Miloš Zeman, oud-president

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Iedereen mag een eigen mening hebben, ook een staatshoofd. Maar een verstandig staatshoofd houdt zijn persoonlijke meningen voor zich als hij daarmee groepen burgers van zijn land afserveert of zelfs als walgelijk betitelt.
Maar ja, Zeman heeft al vaker bewezen dat zijn verstand soms nog op zijn nachtkastje ligt, dus verbazen doen deze uitspraken mij niet.
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman naar het ziekenhuis gebracht

President Miloš Zeman is dinsdag naar het Centraal Militair Hospitaal in Střešovice, Praag (ÚVN) gebracht. Het ziekenhuis heeft geweigerd verdere details bekend te maken. Zijn vrouw Ivana vergezelde hem naar het ziekenhuis. President Zeman blijft in ieder geval tot vrijdag in het ziekenhuis.

De adviseur van de president, Martin Nejedlý, vertelde iRozhlas echter dat de president alleen een preventieve inspectie had moeten regelen. Als dit echter een veelvoorkomende kwestie was, zou kasteelwoordvoerder Jiří Ovčáček het bevestigen. Tenminste, dat deed hij in het verleden. In plaats daarvan citeert Ovčáček vanaf dinsdagochtend herhaaldelijk psalmen en paus Franciscus op Twitter. Ovčáček neemt, net als kanselier Vratislav Mynář, geen telefoontjes aan.

Het Tsjechische staatshoofd, die 76 is, heeft een lage bloeddruk, diabetes en polyfunctionele neuropathie. De president is lange tijd behandeld voor voetneuropathie (diabetische voet), die dit voorjaar zo is verergerd dat hij heeft besloten over te stappen op een rolstoel.
Hij heeft in het verleden verschillende "reconditioneringsverblijven" in het ziekenhuis ondergaan. De zorg is dan gericht op het herstel van een langdurig overbelast organisme. Hij voltooide revalidatieoefeningen gericht op het versterken van bewegingsstereotypen, er werd intensievere voeding op hem toegepast.
President Miloš Zeman werd een jaar geleden opgenomen in het ziekenhuis nadat hij bij een val zijn bovenarm had gebroken. De operatie van de humerus verliep daarna zonder complicaties.

Ook ex-president Václav Klaus werd afgelopen weekend opgenomen in het militaire hospitaal van Praag
De voorganger van Zeman, Vaclav Klaus, lag sinds zaterdagavond in hetzelfde ziekenhuis en werd maandag door artsen naar huis gestuurd. Medische complicaties brachten hem ertoe dinsdag terug te keren voor nader onderzoek.
"Ik kan bevestigen dat de ex-president dit weekend problemen had met hoge bloeddruk en op aanraden van artsen in het ÚVN is opgenomen", vertelde zijn woordvoerder. De 80-jarige ex-president verkeert echter nog steeds in een goede fysieke conditie.

Bronnen oa english.radio.cz/news + deutsch.radio.cz + seznam.cz + novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman heeft geen levensbedreigende ziekte.

Bij de medische controle van de Tsjechische president Miloš Zeman in het Centraal Militair Hospitaal (ÚVN) in Praag werden geen levensbedreigende problemen geconstateerd. Volgens de woordvoerder van de president, Jiří Ovčáček, heeft hij alleen last van uitdroging en lichte uitputting.

Zeman werd dinsdag opgenomen in het ziekenhuis. Omdat het presidentieel bureau weigerde in te gaan op de redenen voor de verhuizing, werd er gespeculeerd over de gezondheidstoestand.

"Artsen hebben een uitgebreide medische check-up van de president uitgevoerd, een CT en echografie uitgevoerd, en ze hebben bloedmonsters genomen", zei Ovčáček. Artsen vonden geen problemen met betrekking tot de diabetes van Zeman, maar de neuropathie van zijn benen is nog steeds een probleem.
Zeman zal de komende dagen na zijn herstelverblijf het ziekenhuis verlaten en heeft voor woensdag ontmoetingen gepland met de regering en oppositieleiders.

Dinsdag werd ook oud-president Václav Klaus toegelaten tot de ÚVN. Het vorige weekend was hij in het ziekenhuis opgenomen vanwege problemen met zijn bloeddruk. Er wordt gedacht dat Klaus aan het einde van de week kan worden ontslagen.

Bronnen oa english.radio.cz + expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Zeman woensdag ontslagen uit ziekenhuis.

President Miloš Zeman is woensdagochtend uit het ziekenhuis ontslagen. Acht dagen lang was Zeman behandeld voor uitdroging en lichte uitputting in het Centraal Militair Hospitaal in Praag. Bij het onderzoek zijn geen levensbedreigende problemen geconstateerd, aldus een woordvoerder van de president.
Het staatshoofd heeft woensdagmiddag zijn werkprogramma hervat. In zijn zomerresidentie, Kasteel Lány, ontving Zeman drie vertegenwoordigers van de regering en de oppositie voor besprekingen. In twee gevallen gaat het om bijeenkomsten in de aanloop naar de komende Tweede Kamerverkiezingen. De verkiezingen vinden plaats op 8 en 9 oktober.

