolní Údolí -> Rejvíz dorp voor een minutje stoppen. Official nummer van deze weg is 453. Vanuit deze plek is prachtige uitzicht naar de omliggende gebieden zoals
Jeseniky en Rychleby bergen met alle romantische dorpjes .

Voor de liefhebbers van uitzichten, nog een kaart met de identificatie van dit mooie plekje als bijlage.

Odpočívadlo Hříbek.jpg Mapa Odpocivadlo Hribek.jpg

Wij hebben geen geluk voor de prachtige weer, … :regen:
 

MartinaK

Moderator
Naar de bewoners van de Na Špičáku grot

Over de schoonheid van de twee Jeseníkybergen grotten, heb ik al in het vorige reisverhaal verteld. Door de erg harde regen, hebben wij toch de “vreugde” in de grot van “Na Špičáku” gevonden. Interessante grotgangen in de vorm van het hart bekende als “ Witte Hartgang” en ook deze keer met de interesse keken wij naar de bewoners van deze grot. Er zijn verschillende soorten van vleermuizen, meer dan 25 soorten in deze plats bekend. Het kleinste bekende in dit gebied is vrápenec malý - Rhinolophus hipposideros, hierbij de foto.

Jeskyně Na Špičáku srdcová chodba.jpg Jeskyne Na Spicaku Vrápenec - malý.jpg

De typische “Hartgang” is door het dalende zeewater in de grot gevormeerd. Volledig grot, de korte rondleiding is toegankelijk voor de mindervalide mensen en ook met de rolstoel.

Jeskyně Na Špičáku - Srdcová chodba.jpg Jeskyně Na Pomezí - srdce.jpg Jeskyně Na Pomezí.jpg
 

kuurgast

Donateur
Fijn dat je weer doorgaat met je reisverslag. :top: Leuk om het verschil te zien hoe kasteel Jánský Vrch is veranderd. Zo worden het kleurrijke gebouwen wat mooi contrast geeft met de omgeving.
 

MartinaK

Moderator
Als het weer goed alleen voor de kikkers is…

Het regende dag hebben wij op het Jeseník stadplein beëindigen. Als jullie op de foto kunnen zien, alleen de kikkers wel genoten van deze weer.

Jeseník - radnice.jpg Jeseník - fontína na náměstí.jpg

In de avond, hebben wij het festival concert in de Jeseník kuuroord op onze vakantieprogramma staan. Wij hebben de tijd van onze vakantie extra speciaal voor het muziekfestival van Karl Ditters van Dittersdorf gekozen. Voor liefhebbers van klassieke muziek is deze zeker een aangename ervaring.

Lázně Jeseník - sanatorium v podvečer.jpg Lázně Jeseník - sanatorium, jídelna.jpg
 
Bovenaan