Gemengd huwelijk: meestal NL man + CZ vrouw

Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

R

Reno

Guest
Ik heb deze discussie ook al een aantal keren met mijn lieve Tsjechische gevoerd en ik denk dat er een aantal dingen zijn die deze discussie immer gaande zullen houden:
Nederlanders (in dit geval Nederlandse vrouwen) zullen nooit denken van zichzelf dat ze ongevoeliger, stugger, moeilijker te versieren en feministischer zijn (al vraag ik me toch altijd af: waarom draagt een feminist, een vrouw op vrouwelijkheid gericht geen rokje?? Dat is toch juist super vrouwelijk? of begrijp ik de term feminist nog steeds verkeerd) omdat a) er altijd uitzonderingen zijn en b) de beklaagde (...) natuurlijk geen onafhankelijk oordeel van zichzelf kan geven. Dus een vrouw die gaat roepen "wij zijn niet zo", kan dat denk ik slecht ergens op bazeren. Echter als je kijkt naar mensen die wel redelijk onafhankelijk naar zoiets kijken, zijn dat dus mensen die het gedrag van de nederlandse vrouwen of bevolking in eerste instantie niet kennen, maar moeten leren kennen. Dat zijn dus buitenlanders! En niet alleen Tsjechische mensen zeggen de dingen die Bartiku heeft samengevat. (Mijn dank is groot! Ik ging daar echt een jaar over doen om de helft te kunnen begrijpen...). Ik ben al in menig land geweest en ook b.v. Amerikanen zeggen dit soort dingen over de Nederlandse vrouw. Ik heb een tip voor alle mensen op dit forum: lees het boekje the undutchables. Het is bij velen van jullie waarschijnlijk bekend, maar voor degenen die het niet kennen: erg lachen, en geschreven door een Engelse en een Amerikaan. Je moet wel tegen wat zelfkritiek kunnen.
Als je een antwoord wilt hebben op de vraag waarom de verhoudingen tussen de koppels zo zijn als ze zijn (werkelijke getallen heeft nog niemand gevonden), zou je een soort enquete of poll moeten houden waarom mensen hun Tsjechische man of vrouw hebben gekozen en dan kan je dus een soort onderzoek houden en de resultaten geven dan misschien een antwoord. Ikzelf ben nu erg gelukkig met mijn vriendin omdat ik de ervaring inderdaad heb dat nederlandse vrouwen veel afstandelijker, harder zijn dan Tsjechische. Ik kon met haar al veel meer dingen, veel eerder bespreken dan met menig nederlandse vrouw. Zij stond veel opener voor het versier spel dan nederlandse vrouwen. Dat is op zich ook niet onlogisch, want ik denk dat dat komt door de maatschappelijke situatie waarin Nederlandse vrouwen staan. De rolverdeling man/vrouw in Tsjechie is nog veel sterker dan in Nederland. Als Nederlandse vrouwen net zo zouden reageren als Tsjechische zouden ze in nederland als "ouderwets" worden beschouwd. Een voorbeeld is de rollen verdeling aan tafel, bij feestjes zoals dansavonden (alleen in Nederland is het mogelijk dat een vrouw een vrouw vraagt ook als ze niet lesbisch is!) en denk maar eens aan pasen, maar ook het versier spel is bij Tsjechen nog lievelijker, dan in Nederland. Nederlandse vrouwen zijn afstandelijker, vinden mannen die hun gevoelens uiten al snel watjes en zijn zeker afstandelijker als het gaat om toenadering. Overigens kom je tegenwoordig vrouwen alleen tegen in de kroeg, want een normaal gala-achtige dansavond is niet meer "in". En dan is de sfeer al veel anders. De afgelopen jaren is de emancipatie van de nederlandse vrouw enorm doorgedrukt. Dat heeft zeker voordelen, maar ook nadelen denk ik. De nederlandse vrouw is al net zo gehaast en gericht op werk als de man en dat maakt ze harder in hun omgaan. Normale natuurlijke verschillen tussen vrouw en man worden in Nederland slecht geaccepteerd en dat maakt de rolverdeling in nederland anders.
Het voorgaande is natuurlijk niet de enige of de reden dat er zoveel Man NL-Vrouw CZ koppels zijn, maar de argumenten die eerder in dit forum genoemd zijn hoor ik dus ook regelmatig en zal dus toch wel ergens op gebaseerd zijn.

Wat betreft die opmerkingen van mede-landgenoten: EIKELS zijn dat. Rare snuiters die niet met de tijd mee gegaan zijn, zelf ergens in de jaren tachtig zijn blijven hangen en zich niet in de wereld hebben verdiept, maar wel een immer grote bek zullen hebben. Alleen op die manier kunnen ze van zich laten horen, omdat ze anders door hun onwetendheid zullen worden genegeerd.
 
Uit ervaring kan ik zeggen: Tsjechische vrouwen zijn lief, en zij hebben mooie plekjes. Heel simpel, beneden twee voeten, en dan naar boven toe, niks overslaan. De ogen zijn heel bijzonder. Je moet het alleen begrijpen. Wat ook belangrijk is, is het gebruik van kleding, en haarstijl. Valt weinig op aan te merken. Als ik zo'n vrouw tegenkom, dan denk ik: gewoon even gaan zitten, en rustig bijkomen. Helemaal goed. Puur Tsjechisch.
Als ik er maar geen spijt van krijg, dat ik verliefd ben geworden op een Tjechische. Het is heel emotioneel. Zij ziet er perfect uit. Ik kan er geen Nederlandse vrouw bij gebruiken. Ik kan niet zeggen dat het verstandig is. Tsjechie is best wel ver, dus een relatie met een Tsjechische is helemaal niet functioneel. Het is ook niet meer origineel. Dat zie ik wel op dit forum: bijna iedereen heeft wel een Tsjechische vriendin.
Ik kan niet iets in het algemeen zeggen, waarom een Nederlandse man voor een Tsjechische vrouw valt. Misschien moet ik er een specialist bij halen. Of ik vraag hem langs te komen. Misschien heeft iemand er een boek over geschreven, op hoog nivo. Kan iemand mij dit aanraden? Ik ben op dit moment erg opgesloten in mijn gedachten over dit onderwerp. Daarom ben ik niet zo blij met jou, Mus, die dit onderwerp heeft geintroduceerd. Er komt eigenlijk niets uit, want ik heb in de reacties niet echt een reden gevonden, waarom meer Tsjechische vrouwen met een Nederlander een relatie aangaan, dan omgekeerd. Het voordeel van een Tsjechische vrouw, kan ik wel verklappen: je hoeft er eigenlijk niks aan te doen. Bij een Hollandse vrouw, vraag ik: kan ik je spreken? Kan ik binnen komen? En dan is dit niet juist het goede moment. Ze gaat gelijk bellen. Dan kijkt ze in haar agenda, wanneer ze tijd voor je heeft. Om twee uur komt de styliste. Godverdomme. Wanneer heeft ze dan tijd voor jou? Daar wordt ik door haar over teruggebeld. Maar dan belt mijn Tsjechische vriendin, dat ze zaterdag kan komen, 1000 Km in haar Tsjechische autootje, en het vriest dat het kraakt. Pas op maandagochtend vertrok ze, na nog een paar kusjes, nadat ze haar baas heeft gebeld dat ze pas dinsdag op kantoor zal terugkomen. Ik had mij eens lekker later verwennen. Dan is mij die Nederlandse vrouw om het even. Belt ze mij, zeg ik: Doeg!
Toch denk ik dat het best wel meevalt met Nederlandse vrouwen (Marianna je trochu urazena, ne?). In die zin had mijn Tsjechische vriendin best wel thuis kunnen blijven. Maar gelukkig niet!
 
Beruska schreef:
Tsjechische vrouwen zijn lief, en zij hebben mooie plekjes. Heel simpel, beneden twee voeten, en dan naar boven toe, niks overslaan. De ogen zijn heel bijzonder.
Niks overslaan!! Zeg je zelf.
laugh.gif
 
Beste Nederlandse mannen, ik kan me eigenlijk voor een groot deel wel vinden in jullie verhalen over Nederlandse vrouwen, ben alleen wel bang voor te sterk generaliseren. Dat levert helaas vaak onnodige haat en nijd op. Maar misschien mag ik toch even meedoen: zijn Tsjechische mannen niet ook wat gevoeliger, romantischer en wat minder nuchter dan veel Nederlandse mannen? Die van mij in ieder geval wel!!! Dus ik zou wel eens willen horen van de Tsjechische dames wat hun nou in de Nederlandse mannen trekt.
 
Ik heb geen idee, welke kant deze discussie moet op gaan.
Zijn alleen Tsjechische vrouwen een voorbeeld van een ideale vrouw? nee, dat denk ik niet.
Hun (wij) zijn echt niet de enige die altijd voor hun gezin klaarstaan, maken het ontbijt, lunch en avondeten en maken zich druk om een pils die nog effe snel de koelkast in moet voor hun dorstige echtgenoot. Daar is toch niets mis mee.

Ik ben er van overtuigd, dat er zat nederlandse dames zijn die hetzelfde doen. En maakt echt niet uit kom je uit Limburg ,het Gooi of Cerna pri Cope.
Elk Tsjechisch meisje of vrouw moet dat zelf weten en hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de Nederlandse dames. Als ze kiezen voor meer emancipatie en vanavond wordt gekookt bij plaatselijke Chinees restaurant i.p.v. eigen keuken, dan geef ik ze helemaal gelijk.

En het heeft echt niets te maken met culturele verschillen....

PS, Ik heb zelf zowel Tsjechische als Nederlandse vriendinnen.


smiley20.gif
 
Lisa F. schreef:
Dus ik zou wel eens willen horen van de Tsjechische dames wat hun nou in de Nederlandse mannen trekt.

Sorry Lisa, maar ik heb geen idee.
crazy.gif

Misschien dat ie niet zeurt, als zijn pils niet in de koelkast ligt maar nog in de achterbak van mijn auto.
 
ik ga akkoord met MartinaM. Ik kan mss niet in deze discussie direct meepraten: maar welke richting moet dit uit: iedereen heeft zen eigen mening:over liefde,iedereen heeft zij eigen behoeften,hoe zijn die relaties tot stand gekomen, welke waarden plaatsen wij,zij het hoogst? Allemaal eigen ervaringen,maar 1 ding is zeker : al deze mensen,tsjechische mannen,vrouwen,nederlanders,nederlandse vrouwen en andere 'mixen' etc etc: zijn gelukkig in hun situatie...en wat is er mooier dan de liefde?
 
En Zdenda, vertaal dit nu is in het Nederlands, alleen in het Tsjechisch lijkt op bang zijn voor de reakties van Nederlandse vrouwen!!
 
Zdenda podle všeho taky není žádnej vřelej sympaťák!

Ik weet niet in hoeverre je bericht over Nederlandse vrouwen = koele kikkers serieus was bedoeld (hopelijk niet al te erg). Heb je echt deze mening, dan vind ik het knap van je dat je het zo volhoudt in dat door jou zo geminachte Nederland met zijn domme, koele bewoners. Mochten de berichten die je hier en in andere topics over Nederlandsers schrijft toch zwaar ironisch bedoeld zijn (wat ik er meestal niet uit op kan maken, maar ik kan me natuurlijk vergissen), dan hoor ik het graag.

S láskou, tvoje studená, leklá ryba z Prahy
59.gif
 
Lisa,

Ik heb een algemene opmerking gemaakt zonder iemand persoonlijk aan te vallen of willen beschadigen, maar jij gaat het direkt op de man spelen.

Dat vind ik van jou niet netjes.

Wat verwacht je nu, dat ik met de modder naar je toe ga gooien??

Daar heb ik geen zin in, ik ga niet in de discussie treden die op de man gespeeld wordt. Van dat soort ellende hebben we hier op het forum al genoeg gehad.

koffie.gif
 
Natuurlijk val je niemand persoonlijk aan. Maar als je zo'n soort opmerking zonder enige verdere toelichting plaatst, kun je toch wat reacties verwachten. Maar misschien dat een opmerking als "Tsjechen zijn ongemanierde boeren die de deodorant nog niet hebben ontdekt" (ik noem maar wat) jou volledig koud zou laten?

Ik erger me gewoon een beetje aan het feit dat Nederland hier in allerlei opzichten door veel Tsjechische forumgangers enorm wordt afgekraakt, terwijl alles wat Tsjechisch is heilig is. Een beetje genuanceerd discussiëren lijkt me wel zinvol. Of laat anders alle in Nederland wonende Tsjechen die het daar zo enorm vreselijk vinden gewoon terug komen naar Tsjechië. Het is toch nergens ideaal, waarom dan zulke doordravende stellingen plaatsen. Dat is gewoon zinloos.
 
Misschien dat het zelfreinigend vermogen (heeft even niks met de genoemde deodorant te maken) van bepaalde groepen niet even groot is en dat men daardoor alles wat met een bepaald iets (in dit geval Tsjechie of vanuit de negatieve perceptie Nederland) te maken heeft, niet langer meer objectief kan bekijken. Vreemd is dan dat er een paar weken geleden na de moord op Theo van Gogh zware opmerkingen worden geplaatst richting de islamitische gemeenschap over hun gebrek aan zelfreinigend vermogen (heeft ook hier weer niks met eventuele lichaamsgeuren te maken), laat ik het maar zelfkritiek gaan noemen.

Natuurlijk is het afslachten van mensen met een andere mening niet te vergelijken en van compleet andere orde dan het ridiculiseren van andere volkeren/subgroepen op een internetforum, maar de onderliggende gedachte (gebrek aan respect, acceptatievermogen) is eender. Alleen wordt het op een andere manier geuit.

Nou, ik moet deze post ook weer niet al te zwaar gaan maken, maar het zou misschien eens verstandig zijn om uit te gaan van het principe “het is niet alleen belangrijk wat je zegt, het is nog veel belangrijker hoe je het zegt” (citaat van mijn oude leraar Nederlands: een zeer rationele en koude, weinig gevoelige man overigens, weliswaar niet-nationaliteit gebonden). Voor je eigen mening uitkomen is leuk, maar we moeten niet overgaan tot het volkomen misplaatst generaliseren van bepaalde groepen. Ik denk dat we ons ten allen tijde bewust moeten zijn dat een schijnbaar onschuldige opmerking bij een ander als een mokerslag kan aankomen. Dit is geen oproep tot censuur, maar wel voor een beter inlevingsvermogen van de perceptie van een ander.
 
Sorry Liza,

Maar jouw antwoord slaat nu als een tang op een varken.

Je hebt het over genuanceerd uitlaten en niet iemand persoonlijk aanvallen, terwijl je het zelf niet doet...

Zo lust ik er nog paar van ...

koffie.gif
 
Bovenaan