Welkom op Tsjechie.net

Het Tsjechisch Forum, in een nieuw jasje!

Verkoop bestelwagens Nederland ingestort

De verkoop van nieuwe bestelwagens is in Nederland vorig jaar met 24,1 procent gedaald tot ruim 65.800. Wegens de invoering van het grijs kenteken dumpten veel Nederlanders hun bestelwagen.

De uitvoer van bestelwagens uit Nederland is afgelopen jaar wel fors toegenomen. Het aantal geëxporteerde bedrijfsauto’s nam toe van 42.000 in 2004 tot 90.000 in 2005, zo blijkt uit cijfers van VWE, het bureau voor voertuigdocumentatie- en informatie. Voor veel buitenlandse kopers blijkt het aantrekkelijk te zijn een bedrijfsauto in ons land aan te schaffen en in eigen land om te bouwen tot personenwagen.

VWE ziet als oorzaak de uitbreiding van de Europese Unie. Hierdoor werd het voor inwoners van landen als Polen, Litouwen, Tsjechië en Hongarije veel eenvoudiger en goedkoper om in West-Europa een tweedehands auto te kopen. Naar schatting werd 20 procent van de geëxporteerde personenauto’s en lichte bedrijfswagens op de automarkt in Utrecht van de hand gedaan.

Bron: De Telegraaf
 
LG Philips Displays Holding, een Nederlandse en Duitse dochteronderneming hebben vrijdag uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft de onderneming vandaag bekendgemaakt.
Volgens het bedrijf staan er 350 banen op de tocht bij de activiteiten van het bedrijf in Eindhoven en vierhonderd banen in Aken.

De productie van LG in Tsjechië (Hranice) is stilgelegd in afwachting van wat er gaat gebeuren. In de Tsjechische fabriekwerken 1300 mensen.
 
Vašek schreef:
De productie van LG in Tsjechië (Hranice) is stilgelegd in afwachting van wat er gaat gebeuren. In de Tsjechische fabriekwerken 1300 mensen.
De Nederlandse vestiging die dichtgaat, houdt zich bezig met ontwikkeling en verkoop. In Duitsland gaat het om een glasfabriek. Het merendeel van de andere Europese activiteiten van LG Philips Displays, kan waarschijnlijk een doorstart maken, aldus een woordvoerder vanmorgen.

Dat geldt onder meer voor fabrieken in Nederland (Sittard en Stadskanaal), Polen en Groot-Brittannië. Van fabrieken in Frankijk, Tsjechië, Slowakije, de VS en Mexico wordt de levensvatbaarheid nog onderzocht. De productie van LG Philips in Brazilië, China, Indonesië en Korea is niet in gevaar.
 
LG Philipsfabriek in Tsjechië staakt productie

PRAAG (ANP) - Beeldbuisproducent LG Philips Displays heeft voorlopig zijn productie in het Tsjechische Hranice stilgelegd. In de fabriek van Philips en het Zuid-Koreaanse LG Electronics werken 1300 mensen. Er is een gebrek aan componenten om beeldbuizen te maken, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Een directe reden voor dit tekort was zondag niet voorhanden. Ook een relatie tussen het stilleggen van de fabriek en de vrijdag aangevraagde surseance kon niet worden bevestigd.
De gemeenschappelijke onderneming heeft grote problemen door het inzakken van de vraag naar normale beeldbuistelevisies ten gunste van platte tv-schermen.
De fabriek in Hranice zou circa drie miljoen beeldbuizen per jaar moeten afleveren. LG Philips Displays is met gunstige condities zeven jaar geleden door de toenmalige regering binnengehaald. De productielocatie behoort tot een van de grootste buitenlandse investeringen in Tsjechië.
 
Beeldbuisproducent LG Philips Displays gaat zijn productie in het Tsjechische Hranice morgen weer hervatten.
De directie van LG Philips, Overheid en Czechinvest zijn nog in overleg over het voortbestaan van LG Philips in Hranice.
 
Faillissement LG. Philips Displays Holding B.V.

De rechtbank te 's-Hertogenbosch heeft op verzoek van mr Louis Deterink heden het faillissement van LG. Philips Displays Holding B.V. uitgesproken onder intrekking van de eerder verleende surséance. Mr Louis Deterink te Eindhoven (Holland Van Gijzen Advocaten) werd benoemd tot curator.

LG.Philips Displays Holding B.V. is het Europese holdingbedrijf voor LG. Philips Displays. Het bedrijf heeft circa 17.000 werknemers, waarvan 3200 werknemers in Europa, ruim 10.000 in Azië en ruim 4000 in Noord en Zuid Korea.
De vestiging te Duitsland (375 werknemers) werd inmiddels ook failliet verklaard. Ook voor de vestiging te Frankrijk ( 639 werknemers) zal een insolventieprocedure worden gestart. Met betrekking tot de vestigingen te Tsjechië ( 1200 werknemers), Slowakije ( 50 werknemers), Mexico (1300 werknemers) en de VS (4 werknemers) dient nog een nader besluit genomen te worden.
De fabrieken van het bedrijf in Brazilië (5800 werknemers), China (7000 werknemers), Indonesië (1250 werknemers), Korea (2300 werknemers) en Polen (200 werknemers) zullen worden gecontinueerd.
 
