Migratie - open grenzen binnen de EU

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Status
Niet open voor verdere reacties.

Marcel

Moderator
alles ... het topic heeft ook te maken met de mindere bevolkingsaanwas binnen Europa en dus over het wel/niet nodig zijn/hebben aan/van migranten.

(snap ik mezelf nu nog wel ??? :confused: )
 
CNV mikt op Oostblok-cao

De Hout- en Bouwbond CNV is betrokken bij het tot stand komen van een cao in Servië. Ook in Polen wil de vakbond aan de slag. De CNV'ers denken zo oneerlijke concurrentie van goedkope arbeidskrachten uit het voormalige Oostblok te voorkomen.

'Als werknemers in Oost-Europa het thuis goed hebben, is de noodzaak weg om voor werk naar Nederland te komen', stelt de christelijk vakbond. 'Geen hakken in het zand, maar echte oplossingen', licht voorzitter Arend van Wijngaarden toe.

In Servië denkt de vakbond een cao te bewerkstelligen voor wegwerkers. Zowel werkgevers als vakbonden hebben hier hun interesse voor getoond. 'We beginnen klein', aldus Van Wijngaarden. 'Maar ik sluit niet uit dat we straks de hele bouwnijverheid onder handen nemen.'

De ervaringen in Servië wil de vakbond vervolgens inzetten in Polen. Begin 2007 moet daar een cao-project van de grond komen.

Daarnaast wil de bond daar ook informatiepunten opzetten voor werknemers die van plan zijn om in Nederland aan de slag te gaan.

De bond heeft goede hoop de instroom van Oost-Europeanen te kunnen beperken. 'De meeste werknemers willen het liefst hun geld zo dicht mogelijk bij huis verdienen. Ook Polen en andere Oost-Europeanen', verklaart Van Wijngaarden. 'Voor ons is het goed, omdat onze werknemers niet hoeven te vrezen voor hun baan. Voor Oost-Europese werknemers is het goed, maar ook voor de Oost-Europese landen zelf. Want zij houden hun kennis en kunde op deze manier in eigen land.'

Deze week maakt de bond een delegatie van Servische vakbondsvertegenwoordigers en werkgevers wegwijs in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Serven kunnen overigens niet makkelijk naar Nederland om te werken. Dat geldt wel voor de Oost-Europese landen die in 2004 tot de Europese Unie zijn toegetreden, zoals Polen en Tsjechië . Vanaf januari gelden geen restricties meer om mensen uit deze landen in dienst te nemen.


uit Het Financieele Dagblad
 
Grens Nederland blijft dicht na nieuwe uitbreiding EU

Nederland zal zeker een jaar geen vrij verkeer invoeren voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië als deze landen begin 2007 toetreden tot de Europese Unie. De ministerraad heeft dat gisteren besloten.

Na de verkiezingen van woensdag is het kabinet demissionair, maar noodzakelijke besluiten kan de ministerraad blijven nemen. De Tweede Kamer vroeg vorige maand al om het nu genomen besluit.

Het gesloten blijven van de grens betekent dat werkgevers een tewerkstellingsvergunning moeten blijven aanvragen als ze werknemers uit Bulgarije of Roemenië willen aannemen. Het kabinet beroept zich erop dat vrijwel alle oude EU-lidstaten een overgangsregime invoeren voor Bulgarije en Roemenië.

Bovendien zijn de welvaartsverschillen met de oude lidstaten zo groot, dat het volledig openstellen van de grens kan leiden tot een grote toestroom van Bulgaren en Roemenen, zo staat in een toelichting op het besluit.

Het overgangsregime geldt voor twee jaar. Een jaar na de toetreding wil het kabinet een evaluatie van de arbeidsmigratie. Het beleid kan dan eventueel worden versoepeld. Volgens het kabinet valt dan te denken aan het sneller afgeven van tewerkstellingsvergunningen in bepaalde sectoren. De afgelopen tijd is dat ook gebeurd voor werknemers uit de Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie.

Bron: Het Financieele Dagblad
 

Marcel

Moderator
bron : www.novinite.com

http://www.novinite.com/view_news.php?id=73224

tsjechie gaat deze week een beslissing nemen over de bulgaarse en roemeense werkzoekenden om die wel of niet "massaal" toe te laten.
polen + slowakije + finland + litouwen + estalnd hebben al besloten deze nieuwe EU toetreders toe te laten op hun arbeidsmarkt.
oostenrijk + cyprus + denemarken + duitsland + hongarije + italie + luxemburg + malta + nederland + portugal + slovenie twijfelen nog.
de landen die tijdelijk nog even de deur dicht houden : groot-brittannie + ierland + griekenland + spanje + belgie + frankrijk.
 
Grenzen open voor werkers uit Polen, Tsjechen etc

Het kabinet vindt het van belang per 1 januari 2007 de grenzen open te stellen voor werknemers uit Polen en zeven andere Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Zeker nu het aantal vacatures snel stijgt en het steeds lastiger wordt voor werkgevers om genoeg werknemers te vinden in Nederland of de oude EU-lidstaten, is een vrij verkeer van werknemers gewenst. Bovendien vindt het kabinet dat er voldoende maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat de buitenlandse werknemers oneerlijk concurreren met Nederlandse werknemers. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer waarmee de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd.

Het kabinet vreest dat het dicht houden van de grenzen een rem zet op de economische groei en op de ontwikkeling van de werkgelegenheid. De afgelopen maanden stijgt het aantal vacatures veel sneller dan het aantal mensen dat deze banen zou kunnen vervullen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het kabinet wil daarom dat werkgevers ook een beroep kunnen doen op werknemers uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.

Eerder heeft het kabinet al met de Tweede Kamer afgesproken begin volgend jaar vrij verkeer van werknemers in te voeren met de landen die in 2004 zijn toegetreden tot de EU. Het kabinet moest vóór die tijd wel voldoende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de buitenlandse werknemers geen oneerlijke concurrentie zouden vormen voor Nederlandse werknemers. Bijvoorbeeld door te regelen dat werkgevers gelijk loon voor gelijk werk betalen. Ook moest het kabinet ervoor zorgen dat de werknemers volwaardige en veilige huisvesting krijgen. Het grootse deel van de maatregelen is al eerder dit jaar afgerond. Een beperkt aantal zal op zeer korte termijn worden afgerond.
 

Marcel

Moderator
als er maar slimmere werknemrs komen dan deze Pool :

Circustijger slaat man arm af

Uitgegeven: 3 december 2006 19:38
Laatst gewijzigd: 3 december 2006 19:39

AMSTERDAM - Een circustijger heeft in het Spaanse Zafra de linkerarm van een man afgereten die een foto van het dier poogde te maken. Dat meldt de politie zondag.

Het slachtoffer, een 31-jarige Pool, solliciteerde samen met een vriend van hem naar een tijdelijk baantje bij het circus. Terwijl de vriend sprak met de circusmensen, liep de Pool naar de kooi van de tijger om met zijn mobieltje een foto te maken. Hij kwam echter te dichtbij en de tijger sloeg toe. De Pool ligt in het ziekenhuis en is er ernstig aan toe.
 
Kamerleden verrast

Door stijging vacatures

Grenzen toch opengesteld voor Polen

Den Haag, 2 dec. Werknemers uit Polen en zeven andere nieuwe lidstaten van de Europese Unie krijgen, als het aan het kabinet ligt, toch al per 1 januari vrij toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Tweede Kamerleden zijn verrast.

Staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken, VVD) schreef anderhalve maand geleden in een brief aan de Tweede Kamer nog dat het openen van de grenzen mogelijk uitgesteld moest worden. De streefdatum van het kabinet was 1 januari 2007, maar Van Hoof waarschuwde toen dat dit waarschijnlijk niet haalbaar was.
Een belangrijke reden voor het kabinet om toch haast te maken met het openstellen van de grenzen, is dat het aantal vacatures snel stijgt. Voor werkgevers wordt het steeds lastiger om genoeg werknemers te vinden in Nederland of de oude EU-lidstaten. Het kabinet wil dat zij ook een beroep kunnen doen op werknemers uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië.
Een Kamermeerderheid wil alleen instemmen met het volledig openstellen van de arbeidsmarkt als het kabinet kan garanderen dat de nieuwkomers geen Nederlanders verdringen, bijvoorbeeld doordat ze minder loon krijgen. Ook willen de fracties dat de overheid toeziet op goede huisvesting van de arbeidsmigranten.
Half oktober bleek dat dit zogenoemde ‘flankerend beleid’ nog niet afgerond was. In de ministerraad is gisteren besproken hoe het daar nu mee staat. Volgens Van Hoof hoeft nog maar een beperkt aantal maatregelen worden afgerond en zal dat op zeer korte termijn gebeuren.
CDA, PvdA en GroenLinks reageren verrast. Zij willen op korte termijn een overleg plannen met Van Hoof. Bussemaker (PvdA) zegt dat de staatssecretaris „eerst moet bewijzen dat hij de nodige maatregelen heeft genomen”. Van Hijum (CDA) zegt dat de datum van 1 januari „niet heilig” is. Van Gent (GroenLinks) vindt het „niet netjes” dat de staatssecretaris bekendmaakt dat de grenzen wat hem betreft open kunnen, terwijl hij daar nog met de Kamer over moet praten. FNV Bondgenoten, de grootste bedrijvenbond, voelt zich overvallen. „Wij waren nog volop in overleg met het departement”, aldus een woordvoerder.
Voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië, die begin 2007 toetreden, gaan de grenzen nog niet volledig open. Voor deze landen gaat een overgangsregime gelden

2 december 2006​

:deuk: het is atlijd het zelfde daar, lullen kunnen ze goed maar onderling overleggen en/of over iets praten voordat men het publiek maakt mislukt keer op keer
 

Marcel

Moderator
bron : www.nu.nl

http://www.nu.nl/news/914772/34/Geen_vrije_toegang_voor_Polen_voor_maart_2007.html

Geen vrije toegang voor Polen voor maart 2007

Uitgegeven: 12 december 2006 19:31
Laatst gewijzigd: 12 december 2006 20:49

DEN HAAG - De grenzen kunnen niet voor maart volgend jaar volledig open voor werknemers uit Polen en andere Oost-Europese landen die sinds 2004 EU-lid zijn. Dat heeft dinsdag een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, de linkse oppositie en de SGP bepaald. Daarmee is het plan van het demissionaire kabinet om de grenzen al per 1 januari 2007 te openen van de baan.

CDA, PvdA, GroenLinks en de SGP benadrukten te streven naar zo snel mogelijk vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie.
Maar volgens de partijen heeft Henk van Hoof van Sociale Zaken onvoldoende gedaan om ontduiking van arbeidsvoorwaarden, illegale arbeid en problemen met huisvesting te voorkomen. Dat blijkt onder meer uit waarschuwingen van de vakbeweging dat er nog in veel branches, zoals de bouw en agrarische sector, problemen zijn.
Bovendien heeft Van Hoof volgens Kees Vendrik van GroenLinks de tijd om zijn huiswerk alsnog op orde te krijgen, omdat voor 1 maart de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) niet klaar is voor de registratie van de nieuwe groep arbeidsmigranten. De bewindsman moet in ieder geval met werkgevers en vakbonden afspraken gaan maken om verdringing van werknemers in Nederland en uitbuiting van Polen tegen te gaan.
De staatssecretaris stelde dat hij bereid is om de maatregelen "daar waar mogelijk op te waarderen". Maar volgens hem zijn de meeste vereiste voorbereidingen getroffen en zal een beperkt aantal op korte termijn worden afgerond. Ook is het volgens hem niet de verantwoordelijkheid van de overheid om te controleren of cao-afspraken die werkgevers en bonden maken, worden nageleefd. Dat moeten sociale partners zelf doen, meent hij.
De VVD-bewindsman benadrukte dat vrij verkeer van werknemers zo snel mogelijk gewenst is, omdat de economische groei wordt gehinderd door een tekort aan werknemers. Daarbij kreeg hij alleen steun van zijn eigen partij, VVD, en D66.
De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders wil dat de grenzen helemaal niet opengaan voordat eerst alle Nederlanders die van een uitkering genieten, aan de slag zijn geholpen.
 
Arbeidsmarkt verder open voor nieuwe EU-lidstaten

Werknemers uit acht Oost-Europese EU-landen hebben vanaf zondag toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij kunnen vanaf dan terecht in zestien extra sectoren, zoals de bouw, het vervoer, de verzekeringsbranche en andere zakelijke dienstverlening. Eerder al opende de overheid 23 andere sectoren voor Oost-Europeanen.

De nieuwe regels gelden voor werknemers uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië, landen die sinds 2004 lid zijn van de EU. Werkgevers hoeven nu niet langer eerst naar Nederlands personeel te zoeken voor ze mensen uit deze landen willen aannemen.

Wel moeten ze voor goede huisvesting zorgen en hetzelfde salaris betalen als aan Nederlandse werknemers. Als dat in orde is, geeft het Centrum voor Werk en Inkomen een vergunning. Dit geldt overigens niet voor mensen uit Roemenië en Bulgarije; die landen zijn per 1 januari lid van de EU.

vrijdag 15 december 2006 17:00 (Novum)
 
Weg vrij voor Tsjechische bankier en Poolse taxichauffeur

Voor nog eens 16 sectoren is vanaf 17 december geen arbeidsmarkttoets meer nodig om een werknemer uit de nieuwe EU-landen aan te nemen. De Tweede Kamer gaf eerder, zeer tegen de zin van staatssecretaris Van Hoof, geen toestemming om de grenzen vanaf 1 januari 2007 helemaal open te zetten voor Oosteuropese werknemers. Daarom maakt hij het nu voor meer sectoren eenvoudiger om een werknemer uit de nieuwe EU-lidstaten aan te nemen.

Van Hoof wijst nog eens 16 sectoren aan waarvoor alleen nog maar een lichte toets nodig is om een ‘Pool’ aan te nemen. Het gaat om de bouw, het vervoer, banken, verzekeraars en andere zakelijke dienstverlening.

Werkgevers in de betreffende sectoren die personeel willen aannemen uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië moeten nog wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het CWI. De werkgever krijgt die vergunning als blijkt dat de huisvesting voor de werknemers goed is geregeld en zij hetzelfde gaan verdienen als Nederlandse werknemers. De veel zwaardere arbeidsmarkttoets verdwijnt echter. Met die toets moest een werkgever eerst zoeken naar personeel uit Nederland of de ‘oude’ EU-landen.

Roemenen en Bulgaren kunnen, als hun landen per 1 januari 2007 lid zijn van de EU, nog niet eenvoudiger aan het werk in ons land. Zij mogen hier pas aan het werk als blijkt dat er geen personeel uit Nederland of andere landen van de EU beschikbaar is.

Nieuwe sectoren
Sectoren waarvoor per 17 december geen arbeidsmarkttoets meer geldt bij het aannemen van werknemers uit Polen, Tsjechië, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije en Slovenië:


Bouwbedrijf
Vervoer KLM
Vervoer NS
Vervoer Posterijen
Taxi- en ambulancevervoer
Openbaar vervoer
Besloten busvervoer
Overig personenvervoer te land en in de lucht
Overig goederenvervoer te land en in de lucht
Banken
Verzekeringswezen
Zakelijke dienstverlening I
Zakelijke dienstverlening III
Bewakingsondernemingen
Stukadoorsbedrijf
Steenhouwersbedrijf

Oude sectoren
Sectoren waar al langere tijd geen arbeidsmarkttoets meer voor geldt bij het aannemen van werknemers uit Polen, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië:

Agrarisch bedrijf
Groothandel in hout, zagerijen, schaverijen en houtbereidingsindustrie
Binnenscheepvaart
Metaalindustrie
Metaal- en technische bedrijfstakken
Bakkerijen
Voedingsindustrie, alleen de visverwerkende industrie
Slagersbedrijven
Slagers overig, alleen de subsectoren loonslachterijen en abattoirs
Detailhandel en ambachten
Grootwinkelbedrijf
Horeca algemeen
Gezondheid, geestelijke en maatschappelijke belangen
Groothandel I
Groothandel II
Zakelijke dienstverlening II
Mortelbedrijf
Telecommunicatie
Overheid, onderwijs en wetenschappen
Overheid, rijk, politie, rechterlijke macht,
Overheid, provincies, gemeenten en waterschappen
Overheid, openbare nutsbedrijven
Overheid, overige instellingen

Bron: personeelsnet.nl
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e50793i20070126

immigranten (voornamelijk uit Vietnam, China, Oekraine en Mongolie) bedenken steeds meer trucs bij het verkrijgen van het tsjechische staatsburgerschap.
er werden al fictieve trouwerijen gehouden, maar nu komt het officieel erkennen van het vaderschap van tsjechische kinderen er ook bij.
het schijnt dat veel jonge Roma vrouwen van deze "truc" de dupe worden. na de geboorte van het kind verdwijnt de buitenlandse vader acuut uit het beeld. en het dan aanvragen van een uitkering gaat vaak fout daar van de vader geen inkomensgegevens op te hoesten zijn.
 

Marcel

Moderator
bron : Prague Daily Monitor

http://www.praguemonitor.com/ctk/?story_id=e51007i20070129

noord-koreaanse arbeiders krijgen geen werkvergunning om in tsjechie aan de slag te kunnen.
er worden geen nieuwe visa's afgegeven en de bestaande zullen niet verlengd worden.
eea volgens de nieuwe regels tav Noord Korea door de VN Veiligheidsraad.
in tsjechie zijn ongeveer 400 noord-koreanen (90% vrouwen), wereldwijd zijn er 70.000 noord-koreanen aan het werk.
de meeste noord-koreanen werken in de textielindustrie voor een minimumloontje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan