Miloš Zeman, oud-president

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

kuurgast

Donateur
het Václav Klaus-instituut heeft zijn ongenoegen geuit over de toespraak.
President Miloš Zeman heeft gezegd dat hij zeer beledigd was door een instituut gesticht door zijn voorganger Václav Klaus, toen het kritiek uitte op het staatshoofd voor delen van zijn recente inaugurele rede. Bron radio.cz/en.

Ongeveer 4.000 mensen verzamelden zich woensdagavond op het Wenceslasplein in Praag om te demonstreren ter ondersteuning van de Tsjechische televisie. Het evenement werd georganiseerd naar aanleiding van een mondelinge aanval door president Miloš Zeman op de omroep en andere journalisten tijdens zijn inauguratie speech.
Ondertussen staat Miloš Zeman onder vuur vanwege een concert voor zijn aanhangers in de Praagse Burcht. Bron radio.cz/en.

Donderdagmiddag demonstreerden studenten in heel Tsjechië voor het behoud van constitutionele rechten en vrijheden. De vrees dat deze in dit land zouden kunnen worden bedreigd, was naar haar mening vooral te danken aan verklaringen van president Miloš Zeman. Bron radio.cz/de.
 
Laatst bewerkt:

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president wil ambassade naar Jeruzalem verplaatsen

Vóór zijn bezoek aan Israël in de komende week verklaarde de Tsjechische president Milos Zeman dat hij zich inspant om de ambassade van zijn land van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

Zeman had dit een half jaar geleden al aangekondigd, wat in zijn land deels scherp werd bekritiseerd. Verschillende partijen in Praag proberen de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem te verhinderen.
Toen de Tsjechische president voor zijn bezoek aan Israël werd gevraagd naar de verplaatsing van de ambassade, zei hij: 'Er zijn al twee concrete en praktische stappen in deze richting gezet. In mei zullen we het 'Tsjechische Huis' in Jeruzalem openen, dat een cultureel centrum en kantoren van het Tsjechische ministerie van Handel en Toerisme zal huisvesten.'
'Ook zal daar een cultureel en politiek evenement plaatsvinden', vervolgt de president. 'Wat er in de toekomst zal gebeuren, zullen we zien, maar ik zal ernaar blijven streven om onze ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen'.
De Tsjechische Republiek erkende al in december 2017 Jeruzalem als hoofdstad van de Staat Israël, kort na de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël door de Amerikaanse president Donald Trump.
De verplaatsing van de Tsjechische ambassade is afhankelijk van een besluit van de regering in Praag, waarvan premier Andrej Babis zich destijds tegen het voorstel heeft uitgesproken. Het was geen goed idee, zei hij, en wees op de reacties na de verklaring van de Amerikaanse president Trump.

Bron: israeltoday.nl
 

Ad Verschoor

Donateur
Tsjechische president: 'Volgende keer kom ik naar de inwijding van de ambassade in Jeruzalem'

De Tsjechische president Milos Zeman, die momenteel op officieel bezoek is in Israël, heeft dinsdag samen met premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem het 'Tsjechische Huis' ingewijd.

Dit is een centrum voor cultuur, waarin de activiteiten van de Tsjechische Republiek op het gebied van economie, cultuur, toerisme en wetenschap in Israël zullen worden gehouden. De inwijding vond plaats in het kader van de Tsjechische nationale feestdag.

In een gesprek met Netanyahu sprak de Tsjechische president optimistisch over een door hem gesteunde verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem (artikel) en zei: 'Ik geloof dat mijn volgende bezoek aan Israël wegens de opening van de Tsjechische ambassade in Jeruzalem zal plaatsvinden. De vriendschap van onze twee staten versterkt het licht in de duisternis en ik dank u voor uw deelname aan deze belangrijke gebeurtenis voor het Tsjechische volk'.

Premier Netanyahu antwoordde: 'Het is nu november en ik stel voor dat we elkaar volgend jaar ontmoeten in de Tsjechische ambassade in Israël. We hebben al een afspraak gepland voor een vergadering in Praag.'

Netanyahu ging ook in op de geschiedenis van de twee landen en noemde de aankoop van wapens door het jonge Israël van de Tsjechische Republiek tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog. 'De betrekkingen tussen Israël en Tsjechië verschillen van de betrekkingen met andere landen. Er is een diepe band tussen ons, net als met de Verenigde Staten. Wij zullen uw steun nooit vergeten, u heeft ons toen de “wapens om te overleven” gegeven en daar zijn wij u zeer dankbaar voor.'