De Slowaakse regering zal vandaag de verkoop van 66% van de aandelen van de luchthavens Bratislava en Kosice aan het Oostenrijkse biedingsconsortium TwoOne goedkeuren, verwachten politieke analisten. TwoOne biedt nu euro 120 mln meer dan de euro 367 mln die het in december bood.

Vlak voor kerst had de privatiseringscommissie de regering geadviseerd om aan de hoogste bieder, TwoOne, te verkopen. TwoOne bestaat uit de beursgenoteerde Vienna Airport (voor 40% in handen van de deelstaten Wenen en Neder-Oostenrijk), de Raiffeisen Zentralbank en de Tsjechisch -Slowaakse groep Penta.
 
KBC Private Equity, een afdeling van KBC Groep, heeft een 100%-belang verworven in het Tsjechische Metal Znojmo. Het is de eerste buy-out van KBC Private Equity in Centraal Europa.

Metal Znojmo is volgens een persbericht van KBC een van de leidinggevende producenten en distributeurs (via dochteronderneming Novaservis) van kranen en sanitaire benodigdheden in Tsjechië en Slovakije. KBC PE maakt geen financiële details van de overname bekend.

De omzet van het bedrijf bedroeg in 2005 17,5 miljoen euro. Het bedrijf exporteert naar onder meer Duitsland en het VK.
 
Typisch dat dit gebeurt onder de vlag van KBC Private Equity, en niet onder de vlag van CSOB, KBC's Tsjechische dochter.
En ik maar denken dat ze in Znojmo alleen maar augurken en wijn maken.
 
Het LG Displays verhaal in Hranice is inderdaad triest, al blijkt er dus kans te zijn op een betere afloop. Nog maar zo kort geleden met veel tam-tam (en belastingvrije voorwaarden neem ik aan) in productie genomen. Jammer dat de Tsjechen de 'ouderwetse' beeldbuizen moesten maken en niet tegelijkertijd met LCD en plasma aan de gang mochten. Was deze ontwikkeling te voorzien? Ik weet het niet. Maar hoeveel vraag zal er naar een televisiefabriek zijn als het deze twee grootmachten niet lukt om er wat rendabels van te maken?
 

Marcel

Moderator
bron Prague Daily Monitor :

http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=20060201F00595;story=Czech-power-consumption-up-2-pct-in-2005-output-falls
Czech power consumption up 2 percent in 2005, output falls

PRAGUE, Feb 1 (CTK) - Electricity consumption in the Czech Republic rose by 2.3 percent year-on-year to 57.7 terawatthours (TWh) last year, while power output declined, the Energy Regulation Office (ERU) said.
The growth in consumption was pulled mainly by the demand of wholesale consumers which rose by 3.9 percent on the year.
Consumption of households grew by more than 1 percent, while the volume of power consumed by smaller businesses was slightly lower.
Electricity output fell by 2.1 percent last year from a record 84.3 TWh in 2004.
The volume of electricity produced by thermal power stations remained roughly the same as the previous year.
Nuclear power plants generated 24.7 TWh of electricity, which was a drop of 6 percent, while hydroelectric power stations raised output by around 20 percent to 3 TWh.
Wind farms, which make up only 0.03 percent of the total power output, also saw a growth in production.
The Czech Republic exported around 30 percent of its overall electricity output last year, the same as a year earlier. Year- on-year, the volume of exported electricity declined moderately to 25 TWh.
In contrast, power imports rose by one-quarter to 12.4 TWh.
 
50 banen weg bij Villeroy & Boch Roden

Opnieuw krijgt industrieel Roden een zware klap te verwerken. Bij badkuipenproducent Villeroy & Boch Welness, het voormalige Ucosan van werkgeversvoorman Bernhard Wientjes, wordt de afdeling die baden van acryl produceert gesloten. Vijftig volledige banen staan op de tocht.

De productie van conventionele acryl baden verdwijnt geheel uit Roden en gaat voor het belangrijkste gedeelte naar Tsjechië.
 

Freddy2005

† In Memoriam
Vašek schreef:
Beeldbuisproducent LG Philips Displays gaat zijn productie in het Tsjechische Hranice morgen weer hervatten.
De directie van LG Philips, Overheid en Czechinvest zijn nog in overleg over het voortbestaan van LG Philips in Hranice.

