Miloš Zeman, president

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Iedereen mag een eigen mening hebben, ook een staatshoofd. Maar een verstandig staatshoofd houdt zijn persoonlijke meningen voor zich als hij daarmee groepen burgers van zijn land afserveert of zelfs als walgelijk betitelt.
Maar ja, Zeman heeft al vaker bewezen dat zijn verstand soms nog op zijn nachtkastje ligt, dus verbazen doen deze uitspraken mij niet.
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman naar het ziekenhuis gebracht

President Miloš Zeman is dinsdag naar het Centraal Militair Hospitaal in Střešovice, Praag (ÚVN) gebracht. Het ziekenhuis heeft geweigerd verdere details bekend te maken. Zijn vrouw Ivana vergezelde hem naar het ziekenhuis. President Zeman blijft in ieder geval tot vrijdag in het ziekenhuis.

De adviseur van de president, Martin Nejedlý, vertelde iRozhlas echter dat de president alleen een preventieve inspectie had moeten regelen. Als dit echter een veelvoorkomende kwestie was, zou kasteelwoordvoerder Jiří Ovčáček het bevestigen. Tenminste, dat deed hij in het verleden. In plaats daarvan citeert Ovčáček vanaf dinsdagochtend herhaaldelijk psalmen en paus Franciscus op Twitter. Ovčáček neemt, net als kanselier Vratislav Mynář, geen telefoontjes aan.

Het Tsjechische staatshoofd, die 76 is, heeft een lage bloeddruk, diabetes en polyfunctionele neuropathie. De president is lange tijd behandeld voor voetneuropathie (diabetische voet), die dit voorjaar zo is verergerd dat hij heeft besloten over te stappen op een rolstoel.
Hij heeft in het verleden verschillende "reconditioneringsverblijven" in het ziekenhuis ondergaan. De zorg is dan gericht op het herstel van een langdurig overbelast organisme. Hij voltooide revalidatieoefeningen gericht op het versterken van bewegingsstereotypen, er werd intensievere voeding op hem toegepast.
President Miloš Zeman werd een jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis nadat hij bij een val zijn bovenarm had gebroken. De operatie van de humerus verliep daarna zonder complicaties.

Ook ex-president Václav Klaus werd afgelopen weekend opgenomen in het militaire hospitaal van Praag
De voorganger van Zeman, Vaclav Klaus, lag sinds zaterdagavond in hetzelfde ziekenhuis en werd maandag door artsen naar huis gestuurd. Medische complicaties brachten hem ertoe dinsdag terug te keren voor nader onderzoek.
"Ik kan bevestigen dat de ex-president dit weekend problemen had met hoge bloeddruk en op aanraden van artsen in het ÚVN is opgenomen", vertelde zijn woordvoerder. De 80-jarige ex-president verkeert echter nog steeds in een goede fysieke conditie.

Bronnen oa english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz + seznam.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman heeft geen levensbedreigende ziekte.

Bij de medische controle van de Tsjechische president Miloš Zeman in het Centraal Militair Hospitaal (ÚVN) in Praag werden geen levensbedreigende problemen geconstateerd. Volgens de woordvoerder van de president, Jiří Ovčáček, heeft hij alleen last van uitdroging en lichte uitputting.

Zeman werd dinsdag opgenomen in het ziekenhuis. Omdat het presidentieel bureau weigerde in te gaan op de redenen voor de verhuizing, werd er gespeculeerd over de gezondheidstoestand.

"Artsen hebben een uitgebreide medische check-up van de president uitgevoerd, een CT en echografie uitgevoerd, en ze hebben bloedmonsters genomen", zei Ovčáček. Artsen vonden geen problemen met betrekking tot de diabetes van Zeman, maar de neuropathie van zijn benen is nog steeds een probleem.
Zeman zal de komende dagen na zijn herstelverblijf het ziekenhuis verlaten en heeft voor woensdag ontmoetingen gepland met de regering en oppositieleiders.

Dinsdag werd ook oud-president Václav Klaus toegelaten tot de ÚVN. Het vorige weekend was hij in het ziekenhuis opgenomen vanwege problemen met zijn bloeddruk. Er wordt gedacht dat Klaus aan het einde van de week kan worden ontslagen.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz.
 
Bovenaan