Holandská národnost/občanství

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Problem je, ze ta vyjimka o kterou ti jde (nabyti jineho statniho obcanstvi v souvislosti s manzelstvim) neplatila vzdy. Viz. info nize:
"S účinností od 29. 10. 2003 (datum nabytí účinnosti zákona č. 357/2003 Sb., který zákon o nabývání a pozbývání státního občanství ČR novelizoval) platí následující výjimka z pozbývání státního občanství České republiky nabytím cizího státního občanství na základě výslovného projevu vůle: K pozbytí českého státního občanství nedojde v případě, že státní občan České republiky nabude na vlastní žádost cizí státní občanství svého manžela či manželky za trvání manželství. Rozhodující je datum nabytí cizího státního občanství, nikoli datum podání žádosti."
Cely text je na: http://praha13.cz/5033_Pozbyti-ceskeho-statniho-obcanstvi
Na internetu najdes i vic, i ten zakon o statnim obcanstvi. Zalezi tedy na tom, kdy jsi to nizozemske obcanstvi dostala. Zakony totiz neplati, pokud to v nich neni jasne uvedeno, zpetne.
 
Take vim, ze pred rokem 2003, to nektere resily tak, ze to proste nikam nehlasily a vzdy v CR vystupovaly s tim, ze maji jen ceske obcanstvi (pokud jim tedy na tom zalezelo, aby se na ne v CR divali jako na ceske obcanky). A prochazelo to. Ale v dnesni dobe komunikace mezi zememi v ramci EU tomu moc neverim, ze by se na to neprislo.
 
no, prave, to si pamatuju, ze tenkrat to nejak neslo, mit dve obcanstvi...
a uprimne, me to bylo tak nejak i jedno:bloos2:
ted asi narazim na jine tema, ale jaka je v tom dneska vubec vyhoda, mit oba pasy? :confused: volebni pravo?

ja vim :offtopic:

diky v kazdem pripade za odpovedi :top:
 

MartinaK

Moderator
Ahoj paddestoel,

dva pasy? Asi nasledovne mohu poradit sve postrehy.
Pokud se rozhodnes pro zivot v Holandsku, zalezi hodne na tom, jake je Tve pracovni zamereni. Me holandske obcanstvi ulehcilo hodne situaci a take dopomohlo otevrit dvere tam, kde jsem je mela jako cizinka zavrene (k vykonu pozice bylo NL obcanstvi nutnosti).
I kdyz jsme v EU, jsou zde aspekty, ktere stale hraji velkou roli do budoucna. Informuj se treba na socialni a duchodove zajisteni, Tvou predstavu prace a kariery do budoucna, kde by obcanstvi mohlo hrat velkou roli.
Ja jsem se treba ted nedavno setkala se slucovanim nasi firmy a reorganizaci. Vyhazovalo se z prace pro nadbytecnost. Posuzovaci tabulka priorit byla nasledujici – v prvni kole „leteli” externiste, v druhem cizi statni prislusnici a pak teprve doslo na domaci. :ja:
Tak asi takto...
 
Podle me, dnes v ramci EU, je to skoro jedno. Vzhledem k tomu, ze mas asi jen to holandske, tak bych to dal neresila. Pokud se treba nechces stat v CR policistkou nebo poslankyni. A to asi nechces. Jestli v tom chces mit jasno, jestli to ceske obcanstvi uz nemas, tak se zajdi zeptat na ambasadu. Oni budou vedet.
 
Ja jsem se treba ted nedavno setkala se slucovanim nasi firmy a reorganizaci. Vyhazovalo se z prace pro nadbytecnost. Posuzovaci tabulka priorit byla nasledujici – v prvni kole „leteli” externiste, v druhem cizi statni prislusnici a pak teprve doslo na domaci. :ja:
Tak asi takto...

A do ktery kategorie se radis ty, Martino? :gek:
Bych rekla, ze allochtoon s holandskym pasem taky nic moc....:denk:
 
Holky a jak je to s trvalym bydlistem? Jsem z toho dost zmatena. Ja mam jeste porad trvale bydliste v CR, ale bracha se ted stehuje a byt prodava, takze tam vlastne nahlasene trvale bydliste mit nemuzu. Tady jsem zaregistrovana od 2005. Muzu si to trvale bydliste zmenit sem? Diky moc za radu.
 

MartinaK

Moderator
Ahoj,

trvale bydliste si muzes zmenit bez problemu do NL. Zajdes na radnici, tam se legalne zaregistrujes k pobytu. S kopii sveho rodneho listu - opatrenym apostilou se zapises do registru obyvaletu v NL na prislusne radnici v miste tveho soucasneho pobytu v NL.
Pak zajdes na CR ambasadu v Den Haagu a pozadas o odhlaseni z registru obcanu CR. Navratis obcansky prukaz a ponechas si CR cestovni pas.
Jeste jeden tip: pokud si prepises trvaly pobyt do NL, nech se take zaredistrovat na ambasade na seznam volicu, volicich ze zahranici, at muzes v pripade zajmu volit z NL. Volby do EU - povoleni a registraci provedes opet pres radnici. Je k tomu jednoduchy formular tzv. " Y 32" (Verkiezingen Europees Parlement).
 
Ja mam trvaly pobyt jen v NL. V CR jsem se odhlasila na mestskem urade meho mesta behem 10 minut, udala jsem svou "novou" adresu - tehdy uz tri roky starou,(ani jsem to nemusela mit na papire, stacilo nadiktovat.) Napadlo mi jednoho dne totiz, ze mi z druheho trvaleho bydliste v CR nic neplyne a nasi musi platit popelnice a nevim co jeste - zalohu na vodu, el. a plyn za tri - ja vim, ze se to na konci roku vraci ten preplatek, ale i tak, je to jednodussi - jsou tam dva, plati za dva a ja si nemusim vyrizovat obcanku...vsak mam pas, to staci.
 

MartinaK

Moderator
Neni zac. Kazdopadne zacni s usmevem ne myslenkama na potencialni tragedii ;):D
Nez obcanku vratis, udelej si kopii a nech ambasadu Tvou zadost potvrdit. Obcas se i diplomaticka posta ztraci a tak predejdes problemum :ja:

Hezky den!
 
Napadlo mi jednoho dne totiz, ze mi z druheho trvaleho bydliste v CR nic neplyne a nasi musi platit popelnice a nevim co jeste - zalohu na vodu, el. a plyn za tri - ja vim, ze se to na konci roku vraci ten preplatek, ale i tak, je to jednodussi - jsou tam dva, plati za dva a ja si nemusim vyrizovat obcanku...vsak mam pas, to staci.


Taky mne ti popelnice vadi -ze je musim stale platit,ale kdyz nemovitost vlastnis tak obcanka je nutna..
 
Kdyby to byly jenom popelnice, ale tim,ze je v domacnosti nahlasena osoba navic, tak se zvysuje najem, zvysi se i mesicni poplatky - elektrika, voda ... (vrati preplatky) ... Ja jsem se odhlasila kdysi... sice by mi to ted pomohlo k urcitym vecem, ale pro klid rodinnych vztahu je to lepsi!
 
Bovenaan