Miloš Zeman, oud-president

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president steunt Trump

Bron: sargasso.nl - Jos van Dijk

Milos Zeman, de president van Tsjechië, heeft de verkiezing van Trump toegejuicht. Hij steunt de opvattingen van Trump over migratie en het ‘islamitisch terrorisme’. En hij hoopt van harte dat de nieuwe Amerikaanse president zijn ex-vrouw Ivana, een Tsjechische, als ambassadeur van zijn land zal aanwijzen.

Het voormalige fotomodel trouwde in 1977 met Trump en kreeg met hem twee kinderen. Het paar scheidde in 1992. Volgens Zeman zou de benoeming van Ivana goed nieuws zijn voor Tsjechië. Een betere ambassadeur kun je je niet voorstellen, zei hij. Ook premier Sobotka verwacht dat de relaties met de VS zullen verbeteren met Ivana als ambassadeur.

President Zeman, de eerste rechtstreeks gekozen president van het land, die overigens slechts beperkte bevoegdheden heeft, kijkt intussen meer naar het oosten dan naar het westen. Hij verdedigt het optreden van Rusland in Oekraïne, is voor het opheffen van de sancties, en doet er alles aan de relaties met Rusland, en ook met China, aan te halen ten koste van de Europese integratie. Dat steekt de Europees gezinde oppositie die vorige week bij de herdenking van de val van het communistische bewind met tienduizend man de straat op ging om tegen zijn koers te protesteren. Maar Zeman ziet in de polls de teleurstelling bij zijn aanhang over de EU en hoopt volgend jaar opnieuw te worden gekozen.

Tsjechië levert met buurlanden Polen, Slowakije en Hongarije (de Visegrad-groep) nog steeds de nodige problemen op bij het oplossen van de vluchtelingencrisis. Een voorstel van het Slovaakse voorzitterschap over de vrijwillige opname van vluchtelingen krijgt geen steun van andere landen zoals Italië en Duitsland die vasthouden aan een meer evenredige verdeling van vluchtelingen zoals vorig jaar is overeengekomen. De Oost-Europese lidstaten hebben zich hier steeds tegen verzet. Polen en Hongarije hadden tot september nog helemaal geen vluchtelingen uit Griekenland en Italië overgenomen. Bij Tsjechië en Slowakije ging het nog slechts om respectievelijk twaalf en drie vluchtelingen. Kritiek op Tsjechië vanuit andere Europese landen is door de minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec ‘schandalig’ genoemd. Deze week spraken de ministers van de Visegrad-groep zich uit voor opvang van vluchtelingen buiten Europa. Ze hebben daarvoor een ‘crisis management’-centrum opgericht om de voor vluchtelingen beschikbare budgetten beter te verdelen.

Zeman’s hetze tegen vluchtelingen en islamitisch terrorisme krijgt een vreemd luchtje als de enige tot nu toe ontdekte terroristen anarchisten van eigen bodem zijn die ook nog eens tot aanslagen zouden zijn gestimuleerd door infiltranten van de Tsjechische politie. De ‘operatie Fenix’ heeft geleid tot de arrestatie van een groep van vijf mensen die nu terecht staan en gevangenisstraffen van 12 tot 20 jaar in het vooruitzicht hebben. De vermeende terroristen hebben verklaard dat de geplande en nooit uitgevoerde aanslag op een trein met militair materieel is voorbereid door de politie-infiltranten. De agenten kochten volgens Petr Sova, de leider van de groep, materiaal voor de bommen, testten ze, bepaalden de plaats van de aanslag, waar ze de bommen begroeven, en stelden hun auto ter beschikking. Vorig jaar arresteerde de politie ook al een groep anarchisten op verdenking van terrorisme. De zaak werd breed uitgemeten in de pers, maar de arrestanten moesten al snel wegens gebrek aan bewijs weer worden vrijgelaten.

Gezien het succes van de Duitse AfD is in Tsjechië deze zomer de rechts-populistische partij ‘Alternative für die Tschechische Republik 2017′ opgericht tegen het multiculturalisme en de islamisering van Europa. De partij dreigt op voorhand met een Czexit. Gisteren kondigde zich nog een nieuwe rechtse partij aan, Realisté, een initiatief van een in Hamburg wonende politicoloog die een aantal jaren geleden beschuldigd is van plagiaat. Zeman kan zijn borst nat maken.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechische president steunt Trump....
Donald Trump heeft Miloš Zeman uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Zie artikel blisty.cz.

Moest wel lachen om deze uitnodiging want Miloš Zeman heeft enkele maanden geleden al aangekondigd dat hij na de presidentsverkiezingen naar Amerika zou gaan. Hij was niet zo gecharmeerd van Obama en weet niet of hij wel was gegaan als mevrouw Clinton de verkiezingen had gewonnen.
 

