Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Beeldbuizenfabriek Tsjechië zelfstandig

De Tsjechische overheid is bereid de vestiging van LG. Philips Displays in Hranice te hulp te schieten, als de onderneming zich afscheidt van het Nederlandse moederbedrijf. Dat heeft de Tsjechische minister van industrie en handel, sociaal-democraat Milan Urban, gisteren toegezegd.

LG. Philips Displays vroeg onlangs faillissement aan. De vestiging in Hranice bestaat pas vijf jaar. De onderneming sloot voor enkele dagen maar hervatte vervolgens de productie met twee van de drie productielijnen.

De onderneming maakte vorig jaar 3,5 miljoen beeldbuizen. Er werken bijna 1500 mensen.

Urban stelt wel een paar voorwaarden. Zo zou de bedrijfsleiding allereerst moeten kunnen aantonen dat er een afzetmarkt is voor tv-beeldbuizen.

Ook moet aannemelijk gemaakt worden dat de productie van klassieke beeldbuizen nog winstgevend is.

Urban gelooft dat de onderneming in Hranice nog een jaar of vijf, zes kan doordraaien voordat de productie uit kostenoverwegingen definitief naar Azië gaat. De bewindsman overweegt bij de redding van LG. Philips Displays ook een Tsjechische onderneming te betrekken die eveneens beeldbuizen maakt: TCT.

Bron: BN de Stem
 
Anecoop consolideert met kantoor in Praag

Anecoop opende gisteren haar nieuwe kantoren in Praag en consolideert daarmee haar positie na een uitbreidingsproces in de Tsjechische Republiek evenals in de omliggende landen.

Anecoop, dat de leidende AGF (aardappelen, groenten en fruit) exporteur is uit Spanje, huurde in 1999 een kantoor in Praag om haar activiteiten in Oost Europa te bevorderen – volgens de gebruikelijke strategie van het bedrijf – en heeft nu een pand gekocht van € 300.000. Volgens bedrijfleider Juan Safont overweegt Anecoop eveneens een distributiecentrum op te zetten in de Tsjechische Republiek.
 
Beste plaats in Europa voor industrie en logistiek

België staat op de eerste plaats in de Europese hitparade van beste locaties voor industrie en logistiek. Dat blijkt uit de studie 'European Distribution Report' van Cushman & Wakefield Healey & Baker (C&W/H&B), de Europese tak van vastgoedspecialist Cushman & Wakefield.

Het rapport houdt rekening met kosten, toegankelijkheid en vastgoed. De troeven van België zijn de lage huurprijzen, de strategische ligging en een optimale toegang tot de belangrijkste Europese markten. België, dat nog steeds nummer één is sinds de laatste uitgave van 2003, wordt op de hielen gezeten door Frankrijk, dat vooral goed scoort door de vastgoedprijzen in bepaalde regio's. Nederland, dat competitiever wordt op het vlak van kostprijs, staat op de derde plaats.

Alle Centraal-Europese landen gaan vooruit in het klassement: Tsjechië belandt op de vierde plaats, Polen komt op nummer vijf te staan en Hongarije op zeven. Duitsland staat op de zesde plaats. Volgens Ferdinand Hlobil van C&W/H&B heeft de toetreding tot de Europese Unie in 2004 aan Tsjechië, Polen en Hongarije een belangrijke impuls gegeven. Die landen profiteren immers van de voortdurende verplaatsing van productievestigingen vanuit West-Europa en van de expansie van de lokale logistieke markt. Die expansie is mogelijk door de lage kostenstructuur van de regio in vergelijking met de rest van Europa, maar ook door de groei van de commerciële sector en de verbetering van de transportmogelijkheden.

Polen scoort het best op het vlak van de vastgoedkostprijs, Rusland heeft de laagste arbeidskosten, België de beste toegankelijkheid, het Verenigd Koninkrijk de grootste vrachtmarkt en Oostenrijk de beste ratio grond-vastgoed.
 
Nederlands bedrijf gaat diesel winnen uit plastic

Het Nederlandse bedrijf Envosmart is van plan op grote schaal diesel te gaan winnen uit plastic afval. In 14 EU-landen worden de komende vijf jaar 15 fabrieken gebouwd. Envosmart investeert 200 miljoen euro in de fabrieken. De technologie is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Ozmotech. De eerste fabriek, in Duitsland, gaat jaarlijks 38 miljoen liter diesel produceren uit 42.000 ton plastic.

