Migratie - open grenzen binnen de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Status
Niet open voor verdere reacties.
Kwart bedrijven wil arbeidskrachten uit nieuwe EU-landen

AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Een op de vier Nederlandse bedrijven is van plan om dit jaar arbeidskrachten uit nieuwe EU-landen in dienst te nemen of in te huren. Dit blijkt uit de Arbeidsmarkt Monitor van marktonderzoeksbureau Heliview.

Onder nieuwe EU-landen worden de landen gerekend die per 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Dit zijn Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechie , Slowakije, Hongarije, Slovenie, Malta en Grieks Cyprus. Bulgarije en Roemenie zijn niet in het onderzoek betrokken aangezien zij pas in januari tot de EU zijn toegetreden.

In 2006 steeg het aantal bedrijven dat gebruik maakt van personeel uit nieuwe EU-landen met 14%, tegen 9% een jaar eerder. In de handel en industrie werd het meest gebruikgemaakt van personeel uit nieuwe EU-landen.

Nederland voert met de nieuwe EU-landen geen vrij verkeer van werknemers. Dit houdt in dat een werkgever een tewerkstellingsvergunning nodig heeft om personeel uit deze landen in te zetten.

Werkgevers kunnen in bepaalde sectoren echter wel versneld een tewerkstellingsvergunning krijgen voor personeel uit een aantal landen. Het gaat dan met name om functies waarvoor in Nederland moeilijk werknemers te vinden zijn.

Het kabinet wil per 1 maart 2007 de grenzen openen voor alle werknemers uit Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Tsjechie , Polen en Slovenie. Tot die tijd gelden er overgangsmaatregelen.
 
Zou het nou echt gaan gebeuren?
1 maart 2007.
Hoeveel keer is het al uitgesteld.
Als je kijkt hoe dit alles in zijn werk gaat, vooral niet gaat, heb ik er weinig vertrouwen in.

Maar ik ga duimen, duimen voor hen die nu niet aan het werk kunnen komen en het zwarte cirquit in zijn gedoken.

1 maart, nog een paar weken.
 
allemaal fantastisch maar de werkonstandigheden van deze migranten zijn nu nog steeds verschrikkelijk vaak, toch niet goed genoeg gecontroleerd denk ik..
 
Van Hoof: Nederland klaar voor vrij werknemersverkeer uit nieuwe EU-lidstaten

Nederland kan per 1 maart 2007 de grenzen openen voor werknemers uit Polen en de andere landen uit Midden en Oost-Europa die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman geeft daarin een overzicht van de stand van zaken rond het flankerend beleid. Dat zijn afspraken die moeten garanderen dat werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk ontvangen. Dit om oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers te voorkomen. Dit flankerend beleid zal worden ingevoerd op het moment dat het vrij verkeer van werknemers van kracht is. Van Hoof schrijft dat dit per 1 maart kan, maar dat het aan de Kamer is om hier een beslissing over te nemen.

Van Hoof had deze brief al toegezegd voor 1 februari, maar wachtte tot de datum bekend was waarop de aanpassing van de Wet Minimum Loon in de Eerste Kamer wordt behandeld. Vandaag werd bekend dat de behandeling op 27 februari geagendeerd staat en wel als hamerstuk. Dit betekent dat de wijziging per 1 maart kan ingaan. Hierdoor wordt het mogelijk werkgevers die minder dan het minimumloon betalen een boete te geven.

De afspraken met werkgevers en werknemers over de controle op de naleving zijn op punten aangepast. Zo worden bedrijven die personeel inlenen gestimuleerd alleen nog gebruik maken van gecertificeerde uitzendbedrijven. Daarnaast is een passage opgenomen over verantwoordelijkheid van werkgevers voor de huisvesting van hun buitenlandse werknemers.

De Arbeidsinspectie heeft afspraken gemaakt met de organisaties van werkgevers en werknemers in de sectoren waar de werknemers uit de nieuwe lidstaten worden verwacht, onder andere de bouw en land- en tuinbouw. Afgesproken is dat werkgevers en werknemers vermoedens van wetsovertredingen of het niet naleven van algemeen verbind verklaarde CAO-afspraken kunnen melden bij een centraal meldpunt van de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie zal dan zo spoedig mogelijk een onderzoek instellen.

