Economie

Topic in 'Nieuws & Actualiteiten' gestart door Vašek, 03-01-2006.

 1. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  Skoda gaat energie-centrale in Vietnam bouwen

  bron : Prague Daily Monitor

  http://www.praguemonitor.com/ctk/?id=20060223F00643;story=Skoda-Praha-to-build-Kc12bn-power-plant-in-Vietnam

  Skoda gaat een energie centrale bouwen in Vietnam. totale kosten zijn geraamd op 12 miljard CZ.
  de centrale moet 1.000 megawatt kunnen gaan leveren en zou in 2010 in bedrijf moeten gaan.
  in het afgelopen jaar heeft Skoda al 2 andere grote buitenlandse deals gemaakt om in egypte ook 2 energie centrales te bouwen.
   
 2. vervolg...

  InBev wil in 2006 voor bepaalde transactionele activiteiten binnen de financiele, aankoop- en exportfuncties overschakelen op het model van een dienstencentrum. Dit zal in fasen gebeuren.

  De groep wil in Tsjechie een dienstencentrum oprichten dat exportdiensten zal leveren voor Belgie, Bulgarije, Kroatie, Tsjechie, Duitsland, Hongarije, Ierland, Nederland, Roemenie, Rusland, het VK en Oekraine. In een eerste fase zullen in de eerste helft de exportdiensten voor Duitsland en Tsjechie gecentraliseerd worden. Hierbij kunnen in Duitsland 35 banen en in Tsjechie 8 banen verloren gaan. In de tweede helft van 2006 zouden dan de exportactiviteiten in de andere betrokken Europese landen gecentraliseerd worden. Hoeveel jobs hierbij zullen worden geschrapt, is nog niet duidelijk.

  InBev plant een gelijkaardige ingreep rond de transactionele activiteiten bij financien. De landen die hierbij betrokken zijn, zijn Belgie, Tsjechie, Duitsland, Hongarije, Ierland, Luxemburg, Nederland en het VK, en later mogelijk ook Frankrijk. Het Europese dienstencentrum voor financien zal worden opgericht in Hongarije. In de eerste helft van 2006 wordt de centralisatie doorgevoerd voor Belgie, Duitsland, Hongarije en Luxemburg. Hierdoor zouden in deze landen respectievelijk 149, 125, 30 en 13 banen kunnen verloren gaan. In de tweede helft zou dan de centralisatie voor de andere landen volgen. Ook hier is nog niet bekend hoeveel jobs dit kan kosten.

  Alles samen zouden in de eerste helft van 2006 in 5 Europese landen samen zo'n 360 banen kunnen sneuvelen. Anderzijds zullen door de oprichting van de Europese dienstencentra in Tsjechie 107 jobs en in Hongarije 188 jobs gecreeerd worden.
   
 3. In Tsjechië is inmiddels bekend geworden dat de Tsjechische brouwer Braník zijn deuren moet sluiten.

  De productie wordt overgeplaatst naar Staropramen. Braník is een van de drie Imbev brouwerijen in Tsjechië.

  branik.jpg
   
 4. Tatra Air in financiële problemen.

  Tatra Air, een regionale Slowaakse partner van CSA Czech Airlines, verkeert in financiële problemen. De belangrijkste aandeelhouder, de regionale regering van Banská Bystrica, heeft het management een ultimatum opgelegd om het verlies voor eind juni te stabiliseren en in februari 2007 een break-even resultaat neer te zetten. Wanneer dit niet lukt is een faillissement onvermijdelijk.

  Tatra Air vliegt in samenwerking met CSA sinds 2003 van Sliač naar de Tsjechische hoofdstad Praag. Daarnaast zijn er plannen om van Sliač naar Wenen te gaan vliegen. De maatschappij heeft onder andere schulden bij partnermaatschappij CSA. In totaal staat de maatschappij voor 340.000 euro in het rood.
   