Maandag nam de Tsjechische president deel aan een ter ere van hem gehouden zitting van de Knesset, waar hij de diepe vriendschap tussen de twee landen onderstreepte en de kritiek op Israël, de enige democratie in het Midden-Oosten, veroordeelde.

Bron: israeltoday.nl
 

kuurgast

Donateur
Verder is er een zaakje met ene Vratislav Mynář waar een luchtje aanzit.
Zeman's presidentiële kanselarij chef probeert invloed uit te oefenen op rechters.

Het hoofd van Zeman's presidentiële kantoor Vratislav Mynář heeft herhaaldelijk geprobeerd de beslissingen van de rechters te beïnvloeden. Dit wordt gerapporteerd in het weekblad Respekt. Volgens het tijdschrift heeft Mynář contact opgenomen met de rechters van het grondwettelijk hof, de hoogste administratieve rechtbank en de gemeentelijke rechtbank in Praag om informatie te krijgen over belangrijke zaken en hij zei tegen de rechters wat voor een resultaat president Miloš Zeman zou wensen.

De voormalige hoofden van het presidentiële kantoor beschouwen het gedrag van Mynář, die zijn functie al enkele jaren zonder veiligheidsverklaring bekleedde, ongekend. Hij kon zich niet voorstellen dat hij zoiets zou hebben gedaan, zei Luboš Dobrovský die chef van de presidentiële kanselarij onder Vaclav Havel was. Het is ongelooflijk en het lijkt erop dat er druk is uitgeoefend op de rechters, aldus Dobrovský.
Jiří Ovčáček woordvoerder van de Praagse burcht, reageerde op het rapport door te zeggen dat de heer Mynář met de rechters had gesproken om hen te informeren over de standpunten van de president.
Bron oa radio.cz/de + radio.cz/en.

Wat betreft die veiligheidsverklaring , dat is nu een zaak die ligt bij de rechtbank.
De zaak zou 19 december voorkomen maar de advocaat van Mynář, Lukáš Trojan, kon niet aanwezig zijn en zo werd het uitgesteld tot 28 januari.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
Grof, regelmatig stomdronken, maar geliefd bij het Tsjechische volk.

President Milos Zeman van Tsjechië weigerde een nieuwe minister te benoemen, de kandidaat trok zich dan maar terug. Zijn voormalige partij wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen vanwege oneigenlijk gebruik van bevoegdheden.

De Tsjechische president Milos Zeman zou je kunnen omschrijven als een combinatie van Donald Trump en Boris Jeltsin: regelmatig stomdronken, populistisch, nationalistisch, anti-islamitisch en ondanks zijn grove taalgebruik geliefd bij een groot deel van het volk.

Hij heeft iets grappigs. Als je zijn uitspraken op een rij zet, zouden ze niet misstaan in de Comedytrain. Het vervelende is alleen dat hij meent wat hij zegt. Het is geen satire, maar bloedserieus. Zo verdedigde Zeman zijn drankgebruik ooit met een vergelijking van Adolf Hitler en Winston Churchill. Hitler rookte niet, was geheelonthouder en vegetariër. Churchill dronk daarentegen een fles whisky per dag, drie flessen champagne en rookte acht sigaren. En wie won de oorlog?

Zijn uitspraken zijn grof, zijn meningen uitgesproken. Wat soms kan leiden tot diepe crises. Dat blijkt ook de laatste maanden weer uit een ruzie tussen Zeman en zijn voormalige partijgenoten uit de sociaaldemocratische regeringspartij CSSD.

Het gaat om de aanstelling van een nieuwe minister voor cultuur. De CSSD wou dat hun vicevoorzitter Michal Smarda de functie overnam van de vertrokken Antonin Stanek. Maar Smarda besloot zich woensdag terug te trekken, omdat Zeman al maandenlang weigert zijn handtekening onder de benoeming te zetten. Hij vindt Smarda ongeschikt en krijgt nu zijn zin.

Ondertussen zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat de CSSD heeft gedreigd de regering te verlaten, waardoor premier Babis met zijn populistische partij ANO de toch al krappe meerderheid in het parlement zou verliezen. De CSSD beslist aan het eind van de week hoe verder te gaan.