Van Hoof schrijft dat de situatie op de Nederlandse arbeidsmarkt zodanig is dat vrij verkeer van werknemers uit de nieuwe lidstaten gewenst is.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/en/21/czech_national_news/948/

er werken zo'n 1.000 tsjechische verpleegkundigen buiten Tsjechie. voornamelijl in de VS, GB, Duitsland en Oostenrijk. er is zelfs interesse getoond vanuit Saudi Arabie.
in de regio Praag is een tekort ontstaan, terwijl er in Noord-Moravie verpleegkundigen werkloos zijn. de oudere verpleegkundigen komen niet naar Praag om te werken, ze hebben bezwaar tegen de reis-uren.
er zijn al veel verpleegkundigen "ge-importeerd" uit Polen en Slowakije.
 
Europa heeft migranten nodig

Weet iemand hoe het staat met de datum 1 maart?
Dan zouden de Tsjechen hier legaal kunnen werken.

Groet van Kukel.
 

Vendula

Actief Lid
Hoi Kukel,
natuurlijk gaat het niet door :(, tenminste niet op 1 maart. De beslissing is uitgesteld tot 1 april, want de Tweede Kamer wil eerst een mening van Ahmed Aboutaleb, nieuwe staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid, kennen. Dan horen we het verder. :?:
 
Ik ben geabonneerd op de nieuwbrief van het ministerie van SZW en het laatste wat ik over dit onderwerp binnenkreeg, was dat NL "klaar" was om de grenzen te openen voor werkers uit de nieuwe EU landen.

Over wat jij schrijft heb ik nog niets gelezen, maar zou zomaar zo kunnen zijn.

Lang zal het niet meer duren.
 
Lang zal het niet meer duren.

Mijn schoondochter wacht al zo lang.
Wachten
Wachten.
En elke keer weer dat dralen, uitstellen.
En weer die teleurstelling.
Ik begin ondertussen ongepast te worden van die niet beslissers.
Ik stop met stemmen.
Dat gedraal, het niet durven ja of nee te zeggen.
Op de achtergrond hoor ik de nieuwe bewindslieden.
Bla, bla, bla.
Hetzelfde gebler als altijd.
Het was niets, het is niets en het wordt niets.

Groet van een teleurgestelde Kukel.
 
Geweldig toch dat je nu al kan voorspellen wat er over ruim 40 jaren gebeurd!
Ze zijn niet eens in staat om te voorspellen wanner de markt open gaat in Nederland voor de Tsjechen.
Laat staan dat ze het weer van morgen kunnen voorspellen.
Die mensen die deze voorspelling hebben gedaan, hebben echt een zinloos beroep.
 
Tewerkstellingsvergunning

Goedemorgen,

Wie is er op de hoogt wanneer de regering eindelijk een beslissing gaat nemen over de MOE-landen, inzake vrij verkeer van arbeid.
Heb zelf al op verschillende sites van de overheid en op andere sites gekeken, maar heb tot op dit moment hierover nog geen duidelijkheid.
 
Geen idee.
Zit er al maanden achteraan.
Er gebeurd niets, uitstel op uitstel.

En waarom?
Ergens zijn ze bang, maar waarvoor.

Ik heb net de eerste steen gegooid.
Op de eikels die zouden moeten beslissen.

Dat zijn dus de mensen die mij vertegenwoordigen.

Nee dus.
 
Hoi Theo, laat Eva effe in het tsjechische gedeelte van het forum kijken want daar vind ze een hele discussie hierover en ook wat info.
Maar wanneer ze een beslissing gaan nemen dat weten ze zelf ook niet, vrees ik.
 

Marcel

Moderator
bron : nu.nl

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1030752&c=30&rss

'Grens open voor harde werkers'

Uitgegeven: 3 april 2007 18:50

DEN HAAG - Philips-topman Gerard Kleisterlee vindt dat Nederland de grenzen moet openen voor mensen die een welkome bijdrage kunnen leveren aan onze economie.

Tijdens een bijeenkomst met politici en ondernemers in Den Haag wees hij op de discussie die in Nederland wordt gevoerd rond het toelaten van Poolse werknemers. "Waar is Nederland mee bezig ?" vroeg de Philips-topman zich af.
Groei
De economische groei in een land als Ierland is een veelvoud van die in ons land, aldus Kleisterlee. Hij schreef dat succes vooral toe aan het toelaten van "hardwerkende, goed opgeleide en getalenteerde mensen".
De bestuursvoorzitter hekelde het "conservatisme" dat in ons land bestaat rond de Europese eenwording. Dat was in de campagne geen belangrijk onderwerp, maar Nederland moet zich volgens hem niet "naar binnen keren". Hij riep het kabinet op Europa weer op de politieke agenda te zetten.
 