Ad Verschoor

Donateur
“Zeman is de hoer van Poetin”: topless vrouw stormt op Tsjechische president af
763

Femen
Bizar Een topless vrouw is op de Tsjechische president Milos Zeman afgestormd toen die zijn stem wilde uitbrengen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De demonstrante schreeuwde in het Engels dat Zeman de “hoer van Poetin” is.

De vrouw was naar voren gekomen uit een groep verslaggevers in het stembureau in Praag en stond recht tegenover de 73-jarige president. Ze gooide haar handen in de lucht en liet dezelfde tekst zien die op haar borst stond geschreven. Daarna werkten de lijfwachten van de president haar tegen de grond. Zeman werd snel weggeleid, maar keerde later terug om zijn stem alsnog uit te brengen.

763

Femen
De feministische groepering FEMEN liet op haar website snel weten dat de onruststookster uit haar gelederen kwam. Het gaat om een Oekraïense, met de naam Angelina Diash.

Zeman is de favoriet bij de verkiezingen dankzij zijn anti-immigratie-opvattingen. Hij heeft de samenleving echter ook verdeeld door warme betrekkingen met Rusland en China te onderhouden.

Bron: hln.be
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechië kiest: de Oost-Europese Trump vs. “gedistilleerd water”

aabf4582-f823-11e7-b654-ee35893de15d_web_scale_0.3371869_0.3371869__.jpg

Milos Zeman (links) en Jiri Drahos (rechts) Foto: rr

Bij de presidentsverkiezing in Tsjechië vandaag kunnen de tegenstellingen nauwelijks groter zijn. Aan de ene kant de soms briesende ambtshouder Milos Zeman, die de angst voor moslims en vluchtelingen oppookt en de Europese Unie al een keer heeft vergeleken met het Warschau Pact. En aan de andere kant als voornaamste tegenstander een professor chemie: de 68-jarige Jiri Drahos die als wetenschapper eerder rustig en bedachtzaam voor de dag komt.

Zeman, die op zijn 73ste kandidaat is voor een tweede ambtstermijn van vijf jaar, toont zich zegezeker. Voor de eerste kiesronde op 12 en 13 januari zag zijn campagneteam af van reclamespots op televisie. De kandidaat neemt ook niet deel aan televisiedebatten. “Zijn campagne is anders, is onconventioneel”, zei Jan Herzmann, in Tsjechië een veelgevraagd expert wat betreft verkiezingsonderzoek.

b83f8f3c-f823-11e7-b654-ee35893de15d_web_scale_0.1_0.1__.jpg

Zeman werd belaagd door protesten toen hij zijn stem wilde uitbrengen Foto: AP
Zeman heeft in de voorbije vijf jaar alle regio’s van het land bezocht in een soort van permanente verkiezingsstrijd. Bovendien loopt er een “relatief grootschalige campagne” op de sociale media. “Met enige overdrijving mag gesteld worden dat zijn kiezers erg goed gelijken op die van Donald Trump: ze wonen in kleine of middelgrote steden of op het platteland”, zei Herzmann. Tot de aanhangers van Zeman behoren bovengemiddeld veel gepensioneerden en mensen met een diploma van het basis tot het secundair onderwijs.

Tegenpool

c7eee9be-f823-11e7-b654-ee35893de15d_web_scale_0.0454959_0.0454959__.jpg

Jiri Drahos Foto: AFP
Anders dan Zeman is Drahos geen volbloedpoliticus. De naam van de chemicus prijkt onder een dozijn patenten. Hij leidde zes jaar lang de Academie van Wetenschappen in Praag. Zijn critici vergelijken hem met “gedistilleerd water” - kleurloos en zonder smaak. Maar achter die terughoudendheid kan een strategie schuilgaan. “Als er iemand het in de tweede ronde van Milos Zeman kan halen, dan liefst niemand met veel aanhangers, maar iemand die zo weinig mogelijk vijanden heeft gemaakt”, zei Herzmann.

Volgens de peilingen belooft de beslissende ronde een nek-aan-nekrace te worden. Het onderzoeksbureau CVVM ziet Zeman in de eerste ronde 32,0 procent halen en Drahos rond de 21,5 procent. Er nemen nog zeven andere kandidaten deel aan de race, die nog voor een verrassing kunnen zorgen, onder anderen ex-premier Mirek Topolanek, wiens regering in maart 2009 middenin het Tsjechische EU-voorzitterschap ten val kwam, de songwriter en ondernemer Michal Horacek, die met kansspelen miljoenen heeft verdiend, en de vroegere directeur van autofabrikant Skoda, Vratislav Kulhanek.

Blik naar het Oosten

Zeman richtte zijn blik de laatste jaren eerder naar het Oosten dan naar het Westen, zei politicoloog Jiri Pehe. Pas eind november had hij in de Russische badplaats Sotsji een ontmoeting met Kremlinbaas Vladimir Poetin. Als Zeman wordt herverkozen, kan hij een sterke tandem vormen met de nieuwe populistische premier Andrej Babis, die in het verleden al herhaaldelijk de Duitse vluchtelingenpolitiek en bondskanselier Angela Merkel op de korrel nam.

In zijn jongste kersttoespraak verweet Zeman niet voor de eerste keer de EU haar buitengrenzen niet voldoende af te sluiten. “Ik ben ervan overtuigd dat het concept van de vluchtelingenquota op de vuilnisbelten van de geschiedenis zullen belanden”, zei hij tot zijn landgenoten op televisie. “Niemand moet ons dicteren wie wij op ons grondgebied moeten toelaten”.

Vluchtelingenquota zijn een “ondoordachte en slechte strategie” van de EU, zei ook Drahos. Maar anders dan Zeman is hij gekant tegen een referendum over het Tsjechische EU-lidmaatschap. En hij riskeert ook propaganda te maken voor de invoering van de euro, hoewel volgens de peilingen 85,2 procent van de Tsjechen daartegen is.

Formeel houdt het staatshoofd in Tsjechië zich enkel bezig met representatieve taken. Maar veel analisten beschouwen de Tsjechische president, wiens portret in elk klaslokaal hangt, als de belangrijkste opiniemaker van het land. Politicoloog Pehe zei: “De president wordt eerder als een koning behandeld - hij moet niet alleen het land vertegenwoordigen, maar ook in het politiek debat de richting aangeven”.

Vele Tsjechen wensen daarom een man van het volk aan het hoofd van de Staat. “Soms zou ik belangrijke politici uitnodigen voor een biertje”, zei zelfs professor Drahos, om zijn elitaire status wat af te zwakken. Wie het uiteindelijk haalt, zal uiterlijk pas na de beslissende ronde van het weekeinde van 26 en 27 januari geweten zijn.

Bron: nieuwsblad.be
 

Ad Verschoor

Donateur
’Oost en west’ naar 2e ronde in Tsjechië

PRAAG - De Tsjechische president Milos Zeman, een bewonderaar van Ruslands leider Poetin, staat 26 en 27 januari in de slotronde van de presidentsverkiezingen tegenover de pro-westerse scheikundeprofessor Jiri Drahos. Dit blijkt na de eerste ronde die Zeman zaterdag met bijna 39 procent van de stemmen heeft gewonnen.

6f2324a8-f87d-11e7-83f2-1f39c27e84db.jpg


Drahos kreeg 26,5 procent van de kiezers achter zich. De overige kandidaten halen de eindstreep bij lange na niet. Zeman dankte zijn kiezers, zijn vrouw, zijn politieke bondgenoot premier Andrej Babis en zijn muzikale bondgenoot Karel Gott, een populaire Tsjechische schlagerzanger voor hun steun.

De president heeft in Tsjechië niet enkel een ceremoniële rol. Hij heeft veel macht in de regering en deelt taken met de premier. De huidige premier Babis leidt een minderheidsregering die vooral stoelt op steun van Zeman.

Zijn voorgangers werden door het parlement gekozen. De conservatieve Zeman is fel omstreden door radicale uitspraken, vermoedelijke dronkenschap en zijn pro-Russische houding. Hij heeft zich tegen immigratie en islam gekeerd en geldt als rechts-populistisch. Hij stelt zich op als beschermer van de belangen van de gewone man en heeft plannen voor referenda over het lidmaatschap van de EU en de NAVO.

De 68-jarige emeritus-professor Drahos wil het land juist meer aan het Westen hechten. Hij vindt dat Zeman weg moet vanwege zijn pro-Russische houding. Zeman zou bovendien „een klimaat van botheid, incompetentie en corruptie” hebben geschapen in de Tsjechische politiek. Drahos wil naar eigen zeggen „de morele autoriteit” van land en regering herstellen en de blik van het land op West-Europa richten. Volgens sommige opiniepeilers is Zeman ondanks de glansrijke overwinning van zaterdag niet zeker van winst in de tweede ronde.

Bron: telegraaf.nl
 

kuurgast

Donateur
De feministische groepering FEMEN liet op haar website snel weten dat de onruststookster uit haar gelederen kwam. Het gaat om een Oekraïense, met de naam Angelina Diash.
Angelina Diash is 14 januari door de rechtbank veroordeeld. Ze moest binnen 3 dagen het land verlaten en mag een jaar niet in Tsjechië komen.Bron femen.org.
Alle media berichten hetzelfde , zowel in Tsjechië als andere landen.
Foreign press: Zeman facing problems with re-election.
Buitenlandse pers: Zeman geconfronteerd met problemen met herverkiezing.

Schmutz und Spannung.
Vuil en spanning.
Over twee weken zullen er verkiezingen plaatsvinden voor het Tsjechische voorzitterschap. Waarnemers verwachten een zware verkiezingscampagne.

Prague For Drahoš, The Czech Republic For Zeman.
Praag is de enige regio in Tsjechië waar Jiri Drahoš in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen won en 35 procent van de stemmen behaalde, terwijl Zeman, die in alle 13 andere regio's won, als tweede eindigde in de hoofdstad met 22,4 procent van de stemmen.
Drahoš won ook de hoogste steun van Tsjechische burgers die in het buitenland hebben gestemd.

Poll: Zeman may lose to Drahoš in second round.
Uit de enquêtegegevens blijkt dat als de tweede ronde Drahoš versus Zeman is, 44% van de kiezers zegt dat ze de zittende partij zullen kiezen en 48,5% van de kiezers zegt Drahoš te kiezen, terwijl momenteel 7,5% twijfelt.
"Zeman-stemmers zijn vaak oudere mensen met een lager opleidingsniveau die in kleinere gemeenschappen wonen.Degenen die zijn hypothetische rivaal zouden kiezen, zijn vaker jongere, universiteitsgeschoolde mensen uit grotere steden", aldus het persbericht van de agentschappen.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Presidentsverkiezing Tsjechië nek-aan-nek-race

PRAAG - De animo voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezing in Tsjechië is groot. De huidige president Milos Zeman ambieert een nieuwe termijn en neemt het op tegen de liberale hoogleraar Jiri Drahos. Op de eerste dag van de stembusgang was de opkomst hoger dan twee weken geleden in de eerste fase.

Volgens de Tsjechische omroep had vrijdagavond ongeveer de helft van de 8,4 miljoen kiesgerechtigden al gebruikgemaakt van zijn democratisch recht. De peilingen wijzen op een nek-aan-nek-race, waarin Zeman wijst op het gebrek aan politieke ervaring van zijn opponent en Drahos pleit voor een frisse wind en een keus voor Europa.

De stemlokalen zijn nu gesloten. Tsjechische burgers kunnen er zaterdag vanaf 8.00 uur weer terecht. Ze hebben de tijd tot 14.00 uur. De president vertegenwoordigt Tsjechië in het buitenland, speelt een rol bij de regeringsvorming en benoemt leden van het constitutioneel hof.

Bron: telegraaf.nl
 
Stand om 15.43 uur is 52.11% voor Zeman en 47.88% voor Drahos met 95.54% van de stemmen geteld. (bron: CT24)

Het ziet er naar uit dat we weer vier jaar aan Zeman vastzitten. De champagne blijft dus onder de kurk en gaat niet open in huize Olivier.
 
Nou, Tsjechië tot op het bot verdeeld dus. Ach, zolang je maar gezond bent, nietwaar, wat maakt het dan uit of je nu door de hond of door de kat gebeten wordt.
 
Leuk algemeen lijstje gezien op CT24.

In de grote steden is hoofdzakelijk op Drahos gestemd. Ook stemden hoofdzakelijk "jongeren" (<40 jaar) en hoger opgeleiden op Drahos.
Zeman trekt meer de ouderen (>40 jaar), lager opgeleiden en bewoners van kleinere dorpen en het "platte land".
 
Tja, da's één van de nadelen van democratie: mensen hebben het recht om op "de verkeerde" te stemmen. En daarmee bedoel ik dan degene waar ik zelf niet op gestemd zou hebben. :D
Naja, ook dit zal de wereld wel weer overleven, maar 't is wel zonde van de tijd...
 
De vrijwillige keuze om nog eens vijf jaar internationaal vertegenwoordigd te worden door een opportunistische ex-communist, een notoire zatlap die ook qua denkbeelden geen blaastest overleeft, zegt helaas veel over de verstandelijke vermogens van zijn kiezers. Ofwel ze zijn dom, ofwel ze zijn lui en willen de moeite niet nemen om te zien wat deze AA-topper nou eigenlijk de afgelopen jaren gepresteerd heeft.
 
Jammer, kans gemist, Tsjechie zal weer niet serieus genomen worden met deze man aan het roer, hij omringt zich met criminelen zoals Pitomio en Babish en is een grote vriend van Poetin, wat voor soort Tsjechen stemmen op deze man, zelf ken ik er geen een.
 
Bovenaan