 5. Treinfanaten redden modelspoorbedrijf

  Nederlandse hobbyisten hebben met de aanschaf van duizenden modeltreintjes het Oostenrijkse modelspoorbedrijf Roco deels uit de brand geholpen. Om het noodlijdende bedrijf te redden, kochten de spoorliefhebbers 3000 wagons van Roco waardoor de onderneming 52.000 euro binnenhaalde.

  De onderneming heeft inmiddels een doorstart gemaakt maar moest 350 van de achthonderd medewerkers ontslaan. Enkele bedrijfsonderdelen zijn van Oostenrijk verplaatst naar Tsjechië waar het bedrijf goedkoper kan produceren.

  Brabants Dagblad
   
 6. Overnames stuwen winst Telefónica tot recordhoogte

  Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft in het afgelopen jaar een recordwinst geboekt van 4,45 miljard euro. Dat is 40 procent meer dan in het jaar daarvoor. De omzet steeg met 25 procent tot 37,88 miljard euro.

  De forse winststijging is vooral te danken aan overnames in Latijns-Amerika en Tsjechië. Zo werd een groot belang gekocht in het Tsjechische Cesky Telecom voor 3,6 miljard euro.
   
 7. Belgische WDP wil tussen 2006 en 2009 zijn vastgoedportefeuille verdubbelen. WDP gaat zich daarbij concentreren op zijn twee strategische kernregio's, met name de as Zuid-Nederland - België - Noord-Frankrijk en Tsjechië. In totaal wil WDP de komende vier jaar tot 350 miljoen euro investeren.

  WDP zal zich concentreren op de aankoop van gronden, waarop de groep zelf projecten zal ontwikkelen, op vraag van een klant of op eigen initiatief.
   
 8. Český Telecom en Eurotel worden samengevoegd en gaan verder als Telefónica O2 Czech Republic.

  Op de AVA van 27 april wordt het voorstel ter goedkeuring aangeboden aan de aandeelhouders.

  Bron: novinky.cz
   
 9. WEL in Europees project

  Als enige Nederlandse woningcorporatie neemt Woonstichting Etten-Leur (WEL) deel aan het Europees project RESHAPE.

  Samen met corporaties uit België, Estland, Bulgarije, Tsjechië en Spanje wordt een methode ontwikkeld waarmee de woonkwaliteit van toekomstige woningen goed in beeld wordt gebracht. Dit project, dat twee jaar gaat duren, wordt financieel ondersteund door de Europese Unie.
   
 10. Toyota opent nieuw onderdelencentrum in Tsjechië

  Toyota heeft aangekondigd een nieuw onderdelencentrum te openen in Tsjechië, om snelle levering van onderdelen en accessoires te verzekeren. Deze stap past bij Toyota’s groeiambities in Europa. Het onderdelencentrum krijgt de naam TPCCZ, Toyota Parts Centre Czech Republic.

  Het nieuwe complex wordt gevestigd in het Noord-Tsjechische Krupka en heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante meter. Naar verwachting is het centrum operationeel in mei 2007. Toyota investeert ongeveer 10 miljoen euro in TPCCZ. Bij de opening biedt de faciliteit werk aan 75 mensen.

  TPCCZ wordt verantwoordelijk voor de distributie van onderdelen en accessoires naar 250 Toyota-dealers in Tsjechië en het oostelijke deel van Duitsland. Behalve dit centrum heeft Toyota nog dertien andere onderdelencentra in Europa.

  Krupka is een klein dorp dat ligt tussen Teplice en Usti nad Labem.
   