Na Duitsland volgen volgend jaar ook fabrieken in Nederland, Zweden en Polen, België, Luxemburg, Slowakije, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, Italië en Tsjechië.

Volgens het bedrijf worden tijdens de productie alle schadelijke stoffen opgevangen en is de diesel 'schoon'. De diesel kan worden gebruikt door trucks, bussen, treinen, schepen, zware machines en generatoren.
 

Marcel

Moderator
bron www.nu.nl :

Nederlandse firma brouwt diesel uit afvalplastic
Uitgegeven: 7 februari 2006 19:34
Laatst gewijzigd: 7 februari 2006 20:56
ROOSENDAAL - De Nederlandse onderneming Envosmart heeft plannen voor de bouw van vijftien dieselfabrieken in veertien lidstaten van de Europese Unie. Het jonge bedrijf wil diesel produceren uit afvalplastic. Binnenkort zal Envosmart de vergunningen aanvragen voor de bouw van fabrieken in Amsterdam en Eindhoven, zo liet directeur John Bouterse dinsdag weten.
In de twee Nederlandse fabrieken kan jaarlijks 21.000 ton afvalplastic worden omgezet in 19 miljoen liter reguliere diesel. Envosmart bouwt nog dit jaar de eerste fabriek in Duitsland, hier kan 42.000 ton worden verwerkt. Envosmart maakt gebruik van een techniek ontwikkeld door het Australische Ozmotech.
Etensresten
Envosmart zal voornamelijk 'lastig' afvalplastic verwerken, zoals verpakkingen met etensresten. De fabrieken zijn relatief schoon. "De emissie is nihil en er is weinig geluids- en stankoverlast", aldus de directeur.
Bouterse, afkomstig van Afvalverwerking Rijnmond (AVR), bracht met enkele investeerders 200 miljoen euro op tafel voor de realisatie van de plannen. Envosmart profiteert niet van belastingvrijstellingen, zoals die bijvoorbeeld voor biodiesel gelden. "Maar wij halen naar verhouding meer energie uit de grondstof (afvalplastic) dan bij de productie van biodiesel het geval is."
Envosmart heeft naast Duitsland en Nederland fabrieken gepland in Luxemburg, België, Slowakije, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Polen, Letland, Litouwen, Estland, Italië en Tsjechië.
 
VW boekt hogere afzet op Duitse markt

Autofabrikant Volkswagenheeft in januari goede verkoopresultaten in Duitsland geboekt. De verkopen overtroffen de groei van de markt. De afzet van het merk VW steeg met 27% tot 45.739 stuks, wat neerkomt op een marktaandeel van 20,5%. Ook het merk Audi, dat eveneens onder het Volkwagenconcern valt, presteerde beter dan de markt. Ook hiervan stegen de verkopen met 27%. Een verbetering van de afzet was er tevens voor het Tsjechische merk Skoda, behorend tot hetzelfde concern. (rtr)
 
Vaccin vogelgriep

Amerikaanse farmaceut Baxter zegt een vaccin te hebben tegen H5N1. Volgens de geruchten zal het vaccin geproduceerd kunnen worden in de Tsjechische vestiging van Baxter bij Kostelec nad Černými Lesy.

Bron: Novinky
 
Export verse groente en fruit in 2005 met 1% gestegen

De totale export van verse groente en fruit van Nederlandse origine, exclusief uien, is in het kalenderjaar 2005 met 1% gestegen ten opzichten van het jaar 2004, van 2.235 naar 2.260 miljoen kg. De export van uien is in daarentegen met 7% gedaald, van 797 naar 744 miljoen kg. Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (KCB).

De uitvoer naar Tsjechië is met 40 miljoen kg stabiel gebleven. Er ging minder peen en appel naar Tsjechië, maar wel meer komkommer, paprika en tomaat.
 
Het faillissement van LG.Philips is groter dan tot nu toe door de buitenwereld werd aangenomen. Dit zei curator Louis Deterink donderdag tegenover persbureau Reuters. Volgens Deterink geldt het uitgesproken faillissement echter voor de gehele holding, inclusief 20 fabrieken en ruim 17.000 werknemers. "Het is het grootste faillissement in de Nederlandse geschiedenis."