Slechts één dag nadat president Miloš Zeman uit het Centraal Militair Hospitaal in Praag was ontslagen, werd zijn voorganger Václav Klaus in korte tijd voor de tweede keer in dezelfde kliniek opgenomen. De 80-jarige kwam een vervolg op een eerdere ziekte. Het voormalige staatshoofd zal naar verwachting drie dagen in de medische faciliteit verblijven.
Václav Klaus het vorige weekend twee nachten in het ziekenhuis doorgebracht. Op dinsdag 14 september keerde hij echter op korte termijn terug naar het ziekenhuis en werd vrijdag ontslagen. Toen hij werd vrijgelaten, vertelde hij journalisten dat hij een zeer hoge bloeddruk en maagklachten had.

Bronnen oa english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
De gezondheid van Zeman stond de afgelopen dagen volop in de schijnwerpers, waarbij werd gespeculeerd dat er sprake is van een flinke verslechtering.

De behandelend arts/directeur van het Centraal Militair Hospitaal (ÚVN) Miroslav Zavoral is vandaag bij president Miloš Zeman op bezoek voor een medisch onderzoek. De woordvoerder van de president, Jiří Ovčáček, zei op Twitter dat dit een geplande inspectie was.
Dit is het tweede bezoek van de dokter deze week. Volgens het ziekenhuis van de president is de arts/directeur maandag al op bezoek geweest. De arts adviseerde hem een verblijf van één tot twee dagen in het ziekenhuis, wat Zeman weigerde.
De president heeft geen eetlust, zei premier Babiš.
Op advies van de arts zal het programma van de president worden aangepast. Het is daarom niet duidelijk of hij bijvoorbeeld de aangekondigde zondagse live-uitzending op TV Prima of een ontmoeting met premier Andrej Babiš zal bijwonen.
Miloš Zeman zal op vrijdag 8 oktober 2021 in het kasteel in Lány stemmen.

Woensdag maakte het kasteel bezwaar tegen de verklaring van voormalig minister voor Mensenrechten en psychiater Džamila Stehlíková, volgens welke de gezondheidsproblemen van Zeman verband houden met alcoholische levercirrose. Zeman wil haar aanklagen en wil ook een klacht indienen bij de Tsjechische Medische Kamer. Als reactie daarop riep Stehlíková de Praagse Burcht op om te spreken op een medische raad die informatie zou publiceren over de gezondheid van de president.

Aanvullende info van diverse websites en discussies:.

Miloš Zeman is echter de president van het land en daarom een openbaar persoon die ook het Tsjechische leger controleert en als hij deze functie om gezondheidsredenen niet kan uitoefenen, hebben we het recht om het te weten, zoals gebruikelijk is ten westen van onze grenzen.
Hij werd verkozen tot president van Tsjechië en de mensen hebben het recht om te weten of hij dit land nog wel kan leiden of dat er al iemand anders voor hem regeert.
Ter vergelijking: toen Václav Havel in het ziekenhuis lag, liet hij de volledige medische dossiers naar het parlement sturen, dat tijdens een speciale vergadering stemde over de vraag of de president zijn functie kon uitoefenen.

Speculatie dat president Milos Zeman ernstige gezondheidsproblemen heeft, begon zich ook onder de parlementsleden te verspreiden. Volgens de wetgevers moet het Kasteel het publiek informeren over de werkelijke toestand van het staatshoofd, gezien de komende verkiezingen.
"Volgens die uiterlijke kenmerken en de werkzaamheden van de president komt de gezondheidstoestand van de president al vele maanden niet overeen met zijn functie. Waarschijnlijk is het nu nog erger, maar juist om speculatie te voorkomen, moeten we geïnformeerd worden." aldus een parlementslid.
Een ander parlementslid wees erop dat er een cruciaal moment nadert in termen van presidentiële bevoegdheden - de vorming van een nieuwe regering.
Woensdagavond maakte het Kasteel scherp bezwaar tegen de aantijgingen en diende een rechtszaak en een klacht in. "Het bureau van de president van de republiek wijst erop dat de informatie die momenteel naar buiten komt over de gezondheidstoestand van de president van de republiek niet op de waarheid is gebaseerd. Dit zijn opzettelijke verkeerde informatie of direct gerichte leugen"', aldus de Praagse Burcht in een verklaring.
Bron oa seznam.cz.
 

Pelhřimov

Donateur
Tsjechische president Zeman opgenomen in ziekenhuis

De Tsjechische president Milos Zeman is kort na de parlementsverkiezingen in Tsjechië in het ziekenhuis opgenomen, meldde een woordvoerster van het Centraal Militair Hospitaal in Praag vandaag.

De 77-jarige Zeman had eerder premier Andrej Babis ontvangen voor een gesprek naar aanleiding van het verkiezingsresultaat. Bij de parlementsverkiezingen van vrijdag en zaterdag bleef de populistische centrumpartij ANO van Babis met 27 procent van de stemmen de grootste partij, maar dat is vermoedelijk niet genoeg om verder te regeren. De liberaal-conservatieve oppositie haalde immers een duidelijke meerderheid van 108 van de 200 zetels in de Tweede Kamer.

De president speelt in Tsjechië een cruciale rol na de verkiezingen omdat hij de opdracht geeft om een regering te vormen. Bij verhindering van het staatshoofd wordt deze taak overgedragen aan de voorzitter van het parlement.

Zeman verbleef in september nog acht dagen in het ziekenhuis, waarna hij in een kliniek weer op krachten kwam. Sinds 2013 is hij president, wat in Tsjechië veeleer een ceremoniële functie is. Daarvoor was hij van 1998 tot 2002 premier van Tsjechië.

Zeman lijdt aan diabetes en is vanwege een zenuwziekte afhankelijk van een rolstoel. Hij is de eerste Tsjechische president die twee keer rechtstreeks door het volk werd gekozen, nadat een grondwetswijziging dit mogelijk had gemaakt. Over Zemans huidige toestand zijn nog geen details bekendgemaakt.

bron: ad.nl
 

kuurgast

Donateur
President Miloš Zeman ligt nog steeds op de intensive care.
Belangrijke vragen - of hij zal herstellen en hoe lang het zal duren - blijven onbeantwoord.

De officiële informatie over de gezondheid van de president van Tsjechië is erg summier. Door de overplaatsing van het staatshoofd naar het ziekenhuis op zondag en de gebeurtenissen van de afgelopen dagen is het echter duidelijk dat het kasteelkantoor de afgelopen weken niet helemaal naar waarheid over hem heeft gerapporteerd. Dus wat weten we nu, en kan de president nog steeds in functie blijven?

De toestand van de president is stabiel, maar blijft zeer ernstig. Hij ligt nog steeds op de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care van het Centraal Militair Hospitaal. Het is een werkplek met een continue anesthesiologiedienst, waar zorgprofessionals intensieve zorg van het hoogste niveau kunnen bieden en ook patiënten met aandoeningen van vitale functies kunnen verzorgen.

Er wordt al lang gesproken over het feit dat de toestand van de president verband houdt met gastro-enterologische problemen. Radiožurnál en Deník N hebben eerder onder verwijzing naar niet nader genoemde bronnen verklaard dat de ziekenhuisopname van Zeman in september verband hield met vocht in de buikholte, de zogenaamde ascites. Volgens de media werd hij waarschijnlijk veroorzaakt door leverproblemen, waar de president volgens de uitgevoerde onderzoeken last van heeft.

Kort voor zijn ziekenhuisopname kon de president volgens minister van Verkeer en Industrie Karel Havlíček echter communiceren. Havlíček zei dit vanmiddag op een persconferentie na de regeringsvergadering. Het was na de ontmoeting van de premier met de president in Lány, dat Miloš Zeman naar het ziekenhuis werd gebracht.
"Het was geen bijeenkomst gericht op de situatie na de verkiezingen. De premier sprak met de president en de president werd vervolgens in het ziekenhuis opgenomen. De premier was niet bevoegd om een regering te vormen," zei Havlíček vandaag.

"De informatie die we hebben is vergelijkbaar met die in de media. En het is informatie van het ziekenhuis dat de toestand van de president stabiel is," beantwoordde Havlíček de vraag of de regering informatie heeft over de huidige gezondheidsstatus van de president.

Maar terug naar de gezondheid van de president. Volgens vakpublicaties is levercirrose de meest voorkomende oorzaak van ascites. Voormalig president Václav Klaus sprak onlangs ook over Zeman's "leverprobleem" gerelateerd aan levensstijl.
Toen Zeman twee jaar geleden in ÚVN was, noemden artsen diabetes of neuropathie, andere ziekten niet. "De patiënt klaagt over onstabiel lopen, voelt zwakte van de onderste ledematen en verminderde spierkracht. In de afgelopen twee jaar gewichtsverlies van 20 kilogram, anorexia," schreven ze destijds in het rapport.

Nu informeert ÚVN echter niet over de diagnose, verwijzend naar het feit dat Zeman geen toestemming heeft gegeven. Kasteelwoordvoerder Jiří Ovčáček zei over zijn ziekenhuisopname in september dat de oorzaak uitputting en uitdroging was. Pas vrijdag maakte hij bekend dat de president ziek was. Ook gaf hij toe dat Zeman sinds begin september al ziek is.

Dat Ovčáček de feitelijke informatie verduisterde, werd zondag bevestigd door een verklaring van de directeur van ÚVN, Miroslav Zavoral, die verklaarde dat de president een chronische ziekte had. Daarover en of hij zijn functie kan blijven uitoefenen, dat blijven vragen.
Of de president zijn functie nog kan uitoefenen, wordt ook op het politieke toneel besproken. Volgens bronnen van MF Dnes ligt hij mogelijk drie weken in het ziekenhuis. Volgens MP TOP 09 en dokter Vlastimil Válek moet het kasteelkantoor echter duidelijk zeggen of Zeman dan in staat is om zijn functie uit te voeren.

Bron seznam.cz.
-------------------------------------
Zondagmorgen wilde zijn behandelend arts/directeur van het Centraal Militair Hospitaal (ÚVN) Miroslav Zavoral dat Miloš Zeman naar het ziekenhuis moest gaan. Daar stemde de president mee in, maar wilde eerst een gesprek hebben met Andrej Babiš. Nadat die via een achterdeur was vertrokken is Miloš Zeman 29 minuten later met een speciale IC-ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Bron oa seznam.cz.

Onderweg naar het ziekenhuis schijnt hij verder achteruit te zijn gegaan.
Ondertussen gaan de voorbereidingen voor 28 oktober door, waar de president op een podium allerlei onderscheidingen zou uitreiken.
 

kuurgast

Donateur
Toespraak van Ivana Zemanová: Geef mijn man de tijd om te genezen.

Vanwege de gezondheidstoestand van president Miloš Zeman riep de Praagse Burcht haastig een persconferentie bijeen. Zijn vrouw Ivana, vergezeld door haar dochter Kateřina, sprak.

"De president van de republiek, maar ook al bijna 30 jaar mijn man en de vader van mijn dochter, van wie ik hou, zoals u weet, ligt in het ziekenhuis. Als media ben je geïnteresseerd in zijn gezondheid en dat is begrijpelijk. Ik kan alleen maar bevestigen dat hij momenteel een behandeling ondergaat die tijd zal vergen", aldus Ivana Zemanová.

"Ik beschouw speculaties over diagnoses en prognoses op zijn zachtst gezegd zeer onethisch. Gezondheid is een gevoelige en serieuze zaak. Natuurlijk ontmoette je ook iemand die dicht bij je dierbaren stond met iemand die onverwacht ziek was geworden, een natuurlijke zorg voor hem had en wenste dat hij snel zou genezen. Geloof dat ik dezelfde gevoelens heb", vervolgde ze haar toespraak, die ze op papier had voorbereid.

"Ik wil vooral dat mijn man herstelt. Ik wil je vragen om je geduld en de tijd die nodig is om op krachten te komen. Hij is niet de enige president die ziek is geworden tijdens zijn ambt, dus ik smeek u nogmaals om uw tolerantie. Ik hou jullie op de hoogte hoe de verdere ontwikkelingen bekend zullen worden en geef mijn man gemoedsrust. En ik vraag jullie die van de president houden heel erg om aan hem te denken", besloot ze.

Na deze zinnen vertrok de first lady, die maar zelden in het openbaar spreekt. Er konden geen vragen worden gesteld. Dochter Kateřina stond de hele tijd bij Ivana Zemanová. De vragen werden zelfs niet toegestaan door de woordvoerder van de president, Jiří Ovčáček, die de toespraak van de first lady bekeek.

De hamvraag blijft dus ook na deze uitspraak van de Praagse Burcht onbeantwoord: over welke gezondheidsproblemen maakt de president zich zorgen en hoe ernstig zijn deze. De president ligt sinds zondag in het Centraal Militair Hospitaal in Praag.

Tot nu toe is er slechts zoveel officieel aangekondigd dat de toestand van de president stabiel is. De ernst van de situatie blijkt echter uit het feit dat hij in bed ligt op de afdeling Anesthesiologie, Reanimatie en Intensive Care, waar patiënten die de hoogste zorg nodig hebben, worden geplaatst.

De directeur van het militair hospitaal in het Praagse Střešovice, Miroslav Zavoral, vertelde verslaggevers zondag dat de reden voor het transport van Zeman vanuit Lány complicaties waren die gepaard gingen met een chronische ziekte. Zavoral vertelde de media niet de exacte diagnose omdat hij geen toestemming van de president had.

Bron seznam.cz.
---------------------------------------------------
Interessant is de discussie die onder dat artikel ontstond:

- Zeman is geen privépersoon. En zowel hij als zijn omgeving moeten zich dienovereenkomstig gedragen ...

- Was dat alles? Het voedde alleen maar verdere speculatie. Het is onwaardig.

- ... dus ondanks al mijn empathie voor de gezondheidstoestand van de president, weten we niet echt of hij in staat zal zijn om opnieuw in functie te blijven, dus we hebben waarschijnlijk niet het recht om zoiets belangrijks en cruciaals te weten! !!! Ongehoord ...... ongezien ...... maar mogelijk in Tsjechië !!!!!!!!! Ik denk niet dat het onethisch is om zulke cruciale informatie te kennen, we hoeven de diagnose van de president niet te weten, zeg gewoon JA of NEE om zijn functie te vervullen, het is een verschrikkelijk probleem .....

- Het volk heeft hem gekozen, het volk zou de huidige en mentale toestand van de president moeten kennen. En als hij zijn werk om gezondheidsredenen niet kan uitvoeren, moet hij dienovereenkomstig handelen. Ik wens je in ieder geval een spoedig herstel, maar ik heb niets geleerd van dit gesprek en informatie loopt nog steeds vast.

- Zo kwamen we erachter dat Zeman al 30 jaar een vrouw en een dochter bij zich heeft. Verder is hij ziek en heeft hij rust nodig. Bedankt. Het was genoeg om toe te voegen dat het 's nachts donker is en overdag licht. Leven we nog in de realiteit of al in strips?

- Maken ze een grapje? Dus speelden ze in op de gevoelens van zijn vrouw, die al meer dan een jaar niemand had gezien. Minachting voor de natie blijft worden gestreamd!

- Hoewel de toespraak van mevrouw Zeman de langste was die ze ooit live in het openbaar had uitgezonden, leerden we niets meer.

- Dus dat is gewoon weer een stukje van die monsterlijke schaamte. Mevrouw Zeman zou zich moeten schamen... De burgers van dit land hebben, door hun aard en de grondwet, het recht om te weten wat er gaat gebeuren. Hoe gaat het eigenlijk met kameraad president. Als hij in staat is, of is er een kans dat hij zijn functie zal kunnen uitoefenen. Ik denk dat hij niet in staat is en niet zal kunnen, en deze hele walgelijke poppenkast is gewoon een spel met twee doelen: Bureš en zijn regering zo lang mogelijk vasthouden en de criminele elementen toelaten rond de president om te vegen alle sporen van hun activiteiten. De first lady nam ook actief deel aan het vuile spel. Het is triest en beschamend.
 
Ik begrijp mevrouw Zeman wel, maar zoals gezegd: haar man heeft niet zomaar een onbetekenend baantje bij een supermarkt ofzo. De Tsjechen hebben er recht op om te weten hoe hun president eraan toe is, of de beste man er uberhaupt nog toe in staat is om zijn functie naar behoren uit te oefenen.
 
Wat is nu exact de functie van Milos Zeman?
Er is een president, dat was tot voor kort Andrej Babis, maar dan is er nog een president dat is de heer Zeman.
Wat is precies het verschil tussen deze twee functies?

Het komt op mij over alsof de functie van Zeman louter ceremonieel van aard is. Klopt dat?
 

kuurgast

Donateur
Grotesk spel over de gezondheidstoestand van de Tsjechische president.

Sinds enkele dagen is de gezondheidstoestand van de president van de republiek onderwerp van speculatie door het grote publiek.
De Praagse Burcht zwijgt over de diagnose van het staatshoofd. Volgens verschillende bronnen lijdt Miloš Zeman aan leverencefalopathie.

De vragen werden niet weggenomen door de First Lady Ivana Zemanová, die op de persconferentie sprak. "Ik beschouw speculaties over diagnoses en prognoses op zijn zachtst gezegd onethisch", zei ze, zonder iets specifieks te zeggen over de gezondheid van de president.
Het was haar man die twee jaar geleden zei dat mensen hier recht op hebben. "In het geval van de president van de republiek is het zijn plicht voor burgers om het rapport over zijn gezondheidstoestand te kennen", zei hij op 24 oktober 2019 in het programma Week met de president op TV Barrandov.

Als het staatshoofd wel aan hepatische encefalopathie lijdt, is de prognose in dergelijke gevallen helemaal niet bemoedigend.
Volgens deskundige bronnen heeft leverencefalopathie neuropsychiatrische symptomen en worden gedragsveranderingen steeds zichtbaarder bij de getroffen persoon. De oorzaken zijn te vinden in de slechte functie van de chronisch zieke lever, die zijn ontgiftende functie verliest. Schadelijke stoffen zoals ammoniak werken in op het centrale zenuwstelsel.
In de eerste fase is de patiënt enigszins verward, hij heeft gedragsveranderingen. In de tweede zijn persoonlijkheids- en denkstoornissen al aanwezig. In de derde fase lijdt hij aan een bewustzijnsstoornis, is gedesoriënteerd. De laatste fase gaat gepaard met een coma.

Vragen over de gezondheid van president Miloš Zeman zijn in dienst van andere Tsjechische constitutionele functionarissen. Het hoofd van de Senaat, Miloš Vystrčil, besloot het kasteelkantoor om informatie te vragen. Het is op basis hiervan - in het geval dat de president zijn ambt niet kan uitoefenen - de kamers van het parlement kunnen beslissen over de overdracht van zijn bevoegdheden aan de premier en voorzitter van de kamer van afgevaardigden.
"Ik wil niet onderzoeken of de president alert is of niet. Ik wil niet onderzoeken welke pillen hij neemt, ik ben geen dokter en dat is niet onze rol. We moeten het humaan en gevoelig benaderen, maar we moeten weten of hij in staat is zijn ambt te bekleden", verklaarde het hoofd van de senaat in een interview met Seznam Zprávy, eraan toevoegend dat hij per brief om informatie vroeg aan het kabinet van de president op maandag en wacht nog steeds op antwoord.

Senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil wendde zich vrijdag met dezelfde vraag namens de Eerste Kamer tot het ziekenhuis, nadat de presidentiële kanselarij sinds maandag niet had gereageerd. De senatoren willen niet dat de kliniek een doktersgeheim prijsgeeft. Voor mogelijke vervolgstappen willen ze echter weten hoe het staatshoofd er in het heden uitziet en wat de prognose is. De informatie is nodig voor eventuele onderhandelingen over de overdracht van presidentiële bevoegdheden aan andere politici voor de tijd van Zeman's ongeschiktheid. Deze stap zou alleen mogelijk zijn met instemming van de twee kamers van het parlement.
Het mandaat van de Tweede Kamer in de oude samenstelling loopt volgende week af. De Tweede Kamer komt op 8 november in haar nieuwe samenstelling bijeen. Na de constituerende vergadering moet de vertrekkende premier Andrej Babiš het aftreden van de huidige regering bij de president overhandigen.
-----------------------------------
Dan is er nog speculatie over een handtekening of die wel echt van Zeman is:

De voorzitter van de kamer, Radek Vondráček, beweert dat: de president het document voor hem heeft ondertekend
bij het bijeenroepen van een nieuwe Kamer. Het is niet duidelijk hoe hij op de intensive care van Zeman terecht is gekomen.
Het ziekenhuis distantieerde zich van de woorden van Vondráček en zei dat geen van de medewerkers aanwezig was tijdens het bezoek. Ze bekritiseerde dat Vondráček - met kanselier van de president Vratislav Mynář - zonder toestemming van de dokter naar de president kwamen en begon de zaak te onderzoeken.

Nadat de brief donderdag aan journalisten was getoond door Radek Vondráček, werd donderdag een strafrechtelijke klacht ingediend bij het Hoge Openbaar Ministerie in Praag op verdenking van het vervalsen van een officieel document in de zaak van een grondwettelijk belangrijk document.
De handtekening van Miloš Zeman komt niet overeen met de handtekening van de president op andere documenten.
De politie gaat kijken of iemand in de buurt van de ernstig zieke president Miloš Zeman de handtekening heeft vervalst op een belangrijk document.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + seznam.cz.
-----------------------------------------------------------
Het cholesterol van de president is geen publieke zaak. Ernstige ziekten die het vermogen van het staatshoofd om zijn ambt uit te oefenen aantasten, echter wel.

Een hoog cholesterol- of suikergehalte is een zeer persoonlijke aangelegenheid voor iedereen, ook voor de president. Ziekten die het vermogen van het staatshoofd om zijn ambt uit te oefenen aantasten, vooral als ze het beoordelingsvermogen beperken en mentale vermogens verminderen, moeten echter bekend zijn bij het publiek. Het zou ook het publiek zelf ten goede komen, dat de soms gewetenloze speculatie van de media zou vermijden.

Het gedrag van de regering van de president voedt direct speculaties over de gezondheid van het staatshoofd. De ene dag kondigen de mensen van Zeman aan dat de president gezond is en uitkijkt naar het programma van de toekomst, de volgende dag annuleert hij het hele programma en de derde dag kunnen ze niet verbergen dat ze door de hulpeloze president naar het ziekenhuis worden overgebracht.

Op de persconferentie zei de behandelend arts van de president helemaal niets, verwijzend naar het medisch geheim. Natuurlijk heeft hij gelijk. Maar is de gezondheid van de president niet tegelijkertijd een publieke zaak?

Het lijdt geen twijfel dat iemands gezondheid uiterst persoonlijk is. Anderzijds is het duidelijk dat informatie over de menselijke gezondheid soms tot op zekere hoogte een publieke aangelegenheid is. Dit is bijvoorbeeld het geval voor piloten die de uitslag van hun gezondheidstest moeten melden aan hun werkgever, of voor mensen die besmet zijn met overdraagbare ziekten.

De gemeenschappelijke noemer van deze inbreuken op de persoonlijke levenssfeer is de bescherming van de openbare orde. De vraag is dan of de slechte gezondheid van de president deze openbare orde in gevaar kan brengen.

De gezondheid van de mens is een delicate zaak en er zijn een aantal ethische en wettelijke normen die het voor anderen ontoegankelijk maken.
Er is echter duidelijk behoefte aan een evenwicht tussen het recht van het individu op privacy, eer en waardigheid en het recht van het publiek op informatie.

De gezondheidsinformatie van de president moet in twee categorieën worden verdeeld. De eerste hiervan zijn ziekten die de uitoefening van zijn publieke functie niet kunnen beïnvloeden. Dit is een breed scala aan ziekten, zoals een hoog cholesterolgehalte of diabetes. Dit scala aan ziekten moet voor iedereen een zeer privé-aangelegenheid blijven.

Een andere groep bestaat uit ziekten die zo ernstig zijn dat ze het vermogen van de president om zijn taken uit te voeren aantasten, vooral als ze zijn beoordelingsvermogen beperken en zijn mentale vermogens verminderen. Ook als zo'n effect tijdelijk is. In dergelijke gevallen kan de ziekte van de president de openbare orde aantasten en de openbare aangelegenheden beïnvloeden.
Informatie over dit soort ziekten moet worden gepubliceerd door de president of zijn kantoor. Hij moet ook informatie publiceren over een levensbedreigende ziekte op korte termijn en kan ertoe leiden dat hij zijn mandaat niet kan vervullen of op lange termijn.

De gezondheid van iedereen is uniek en er moet met veel factoren rekening worden gehouden voordat er informatie over wordt gepubliceerd, zoals behandelingsopties, stadium van de ziekte, enzovoort. Een dergelijke beoordeling mag alleen worden gemaakt door een deskundige die grondig op de hoogte is van de gezondheidstoestand van de betrokkene.

Als de openbaarmaking van informatie aan een deskundige zou worden toevertrouwd, zou de president het vermoeden vermijden dat hij bepaalde informatie verzweeg, net zoals hij de soms zeer onzorgvuldige speculatie van de media zou vermijden.
Grotere openheid zou uiteindelijk niet alleen het publiek ten goede komen, maar ook voor publieke personen zelf.

Bron hlidacipes.org.
 

kuurgast

Donateur
Laatste nieuws over de toestand van president Zeman verduidelijkt het beeld na de verkiezingen.
Volgens artsen is de Tsjechische president niet in staat om ambt te vervullen.


De constitutionele commissie van de Tsjechische senaat is unaniem overeengekomen dat president Miloš Zeman zijn bevoegdheden als staatshoofd wordt ontnomen.

Senaatsvoorzitter Miloš Vystrčil maakte maandag een einde aan weken van speculatie over de gezondheid van de Tsjechische president Miloš Zeman. Onder verwijzing naar een rapport van de hoofdarts van de president, zei hij dat de heer Zeman zijn presidentiële taken niet kon uitoefenen en dat de prognose voor een spoedig herstel hoogst onzeker was. In de nasleep van de algemene verkiezingen heeft het nieuws geleid tot een intensief debat over een mogelijke overdracht van de bevoegdheden van de president.

Na weken van speculatie over de gezondheidstoestand van de president, aangewakkerd door de hardnekkige weigering van de Praagse Burcht om informatie vrij te geven, brak voorzitter van de Senaat Miloš Vystrčil maandag eindelijk de spanning. De voorzitter van de senaat, die de hoofdarts van de president om een duidelijk standpunt vroeg met betrekking tot zijn fysieke en mentale capaciteit om zijn taken uit te voeren, citeerde uit het rapport tijdens een nauwlettende persconferentie op maandag.

“Volgens artsen van het Centraal Militair Hospitaal is Miloš Zeman momenteel niet in staat om zijn presidentiële taken uit te voeren. Gezien het karakter van zijn ziekte is de prognose op lange termijn hoogst onzeker en is de kans op herstel in de komende weken klein.”

Het nieuws bevestigde vermoedens dat functionarissen die dicht bij de president stonden, voornamelijk het hoofd van zijn kantoor Vratislav Mynář en zijn woordvoerder Jiří Ovčáček, een rookgordijn rond het staatshoofd hadden gecreëerd dat doet denken aan communistische praktijken en speelden voor tijd in de hoop dat hij zou herstellen.

Hoewel de aard van de ziekte van de president geheim blijft, heeft de verklaring dat hij niet in staat is zijn taken te vervullen in de nasleep van de algemene verkiezingen van het land, waar hij een sleutelrol vervult, een debat op gang gebracht over de mogelijkheid om artikel 66 van de Tsjechische grondwet over een overdracht van de bevoegdheden van de president. Volgens het artikel in kwestie zouden de bevoegdheden van de president worden verdeeld tussen de premier en de sprekers van beide kamers van het parlement. De heer Zeman zou officieel staatshoofd blijven en zou zijn taken weer kunnen opnemen als zijn gezondheid het toelaat.

Het nieuws over de gezondheidstoestand van de president heeft in ieder geval het opkomende beeld na de verkiezingen verduidelijkt. Hoewel president Zeman, die wordt gezien als een naaste bondgenoot van Andrej Babiš, hem had kunnen opdragen een regering te vormen en zijn bevoegdheden had kunnen uitbreiden om hem in functie te houden, zou zijn onvermogen om zijn taken uit te voeren en Babiš' aanvaarding van zijn nederlaag moeten versnellen de vorming van een nieuwe regering. De twee verkiezingsallianties, die de ANO-partij van de premier bij de verkiezingen uitdaagden, hebben al een memorandum ondertekend over een toekomstige coalitie met Petr Fiala, leider van de Civic Democratic Party, die de volgende premier van het land zal worden.

Ondertussen zei de vertrekkende premier Andrej Babiš, die bij de algemene verkiezingen van oktober zwaar te verduren had, maandag dat hij klaar was om de oppositie in te gaan en de weg vrij te maken voor een nieuwe regering. Hij zei dat hij zich niet bewust was van de ernst van de toestand van de president en riep het hoofd van het kabinet van de president op om af te treden vanwege de manier waarop hij de zaak had behandeld.

De vertrekkende Kamer van Afgevaardigden wordt op 21 oktober opgeheven en de nieuwe Kamer komt op 8 november voor het eerst bijeen. De vertrekkende voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Radek Vondráček, was van mening dat als de gezondheid van de president tegen die tijd niet zou verbeteren, artikel 66 door de nieuwe Kamer van Afgevaardigden moet worden geactiveerd.

Wordt vervolgd..............
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Babiš roept Mynář op om te stoppen nadat de politie een onderzoek start.

Premier Andrej Babiš heeft het hoofd van het kantoor van president Miloš Zeman opgeroepen af te treden. De heer Babiš zegt dat als kanselier Vratislav Mynář niet zelf ontslag neemt, hij hem zal verwijderen na de activering van artikel 66 van de Tsjechische grondwet, op grond waarvan de bevoegdheden van een president kunnen worden verwijderd wegens arbeidsongeschiktheid, wanneer hij zelf personeelswijzigingen zou doorvoeren.

De heer Babiš zei dat de activiteiten van de heer Mynář het grootste probleem waren in de huidige gebeurtenissen rond de gezondheid van de president en dat wat hij had gedaan “absoluut onaanvaardbaar” was.

De politie onderzoekt of er een mogelijke 'misdaad tegen de republiek' is gepleegd in verband met de behandeling van de president door zijn team sinds hij in het ziekenhuis lag.
De politie wil niet ingaan op de details van het onderzoek naar een mogelijke misdaad tegen de republiek. Het zou echter te maken kunnen hebben met het feit dat kanselier Vratislav Mynář volgens artsen afgelopen woensdag al wist dat de president arbeidsongeschikt was. Niettemin bracht hij toen de voorzitter van het Huis, Radek Vondráček, naar het ziekenhuis, en samen beweerden ze dat de president had besloten een vergadering van het Huis bijeen te roepen. Ze hebben zelfs een document ingediend dat is ondertekend door de president, de authenticiteit van de handtekening is eerder door de politie in gang gezet.
-----------------------------------
Mynář: Alleen de president kan me ontslaan.