President met weinig macht
Het merkwaardige is dat een Tsjechische president op papier maar weinig macht heeft. Het is een puur representatieve functie. Een kwestie van linten doorknippen, handtekeningen zetten en af en toe een opbeurende speech houden. De wetgevende en uitvoerende macht ligt bij het parlement en de regering.

Maar Zeman heeft daar lak aan. Als hij vindt dat iets anders moet, zal hij dat niet onder stoelen of banken steken. In het geval van de nieuwe minister van cultuur dus door te weigeren zijn handtekening te zetten. De CSSD noemt dit oneigenlijk gebruik van bevoegdheden en wil hem voor het Grondwettelijk Hof slepen.

Zeman daarentegen weet zich als gekozen president gesteund door het volk. Minister-president Babis zal hem bovendien niet snel afvallen. Zeman heeft Babis immers altijd gesteund, ook toen deze in opspraak kwam vanwege belangenverstrengeling gedurende de periode dat hij tegelijkertijd minister van financiën was én eigenaar van Agrofert, een van de machtigste Tsjechische bedrijven.

Bekoelde liefde
De slechte relatie tussen Zeman en de CSSD draagt ongetwijfeld bij aan de nu ontstane regeringscrisis, wat op het eerste gezicht verwonderlijk is omdat hij namens de CSSD vier jaar premier van Tsjechië was, tussen 1998 en 2002.

Maar de liefde is bekoeld sinds hij het aan de stok kreeg met de CSSD-partijtop in 2007. Zeman richtte kort daarop de Burgerrechtenpartij SPOZ op, een tegenhanger van de CSSD. Geen groot succes, maar het was wel genoeg om hem in 2013 met een kleine meerderheid verkozen te krijgen als president.

Sudeten-Duitsers
Het was een omstreden keuze van het volk, want iedereen wist dat ze daarmee een polariserend staatshoofd zouden krijgen. Berucht is bijvoorbeeld de aanvaring met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in 2002 toen Zeman de Sudeten-Duitsers ‘de tweede kolonne van Hitler’ noemde. Zeman zei dat Tsjechoslowakije de 2,9 miljoen Duitstalige inwoners een dienst had bewezen door ze het land uit te zetten. ‘Ze zijn nu weer terug Heim ins Reich.’

In datzelfde jaar 2002 adviseerde Zeman Israël in een interview met de krant Haaretz om alle Palestijnen te verjagen uit de Gazastrook en van de Westelijke Jordaanoever ‘net zoals wij dat ooit gedaan hebben met de Sudeten-Duitsers’. Het was een van de eerste tekenen van een diep gewortelde haat tegen islamieten.

Deze haat heeft zijn relatie met Angela Merkel en de EU de laatste jaren ernstig belast. Zo noemde hij Merkels besluit in 2015 om de grenzen te openen ‘onzinnig’. Islamieten zijn volgens Zeman een vijand van het Westen. Ze horen geweerd te worden, niet binnengelaten.

Goede relatie met Rusland en China
In 2013 hees hij na de winst bij de presidentsverkiezing nog samen met EU-president José Manuel Barroso triomfantelijk de EU-vlag in de mast. Nu zou hij dat nooit meer doen, vanwege het in zijn ogen te vriendelijke vluchtelingenbeleid van Brussel. ‘Als u in een land woont waar je een boete krijgt voor het vissen zonder vergunning, maar niet als iemand illegaal zonder geldig paspoort de grens overkomt , dan leeft u in een land dat geregeerd wordt door idioten’, zei hij.

Migratie is niet het enige punt waarop Zeman botst met de EU. Het is ook zijn nationalisme en vriendschappelijke relatie met Rusland en China die voor scheve ogen zorgen. Voor Zeman lijkt maar één ding te tellen en dat is of Tsjechië er economisch beter van wordt. Of het nou om kerncentrales uit Rusland gaat of investeringen uit China: als Tsjechië ervan profiteert, dan is dat voor hem belangrijker dan wat Brussel ervan vindt.

Om die reden haalt hij de banden met Duitsland ook net zo snel weer aan als hij ze kapotmaakt. Zeman weet namelijk donders goed dat Tsjechië er zonder Duitse bedrijven veel slechter voor zou staan. Denk alleen maar aan VW-dochter Skoda, dat in Tsjechië voor duizenden arbeidsplaatsen zorgt.