Donner wil vrij toegang Pools personeel

De grenzen kunnen per 1 mei volledig open voor Polen en andere werknemers uit Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de EU. Dat heeft minister Donner van Sociale Zaken geschreven aan de Tweede Kamer. Een poging van oud-staatssecretaris van Hoof van Sociale Zaken om de grenzen al op 1 maart te openen, strandde onlangs nog in de Kamer.

Maar volgens Donner is verder uitstel van vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie schadelijk voor het bedrijfsleven, omdat er een toenemend tekort is aan personeel. Ook kan het volgens hem de relaties met de betrokken Oost-Europese landen negatief beïnvloeden als voor hun inwoners belemmeringen blijven bestaan om in Nederland te werken.
 
Minister Donner wil vrij werknemersverkeer invoeren per 1 mei

06 april 2007

Minister Donner wil vrij werknemersverkeer per 1 mei

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is voornemens per 1 mei 2007 de grenzen te openen voor werknemers uit Polen en andere landen uit Midden- en Oost-Europa die op 1 mei 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden. Verder uitstel is schadelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven en kan de relaties met de betrokken lidstaten nadelig beïnvloeden. De afspraken om te bereiken dat werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk en verantwoorde huisvesting krijgen, zijn gemaakt. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse arbeidsmarkt ontwikkelt zich bijzonder gunstig. Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest en de werkloosheid daalt snel. Verder uitstel van invoering van het vrij werknemersverkeer schaadt het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee ook de Nederlandse arbeidsmarkt, schrijft de minister. Ook wijst Donner erop dat bij de nieuwe EU-lidstaten de afgelopen jaren de verwachting is gewekt dat Nederland de grenzen voor hun onderdanen op korte termijn zou openen. Langer uitstel kan de relaties met de lidstaten schaden.

Verder schrijft de minister dat een verantwoorde invoering van vrij verkeer van werknemers voldoende is gegarandeerd omdat het ‘flankerend beleid’ gereed is. Dit zijn afspraken met de sociale partners die moeten garanderen dat de werknemers uit de nieuwe lidstaten gelijk loon voor gelijk werk krijgen. Zo wordt oneerlijke concurrentie met Nederlandse werknemers voorkomen.

De maatregelen houden onder andere in dat werkgevers die minder dan het minimumloon betalen een boete kunnen krijgen die tot 6700 euro kan oplopen. Daarnaast wordt de samenwerking tussen de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst, Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) versterkt waardoor de ontduiking van het minimumloon nog beter kan worden bestreden.

Ten slotte laat minister Donner in zijn brief weten dat problemen rond de huisvesting van tijdelijke werknemers geen rechtstreeks verband houden met het openen van de grenzen. De vier grote gemeenten hadden de minister eerder laten weten dat er onvoldoende huisvesting beschikbaar is voor tijdelijke werknemers. Donner ontkent deze huisvestingsproblemen niet. Daarom zijn er al maatregelen genomen. Zo controleert het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) strenger op huisvesting en kunnen het CWI en gemeenten gegevens uitwisselen. Verder kijkt de minister nog met zijn collega van Wonen, Wijken en Integratie, de gemeenten en de Centra voor Werk en Inkomen wat er nog meer nodig is om deze problemen op te lossen.

bron: http://home.szw.nl/actueel/dsp_persbericht.cfm?jaar=2007&doc_id=10438&link_id=116742
zie ook: http://docs.szw.nl/pdf/34/2007/34_2007_3_10437.pdf
 

Marcel

Moderator
het is nu definitief :

Kamer geeft Poolse werknemers per 1 mei vrij toegang

Uitgegeven: 25 april 2007 14:20
Laatst gewijzigd: 25 april 2007 14:32

DEN HAAG - Een meerderheid van CDA, PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer wil de grenzen per 1 mei volledig openen voor Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 EU-lid zijn.

PvdA-Kamerlid Ton Heerts zei woensdag dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) inmiddels voldoende maatregelen neemt om uitbuiting te voorkomen.

Rechten
Wel wil Heerts dat Donner haast maakt met een onderzoek of werknemers meer rechten kunnen krijgen om achterstallig loon te claimen. De minister heeft vorige week al toegezegd dat hij gaat uitzoeken of hij kan voorkomen dat foute werkgevers door constructies met malafide uitzendbureaus hun verantwoordelijkheid voor onderbetaling en (on)veilige werkomstandigheden ontlopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan