Holandská národnost/občanství

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

ahoj, ja jsem v holandsku presne rok a mesic, ten mesic ted zijeme s pritelem spolu, predtim jsem byla aupair. celou dobu jsem uvazovala jestli si vzit holandsky obcanstvi nebo ne, ale zatim si drzim to cesky, volit tu muzu i tak, staci ze mam BSN cislo a tot vse, nejak se mi to cesstvi nechce davat pryc, takze pockat az zase povolej ze si muzu nechat dve narodnosti, ale zalezi na kazdym
 
a o dvojim obcanstvi-


Bij verkrijging van de Nederlandse nationaliteit verliest u automatisch de Tsjechische nationaliteit.
Let op! Wanneer u door geboorte of door een huwelijk een andere nationaliteit verkrijgt, zal u de Tsjechische nationaliteit niet automatisch verliezen. In deze gevallen wordt bij verzoeken om naturalisatie die op of na 16 november 2005 zijn ingediend, van u verlangd dat u afstand doet van uw Tsjechische nationaliteit.

jeden cas to nebylo mozny mit dva pasy,ale uz se to davno zase zmenilo
Ale podle toho textu výše uvedeného je tedy nutné se CZ občanství vzdát... Nebo tam je nějaká chyba.
 
tohle je na strance cesky ambasady,bylo to tam dany v cervenci ,takze by tam melo byt aktualni info...

Státní občan České republiky pozbývá státní občanství České republiky dnem, kdy na základě výslovného projevu vůle (žádost, prohlášení, souhlas nebo jiný úkon směřující k nabytí cizího státního občanství) dobrovolně nabyde cizí státní občanství. K pozbytí státního občanství České republiky nedojde v případech, kdy došlo k nabytí cizího státního občanství v souvislosti s uzavřením manželství se státním občanem cizího státu, a to za předpokladu, že došlo k nabytí cizího státního občanství manžela za trvání manželství. K pozbytí státního občanství České republiky nedojde ani v případech, kdy k nabytí cizího státního občanství došlo narozením
 

Vendula

Actief Lid
Ahoj všichni,
vím, že tento topic už je trochu starý, ale oprašuju - nechce se mi zakládat nový. Tak jsem si furt nebyla zažádat o ten holandský pas... Za těch pár let se hodně změnilo, takže se ptám, jestli se najde někdo, kdo má s tím vyřizováním holandského občanství čerstvou zkušenost a může sem napsat, jak to v současné době funguje. Slyšela jsem, že prý Turci, když si žádají o občanství nemusí už dělat inburgeringscursus a takový ty slátaniny okolo toho, tak že by se blýskalo na lepší časy? Díky za reakce.
 
Ahoj, mam cerstvy informace z IND, protoze si budu o holandsky obcanstvi zadat ted (prosim nepiste porad "narodnost", protoze to je neco jinyho). Takze jsem tri roky vdana za holandana a protoze zijeme v Nemecku musim si zadat pres holandskou ambasadu. Na IND mi rekli, ze musim delat naturalisacitoets, ktery ma dve casti. Jedna je z zivota v Holandsku (to mi ale na IND rekli, ze nepotrebuju, kdyz jsem z EU a pani na ambasade mi rekla, ze to potrebuju, tak uvidim jak to bude doopravdy) a druha je z holandstiny. Tu nemusis delat pokud mas NT2 nebo jsi studovala v holandstine a podobne. Vsechno si najdes na strankach IND. Ten toets stoji 351eur. Pak jim musis dat rodnej list a oddaci list, s apostilou, pas svuj a manzeluv a pak dalsi veci, ale to jeste nevim co. Pry podle situace. Zadost jako takova stoji 680eur. Takze dohromady skoro 1000, plus apostily a podobne. Zadna levna legrace. A vyrizeni trva jeden rok. To je zatim vse co vim a co asi potrebujes vedet nez si pozadas.
 

Vendula

Actief Lid
To je zatim vse co vim a co asi potrebujes vedet nez si pozadas.

Ahoj Baru,
tak to tak vidim, ze pristi rok nebude zadna dovolena,ale behani po uradech a placeni kolku :ja:. Jenom doufam, ze kdyz uz do toho vrazis tolik penez a casu, ze to obcanstvi pak skutecne dostanes a ne ze ti za rok napisou, ze jako sorry. Moc ti dekuji za reakci, co nejdrive se obratim na IND. Hodne stesti!
 

MartinaK

Moderator
Vendulko,

já mám občanství NL udělené čerstvě. 11. 1. 2010 jsem složila jazykové zkoušky včetně NL mimima (soužití, historie, kultura, atd.) formou PC testu, Vrijstellingtoets cena byla tehdy 80 EURO. 25 otázek 4O minut času. Bylo nás tam na testu 30 lidí, složila jsem jako jediná. Žádná legrace to však nebyla a to mám doktoranské vzdělání. Jazykové znalosti, pokud chcete jít touto cestou musí být na urovni B2 - C1. Jinak bez šance. Tento test se da dělat jen jednou za život, tudiž pokud Vás vyhodí, musíte přes celkové zkoužky - inburgering, jež pak jsou za ty tři stovky. Takže vyplatí se zamakat.

Dale po složení zkoušek, jsem do týdne dostala diplom o složení zkoušek a zašla na naturalizaci na radnici - podat žádost. Doklady jsou platný pas a rodný list - překlad z apostilou. Ale ten už jsem nepotřebovala předložit, neboť jsem na radnici byla již předtím registrovaná (poplatek byl 680,-- EURO, jsou zde také pravidla pro méně movité lidi a tudíž sleva).

Po žádosti probíhá proskenování minulosti, rejstřík trestů atd. Pokud vše je OK, dají Vám vyrozumnění, že jde žádost k podepsání ke královně.

Občanství však nemusí být uděleno či královnou podepsáno a to i bez udaní důvodů. I když požadáte, nemusí to znamenat, že dostanete kladné vyrozumnění. Pokud třeba mate v registru 400 EURO na zaplacených dopravních přestupcích, nemate šanci, jež se to bere jako ignorovaní NL zákonů.

Pak jde o naturalizaci, jež musíte podepsat, že respektujete zákoný NL... po podpisu je pak to týdne možné vyžádat NL pas.

Pokud při naturalizačním procesu je sňatek platný s občanem NL, žena jsi může ponechat CZ občanství. Pokud není vdaná, či sňatek byl přerušem, občanství dnen svobodného podepsaní naturalizace české občanství ztrácí.

Tak to je asi stručně... celkový proces mne trval od ledna a příští týden jsi du vyzvednout všechny poklady, tudíž půl roku.

NL uřady však oficiálně říkají jeden rok.
 
Vendulko,
já mám občanství NL udělené čerstvě. 11. 1. 2010 jsem složila jazykové zkoušky včetně NL mimima (soužití, historie, kultura, atd.) formou PC testu, Vrijstellingtoets cena byla tehdy 80 EURO. 25 otázek 4O minut času. Bylo nás tam na testu 30 lidí, složila jsem jako jediná. Žádná legrace to však nebyla a to mám doktoranské vzdělání. Jazykové znalosti, pokud chcete jít touto cestou musí být na urovni B2 - C1. Jinak bez šance. Tento test se da dělat jen jednou za život, tudiž pokud Vás vyhodí, musíte přes celkové zkoužky - inburgering, jež pak jsou za ty tři stovky. Takže vyplatí se zamakat.

Oni mi nabidli jen ten test za 350. Zadnej jinej pry ted neni neni. Bud uz mam inburgering diploma nebo NT2 a nebo musim podstoupit ten naturalisatietoets. Ale podle ukazek co maji na internetu mi to prislo lehky. Jak jazyk tak to NL minimum. Zadost poslu tento tyden, ono to asi bude dyl trvat, kdyz to musi jit pres ambasadu. Pokutu jsem nastesti jeste v NL nikdy neplatila a ani jiny problemy jsem nemela, tak doufam, ze mi to daji. Jinak samozrejme gratuluji!!!
 

Vendula

Actief Lid
Jazykové znalosti, pokud chcete jít touto cestou musí být na urovni B2 - C1.
Pro všechny, kdo se chtějí dozvědět jakou úroveň má jejich holandština:

Taalniveau A1:
Bij taalniveau A1 is de communicatie zeer eenvoudig met hele algemene en concrete begrippen. De zinnen zijn kort en duidelijk. De opbouw van de zinnen is zeer eenvoudig. De gemiddelde zinslengte is ongeveer 6-7 woorden.

Voorbeeld gesprek A1:
Hallo, mijn naam is Peter. Hoe heet jij? Waar kom jij vandaan? Ik ga vandaag naar mijn werk.
Voorbeeld leestekst op A1:
U kunt bij de supermakt naar binnen. U kunt daar eten en drinken kopen. De supermarkt is altijd open. Bij de kassa kunt u betalen. Betalen kunt u doen met geld.

Taalniveau A2:
Bij taalniveau A2 is de communicatie nog steeds eenvoudig. De woorden die gebruikt worden komen veel voor. Uitdrukkingen worden alleen gebruikt als ze zeer veel voorkomen. De gemiddelde zinslengte is ongeveer 9 woorden.

Voorbeeld gesprek A2:
Hallo, mijn naam is Peter en ik ben 28 jaar oud. Hoe heet jij en wat is jouw leeftijd? Ik ga vandaag naar kantoor om te werken.
Voorbeeld leestekst A2:
Een Nederlander fietst gemiddeld 5 kilometer per dag. Hiervan wordt 4 kilometer gebruikt om naar het werk te gaan. De laatste kilometer wordt gebruikt om boodschappen te doen. De fiets hebben we dus hard nodig.

Taalniveau B1
Het taalniveau B1 ligt hoger dan de A-niveaus. Met niveau B1 kun je redelijk communiceren. Abstracte begrippen worden echter nog weinig gebruikt en uitdrukkingen die niet veel voorkomen ook niet. De gemiddelde zinslengte is ongeveer 10 woorden.

Voorbeeld gesprek B1:
Gisteren ben ik samen met mijn ouders naar de dierentuin geweest. Het was erg leuk, vooral omdat er een krokodil was. Dit soort dieren vind ik altijd leuk om naar te kijken. Ook mijn ouders hebben zich goed vermaakt.
Voorbeeld leestekst B1:
Bij het invullen van de meterstanden ontstaat er nog wel eens een misverstand. Bj het invullen worden namelijk weleens de verkeerde standen op de verkeerde plaats genoteerd. Hierdoor wordt er een verkeerd bedrag in rekening gebracht. Dergelijke misverstanden kunnen voorkomen worden door uw meterstanden goed te controleren.

Taalniveau B2:
Iemand met taalniveau B2 kan zich in het dagelijks leven goed redden. Zodra er echter iets specifieks wordt besproken waarvan iemand met B2-niveau weinig verstand van heeft, dan kunnen er problemen optreden. Er worden ook abstracte begrippen gebruikt. De gemiddelde zinslengte is ongeveer 13 woorden

Voorbeeld gesprek B2:
Gisteren kwam ik een oude schoolvriend tegen, die in 2006 verhuisd is. Hij woont nu in een landhuis in de buurt van Deventer, waar hij het erg naar zijn zin heeft. Hij is inmiddels getrouwd en heeft 3 kinderen waarvan de oudste al naar de basisschool gaat.
Voorbeeld leestekst B2:
Suikerziekte komt veel voor in de bevolking. In tegenstelling tot vroeger komt vooral suikerziekte (diabetes) type 2 veel vaker voor. Dit is een rechtstreeks gevolg van het toegenomen percentage mensen met overgewicht in Nederland. Als iedereen een gezond gewicht zou hebben, dan zou deze vorm van suikerziekte veel minder frequent voorkomen.

Taalniveau C1
Iemand die een taal op C1 niveau beheerst kan zich in alle mogelijk situaties redden. Ook specifieke onderwerpen kunnen worden gevolgd, mits vakjargon een beetje bekend is of wordt uitgelegd. Niveau C2 wordt vaak gebruik in zeer formele brieven.

Voorbeeld gesprek C1:
Dames en heren. Het is mijn taak om de volgende spreker op dit congres aan te kondigen. Hij heeft een revolutionair ontdekking gedaan op het gebied van experimentele behandeling met betrekking tot suikerziekte. Het is mij dan ook een groot genoegen dat deze man ons op dit congres wil inlichten over zijn onderzoek.
Voorbeeld leestekst C1:
Thucydides wordt wel gezien als auctor intellectualis van de geschiedwetenschappen en de historische methode. Hij was de aanvoerder (strategos) van de Atheense legers in het noorden van Griekenland in het begin van de Peloponnesische oorlog en aan hem danken wij een gedetailleerde beschrijving van het verloop ervan. In 424 v.Chr. werd hij voor twintig jaar verbannen omdat hij het belangrijke bastion Amphipolis niet had kunnen behouden. Hij gebruikte zijn ballingschap om van ooggetuigen informatie in te winnen over de oorlog en die op schrift te stellen. Vanwege zijn systematische en rationele aanpak geldt hij als grondlegger van de wetenschappelijke methode in de geschiedkunde (bron wikipedia.org)

Taalniveau C2:
Taalniveau C2 is het hoogst mogelijke taalniveau. Ook zeer specifieke teksten met vakjargon kunnen worden gevolgd. In teksten worden veel abstracte begrippen gebruikt en wordt een basiskennis als vanzelfsprekend beschouwd.de gemiddelde zinslengte is ongeveer 12 woorden.

Voorbeeld gesprek C2:
Het afgelopen jaar heb ik zowel intra- als extramuraal onderzoek gedaan naar de incidentie van pancreaskopcarcinoom in de Nederlands bevolking. Uit dit onderzoek kon ik concluderen dat deze incidentie een rechtstreeks en causaal verband vertoond met de grootte van de alcoholconsumptie van de proefpersonen.
Voorbeeld leestekst C2:
De naam Krebs-cyclus is afkomstig van Sir Hans Adolf Krebs die in 1953 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde kreeg voor de ontdekking van de cyclus. De cyclus komt voor in alle bekende organismen. In prokaryoten vinden de reacties van de citroenzuurcyclus in het cytosol plaats. In eukaryoten in mitochondria. Virussen hebben geen citroenzuurcyclus. De citroenzuurcyclus begint met de overdracht van een acetyl groep ( CH3C(O)- ) van Acetyl-CoA (stof XI in onderstaand schema) aan oxaalazijnzuur (stof X in het schema). In deze stap wordt citroenzuur (stof I) gevormd. Alle dissimilatieprocessen produceren acetyl-CoA, en leveren daarmee de grondstof voor de citroenzuurcyclus. In de reacties van de cyclus is citroenzuur zowel het begin als het einde van de reactieketen. In deze reacties worden de koolstof- en waterstof-atomen die via de acetylgroep aan oxaalazijnzuur gekoppeld zijn tot kooldioxide en water verwerkt. Uiteindelijk ontstaat weer oxaalazijnzuur dat weer met acetyl-CoA kan reageren. (bron wikipedia.org)
 
Pro všechny, kdo se chtějí dozvědět jakou úroveň má jejich holandština:



Taalniveau C2:
Taalniveau C2 is het hoogst mogelijke taalniveau. Ook zeer specifieke teksten met vakjargon kunnen worden gevolgd. In teksten worden veel abstracte begrippen gebruikt en wordt een basiskennis als vanzelfsprekend beschouwd.de gemiddelde zinslengte is ongeveer 12 woorden.
Voorbeeld gesprek C2:
Het afgelopen jaar heb ik zowel intra- als extramuraal onderzoek gedaan naar de incidentie van pancreaskopcarcinoom in de Nederlands bevolking. Uit dit onderzoek kon ik concluderen dat deze incidentie een rechtstreeks en causaal verband vertoond met de grootte van de alcoholconsumptie van de proefpersonen.
Voorbeeld leestekst C2:
De naam Krebs-cyclus is afkomstig van Sir Hans Adolf Krebs die in 1953 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde kreeg voor de ontdekking van de cyclus. De cyclus komt voor in alle bekende organismen. In prokaryoten vinden de reacties van de citroenzuurcyclus in het cytosol plaats. In eukaryoten in mitochondria. Virussen hebben geen citroenzuurcyclus. De citroenzuurcyclus begint met de overdracht van een acetyl groep ( CH3C(O)- ) van Acetyl-CoA (stof XI in onderstaand schema) aan oxaalazijnzuur (stof X in het schema). In deze stap wordt citroenzuur (stof I) gevormd. Alle dissimilatieprocessen produceren acetyl-CoA, en leveren daarmee de grondstof voor de citroenzuurcyclus. In de reacties van de cyclus is citroenzuur zowel het begin als het einde van de reactieketen. In deze reacties worden de koolstof- en waterstof-atomen die via de acetylgroep aan oxaalazijnzuur gekoppeld zijn tot kooldioxide en water verwerkt. Uiteindelijk ontstaat weer oxaalazijnzuur dat weer met acetyl-CoA kan reageren. (bron wikipedia.org)
Já teda nechci popichovat, ale zrovna v příkladu té supersložité jazykové úrovně C2 je hrubá pravopisná chyba.
Ale jinak uf a ještě že jsem se nikdy nechtěla stát občanem.
 

MartinaK

Moderator
Oni mi nabidli jen ten test za 350. Zadnej jinej pry ted neni neni. Bud uz mam inburgering diploma nebo NT2 a nebo musim podstoupit ten naturalisatietoets. Ale podle ukazek co maji na internetu mi to prislo lehky. Jak jazyk tak to NL minimum. Zadost poslu tento tyden, ono to asi bude dyl trvat, kdyz to musi jit pres ambasadu. Pokutu jsem nastesti jeste v NL nikdy neplatila a ani jiny problemy jsem nemela, tak doufam, ze mi to daji. Jinak samozrejme gratuluji!!!

Nejlepším řešením je si zajít vůbec před tím, než začneš dělat zkoušky a utracet za ně na gemeente (na radnici). Požádat o schůzku, co znamená naturalizace, co jsou klady, zápory, jaký je Tvůj případ a jaké doklady musíš k žádosti doložit. Taky jim můžeš předložit své dosavadni osvědčení a oni Ty sdelí, co musíš za zkoušky dodělat či jinak dokladovat.

Případ od případu se liší. Pokud jsi v NL studovala, jazykovou zkoužku postupovat nemusíš. Pokud máš diplom z NT2 a uznají Ti ho, tak také ne. Já jsem měla soukromého učitele, tudiž diplom uznán nebyl. Radnice Ti dá informacni brožuru a tam najdeš všechny informace... tady je v elekronické verzi

http://www.ind.nl/nl/Images/5013_ned_worden_1001_tcm5-574.pdf

http://www.ind.nl/nl/Images/bro_buitenland_tcm5-1844.pdf


Podminky zkoušek pak tady http://www.ind.nl/nl/Images/1001_Inburgeringsexamen_7001_tcm5-150480.pdf

či http://www.ind.nl/nl/Images/bro_inburg_buitenland_tcm5-150503.pdf

Pokud máš však dobré znalosti jazyka a víš, jak život v NL chodí, tak můžeš jít formou Korte Vrijstellingstoets, zde jsou informace http://www.inburgeren.nl/inburgeraar/examen/vrijstelling.asp

Podotýkám ze své zkušenosti, já jsem na zkouškách seděla, že do co je na internetu, jako ukazkový test je procházka růžema... lehce se tomu smát. :D:D Realita, která na Vás pak čeká v místnosti je zcela jiná... takže ať Vás to nepřekvapí. Já jsem fakt měla po těch 45 minutách dost... ale teď se tomu musím smát, jež to vše dobře dopadlo a občanství mám. Já však občanství potřebuji ke své odborné práci, takže ono to celkově příjde na cca 1000 EURO.

Ale je potřeba ještě zvážit, proč žádáte, pro co občanství potřebujete... a také se dívat do budoucna, jako důchod, rodina, děti, společné soužití a co pak v zahraničí, když se něco Vám stane, jak pak holandský manžel půjde popřípadě na CZ ambasadu.

Proto mé rozhodnutí bylo zcela jasné a opravněné, občanství musím mít pro výkon své profese a dale pak zde v NL mám domov a rodinu.

Všem přeji hodně štěstí a nedejte se papírovaním a zkouškama odradit. Když se chce, tak to jde...:top: a ono se to nakonec povede!
 

MartinaK

Moderator
Já teda nechci popichovat, ale zrovna v příkladu té supersložité jazykové úrovně C2 je hrubá pravopisná chyba.
Ale jinak uf a ještě že jsem se nikdy nechtěla stát občanem.


Lesněnko, v životě jsem se naučila, že ono o tu jednu či dvě hrubky nejde, ale jak jsi v životě umíš v cizí zemi poradit. A také o tom, že se někdo dokaže o radu rozdělit, pomoci a o tom tu kráčí...

Chtít a toužit se stát ale nemít na to... to je také jedna z věcí, čemu lidé říkají nechci NL občanství... ;)
 
Lesněnko, v životě jsem se naučila, že ono o tu jednu či dvě hrubky nejde, ale jak jsi v životě umíš v cizí zemi poradit. A také o tom, že se někdo dokaže o radu rozdělit, pomoci a o tom tu kráčí...

Chtít a toužit se stát ale nemít na to... to je také jedna z věcí, čemu lidé říkají nechci NL občanství... ;)
Proboha!
V textu určenému ke zkoušce z jazyka samozřejmě o pravopisnou správnost jde a testovací instituce si nic takového dovolit nemůže.
Protože si všichni zde mohou přečíst, jak píšeš holandsky a česky, ponechám další útok bez komentáře a ty, kdo se chystají ten test složit, myslím můžeme uklidnit, že nároky pravděpodobně nemají mnoho společného s těmi supersložitými texty v ukázce od Venduly. Ne všichni se chtějí stát nizozemskými občany, proboha, proč by taky chtěli?
Není třeba se pořád bránit, nikdo na tebe neútočí, uklidni se. Pěkně si ten pas užij.
 

Vendula

Actief Lid
V textu určenému ke zkoušce z jazyka samozřejmě o pravopisnou správnost jde a testovací instituce si nic takového dovolit nemůže.
...a ty, kdo se chystají ten test složit, myslím můžeme uklidnit, že nároky pravděpodobně nemají mnoho společného s těmi supersložitými texty v ukázce od Venduly.

No to teda, ted to tady ctu, protoze jsem to v dobre vire zkopirovala primo ze stranek zabyvajicich se holandstinou pro cizince, jejichz odkaz byl primo na strankach ministerstva. :?: Ja tam prvni chybu vidim v tom ...het vertoond verband..., podle me je to pritomnej prubehovej cas, takze by tam melo byt normalne vertoont. Dale pak ne in de Nederlands bevolking, nybrz Nederlandse bevolking... Co vic? Musime jim to opravit a pak jim odmailuju spravnou verzi,haha...
 
Nejlepším řešením je si zajít vůbec před tím, než začneš dělat zkoušky a utracet za ně na gemeente (na radnici).

Ahoj, diky za nove informace. Problem je, ze my zijeme v zahranici a tak nespadame pod zadnou geemente, takze se nemam kde zeptat, jen na ambasade a tam mi rekli jen o tom drahym testu. Jeste tam zavolam a zeptam se na to, myslim, ze bych ten levnejsi test mohla zvladnout. Volala jsem i na geemente kde jsme byli naposled prihlaseni, ale nechteli se tam se mnou bavit, ze uz tam nepatrim, tak mi nemaji co rict. Moje duvody pro holandske obcanstvi jsou uplne stejne jako tvoje, takze to chapu. A chapu i ty kdo ho nechteji. To je kazdeho vec. Jeste jednou diky.
 
Bovenaan