Het is deze nationaal-populistische ‘Tsjechië-eerst’-mentaliteit die Zeman tegelijkertijd geliefd en gehaat maakt. Plat gezegd vinden ze hem op het platteland prachtig, de stedelingen willen zo snel mogelijk van hem af. De komende tweeënhalf jaar dus veel tevreden gezichten buiten Praag.
Bron fd.nl.
 

kuurgast

Donateur
Tsjechië had gehoopt op meer investeringen uit China.
President Zeman boos op China vanwege gebrek aan beloofde investeringen.

President Miloš Zeman zal in april niet naar China gaan voor de 17 + 1 summit, bijgewoond door vertegenwoordigers uit Midden- en Oost-Europa. Hij zei dat een van de redenen voor zijn beslissing het gebrek aan Chinese investeringen in Tsjechië was, in tegenstelling tot gemaakte beloften.
Zeman vertelde server Blesk, dat hij vice-premier Jan Hamáček zou vragen het land te vertegenwoordigen bij de besprekingen in China, die hij passend achtte voor het niveau van samenwerking.
Het is de eerste sneer van het Tsjechische staatshoofd, die zich heeft ingespannen om de betrekkingen tussen Tsjechië en China weer op gang te brengen.

In hetzelfde interview bevestigde de president zijn deelname aan de geplande V-Day-vieringen in Moskou.

Zijn deelname was onzeker nadat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek had geuit op de invoering van een Tsjechische herdenkingsdag ter herdenking van de slachtoffers van de door de Sovjet-Unie geleide invasie van Tsjechoslowakije in 1968. De heer Zeman zei dat hij de kwestie tijdens het bezoek persoonlijk aan de orde wilde stellen.
Bron radio.cz/en + news.expats.cz.
 

kuurgast

Donateur
Kde je Miloš Zeman? Waar is Milos Zeman?

De president van de republiek, die dagelijks laat zien dat hij tot de natie behoort, spreekt in de media, geeft interviews en spreekt zijn steun uit aan mensen op kritieke dagen. De president handelt zoals beloofd in de inaugurele redevoeringen, en wil president van allemaal zijn. Zo iemand zou zich in een beschaafd land hebben voorgesteld, maar je ziet hem vandaag nergens. We zijn duidelijk niet zo'n land.

De hele Tsjechische Republiek staat al enkele dagen op zijn kop en zal dat nog lang blijven doen. We worden geconfronteerd met de grootste beperkingen na 1989 en niemand van ons heeft enig idee wanneer het zal eindigen en wat we misschien moeten opgeven. De staat voldoet niet aan de meest elementaire medische behoeften die niet eens beschikbaar zijn voor degenen die het eerstelijns coronavirus bestrijden. Sommige gemeenten en steden zijn geïsoleerd, veel mensen, vooral die van de pensioengerechtigde leeftijd, staan voor eenzaamheid. Het is zeker dat veel mensen hun baan zullen verliezen en ondernemers, kleine en grote bedrijven gaan failliet.

Wanneer ik deze tekst schrijf, waarschuwt ČT24-redacteur alleen in de uitzending dat in sommige apotheken zelfs de meest elementaire medicijnen niet verkrijgbaar zijn. Velen van ons zijn onlangs verplicht om het openbaar vervoer met maskers te gebruiken, maar deze zijn niet beschikbaar. Vanwege het falen van de staat hebben duizenden mensen het initiatief genomen en zijn ze zelf begonnen met het naaien en verspreiden van maskers. Bij ons valt het wel mee. Het karakter van ieder van ons komt naar voren in kritieke situaties, en terwijl de samenleving, of in ieder geval een groot deel ervan, het vervangt de staat en toont solidariteit, de president zwijgt en ondersteunt geen mensen.

Natuurlijk kan de president plotseling gezondheidsproblemen krijgen. Zo niet, dan kan zijn passiviteit en stilte niet anders worden verklaard dan als onvergeeflijk elitarisme. En vooral als absolute onverschilligheid. Toen hij de stemmen van mensen nodig had bij de verkiezingen, reisde hij door Tsjechië en vanaf het podium lokte hij veel mensen. Nu dezelfde mensen terecht verwachten dat ze het op zijn minst symbolisch terug krijgen, hebben ze pech. Toen ik zijn voormalige adviseur, Zdeněk Sharapatka, interviewde, vertelde hij me dat Zeman de gewone mensen had geminacht sinds hij premier was.

