(De kinderen van) Lidice

Topic in 'Cultuur & Geschiedenis' gestart door Freddy2005, 10-06-2009.

 1. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  In 1942 was Reinhard Heydrich de gouverneur van Bohemen en Moravië, gebieden die sinds 1939 door Duitsland bezet waren. Op de morgen van 27 mei 1942 werd hij door zijn chauffeur van zijn plattelandsvilla naar zijn kantoor in Praag gereden. Toen hij de wijk Libeň in Praag bereikte, pleegden twee Tsjechische verzetstrijders, Jozef Gabčík en Jan Kubiš, een aanslag op zijn auto. Deze Tsjechische ex-soldaten waren na hun opleiding in het Verenigd Koninkrijk in december 1941 in Tsjechoslowakije geparachuteerd als deel van operatie Anthropoid. Heydrich overleed acht dagen na de aanslag, op 4 juni 1942, in het Bulovka-ziekenhuis te Praag aan de gevolgen van een infectie. Een woedende Hitler beval Kurt Daluege, Heydrichs vervanger, om Bohemen door bloed te waden en de moordenaars te vinden. De Duitsers begonnen met een omvangrijke wraakactie tegen de Tsjechische burgerbevolking.

  De bekendste van deze wraakacties vond op 10 juni plaats. Duitse veiligheidspolitie omsingelde het dorp Lidice, en versperde alle vluchtwegen. De Nazi's kozen het dorp, omdat het bekend was dat de bewoners de Duitse bezetting vijandig gezind waren en omdat ze vermoedden dat in Lidice lokale partizanen verborgen zaten. De gehele bevolking werd uit hun huizen gejaagd en verzameld. Alle mannen ouder dan 15 werden in een schuur opgesloten en de volgende dag neergeschoten. Negentien andere mannen die op dat ogenblik in een mijn aan het werken waren en 7 vrouwen werden naar Praag gestuurd, waar ook zij werden neergeschoten. De overgebleven vrouwen werden naar het concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd, alwaar een kwart van hen stierf door uitputting of in de gaskamers. De kinderen werden naar een concentratiekamp in de Gneisenaustraat in Łódź (huidig Polen), alwaar ze volgens raskenmerken werden gesorteerd. Degenen die aan de arische kenmerken voldeden gingen naar Duitsland (na de oorlog kwamen de meesten van hen terug), de rest werd vergast in Chelmno. Het dorp zelf werd door bulldozers met de grond gelijk gemaakt. Een originele film, gemaakt door een Duitse soldaat, is bewaard gebleven.

  Tezamen werden 340 mensen uit Lidice uit wraak vermoord door de Nazi's (192 mannen, 60 vrouwen en 88 kinderen).
  Een klein Tsjechisch dorp genaamd Ležáky werd twee weken later ook vernietigd. Daar werden zowel mannen als vrouwen neergeschoten. Kinderen werden ofwel naar Duitsland gestuurd (arische kinderen) of vergast (de rest).
  Het totale aantal slachtoffers van de wraakacties wordt op 1300 geschat. Dit cijfer is inclusief verzetstrijders, hun symphatisanten en willekeurige slachtoffers, zoals de bewoners van Lidice.

  Britse propagandaposter
  De Nazi-propaganda heeft de gebeurtenissen in Lidice trots aangekondigd, in tegenstelling tot de andere slachtingen en misdaden in Europa die geheim gehouden werden. Deze informatie werd door de geallieerde media opgepikt en gebruikt in hun propaganda. (In Groot-Brittannië werd kort daarna een film over Lidice uitgebracht.)

  Vandaag verschilt het dorp, dat vlakbij het oorspronkelijke dorp heropgebouwd is, amper van de omliggende dorpen.

  lidice-memorial.cz

  [​IMG] [​IMG]
   
 2. Mooi verhaal freddy ik ben er geweest het is daar een indrukwekkend gebeuren geweest. Het dorp is te bezoeken en is uitgerust met een museum.
   
 3. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Aan te raden is te gaan op een zonnige dag, het verleden is zoal een nare gewaarwording als je door deze mooie "tuin" loopt. Als het regent en donker is moet het nog meer aanslaan op de bezoekers.
   
 4. Brrr, ik krijg er de rillingen van als ik het lees. Het toppunt van verschrikking.
   
 5. A.s. zondag om 20.00 uur de film "operace Silver A" op ct1.
  De film gaat over de verzetstrijders die de aanslag op Heydrich pleegden.
  Ze wordt in twee delen uitgezonden.
   