De bedoeling om met financiele hulp over de brug te komen lokt een golf van protest uit bij de nationale bedrijven. De regering wilde een financiele tegemoetkoming doen van zo'n 10,3 miljoen euro. Hiertegen reageert een spreker van de Tsjechische televisieproducent TCT dat de regering buitenlandse bedrijven bevoordeeld. Onze onderneming met 1400 werknemers bevindt zich in dezelfde moeilijke situatie als LG. Philips maar bekomt geen steun van zijn eigen regering. "Tsjechische ondernemers zijn vreemden in eigen land" kritiseerde Jaroslav Mil, voorzitter van het Tsjechische industrieverbond. Ook de oprichting van het bedrijf LG was reeds met meerdere miljoenen euro's gesteund.

radio.cz
 
Vastgoedbelegger Middle Europe Real Estate (Mere) heeft een kantoorpand gekocht in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. De koopsom bedraagt ongeveer 4,5 miljoen euro.

Het pand ligt op een uitstekende locatie aan de rand van het historische centrum van de hoofdstad Bratislava in Slowakije. De totaal verhuurbare vloeroppervlakte bedraagt 4.088 m2 en is reeds voor 90% verhuurd via middel-langetermijn contracten aan ca. 40 huurders. Het gerenommeerde financiële instituut Social Insurance Agency (SIA) is een van de 5 hoofdhuurders. MERE verwacht met deze aankoop in te kunnen spelen op de sterke vraag naar betaalbare moderne kantoorruimte in het zich sterk ontwikkelende stadsdeel tussen het historische centrum en het voormalige havengebied.

Het Amsterdamse MERE investeert in commercieel onroerend goed in Tsjechië, Slowakije en de Baltische staten.

ANP
 

Freddy2005

† In Memoriam
Pilsner Urquell ontslaat 5 procent van personeel

De Pilsner Urquell-Brouwerij zal, in het kader van een reorganisatie, tegen het kwartaaleinde 5 % van zijn huidige personeel afdanken. Betroffen zijn de drie vestigingen in Plzen, Nosovice en Velke Popovice werd gisteren door firmaspreker, Alexej Bechtin, verkondigd. Voornamelijk wordt administratief en technisch personeel afgebouwd. De direkte produktie wordt niet getroffen.

radio.cz
 
De Nederlandse groep Gamma Holding, die onlangs nog massaal banenverlies in Waregem aankondigde, stoot nu ook de huishoudlinnendivisie van De Witte Lietaer af. De geplande verkoop, die over een maand al effectief zou kunnen worden, is de jongste illustratie van de afbouw van de textielbelangen van Gamma Holding. Deze keer is het De Witte Lietaer die in de vuurlinie ligt. Het gaat om de vestiging De Witte Lietaer in Lauwe. De Witte Lietaer Industries, de breigoedafdeling voor de auto-industrie in Wervik, blijft buiten schot.

Gamma Holding maakte vorig najaar bekend het mes te zetten in zijn andere grote Belgische textielafdeling, Bekaert Textiles. Daar verdwijnen tegen 2008 450 arbeidsplaatsen of ongeveer de helft van de tewerkstelling. De productie-eenheid in Oudenaarde gaat dicht en in Waregem gaat één van de twee productie-eenheden dicht. Bekaert Textiles is de grootste Belgische speler in matrastijk. De productie wordt grotendeels overgeheveld naar Tsjechië en Turkije.
 
Freddy2005 schreef:
De Pilsner Urquell-Brouwerij zal, in het kader van een reorganisatie, tegen het kwartaaleinde 5 % van zijn huidige personeel afdanken.
En de prijzen zijn per 1 februari omhoog gegaan. Men vraagt nu (volgens de kranten) voor een halve liter getapte Pilsner Urquell 25 kronen.
 
Handelsoverschot Tsjechië

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Tsjechië een handelsoverschot kunnen realiseren. De waarde van de uitgevoerde goederen lag 42 miljard kroon hoger dan van de ingevoerde goederen. Dat maakte het Tsjechische Bureau voor de Statistiek vandaag bekend. Vooral de uitvoer van auto’s zorgde voor het overschot.

Ter vergelijking, in 2004 is er voor 26 miljard kroon meer ingevoerd dan uitgevoerd.
 

Marcel

Moderator
bron Prague Daily Monitor :

http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=20060204E01289;story=Spidla-says-some-EU-states-will-ease-their-labour-market

Spidla says some EU states will ease their labour market

PRAGUE, Feb 4 (CTK)- European employment and social affairs commissioner Vladimir Spidla (Czech Republic) said today he believes that some of the original EU countries will ease access to their labour markets for people from the new member countries.
He said this is being discussed. Spidla said however that the information is only unofficial and he would not name any country.
 
Vleesproductie Tsjechië loopt terug

De productie van rund- en varkensvlees in Tsjechië is vorig jaar met 11 procent gedaald. Dat meldt de Agrarzeitung.

Bij rundvlees liep de productie met 16 procent terug naar 81.000 ton. Voor varkensvlees was de daling 10 procent, waardoor de productie op 340.000 ton geslacht gewicht uitkwam.

Volgens het bureau voor de statistiek van de Tsjechische overheid liep de melkproductie in 2005 licht terug met 0,8 procent tot 2,48 miljoen ton.
 
Bovenaan