Ja, alweer Mařenice

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Vandaag alweer een prachtige dag. Het wordt eentonig. De temperatuur is opgelopen tot 28 graden.

Vroeg in de middag hebben we een flinke wandeling gemaakt door de bossen. Onze Drentjes moesten goed moe zijn, want vanmiddag bleven ze opgesloten thuis.
We zijn op bezoek geweest bij kennissen vlakbij Liberec. Ze zijn ongeveer twee jaar geleden uit Nederland naar Tsjechië vertrokken. Een gezellige middag was het. Ze hebben naast hun huis een appartement ingericht (met eigen ingang) dat verhuurd wordt. Mooi, en naar de Nederlandse normen ingericht. In een prachtige omgeving in een toeristisch dorpje op een kwartier rijden van Liberec. Hond is toegestaan, maar er is geen afgesloten tuin. Mocht er iemand op zoek zijn naar een fijne appartement, met privé terras en een eigen ingang bij leuke mensen die zowel Nederlands als Tsjechisch spreken, stuur maar een PM.

Gisteren heb ik ook nog wat foto's gemaakt in ons dorp. Het ziet er allemaal mooi en gelikt uit. Echter, verwaarloosde huizen hebben hier ook, daar kom ik nog wel een keer op terug.

DSC_0482.jpg DSC_0483.jpg DSC_0485.jpg DSC_0486.jpg DSC_0489.jpg DSC_0491.jpg DSC_0495.jpg DSC_0497.jpg DSC_0501.jpg DSC_0507.jpg
 
Vanavond toen we gingen uit eten, hield me een vrouw aan, die hier om de hoek woont. Voor een praatje dacht ik, doet ze altijd als we haar tegenkomen. Nu was ze heel erg boos. Niet op mij natuurlijk. Ze begon gelijk: Videli jste co ti barbari udelali s tou krasnou lipou? Ta lipa je 200 let stara a ted ji uplne znicili.
Ik beaamde meteen dat ze groot gelijk had. Het gaat om volgende. Hier verder op in het straatje, op nummer 41, hebben mensen uit Praag een oude "roubenka" gekocht. Nu hebben ze gisteren de 200 jaar oude lindeboom die voor het huis stond gesnoeid, eigenlijk zo goed als gesloopt. Ze hadden last van vallend blad, en te weinig licht inval. Buurvrouw noemde ze barbaren, en gelijk had ze. Ik begrijp het ook niet waarom die stadsmensen buiten gaan wonen, en gelijk alles wat mooi en oud is moeten gaan slopen. Ik heb foto's gemaakt.

DSC_0504.jpg DSC_0505.jpg

Bij ons in Drenthe heb je ook van die mensen. Komen (meestal) uit Amsterdam, en kopen een landhuis/boerderij in het buitengebied. Als ze eenmaal ingetrokken zijn, begint het ellende. Het ene klacht naar de andere bij de gemeente over de boeren in directe omgeving. Maken te veel herrie met tractoren, het stinkt als ze het mest gaan uitrijden en de koeien gaan veel te vroeg 's-morgens loeien. Zo maken ze geen vrienden, en leven geïsoleerd. Op gegeven moment willen ze weer terug naar het westen, maar dat gaat natuurlijk niet makkelijk. Ze hebben tonnen gestoken in de oude boerderij, en dat willen ook weer terug verdienen. Maar de boerderij is te duur geworden en onverkoopbaar. Dus kan je geen kant meer op, en is het wachten op iemand uit het westen die het groot geld wil betalen.

Vandaag was het vrij koel, in vergelijking met afgelopen week. In de nacht heeft het een beetje geregend, veel stelde het niet voor. Temperatuur vandaag ongeveer 18 graden, half bewolkt, en een paar buitjes. Echt Hollands weer zou ik zeggen.
Morgen moet het nog zo'n dag worden, dus in de planning staat Luž. Daar moet het niet zo heet voor zijn.
 
... Voor ons is 't hoogtepunt altijd de wandeling naar Luz, al die keren de bergbeek oversteken. Of valt dat onder de 'toeristendingen' die je lekker laat voor wat het is? :) ...
Nee hoor, dit is een prachtige tocht, doen we ook.

Vandaag zijn we weer actief geweest. Het weer was nog redelijk koel, 16 graden en bewolkt. Gelopen van Marenice (392 m) naar Luž (793 m), de hoogste berg van Lužicke Hory.
We zijn na de koffie om 11:30 uur vertrokken en waren net met de lunch bij Chata Luž. Daar aangekomen hebben we huisgemaakte česnečka met brood besteld en vanzelfsprekend bier. Onze Drentjes moesten het doen met een bak water.

luz003.jpg

Van Chata Luž (648 m) is het naar de top nog maar een half uurtje flink klimmen. Boven was het een prachtig uitzicht alle kanten op. De Tsjechische kant is veel mooier dan de Duitse kant. Luž wordt jaarlijks bezocht door 10.000 toeristen, merendeels Duitsers.

vrchol_luz001.jpg 800px-Lausche.jpg
Pohled_z_Luze.jpg Pohled_z_Luze_na_Jedlovou.jpg vrchol_luz002.jpg

Onderweg naar huis hebben wij (en Drentjes) nog wat gedronken bij Chata Luž en zijn richting huis gegaan. We waren rond 15:30 uur weer thuis. Na ruim 14 km gelopen te hebben, ploften we op de (schommel)bank. Siebe en Jago lekker in de schaduw, want de zon begon weer te schijnen en de temperatuur liep op naar 20 graden.

PS: de foto's heb ik gejat van het web, omdat ik het fototoestel niet bij me had.
 
Niet alle huizen zijn keurig en netjes. Verderop in het straatje viel ons al vorige week bij aankomst op, dat het huis verlaten was, de tuin verwaarloosd en het hek kapot. We kennen de man die daar woonde van afgelopen jaren. Hij was altijd heel erg vriendelijk, maakte graag een praatje en haalde altijd onze Siebe en Jago aan. De man was ongeveer 75 en woonde in de winter in Praag in zijn villa.
Van zijn buren heb ik gehoord wat er aan de hand is. De goede man is ziek geworden en kon niet meer alleen wonen en voor zichzelf zorgen. Hij is opgenomen in een soort verzorgingstehuis voor ouderen. Zijn villa in Praag heeft is verkocht voor 9 miljoen. Zijn zoon zou op het geld passen. Wel, het is jammer dat er casino's bestaan. Want van het geld is niets meer over.
Zijn huis hier in Marenice staat nu ook te koop. Maar hoe het er bijstaat is het niet te verkopen. Tijdens onze vakantie zie ik af en toe een auto met aanhanger staan van zijn zoon. Hij is in het huis bezig, waarmee weet ik niet, want ik zie geen veranderingen. Buiten niet, maar binnen ook niet. Ik weet niet wat de vraagprijs is, maar veel zal het niet opbrengen vrees ik.

DSC_0506.jpg

Tweede foto is ook in het dorp. Links zie je een mooi huis, maar de buurman aan de rechte kant maakt er een puinhoop van. Er ligt van alles in de tuin. Een oude Trabant, een voorste deel van een Skoda, op de aanhangwagen ligt het dak van dezelfde Skoda denk ik en de rest van de auto. Verder een hoop andere oude troep, inclusief verroeste landbouwmachines.

DSC_0500.jpg

En dit is weer een mooi plaatje. Staat te koop, nu in prijs verlaagd van 10,5 naar 9 mio.

sreality.jpg

Het weer van vandaag: licht bewolkt met af en toe zon en de temperatuur rond 25 graden. Nu is het begonnen met regenen. Vind ik niet leuk, want ik was van plan een vuurtje te stoken. En in de koelkast liggen ook nog spekacky. :D Morgen dan maar.

Dus gaan we zo GTST kijken denk ik. :sterretjes: Dat kan Louise niet missen.
 
Hierbij de foto's van van U Tri Lip en van Husky. Het eten bij Husky is wat beter, maar ook wat duurder.


Husky.jpg u tri lip.jpg

Morgen is Louise jarig, maar we vierden het vandaag. Mijn vader met nog iemand, en mijn zus met der man zijn hiernaartoe gekomen en we hebben bij U Tri Lip gegeten. Husky is vandaag dicht, dus het kon niet anders dan bij U Tri Lip eten. Ik had het al gisteren aangekondigd dat we met 6 man sterk zouden komen, dat was geen probleem. We zijn hier toch de enige toeristen.

Het eten was vandaag heel lekker, het bier vanzelfsprekend ook, en de champagne (Bohemia sekt) was lekker koel. Nu maar hopen dat ik er geen koppijn aan overhoud. Al met al, de rekening was 802 kronen. Geen geld.

Nog even wat mot gehad met de vriendin van mijn vader. We zaten aan de sekt en de ober kwam vragen of we nog wat anders wilden drinken. Ik bestelde Gambrinus. Ik hoorde haar mompelen dat er een spreekwoord is: Bier nach Wein das trinkt ein Schwein. Maar ik heb goede oren, dus zei ik, dan ben ik ein Schwein. Daar had ze geen antwoord op, wel chagrijnig gezicht getrokken.

Ik moet dat mens niet. En onze Drentjes ook al niet. Ze doen hun best om bij haar zo vervelend mogelijk over te komen. Tegen haar opspringen en likken haar voeten en handen. Daar is ze vies van. Dat iemand niet van honden houdt, dat voelen honden altijd piekfijn aan. Leuk om te zien. En ik deed echt niet mijn best om in te grijpen.

Het weer van vandaag: vrij bewolkt met af en toe zon en de temperatuur rond 27 graden.

Het weer is nu nog goed, dus ga ik vuurtje aanmaken, spekacky moeten op! En ik heb er ook echt zin in. Met Mosterd en Kren.
 
Onze laatste dag. Vanmorgen ben ik nog naar Novy Bor geweest wat boodschappen doen en ook heb ik volgetankt. Euro95 kost nu 35,40. De prijzen zijn alweer wat gedaald. En de koers is nu ook nog gunstig, mijn laatste pintransactie is vanmorgen afgeschreven tegen een koers van 25,2746294.

Vandaag lekker geluierd, is ook veel te heet. Tussen de middag zijn we toch naar het stuwmeer geweest, maar ik had er best spijt van want zelfs in het bos onderweg (omhoog) zweet je je kapot.
Het is uiteindelijk nog 32 graden geworden. Beneden in de stad was het volgens de radio 34. Voor morgen voorspellen ze 36 graden en geen wind!

Nog wat foto's van onze Drentjes. Eerder van de week gemaakt, want vandaag hebben ze bijna hele dag in de schaduw gelegen. Of bij de voordeur, of onder de bomen.

Ik noem ze vaak Drentjes. Voluit is het Drentsche Patrijshond, een van de 9 Nederlandse hondenrassen en valt in de categorie Staande honden (jachthonden, FCI groep 7). In het Tsjechisch: Drentský koroptvář (koroptev = patrijs). Het ras staat wel vermeld op hondensites in Tsjechië, maar de meeste mensen hier hebben een Drent nog nooit gezien. We worden ook heel vaak aangesproken met de vraag wat voor een hond het is.

Onze Siebe komt van een fokker uit Friesland, die toevallig ook nog forumlid hier is. Komt echter niet zo vaak op het forum. Jago komt van een fokker uit de Veluwe, Ermelo.

Nu is de zon even weg, dus ga ik inpakken wat we niet meer nodig hebben. Met de eigenaresse hebben we afgesproken om half acht voor de eindafrekening. Dus hoop ik rond acht uur op weg naar huis te zitten.

DSC_0465.jpg DSC_0512.jpg DSC_0513.jpg DSC_0516.jpg DSC_0517.jpg DSC_0519.jpg DSC_0520.jpg DSC_0524.jpg DSC_0525.jpg DSC_0530.jpg
 
Vanmorgen zijn we om 7h30 vertrokken. Goede reis gehad, niet al te druk, wel heet. Drentjes waren heel braaf onderweg. Ik heb drie keer een stop gemaakt en reed precies om 16 uur de oprit op.

Fijne vakantie gehad en het was beter weer als andere jaren. Wel iets te warm.

Het is hier ook al zo heet. Regenmeter stond vol, dus meer dan 35 mm en het gras was ook zeker 20cm hoog. Dus heb ik ook meteen gras gemaaid. Het is nu geen gezicht, was veel te lang. Morgen ga ik er nog een keer overheen.
 
In het begin schreef ik over de verhoudingen van mijn Drentjes tov Tsjechisch rund :D

Hierbij nog wat foto's. Ik vind dat het er zowel rauw als gekookt heel goed uit ziet, maar ja, Drenten. Altijd koppig.

DSC_0528.jpg DSC_0527.jpg DSC_0531.jpg
 
Bovenaan