Als iemand dat doet het lijkt misschien vergezocht, maar vandaag moeten we Sharapatka gelijk geven. Zeman hoest op het meest geschikte moment op zijn lagere tien miljoen. Achter de politieke backstage hoor je soms dat Zeman geïsoleerd is in zijn omgeving - zijn medewerkers. Maar dat verontschuldigt hem ook niet. Verantwoordelijkheid voor wie hem omringde, gaat exclusief naar hem.

Niemand heeft hem immers gedwongen een woordvoerder te kiezen wiens taak het is om tegenstanders van mening op sociale netwerken te tonen en te beledigen zonder te beseffen wat zijn rol was. Het is ook de schuld van de president dat hij de vriendjes van Martin Nejedlý om zich heen heeft, die na een recente terugkeer uit het coronavirus-epicentrum in China de aanbevolen quarantaine van twee weken negeerde en niet kon parkeren in het centrum van Praag zonder de regels te overtreden.

En trouwens, als de Praagse Burcht 2 weken geleden 1500 beschermende maskers kocht voor hun werknemers, waarom kondigt hij pas vandaag aan dat hij besloot om een deel van hen met mensen te delen die ze meer nodig hebben dan een geïsoleerd kasteel-bos? Het antwoord is simpel: vrijwel iedereen gaat er alleen voor zichzelf. En mensen plagen ze gewoon. Het beste bewijs hiervan is het kasteel zelf, op wiens pagina's we de verklaring van de president van 8 maart vinden. Daarin president die spottend mensen raakt, die in paniek voedsel in winkels kochten.
Bron info.cz.

Dit werd dinsdagmiddag geplaatst op internet..........
 

kuurgast

Donateur
Dinsdagavond reactie :

President Zeman zal nog deze week een toespraak houden voor de natie

President Miloš Zeman houdt deze week een toespraak voor de natie. Dat maakte de Tsjechische televisie dinsdag bekend onder verwijzing naar de woordvoerder van president, Jiří Ovčáček.
De Praagse Burcht wil de details van de toespraak woensdag publiceren, vertelde Ovčáček aan ČTK.

Bron ceskenoviny.cz.
 
Gezien de gezondheidstoestand van Milos moet je niet raar kijken dat er binnenkort een staatsbegrafenis is.
 

kuurgast

Donateur
Vanavond toespraak Miloš Zeman op TV Prima

Zeman heeft al een toespraak opgenomen voor de natie in Lány.
Deze wordt vanavond om 19.25 uur uitgezonden op TV Prima. Tot dusver heeft de president zich beperkt tot korte verklaringen die op de sociale netwerken zijn gepubliceerd door zijn woordvoerder Jiří Ovčáček.
Er wordt verwacht dat de president ingaat op de huidige situatie in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Bron novinky.cz.
 

kuurgast

Donateur
Afschrift van de hele toespraak van president Milos Zeman over de situatie met coronavirus!

Beste medeburgers,

ongeveer twee weken geleden heb ik voor het eerst een openbare verklaring afgelegd over de coronavirusepidemie. In deze verklaring steunde ik de regering van de Tsjechische Republiek volledig in haar maatregelen en waarschuwde ik voor paniek. Sindsdien is het voorgekomen dat het aantal besmette mensen aanzienlijk is gestegen en de eerste dodelijke gevallen de komende dagen niet kunnen worden uitgesloten. Aan de andere kant zijn er al de eerste gevallen teruggevonden.

Ik zou u daarom willen vragen om twee uitersten te vermijden. De eerste is dat u deze epidemie gaat bagatelliseren. Zo verklaarde een theaterhoofd onlangs dat coronavirus slechts een lichte griep is en bekritiseerde hij overheidsmaatregelen. Het andere uiterste is paniek en angst. Ik zei eerder dat angst ons verzwakt en ik zou je daarom moed willen noemen.

Wat de huidige situatie betreft, heb ik zowel de huidige als de voormalige minister van Volksgezondheid uitgenodigd en hen gevraagd wat het grootste probleem was in de strijd tegen het coronavirus. Er is mij verteld dat dit probleem een aanzienlijk gebrek aan medische hulpmiddelen is.

Daarom wil ik de Volksrepubliek China bedanken, het enige land dat ons heeft geholpen deze fondsen te verstrekken. We hebben zeven Travel Service-vliegtuigen naar China gestuurd, voor zover ik weet, is de eerste verzending van testpreparaten al aangekomen in Tsjechië en is er ook een Ruslan-vliegtuig, een vliegtuig met grote capaciteit dat deze assistentie in de toekomst zal verlenen.

Wat onze oppositie betreft, ik zou u eraan willen herinneren dat ik op het moment dat ik voorzitter van de oppositiepartij was en er een economische crisis was, zei dat wanneer water in een boot stroomt, iedereen naar de pompen moet gaan. Ik zou ook onze oppositie willen oproepen om de maatregelen van de regering te steunen, en als ze niet kan zwijgen gedurende ten minste de quarantaine. Besteed niet te veel aandacht aan het geblaf en gekrijs van onze journalisten die, zoals gewoonlijk, over alles schrijven en niets begrijpen. Besteed nog meer aandacht aan deskundig advies dat u kan helpen.

Ik ben erg blij met de spontane activiteiten van vrijwilligers die samenkomen om hun medeburgers te helpen, of het nu gaat om gepensioneerden of gezinnen met kinderen die niemand hebben om voor te zorgen, of de hulp van artsen in ziekenhuizen enzovoort. Zelfs acteurs, van wie sommigen klaagden dat ze geen zaken hadden, zouden het beter doen als ze bejaardentehuizen bezochten en wat vreugde brachten.

Beste vrienden, wat te zeggen aan het eind.Ik wens je, laten we allemaal van elkaar houden, vriendelijk en behulpzaam zijn, elkaar helpen en onze menselijkheid bewijzen in deze moeilijke tijd.

Bedankt voor je aandacht en tot ziens in betere tijden.

Bron seznamzpravy.cz.
 

kuurgast

Donateur
Het is ook de schuld van de president dat hij de vriendjes van Martin Nejedlý om zich heen heeft, die na een recente terugkeer uit het coronavirus-epicentrum in China de aanbevolen quarantaine van twee weken negeerde en niet kon parkeren in het centrum van Praag zonder de regels te overtreden.
Objednal si dopis z čínské ambasády Hrad? Pak musí Zeman okamžitě skončit.
Heeft het kasteel een brief gestuurd naar de Chinese ambassade?
Dan moet Zeman onmiddellijk stoppen.


Als het waar is wat Deník N heeft gebracht, is het een totaal politiek schandaal dat na november 1989 ongekend was.
"Het bureau van de president van de republiek vroeg van Chinese zijde (informatie) hoe hij zou reageren als de president van de senaat naar Taiwan ging", beschreef de bron van Deník N.

'In totaal bevestigden drie zeer deskundige mensen uit de diplomatie, de buurt van de premier en de nabijheid van de Chinese ambassade dat de brief inderdaad door het kasteel was geïnitieerd. Kanselier Vratislav Mynář had volgens geïnformeerde personen een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Chinese ambassadeur, Zhang Jilin, wiens verzoek om dit document door sommige senatoren wordt verzocht. wilde niet worden benoemd.'

Ten slotte werd er een brief geschreven waarop het hoofd van de Chinese ambassade en het postzegel van de postkamer van het kasteel waren gedrukt.

In een brief gepubliceerd door de server Aktualne.cz, De Chinezen waarschuwden voor de gevolgen van Kubera's reis naar Taiwan.
“Tsjechische bedrijven met economische belangen in China zullen voor een bezoek aan Taiwan van voorzitter Kubera moeten betalen. Het bezoek van voorzitter Kubera aan Taiwan zal niemand ten goede komen. We hopen dat de Tsjechische kant zich zal houden aan het beleid van één China en dit bezoek zal annuleren, waardoor schending van de Chinees-Tsjechische betrekkingen wordt voorkomen ... De afgelopen jaren is het Tsjechisch-Chinese partnerschap voortdurend in ontwikkeling geweest, wat tastbare voordelen oplevert voor Tsjechische bedrijven. China is al de grootste buitenlandse markt geworden voor veel Tsjechische bedrijven zoals Skoda Auto, Home Credit Group, Petrof Piano's en anderen.”
..........
Hoe is het mogelijk dat het na deze schandalige gebeurtenis die de geschiedenis ingaat, drie mannen naar China stuurt om te onderhandelen, van wie er één geen screening heeft, één geen arbeidsovereenkomst heeft, dat is de heer Nejedlý, en de derde zich in een ernstig belangenconflict bevindt..........

Maar als de informatie van Journal N uit hun bronnen waar is, is het geheel nog schandaliger, omdat het kantoor van de president niet alleen correct reageerde op de Chinese brief, maar het zelfs zelf bestelde. Hij zou een buitenlandse macht gebruiken om druk uit te oefenen op een constitutionele functionaris van zijn eigen land. Het was moeilijk te geloven dat Zeman zoiets niet wist. Dit gebeurt in ieder geval in zijn kantoor waarvoor hij verantwoordelijk is. Dan mag hij zijn functie natuurlijk niet voortzetten en moet hij onmiddellijk vertrekken. Als zoiets doorgaat, heeft het geen zin om over Tsjechië als democratie te praten.
Bron forum24.cz.

Het zoemde al even rond op Tsjechische nieuwssites, ben benieuwd hoe Zeman zich hier uit gaat draaien.
 
Laatst bewerkt:

kuurgast

Donateur
President Milos Zeman sprak zondag in een interview voor Blesk.

President Milos Zeman sprak zondag in een interview voor Blesk en het belangrijkste onderwerp was de coronaviruscrisis. “Ik zou de regering enorm waarderen en steunen omdat ik denk dat ze het verdient. Roman Prymul wordt op 28 oktober bekroond met de Orde van de Witte Leeuw, ”zei hij over de toekenning van het plan voor de vice-minister van Volksgezondheid.
"Ik wil niet alleen individuele beroepsgroepen bedanken, maar ook alle Tsjechische burgers die zich houden aan de regels van het coronavirus voor hun toewijding en discipline. Ik zal de anderen bedanken als de epidemie voorbij is ', zei president Milos Zeman in het programma S prezidentem v Lánech=Met de president in Lany.

'We zijn ongeveer halverwege', vertelde Milos Zeman over de coronavirus-epidemie. Het is gebaseerd op overleg met experts. 'Het duurt een maand of anderhalve maand', voegde de president eraan toe en gaf er de voorkeur aan een langere periode door te brengen, omdat het beter is om aangenaam verrast te worden.

Volgens Zeman keert de economie geleidelijk terug. Volgens de president zijn kleinere bedrijven en winkels de eersten. Grote bedrijven en fabrieken volgens Zeman zal moeten verdragen, omdat in hun geval het risico op verspreiding van de ziekte het grootst is.

President Zeman had ook kritiek op de oppositie, hij omschreef Miroslav Kalousek zelfs als een "krabbelende clown".

“Wees je ervan bewust dat dit een ongekende situatie is die noch wij, noch de voorspellers, kon niet voorspellen. Kritiek leidt tot dat de regering een epidemie had moeten verwachten. Maar dat kon niemand aannemen. De regering in de vorm van minister Hamáček, die samen met mij en de mijne hielp leveringen uit China te leveren, maar reageerde snel ', zei president Zeman over de vraag of de staat geen beschermingsmiddelen had verstrekt. Zeman zei over huiselijk genaaide maskers, dat ze ongeveer een duizendste van de behoefte zijn, zonder deze activiteit te willen bagatelliseren. 'De luchtbrug werkt met China', voegde hij eraan toe.

Naar mijn mening heb je een masker nodig als je in de buurt van veel mensen bent. Als je een boswandeling maakt, heb je geen masker nodig ', zei Miloš Zeman omdat hij maskers droeg.

De Europese Unie heeft gefaald in de coronavirusepidemie omdat de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zich heeft uitgesproken tegen grenssluitingen, vertelde Miles Zeman. 'Openen zou een uitbraak betekenen', zei hij.

Milos Zeman vertelde dat de woorden van epidemioloog Roman Prymula over het sluiten van de grens voor maximaal twee jaar, ze maken het publiek niet bang. “Vanuit mijn oogpunt denk ik bijvoorbeeld dat een jaar zou volstaan. Omdat de infectie uit het buitenland is gekomen en weer terug kan komen, 'zei hij. De beperking is echter alleen van toepassing op toeristen reizen.

President Zeman ondersteunde minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek, die de noodtoestand in Tsjechië met een maand tot 11 mei wil verlengen, niet alleen tot eind april, ondersteund door premier Andrej Babis en oppositie.

"In principe zou ik niet tegen zijn in een zeer, zeer crisissituatie", zei president Zeman over eerdere verklaringen van premier Babiš, die het idee opriep van gedeeltelijke toegang van de staat tot particuliere bedrijven. “Ik zou niet meer terug willen naar staatsbedrijven, het bleek dat veel van hen niet economisch werkten. Als de privé-eigenaar een hartenbreker is, is beter dan de staat, 'voegde Zeman eraan toe. Tegelijkertijd zou elke toegang tot de privésfeer strikte regels moeten hebben.

“De noodsituatie vereist extra middelen. Deze maatregel zou van korte duur zijn. Ik denk dat de appartementseigenaren niet gek zouden worden en zouden falen. Ieder van ons moet ons steentje bijdragen ', zei Miloš Zeman over de mogelijke uitstel van de huur. Volgens hem konden appartementseigenaren het huurcontract voor meerdere maanden niet opzeggen, die om redenen die verband houden met de epidemie geen huur konden betalen. 'Iedereen zal zich moeten aanpassen. Iedereen zal zijn deel dragen ', voegde hij eraan toe.

“Bij zo'n enorme levering kunnen er fouten zijn. Het is belachelijk om je op de roddelbladen te concentreren. Ik vroeg de ministers en anderen naar de kwaliteit van de Chinese medische benodigdheden. Ze vertelden me dat het behoorlijk hoog was. Sommige klagers moesten zich ook verontschuldigen, 'zei Milos Zeman over de aanvoer uit China. Andere landen boden volgens Zeman geen aanbod aan.

Volgens Zeman zal de coronavirus-epidemie de Europese Unie verzwakken. Het bleek inderdaad dat staten niet in staat zijn om op een gecoördineerde manier te handelen. Volgens Zeman mist de Europese Unie geweldige politici en leiders. De Unie wordt momenteel beheerd door "grijze nullen", zei hij.

'Ik ben hier thuis en heb een werkplek. Ik ben niet echt geïsoleerd. Ik ondertekende samen ongeveer dertien wetsvoorstellen, bereidde de benoeming van de president van het Hooggerechtshof voor, bereidde de aankondiging van regionale verkiezingen voor en ik kon doorgaan. Het is normaal werk ', zei president Zeman over zijn huidige programma in Lany.

'In Tsjechische gevangenissen is er geen sprake van een coronavirusepidemie, in tegenstelling tot de bejaardentehuizen', zei Milos Zeman over de reden waarom hij besloot de al eerder genoemde algemene amnestie af te wijzen. Zeman voegde er ook aan toe dat de meeste gevangenen dakloos zouden worden, terwijl gevangenen in gevangenissen bij het arbeidsproces worden betrokken.

Zeman zei dat hij zich relatief goed en geschikt voelt voor zijn leeftijd. “Gezondheidszorg is op dit moment nul voor mij omdat ik geen ziekte heb. Behalve pijnlijke voeten stoort niets me ', zei hij. Evenzo zei Zeman dat hij geen coronavirus-test had ondergaan. De leden van de buurt van de president ondergingen echter het onderzoek. 'Als er symptomen zijn, bestel ik meteen', voegde hij eraan toe. Elke dag meten artsen alleen de temperatuur.

'Natuurlijk. Ik schold hem uit. Ik denk dat hij nooit meer zo'n fout zal maken ', zei president Zeman over de vraag of hij al met zijn adviseur Martin Nejedlý had gesproken over het niet terugkeren naar de verplichte quarantaine na zijn terugkeer uit China in maart en werd hij betrapt in restaurants en andere openbare gelegenheden.

Door de effecten van de coronavirusepidemie zal de groei van het minimumloon zeer waarschijnlijk bevriezen. President Milos Zeman zei dit in een interview voor het dagblad Blesk. Hij riep ook op tot bevriezing van de salarissen van ambtenaren, een bevriezing van de salarissen in het parlement zou geen geld opleveren. Volgens de president zal door de economische impact van de epidemie vrijwel iedereen op de een of andere manier moeten onderdrukken. 'Het is zeer waarschijnlijk dat we de groei van het minimumloon zullen bevriezen', zei hij. Volgens hem kunnen mensen geen verhoging van de levensstandaard verwachten, totdat de economie in actie komt.

We moeten China bedanken voor de levering van beschermende uitrusting, met 80 landen op hun wachtlijst. Bovendien heeft Tsjechië dankzij goede relaties gunstige voorwaarden gekregen wat betreft prijs en snelheid van levering, zei president Milos Zeman in een interview op zondag voor Blesk. 'China was het enige land dat deze levering kon leveren', zei de president. Sommige Europese landen hebben de export van beschermende uitrusting volledig verboden, bijvoorbeeld Tsjechië was het enige land dat Spanje hielp. 'Dus weet je, het is verre van zo gelukkig met de Europese solidariteit', voegde hij eraan toe.
Bron blesk.cz + seznamzpravy.cz + news.expats.cz.
 
Bovenaan