Onze vakantie zoals geschreven door Vivaldi

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

MartinaK

Moderator
Dag 5 – Naar de vampiers en andere Werelderfgoed

Na vier dagen in Praag, zijn we besloten voor een reis buiten de stad. Onze eerste stop was dus klein stadje in de buurt van Praag, Čelákovice. Klein stadje versierd waren met de legende van vampiers. In Čelákovice kunt u meer interessante plaatsen te bezoeken zo als de oude vesting en de kerk uit de tijd van Romaanse architectonische stijl. Het fort dient als de stad museum en is open voor het publiek.

Čelákovice - tvrz.jpg Čelákovice - kostel.jpg

In de buurt van Čelákovice is bekende openluchtmuseum van folk architectuur rond de rivier Elbe gebied, en het kasteel Přerov nad Labem.

Přerov nad Labem - skanzen.jpg Přerov nad Labem - zámek.jpg

Deze keer, hebben wij het bezoek van het museum gemist, want dit is een meer interessante plaats om te bezoeken met Kerstmis of Pasen. Waar is deze plaats de scène van de oude Tsjechische tradities en een demonstratie van traditionele ambachten. Dus hebben wij de reis direct naar de Kutná Hora genomen.
 

MartinaK

Moderator
Kutná Hora

Vanwege het zilver dat er van de 13de tot de 18de eeuw gewonnen werd, was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad van Bohemen. Dat het een rijke stad was, valt af te leiden uit de aanwezigheid van veel mooie gebouwen, zoals de 15de-eeuwse Stenen Huis (Kamenný dům) of Stenen put waar wij hebben op het plein onze auto geparkeerd. Tijdens ons bezoek de oude Stenen put was in restauratie. Het was leuk om te zien de correctie werk van het oude monument, gedaan door de studenten van historische universiteit.

Kutná Hora - Kamenný dům.jpg Kutná Hora - restaurování kamenné kašny.jpg

Vanaf deze plaats is slechts een korte loop naar de kathedraal van St. Barbara. Deze kathedraal (sv. Barbora) is een van de indrukwekkendste gotische kerken van heel Europa. Zowel het interieur als het exterieur van het gebouw is rijkelijk gedecoreerd en de grote ramen laten zeeën van ligt binnen. In veel van de zijkapellen en het plafond van het middenschip zijn interessante fresco’s aangebracht; de afbeldingen onder meer van zwoegende mijnwerkers en arbeiders die munten slaan, laten zien hoe de stad rijk geworden is. Peter Parléř ontwierp dit vijfbeukige bouwwerk met drie tentvormige torens in 1388. De laatste toevoegingen dateren van het einde van de 19de eeuw. De glas-in-lood ramen in art-nouveaustijl, naar een ontwerp van František Urban, zijn in de vroege 20ste eeuw toegevoegd.

Kutná Hora - chrám sv. Barbory.jpg Kutná Hora - chrám sv. Barbory - plafoon.jpg

]

In 1995 is het centrum van Kutná Hora bestempeld tot Werelderfgoed. En dus besloten wij om het kleine loopje door het stadscentrum te doen. Onze route is in de kaart gemarkeerd, zie bijlage.

Kutná Hora - kaart.jpg

Wat veel mooie gebouwen op het route, zoals Hrádek, het Italiaanse Hof (Vlašský Dvůr), waar de koninklijke munt gevestigd was en later het stadhuis, de 14de-eeuwse gotische St. Jakobuskerk (sv. Jakub) en het prachtige uitzicht naar de Barbarakathedraal vanuit het terrasje, dichtbij de Italiaanse Hof. Met deze prachtige view naar stad, hebben wij Kutná Hora verlaten.

Kutná Hora - Uitzicht van het terras naar de stad.jpg Kutná Hora - Uitzicht van het terras naar de sv. Barbora kerk.jpg
 

Ad Verschoor

Donateur
Prachtig Martina, je begrijpt dat ik weer even terug was. Afgelopen mei was men nog niet bezig met de restauratie van de "Steinbrunnen" (1495).
Wie weet, kan ik in juni 2011 het resultaat bewonderen. We zijn er dan weer.
 

MartinaK

Moderator
Uiteindelijk zijn we in de dood allemaal gelijk!

Ons laatste bezoek van deze dag was het ossuarium in de voorstad Sedlec.

Sedlec u Kutné Hory - kerk.jpg Sedlec u Kutné Hory - kostnice.jpg

Dat is drie km buiten het centrum, er zijn eeuwenlangs menselijke botten bewaard, die in 1870 door František Rint zijn gerangschikt in de vorm van kruisen, het Schwarzenberg familiewapen en zelf een kroonluchter. Hoewel pas later werd het ossuarium werd vastgesteld, dat er al eerder begrafenissen zijn geweest, voor zover men weet vanaf het jaar 1278. Deze begraafplaats was ook als de laatste rustplaats gekozen bij mensen vanuit andere landen, zoals Polen, Beieren, maar ook België. De pestepidemie in 1318 zorgde voor 30 duizend doden in deze begraafplaats. De grootste oppervlakte van begraafplaats was bereikt in turbulente tijd van de Hussietenoorlogen. Die hebben grote aantallen slachtoffers veroorzaakt.

Sedlec u Kutné Hory - kostnice, detail.jpg Sedlec u Kutné Hory - Hussietenoorlogen slachtoffers.jpg

Werden zich bewust van en speciaal gevoel dat waarschijnlijk werd veroorzaakt door de macabere atmosfeer van deze plaats. Tevens werd men zich bewust dat niemand een bot kon identificeren of zeggen aan wie het toebehoorde, aan een prins of een pauper. Uiteindelijk zijn we in de dood allemaal gelijk! Uitzondering hierop is het graf van vijftien burgers van het rijke Kutná Hora stad, die zich in het ossuarium bevind.

Sedlec u Kutné Hory - kostnice  interiér.jpg Sedlec u Kutné Hory - Schwarzenberg familiewapen.jpg
 
Průhonice is erg fraai. Ik heb er ook een aantal mooie foto's gemaakt:

1381864817_8062868684_z.jpg


M7 met Fuji pro 160C (film).
 

MartinaK

Moderator
Dag 6 – Go to the hell!

Als je tegen iemand in Bohemen zou zegen, ga naar de hel ‘’Go to hell’’, zou dat een beetje duur voor je worden. Het is namelijk zo, dat je in de ‘’Tsjechische hel’’ bijzonder lekker kan eten, slapen, drinken en genieten van natuurpracht.

Peklo - met devil.jpg Peklo - achterkant van het hotel.jpg

Peklo - terras in het najaar.jpg Peklo.jpg

In deze vallei vol met riviertjes die tezamen vloeien in de rivier Metuje. Zoals ik de laatste keer heb gezegd in het Tsjechische Forum, elke keer als we in Tsjechië zijn, bezoeken wij de voor ons bekende plaats De Hel (“Peklo”). En zo was het ook tijdens onze herfst vakantie.

Peklo - over de rivier Metuje.jpg Peklo - het regen seizoen.jpg
 

MartinaK

Moderator
De weg naar de Hel (“Peklo”) is via de gemarkeerde toeristische wegen vanuit de Nové Město nad Metují en loopt door bossen met eiken-, esdoren-, en haagbeukenbomen die gesierd zijn met bladeren in de herfst kleuren.

Peklo - verboden in te halen.jpg Peklo - údolí Metuje.jpg
Peklo - im het bos.jpg Peklo - údolí.jpg

Het pittoreske gebouw van het hotel met restaurant is herbouwd in 1912 (volgens de architect Dušan Jurkovič), en licht in een vallei aan de samenvloeiing van rivier Metuje en Opečenka. Al veel eerder was er hier een dorp met de naam de Hel. Maar nu is er alleen nog de voormalige watermolen, ‘’Pekelec’’ genoemd. Het is hier waar zich het verhaal ‘’In de hel’’ (V Pekle) afspeelt van de bekende Tsjechische historische romans schrijver Alois Jirásek. Vandaag is dit een belangrijke toeristische plaats.

Peklo - Geschiedenis van de Peklo, oude molen.jpg Peklo - splav.jpg
 

MartinaK

Moderator
Rust, diverse duivelse traktaties voor de verwende zoete kauw in een stijlvol restaurant met een bonte verzameling van diverse duivels en is er ook de mogelijkheid van een goede nachtrust te genieten in de sfeervolle kamers.

Peklo - restaurace interiér krb.jpg Peklo - restaurace interiér.jpg


Als je om zo te zeggen, gelukt hebt, kan je misschien wakker worden en er boven je hoofd prachtige geschilderde balken zien. En ook het uitzicht op het water vanaf het balkon van je kamer.