 11. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Belgische gezinnen drinken minder bier

  De Belgische gezinnen dronken in 2005 gemiddeld 80 liter bier. Dat is een daling van twee procent in vergelijking met het jaar daarvoor, aldus cijfers van het GFK-instituut. In ongeveer vier vijfde van de gezinnen wordt bier gedronken. Bij een vijfde daarvan wordt 230 liter bier per jaar verzet. De Belgen zijn na de Tsjechen en de Duitsers de grootste bierdrinkers ter wereld.

  hln.be 04/03/06 11u19
   
 12. spookycat

  spookycat † In Memoriam

  komt waarschijnlijk omdat ik overgeschakeld ben op wijn haha
  groetjes
   
 13. Softwarebedrijf Soft Cell overgenomen door QAD

  Het failliete softwarebedrijf Soft Cell uit Deurne wordt gedeeltelijk overgenomen door het Californische QAD Inc. Soft Cell is een van de oudste softwareontwikkelaars in België.

  Het grootste deel van de activa en "ongeveer de helft" van het personeel van Soft Cell NV, de ontwikkelaar van bedrijfsbeheersoftware uit Deurne, wordt overgenomen door het Californische QAD Inc.

  De Nederlandse en Tsjechische vestigingen bleven buiten het faillissement. Het is nog niet duidelijk of QAD de Tsjechische vestiging gaat overnemen, aldus het management.
   
 14. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

 15. Buitenlandse investeringen in Tsjechië zijn vorig jaar meer dan verdubbeld. In 2004 waren investeringen nog 127,8 miljard kronen tegen 263,2 miljard in het jaar 2005.

  Novinky.cz
   
 16. Tsjechische groentetelers een ‘bedreigde soort’

  Dankzij een schommelende vraag en aanbod op de markt, werden Tsjechische groentetelers vorige maand omschreven als ‘de meest bedreigde soort’ in de hele Tsjechische boerderijsector.

  Het grootste probleem voor de telers is de ‘verwoestende’ prijzenoorlog die door supermarkten - welke 80% procent van de voedingsmarkt in handen hebben - gevoerd wordt. Tevens waren goedkope importen uit Polen ook een aderlating voor de eigen groentetelers.

  Tsjechië kende vorig jaar een totale groenteoogst van 196.674 t (245.000 ton inclusief hobbyisten), ondanks een inkrimping van het areaal met 2300 ha tot 8915 ha. In 2004, toen heel Europa kampte met overproductie, oogstte Tsjechië 322000 ton. Zelfs exporten namen toe in 2005 en verrassend was dat kool geëxporteerd kon worden naar Polen en Slowakije.

  Bron: agf.nl
   
 17. Tijdens een vergadering in Leuven, die bijgewoond werd door vakbondsafgevaardigden van de verschillende InBev-vestigingen, is woensdag besloten om op 28 maart in Leuven een Europese betoging te organiseren tegen de herstructureringen bij InBev.

  De betoging heeft de steun van de Europese vakbond EFAT (European Federation of Agriculture and Tobacco) van wie de voorzitter Harold Wiederhoffer op de vergadering aanwezig was.

  Naast Belgische werknemers worden op de manifestatie, die om 11.00 uur aan het Leuvens station zal vertrekken, delegaties verwacht uit Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland en mogelijk ook uit Hongarije, Bulgarije en Tsjechië.

  Tijdnet
   
 18. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

 19. Nettowinst AEGON steeg in 2005 met 21% tot 2.732 miljoen Euro

  Alle grote landenunits hebben bijgedragen aan de stijging van het operationele resultaat. Resultaten in Centraal- en Oost-Europa zijn bevredigend. De landen waar AEGON nu actief is hebben een totale bevolking van meer dan 65 miljoen mensen en bieden sterke groeimogelijkheden voor levensverzekeringen en pensioenproducten.

  Het aantal deelnemers in AEGON’s pensioenbedrijf in Slowakije blijft groeien en bedraagt op dit moment meer dan 70.000. In Tsjechië, waar ons bedrijf in april van start is gegaan, is een begin gemaakt met de verkoop van levensverzekeringen.”
   
 20. Het bruto nationaal product is in 2005 gegroeid met 6%, een record. Het komt vooral door sterke export cijfers.
   

  Bijgevoegde bestanden:

Deel deze pagina