De Franse dochteronderneming kan zijn verplichtingen niet meer nakomen en ook de Tsjechische dochter bevindt zich in zwaar weer. "Daar is geld nodig om de zaak weer draaiende te krijgen. We onderhandelen met de Tsjechische overheid om te kijken of die bereid is de activiteiten in het land te financieren, zoals ze in het verleden wel eens gedaan hebben", aldus Deterink.

Volgende maand wordt er een oordeel geveld over LG.Philips Displays. Dan komen de banken bij elkaar om de voortgang te bespreken van de onderhandelingen die Deterink voert over het voortzetten van de "levensvatbare" onderdelen van het bedrijf. ’’Vooral het Europese deel van de onderneming kampt met problemen.’’ De banken, die Deterink nu niet bij naam wil noemen, hebben een gezamenlijke vordering van circa 675 miljoen dollar.
 

Marcel

Moderator
Czech beer export up by 17 percent in '05

FEB. 9 11:11 A.M. ET Export of Czech beer increased by more than 17 percent in 2005 compared to the previous year, an official said Thursday.


Czech breweries exported a total of 310 million liters (81 million gallons) of beer last year, said Jan Vesely, the head of the Czech Beer and Malt Association. It was 264 million liters (70 million gallons) in 2004. In 2005, the country's overall beer production increased by 1.7 percent to 1.9 billion liters (496 million gallons), Vesely said. Domestic consumption dropped by one percent to 1.6 billion liters (415 million gallons), he said.
Some 16 percent of the country's production of beer was exported in 2005, with Pilsner Urquel, Staropramen and Budweiser Budvar being the most exported Czech beers.
Germany, Slovakia, Britain and the United States were the biggest importers of Czech beer in 2005
 

Marcel

Moderator
CZECH: Staropramen to get face-lift – report

Pivovary Staropramen is looking to redesign its flagship beer brand, according to local reports.
The InBev-owned Czech brewer will invest tens of millions of Czech crowns in the rebranding of Staropramen’s packaging, logo and label, Czech News Digest said yesterday (8 February).
The redesign will be backed by a promotion campaign, the news service added.
The report cited the manager of Pivovary Staropramen’s research and innovation department, Martin Novak, as the source, but no-one was available for comment when contacted by just-drinks today.
Pivovary Staropramen has a 14% market share in its domestic market, and operates out of three breweries in the Czech Republic – Smichov, Branik Brewery in Prague, and Ostravar in Ostrava.
 

Marcel

Moderator
Hyundai representatives arrive in Prague again to talk on investment

TEPLICE, North Bohemia, Feb 9 (CTK) - Representatives of South Korean car maker Hyundai will arrive in Prague tonight for talks on the company's planned investment in a new car plant, Robert Szurman, Deputy Industry and Trade Minister told CTK here today.
Premier Paroubek believes there is at least an 80-percent chance that Hyundai will build the plant in the Czech Republic.
Szurman said the people arriving tonight are the same experts who had held talks here some time ago.
"Talks will continue through the weekend and until Tuesday," said Szurman.
Participating in the talks will be representatives of government agency CzechInvest, the Industry and Trade Ministry, and Moravskoslezsky regional authorities.
"Someone from Hyundai's top management is also expected but this has not been confirmed yet," Szurman said.
"We are doing our best to get the investment," he added.
Representatives of the Moravskoslezsky region will be present at the talks on Friday, Moravskoslezsky regional governor Evzen Tosenovsky told CTK.
"We cannot comment on the talks now. We shall attend that part of the talks concerning Moravskoslezsky region," said Tosenovsky.
He admitted that issues of key importance are discussed by Hyundai with the government.
If Hyundai chooses the Czech Republic, the plant will be built in Nosovice in the Moravskoslezsky region in northern Moravia.
Hyundai wants to invest about EUR 1 billion (CZK 29 billion) in the plant with planned annual output of 300,000 cars.
The plant would employ 3,000 people directly. CzechInvest estimates that over 10,000 jobs could be created in supplier companies.
 

Marcel

Moderator
Tsjechische beurs gaat als een trein :

eerste grafiek is over 2005 :

CZ beurs2005.JPG

de tweede grafiek is van 2001 t/m 2005, na mei 2004, toetreding EU lijkt het met sprongen vooruit te zijn gegaan, in anderhalf jaar verdubbel :

CZ beurs5jaar.JPG
 
Bij Van Maren BV in Steenbergen verliest een groot deel van het personeel zijn baan. Negentien van de dertig werknemers van het bewerkingsbedrijf moeten op zoek naar ander werk. Door moordende concurrentie uit het Verre Oosten leed Van Maren de laatste jaren zoveel verlies dat het bedrijf de productiecapaciteit in 2007 verhuist naar Tsjechië.

De onderneming is gespecialiseerd in het bewerken van synthetische garens voor onder meer de visserij (visnetten), auto-industrie en weg- en waterbouw.
 
Vašek schreef:
Beste plaats in Europa voor industrie en logistiek
Er is een opmerkelijke beweging gaande in Centraal Europa, waarvan de vertegenwoordigers flink opklimmen in de rangschikking. Het resultaat "is een vervorming van de Europese banaan van de distributie, die nu naar het oosten evolueert," stelt Peter Demuynck, directeur van de industriële afdeling van C&W H&B België, vast.

Door de openstelling van de Europese Unie voor Tsjechië, Polen en Hongarije in 2004 halen die landen hun voordeel uit de blijvende delokalisering van de fabrieken uit West-Europa. Maar ook hun plaatselijke logistieke markt breidt uit, dankzij de zeer lage kosten van de regio, de groei van de commerciële sector en de verbetering van de transportnetten. "De logistieke zones beginnen zich uit te breiden naar Istamboel en Turkije," noteert Peter Demuynck ten slotte.
 

Bijlagen

  • 117.jpg
    117.jpg
    30 KB · Bekeken: 1

Freddy2005

† In Memoriam
Edeka verkoopt 27 filialen in Tsjechie

Duitslands grootste levensmiddelenhandel verkoopt 27 van zijn 38 filialen aan de britse keten Tesco. Over de prijs hebben beide partijen een stilzwijgende overeenkomst gesloten. De nieuwe eigenaars plannen geen ontslagen.

radio.cz
 

Marcel

Moderator
Czech firms start to seek new clients among pensioners

PRAGUE, Feb 10 (CTK) - First Czech companies have begun to grasp that it pays off to target older clients, the daily Hospodarske noviny says today.
A new generation of Czechs who have enough money and are willing to spend it on travel, entertainment and health care is beginning to reach pension age, the paper says.
The number of people above 55 years of age among the population is currently around 2.75 million, the Czech Statistical Office CSU has said.
The number will grow to some four million in 25 years, the paper notes.
Czech travel agency Cedok started to offer seaside holidays at half-prices to pensioners for the first time last year and registered great demand for them.
Pensioners account for around one-third of travel agents' clients, the daily says.
Companies Cedok, Exim Tours and CK Fischer, the three leading Czech travel agents, sold holidays to some 130,000 clients aged 55 years and older last year.
Spa operators, pharmaceutical companies and producers of food supplements have also begun to understand that the number of older people among well-off clients is growing, the daily notes.
Among companies which want to focus attention on elderly people are also mobile operators, the paper adds.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Tsjechische schoenindustrie op nieuw dieptepunt

In Tsjechië werden vorig jaar slechts 5,5 miljoen paar schoenen geproduceerd. Dit werd een nieuw dieptepunt voor deze industrie. Gedurende de laatste 4 jaar is de produktie gehalveerd. Midden de jaren 90 werden in Tsjechië nog 28 miljoen paar schoenen vervaardigd. De dalende tendens is het gevolg van invoer van goedkope schoenen. Van de 73 miljoen paar ingevoerde schoenen komt er 80% uit China. De gemiddelde prijs hiervan ligt op 42 kronen of 1,40 euro!!!

radio.cz
 
carmarnkp schreef:
Staropramen to get face-lift

Pivovary Staropramen is looking to redesign its flagship beer brand, according to local reports.
The InBev-owned Czech brewer will invest tens of millions of Czech crowns in the rebranding of Staropramen’s packaging, logo and label
Alweeer??? :confused: Nog niet zo lang geleden ging helaas het sierlijke oude schrift in de merknaam verloren (hoewel ik de huidige vormgeving ook niet echt lelijk vind) en nu moet het alweer anders?
Volgens mij weet InBev gewoon niet wat ze met Staropramen aanmoeten.
 
Bovenaan