Peklo - terasje.jpg Peklo - op het terasje en het regen.jpg

De vlakbij gelegen vijver is zoals bij elke voormalige oude molen opgesierd met een NIX.

Peklo -  in de regen.jpg Peklo - vodník na podzim.jpg

Schrik niet, als je op de menukaard onder dessert leest: een portie duivels poep en voor de kinderen een halve portie duivels poep voor maar slechts 70% van de prijs voor een vol portie (rekenen kunnen ze dus hier ook). Bij het verlaten van het restaurant werden wij door de lieftalig serveerster, in haar beste Engels, het volgende toegewenst: Wishing you good travelling and thanking you too much!
Een staaltje van goed Engels is te zien op de bijgaande foto.

Peklo - Thanking you.jpg

Word vervolgd …
 
Kutná Hora / GASK Museum

Sinds mei 2010 is er een juweeltje bijgekomen wat betreft musea voor hedendaagse kunst, ik denk wel één van de grootste in Tsjechie.
De oude kazerne naast de St. Barbara kathedraal is in 10 jaar tijd opgeknapt tot een schitterende tentoonstellingsruimte. Een absolute aanrader voor de komende jaren!!


Opmerking van moderator:
De oude kazerne naast de St. Barbara kathedraal is ook bekend als "Jezuitská kolej" (Jezuïetencollege), gebouwd in 1667.
 

Bijlagen

  • Afbeelding 9.png
    Afbeelding 9.png
    468,8 KB · Bekeken: 7

MartinaK

Moderator
Na een rondje Praag, is de Hel vallei onze tweede destinatie voor een vierdaags deel van onze vakantie geworden. Maar voordat we de Hel bereikten, bezochten wij een aantal interessante plaatsen. Daarover zal ik jullie nu mijn ervaringen vertellen.

Ons eerste bezoek was aan het bekende paleis Hrádek u Nechanic. Het paleis in Hrádek is een van de mooiste romantische gebouwen van Bohemen. Graaf František Arnošt Harrach liet de langgerekte, statige neogotische residentie met kantelen bouwen in 1839 – 1857. De Weense architect Karl Fischer had de supervisie over het werk. Tot de mooiste verblijven behoren de Gouden Zaal met een gelambriseerd plafond en een enorme schouw, en de Ridderzaal, waar de onderkant van de muren en de panelen rond de deuren zijn uitgevoerd houtsnijwerk. Tijdens ons bezoek van het paleis onder reconstructie, dus deze twee kamers en andere representatie zalen waren gesloten.



Maar als compensatie zagen wij de privé-kamers van de graaf en gravin. Veel van het meubileer zijn in de 19de eeuw ingevoerd uit Duitsland en Oostenrijk.





Rond het paleis liggen niet allen prachtige landschapstuinen maar ook een golfbaan.
 

MartinaK

Moderator
Vanaf Hrádek, hebben wij de Tom Tom navigatie gevold, dus via kleine boerenweggetjes richting Nové Město genomen. Bij Smiřice hebben wij paar minuten in de file zaten. Dus was er tijd de nieuwe solarpanelen van de energie fabriek vanuit de auto bekijken. Omstreeks 5 uur, hebben wij de stad van Jaroměř bereikt.

Smiřice - solarzonnepanelen.jpg Jaroměř - Stará výtopna.jpg

Wij hebben toen een korte pauze genomen en daarna een bezoek gebracht aan het bekende treinmuseum en onze avond in een cafetaria op de Nové Město nad Metují plein afgerond. Daar wij zagen wij tot onze stomme verbazing het volgende onderdeel op de menukaart: ‘’Childish Menu’’. Helaas waren de prijzen niet kinderachtig.

Nové Město nad Metují - pohled na zámek.jpg Nové Město nad Metují - náměstí.jpg
 

MartinaK

Moderator
Dag 7 – Rond gereden nabij Peklo

Als het eerste bezoek van de dag, begonnen wij in het centrum van de stad Náchod. Vanaf het oude sfeervolle plein, kunnen jullie het fraaie uitzicht op het kasteel bewonderen. Werkelijk schitterend om te zien. Maar wij hebben besloten niet dit kasteel te bezoeken, maar gingen wij naar het uitzichtpunt op een nabije heuvel genaamd ‘’Dobrošov’’. Halverwege de rit naar boven is reeds en schitterend uitzicht op de stad Náchod en het kasteel.

Náchod - kasteel van het plain.jpg Náchod - kasteel.jpg

Maar het mooiste panorama is te zien vanaf de top van de heuvel met de bekende Jirásek chalet met een uitkijktoren boven op de chalet. Gedurende ons bezoek aan de chalet was daar een aantal veteranenauto’s behorende aan club. Dat was leuk om te zien.

Dobrošov.jpg Dobrošov - Jiráskova chata.jpg

Vanwege prachtige weer was het mogelijk om kilometers ver te kijken en ook hebben wij gelijk maar een nabij gelegen fortificatie van de tweedewereldoorlog te bezichtigen. Vanwege de 200 treden naar beneden en weer naar boven hebben wij dit maar overgeslagen.

Dobrošov - pevnost.jpg
 

MartinaK

Moderator
Dus het volgende evenement was een bezoek aan de bekende Dahlia´s stad – Česká Skalice.

Česká Skalice.jpg Česká Skalice - kostel.jpg

Het was juist het seizoen voor de Dahlia´s, en daarvoor was hier feest met een tentoonstelling van verschillende Dahlia´s soorten. Vol bewondering verlieten wij dit plaatsje en gingen naar de bekende ‘’valei van Grootmoeder’’ wel bekend door de roman van Božena Němcová.

Česká Skalice - Božena Němcová.jpg Ratibořice - kasteel met park.jpg

Na een aangename wandeling door het met herfstkleuren getooide park zij wij verdergegaan voor ons avondeten in de stad Nové Město nad Metují. Onder weg zagen wij het recreatiegebied Rozkoš wel bekend voor kamperen en surfing.

Rozkoš.jpg

Na het avondeten hebben wij gezellig in het centrum rondgewandeld.

Nové Město nad Metují - pohled na Peklo.jpg Nové Město nad Metují.jpg

Al met al, was dit en bijzondere fijne en zonnige dag. Veel gezien en weinig uitgegeven. :shock: :D
 

MartinaK

Moderator
Dag 8 – Op weg naar de barok beelden in de regen

Met onze zonnige dagen is het over. Het weer laat ons in de steek. Onze 8de dag is met mist en regen begonnen. Maar in Tsjechië zijn genoeg kastelen om te bezichtigen voor de minder zonnige dagen of juist als het te heet is.

Kuks - hospitaal.jpg Kusk - Braunovy sochy.jpg

Onze dag zijn wij begonnen met een bezoek aan het kasteel Kuks. Sorry, ik moet zeggen, hier staat geen kasteel meer, het kasteel was zo grondig verwoest bij de overstroming in 1740, daarom kennen wij Kuks alleen als ziekenhuis. Korte geschiedenis over Kuks: Het verhaal van het ontstaan, de groei en het onverwachte einde van Kuks is bepaald bijzonder. Het kuuroord van Europese faam is tossen 1694 – 1724 gebouwd door graaf František Antonín Špork en werd gefrequenteerd door de Europese elite, onder wie J. S. Bach. In 1740, twee jaar na de dood van graaf Špork, werd het grootste deel in één nacht weggevaagd door het water van de Elbe (Labe). De enige getuigen van de voormalige glorie zijn het schitterende ziekenhuis en de H. Drievuldigheidkerk, beide ontworpen door Giovanni Alliprandi. Op het ziekenhuisterras staan de kopieën van de beelden Deugden en Ondeugden. Afgezien van Bedrog zijn alle beelden in 1715 – 1718 gemaakt door Matthias Braun.

Kuks - barokní lékárna.jpg Kuks - lékárna vchod.jpg

Het bijzondere van dit ziekenhuis is de prachtige en op een na de oudste apotheek van Tsjechië. Aantrekkelijk is ook de collectie van de originele beelden van Deugden en Ondeugden, die kunnen jullie in het Lapidárium bewonderen. Maar nog meer beelden zijn rond de Kuks te vinden.

Kuks - lapidárium.jpg Kuks - popis soch.jpg
 

MartinaK

Moderator
Zoals jullie op de foto kunnen zien, wachten nog delen van sommige gebouwen van Kuks voor de renovatie. Het is de bedoeling dat deze gebouwen begint volgend jaar worden gereconstrueerd en zullen in de toekomst worden gebruikt voor onderwijs en cultureel centrum. De subsidie voor dit project was net goedgekeurd, daarom kunnen wij binnenkort ook de andere gebouwen in hun nieuwe staat te bewonderen.