Het hoofd van de presidentiële kanselarij Vratislav Mynář verklaarde dat Miloš Zeman president is en de enige is die het recht heeft hem te ontslaan.
-----------------------------------------
Mynář heeft het kasteel niet geïnformeerd over de status van de president.

Het hoofd van de buitenlandse afdeling van de Praagse Burcht, Rudolf Jindrák, verklaarde dat hij geen informatie had ontvangen over de gezondheidstoestand van de president. "We kwamen er pas achter via de media. We hebben geen idee wat er nu gaat gebeuren, het is niet prettig. Aan de andere kant moet de staat functioneren, we bereiden ons voor op het ontvangen van ambassadeurs en andere evenementen," vertelde hij.
-------------------------------------------
Minister van Buitenlandse Zaken ontneemt Zeman-assistent diplomatiek paspoort.

De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken, Jakub Kulhánek, heeft Martin Nejedlý, een naaste adviseur van president Miloš Zeman, een week gegeven om zijn diplomatiek paspoort terug te geven. Doet hij dat niet, dan wordt het ongeldig. Het is onwaarschijnlijk dat hij het paspoort nu voor zijn oorspronkelijke doel zou gebruiken, namelijk om de president te vergezellen op officiële buitenlandse reizen.
De heer Nejedlý heeft geen officiële functie op de Praagse Burcht.
Adviseur Nejedlý kreeg een diplomatiek paspoort op basis van een aanvraag waarin stond dat hij een paspoort nodig had om de president te vergezellen op buitenlandse reizen. Waar Miloš Zeman momenteel niet toe in staat is.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Zeman verlaat donderdag het ziekenhuis

De Tsjechische president Miloš Zeman zal donderdag voor 12.00 uur worden ontslagen uit het Militair Universitair Ziekenhuis in Praag, meldt de nieuwssite Seznam Zprávy. Donderdagochtend beslissen de artsen of de president gezond genoeg is om te vertrekken, aldus Seznam Zprávy.
Zeman wordt sinds 10 oktober behandeld in het Centraal Militair Hospitaal in Praag. Bijwerkingen van zijn chronische ziekten waren als reden voor de opname gegeven.
Als de artsen van het ziekenhuis groen licht geven, wordt de president overgeplaatst naar zijn tweede verblijf, het Lány kasteel. Daar zal hij naar verwachting vrijdag Petr Fiala tot premier benoemen.

Bron oa english.radio.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Zeman ontslagen uit ziekenhuis

De Tsjechische president Miloš Zeman is ontslagen uit het Centraal Militair Hospitaal van Praag, waar hij zes weken lang werd behandeld voor een niet-gespecificeerde chronische aandoening. Het team van artsen van het staatshoofd en ÚVN adviseerde hem een langer verblijf in het ziekenhuis, maar Zeman koos voor thuiszorg door een particulier bedrijf.

-----------------------------------

Volgens een lid van de medische raad van de president, chirurg Pavel Pafko, heeft hij een chronische leverziekte. Hij gaf aan dat het cirrose was.

------------------------------------

President Zeman weer opgenomen in ziekenhuis, positief getest op covid-19

President Miloš Zeman is donderdagavond weer opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal. Het staatshoofd testte positief op het coronavirus. Hij heeft geen symptomen van de ziekte. Vorige week is Zeman met de derde doses Pfizer ingeënt tegen het coronavirus.

Zeman zou vrijdag om 12.00 uur Petr Fiala tot premier benoemen, maar gezien de huidige ontwikkeling van zijn gezondheid is dat de vraag.
Maandag zal de president via een videoconferentie een ontmoeting hebben met de staatshoofden van de vier Visegrad-landen. "De president zal zijn beloften nakomen, communiceren met de toekomstige premier en zijn opmerkingen bijdragen aan de vorming van een nieuwe regering", zei Mynář.

Bronnen english.radio.cz + deutsch.radio.cz + denik.cz.
 

kuurgast

Donateur
President Zeman weer thuis in kasteel Lány.

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft zaterdagmiddag het Centraal Militair Hospitaal in Praag verlaten, waar hij donderdag werd overgebracht nadat de covid-19-infectie was ontdekt. Hij heeft in de kliniek monoklonale antistoffen gekregen en vertoont geen ziekteverschijnselen.

Terug op kasteel Lány wil Zeman zondagochtend Petr Fiala aanstellen als nieuwe premier. Ondanks publieke kritiek gaan de voorbereidingen voor de ceremonie gewoon door. Het hoofd van het hoofdhygiënekantoor Pavla Svrčinová wees er vrijdag op dat de strikte quarantainevoorschriften voor iedereen zonder uitzondering gelden in het geval van een coronabesmetting. Volgens minister van Volksgezondheid Adam Vojtěch kan Fiala niet worden aangesteld in persoonlijk contact met Zeman.

Bronnen oa deutsch.radio.cz + seznam.cz.
 
Bovenaan