 6. Marcel

  Marcel Beheer Moderator

  om zulke oorlogen te voorkomen, heeft men de Europese Unie bedacht ...
  wat is belangrijker ? dat de EU ons XXX miljoenen kost ? dat de gulden weg is ?
  of dat er (hopelijk) nooit meer oorlog komt in EUropa ...
   
 7. Wij waren er eind april, gelukkig inderdaad op een zonnige dag,
  de film die we vantevoren te zien kregen was al verschrikkelijk en wat je daarna allemaal te zien krijgt BIZAR! Als je dan aan het eind de mensen ziet (op de video) die het hebben overleeft, brok in je keel, tranen in je ogen.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 8. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Zeer mooi, om stil van te worden. Die uitdrukkingen op die kindergezichten, angst, vertwijfeling, onmacht, een prachtig kunstwerk is het.
   
 9. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Vandaag is een grootse herdenkingsplechtigheid gehouden in Lidice. Tal van hoogwaardigheidsbekleders woonden deze bij.

  President Klaus wees in zijn toespraak dat hij voor hardere maatregelen is tegen het neonazisme. Het gedenkmemoriaal in Lidice staat voor rassenhaat en dit mag nooit vergeten worden, zei hij ook nog in zijn toespraak. Verder waren ook de Slovaakse ambassadeur en de nog overlevende vrouwen, waaronder de 95 jarige Miloslava Jirasová, aanwezig.
  Ook zangeres Lucie Bílá luisterde de plechtigheid op samen met Petra Maláska.

  idnes.cz

  novinky.cz

  [​IMG]
   
 10. Ik had tot voor kort nog nooit van de slachting van Lidice gehoord, maar ben inmiddels aardig op de hoogte van dit vreselijk verhaal door dit topic en de links. Onvoorstelbaar, wat een afschuwelijk drama heeft zich hier afgespeeld.
   
 11. kuurgast

  kuurgast Donateur

  Lees dit vandaag voor het eerst.Vooral het filmpje op YouTube is om stil van te worden.
  Wie is de maker van dit beeld?Zo knap hoe de kinderen uitgebeeld zijn.
   
 12. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Dat was Marie Uchytilova.

  [​IMG]

  Hier kan je er alles over vinden: lidice-memorial.cz

  En hier nog een aantal foto's van de oprichting van het monument lidice.cz

  Bekijk ook de foto's in de galerij lidice
   

  Bijgevoegde bestanden:

 13. Hallo,

  Via het forum wil ik graag even aandacht vragen voor het eduatief project in LIDICE.

  Ter nagedachtenis van "de kinderen van Lidice" wordt er thans jaarlijks een internationale kunstwedstrijd georganiseerd.
  Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van BIODIVERSITEIT.

  Deelnemen kan tussen 4 en 16 jaar, zowel individueel als in school- of groepsverband. Op de website vindt u het reglement.
  Hopelijk komen er veel mooie inzendingen uit Nederland en België ! http://www.mdvv-lidice.cz/en/current/invitation/
   
 14. Wat een prachtig initiatief Moesti!!
  Verleden en toekomst worden op creatieve wijze samen gevoegd.
  De uiterste inzend datum is al over ruim twee weken, voor een individu te doen, maar voor bv een school is dat wel erg kort om iets te organiseren, te maken en te versturen zodat het voor de 15e maart binnen is.
  Iets om te onthouden voor volgend jaar?
   
 15. 2010 wordt de 38ste editie van dit projekt.
  Het is ongetwijfeld de bedoeling dat het nog heel veel jaren zal mogen doorgaan en de kinderen van Lidice niet vergeten worden ...

  Hopelijk krijgen de organisatoren in de toekomst de nodige versterking om het projekt meer bekendheid te geven en ook vroeger de informatie door te sturen.

  15 maart is inderdaad de afsluitdatum en een deelname in schoolverband is dan wel erg kort.

  Bedankt voor je fijne reactie Lina.
   
 16. Pelhřimov

  Pelhřimov Donateur

  Hoi Emi,

  Ik stuur je berichtje even door aan vrienden. Familie van hen is leraar op een basisschool.

  groetjes
  Jeanne
   
 17. danke Jeanne !
   
 18. Freddy2005

  Freddy2005 † In Memoriam

  Zaterdag wordt de 68° verjaardag van dit afschuwelijke gebeuren herdacht met een eerbiedige herinneringsplechtigheid vanaf 10h00. Op deze dag is het memoriaal vrij toegankelijk.

  novinky.cz

  lidice-memorial.cz

  [​IMG]
   

 19. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw werd ik al door kennissen op de hoogte gebracht van het Lidice drama.
  Het is belangrijk dat de mensheid aan deze misdaden aandacht blijft schenken,want je ziet overal in de wereld dat politieke zieke geesten altijd kansen krijgen.
   

Deel deze pagina