Kuks - před rekonstrukcí.jpg Žireč - Braunův betlém - poustevník Juan Garinus.jpg

Later hebben wij een kijkje genomen naar de Betlém (Bethlehem) in het bos, op ongeveer 5 km afstand van het ziekenhuis. Daar staan een aantal scènes en figuren rond de geboorte van Christus. Mathias Braun hakte de beelden in de rotsen uit op verzoek van de excentrieke graaf Špork. Door klimatologische invloeden en de werkzaamheden met het bouwen van het nabij gelegen fort Josefov, zijn deze beelden helaas beschadigt.

Na de wandeling door het bos in de regen, hadden wij geen zin meer voor de volgende attracties. Dus onze avond hebben wij weer in het Peklo hotel afronden.
 

MartinaK

Moderator
Dag 9 – Het regent

Op deze regenachtige en koude dag hebben wij toch ons hotel verlaten. Het eerste van wij deden was een bezoek brengen aan het kleine stadje Červený Kostelec. Het is een schitterende stad waar altijd wel wat te doen is. Jullie kunnen hier het huis van de bekende schrijfster van de roman Grootmoeder (Božena Němcová) bezoeken. Zij nam hier intrek na haar huwelijk met meneer Němec. Nu is deze woning tot museum omgedoopt. Dit stadje is ook verbonden met ‘’Viktorka’’, een andere bekende vrouw uit de roman Grootmoeder. Indien jullie hoofd er na staat, kunnen jullie haar graf hier bezoeken.

Červený Kostelec - kerktoren.jpg Červený Kostelec - huis van Božena Němcová.jpg

Maar het stadje van Červený Kostelec is eigenlijk meer bekend door het grootste Europese folklore festival wat hier georganiseerd door de UNESCO. Červený Kostelec is boven in de Jestřebí bergen gelegen en vanaf de bergen rond deze stad zijn fraaie uitzichten te zien in alle richtingen die je kijkt.

Ons tweede bezoek was aan de stad Hronov welke verbonden is met de naam van de bekende Tsjechische schrijver Alois Jirásek die in 1851 hier geboren is. Tot op dit moment kunnen wij hier zijn geboortehuis, nu als museum in gebruik, bezoeken.

Hronov - rodný dům Aloise Jiráska.jpg Hronov - kostel.jpg

In het jaar 1930 was het Jirásek theater op het stadsplein gebouwd volgens het ontwerp van architect Ing. Jindřich Freiwald. In dit theater worden jaarlijks in de zomer uitvoeringen gegeven door theater amateurs op het festival, dat de naam van de bekende schrijver Jirásek draagt, alias Jiráskův Hronov (Jirásek´s Hronov).

Hronov - divadlo.jpg Broumovsko - herfstkleuren.jpg

Na de rit met voordurend regen, hebben wij ons volgende bestemming bereikt, Police nad Metují.
 

MartinaK

Moderator
Gedurende onze wandeling op het stadsplein zagen wij typisch Tsjechisch winkeltje, een soort van de ‘’Winkel van Sinkel’’.

Police nad Metují - wegwijs.jpg Police nad Metují - obchod.jpg

Hier was letterlijk alles te koop en wij moesten natuurlijk even lekker snuffelen. En tot onze verbazing vonden wij hier precies wat wij al jaren zochten. De vriendelijke eigenaresse van de winkel heeft ons buitengewoon goed geholpen en ook gaf zij ons een schetsje voor de route naar rotsenstad, die voor zover wij wisten, niet per auto te bereiken was. Haar schetsje bleek volkomen correct en heeft ons enorm geholpen. Zeer interessant is het museum van ‘’Merkur’’ dat is een Tsjechische versie van het bekende kinder en vaders speelgoed Meccano.

Broumovské stěny - mapa.jpg Broumovské stěny - Hvězda in de mist.jpg

Helaas was onze vreugde van korte duur omdat bij onze aankomst in de rotsenstad bleek dat het was gehuld in dikke mist. Wij hebben alleen de kapel Hvězda bezocht. Zelfs fotograferen in de openlucht was absolut onmogelijk.

Word vervolgd …
 
Bovenaan